Helpt warme melk om te slapen?

Gepubliceerd:

De wetenschap achter warme melk en slaap

Het is wetenschappelijk bewezen dat de consumptie van warme melk voor het slapengaan de rust en de kwaliteit van de slaap bevordert, dankzij het tryptofaangehalte, dat de serotonineproductie in het lichaam stimuleert. Dit leidt uiteindelijk tot een omgeving die bevorderlijk is voor een rustige slaap. In dit hoofdstuk gaan we in op de rol van tryptofaan bij de productie van serotonine en melatonine, en op de manier waarop natuurlijke peptiden in melk GABA-receptoren activeren.

helpt-warme-melk-slapen

De rol van tryptofaan bij de productie van serotonine en melatonine

Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat een cruciale rol speelt bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het reguleren van de stemming, eetlust en slaap. Bij consumptie via voedsel of dranken zoals warme melk wordt tryptofaan door in ons lichaam aanwezige enzymen omgezet in 5-hydroxytryptamine (5-HTP). Vervolgens wordt 5-HTP omgezet in serotonine, dat verder wordt omgezet in melatonine - het hormoon dat verantwoordelijk is voor het handhaven van ons circadiane ritme en het opwekken van slaap.

Uit een studie gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition bleek dat het consumeren van voedsel dat rijk is aan tryptofaan zowel de plasmaspiegels van tryptofaan als de hersenconcentraties van serotonine kan verhogen, wat leidt tot een betere slaapkwaliteit bij de deelnemers.

Activering van de GABA-receptor door natuurlijke peptiden uit melk

Melk bevat natuurlijk voorkomende bioactieve peptiden die bekend staan om hun potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder hun vermogen om ontspanningseffecten op het zenuwstelsel teweeg te brengen door gamma-aminoboterzuurreceptoren (GABA) te activeren. Deze slaapbevorderende peptiden kunnen bijdragen tot een betere kwaliteit en duur van de slaap.

In een slaaptest bij muizen ontdekten onderzoekers dat van melk afgeleide peptiden de NREM-slaap (non-rapid eye movement) aanzienlijk verhoogden, wat erop wijst dat zij de herstellende aspecten van de slaap kunnen verbeteren. Deze bevinding ondersteunt het idee dat het consumeren van zuivelproducten zoals warme melk voor het slapen gaan de algehele slaapkwaliteit kan verbeteren door het activeren van GABA-receptoren in onze hersenen.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel het drinken van warme melk in verband wordt gebracht met een betere ontspanning en een betere slaap, individuele resultaten kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals persoonlijke voorkeur of gevoeligheid voor lactose. Om de voordelen van dit natuurlijke middel voor een betere slaap te maximaliseren, kunt u overwegen om naast het drinken van een warm glas melk 's avonds ook andere slaaphygiënepraktijken in uw dagelijkse routine op te nemen. Andere natuurlijke slaapmiddelen zijn warme dranken zoals kruidenthee, een warm bad en niet-zuivelproducten zoals amandelmelk. Daarnaast kan een goede slaaphygiëne, zoals een vaste routine voor het slapengaan en een rustgevende omgeving in uw slaapkamer, ook helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren en stress te verminderen, wat uiteindelijk leidt tot een goede nachtrust.

Alternatieven voor warme melk om beter te slapen

Voor mensen met een lactose-intolerantie of zuivelallergie kunnen alternatieve dranken voor 's nachts, zoals kruidenthee, kokoswater en niet-zuivelmelk, vergelijkbare slaapverwekkende voedingsstoffen leveren die mensen helpen sneller in slaap te vallen zonder negatieve bijwerkingen. Laten we enkele van deze alternatieven en hun mogelijke voordelen bekijken.

Kruidenthee rijk aan kalmerende ingrediënten zoals kamille of valeriaanwortel

Een veelgebruikte kruidenthee voor het opwekken van ontspanning is kamille, waarvan bekend is dat het apigenine bevat - een antioxidant die zich bindt aan specifieke receptoren in de hersenen en zo stress en angst vermindert. Het bevat apigenine, een antioxidant die zich bindt aan bepaalde receptoren in de hersenen en zo ontspanning bevordert en angst vermindert. Een andere effectieve kruidenthee is valeriaanwortelthee. Valeriaanwortelthee wordt al generaties lang gebruikt om te helpen bij slapeloosheid, omdat het GABA in de hersenen versterkt, wat het zenuwstelsel helpt kalmeren en slaap veroorzaakt.

