Kan Vitamine D3 de haargroei verhogen?

Gepubliceerd:

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem dat zowel mannen als vrouwen treft. Hoewel genetica een grote rol speelt, zijn er ook andere factoren die overmatig verharen en dunner wordend haar kunnen veroorzaken. Gebrek aan voedingsstoffen, stress, veroudering en hormonale onevenwichtigheden kunnen allemaal bijdragen aan haaruitval.

Kan Vitamine D3 Haargroei Verhogen

Eén voedingsstof die in verband wordt gebracht met haargroei is vitamine D. Vitamine D, ook bekend als de "zonneschijnvitamine", wordt door het lichaam aangemaakt wanneer de huid aan zonlicht wordt blootgesteld. Het kan ook verkregen worden via bepaalde voedingsmiddelen en supplementen.

Vitamine D is essentieel voor veel vitale processen in het lichaam. Naast haar rol in de gezondheid van de botten, is vitamine D belangrijk voor de immuunfunctie, celgroei en het reguleren van ontstekingen. Er zijn ook nieuwe onderzoeken die aantonen dat vitamine D de haarfollikels kan stimuleren en de groei kan bevorderen.

Dus kan het nemen van vitamine D3 supplementen echt helpen bij haaruitval? Laten we het bewijs eens nader bekijken.

Wat veroorzaakt haaruitval?

Voordat we onderzoeken of vitamine D de haargroei kan verbeteren, moeten we eerst begrijpen wat de oorzaak is van overmatig verharen en dunner wordende lokken.

Enkele van de meest voorkomende redenen voor haaruitval zijn:

 • Genetica - Haaruitval kan erfelijk zijn. Zowel mannelijke als vrouwelijke kaalheid is genetisch bepaald.
 • Hormonale veranderingen - Schommelingen in androgenen en oestrogenen kunnen de haargroeicyclus verstoren waardoor het haar uitvalt. Menopauze, bevalling en schildklieraandoeningen hebben invloed op de hormoonspiegels.
 • Voedingstekorten - Een tekort aan ijzer, zink, proteïne, vitamine D en andere voedingsstoffen kan de gezondheid van het haar aantasten.
 • Medicijnen - Bepaalde medicijnen die gebruikt worden voor de behandeling van kanker, artritis, depressie en hartproblemen kunnen haaruitval als bijwerking hebben.
 • Veroudering - Naarmate we ouder worden, krimpen de haarzakjes en vertraagt de haargroei.
 • Stress - Hoge stressniveaus verhogen het cortisolgehalte, wat kan leiden tot haaruitval.
 • Beschadigde hoofdhuid - Hoofdhuidinfecties, ringworm, lichen planus en andere huidaandoeningen kunnen de haarzakjes ontsteken, wat leidt tot haaruitval.
 • Hairstyling - Strakke kapsels die aan de haarwortels trekken, agressieve chemische behandelingen en hittestyling kunnen de follikels beschadigen.
 • Auto-immuunziekte - Aandoeningen zoals alopecia areata kunnen overmatig verharen veroorzaken.

De rol van vitamine D

Nu we weten wat de typische oorzaken van haaruitval zijn, kunnen we ons afvragen wat de rol van vitamine D is. Dit is wat het onderzoek zegt over vitamine D en haargroei.

Vitamine D Receptoren in Haarfollikels

Verschillende onderzoeken hebben vitamine D-receptoren (VDR) ontdekt in zowel de buitenste als de binnenste wortelscheden van haarfollikels. De aanwezigheid van deze receptoren suggereert dat vitamine D waarschijnlijk een rol speelt in de haargroeicyclus.

Eén studie, gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology, onderzocht de expressie van VDR in menselijke haarfollikelcellen. De onderzoekers ontdekten dat VDR aanwezig was in kritieke gebieden zoals de haarbol en de buitenste wortelschede, die de stamcellen bevatten die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van nieuw haar.

De bevindingen wijzen erop dat vitamine D betrokken is bij de cyclus en groei van haarzakjes. Een tekort aan vitamine D zou de functie van haarfollikelcellen kunnen verstoren.

