Voordelen van slapen op de vloer

Gepubliceerd:

Mogelijke voordelen van slapen op de vloer

Sommige mensen geloven dat slapen op de vloer verschillende gezondheidsvoordelen biedt, zoals een betere uitlijning van de wervelkolom en minder spanning op de schouders. Dit kan bijdragen tot een betere algemene slaapkwaliteit en kan ongemak door drukpunten helpen verlichten in vergelijking met een zachte matras. In dit hoofdstuk gaan we dieper in op deze mogelijke voordelen.

voordelen van slapen-op-de-vloer

Verbeterde uitlijning van de wervelkolom dankzij de stijfheid van het oppervlak

Slapen op een hard oppervlak zoals de vloer kan uw wervelkolom steviger ondersteunen dan een traditionele matras. Daarom wordt aangenomen dat slapen op de vloer kan leiden tot een betere uitlijning van de wervelkolom doordat de natuurlijke kromming van de wervelkolom behouden blijft terwijl u uitrust. Een goed uitgelijnde wervelkolom vermindert niet alleen de belasting van spieren en gewrichtsbanden, maar minimaliseert ook de belasting van de tussenwervelschijven, die verantwoordelijk zijn voor het opvangen van schokken tijdens bewegingen of botsingen in het dagelijks leven.

Minder spanning op de schouders voor meer comfort

Slapen op de vloer bevordert niet alleen een goede uitlijning van de wervelkolom, maar vermindert ook de spanning in de schouders door de stijfheid van het oppervlak. Hierdoor is er minder kans op problemen met de uitlijning tussen hoofd, nek en schouders, die vaak voorkomen bij zijslapers die een te zacht matras of een kussen zonder voldoende ondersteunende structuur gebruiken. Door de schouderbelasting te minimaliseren door een consistente positionering ten opzichte van de omliggende anatomische structuren (bv. ribbenkast), kunnen mensen die voor deze benadering kiezen, na verloop van tijd meer comfort ervaren, wat kan leiden tot een betere algehele slaapkwaliteit.

 • Betere slaapkwaliteit: De combinatie van een betere uitlijning van de wervelkolom en minder schouderspanning kan bijdragen tot een rustiger en comfortabeler nachtrust. Een consistente positie ten opzichte van de omliggende anatomische structuren kan mogelijk leiden tot een betere algehele slaapkwaliteit, wat essentieel is voor het behoud van een goede gezondheid en welzijn.
 • Verlichting van drukpunten: Slapen op de vloer kan helpen om het ongemak van drukpunten te verlichten die kunnen ontstaan bij het gebruik van een zachte matras. Het stevige oppervlak van de vloer verdeelt het lichaamsgewicht gelijkmatig, waardoor de druk op specifieke gebieden zoals heupen of schouders afneemt(bron).

Samengevat zou slapen op de vloer voordelen kunnen bieden zoals een betere uitlijning van de wervelkolom en minder spanning op de schouders, wat leidt tot meer comfort tijdens rustperiodes, en mogelijk ook verlichting biedt bij veel voorkomende problemen die geassocieerd worden met traditionele matrassen (bv. drukpuntvorming). Het is echter van cruciaal belang te erkennen dat deze waarschijnlijke voordelen voornamelijk gebaseerd zijn op persoonlijke ervaringen; verder onderzoek is nodig voordat definitieve besluiten kunnen worden genomen over de effectiviteit voor bredere groepen of omstandigheden.

Ondanks mogelijke voordelen, zoals een betere positionering van de wervelkolom en minder belasting van de schouders, is verder wetenschappelijk onderzoek nodig om de doeltreffendheid van vloerslapen volledig te beoordelen. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met het gebrek aan bewijs voor vloerslapen voordat u beslissingen neemt over uw slaaproutine.

Gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van slapen op de grond

Gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van slapen op de grond

Hoewel sommigen beweren baat te hebben bij slapen op de vloer, is er een gebrek aan wetenschappelijk bewijs dat deze beweringen ondersteunt. Het meeste onderzoek naar slaapoppervlakken en hun invloed op het algehele welzijn is voornamelijk gericht op matrassen met verschillende hardheidsgraden.

