Veroorzaakt slaapgebrek acne?

Gepubliceerd:

Wordt u na een onrustige nacht wel eens wakker met een nieuwe lading puistjes? Zo ja, dan bent u niet de enige. Veel mensen denken dat slaapgebrek puistjes veroorzaakt. Maar is dit echt waar? Of is het gewoon een mythe?

In dit bericht duiken we in de wetenschap achter slaap en acne. We bespreken of slaapgebrek nieuwe puistjes kan veroorzaken. En we geven tips om beter uit te rusten, zodat u wakker wordt met een heldere, stralende huid.

Veroorzaakt slaapgebrek acne

Hoe kan slaaptekort tot acne leiden?

Laten we, voordat we naar het onderzoek kijken, eerst onderzoeken hoe slaapgebrek in theorie acne zou kunnen veroorzaken. Er zijn een paar mogelijke manieren:

Ontsteking

Te weinig slaap veroorzaakt ontstekingen in uw lichaam. Hierdoor raakt uw huid ontstoken en krijgt u meer kans op puistjes.

Onbalans van hormonen

Slaaptekort leidt tot onbalans in stresshormonen zoals cortisol. Het vermindert ook testosteron. Deze verschuivingen kunnen de olieproductie verhogen en de poriën verstoppen.

Verzwakt immuunsysteem

Weinig slaap vermindert de immuunfunctie van uw huid. Dit maakt het moeilijker voor uw lichaam om acne veroorzakende bacteriën te bestrijden.

Verhoogde stress

Als u niet slaapt, raakt uw lichaam gestrest. Stress leidt tot meer acne-uitbraken.

Nu we de mogelijke mechanismen hebben bekeken, laten we eens kijken wat het onderzoek zegt. Ondersteunt de wetenschap de theorie dat slecht slapen leidt tot puistjes?

Onderzoek naar slaap en acne

Veel studies hebben het verband tussen slaap en acne onderzocht. Het onderzoek schetst een complex beeld. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste bevindingen:

Studie #1: Subjectieve zelfrapportages

In één studie ondervroegen onderzoekers mensen over hun slaapgewoonten en acne. Mensen die meldden dat ze slechter sliepen en 's nachts vaker wakker werden, meldden ook meer acne.

Belangrijkste opname: Dit onderzoek toont een verband aan tussen zelfgerapporteerde slaapkwaliteit en puistjes. Maar het bewijst niet dat slaapgebrek acne veroorzaakt.

Studie #2: Experimentele slaapbeperking

Een ander onderzoek keek rechtstreeks naar de effecten van slaaptekort. Deelnemers kregen een aantal nachten slechts 4 uur slaap. Hierna vertoonden ze aanzienlijk meer acne.

Belangrijkste conclusie: Beperking van de slaap in het laboratorium veroorzaakt op korte termijn een toename van puistjes. Dit ondersteunt het verband tussen slaaptekort en acne.

Studie #3: Slaaptekort en ontsteking

Meerdere onderzoeken tonen aan dat slecht slapen ontstekingen verhoogt. En we weten dat ontstekingen uitbraken veroorzaken.

Belangrijkste conclusie: Slaapgebrek stimuleert ontstekingsmarkers. Hierdoor kan acne verergeren.

Studie #4: Circadiane ritmes

Onderzoek toont aan dat onregelmatige slaapschema's het circadiane ritme verstoren. Deze ritmes zorgen normaal gesproken voor een gezonde huidfunctie. Wanneer dit verstoord is, neemt het risico op acne toe.

Belangrijkste conclusie: Een inconsistent slaapschema lijkt bij te dragen aan acne, mogelijk door het circadiane ritme te verstoren.

Algemene conclusies van het onderzoek

Op basis van het volledige bewijsmateriaal zijn dit de belangrijkste conclusies:

 • Er is een verband tussen een slechte slaapkwaliteit en ernstigere acne.
 • Experimenteel de slaap beperken verergert de puistjes tijdelijk.
 • Slaapgebrek verhoogt ontstekingen, wat acne verergert.
 • Onregelmatige slaapschema's verhogen ook het risico op acne door het circadiane ritme te verstoren.