Vitamine D reguleert de haarcyclus

Hoe werkt vitamine D precies om de haargroei te stimuleren? Onderzoek wijst op een paar belangrijke manieren:

 • Celproliferatie - Het vitamine D-hormoon calcitriol stimuleert de proliferatie en differentiatie van haarfollikelcellen. Dit stimuleert de inactieve fase van de haarcyclus.
 • Vertragen van de catagene fase - Vitamine D helpt de catagene fase te vertragen, wanneer de actieve groei stopt. Door de anagene fase te verlengen, wordt de actieve groeifase verlengd waardoor het haar langer kan groeien.
 • Ontstekingsremmende effecten - Door zijn rol als immuunmodulator kan vitamine D ontstekingen in de hoofdhuid helpen verminderen die de follikels kunnen belemmeren.
 • Verhoging van de insuline-achtige groeifactor (IGF-1) - Vitamine D stimuleert IGF-1, dat de haargroei reguleert.

Dit onderzoek geeft aanwijzingen over hoe vitamine D op cellulair niveau werkt om de haarproductie te stimuleren. Laten we nu eens specifiek kijken naar de effecten van vitamine D op haaruitval.

Vitamine D-tekort gelinkt aan haaruitval

Als vitamine D een integraal onderdeel is van de follikelcyclus en -groei, zou het logisch zijn dat een tekort dat proces kan verstoren en tot haaruitval kan leiden.

Studies hebben zelfs een verband gevonden tussen lage vitamine D-spiegels en alopecia (haaruitval).

Eén studie, gepubliceerd in het International Journal of Trichology, bekeek de serum vitamine D-spiegels bij 75 patiënten met alopecia areata in vergelijking met 75 gezonde controles. De alopecia-patiënten hadden significant lagere vitamine D-spiegels dan de controlegroep.

In een andere studie ontdekten onderzoekers dat van de 928 vrouwen met haaruitval 85% lage vitamine D-spiegels van minder dan 30 ng/ml had. Verschillende andere onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen een vitamine D-tekort en verschillende soorten alopecia.

Hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereren de bevindingen dat er een verband is tussen onvoldoende vitamine D en haaruitval.

Orale vitamine D3 in verband met haargroei

We hebben de theorie achter de effecten van vitamine D op de follikel behandeld en vastgesteld dat lage niveaus geassocieerd worden met haaruitval. Maar hoe zit het met het bewijs dat het oraal innemen van vitamine D3 daadwerkelijk de haargroei kan verbeteren?

Hier zijn enkele onderzoeken die aantonen dat vitamine D het uitvallen van haar vermindert en de haardichtheid verhoogt:

 • In een klinisch onderzoek kregen proefpersonen met haaruitval een placebo of een vitamine D-supplement. Na 6 maanden had de vitamine D-groep een significant grotere haardichtheid en dikte.
 • In een casestudie uit 2019 kreeg een jongen met een vitamine D-tekort en alopecia areata vitamine D-supplementen. Na 3 maanden waren zijn serumwaarden normaal en had hij een aanzienlijke haargroei.
 • Uit een onderzoek bij postmenopauzale vrouwen bleek dat proefpersonen die 12 maanden lang een oraal vitamine D-supplement kregen, betere scores op haaruitval hadden dan placebo.
 • Onderzoekers gaven vitamine D3 supplementen aan patiënten met haaruitval gedurende 6 maanden tot 1 jaar. Zij rapporteerden een klinisch significante verbetering in de hergroei van het haar en een vermindering van het uitvallen.

Hoewel er meer robuuste klinische onderzoeken nodig zijn, toont het eerste onderzoek aan dat vitamine D-supplementatie veelbelovend is voor het verbeteren van de haargroei.

Aanbevolen vitamine D inname bij haaruitval

Het is duidelijk dat vitamine D een integrale rol speelt in de cyclus van haarzakjes. En onderzoek suggereert dat een laag niveau gelinkt is aan overmatig verharen, terwijl suppletie de hergroei kan bevorderen.

Dit leidt tot de vraag - hoeveel vitamine D moet u nemen om haaruitval tegen te gaan? Laten we eens kijken naar de huidige aanbevolen innames.

Het National Institutes of Health heeft de dagelijkse vitamine D-vereisten als volgt vastgesteld:

 • 400-800 IE voor leeftijden 1-70
 • 800-1000 IE voor leeftijden 71+

Veel deskundigen beweren echter dat deze aanbevolen inname te laag is, vooral voor de behandeling van tekorten.