Kokoswater met magnesium voor stabiele bloedsuikerspiegel 's nachts

Kokoswater, een andere gezonde drank voor het slapengaan, bevat van nature magnesium - een mineraal dat essentieel is voor het handhaven van stabiele bloedsuikerwaarden gedurende de nacht. Magnesium is ook een essentiële factor om ons circadiane ritme in balans te houden, waardoor we ons slaperig voelen wanneer de tijd rijp is. De consumptie van kokoswater voor het slapen gaan kan de kwaliteit en de duur van de slaap verbeteren voor degenen die moeite hebben om in slaap te vallen of te blijven.

Zuivelvrije melkopties rijk aan slaapbevorderende voedingsstoffen

Zuivelvrije melkopties rijk aan slaapbevorderende voedingsstoffen

Voor wie niet-zuivelproducten wil, zijn amandelmelk en sojamelk uitstekende alternatieven voor koemelk. Amandelmelk, een geweldige niet-zuiveloptie, zit boordevol magnesium, calcium en vitamine D - die allemaal een rustgevende slaap kunnen bevorderen. Sojamelk bevat tryptofaan en isoflavonen waarvan is aangetoond dat ze melatonine produceren, een hormoon dat onze slaap-waakcyclus regelt. Zowel amandel- als sojamelk kan warm worden gedronken als onderdeel van uw bedtijdroutine om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Tips voor het opnemen van alternatieve dranken in uw routine voor het slapengaan

 1. Maak een consistent schema: Als u een regelmatige bedtijdroutine instelt, waarbij u ongeveer 30 minuten voordat u gaat slapen de door u gekozen drank nuttigt, geeft u uw lichaam het signaal dat het tijd is om te gaan slapen.
 2. Vermijd cafeïne: Zorg ervoor dat kruidenthee of andere dranken die u drinkt geen cafeïne bevatten, want deze stimulerende stof kan uw vermogen om in slaap te vallen verstoren.
 3. Geef prioriteit aan ontspanning: Naast het drinken van deze kalmerende dranken kunt u ook andere ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhalingsoefeningen of zachte stretching, in uw nachtelijk ritueel opnemen.

Het opnemen van deze alternatieve dranken in uw nachtelijke routine kan dezelfde slaapbevorderende effecten hebben als warme melk, zonder dat u last krijgt van lactose-intolerantie of zuivelallergieën. Probeer ze vanavond eens uit voor een betere rust en een betere slaapkwaliteit.

Voordelen van het drinken van melk voor het slapen gaan

Het drinken van koude of warme melk 's nachts levert essentiële voedingsstoffen zoals calcium, B-vitaminen, kalium en vitamine D. Bovendien kan het drinken van melk voor het slapen gaan helpen bij het verlichten van verzuringsverschijnselen of constipatie voorkomen, afhankelijk van de individuele voorkeur voor de temperatuur bij het drinken van dit soort drank. In dit hoofdstuk bespreken we de verschillende gezondheidsvoordelen van het consumeren van zuivelproducten zoals melk voor het slapen gaan.

Calcium voor gezonde botten en spierfunctie

Calcium, een essentieel mineraal dat in aanzienlijke hoeveelheden aanwezig is in zuivelproducten zoals koemelk en amandelmelk, is noodzakelijk voor het behoud van gezonde botten en spieren. Een adequate calciuminname is essentieel om gezondheidsproblemen zoals osteoporose op latere leeftijd te voorkomen. Een glas warme of koude melk voor het slapengaan kan bijdragen aan uw dagelijkse calciuminname en zorgt tegelijkertijd voor een kalmerend effect dat de slaapkwaliteit verbetert.

