Hoe snurken te stoppen?

Gepubliceerd:

Een manier vinden om een einde te maken aan snurken is cruciaal, zowel voor degene die het doet als voor de partner die van zijn slaap beroofd is. Snurken kan een symptoom zijn van onderliggende gezondheidsproblemen, zoals obstructieve slaapapneu, of gewoon een ergernis die een goede nachtrust verstoort. In deze uitgebreide gids over hoe u het snurken kunt stoppen, zullen we verschillende methoden en remedies onderzoeken om u te helpen een rustige slaap te bereiken.

We bespreken veranderingen in levensstijl die de druk op de luchtwegen en ontstekingen kunnen verminderen, evenals optimale slaaphoudingen voor minder snurken. Daarnaast gaan we in op anti-snurk mondkapjes en pakken we neusverstoppingen aan met natuurlijke ontzwellende middelen.

Verder onderzoeken we de negatieve effecten van alcohol en kalmerende middelen op de spieren van de luchtwegen en stellen we alternatieve ontspanningsmethoden voor om beter te slapen. Tot slot, als al het andere faalt in uw streven om te stoppen met snurken, behandelen we medische ingrepen zoals CPAP-therapie en chirurgische opties.

Lifestyle Changes to Stop Snoring

Veranderingen in uw levensstijl om snurken te stoppen

Het aannemen van gezondere gewoonten kan snurken aanzienlijk verminderen. Gewichtsverlies, stoppen met roken en het vermijden van alcoholgebruik voor het slapen gaan zijn enkele van de veranderingen in levensstijl die kunnen helpen bij het voorkomen of minimaliseren van snurkklachten.

Belang van gewichtsverlies voor vermindering van luchtwegobstructie

Overgewicht, vooral rond de nek, zet druk op uw luchtwegen en vergroot de kans op snurken. Afvallen door een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging kan deze druk verlichten door de vetophopingen rond uw keelspieren te verminderen. Dit resulteert in een meer open luchtweg tijdens de slaap, wat essentieel is om snurken te voorkomen.

Stoppen met roken om irritatie en verstopping van de keel te voorkomen

Sigarettenrook irriteert de bekleding van uw neus en keel, waardoor ontstekingen ontstaan die deze luchtwegen vernauwen. Deze vernauwing van de luchtwegen kan leiden tot een verhoogd risico op slaapapneu, een intense slaapstoornis waarbij de ademhaling stopt of oppervlakkig is terwijl u slaapt. Door te stoppen met roken, zet u belangrijke stappen om zowel uw algemene gezondheid als het snurken door geïrriteerde luchtwegen te verminderen.

Beperk de inname van alcohol en kalmerende middelen voor het slapen gaan

 • Nachtelijke alcoholconsumptie: Alcohol ontspant de spieren achter in uw keel, waardoor ze tijdens de slaap gedeeltelijk kunnen inklappen, wat leidt tot obstructieve slaapapneu en snurken. Om het risico op snurken tot een minimum te beperken, moet u zich ten minste twee uur voor het slapengaan onthouden van alcoholgebruik.
 • Gebruik van kalmerende middelen: Net als alcohol ontspannen ook kalmerende middelen uw keelspieren, waardoor het risico van verstopping van de luchtwegen tijdens de slaap toeneemt. Raadpleeg een arts over mogelijke alternatieve slaapmiddelen die het snurken niet verergeren als u kalmeringsmiddelen of vrij verkrijgbare slaapmiddelen gebruikt.

Het volhouden van deze veranderingen in levensstijl kan niet alleen leiden tot minder snurken, maar ook tot een betere gezondheid en welzijn op de lange termijn. Vergeet niet dat consistentie de sleutel is - het is essentieel om deze gewoonten vol te houden voor langetermijnresultaten in het verminderen of volledig elimineren van snurken.

