Nachtelijke angst overwinnen: Tips en behandelingen

Gepubliceerd:

Het verband tussen angst en slaap:

Angststoornissen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op onze slaap en leiden vaak tot slaapstoornissen. Dit kan leiden tot een slechte slaapkwaliteit, slaaptekort en moeite om in slaap te vallen.

Het is belangrijk op te merken dat nachtelijke angst veel voorkomt, maar met de juiste hulp goed te behandelen is. Inzicht in het verband tussen angst en slaap is cruciaal voor het behoud van fysiek en emotioneel welzijn.

Kortom, verschillende soorten angststoornissen houden verband met slaapstoornissen. Gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis, posttraumatische stressstoornis en andere angststoornissen kunnen de angstsymptomen 's nachts verergeren. Dit kan leiden tot paniekaanvallen en andere slaapgerelateerde problemen.

Maar maakt u zich geen zorgen. Er bestaan effectieve behandelingen om nachtelijke angst onder controle te houden. Cognitieve gedragstherapie, ontspanningsoefeningen, diepe ademhaling en andere technieken kunnen helpen de angst te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Het is ook belangrijk om onderliggende medische aandoeningen aan te pakken die kunnen bijdragen aan slaapstoornissen, zoals obstructieve slaapapneu.

In het algemeen gaan het beheersen van angst en het verbeteren van de slaapkwaliteit hand in hand. Door de symptomen van angst aan te pakken en gezonde slaapgewoonten in te voeren, kunt u uw algehele welzijn en levenskwaliteit verbeteren.

nachtelijke angst

Fysieke symptomen van nachtelijke angst

Nachtelijke angst kan zich uiten in verschillende lichamelijke symptomen. Door deze symptomen kunt u gaan woelen, waardoor het nog moeilijker wordt om in slaap te vallen. Maar maakt u zich geen zorgen. Wij helpen u deze vervelende symptomen te begrijpen, zodat u uw nachtelijke angst de baas kunt worden.

Hartkloppingen

Door angst veroorzaakte hartkloppingen kunnen een overweldigend gevoel van hartkloppingen in de borst veroorzaken, wat kan leiden tot gevoelens van paniek.

Ademhalingsmoeilijkheden

Kortademigheid of hyperventilatie komen vaak voor bij mensen met nachtelijke angst, wat leidt tot gevoelens van verstikking en paniek.

Zweten

Nachtelijk zweten kan een teken zijn dat uw lichaam reageert op stress en angstige gedachten terwijl u probeert weg te dromen.

Licht in het hoofd

Als de kamer begint te draaien als u gaat liggen, kan dit wijzen op een toename van het angstniveau tijdens het slapen gaan.

Behandelopties voor nachtelijke angst

Laten we eens duiken in de wereld van behandelingen die u kunnen helpen uw nachtelijke angst onder controle te houden. Er zijn verschillende opties beschikbaar om aan uw behoeften en voorkeuren te voldoen, van therapie tot medicijnen.

Antidepressiva: Deze Selective Serotonin Reuptake Inhibitors (SSRI's) worden vaak voorgeschreven bij depressie, maar kunnen ook effectief zijn bij het verminderen van angstsymptomen.

Benzodiazepinen: Algemeen bekend als kalmeringsmiddelen, bieden deze medicijnen op korte termijn verlichting van angst door het centrale zenuwstelsel te kalmeren. Omdat ze verslavend zijn en tot afhankelijkheid leiden, is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van deze medicijnen.

Bètablokkers: Bètablokkers, die gewoonlijk worden gebruikt voor hartaandoeningen, zijn nuttig gebleken bij de behandeling van lichamelijke symptomen van angst, zoals beven of een snelle hartslag. Bespreek met uw arts of dit voor u een geschikte optie is.

Slaappillen: Soms worden ze voorgeschreven bij ernstige of aanhoudende slapeloosheid; het is echter essentieel om er niet langdurig op te vertrouwen, omdat ze na verloop van tijd hun effectiviteit kunnen verliezen en tot afhankelijkheid kunnen leiden.

Alternatieve benaderingen

Naast de traditionele medische behandelingen hebben sommige mensen succes met alternatieve benaderingen zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), die effectief is gebleken bij de behandeling van slapeloosheidsproblemen.

Veranderingen in levensstijl

Vergeet de kracht van veranderingen in levensstijl niet. Hier zijn enkele suggesties:

 • Vermijd cafeïne voor het slapengaan en verminder de inname 's middags.
 • Beweeg regelmatig om de kwaliteit en duur van de slaap te verbeteren.
 • Maak een consistent slaapschema om uw lichaam te helpen een natuurlijk ritme aan te houden.