B-vitaminen voor energieproductie en ondersteuning van het zenuwstelsel

 • Vitamine B12: Vitamine B12, die voornamelijk voorkomt in dierlijk voedsel zoals koemelk, is essentieel voor de energieproductie in onze cellen en ondersteunt de goede werking van het zenuwstelsel.
 • Riboflavine (vitamine B2): Een andere belangrijke voedingsstof in zowel koemelk als niet-zuivelproducten zoals amandelmelk is riboflavine (vitamine B2). Deze vitamine is nodig voor de energieproductie en het behoud van een gezonde huid, haar en nagels.

Kalium voor hartgezondheid en bloeddrukregeling

Kalium is een essentieel mineraal dat helpt de bloeddruk te reguleren, de vochtbalans in het lichaam in stand te houden en de gezondheid van het hart te ondersteunen. Het drinken van melk voor het slapen gaan kan bijdragen aan uw dagelijkse kaliuminname, terwijl het ook ontspanning bevordert door zijn slaapbevorderende eigenschappen.

Vitamine D voor immuunondersteuning en botgezondheid

Vitamine D voor immuunondersteuning en botgezondheid

Zowel koemelk als sommige niet-zuivelproducten zoals amandelmelk zijn vaak verrijkt met vitamine D, die een cruciale rol speelt bij de werking van het immuunsysteem en de opname van calcium. Het consumeren van met vitamine D verrijkte zuivelproducten voor het slapengaan kan de slaapkwaliteit helpen verbeteren door de algemene gezondheid te ondersteunen.

Verlichting van zure symptomen of constipatieproblemen

Het is bekend dat melk, wanneer deze koud wordt gedronken, verlichting biedt bij verzuring. Aan de andere kant kan het drinken van warme melk constipatieproblemen helpen verlichten door de stoelgang te stimuleren. Afhankelijk van de individuele voorkeur voor de temperatuur van deze drank, kan een glas koude of warme melk bij het slapen gaan specifieke spijsverteringsproblemen aanpakken en tegelijkertijd de slaapkwaliteit verbeteren.

De opname van een glas koude of warme melk in uw nachtelijke routine biedt niet alleen talrijke voedingsvoordelen, maar bevordert ook de ontspanning door de slaapbevorderende effecten. Als u deze voordelen van de consumptie van zuivelproducten voor het slapen gaan kent, kunt u met kennis van zaken beslissen of deze praktijk in uw nachtelijke routine zal leiden tot een betere slaap.

Veelgestelde vragen over Helpt warme melk bij het slapen

Veelgestelde vragen over Helpt warme melk bij het slapen

Bevat melk melatonine?

Ja, melk bevat sporen van melatonine, een hormoon dat de slaap-waakcycli regelt. Koemelk bevat van nature melatonine, en de concentratie ervan kan variëren afhankelijk van het tijdstip waarop de melk is geproduceerd. Er is ook met melatonine verrijkte melk verkrijgbaar om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Waarom helpt warme melk bij het slapen?

Warme melk bevordert de slaap dankzij het gehalte aan tryptofaan, een essentieel aminozuur dat dient als voorloper voor de productie van serotonine en melatonine in de hersenen. Serotonine is betrokken bij stemmingsregeling en ontspanning, terwijl melatonine ons circadiane ritme of interne lichaamsklok regelt. Het consumeren van warme melk voor het slapen gaan kan het niveau van deze neurotransmitters verhogen, wat een betere slaap bevordert.

Conclusie

Kortom, warme melk drinken voor het slapengaan blijkt de slaap te bevorderen door de aanwezigheid van tryptofaan en natuurlijke peptiden die de productie van serotonine en melatonine bevorderen. Daarnaast kunnen een rustgevende routine voor het slapengaan en andere alternatieven zoals kruidenthee of kokoswater ook de slaapkwaliteit verbeteren. Nutritionele voordelen zoals calciuminname voor gezonde botten en het in evenwicht brengen van de bloedsuikerspiegel door een lage suikerconsumptie zijn extra bonussen.

Voor degenen die hun slaapgewoonten willen verbeteren, kan het de moeite waard zijn om warme melk of andere alternatieven in hun nachtelijke routine op te nemen. Bij Cibdol bieden wij hoogwaardige CBD-producten waarvan is aangetoond dat ze ontspanning en een betere slaap bevorderen. Overweeg onze CBD-olie druppels of softgels toe te voegen aan uw nachtelijke routine voor optimale resultaten.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/