Bij het gebruik van vitamine D om de haargroei te optimaliseren, hebben de meeste onderzoeken doses variërend van 2000 - 5000 IE per dag gebruikt. Deze hogere supplementatie is veilig en effectief gebleken voor het verbeteren van de vitamine D-status.

In één onderzoek namen proefpersonen bijvoorbeeld 6 maanden lang dagelijks 3600 IE vitamine D3. Dit hielp de vitamine D-bloedspiegels te verhogen tot het optimale bereik van 40-60 ng/ml en resulteerde in een aanzienlijke haargroei.

De meeste dermatologen en haaruitvaldeskundigen raden 4000 - 5000 IE vitamine D3 per dag aan bij haaruitval. Dit wordt beschouwd als de ideale therapeutische dosis. Het kan het beste ingenomen worden als oraal supplement samen met vitamine K voor een goede opname.

Het is ook verstandig om uw vitamine D-niveaus eerst te laten testen om uw individuele doseringsbehoeften beter te kunnen inschatten. Streef naar bloedwaarden tussen 40-60 ng/ml voor optimaal gezond haar.

Vergeet natuurlijk niet om uw arts te raadplegen voordat u supplementen neemt, vooral in hoge doses.

Andere voedingsstoffen voor haargroei

Hoewel een tekort aan vitamine D vaak voorkomt, is haaruitval zelden het gevolg van slechts één enkele voedingsstof die uit balans is. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u voldoende van alle essentiële voedingsstoffen voor gezond haar binnenkrijgt.

Hier zijn enkele van de belangrijkste vitaminen, mineralen en bestanddelen waarvan is aangetoond dat ze een gezonde haargroei ondersteunen:

 • Eiwit - Voldoende eiwit is van vitaal belang voor gezond haar. Streef naar 0,7 tot 1 gram per pond lichaamsgewicht.
 • IJzer - Ferritinespiegels onder 70-80 ng/ml kunnen leiden tot haaruitval. Het kan nodig zijn om ijzer toe te voegen of ijzerrijk voedsel te eten.
 • Zink - Dit mineraal is betrokken bij de celdeling en de eiwitsynthese voor haar. Oesters, noten en rood vlees zijn goede bronnen.
 • Biotine - Biotine is een essentiële B-vitamine die keratine aanmaakt waar haarstrengen van gemaakt zijn.
 • Omega-3 vetzuren - Omega-3 helpt de olieproductie in de hoofdhuid te reguleren om de haarzakjes te hydrateren. Vette vis en walnoten leveren omega-3.
 • Antioxidanten - Schade door vrije radicalen kan de haargroei aantasten. Het consumeren van antioxidanten zoals vitamine C, E en selenium gaat deze effecten tegen.

Het volgen van een voedzaam dieet met alle essentiële vitaminen, mineralen, proteïnen en gezonde vetten helpt om optimale omstandigheden voor haargroei te creëren. Het gebruik van supplementen om tekorten te corrigeren biedt verdere ondersteuning.

Vitamine D en haaruitval

Kan vitamine D de haargroei verhogen? Het huidige onderzoek suggereert:

 • Vitamine D-receptoren worden gevonden in de stamcellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van nieuw haar. Dit geeft aan dat vitamine D actief betrokken is bij de cyclus van haarfollikels.
 • Studies tonen aan dat een tekort aan vitamine D verband houdt met alopecia en overmatig verharen.
 • Het innemen van vitamine D-supplementen kan helpen om de actieve groeifase (anagene fase) van haarfollikels te verlengen.
 • Klinische onderzoeken tonen aan dat vitamine D-supplementen de dichtheid, dikte en groei van het haar kunnen verhogen - vooral bij mensen met een tekort.
 • De optimale vitamine D-inname voor haaruitval is ongeveer 4000-5000 IE per dag in combinatie met andere voor het haar gezonde voedingsstoffen.

Hoewel er nog meer onderzoek gaande is, lijkt vitamine D veelbelovend als effectieve behandeling voor haaruitval veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Een adequate inname door blootstelling aan de zon, voedselbronnen en suppletie kan een gezonde regeneratie van het haar ondersteunen.