Kleine aanpassingen van gewoonten kunnen een groot verschil maken bij het verminderen van snurken, dus het is essentieel om de juiste stappen te nemen voor een betere slaap. Bovendien kan het aanpassen van uw slaaphouding onmiddellijke verlichting van het snurken opleveren en de algehele levenskwaliteit verbeteren.

Adjusting Sleep Positions for Immediate Relief

Slaaphoudingen aanpassen voor onmiddellijke verlichting

Het veranderen van de slaaphouding kan onmiddellijke verlichting geven van snurkklachten door te voorkomen dat de tong tegen de achterwand van de keel klapt als u plat op uw rug ligt. In plaats van plat op de rug te liggen, wordt vaak de voorkeur gegeven aan zijslapen, omdat dit helpt de luchtwegen open te houden en snurken te verminderen. In dit hoofdstuk bespreken we de voordelen van zijslapen en het gebruik van kussens om de romp iets omhoog te brengen.

Voordelen van zijslapen

Zijslaaphoudingen, zoals slapen op uw linker- of rechterzij, kunnen snurken aanzienlijk verminderen door ervoor te zorgen dat de zwaartekracht geen obstructie in uw luchtwegen veroorzaakt. Deze slaaphouding zorgt voor een betere luchtstroom door zowel de neusholte als de mond, waardoor trillingen door het ademen tegen een gedeeltelijk geblokkeerde luchtweg - wat resulteert in snurkgeluiden - worden verminderd. Bovendien hebben zijslapers minder kans op slaapstarten (hypnische schokken), wat zorgt voor een algehele rustiger nachtrust.

Kussens gebruiken om de romp iets te verhogen

Uw bovenlichaam verhogen met kussens kan ook helpen de druk op het middenrif te verlichten, waardoor de luchtstroom tussen de longen en de mond wordt beperkt - een andere factor die bijdraagt aan de nachtelijke geluidsproductie die gewoonlijk "snurken" wordt genoemd. Door uw hoofd, nek en schouders een paar centimeter hoger te leggen dan het gebruikelijke bedoppervlak tijdens de sluimerperiode, kunnen mensen merken dat hun symptomen drastisch verbeteren, simpelweg omdat de toegenomen zwaartekracht de doorgangen verder openzet, waardoor de cycli van inademing en uitademing tijdens de avondrust gemakkelijker verlopen.

Hier volgen enkele tips voor het gebruik van kussens om uw bovenlichaam te verhogen:

 • Gebruik een wigvormig kussen of stapel twee gewone kussens aan het hoofdeinde van uw bed.
 • Plaats de kussens om uw hoofd, nek en schouders te ondersteunen.
 • Vermijd het gebruik van te veel kussens, omdat dit uw nekspieren kan belasten en tot ongemak tijdens de slaap kan leiden.

Naast het aanpassen van de slaaphouding kunt u ook verschillende huismiddeltjes proberen, zoals keeloefeningen, neusstrips, en het op peil houden van uw vochthuishouding, zowel overdag als 's nachts, om de ademhaling optimaal te laten functioneren en zo de kans op ademhalingsproblemen als gevolg van gezwollen slijmvliezen langs de bovenste luchtwegen te verkleinen. Onthoud echter: hoewel deze methoden directe verlichting van snurkproblemen kunnen geven, moeten ernstigere gevallen van slaapapneu of andere onderliggende gezondheidsproblemen altijd eerst worden aangepakt door een gekwalificeerde medische professional te raadplegen voordat u zelfhulpoplossingen probeert zonder deskundige begeleiding en toezicht in het proces van begin tot eind, zodat het best mogelijke resultaat wordt bereikt voor alle betrokken partijen die samen de toekomst ingaan met een gelukkiger en gezonder leven in het verschiet.

Door uw slaaphouding aan te passen, kunt u onmiddellijk verlichting krijgen van het snurken. Daarnaast is het aanpakken van neusverstoppingen en allergieën een andere effectieve manier om snurken te verminderen of helemaal uit te bannen.