Kortom, slaaptekort lijkt bij te dragen aan de vorming van acne. Zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van de slaap is van belang. Maar het is niet de enige factor die puistjes veroorzaakt. Genetica, hormonen, voeding en nog veel meer spelen ook een rol.

Laten we nu eens kijken naar enkele tips om uw slaap te verbeteren. Dit kan die vervelende ochtendbraken helpen voorkomen.

Tips voor beter slapen tegen acne

Als u vermoedt dat slaapgebrek bijdraagt aan uw acne, onderneem dan stappen om meer rust te krijgen. Hier volgen enkele tips om de hoeveelheid en de kwaliteit van uw slaap te verbeteren:

Een consistent schema aanhouden

Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden. Dit stabiliseert uw circadiane ritme voor een betere slaap.

Beperk blootstelling aan blauw licht 's nachts

Blauw licht van schermen verstoort de melatonineproductie. Vermijd schermen 1-2 uur voor het slapengaan.

Creëer een optimale slaapomgeving

Houd uw slaapkamer koel, donker en stil. Overweeg het gebruik van verduisterende gordijnen en een apparaat voor witte ruis.

Vermijd stimulerende middelen voor het slapen gaan

Stop minstens 4-6 uur voor het slapengaan met cafeïne, nicotine en andere stimulerende middelen.

Een ontspannende routine instellen

Neem een warm bad, lees fictie, mediteer of rek u uit voordat u naar bed gaat om tot rust te komen.

Beperk dutjes overdag

Slapen vermindert uw slaapdrift 's nachts. Houd dutjes onder de 30 minuten voor 15.00 uur.

Met deze eenvoudige veranderingen kunt u uw slaap optimaliseren. En dit kan die vervelende ochtendbraken voorkomen.

De kern van de zaak: Slaapgebrek als oorzaak van acne

Is slaaptekort de directe oorzaak van acne? Het algemene onderzoek suggereert dat het een bijdragende factor kan zijn, maar niet de enige oorzaak.

Zowel onvoldoende slaap als onregelmatige slaapschema's lijken puistjes te verergeren. Dit komt waarschijnlijk door een toename van ontstekingen en een verstoord circadiaans ritme.

Als u merkt dat u na onrustige nachten meer last krijgt van uitbarstingen, concentreer u dan op het verbeteren van de slaapduur en -consistentie. Geef prioriteit aan een regelmatige bedtijd, beperk de blootstelling aan blauw licht en houd stress onder controle.

Met betere slaapgewoonten ziet u misschien wel een helderdere huid. Maar zelfs als puistjes blijven, blijft kwaliteitsrust essentieel voor uw algehele gezondheid en welzijn.

Veroorzaakt slaaptekort absoluut acne-uitbraken?

Slaapgebrek is op zichzelf niet de definitieve oorzaak van acne. Maar het lijkt wel een factor te zijn die bijdraagt. Zowel slechte kwaliteit als kwantiteit van de slaap correleren met ernstiger acne.

Hoeveel slaap heb ik nodig om acne te voorkomen?

De meeste volwassenen hebben 7-9 uur slaap per nacht nodig. Tieners hebben 8-10 uur nodig. Minder slapen dan uw persoonlijke slaapbehoefte lijkt de kans op puistjes te vergroten.

Zal acne verdwijnen als ik beter ga slapen?

Het verbeteren van slaapgewoonten kan acne verminderen, maar andere factoren zoals hormonen spelen ook een rol. Voor sommige mensen zorgt beter slapen alleen er niet voor dat de puistjes helemaal verdwijnen. Maar het is wel goed voor de gezondheid van de huid.

Heeft de slaaphouding invloed op acne?