Praat, zoals altijd, met uw dermatoloog of arts om u te laten testen en de beste dosering en het beste protocol te bepalen, aangepast aan uw individuele behoeften. Vitamine D biedt samen met een holistische aanpak hoop om uw lokken weelderig en vol te houden.

Veelgestelde vragen over vitamine D3 en haargroei

Wat doet vitamine D voor het haar?

Vitamine D is betrokken bij het reguleren van de haargroeicyclus. Het helpt de productie van nieuwe haarzakjes te stimuleren en bevordert de groei door de actieve (anagene) fase te verlengen. Vitamine D-receptoren worden gevonden in haarfollikelstamcellen die verantwoordelijk zijn voor het genereren van nieuw haar.

Hoe stimuleert vitamine D de haargroei?

Vitamine D werkt op cellulair niveau in de haarzakjes. Het bevordert de proliferatie en differentiatie van cellen om het haar in de groeifase te brengen. Het vertraagt ook de catagene fase waarin de actieve groei stopt. Vitamine D verhoogt ook de insuline-achtige groeifactor-1 (IGF-1), een belangrijke regulator van haargroei.

Is er een verband tussen een tekort aan vitamine D en haaruitval?

Ja, studies tonen aan dat een vitamine D-tekort verband houdt met alopecia (haaruitval). Mensen met verschillende soorten alopecia hebben vaak lagere vitamine D-spiegels. Een ernstig vitamine D-tekort kan de haargroeicyclus verstoren en overmatig verharen veroorzaken.

Kunnen vitamine D3-supplementen helpen bij de haargroei?

Onderzoek wijst uit dat vitamine D-supplementen de haargroei kunnen verbeteren, vooral bij mensen met een tekort. Verschillende onderzoeken toonden aan dat het innemen van vitamine D gedurende 6 maanden tot 1 jaar de haardichtheid, dikte en hergroei deed toenemen in vergelijking met een placebo. Er zijn echter meer grootschalige onderzoeken nodig.

Hoeveel vitamine D moet ik nemen tegen haaruitval?

De meeste onderzoeken die de voordelen van haargroei aantonen, gebruikten doses vitamine D3 tussen 2000-5000 IE per dag. Dermatologen raden vaak 4000-5000 IE aan om het meest effectief te zijn. Het is het beste om u te laten testen om uw individuele dosisbehoeften te bepalen. Bloedspiegels tussen 40-60 ng/ml worden als optimaal beschouwd.

Wanneer is de beste tijd om vitamine D te nemen voor gezond haar?

Vitamine D wordt het best opgenomen als het samen met een maaltijd met gezonde vetten wordt ingenomen. Veel deskundigen raden aan om het 's ochtends bij het ontbijt in te nemen. Voor maximale opname neemt u het samen met vitamine K2.

Hoe lang duurt het voordat u resultaat ziet van vitamine D voor haargroei?

Het kan 2-3 maanden duren voordat u bij consequent gebruik van vitamine D-supplementen een merkbare verbetering ziet in de dikte van het haar en vermindering van het uitvallen. Voortdurend gebruik gedurende 6-12 maanden geeft over het algemeen de beste resultaten. Zorg ervoor dat u het dagelijks inneemt en laat de waarden na 3 maanden opnieuw testen.

Wat zijn andere voedingsstoffen die de haargroei ondersteunen?

Hoewel vitamine D belangrijk is, wordt haaruitval vaak veroorzaakt door meerdere voedingstekorten. Zorg ervoor dat u ook voldoende eiwitten, ijzer, zink, biotine, omega-3, B-vitamines, vitamine C en antioxidanten binnenkrijgt. Een voedzaam, uitgebalanceerd dieet ondersteunt gezond haar.

Moet ik vitamine D3 shampoo gebruiken of plaatselijk aanbrengen?

Er is weinig bewijs dat het plaatselijk aanbrengen van vitamine D de haargroei verbetert. Het innemen van orale vitamine D3-supplementen is de meest effectieve manier om het vitamine D-niveau te verhogen en de haarzakjes te stimuleren. Het gebruik van een D3-shampoo kan extra voordelen voor de hoofdhuid opleveren.

Is vitamine D effectief voor alle soorten haaruitval?

