Wordt mijn acne veroorzaakt door angst?

Gepubliceerd:

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die mensen van alle leeftijden treft. Het kan variëren van mild tot ernstig en tot littekens leiden. Hoewel de precieze oorzaken van acne ingewikkeld zijn, heeft onderzoek een verband aangetoond tussen acne en angst.

In dit artikel onderzoeken we het verband tussen acne en angst, hoe stress acne beïnvloedt en wat u kunt doen om beide aandoeningen onder controle te houden.

Wordt mijn acne veroorzaakt door angst?

Wat is het verband tussen acne en angst?

Acne en angst lijken een relatie in twee richtingen te hebben. Niet alleen kan angst acne verergeren, maar het omgaan met acne kan ook leiden tot meer stress en angst.

Acne kan angst veroorzaken

Leven met acne kan een emotionele tol eisen. Acne symptomen zoals rode, ontstoken puistjes of donkere vlekken van vroegere puistjes kunnen de oorzaak zijn:

 • Laag gevoel van eigenwaarde
 • Negatief lichaamsbeeld
 • Sociaal isolement of vermijding
 • Angst voor het uiterlijk

Tieners en adolescenten hebben vooral last van acne door sociale druk en pesterijen van leeftijdsgenoten. Maar acne kan op elke leeftijd invloed hebben op de geestelijke gezondheid.

Angst kan acne verergeren

Aan de andere kant kunnen hogere niveaus van stress en angst acne-uitbraken veroorzaken of bestaande acne verergeren.

Studies tonen aan dat mensen met angststoornissen zoals gegeneraliseerde angststoornis (GAD) vaker last hebben van acne. Angst gaat gepaard met zowel mentale als fysieke symptomen zoals chronisch piekeren, spierspanning, slaapproblemen en een opgewonden gevoel. Deze angstsymptomen lijken bij te dragen aan acne.

Wat is de invloed van stress op acne?

Uw huid heeft een complexe relatie met stress. Stress veroorzaakt veranderingen in de hersenchemie die worden doorgegeven aan uw huidcellen. Dit verandert de normale huidprocessen zoals olieproductie en ontstekingen.

Hier vindt u een overzicht van hoe stress en angst acne kunnen veroorzaken:

 • Hormonale veranderingen - Stress verhoogt cortisol en andere hormonen die de olieproductie en ontstekingen aanwakkeren. Dit biedt uitstekende omstandigheden voor acne-veroorzakende bacteriën om zich te vermenigvuldigen en de poriën te verstoppen.
 • Slechte slaap - Stress en angst verstoren vaak de slaap. Slaapgebrek leidt tot hogere stresshormonen en een geremd herstel van huidcellen. Hierdoor nemen ontstekingen toe.
 • Plukken van de huid - Stress of angst kunnen onbewust plukken van de huid veroorzaken. Dit kan acne-veroorzakende bacteriën over de huid verspreiden en puistjes verergeren.
 • Vertraagde genezing - Stress vertraagt de wondgenezing door de immuunrespons en celregeneratie te beïnvloeden. Acne laesies kunnen er langer over doen om te genezen.
 • Bijwerkingen van medicijnen - Sommige angstmedicijnen zoals corticosteroïden kunnen acne als bijwerking verergeren.

Hoewel er meer onderzoek nodig is, toont het bewijs duidelijk een significant verband aan tussen acne en angstniveaus. Hierna zullen we onderzoeken hoe u beide aandoeningen kunt beheersen.

Hoe door angst veroorzaakte acne verminderen

Als angst of chronische stress uw acne verergert, kunnen een paar belangrijke strategieën helpen:

1. Overweeg angstbehandeling

Het behandelen van de onderliggende angst zelf kan acne verlichten. Overweeg psychotherapie of counseling om stressmanagementtechnieken aan te leren. Medicijnen zoals SSRI's of SNRI's kunnen gebruikt worden voor matige tot ernstige angst. Bespreek de opties met uw arts. Het verminderen van het algehele angstniveau kan cortisol en ontstekingen verlagen.