Sommige onderzoeken suggereren dat slapen met het gezicht naar beneden tot meer acne leidt. Dit kan komen doordat het contact met de kussensloop oliën en bacteriën overbrengt. De beste slaaphouding voor een heldere huid is slapen op uw rug of zij.

Kan het gebruik van schone kussenslopen acne voorkomen?

Door elke 1-2 nachten een nieuw kussensloop te gebruiken, kunt u de ophoping van oliën en huidcellen verminderen. Dit kan helpen om acnetriggers te minimaliseren. Satijnen of zijden kussenslopen absorberen ook minder dan katoenen kussenslopen.

Verergert het blauwe licht van elektronische apparaten acne?

Sommige onderzoeken suggereren dat blootstelling aan blauw licht 's nachts de huidfunctie schaadt. Voor een betere slaap en een heldere huid is het verstandig om de schermtijd voor het slapengaan te beperken.

Ik hoop dat dit bericht heeft geholpen om de wetenschap over slaap en acne uit te leggen. De belangrijkste afleiding is dat een gebrek aan rust één stukje van de acne-puzzel is - maar niet het hele plaatje. Concentreer u op voldoende en goede slaap. Dit ondersteunt de gezondheid van uw huid en uw algehele welzijn.

Aanvullende veelgestelde vragen

Hoe beïnvloedt slaap de hormoonspiegels die verband houden met acne?

Slaapgebrek beïnvloedt de hormoonhuishouding op verschillende manieren die acne kunnen verergeren:

 • Het verlaagt het testosteronniveau. Dit veroorzaakt een toename van de talg-/olieproductie.
 • Het leidt tot hogere cortisolniveaus. Een teveel aan cortisol veroorzaakt ontstekingen en verstopte poriën.
 • Het vermindert de groeihormoonspiegels. Een laag groeihormoon leidt tot meer puistjes.
 • Het verstoort het evenwicht tussen testosteron en oestrogeen. Deze onbalans kan leiden tot puistjes.

Veroorzaakt slapeloosheid acne-uitbraken?

Slapeloosheid of chronische slaapproblemen lijken de ernst van acne te vergroten. Slapeloosheid draagt bij aan ontstekingen, hormoononevenwichtigheden en andere factoren die puistjes uitlokken. Het behandelen van slapeloosheid kan helpen om de symptomen van acne te verbeteren.

Kunnen bepaalde slaapmiddelen acne beïnvloeden?

Bepaalde slaapmedicijnen zoals benzodiazepinen kunnen acne verergeren, vooral bij vrouwen. Ze verhogen de hormoonspiegels die de olieproductie stimuleren. Praat met uw arts over acne-vriendelijke slaapmiddelen.

Is de kwaliteit of de kwantiteit van de slaap belangrijker voor acne?

Zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de slaap zijn belangrijk. Voldoende uren slaap krijgen is belangrijk, maar herstellende en consistente slaap is ook belangrijk. Geef voorrang aan zowel de duur als het optimaliseren van uw slaapgewoonten.

Moet ik melatoninesupplementen nemen om mijn slaap en acne te verbeteren?

Melatonine is het natuurlijke slaaphormoon van uw lichaam. Supplementen kunnen helpen om de slaapcycli te reguleren. Maar de juiste dosering van melatonine kan lastig zijn. Neem alleen supplementen met een lage dosis onder toezicht van een arts.

Zijn er voordelen aan powernaps?

Korte powernaps van 10-30 minuten kunnen de alertheid, cognitieve prestaties en stemming verbeteren. Maar langere dutjes kunnen de nachtrust nadelig beïnvloeden. Doe verstandig aan het begin van de middag een dutje om uw normale slaapschema niet te verstoren.

Hoe lang duurt het voordat ik veranderingen in mijn acne zie door betere slaap?

Het kost tijd om de effecten van beter slapen op acne te zien. Wees geduldig en houd u consequent aan goede slaapgewoonten. Na 2-4 weken dagelijks routinematig slapen, is de kans groter dat u verbeteringen in uitbraken opmerkt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/