Beperkt wetenschappelijk onderzoek beschikbaar over de voordelen van slapen op de vloer

Hoewel anekdotisch bewijs wijst op mogelijke voordelen van slapen op de grond, zoals een betere uitlijning van de wervelkolom en minder spanning op de schouders, zijn er maar weinig wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar deze praktijk. Het is dus niet zeker of rechtop slapen op de grond opmerkelijke verbeteringen oplevert in termen van slaapkwaliteit of pijnverlichting in vergelijking met andere soorten ondergrond.

Middelzware matrassen bewezen effectiever voor verlichting van rugpijn

In tegenstelling tot de beperkte gegevens over de voordelen van slapen op de grond, hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat middelzware matrassen een superieure ondersteuning en comfort bieden aan mensen met rugpijn. Uit een onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, een toonaangevend medisch tijdschrift, bleek dat deelnemers die op een middelzachte matras sliepen minder ongemak ondervonden dan degenen die een stevigere of zachtere matras gebruikten. Deze bevinding geeft aan dat het kiezen van een geschikte matras wellicht gunstiger is voor het verlichten van lichamelijke ongemakken dan kiezen voor een harde vloerbedekking.

 • Vloerslapers kunnen baat hebben bij extra demping: Als u overweegt om direct op het oppervlak van uw huis te gaan slapen, maar bezorgd blijft over mogelijke nadelen als gevolg van onvoldoende vulling onder uw lichaam tijdens rustperiodes - overweeg dan te investeren in een matrastopper of ander ondersteunend opvulmateriaal. Deze producten kunnen zorgen voor een extra laag comfort, terwijl u toch de potentiële voordelen van het slapen op de vloer kunt benutten.
 • Experimenteren is de sleutel: Aangezien individuele voorkeuren en behoeften sterk variëren, is het essentieel om te experimenteren met verschillende slaapoppervlakken voordat u een langdurige verbintenis aangaat. Probeer verschillende hardheidsgraden van matrassen uit en plaats uw bestaande bed als tijdelijke oplossing rechtstreeks op de grond - dit kan u helpen bepalen of slapen op een harde ondergrond voor uw specifieke situatie werkelijk verbeteringen oplevert in termen van algemeen welzijn.

In het licht van het beperkte wetenschappelijke bewijs dat de voordelen van slapen op de vloer ondersteunt, blijft het voor mensen die deze praktijk overwegen van cruciaal belang om hun opties zorgvuldig af te wegen en medische professionals te raadplegen als zij voortdurend ongemak of pijn ervaren tijdens rustperiodes. Uiteindelijk zal het vinden van het meest geschikte slaapoppervlak, specifiek afgestemd op iemands unieke behoeften, waarschijnlijk betere resultaten opleveren dan het strikt volgen van anekdotische beweringen over alternatieve methoden zoals rechtstreeks rusten op een harde vloer.

Ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van slapen op de vloer, is het belangrijk om rekening te houden met de reinheid als u op de vloer slaapt. Stofzuig en veeg daarom regelmatig het gekozen gebied schoon en houd de vloer vrij van rommel.

Schoonheidsoverwegingen bij het slapen op de vloer

Schoonheidsoverwegingen bij het slapen op de vloer

Voor sommige mensen is slapen op de vloer gunstig, maar het is belangrijk om rekening te houden met reinheid en hygiëne. Vloeren kunnen meer vuil en stof verzamelen dan andere delen van het huis, dus het is essentieel om maatregelen te nemen voor een schone slaapomgeving voor een goede gezondheid. In dit deel bespreken we hoe u een schone omgeving kunt handhaven om te rusten zonder uw welzijn in gevaar te brengen.

