7 tips om lage rugpijn na het slapen te verlichten

Gepubliceerd:

Last hebben van lage rugpijn na het slapen is een veel voorkomend probleem dat veel mensen treft. In deze grondige gids bekijken we de verschillende elementen en oplossingen die kunnen helpen om de pijn in de ochtendrug te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Ontdek de voordelen van zijslapen voor het verminderen van lage rugpijn, evenals alternatieve slaaphoudingen die u kunt overwegen. Wij bespreken ook het belang van de kwaliteit van een matras voor de ondersteuning van de wervelkolom en de invloed daarvan op uw comfort tijdens het rusten.

Leer meer over rekoefeningen die u vanuit uw bed kunt doen om het ongemak te verlichten, en over dagelijkse oefenroutines die een gezondere levensstijl bevorderen. Verder bespreken we chronische aandoeningen die lage rugpijn na het slapen veroorzaken en wanneer het nodig is om professionele hulp te zoeken.

Daarnaast wordt uitgelegd hoe een goede houding overdag bijdraagt aan het comfort 's nachts en welke ergonomische aanpassingen u thuis kunt doen. Voor zwangere vrouwen die lage rugpijn ervaren na het slapen, geven wij aanbevelingen over slaaphoudingen en dagelijkse gewoonten om zwangerschapsgerelateerde ongemakken te verlichten.

Last but not least behandelen wij specifieke oorzaken van plotselinge lage rugpijn aan de linkerkant en pijn in de heup, lies en benen die verband houdt met de slaaphouding, zodat u kunt genieten van rustgevende nachten zonder pijn.

lage-rugpijn-na-slapen

Slaaphouding en lage rugpijn

Uw slaaphouding kan de kans op lage rugpijn na het slapen aanzienlijk beïnvloeden. Zijslapen kan slaapgerelateerde rugpijn helpen voorkomen of verlichten, maar als uw huidige slaaphouding niet binnen een paar weken verlichting biedt, kan het nuttig zijn om een andere houding te proberen.

Voordelen van zijslapen tegen lage rugpijn

Zijslapen wordt beschouwd als een van de beste posities om pijn in de onderrug te verminderen, omdat het helpt de juiste uitlijning van de wervelkolom te handhaven gedurende de nacht. Als u op uw zij slaapt met een kussen tussen uw knieën, houdt u uw heupen op één lijn en voorkomt u onnodige belasting van uw ruggengraat. Dit kan leiden tot minder spanning in de omliggende rugspieren, wat uiteindelijk helpt om de ochtendklachten te verminderen.

Te overwegen alternatieve slaaphoudingen

 • Rugslapers: Plat op uw rug liggen zorgt voor een gelijkmatige gewichtsverdeling over alle contactvlakken met de matras. Het plaatsen van een klein kussen onder uw knieën kan de natuurlijke kromming van de wervelkolom verder ondersteunen en drukpunten minimaliseren die ongemak kunnen veroorzaken tijdens de rusturen.
 • Foetushouding: Zich oprollen in een foetushouding terwijl u beide benen in een rechte hoek houdt, biedt extra ondersteuning voor mensen die naast hun lage-rugpijnklachten ook pijn in de onderbuik ervaren als gevolg van aandoeningen zoals ischias of hernia.
 • Kussenondersteuning: Door kussens strategisch rond verschillende delen van het lichaam te plaatsen, zoals de lendenstreek of onder de nek, blijft het comfort optimaal tijdens de slaap, ongeacht de houding die elke avond voor het wegdromen wordt gekozen.

Het kan wat vallen en opstaan vergen om de meest ontspannende slaaphouding voor u te vinden, want ieders lichaam is uniek. Als uw rugpijn aanhoudt ondanks het proberen van verschillende houdingen, raadpleeg dan een arts voor verdere begeleiding.

Tips om uw slaaphouding aan te passen

 1. Plaatsing van het kussen: Experimenteer met de plaatsing van kussens onder uw hoofd, nek, knieën of heupen voor optimale ondersteuning en comfort tijdens de slaap.
 2. Blijf consequent: Als u eenmaal een comfortabele houding hebt gevonden die de ochtendrugpijnklachten verlicht, probeer die dan elke nacht consequent aan te houden om langdurige verlichting van het ongemak bij het ontwaken te bevorderen.

