Wat doodt acnebacteriën?

Gepubliceerd:

Hebt u last van acne? Die vervelende puistjes kunnen vervelend en pijnlijk zijn. Maar u bent niet de enige! Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen, waar ongeveer 85% van de mensen in hun tiener- en twintigerjaren last van hebben.

De sleutel tot het verhelpen van acne is begrijpen wat de oorzaak is. Acne ontstaat wanneer dode huidcellen, olie en bacteriën uw poriën verstoppen. Dit leidt tot ontstekingen en puistjes. Het doden van acne-veroorzakende bacteriën is dus cruciaal om van puistjes af te komen.

Wat Acne Bacteriën Doodt

Maar hoe doet u dat? Hier bekijken we de beste oplossingen om acnebacteriën te doden en de gezondheid van uw huid te herstellen.

Benzoylperoxide

Benzoylperoxide is een van de populairste medicijnen tegen acne. Het werkt door de olieproductie te verminderen en acnebacteriën te doden.

Hoe doodt benzoylperoxide bacteriën? Er komt zuurstof vrij, wat een vijandige omgeving voor de bacteriën creëert. Ze kunnen eenvoudigweg niet overleven als ze aan zuurstof worden blootgesteld.

Onderzoeken tonen aan dat benzoylperoxide meer dan 90% van de P. acnes-bacteriën doodt, een van de grootste boosdoeners achter acne-uitbraken. Het is effectief tegen milde, matige en zelfs ernstige acne.

Benzoylperoxide is verkrijgbaar in verschillende concentraties, meestal tussen 2,5%-10%. Lagere concentraties rond de 2,5% kunnen net zo effectief zijn als hogere doses, maar met minder bijwerkingen zoals droogheid en vervellen.

Benzoylperoxide is dus een uitstekende optie om van de bacteriën achter uw puistjes af te komen. Zorg ervoor dat u langzaam begint met een lagere concentratie, zodat uw huid zich kan aanpassen.

Hebt u benzoylperoxide geprobeerd? Vond u het nuttig om acne veroorzakende bacteriën op te ruimen? Laat het me weten in de reacties!

Salicylzuur

Een andere veelgebruikte acnebehandeling is salicylzuur. Het is een bèta hydroxyzuur dat dode huidcellen exfolieert en diep in de poriën doordringt.

Naast het ontstoppen van poriën heeft salicylzuur antimicrobiële eigenschappen. Hierdoor kan het bacteriën doden die verantwoordelijk zijn voor acne-uitbraken.

Onderzoeken tonen aan dat salicylzuur effectief is in het verminderen van P. acnes bacteriën op de huid. En regelmatig salicylzuur gebruiken kan de vorming van nieuwe puistjes helpen voorkomen.

Salicylzuur is ideaal voor de behandeling van milde tot matige ontstekingsacne. Het werkt op mee-eters, mee-eters, puisten en papels. Begin, net als benzoylperoxide, met lagere concentraties rond de 0,5% om uitdroging en irritatie te voorkomen.

Het gebruik van salicylzuur reinigers, toners, maskers en spot treatments helpt acne-veroorzakende bacteriën te vernietigen voor een helderdere huid. Hebt u al producten met salicylzuur geprobeerd? Deel uw ervaring hieronder in de comments!

Retinoïden

Retinoïden zijn vitamine A-derivaten die zeer effectief zijn voor de behandeling van acne. Ze werken door verstopte poriën te ontstoppen, olie te verminderen en ontstekingen te verminderen.

Maar onderzoek toont ook aan dat retinoïden antimicrobiële eigenschappen hebben om acnebacteriën te doden. Zowel tretinoïne als adapaleen zijn retinoïden op recept waarvan bewezen is dat ze antibacterieel zijn tegen P. acnes.

Uit één onderzoek bleek zelfs dat adapalene gel het aantal P. acnes met 95% verminderde na 3 maanden gebruik!

Retinoïden op recept kunnen dus een krachtig hulpmiddel zijn om acnebacteriën diep in de huid te bestrijden. Dit helpt nieuwe puistjes te voorkomen en zorgt ervoor dat de huid kan genezen.

Retinoïden kunnen echter in het begin irritatie, vervelling en zongevoeligheid veroorzaken. Door het langzaam aan te doen en elke 2-3 dagen aan te brengen, kunt u de bijwerkingen tot een minimum beperken. Hebt u al eerder retinoïden op recept geprobeerd? Laat me uw ervaring weten in de comments!

