Waarom is het zo moeilijk om van acne af te komen?

Gepubliceerd:

Acne kan erg frustrerend zijn om mee om te gaan. U probeert elk nieuw huidverzorgingsproduct en elke nieuwe procedure, maar niets lijkt die vervelende puistjes voorgoed weg te houden. Waarom is het dan zo moeilijk om van acne af te komen?

Waarom is het zo moeilijk om van acne af te komen?

De oorzaken van acne gaan verder dan het huidoppervlak

Acne ontstaat wanneer dode huidcellen, olie en bacteriën uw poriën verstoppen. Dit leidt tot ontstekingen en de ontwikkeling van mee-eters, mee-eters en puistjes aan de oppervlakte van uw huid. Maar er zijn veel factoren die bijdragen aan acne, niet alleen wat er aan de oppervlakte gebeurt.

Genetica speelt een grote rol. Onderzoek toont aan dat meer dan 80% van de gevallen van acne te wijten is aan genetica. Als uw ouders een acnegevoelige huid hadden, is de kans groter dat u ook last krijgt van puistjes.

Hormonen veroorzaken ook acne. De puberteit veroorzaakt een toename van androgenen, de hormonen die de olieklieren vergroten en de olieproductie stimuleren. Volwassenen krijgen acne-uitbraken rond hun menstruatie, zwangerschappen en menopauze dankzij hormonale schommelingen.

Zelfs stress kan acne verergeren. Stresshormonen zoals cortisol verhogen de olieproductie en ontstekingen. Geen wonder dat eindexamens en grote presentaties op het werk leiden tot die vervelende vlekken onder de huid.

Om van acne af te komen is dus meer nodig dan alleen het oppervlak van uw huid behandelen. U moet de oorzaken in uw lichaam aanpakken.

De meeste acnebehandelingen behandelen alleen de oppervlakte

De meest gebruikelijke vrij verkrijgbare acne-producten behandelen alleen de oppervlakte van uw huid. Ze kunnen helpen overtollige olie te verwijderen, dode huidcellen te scrubben en acne-veroorzakende bacteriën te doden. Maar ze pakken de onderliggende factoren waardoor puistjes ontstaan niet aan.

Benzoylperoxide is een veelgebruikt medicijn tegen acne. Het doodt bacteriën op uw huid en vermindert ontstekingen. Het doet echter niets om de olieproductie of hormoonspiegels in balans te brengen.

Exfolianten met salicylzuur en glycolzuur helpen dode huidcellen en vuildeeltjes die de poriën verstoppen, te verwijderen. Maar ze reguleren uw genen of stresshormonen niet.

Als u de onderliggende oorzaken niet behandelt, blijft u een eindeloze strijd tegen acne voeren. U ziet misschien opklaring terwijl u de producten gebruikt. Maar zodra u stopt, komen de puistjes meestal weer terug.

Medicijnen op recept hebben bijwerkingen

Dermatologen kunnen sterkere medicijnen voorschrijven die onder het huidoppervlak werken, in tegenstelling tot vrij verkrijgbare producten. De meest voorkomende acnebehandelingen op recept richten zich op de ontstekingen en hormonen die overtollige olie en puistjes veroorzaken.

Deze medicijnen kunnen echter aanzienlijke bijwerkingen veroorzaken:

 • Isotretinoïne (Accutane) kan ernstige geboorteafwijkingen, depressie, bloedneuzen, droge ogen en verhoogde gevoeligheid voor de zon veroorzaken.
 • Orale anticonceptiemiddelen helpen de hormonen in balans te brengen, maar verhogen het risico op bloedstolsels en borstkanker.
 • Topische retinoïden zoals tretinoïne (Retin-A) kunnen de huid irriteren en uitdrogen.
 • Antibiotica doden acnebacteriën, maar vernietigen ook goede bacteriën in uw darmen, wat tot andere gezondheidsproblemen leidt.

Deze bijwerkingen maken het moeilijk om voorgeschreven acnebehandelingen langdurig te gebruiken. Maar de acne komt vaak terug zodra u stopt met het gebruik ervan.