Overleg met een medisch deskundige kan nuttig zijn bij het kiezen van de juiste aanpak van nachtelijke angst, want er is niet één universeel antwoord. Geen enkele aanpak is effectief voor iedereen om nachtelijke angst aan te pakken.

Veranderingen in uw levensstijl om nachtelijke angst te verminderen

Veranderingen in uw levensstijl om nachtelijke angst te verminderen

Laten we eerlijk zijn, nachtelijke angst kan een echte spelbreker zijn. Maar vrees niet. U kunt die angstige gedachten aanpakken met een paar aanpassingen in uw levensstijl. Klaar? Laten we erin duiken.

Ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhalingsoefeningen en progressieve spierontspanning, kunnen u helpen uw geest te kalmeren voor het slapengaan. Probeer ze eens en zie hoe uw nachtelijke angst wegsmelt als ijs op een warme zomerdag.

Geplande piekertijd

Klinkt contra-intuïtief, toch? Maar door overdag specifieke piekertijd in te ruimen, voorkomt u dat die op hol geslagen gedachten uw kostbare slaapuren binnendringen.

Cafeïne vermijden

Het is geen geheim dat cafeïne u 's nachts wakker kan houden. Als u minder cafeïnehoudende dranken drinkt, vooral 's middags en 's avonds, kunt u uw nachtelijke onrust verminderen en de kwaliteit van uw slaap verbeteren.

Diepe ademhalingsoefeningen beloven snelle verlichting van stress en angst door de natuurlijke ontspanningsreactie van ons lichaam te activeren. Dus ga uw gang - haal diep adem en laat alle spanning los.

Ziezo. Breng deze aanpassingen in praktijk en u kunt een rustiger slaap ervaren. De noodzaak van een goede nachtrust voor de algehele gezondheid en het geluk is essentieel. Dus laat nachtelijke angsten die kostbare Zzzs niet stelen.

Een comfortabele slaapomgeving creëren

Laten we praten over slaap, hmm?

Wist u dat het creëren van een gezellige en comfortabele slaapomgeving aanzienlijk kan bijdragen tot het verminderen van nachtelijke angst?

Nu wel.

Laten we dus eens duiken in enkele uitvoerbare tips om van uw slaapkamer een oase van rust te maken.

Blootstelling aan blauw licht elimineren

De eerste stap is eenvoudig: gooi de schermen weg voor het slapengaan.

Blauw licht van elektronische apparaten verstoort de melatonineproductie, waardoor u moeilijker in slaap valt.

Creëer een routine voor het slapengaan waarbij geen gebruik wordt gemaakt van schermen - probeer in plaats daarvan een boek te lezen of ontspanningsoefeningen te doen.

Investeren in kwaliteitsslaapproducten

Investeren in kwaliteitsslaapproducten

Uw bed moet uw heiligdom zijn.

Een ondersteunende matras en comfortabele kussens zijn essentieel voor een goede slaapkwaliteit en minder angst 's nachts.

Investeren in kwaliteitsslaapproducten, zoals een verzwaarde deken of een apparaat met witte ruis, kan ook helpen om angststoornissen te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Optimale kamertemperatuur en duisternis handhaven

Een koele kamertemperatuur (ongeveer 65°F) wordt beschouwd als ideaal om te slapen, dus pas uw thermostaat daarop aan.

Verduisterende gordijnen of een oogmasker van goede kwaliteit kunnen helpen bij het blokkeren van ongewenst licht dat uw slaap zou kunnen verstoren.

Een rustgevende sfeer creëren

Aromatherapie is niet alleen voor kuuroorden.

Van essentiële oliën zoals lavendel en kamille is aangetoond dat ze ontspanning bevorderen en de slaapkwaliteit verbeteren.

Voeg wat kalmerende geuren toe aan uw slaapkamer met een verstuiver van essentiële oliën of zelfs maar een paar druppels op uw kussensloop.

Als uw pogingen om te ontspannen geen succes hebben gehad, overweeg dan hulp te zoeken bij een medisch deskundige. Slechte slaap kan angst verergeren en leiden tot medische aandoeningen zoals slaaptekort, gegeneraliseerde angststoornis, paniekaanvallen, paniekstoornis, posttraumatische stressstoornis en obstructieve slaapapneu. Cognitieve gedragstherapie, ontspanningsoefeningen en diepe ademhaling kunnen ook helpen om angst in stressvolle situaties te verminderen.

Technieken om nachtelijke angst te kalmeren

Technieken om nachtelijke angst te kalmeren

Stel u voor: het is nacht en u worstelt met angst.