Tea Tree olie

Als u de voorkeur geeft aan natuurlijke remedies, is tea tree olie effectief bij het vernietigen van acnebacteriën. Het bevat actieve verbindingen zoals terpinen-4-ol die tea tree olie zijn antimicrobiële kracht geven.

Onderzoeken tonen aan dat 5% tea tree oil gel de P. acnes-bacteriën op de huid aanzienlijk vermindert. De antibacteriële werking is zelfs vergelijkbaar met benzoylperoxide!

Behalve dat tea tree olie acnebacteriën doodt, vermindert het ook ontstekingen en ontstopt het verstopte poriën. Hierdoor is het een veelzijdige behandeling voor alle soorten puistjes.

Zorg er wel voor dat u tea tree olie verdunt met een draagolie voordat u het aanbrengt om irritatie te voorkomen. U kunt ook voorverdunde tea tree olieproducten vinden voor gemakkelijk gebruik.

Hebt u al eens tea tree olie voor uw acne gebruikt? Deel uw favoriete producten in de reacties!

Orale antibiotica

Voor matige tot ernstige ontstekingsacne worden vaak orale antibiotica voorgeschreven. Antibiotica werken van binnenuit om acne-veroorzakende bacteriën te doden en ontstekingen te verminderen.

De meest voorgeschreven antibiotica voor acne zijn:

 • Tetracyclines zoals doxycycline en minocycline. Deze hebben een directe antimicrobiële activiteit tegen P. acnes.
 • Macroliden zoals erytromycine. Hoewel de resistentie is toegenomen, vermindert erytromycine nog steeds het aantal P. acnes.
 • Trimethoprim-sulfamethoxazol. Dit pakt de groei en stofwisseling van bacteriën aan.

Orale antibiotica zijn zeer effectief bij het doden van acnebacteriën en kunnen leiden tot een aanzienlijke verbetering van puistjes. Resistentie tegen antibiotica is echter een probleem bij langdurig gebruik. Overleg met uw dermatoloog of orale antibiotica geschikt zijn voor uw acne.

Therapie met blauw licht

Therapie met blauw licht is een spannende acnebehandeling die bacteriën doodt met licht. De golflengtes van blauw licht richten zich op de P. acnes-bacteriën op de huid en vernietigen deze.

Meerdere onderzoeken tonen aan dat blauwe LED lichttherapie acneletsels en het aantal P. acnes aanzienlijk vermindert. Na een behandeling van 2-4 weken vermindert blauw licht acne met gemiddeld 60% tot 70%!

Therapie met blauw licht is een pijnloze, niet-invasieve behandeling zonder bijwerkingen. De meeste apparaten zijn handstaafjes die gemakkelijk thuis te gebruiken zijn. Blauw licht helpt de bacteriën achter puistjes te doden zonder medicijnen.

Het enige nadeel is dat blauw licht alleen in de oppervlakkige huidlagen doordringt. Het werkt dus het beste voor milde tot matige ontstekingsacne. Hebt u blauwlichttherapie geprobeerd? Deel uw mening hieronder!

De afhaalmaaltijden

Het doden van de P. acnes-bacterie die verantwoordelijk is voor acne is de sleutel tot het zuiveren van uw huid. Plaatselijke behandelingen zoals benzoylperoxide, salicylzuur en tea tree olie vernietigen de acnebacteriën aan de oppervlakte.

Terwijl orale en plaatselijke antibiotica en blauwlichttherapie van binnenuit en diep in de poriën werken om bacteriën aan te pakken. Het combineren van behandelingen levert meestal de beste resultaten op.

Werk samen met een dermatoloog om een acnebehandelplan op maat te maken. Door acnebacteriën vanuit alle hoeken aan te pakken, kunt u eindelijk een heldere en gezonde huid krijgen!

Wat gebruikt u om acnebacteriën te doden? Zijn er producten die wonderen verrichten voor uw huid? Deel uw beste tips en adviezen hieronder in de reacties!

Veelgestelde vragen: Wat doodt acnebacteriën?