2. Ontspanningstechnieken oefenen

Dagelijkse ontspanningsoefeningen helpen een stressvolle levensstijl te compenseren. Probeer ademwerk, meditatie, yoga of progressieve spierontspanning. Gebruik telefoon-apps met herinneringen om consequent te blijven. Zelfs 5-10 minuten per dag kunnen na verloop van tijd al een verschil maken.

3. Focus op slaaphygiëne

Maak van 7-9 uur goede slaap een prioriteit. Houd een consequent slaapschema aan, beperk de blootstelling aan blauw licht 's nachts, neem minder stimulerende middelen zoals koffie en zorg voor een ontspannende routine voor het slapengaan. Juiste rust vermindert stresshormonen die acne verergeren.

4. Gebruik een regelmatige huidverzorgingsroutine

Consistentie is de sleutel bij het behandelen van de acnegevoelige huid. Reinig dagelijks om olie, dode huidcellen en bacteriën te verwijderen. Gebruik niet-comedogene vochtinbrengers en zonnebrandcrème om te hydrateren zonder de poriën te verstoppen. Behandel puistjes ter plekke om ontstekingen onder controle te houden. Vermijd het plukken en ploppen van puistjes.

5. Overweeg stressbestrijdende supplementen

Sommige supplementen kunnen helpen om het stressniveau te verlagen, vooral in combinatie met leefstijlmaatregelen. Probeer omega-3 vetzuren, vitamine D, zink en ontstekingsremmende kruiden zoals groene thee of kurkuma. Neem eerst contact op met uw dermatoloog.

Veranderingen in uw levensstijl die helpen bij acne en angst

Vul strategieën om angst te verminderen aan met gezonde dagelijkse gewoonten om acne onder controle te houden:

 • Lichaamsbeweging - Doe regelmatig aan cardio- en krachttraining om uw angst te verminderen, uw slaap te verbeteren en ontstekingen te verminderen.
 • Evenwichtige voeding - Eet een voedzaam ontstekingsremmend dieet met veel antioxidanten. Beperk zuivel en suiker die acne kunnen verergeren. Blijf gehydrateerd.
 • Goede hygiëne - Was uw gezicht twee keer per dag en na het sporten. Douche na het zweten. Verschoon regelmatig lakens en handdoeken om uw huid schoon te houden.
 • Stressmanagement - Maak tijd voor ontspannende activiteiten zoals lezen, wandelen of gezellig samenzijn met vrienden. Neem minipauzes tijdens het werk. Zeg nee tegen niet-essentiële taken.
 • Vermijd triggers - Beperk alcohol, roken en plukken/peuteren die acne kunnen doen toenemen. Draag olie-absorberende gezichtsproducten voor trainingen en warm weer.

Wanneer professionele hulp zoeken

In sommige gevallen vormen acne en angst een vicieuze cirkel die moeilijk alleen te beheersen is. Ga naar uw huisarts of dermatoloog als u last hebt van:

 • Verergerende acne die niet reageert op receptvrije behandelingen
 • Toegenomen stress, gebrek aan motivatie of gevoelens van depressie
 • Ernstige angst die het dagelijks leven verstoort
 • Isolatie of zelfmoordgedachten in verband met uw acne

Voor matige tot ernstige acne of angst kunnen medicijnen op recept of een aangepast behandelplan nodig zijn. Het is belangrijk om beide aandoeningen aan te pakken.

Samenvatting

Angst en acne gaan vaak hand in hand. Stresshormonen en ontstekingen lijken acne uit te lokken en te verergeren, terwijl het omgaan met acne tot meer angst kan leiden. Om deze cyclus te doorbreken is een veelzijdige aanpak nodig - de hoofdoorzaak van de angst behandelen, actief omgaan met stressniveaus en een goede huidverzorgingsroutine volgen.

Hoewel omgaan met acne en angst tijd en consistentie vergt, biedt het onder controle houden van uw mentale en huidgezondheid blijvende voordelen die verder gaan dan alleen het verhelderen van uw teint. Met de juiste strategieën kunt u zowel acne als angst voorgoed verminderen.