Naast het aanpassen van uw slaaphouding moet u ook rekening houden met andere factoren zoals de kwaliteit van uw matras en het opnemen van rekoefeningen in uw routine. Deze kunnen ook een essentiële rol spelen bij het verminderen van lage rugpijn na het slapen.

Kortom, slapen in zijligging kan gunstig zijn voor het verminderen van pijn en ongemak in de onderrug. Aan de andere kant is de kwaliteit van de matras een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden als u kijkt hoe u bestaande rugpijn kunt voorkomen of verminderen.

Kwaliteit van matrassen en hun invloed op rugpijn

Kwaliteit van matrassen en hun invloed op rugpijn

De gekozen matras kan de kans op lage rugpijn bij het opstaan aanzienlijk beïnvloeden. Middelzware matrassen blijken de symptomen van deze aandoening met bijna de helft te verminderen in vergelijking met andere soorten matrassen. In dit hoofdstuk bespreken we hoe de keuze van de juiste hardheid van de matras voor ondersteuning van de rug het ongemak kan helpen verlichten en gaan we in op de tekenen dat uw huidige matras kan bijdragen aan uw pijn.

De juiste hardheid van het matras kiezen voor ondersteuning van de wervelkolom

De keuze van een geschikte matras is cruciaal voor het behoud van een goede uitlijning van de wervelkolom tijdens de slaap, wat pijn in de onderrug helpt voorkomen of verminderen. Een matras met een gemiddelde stevigheid biedt een optimale balans tussen comfort en ondersteuning, zodat uw lichaamsgewicht gelijkmatig over het oppervlak wordt verdeeld en er toch voldoende demping is voor drukpunten zoals heupen en schouders. Voor zijslapers is het essentieel dat hun matras voldoende contour biedt rond deze gebieden, zonder dat dit leidt tot overmatig doorzakken of scheefliggen.

 • Schuim: Matrassen van traagschuim of latexschuim kunnen uitstekende drukverlichting en vervormbaarheid bieden, maar bieden mogelijk onvoldoende ondersteuning als ze te zacht zijn.
 • Binnenvering: Deze traditionele matrassen met spiraalstructuur bieden vaak een steviger ondersteuning, maar kunnen onvoldoende demping bieden op drukpunten, tenzij ze worden gecombineerd met een hoogwaardige kussenlaag.
 • Hybride: Door elementen van zowel schuim als binnenvering te combineren, streven hybride matrassen naar een evenwicht tussen comfort en ondersteuning en minimaliseren ze de nadelen die aan beide materialen kleven.

Tekenen dat uw matras kan bijdragen tot ongemak

Als uw onderrug pijn doet na het slapen, kan het de moeite waard zijn om na te denken over de schuld van uw matras. Hier zijn enkele tekenen dat uw matras aan vervanging toe is:

 1. Leeftijd: De meeste matrassen hebben een levensduur van ongeveer 7-10 jaar, dus als die van u ouder is, kan het vermogen om voldoende ondersteuning te bieden afnemen.
 2. Verzakkingen of inkepingen: Na verloop van tijd kunnen matrassen zichtbare verzakkingen of lichaamsindrukken ontwikkelen die leiden tot ongelijke ondersteuning en een verkeerde uitlijning van de wervelkolom tijdens de slaap.
 3. Aanhoudend ongemak ondanks het uitproberen van verschillende slaaphoudingen: Als u verschillende slaaphoudingen hebt uitgeprobeerd maar 's morgens nog steeds rugpijn hebt, biedt uw matras misschien niet de nodige ondersteuning voor een gezonde uitlijning van de wervelkolom.

Om pijn in de onderrug na het slapen te verminderen en de algehele slaapkwaliteit te verbeteren, kunt u overwegen te investeren in een middelzware matras die de juiste ondersteuning van de wervelkolom biedt. Controleer bovendien regelmatig uw huidige matras op tekenen van slijtage of schade die kunnen bijdragen tot ongemak en vervang deze zo nodig.

Het is belangrijk om te begrijpen welke invloed de kwaliteit van een matras kan hebben op uw rugpijn, en hoe het kiezen van een matras met de juiste hardheid voor ondersteuning van de wervelkolom het ongemak kan helpen verminderen. Rekoefeningen zijn een andere manier om verlichting te bieden bij ochtendpijn; laten we eens kijken naar enkele eenvoudige rek- en strekoefeningen die u in bed kunt doen en naar de opname van dagelijkse oefenroutines in uw levensstijl.