Verstopte neus en allergieën aanpakken

Verstopte neus en allergieën kunnen aanzienlijk bijdragen tot snurken. Als u last heeft van deze problemen, is het essentieel om ze aan te pakken om uw nachtelijke geluidsproductie te verminderen. In dit hoofdstuk bespreken we verschillende manieren om neusverstopping te beheersen en een allergeenvrije slaapkameromgeving te handhaven voor een rustigere nachtrust.

Hete douches als remedie tegen verstopte neusgangen

Een warme douche nemen voordat u naar bed gaat, is een effectieve manier om uw neus te openen. De stoom van het hete water helpt het slijm in uw neus los te maken, zodat u de hele nacht gemakkelijker kunt ademen. Daarnaast kan het gebruik van zoutwatersprays of -spoelingen ook helpen om resterende blokkades in uw luchtwegen op te heffen.

Maintaining an Allergen-Free Bedroom Environment

Een allergeenvrije slaapkameromgeving handhaven

Een allergeenvrije slaapruimte is cruciaal als u snurken als gevolg van allergieën tot een minimum wilt beperken. Hier volgen enkele tips om een dergelijke omgeving te creëren:

 • Houd huisdieren buiten: Huisdieren kunnen huidschilfers bij zich dragen die allergische reacties kunnen veroorzaken, wat kan leiden tot meer snurken; daarom kunt u ze beter niet in de slaapkamer toelaten.
 • Regelmatig schoonmaken: Door regelmatig tapijten te stofzuigen en beddengoed te wassen, voorkomt u dat stofmijten - de boosdoeners achter snurken door allergie - zich ophopen in uw woonruimte(bron).
 • Luchtreinigers: Door te investeren in een luchtreiniger van goede kwaliteit kunt u allergenen uitfilteren en de algemene luchtkwaliteit in uw slaapkamer verbeteren.
 • Hypoallergeen beddengoed: Kies voor hypoallergene kussens, matrashoezen en beddengoed om de aanwezigheid van allergie-opwekkende stoffen te verminderen.

Naast deze maatregelen is het ook essentieel om uw allergieën onder controle te houden met de juiste medicatie. Overleg met een zorgverlener over de juiste behandelingsmogelijkheden, zoals antihistaminica of neuscorticosteroïden, die de symptomen die tot snurken leiden kunnen verlichten.

Als u vermoedt dat slaapapneu - een ernstigere vorm van slaapstoornis die wordt gekenmerkt door ademhalingspauzes tijdens de slaap - de oorzaak is van uw snurkproblemen, is het van cruciaal belang om onmiddellijk medisch advies in te winnen. Een arts zal u waarschijnlijk aanraden een slaaponderzoek te ondergaan voor een nauwkeurige diagnose en mogelijke behandelingsopties zoals CPAP-therapie (Continuous positive airway pressure) of andere vormen van interventie die specifiek gericht zijn op een effectieve aanpak van deze aandoening.

Door het handhaven van een schone en allergeenvrije slaapkameromgeving, evenals het gebruik van warme douches om de neusholtes vrij te maken, is het mogelijk om snurken veroorzaakt door allergieën of congestie aan te pakken. Het drinken van voldoende vloeistoffen tijdens de zwangerschap en hormoonveranderingen kunnen een grote invloed hebben op de intensiteit van het snurken; vandaar dat het van cruciaal belang is te weten hoe deze componenten specifiek van invloed zijn op vrouwelijke individuen.

Medische ingrepen voor aanhoudend snurken

Als zelfhulpoplossingen niet het gewenste resultaat opleveren, kan het nodig zijn een arts te raadplegen. Medische professionals kunnen het gebruik aanbevelen van een anti-snurk mondstuk of zelfs een chirurgische ingreep in ernstigere gevallen. In dit hoofdstuk bespreken we verschillende medische ingrepen die kunnen helpen bij hardnekkig snurken.