Veranderingen in uw levensstijl kunnen moeilijk zijn

Dermatologen raden eenvoudige veranderingen in levensstijl aan om acne te helpen voorkomen, zoals:

 • Twee keer per dag uw gezicht wassen
 • Oliën, vettig voedsel en zuivel vermijden
 • Stressniveaus beheren
 • Regelmatig bewegen
 • Genoeg slaap krijgen

In theorie zijn dit gemakkelijke, natuurlijke manieren om acne te behandelen. Maar in werkelijkheid is het moeilijk om grote veranderingen in levensstijl door te voeren. Onze gewoonten raken in de loop van jaren of zelfs decennia ingesleten. Het doorbreken van die gewoontes vereist enorme wilskracht en consistentie.

De meeste tieners kunnen zich bijvoorbeeld niet voorstellen om chips, pizza en ijs op te geven, zelfs niet als zuivel hun puistjes veroorzaakt. Volwassenen die onder druk van hun werk of gezin staan, hebben moeite om te ontstressen, een volledige nachtrust te nemen en tijd te maken voor lichaamsbeweging. Voor drastische veranderingen in levensstijl is meestal hulp nodig van acnecoaches, voedingsdeskundigen of therapeuten.

Natuurlijke en holistische behandelingen kosten tijd

Alternatieve geneeskunde biedt natuurlijke, holistische therapieën om acne bij de wortel aan te pakken. Behandelingen zoals kruiden, supplementen en Ayurveda pakken de interne onevenwichtigheden en ontstekingen aan die puistjes veroorzaken.

Het duurt echter veel langer voordat natuurlijke remedies werken in vergelijking met medicijnen. Het kan maanden van consistente holistische of Ayurvedische behandelingen duren om het lichaam weer in balans te brengen en acne van binnenuit op te lossen. De meeste mensen willen sneller resultaat zien en geven natuurlijke opties te snel op.

Kruiden zoals oregano-olie en tea tree olie hebben een antimicrobiële werking om acnebacteriën te doden. Kurkuma, groene thee en probiotica verminderen ontstekingen. Supplementen zoals zink en vitamine A reguleren de olieproductie. Maar hun effect is geleidelijk en bescheiden in vergelijking met voorgeschreven retinoïden of antibiotica.

Holistische acnebehandelingen vereisen toewijding en geduld voor genezing op de lange termijn. Als u op zoek bent naar een snelle oplossing voor uw puistjes, zijn ze misschien niet de juiste keuze.

Onze relaties met voedsel zijn complex

Van bepaalde voedingsmiddelen zoals zuivel of voedingsmiddelen met een hoge glycemische index is bekend dat ze acne verergeren. Maar het volledig elimineren van deze voedingsmiddelen kan uw levensstijl ernstig verstoren.

Eten is nauw verbonden met ons sociale leven en culturele tradities. Het opgeven van voedsel waar u van houdt of waarmee u bent opgegroeid, betekent dat u familiemaaltijden, feestdagen, restaurants met vrienden, enz. mist.

Mensen ontwikkelen na verloop van tijd emotionele banden met voedingsmiddelen. IJs wordt uw favoriete troostvoedsel. Pizza herinnert u aan leuke weekends op de universiteit. Als u stopt met het eten waar u aan gehecht bent, voelt dat alsof u een vriend verliest.

De overgang naar een huidvriendelijk dieet vereist opnieuw leren boodschappen doen, koken en uit eten gaan. Het kan betekenen dat u zich behoeftig voelt als u vrienden voedingsmiddelen ziet eten die u "niet" mag hebben. Dit alles maakt het veranderen van dieet tot een ongelooflijke uitdaging.

Geen wonder dat zo veel acne-patiënten een tijdje proberen om voedingsmiddelen te elimineren, maar uiteindelijk weer terugvallen in hun oude eetgewoonten, zelfs als dit puistjes veroorzaakt.

Consistentie is de sleutel, maar het leven staat in de weg

Ongeacht de behandelmethode is consistentie absoluut cruciaal om acne te verwijderen en op de lange termijn weg te houden. Maar het volhouden van een dagelijkse huidverzorgingsroutine of vasthouden aan dieetveranderingen is moeilijk met de constante eisen van het leven.

Het is gemakkelijk om gefrustreerd te raken door puistjes, nieuwe producten te onderzoeken en ze in het begin ijverig uit te proberen. Maar drukke schema's, reizen, vakanties, ziekten en stress kunnen uw vooruitgang snel verstoren.