Stofzuig en veeg de gekozen ruimte regelmatig schoon

Om ervoor te zorgen dat uw slaapruimte zo schoon mogelijk blijft, moet u regelmatig stofzuigen en vegen. Zo verwijdert u opgehoopte stofdeeltjes, allergenen, haren van huisdieren (indien van toepassing) en ander vuil dat uw luchtwegen of algemene gezondheid tijdens uw slaap negatief kan beïnvloeden. Daarnaast kan het gebruik van een luchtreiniger in de kamer waar u op de vloer wilt slapen de luchtkwaliteit verder verbeteren door verontreinigingen in de lucht te verwijderen.

Houd de vloeren vrij van rommel

Een rommelvrije ruimte is essentieel om schoon te blijven tijdens het slapen op de vloer. Zorg ervoor dat er geen voorwerpen rondslingeren in de buurt van de door u gekozen plek - zoals schoenen of kleding - die na verloop van tijd extra vuil kunnen verzamelen of bacteriën kunnen herbergen. Een opgeruimde vloer draagt niet alleen bij tot een betere hygiëne, maar vermindert ook het struikelgevaar tijdens de nachtelijke uren, wanneer het zicht beperkt is door weinig licht.

Zorg voor een goede hygiëne van het beddengoed

 • Was beddengoed regelmatig: Zorg ervoor dat alle lakens, dekens en kussenslopen die gebruikt worden terwijl u direct op de vloer slaapt, ten minste eenmaal per week worden gewassen met heet water (idealiter op 130°F of hoger) om huisstofmijt en bacteriën te doden.
 • Gebruik een matrasbeschermer: Als u een dunne slaapmat of futon gebruikt, investeer dan in een waterdichte matrasbeschermer van hoge kwaliteit. Dit helpt de ophoping van vuil, allergenen en vocht op uw slaapoppervlak te voorkomen en verlengt de levensduur ervan.
 • Vermijd eten in bed: Eten in de buurt van uw slaapplaats op de vloer kan ongedierte zoals mieren of kakkerlakken aantrekken. Om de reinheidsnormen te handhaven en mogelijke gezondheidsrisico's in verband met ongedierteplagen te minimaliseren, moet u voorkomen dat u maaltijden of snacks eet in de buurt van de plaats waar u op de vloer slaapt.

Het opnemen van deze schoonheidsoverwegingen in uw dagelijkse routine is essentieel voor het handhaven van een optimale hygiëne wanneer u ervoor kiest om op de vloer te slapen. Door de gekozen ruimte regelmatig te stofzuigen en te vegen, de vloer vrij te houden van rommel en te zorgen voor een goede hygiëne van het beddengoed - zoals het regelmatig wassen van lakens met warm water - kunt u een comfortabele rustomgeving creëren zonder het algehele welzijn in gevaar te brengen.

Een brandschone omgeving tijdens het slapen op de grond is essentieel om een verkwikkende en aangename slaap te garanderen. Bovendien kan het gebruik van bestaande matrassen zonder bedombouw vergelijkbare voordelen opleveren, terwijl er toch een goede luchtcirculatie onder zit.

Alternatieve opties - matras direct op de grond of zonder frame

Alternatieve opties - matras direct op de grond of zonder frame

Als u nieuwsgierig bent naar de mogelijke voordelen van dichter bij de grond liggen, maar nog niet klaar bent om volledig over te schakelen op een harde ondergrond, zijn er nog andere mogelijkheden. Een van die opties is uw traditionele matras rechtstreeks op de grond leggen in plaats van een bedframe te gebruiken. Deze benadering kan vergelijkbare potentiële voordelen bieden met betrekking tot de uitlijning van de wervelkolom, zonder dat u op een oncomfortabel stijf oppervlak hoeft te slapen.

Bestaande matras zonder bedframe gebruiken voor vergelijkbaar effect

Om deze methode te proberen, haalt u gewoon uw matras uit het huidige bedframe en legt u hem plat op de vloer. U zult merken dat deze opstelling voldoende stevigheid en ondersteuning biedt, terwijl het comfort toch enigszins wordt gedempt. Veel mensen die deze methode hebben geprobeerd, melden dat ze een betere slaapkwaliteit en minder rugpijn of ongemak ervaren in vergelijking met hun vorige verhoogde slaaphouding.