Anti-snurk mondhulpmiddelen

Een anti-snurk mondstuk, ook bekend als mandibulair schuifapparaat (MAD), is ontworpen om de onderkaak naar voren te houden en te voorkomen dat de tong tijdens de slaap tegen de achterwand van uw keel klapt. Dit helpt de luchtwegen open te houden en vermindert het snurken aanzienlijk. Deze hulpmiddelen worden op maat gemaakt door tandartsen of orthodontisten op basis van individuele behoeften en vereisen regelmatige follow-ups voor aanpassingen.

 • Continue positieve luchtwegdruk (CPAP): Een CPAP-machine levert lucht onder druk via een masker dat over uw neus of mond wordt gedragen terwijl u slaapt, waardoor het inzakken van de bovenste luchtwegen wordt voorkomen en het snurken als gevolg van obstructieve slaapapneu wordt verminderd(bron). Het wordt beschouwd als een van de meest effectieve behandelingen voor mensen met matig tot ernstig slaapapneu-gerelateerd snurken.
 • Neusstrips: Plakstrips die aan de buitenkant van uw neus worden aangebracht, kunnen de luchtstroom helpen bevorderen door de neusholten iets uit elkaar te halen(onderzoek). Neusstrips kunnen tijdelijk verlichting geven bij snurken, maar ze mogen niet worden gebruikt als oplossing op lange termijn.

Surgical Options for Snoring Treatment

Chirurgische opties voor de behandeling van snurken

Als veranderingen in levensstijl en niet-invasieve behandelingen het snurken niet kunnen verlichten, kan een chirurgische ingreep worden overwogen. Enkele veel voorkomende procedures zijn:

 • Uvulopalatopharyngoplastiek (UPPP): Bij deze procedure wordt overtollig weefsel van de keel, zoals de huig of het zachte gehemelte, verwijderd om de luchtwegen te verbreden en obstructie te verminderen(bron). Ze wordt meestal uitgevoerd onder algemene verdoving in een ambulante omgeving.
 • Laser-geassisteerde uvulopalatoplastiek (LAUP): Een minder invasief alternatief voor UPPP, LAUP gebruikt lasertechnologie om delen van de huig en het zachte gehemelte die snurken veroorzaken te verwijderen of opnieuw te vormen. De procedure kan onder plaatselijke verdoving in een dokterspraktijk worden uitgevoerd(studie).
 • Pijlerprocedure: Bij deze minimaal invasieve behandeling, ook wel bekend als gehemelte-implantaten, worden kleine polyester staafjes in het zachte gehemelte ingebracht. Deze implantaten verstijven het gebied na verloop van tijd, waardoor de trillingen die snurken veroorzaken worden verminderd(bron). Als snurken wordt veroorzaakt door een grote of misplaatste tong, kan een operatie nodig zijn om de tong te verkleinen en/of te verplaatsen, meestal onder algemene verdoving.
 • Chirurgie van de tongbasis: In sommige gevallen waar de grootte of de positie van de tong aanzienlijk bijdraagt aan de luchtwegobstructie tijdens de slaap, kan een operatie nodig zijn om het volume te verminderen of de tong te herpositioneren(bron). Deze ingreep wordt meestal onder algemene verdoving uitgevoerd.

Het is essentieel dat u een specialist in slaapgeneeskunde of een otolaryngoloog (keel-, neus- en oorarts) raadpleegt voordat u chirurgische opties voor de behandeling van snurken overweegt. Een specialist in slaapgeneeskunde of een KNO-arts kan de oorzaak van uw snurken beoordelen en een oplossing op maat adviseren die het beste aan uw eisen voldoet.

Medische ingrepen voor aanhoudend snurken kunnen een effectieve manier zijn om de gevolgen van deze storende aandoening te verminderen. Communicatie en steun met uw partner zijn echter ook essentieel voor een succesvolle aanpak van snurkklachten.

Communicatie en steun met uw partner

Snurken kan een gevoelige kwestie zijn voor zowel de snurker als zijn partner. Het is essentieel om de zorgen van uw partner serieus te nemen en samen te werken aan het oplossen van snurkproblemen. Communicatie is essentieel - door uw gesprekken zorgvuldig te plannen kunt u voorkomen dat u elkaars gevoelens kwetst bij het bespreken van dit gevoelige onderwerp.