Een deadline op uw werk kan u bijvoorbeeld dwingen om uw nachtelijke wasroutine over te slaan of om extra koffie te drinken, wat leidt tot een pijnlijke cyste-uitbraak. Een ziekte die u een paar dagen uit het veld slaat, kan uw hele supplementenschema in de war sturen. Feestdagen vol met suikerhoudende, vette of zuivelrijke lekkernijen kunnen een spervuur van puistjes veroorzaken.

Om positieve gewoonten aan te houden en tegelijkertijd de onvermijdelijke uitdagingen van het leven aan te gaan, is een ongelofelijke discipline nodig. Eén of twee keer van de wagen vallen door externe omstandigheden kan weken of maanden van vooruitgang op de acne-reis ongedaan maken.

Samengevat is een heldere huid krijgen dus zo moeilijk omdat:

 • Acne heeft complexe interne oorzaken buiten het huidoppervlak
 • De meeste behandelingen pakken de onderliggende factoren niet aan
 • Medische behandelingen hebben bijwerkingen
 • Veranderingen in uw levensstijl en natuurlijke remedies kosten tijd
 • Veranderingen in het dieet verstoren de relatie met voedsel
 • Consistentie is een uitdaging met de eisen van het leven

De oplossing? Een integratieve aanpak die het beste van medische, natuurlijke en levensstijlinterventies combineert voor een meer holistisch genezingsproces. Werk samen met experts zoals dermatologen, gezondheidscoaches en voedingsdeskundigen om een aangepast, zachtaardig plan op te stellen waar u zich op de lange termijn aan kunt houden.

Blijf geduldig en volhardend, zelfs als de vooruitgang pijnlijk langzaam lijkt te gaan. Communiceer regelmatig openlijk met uw supportteam over uitdagingen, zodat u na een misstap snel weer op het juiste spoor komt.

Richt u op het vinden van een nieuwe mindset van zelfzorg en het opbouwen van duurzame gewoonten die realistisch in uw levensstijl passen. Streef niet naar perfectie. Wees tevreden met incrementele verbeteringen.

Met een veelzijdig, flexibel behandelingsplan dat op uw unieke situatie is afgestemd, is het mogelijk om voorgoed van acne af te komen. De weg zal niet gemakkelijk of snel zijn, maar heb hoop. Uw heldere, stralende, zelfverzekerde huid is het waard om voor te vechten!

Veelgestelde vragen over acne

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die miljoenen mensen treft. Hier vindt u antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over acne.

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening die optreedt wanneer haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen. Hierdoor ontstaan mee-eters, mee-eters, puistjes, cysten, knobbeltjes en andere puistjes op de huid, meestal op het gezicht, de rug, de borst en de schouders. Acne komt het meest voor tijdens de puberteit als gevolg van hormonale veranderingen, maar kan tot op volwassen leeftijd blijven bestaan.

Wat veroorzaakt acne?

Acne wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren:

 • Overmatige talgproductie - Androgene hormonen stimuleren de talgklieren in de huid om overmatige hoeveelheden talg te produceren, een olieachtige substantie die de huid smeert en beschermt. Te veel talg kan de poriën verstoppen.
 • Ophoping van dode huidcellen - Normaal gesproken vervellen oude huidcellen naarmate er nieuwe groeien. Maar soms blijven ze aan elkaar plakken en verstoppen ze samen met olie de poriën.
 • Bacteriën - Een bacterie genaamd Propionibacterium acnes leeft op ieders huid en voedt zich met talg. Hij groeit in verstopte follikels en veroorzaakt ontstekingen.
 • Genetica - Studies tonen aan dat acne in families voorkomt. Als uw ouders acne hadden, is de kans groter dat u het ook krijgt.
 • Hormonen - Hormoonschommelingen tijdens de puberteit, menstruatiecycli, zwangerschap en menopauze kunnen de olieproductie en acne-uitbraken bij vrouwen verhogen.

Wat zijn de verschillende soorten acne?

Er zijn verschillende soorten acnevlekken:

 • Whiteheads - Poriën raken verstopt met olie en dode huidcellen onder het oppervlak. Ze zien eruit als kleine witte bultjes.
 • Mee-eters - Gelijk aan mee-eters, maar de verstopte poriën zijn open, zodat ze er aan de oppervlakte donker uitzien.
 • Papels - Kleine roze of rode bultjes die ontstoken en pijnlijk zijn.
 • Pustels - Met pus gevulde laesies die eruitzien als papels met een witte punt.
 • Knobbels - Grote, harde knobbels onder het huidoppervlak.
 • Cysten - Pijnlijke, met pus gevulde bultjes die zich diep in de huid vormen en littekens kunnen veroorzaken.