Acne wordt door verschillende factoren veroorzaakt, maar acneveroorzakende bacteriën spelen een grote rol. Het doden van deze bacteriën kan helpen bij het behandelen van puistjes en het voorkomen van nieuwe puistjes. Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over hoe u acne-bacteriën kunt vernietigen voor een helderdere huid.

Wat is de bacterie die acne veroorzaakt?

De meest voorkomende acneveroorzakende bacterie is Propionibacterium acnes, ook wel P. acnes genoemd. Deze komt van nature op ieders huid voor, maar sommige mensen hebben een overgroei die tot ontstekingen en puistjes leidt.

Hoe doodt u acnebacteriën?

Er zijn veel methoden om acnebacteriën te doden, waaronder:

 • Benzoylperoxide - laat zuurstof vrij om een vijandige omgeving voor bacteriën te creëren
 • Salicylzuur - heeft antimicrobiële eigenschappen om bacteriën te verminderen
 • Retinoïden - hebben antibacteriële effecten, vooral adapaleen en tretinoïne
 • Tea tree olie - bevat antibacteriële bestanddelen zoals terpinen-4-ol
 • Orale antibiotica - werken systemisch om acnebacteriën te vernietigen
 • Therapie met blauw licht - blauwe golflengtes doden p. acnes

Een combinatie van topische en systemische behandelingen werkt het beste om acnebacteriën volledig te elimineren.

Wat is de beste gezichtswasgel voor acnebacteriën?

Ga op zoek naar acne gezichtswasmiddelen die benzoylperoxide of salicylzuur bevatten. Begin met lagere concentraties zoals 2,5% benzoylperoxide of 0,5% salicylzuur om uitdroging en irritatie te voorkomen. Cerave en Cetaphil maken geweldige zachte reinigingsmiddelen met toegevoegde acnebestrijders.

Hoe doodt u acne bacteriën op natuurlijke wijze?

Enkele van de beste natuurlijke opties om acnebacteriën te doden zijn:

 • Tea tree olie - verdunnen alvorens op de huid aan te brengen
 • Appelciderazijn - gebruik als toner om de pH-waarde van de huid te herstellen
 • Honing - heeft antibacteriële eigenschappen om bacteriën te bestrijden
 • Aloë vera - vermindert ontstekingen en zwellingen
 • Spotjes behandelen met geperste knoflook - antibacterieel en antimicrobieel

Wanneer moet u naar een dermatoloog voor acne?

Ga naar een dermatoloog voor acne als:

 • Over-the-counter producten hebben breakouts na 2 maanden niet verbeterd
 • U heeft grote, pijnlijke knobbels en cysten
 • Acne laat littekens of donkere vlekken achter
 • Breakouts veroorzaken emotioneel leed

Een dermatoloog kan de ernst van uw acne beoordelen en sterkere behandelingen voorschrijven, zoals orale antibiotica of voorgeschreven retinoïden om acnebacteriën te doden.

Hoe lang duurt het om van acnebacteriën af te komen?

Bij een consequente behandeling zien de meeste mensen na 6-8 weken een vermindering van acnebacteriën en uitbraken. In ernstige gevallen kan het 3-4 maanden duren voordat de acne bacteriën volledig verdwenen zijn. Geduld is de sleutel, want het kost tijd om de onderliggende oorzaken aan te pakken.

Het is van cruciaal belang dat u zich aan uw behandelingsschema houdt om met succes acnebacteriën te vernietigen voor een heldere, gezonde huid. Aarzel niet om samen met uw dermatoloog producten aan te passen als u geen resultaten ziet. Het vinden van de juiste antibacteriële routine voor uw huid vergt wat vallen en opstaan.

Wat is de beste manier om toekomstige acne-uitbraken te voorkomen?

Blijf antibacteriële ingrediënten zoals benzoylperoxide of salicylzuur gebruiken om acne op de lange termijn te voorkomen nadat uw huid gereinigd is. Houd een eenvoudige huidverzorgingsroutine aan die de poriën niet verstopt. Exfolieer 2 tot 3 keer per week om te voorkomen dat dode huid zich ophoopt. En vermijd het aanraken of pulken aan uw gezicht om de overdracht van bacteriën te minimaliseren.

Met het juiste antibacteriële behandelingsplan kunt u uw acneproblemen voorgoed overwinnen! Laat het me weten als u nog andere vragen hebt in de opmerkingen hieronder!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/