Veelgestelde vragen over acne en angst

Acne en angst gaan vaak samen. Stress kan acne verergeren, terwijl het omgaan met acne-uitbraken de angst kan vergroten. Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de relatie tussen acne en angst.

Wat is het verband tussen acne en angst?

Onderzoek toont een tweerichtingsrelatie aan tussen acne en angst. Aan de ene kant leiden hogere stressniveaus tot hormoonveranderingen en ontstekingen die een omgeving creëren waarin acne goed gedijt. Aan de andere kant kan worstelen met acne het gevoel van eigenwaarde aantasten en leiden tot meer angst.

Kan angst acne veroorzaken?

Ja, angst kan acne direct verergeren. In stressvolle situaties produceert het lichaam meer cortisol en andere hormonen die de olieproductie en ontsteking in de huid opdrijven. Dit geeft acne-veroorzakende bacteriën een omgeving om zich te vermenigvuldigen, waardoor poriën verstopt raken. Hoge stress schaadt ook de immuunfunctie en vertraagt de genezing van acneletsels.

Kan acne angst veroorzaken?

Absoluut. Leven met acne kan invloed hebben op het gevoel van eigenwaarde en de kwaliteit van leven. Ernstige acne wordt in verband gebracht met hogere percentages angst, depressie, psychologische stress en zelfmoordgedachten, vooral bij adolescenten. Het sociale stigma en de uiterlijke effecten van acne kunnen bijdragen aan sociale isolatie en angst.

Wat zijn symptomen van angst in verband met acne?

Angst voor acne kan zowel emotionele als lichamelijke symptomen veroorzaken, zoals:

 • Chronisch zorgen maken of piekeren over acne
 • Vermijden van sociale situaties
 • Laag zelfbeeld en negatief lichaamsbeeld
 • Hypervigilantie over uiterlijk
 • Spierspanning
 • Verstoring van de slaap
 • Vermoeidheid

Hoe kan ik de angst voor mijn acne verminderen?

Omgangsstrategieën die acne-gerelateerde angst helpen verminderen zijn onder andere:

 • Cognitieve gedragstherapie (CGT) om gedachten over acne te veranderen
 • Ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhaling
 • Steungroepen om isolement te verminderen
 • Online counseling of therapie apps
 • Angstmedicatie indien aanbevolen door een arts
 • Eigenwaarde en zelfcompassie opbouwen

Welke veranderingen in levensstijl helpen om acne en angst onder controle te houden?

Gezonde dagelijkse gewoonten om acne-uitbraken en angst te verminderen zijn onder andere:

 • Consistente lichaamsbeweging
 • Voldoende slaap
 • Stressbeheer en zelfzorg
 • Evenwichtig, ontstekingsremmend dieet
 • Een goede huidhygiëne
 • Vermijden om aan puistjes te pulken
 • Cafeïne, alcohol en roken beperken

Moet ik naar een therapeut gaan omdat ik bezorgd ben over mijn acne?

Zoek professionele hulp als u zich zorgen maakt over acne en uw dagelijks functioneren belemmert of ernstig ongemak veroorzaakt. Een therapeut kan u hulpmiddelen bieden om uw zorgen over acne te beheersen, uw omgangsvaardigheden te verbeteren en onderliggende angsten of depressies te behandelen. Sommigen combineren therapie met medicijnen. Een bezoek aan een dermatoloog wordt ook aanbevolen om acne te behandelen.

Wat moet ik doen als mijn angst of acne ernstig wordt?

Ernstige acne of angst vereist professionele behandeling. Neem contact op met uw arts voor acnebehandelingen op recept, orale antibiotica, isotretinoïne of verwijzing naar een dermatoloog. Voor angst kan uw arts medicijnen voorschrijven of een psychiater aanbevelen. Praat altijd met een professional als u gedachten heeft over zelfbeschadiging in verband met acne. Behandeling kan helpen om de cyclus tussen acne en angst te doorbreken.

Onthoud dat u niet de enige bent die zich zorgen maakt over acne. De band tussen geest en huid is echt. Met de juiste omgangsstrategieën, medische behandeling en ondersteuning kunt u beide aandoeningen aan.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/