Belang van een goede luchtcirculatie onder de matras

Als u voor deze alternatieve oplossing kiest, is het van cruciaal belang te zorgen voor voldoende luchtcirculatie onder uw matras om schimmelvorming na verloop van tijd te voorkomen. Schimmel kan ontstaan door een beperkte luchtstroom als gevolg van de nabijheid van twee vaste materialen (vloer en matras). Om deze problemen te voorkomen, kunt u uw matras indien mogelijk iets hoger leggen dan de vloer, bijvoorbeeld op houten pallets of op speciaal ontworpen matrasstandaards.

 • Schoonhouden: Net als bij slapen op de vloer is het schoonhouden van de ruimte rond en onder uw matras essentieel voor een goede hygiëne. Stofzuig en veeg de ruimte regelmatig om ophoping van stof en vuil te voorkomen.
 • Controleer op tekenen van schimmel: Controleer uw matras regelmatig, vooral in vochtige omgevingen of als u waterschade hebt opgelopen. Als u tekenen van schimmelgroei opmerkt, pak het probleem dan onmiddellijk aan door het getroffen gebied schoon te maken en te zorgen voor een goede luchtcirculatie.
 • Draai uw matras: Voor een gelijkmatige slijtage en ondersteuning moet u uw matras om de paar maanden draaien. Dit verlengt de levensduur en zorgt voor een gelijkmatig comfort tijdens het gebruik.

Door deze goede praktijken toe te passen bij het gebruik van een traditioneel matras op de grond, kunt u de potentiële voordelen van het slapen op de grond benutten zonder al te veel comfort op te offeren of negatieve gezondheidsrisico's te lopen door een verkeerde opstelling of onderhoud. Door te experimenteren met verschillende slaapopstellingen zoals deze, vindt u wellicht een benadering die het beste werkt voor uw individuele behoeften en voorkeuren, terwijl u toch de algehele slaapkwaliteit en de gezondheid van de wervelkolom bevordert.

Op de grond slapen zonder bedframe kan dezelfde voordelen bieden als rechtstreeks op de grond slapen, maar het is belangrijk om te zorgen voor een goede luchtcirculatie onder uw matras. Voor sommige mensen is dit echter geen geschikte oplossing en moeten zij andere mogelijkheden onderzoeken.

Wie moet vermijden om op de vloer te slapen

Wie moet vermijden om op de vloer te slapen

Hoewel sommige mensen vloerslapen nuttig vinden, is het niet voor iedereen geschikt. Sommige mensen moeten deze praktijk vermijden vanwege mogelijke gezondheidsrisico's of ongemak. In dit deel bespreken we de specifieke groepen mensen die beter niet kunnen vloerslapen en onderzoeken we alternatieve slaapoplossingen.

Zwangere vrouwen en jonge moeders

Zwangere vrouwen moeten vloerslapen vermijden omdat dit hun lichaam onnodig kan belasten, vooral in de latere stadia van de zwangerschap; een steviger matras verdient de voorkeur om voldoende ondersteuning te bieden zonder extra stress te veroorzaken. Een steviger matras is een betere optie om voldoende ondersteuning te bieden zonder extra belasting te veroorzaken tijdens deze kritieke periode. Ook nieuwe moeders hebben rust nodig om te herstellen van de bevalling en voor hun pasgeborenen te zorgen; daarom moeten zij kiezen voor een comfortabel slaapoppervlak dat een goede houding bevordert en drukpunten verlicht.

Senioren en mensen met problemen met de bloedsomloop

Ouderen zijn vaak minder mobiel en kunnen moeite hebben om op te staan van een harde vloer nadat ze langere tijd hebben gelegen. Bovendien zijn senioren vatbaarder voor gewrichtspijn, die kan worden verergerd door consequent te slapen op een harde ondergrond zoals de vloer. Voor mensen met problemen met de bloedsomloop, zoals spataderen of diep-veneuze trombose (DVT), is het essentieel dat zij hun benen tijdens het rusten omhoog houden - iets wat moeilijk kan zijn als zij direct op de grond proberen te slapen.