Het onderwerp benaderen met empathie en begrip

De eerste stap bij het aanpakken van snurkproblemen als koppel is het onderwerp te benaderen met empathie, begrip en een open geest. Erken dat het moeilijk kan zijn voor uw partner om over zo'n persoonlijke kwestie te beginnen, dus probeer niet defensief of afwijzend te worden wanneer hij of zij zich zorgen maakt over slaaptekort of verstoorde nachten door uw snurken.

 • Toon oprechte bezorgdheid over hoe uw snurken hen beïnvloedt door vragen te stellen als "Hoe beïnvloedt mijn snurken u?" of "Wat denkt u dat we samen kunnen doen om onze slaapkwaliteit te verbeteren?".
 • Beschuldig elkaar niet, maar concentreer u op het vinden van oplossingen die voor u beiden geschikt zijn.
 • Creëer een veilige ruimte waar beide partners zich op hun gemak voelen om hun gedachten te delen zonder angst voor oordeel of kritiek.

Working as a team to address snoring problems

In teamverband werken aan problemen met snurken

Het probleem van snurken aanpakken vereist teamwerk van beide partners. Door samen te werken kunnen paren de verschillende beschikbare opties onderzoeken, variërend van veranderingen in levensstijl zoals gewichtsverlies, stoppen met roken(SmokeFree.gov biedt hulpmiddelen om te stoppen met roken), het vermijden van alcoholgebruik voor het slapen gaan(National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism), tot medische ingrepen zoals anti-snurk mondapparatuur of chirurgische ingrepen.

 1. Onderzoek samen: Beide partners moeten de tijd nemen om mogelijke oplossingen voor snurken te onderzoeken, waaronder huismiddeltjes, vrij verkrijgbare producten zoals neusstrips en professionele behandelingen. Daarom moeten paren zich voorzien van de nodige kennis om weloverwogen beslissingen te nemen over welke oplossing het meest geschikt is voor hun snurkprobleem.
 2. Stel doelen: Stel realistische doelen waartoe u zich beiden kunt verbinden om het snurken te verminderen. Bijvoorbeeld, als gewichtsverlies een factor is die bijdraagt aan snurkklachten(onderzoek van PubMed Central), stel dan haalbare doelen met een tijdlijn, zodat de voortgang regelmatig kan worden gecontroleerd.
 3. Steun bieden: Moedig elkaar tijdens het hele proces aan door kleine overwinningen te vieren en emotionele steun te bieden tijdens moeilijke momenten. Vergeet niet dat het tijd en geduld kost voordat veranderingen in levensstijl of medische ingrepen resultaat opleveren; daarom is het handhaven van een positieve houding cruciaal om samen succes te boeken.

Kortom, snurken kan een belangrijk probleem zijn voor koppels, maar het is essentieel om het onderwerp te benaderen met empathie, begrip en een open geest. Door samen te werken, kunnen koppels de verschillende opties verkennen die beschikbaar zijn om snurken te verminderen en hun slaapkwaliteit te verbeteren. Vergeet niet effectief te communiceren, realistische doelen te stellen en elkaar tijdens het hele proces te steunen. Met geduld en doorzettingsvermogen kunt u een goede nachtrust bereiken en fris en energiek wakker worden.

Veelgestelde vragen over het stoppen met snurken

Wat werkt eigenlijk tegen snurken?

Verschillende effectieve methoden kunnen helpen het snurken te verminderen of te elimineren, waaronder veranderingen in levensstijl zoals afvallen, stoppen met roken en gehydrateerd blijven. Het aanpassen van de slaaphouding, het gebruik van snurkwerende mondkapjes, het aanpakken van neusverstoppingen en het vermijden van alcohol en kalmerende middelen kunnen ook helpen. In sommige gevallen zijn medische ingrepen nodig, zoals CPAP-therapie of een operatie. De Mayo Clinic biedt een uitgebreide lijst van behandelingen.