Hoe kom ik van acne af?

Er zijn veel receptvrije acnebehandelingen en acnebehandelingen op recept verkrijgbaar:

 • Benzoylperoxide doodt acneveroorzakende bacteriën en vermindert ontstekingen.
 • Salicylzuur ontstopt de poriën door dode huidcellen te verwijderen.
 • Retinoïden zoals tretinoïne (Retin-A) verhogen de celvernieuwing in de huid om te voorkomen dat poriën verstopt raken.
 • Antibiotica doden bacteriën en verminderen ontstekingen wanneer ze oraal worden ingenomen of plaatselijk worden aangebracht.
 • Anticonceptiepillen kunnen hormonale schommelingen bij vrouwen helpen reguleren.
 • Isotretinoïne (Accutane) is een krachtig oraal retinoïde voor ernstige acne met littekens.

Leefstijlmaatregelen zoals een zachte huidverzorging, het vermijden van make-up, gezonde voeding, lichaamsbeweging en stressmanagement kunnen ook helpen om acne onder controle te houden.

Hoe kan ik acne voorkomen?

Enkele tips om acne te voorkomen zijn:

 • Was uw gezicht tweemaal daags met een zachte reiniger. Vermijd hard schrobben.
 • Was uw haar regelmatig, vooral als u vet haar hebt. Olie en producten uit uw haar kunnen acne op het voorhoofd en langs de haarlijn verergeren.
 • Vermijd het pulken, uitknijpen of ploppen van puistjes om infecties en littekens te voorkomen.
 • Let op mogelijke veroorzakers van acne, zoals vette cosmetica, zonnefilters of haarproducten. Schakel over op olievrije, niet-comedogene opties.
 • Beheer stressniveaus door lichaamsbeweging, meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken.
 • Volg een evenwichtig, laag-glycemisch dieet. Verminder de zuivel- en suikerconsumptie. Blijf gehydrateerd.
 • Trek zweterige sportkleding of sportuitrusting direct na het sporten uit om verstopte poriën te voorkomen.
 • Verschoon kussenslopen regelmatig om te voorkomen dat oliën 's nachts weer op uw huid terechtkomen.

Wanneer moet ik naar een dermatoloog voor acnebehandeling?

Ga naar een dermatoloog als u dit heeft:

 • Ernstige, pijnlijke cysten en knobbeltjes
 • Acne die aanhoudt tot uw 20e, 30e, 40e of nog later
 • Acne die littekens of donkere vlekken achterlaat
 • Tekenen van infectie zoals zwelling, roodheid, pijn, koorts
 • Acne die niet reageert op receptvrije behandelingen
 • Acne die emotioneel leed of een laag zelfbeeld veroorzaakt

Een dermatoloog kan sterkere medicijnen zoals antibiotica of Accutane voorschrijven om hardnekkiger gevallen van acne te behandelen. Ze kunnen ook professionele procedures en fototherapie aanbieden om uw acnebehandeling aan te vullen.

Hoe kan ik acne camoufleren met make-up?

 • Gebruik olievrije, niet-comedogene make-up met het label "niet-acnegeen" of "verstopt de poriën niet". Vermijd zware formules.
 • Zoek naar producten met salicylzuur of benzoylperoxide om acne te helpen behandelen en tegelijkertijd te bedekken.
 • Kies voor minerale make-up met natuurlijke ingrediënten zoals titaniumdioxide en zinkoxide in plaats van chemische ingrediënten die de huid kunnen irriteren.
 • Vermijd het langdurig dragen van dikke, occlusieve foundations, die de poriën kunnen verstoppen. Verwijder make-up grondig aan het einde van de dag.
 • Camoufleer alleen de probleemzones in plaats van foundation aan te brengen voor het hele gezicht, voor een natuurlijkere look.
 • Breng concealer lichtjes aan op acnevlekken om ze niet nog meer te irriteren.
 • Set uw make-up met een los, doorschijnend poeder om olie te absorberen en uw make-up langer fris te houden.

Zijn er huismiddeltjes tegen acne die werken?