Gebruikers van slanke kussens: Potentiële risico's voor de ruggengraat

 • Zijslapers: Als u een dun kussen gebruikt tijdens het zijslapen op de grond, kan uw hoofd naar beneden kantelen in de richting van uw schouder, waardoor uw nek na verloop van tijd overbelast raakt. Door te kiezen voor dikkere kussens of kussens die speciaal zijn ontworpen voor zijslapers, kunt u de juiste uitlijning van de wervelkolom behouden en ongemak voorkomen.
 • Maagslapers: Buikslapen op de grond met een dun kussen kan leiden tot verhoogde druk op de nek en wervelkolom. Overweeg het gebruik van een nog dunner kussen, of helemaal geen kussen, om dit risico te minimaliseren en toch enig comfort te bieden.

Kortom, het is essentieel om uw individuele behoeften en gezondheidstoestand in overweging te nemen voordat u beslist of vloerslapen voor u geschikt is. Als u tot een van de bovengenoemde groepen behoort, kunt u beter alternatieve opties onderzoeken, zoals investeren in een steviger matras of uw huidige slaaphouding aanpassen (bv. uw matras direct op de grond leggen) in plaats van het risico te lopen op harde vloeren te slapen.

Gezien de mogelijke risico's kunnen zwangere vrouwen en jonge moeders beter niet op de grond slapen. Het is belangrijk om geleidelijk over te stappen van het slapen in bed naar het slapen op de grond, zodat het slapen op de grond comfortabeler wordt.

Overgang van bed naar vloer

Als u overweegt de overstap te maken van een traditioneel bed naar vloerslapen, is het essentieel dat u geleidelijk en doordacht overstapt. Dit proces helpt uw lichaam zich gemakkelijker aan te passen en vergroot de kans op mogelijke voordelen, zoals een betere uitlijning van de wervelkolom en minder spanning op de schouders.

Geleidelijk overgangsproces voor gemakkelijkere aanpassing

Probeer, in plaats van halsoverkop op de grond te gaan slapen, het rustig aan te doen over een aantal nachten of zelfs weken. Begin met korte periodes op een yogamat, dun matras of slaapzak op de vloer te liggen tijdens de dag, wanneer u alert kunt blijven op eventuele ongemakken. Verhoog deze tijd geleidelijk totdat u zich comfortabel genoeg voelt om een hele nacht op de grond te slapen.

Experimenteren met posities en plaatsing van kussens

Uw ideale slaaphouding vinden is cruciaal bij de overgang van bed naar vloer. Terwijl sommige mensen verlichting vinden in hun gebruikelijke houding (zoals zijslapers), hebben anderen misschien aanpassingen nodig vanwege de grotere stevigheid die harde vloeren bieden in vergelijking met zachtere matrassen. Experimenteer met verschillende posities zoals rug-, buik- of zijslapen en gebruik kussens die strategisch geplaatst zijn voor een optimale ondersteuning.

 • Rugslapers: Leg een dun kussen onder uw hoofd en nek voor ondersteuning zonder overbelasting; overweeg eventueel nog een klein kussen onder uw knieën te leggen.
 • Zijslapers: Gebruik een steviger kussen tussen de benen op kniehoogte met behoud van de heupuitlijning; kies voor iets dikkere hoofdkussens dan bij rugslapers, zodat de wervelkolom recht blijft.
 • Maagslapers: Vermijd het gebruik van een kussen onder uw hoofd, omdat dit de nek en wervelkolom kan belasten; probeer in plaats daarvan een kussen onder de heupen te leggen om de druk op de onderrug te verminderen.

Naast het experimenteren met slaaphoudingen en kussens, kunt u ook overwegen om rek- en strekoefeningen of yoga in uw routine op te nemen. Dit zal de flexibiliteit en spierkracht helpen verbeteren en mogelijk het ongemak verlichten dat gepaard gaat met de overgang van bed naar vloer.