U hebt een oplossing nodig om uw emoties weer onder controle te krijgen en een betere rust te bevorderen.

Gelukkig zijn er technieken die kunnen helpen om die vervelende angstaanvallen te kalmeren.

Meditatie

Meditatie, een eeuwenoude praktijk, is de eerste techniek om angst te verminderen.

Studies tonen aan dat regelmatige meditatie het stressniveau helpt verlagen en het algemene welzijn verbetert.

Om te beginnen zoekt u een rustige ruimte waar u niet gestoord wordt, gaat u comfortabel zitten, sluit u uw ogen en concentreert u zich op uw ademhaling of een gekozen mantra.

Aardingstechnieken

Angst zorgt er vaak voor dat onze gedachten naar de toekomst rennen of stilstaan bij gebeurtenissen uit het verleden; aardingstechnieken brengen ons terug naar het huidige moment.

 • De 5-4-3-2-1 techniek: Identificeer vijf dingen die u om u heen kunt zien. Dan vier dingen die u kunt aanraken. Drie geluiden die u hoort. Twee geuren in de lucht. En tenslotte één ding over uzelf (bijv. "Ik ben veilig").
 • Ademhalingsoefeningen: Probeer diepe ademhalingsoefeningen zoals square breathing (vier tellen inademen, vier tellen vasthouden, vier tellen uitademen) of diafragmatische ademhaling (diep ademhalen vanuit uw buik).
 • Zintuiglijke ervaringen: Ga om met de voorwerpen om u heen - voel hun textuur of temperatuur - om u te helpen in het heden te aarden.

Onthoud: oefening baart kunst.

Hoe meer u deze technieken in uw dagelijkse routine opneemt, hoe beter u in staat zult zijn om met nachtelijke angsten om te gaan.

Als angststoornissen blijven verergeren ondanks het proberen van deze methoden, aarzel dan niet om contact op te nemen met een zorgverlener voor begeleiding en ondersteuning.

Zoete dromen.

Veelgestelde vragen over nachtelijke angst

Waarom is angst 's nachts erger?

Angst kan 's nachts erger zijn door een combinatie van factoren, waaronder toegenomen vermoeidheid, minder afleiding en hormonale veranderingen. De afwezigheid van activiteiten overdag kan ertoe leiden dat de geest zich meer richt op zorgen en stressfactoren. Bovendien daalt 's nachts het cortisolniveau, wat kan bijdragen tot meer angst.

Hoe nachtelijke angst overwinnen

Om nachtelijke angsten te overwinnen, kunt u proberen een vaste slaaproutine aan te houden, ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling of meditatie te beoefenen voordat u naar bed gaat, de blootstelling aan schermen in de avonduren te beperken en een comfortabele slaapomgeving te creëren. Als uw nachtelijke angst ondanks deze inspanningen aanhoudt, overweeg dan professionele hulp te zoeken bij een therapeut of psychiater.

5 manieren om met angst om te gaan

 1. Mindfulness-meditatie
 2. Diepe ademhalingsoefeningen
 3. Cognitieve herstructurering (negatieve gedachten uitdagen)
 4. Progressieve spierontspanning
 5. Aërobe oefening

Soorten strategieën om met angst om te gaan

Soorten strategieën om met angst om te gaan

De vier belangrijkste soorten copingstrategieën zijn probleemgerichte strategieën (bv. tijdmanagement), emotiegerichte strategieën (bv. journaling), strategieën om sociale steun te zoeken (bv. praten met vrienden) en vermijdingsstrategieën (die spaarzaam moeten worden gebruikt). Het is belangrijk om op basis van uw individuele behoeften en voorkeuren uit te zoeken wat voor u het beste werkt.

Conclusie

Nachtelijke angst kan een frustrerende en uitputtende ervaring zijn. Er zijn echter verschillende medische behandelingen, gedragstherapieën en veranderingen in levensstijl die de symptomen van nachtelijke angst kunnen helpen verlichten. Kennis van de verschillende soorten angststoornissen en de daarmee samenhangende symptomen kan mensen helpen om samen met medisch personeel te bepalen welke behandeling voor hen het meest geschikt is.

Ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhalingsoefeningen en meditatie, kunnen ook verlichting bieden bij nachtelijke onrust. Daarnaast kan het creëren van een comfortabele slaapomgeving door het geluidsniveau te verminderen en een consistent slaapschema op te stellen, de kwaliteit van de slaap bevorderen.

Als u of iemand die u kent moeite heeft met het beheersen van nachtelijke angsten, neem dan contact op met Project voor hulp. Ons team biedt middelen en begeleiding om mensen te helpen hun geestelijke gezondheid effectief te beheren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/