Vitamine D-supplementatie lijkt het meest effectief voor alopecia areata, kaalheid volgens het vrouwelijk patroon, telogene effluvium en door medicijnen veroorzaakte haaruitval. Het helpt waarschijnlijk niet tegen hormonaal veroorzaakte kaalheid bij mannen. Vraag uw dermatoloog welk type haarverlies u heeft.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Vitamine D3 wordt over het algemeen goed verdragen, zelfs in hogere doses. Te veel innemen kan echter leiden tot hypercalciëmie. Houd u aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en laat de waarden controleren. Raadpleeg uw arts voordat u met supplementen begint, vooral als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft.

Moet ik minoxidil of finasteride gebruiken in combinatie met vitamine D?

U kunt betere resultaten zien door orale vitamine D te combineren met topische minoxidil of DHT-blokkers zoals finasteride, onder medisch toezicht. Dit biedt interne en externe ondersteuning voor een gezonde haargroei. Raadpleeg altijd uw dermatoloog.

Hoe zit het met haartransplantaties? Helpt vitamine D?

Ja, vitamine D kan getransplanteerde haartransplantaten ondersteunen. Suppletie helpt bij het creëren van optimale omstandigheden op de hoofdhuid om de groei van de getransplanteerde follikels te stimuleren. Het kan de overlevingskansen van transplantaten verbeteren. Transplantaties werken echter het beste als onderliggende tekorten of gezondheidsproblemen worden aangepakt.

Werkt vitamine D bij dunner wordend haar of alleen bij kale plekken?

Vitamine D kan helpen bij algemene dunner wordende haren en volumeverlies door de productie van dikkere, sterkere haarstrengen te ondersteunen. Zelfs als u geen duidelijke kale plekken heeft, kan het verbeteren van de vitamine D-status het uitvallen verminderen en het haar voller doen lijken.

Kan ik stoppen met het innemen van vitamine D3 zodra mijn haar teruggroeit?

Het wordt over het algemeen aanbevolen om vitamine D langdurig te blijven innemen om de resultaten te behouden. Haaruitval zal waarschijnlijk terugkeren als u een onderliggend tekort heeft. Laat uw waarden regelmatig testen om er zeker van te zijn dat u in het optimale bereik van 40-60 ng/ml blijft voor blijvend gezond haar.

Zorgt blootstelling aan de zon voor voldoende vitamine D voor het haar?

Matige, korte blootstelling aan de zon kan vitamine D stimuleren. Veel mensen ontwikkelen echter nog steeds tekorten. Orale supplementatie zorgt voor een consistente toediening. Zorg ervoor dat u niet verbrandt. Bescherming tegen de zon is nog steeds van vitaal belang.

Kan vitamine D de haarlijn of slapen laten groeien?

Als het dunner worden van de haarlijn of slapen te wijten is aan een vitamine D-tekort, kan suppletie helpen om het haar op die plekken weer te laten groeien. Terugwijkende haarlijnen en kaalheid van de slapen zijn echter vaak het gevolg van genetische kaalheid of kaalheid volgens mannelijk patroon. Vitamine D kan dit soort permanent verlies niet ongedaan maken.

Kan vitamine D haaruitval voorkomen als we ouder worden?

Voldoende vitamine D kan helpen om leeftijdsgerelateerde haaruitdunning te vertragen. Maar de gezondheid van het haar gaat ook achteruit door hormonale veranderingen, oxidatieve schade en verminderde bloedtoevoer. Uitgebreide voeding, hoofdhuidmassage, stressmanagement en behandelingen zorgen voor betere anti-aging resultaten.

Is er iemand die vitamine D-supplementen moet vermijden?

Overleg met uw arts voordat u supplementen gaat innemen als u medische aandoeningen heeft zoals nier- of hart- en vaatziekten, digoxine of andere medicijnen gebruikt, of hypercalciëmie heeft. Een zeer hoge vitamine D-inname kan onveilig zijn voor deze groepen. Zuigelingen en kinderen moeten zich aan de ADH houden.

Helpt vitamine D bij andere haarproblemen zoals roos?

Roos wordt veroorzaakt door een gistachtige schimmel genaamd malassezia. Hoewel vitamine D de algehele gezondheid van de hoofdhuid ondersteunt, zijn schimmelwerende ingrediënten zoals zinkpyrithion, seleensulfide en ketoconazol effectiever tegen roos. Ga bij hardnekkige roos altijd naar een dermatoloog.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/