De verwachtingen ten aanzien van de slaapkwaliteit bijstellen

Bij de overgang van bed- naar vloerslapen is het niet alleen van belang om de fysieke factoren aan te passen, maar ook de mentale verwachtingen ten aanzien van de slaapkwaliteit. Sommige mensen melden weinig verschil in hun algemene slaapervaring na de overstap; anderen vinden echter dat ze consequent beter of slechter slapen, afhankelijk van hun persoonlijke voorkeuren en gezondheidstoestand. Wees geduldig tijdens dit proces - geef uzelf de tijd om u aan te passen aan de nieuwe omgeving voordat u conclusies trekt over de vraag of vloerslapen op lange termijn de juiste keuze is.

Schoonhouden tijdens de overgangsperiode

En last but not least, zorg ervoor dat de reinheid een prioriteit blijft tijdens de overgangsperiode door de gekozen ruimtes regelmatig te stofzuigen of te vegen zodat ze vrij zijn van stofdeeltjes en allergenen, die de gezondheid van de luchtwegen negatief kunnen beïnvloeden als ze niet worden gecontroleerd gedurende langere perioden waarin u direct op oppervlakken op de grond ligt, zoals vloeren, tapijten, vloerkleden, enz. Houd de rommel minimaal en zorg voor een georganiseerde ruimte die bevorderlijk is voor nachtelijke rust.

Veelgestelde vragen over de voordelen van slapen op de vloer

Heeft slapen op de grond voordelen?

Ja, er zijn enkele potentiële voordelen van vloerslapen. Een van de voordelen is een betere uitlijning van de ruggengraat door de stijfheid van het oppervlak. Bovendien kan slapen op de vloer de spanning op de schouders verminderen, wat het comfort kan verhogen. Het wetenschappelijk bewijs voor deze beweringen is echter beperkt. Het is essentieel om schoon te blijven en rekening te houden met persoonlijke gezondheidsfactoren voordat u overgaat op vloerslapen.

Is het goed om elke dag op de vloer te slapen?

Elke dag op de grond slapen kan geschikt zijn voor gezonde mensen die het comfortabel en heilzaam vinden. Bepaalde groepen zoals zwangere vrouwen, jonge moeders, senioren en mensen met problemen met de bloedsomloop moeten deze praktijk echter vermijden. Zorg voor een schone omgeving en ga geleidelijk over van bed naar vloer om de aanpassing te vergemakkelijken.

Waarom slapen Japanners op de vloer?

Japanners slapen traditioneel op tatamimatten, stevige maar licht gedempte oppervlakken van geweven stro of andere materialen. Dit gebruik komt voort uit het culturele geloof in eenvoud, functionaliteit en ruimtebesparende ontwerpprincipes in traditionele Japanse huizen. Tatamimatten bieden steun en zijn toch comfortabeler dan harde vloeren.

Waarom is het beter om dichter bij de grond te slapen?

Dichter bij de grond slapen kan een goede uitlijning van de wervelkolom bevorderen door een steviger oppervlak te bieden dat voorkomt dat uw rug tijdens het rusten overmatig wegzakt of kromtrekt. Bovendien kunnen lagere bedden of matrassen die rechtstreeks op vaste oppervlakken zijn geplaatst, bijdragen tot een betere luchtcirculatie en een vermindering van allergenen, wat bijdraagt tot een gezondere slaapomgeving.

Conclusie

Hoewel kan worden beweerd dat slapen op de vloer bepaalde voordelen biedt, zoals een betere uitlijning van de wervelkolom en minder belasting van de schouders, is er weinig wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te staven. Het is belangrijk om rekening te houden met hygiënische factoren bij het kiezen van deze slaapmogelijkheid, en sommige mensen zouden het helemaal moeten vermijden. Voor degenen die het wel willen proberen, kan een geleidelijke overgang en het experimenteren met posities en kussenplaatsing de aanpassing vergemakkelijken.Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/