Sommige huismiddeltjes tegen acne hebben in onderzoeken veelbelovende resultaten laten zien:

 • Tea tree olie - Het aanbrengen van verdunde tea tree olie helpt acne-veroorzakende bacteriën te doden.
 • Groene thee - Het drinken of aanbrengen ervan vermindert ontstekingen dankzij antioxidanten.
 • Aloë vera gel - Helpt bij het genezen van inflammatoire acneletsels.
 • Honing - Heeft antimicrobiële effecten die acne kunnen verminderen.
 • Appelciderazijn - Bevat zuren die dode huidcellen verwijderen als ze verdund en plaatselijk aangebracht worden.
 • Kurkuma - Curcumine heeft ontstekingsremmende effecten die volgens sommige onderzoeken acne kunnen helpen.
 • Probiotica - Kan helpen de darmbacteriën te reguleren en ontstekingen te verminderen.
 • Zinksupplementen - Kunnen de ernst van acne verminderen door de olieproductie te reguleren.

Deze natuurlijke remedies hebben echter een bescheiden effect in vergelijking met medische behandelingen en moeten consequent en langdurig gebruikt worden. Zoek medische hulp voor matige tot ernstige acne.

Hoe kan ik acnelittekens verminderen?

Als acne hardnekkige littekens of donkere vlekken heeft achtergelaten, kunt u voor behandeling kiezen:

 • Chemische peelings - Glycolzuur en salicylzuur peelings exfoliëren om littekens glad te strijken.
 • Microdermabrasie - Gebruikt fijne kristallen om oppervlakkige littekens voorzichtig weg te polijsten.
 • Microneedling - Creëert kleine wondjes in de huid om collageen en remodellering te stimuleren.
 • Laserresurfacing - Richt pulserende lichtstralen onder de huid om de textuur te verbeteren.
 • Subscisie - Breekt fibreuze banden onder littekens met een naald om depressieve littekens op te heffen.
 • Injecteerbare vullers - Vullen putvormige littekens op voor een gladder uiterlijk.
 • Retinoïden - Verhogen de celvernieuwing om verkleuringen van oude acnelittekens na verloop van tijd te vervagen.

Vergeet niet om altijd zonnebescherming te gebruiken bij de behandeling van acnelittekens, omdat blootstelling aan de zon de pigmentatie verergert. Er zijn meestal meerdere behandelingen nodig voor een significante verbetering. Ga naar een gediplomeerd dermatoloog om uw mogelijkheden te bespreken.

Wat is het verband tussen voeding en acne? Moet ik bepaalde voedingsmiddelen vermijden?

Opkomend onderzoek laat sterkere verbanden zien tussen voeding en acne, hoewel er nog steeds meer bewijs nodig is. Voedingsmiddelen die in verband worden gebracht met ergere acne zijn onder andere:

 • Hoog glycemisch voedsel zoals bewerkte granen, frisdrank, sappen, snoep. Deze veroorzaken pieken in de bloedsuikerspiegel en insuline die de olieproductie en ontstekingen verhogen.
 • Melk en zuivelproducten vanwege hormonen en bioactieve moleculen die acne verergeren.
 • Transvetten in gefrituurd, bewerkt en verpakt voedsel bevorderen ontstekingen.
 • Voedingsmiddelen met veel omega-6 vetzuren, zoals plantaardige oliën, mayonaise, sauzen. Deze kunnen ontstekingsbevorderend zijn in vergelijking met omega-3.

Een evenwichtig, laag glycemisch dieet dat rijk is aan producten, magere eiwitten, probiotica, antioxidanten en omega-3 kan acne verbeteren. Maar er is nog meer onderzoek nodig om de dieetstrategieën te bevestigen. Werk samen met een dermatoloog en voedingsdeskundige om een dieet af te stemmen op uw unieke behoeften.

Zal mijn acne uiteindelijk vanzelf verdwijnen? Op welke leeftijd?

Acne begint meestal op te klaren rond de leeftijd van 20 jaar voor vrouwen en 25 jaar voor mannen als de hormoonspiegels stabiliseren. Veel volwassenen blijven echter tot hun 30e, 40e en daarna met acne kampen. Acne kan een chronische aandoening zijn die een langdurige behandeling vereist. Ga naar een dermatoloog om een effectieve behandeling te vinden voor uw specifieke type en ernst van de acne. Vertrouw er niet op dat acne vanzelf verdwijnt naarmate u ouder wordt. Vroegtijdig ingrijpen leidt tot betere resultaten.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/