Published:

Updated:

Wat is limoneen?

Wat is limoneen?

Limoneen is een terpeen die ook onder de namen ᴅ-limoneen en ʟ-limoneen bekendstaat. Terpenen zijn aromatische stofjes die in honderden voedingswaren en plantensoorten zitten (waaronder Cannabis sativa). ᴅ-limoneen is een van de meestvoorkomende terpenen in de natuur. Zo komt het in veel essentiële oliën en citrusvruchten voor. In geïsoleerde vorm gebruikt men het in parfums, reinigingsmiddelen en als smaakstof voor voedsel.

Aroma

ᴅ-limoneen heeft een opvallende sinaasappelgeur. ʟ-limoneen verspreidt echter een dennenachtig terpentijnaroma.

Ook aanwezig in

Sinaasappel, citroen, mandarijn, limoen, grapefruit en jeneverbes.

Relevant onderzoek

Ondanks de relatieve chemische stabiliteit van limoneen, is er maar beperkt onderzoek gedaan naar de effecten ervan. Slechts een handvol preklinische studies is uitgevoerd. Deze onderzoeken suggereren dat limoneen ontstekingsremmende, antioxidante en cardioprotectieve kwaliteiten heeft.

The Department of Medicinal Chemistry and Natural Products in Israël voerde in 2006 een in vitro studie uit met citrusolie. De conclusie was dat een “mengsel van citrusolie en MgCl₂ mogelijk te gebruiken is als een natuurlijk antibacterieel en ontstekingsremmend middel” (Mizrahi, Shapira, Domb, & Houri-Haddad, 2006).

Wat is limoneen?

Een tweede in vitro studie, ditmaal gepubliceerd door het Journal of Oleo Science, ontdekte dat limoneen pro-inflammatoire cytokinen remde. Hoewel dergelijke cytokinen een essentieel onderdeel zijn van de lichamelijke ontstekingsreactie, kan een ophoping leiden tot chronische ontstekingen. De auteurs suggereren dat “ᴅ-limoneen als een potentieel ontstekingsremmend middel kan worden beschouwd” (Yoon, Lee, & Hyun, 2010).

Naar aanleiding van gegevens waaruit blijkt dat ᴅ-limoneen invloed heeft op het vet dat zich ophoopt in de lever, hebben wetenschappers in China het stofje onderzocht met een diermodel met obesitas door een vetrijk dieet. Men concludeert dat limoneen wellicht als voedingssupplement te gebruiken is voor het “voorkomen en verlichten van stofwisselingsstoornissen” (Jing et al., 2013).

Een review uit 2018, gepubliceerd in Experimental and Therapeutic Medicine, observeerde de impact van ᴅ-limoneen op “spontaan hypertensieve en beroerte-gevoelige ratten”. Hieruit bleek dat ᴅ-limoneen zorgde voor een verlaging van de “systolische bloeddruk van deze ratten na een beroerte” en ze beschermde tegen geheugenaantasting en cognitieve stoornissen (Wang, Li, & Shen, 2017).

Veiligheid en bijwerkingen

Limoneen is in 1994 goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration als een veilig levensmiddelenadditief en smaakstof. Bij beoordeling van de toxiciteit van de stof, heeft men gesteld dat er sprake is van een “relatief lage acute toxiciteit bij orale inname”. De enige gemelde bijwerking: het risico op huidirritatie na gebruik van shampoos, crèmes of sprays met limoneen.

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/