Hoe train je jezelf om te stoppen met snurken?

Om uzelf te trainen om te stoppen met snurken, kunt u proberen gezondere gewoonten aan te nemen, zoals het aanhouden van een regelmatig slaapschema en het oefenen van ontspanningstechnieken voor het slapengaan. Experimenteer met verschillende slaaphoudingen (bijv. zijslapen) en gebruik kussens op strategische wijze voor optimale ondersteuning. U kunt ook overwegen keeloefeningen in uw dagelijkse routine op te nemen om de spieren te versterken die verantwoordelijk zijn voor de stabiliteit van de luchtwegen tijdens de slaap. De Sleep Foundation biedt aanvullende tips om snurken te verminderen.

Is er een permanente manier om het snurken te stoppen?

Een permanente oplossing voor het stoppen met snurken hangt af van de onderliggende oorzaak. Hoewel aanpassingen van de levensstijl in veel gevallen langdurige verlichting kunnen bieden, kunnen personen met ernstige obstructieve slaapapneu of structurele afwijkingen meer invasieve medische ingrepen nodig hebben, zoals CPAP-therapie (Continuous Positive Airway Pressure) of een operatie. Het is essentieel om een arts te raadplegen voor persoonlijke aanbevelingen op basis van individuele behoeften.

Waarom snurken mensen zo luid?

Hard snurken ontstaat wanneer de luchtstroom door de mond en neus tijdens de slaap gedeeltelijk wordt geblokkeerd, waardoor trillingen in de omliggende weefsels ontstaan. Factoren die bijdragen tot luid snurken zijn zwaarlijvigheid, neusverstopping, alcoholgebruik, gebruik van kalmerende middelen en slaaphouding. Anatomische factoren zoals een afwijkend tussenschot of vergrote amandelen kunnen ook een rol spelen(Harvard Health Blog). Het aanpakken van deze problemen kan helpen om het snurken te verminderen.

Conclusie

Snurken kan frustrerend zijn voor zowel de snurker als zijn partner. Er zijn echter verschillende veranderingen in levensstijl, slaaphoudingen, anti-snurk mondkapjes, het aanpakken van neusverstoppingen, het vermijden van alcohol en kalmeringsmiddelen, en medische ingrepen die het snurken kunnen helpen verminderen of elimineren. Afvallen om de druk op de luchtwegen te verminderen, op uw zij slapen met strategisch geplaatste kussens voor een optimale slaaphouding, en anti-snurk mondstukken gebruiken nadat u voor gebruik professioneel advies hebt ingewonnen, zijn enkele van de manieren waarop u snurken kunt verminderen.

Als deze methoden uw snurkproblemen niet effectief verlichten, kan medisch ingrijpen noodzakelijk zijn, zoals CPAP-therapie of chirurgische ingrepen wanneer andere behandelingen falen. Door deze technieken in uw dagelijkse routine toe te passen, heeft u meer kans op een goede nachtrust zonder verstoringen door snurken.

Snurken wordt vaak veroorzaakt door slaapapneu, een slaapstoornis waarbij mensen tijdens hun slaap korte tijd stoppen met ademen. Obstructieve slaapapneu is de meest voorkomende vorm van slaapapneu en kan worden behandeld met CPAP-therapie (Continuous positive airway pressure). Andere behandelingen voor slaapapneu zijn gewichtsverlies, verandering van slaaphouding en het gebruik van orale hulpmiddelen.

Er zijn ook huismiddeltjes die het snurken kunnen verminderen, zoals keeloefeningen om de keelspieren te versterken, het gebruik van neusstrips om de luchtweg te openen en het vermijden van slaaptekort. Laser-geassisteerde uvulopalatoplastiek is een chirurgische ingreep waarmee snurken als gevolg van luchtwegobstructie kan worden behandeld.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/