Published:

Updated:

Wat Is Pineen?

Wat Is Pineen?

Pineen is een belangrijk terpeen dat algemeen voorkomt in de _Cannabis sativa_ soorten. Terpenen zijn aromatische bestanddelen die voorkomen in honderden voedingsmiddelen en planten. Pineen heeft twee structurele isomeren met beperkte variatie. Dat zijn alfa-pineen en beta-pineen. Ze komen voor in coniferen en andere bomen in het bos. Pineen is onderdeel van de natuurlijke afweer van planten tegen insecten. Door het indringende aroma schrikt het insecten af. Pineen dat is geëxtraheerd of geïsoleerd, gebruikt men ook in parfums en industriële schoonmaakmiddelen.

Aroma

Het aroma van alfa-pineen geeft haar geur aan dennenbomen en rozemarijn. Beta-pineen geeft geur aan hoppen en basilicum.

Pineen komt ook voor in

Coniferen, sinaasappels, rozemarijn, dille en peterselie.
Wat Is Pineen?

Ondersteunend onderzoek

Veel van de onderzoeken naar pineen zijn uitgevoerd bij modellen met proefdieren of ze bevinden zich in een pre-klinische fase. Het bestanddeel lijkt veel invloed te hebben. Uit de resultaten blijkt dat het antimicrobieel, ontstekingsremmend en tumorwerend is. Bovendien verbetert pineen het geheugen.

In 2007 publiceerde het Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences een onderzoek waarin men de antimicrobiële werking van α-pineen en β-pineen onderzocht. Tegen gram-positieve bacteriën werkten de twee bestanddelen “totale eliminatie van de bacteriën in maximaal 24 uur van blootstelling”. De onderzoekers concludeerden dat pineen “mogelijk een rationele toepassing heeft in antimicrobiële therapie”. (Leite et al., 2007).

Op basis van eerdere onderzoeken publiceerde het Journal of Natural Products een onderzoek waarin men de ontstekingsremmende werking van pineen verder onderzocht. In vergelijking met andere bestanddelen met de “pinene atoomkern”, was pineen de krachtigste in het remmen van ontstekingen en katabole paden. (Rufino et al., 2014).

In een onderzoek uit 2006, gepubliceerd in Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, onderzoekers pineen uit de naalden van de Koreaanse spar. Ze testten er vervolgens de cognitieve prestaties van muizen mee. De muizen die de essentiële olie kregen, verbeterden hun geheugen met 72,7% ten opzichte van de controlegroep. Beide groepen die aan de test meededen, leden aan geheugenverlies. Het is te vergelijken met de impact van Alzheimer' en vasculaire dementie.(Kim et al., 2006).

Bij een proef die men zowel in vivo als in vitro uitvoerde, bleek α-pineen mogelijk tumorwerende eigenschappen te hebben. Het Journal of Pharmacological Sciences suggereerde dat het de celgroei bij leverkanker tot wel 79,3% remde. Bij het onderzoek gebruikte men dennennaaldenolie. Dat  gebruikt men ook in traditionele Chinese geneesmiddelen als middel tegen kanker. (Chen et al., 2015).

Veiligheid en bijwerkingen

Op dit moment is er weinig bewijs waaruit blijkt dat pineen negatieve bijwerkingen heeft. Maar het onderzoek is nog gaande. Er is dan ook nog veel te leren over de mogelijke positieve en negatieve effecten van terpenen op het menselijk lichaam.

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/