Rekoefeningen voor verlichting in de ochtend

Rekoefeningen voor verlichting in de ochtend

Door regelmatig rekoefeningen te doen die specifiek gericht zijn op de spieren rond de wervelkolom, kunt u bij het ontwaken onmiddellijk verlichting van spanning krijgen. Strek beide armen boven uw hoofd terwijl u gaat liggen voordat u uit bed stapt, als een effectieve methode om pijn in de onderrug na het slapen te verlichten. In dit deel bespreken we eenvoudige stretchoefeningen die u in bed kunt doen en hoe het opnemen van dagelijkse oefenroutines in uw levensstijl kan helpen om rugpijn te verlichten.

Eenvoudige stretchoefeningen die u in bed kunt doen

 • Knie-borst stretch: Ga op uw rug liggen met beide benen gestrekt. Trek één knie zachtjes naar uw borst met uw handen en houd ze daar ongeveer 20 seconden. Laat los en herhaal met het andere been.
 • Bekkenkanteling: Terwijl u op uw rug ligt met gebogen knieën en uw voeten plat op de matras, spant u uw buikspieren aan om de onderkant van uw rug tegen het oppervlak onder u te drukken. Houd deze positie een paar seconden vast voordat u ze loslaat.
 • Lumbale rotatiestrekking: Met gebogen knieën en de voeten plat op het matras, laat u beide knieën langzaam naar één kant zakken terwijl u de schouders stevig tegen het oppervlak eronder gedrukt houdt. Houd deze positie kort vast voordat u terugkeert naar het midden en dit herhaalt aan de andere kant.

Naast deze rekoefeningen direct na het ontwaken, kunt u overwegen een consistente routine te volgen met activiteiten zoals yoga of Pilates, waarvan bekend is dat ze de flexibiliteit verbeteren en de kernspieren versterken die de gezondheid van de wervelkolom ondersteunen(bron). Het opnemen van deze oefeningen in het dagelijks leven kan aanzienlijk bijdragen tot het verminderen van lage rugpijn op termijn.

Dagelijkse trainingsroutines opnemen in uw levensstijl

Een actieve levensstijl kan pijn in de onderrug helpen voorkomen en verlichten. Regelmatige lichaamsbeweging versterkt de spieren die uw wervelkolom ondersteunen, vermindert stijfheid en verbetert de algehele flexibiliteit. Hier volgen enkele tips om lichaamsbeweging in uw dagelijkse routine op te nemen:

 1. Begin met weinig belastende activiteiten: Begin met rustige oefeningen zoals wandelen of zwemmen om kracht op te bouwen zonder uw rug te belasten.
 2. Neem kernversterkende oefeningen op: Doe oefeningen die gericht zijn op de buik- en rugspieren, zoals planken of bruggen, om uw ruggengraat beter te ondersteunen(bron).
 3. Vermijd risicovolle activiteiten als u pijn hebt: Als u momenteel last hebt van pijn in uw onderrug, vermijd dan sporten met een hoge impact, zoals hardlopen of springen, totdat de symptomen afnemen.
 4. Stretch regelmatig gedurende de dag: Neem tijdens werktijd pauzes om op te staan en te rekken, waarbij u zich richt op de gebieden waar de spanning het sterkst wordt gevoeld.

Een proactieve benadering van het behoud van een goede gezondheid door regelmatige rekoefeningen, zowel bij het ontwaken als in het dagelijkse leven, kan het ongemak van ochtendpijn in de onderrug aanzienlijk verminderen en het welzijn op lange termijn bevorderen.

Voor een optimale verlichting van lage rugpijn is het essentieel om onderliggende chronische aandoeningen die kunnen bijdragen aan het ongemak te identificeren en te beheersen. Door deze chronische aandoeningen te begrijpen en te behandelen, kunnen mensen hun ochtendverlichting bij lage rugpijn verder verbeteren.

Beheer van chronische aandoeningen die lage rugpijn veroorzaken na het slapen

Beheer van chronische aandoeningen die lage rugpijn veroorzaken na het slapen

Als u lijdt aan chronische aandoeningen zoals een degeneratieve discushernia of fibromyalgie, kan het effectief behandelen van uw symptomen medische ingrepen vereisen, zoals steroïde-injecties en pijnmedicatie. Het is essentieel dat u een arts raadpleegt voor persoonlijke behandeladviezen, omdat zelfzorgmaatregelen alleen misschien niet voldoende zijn.

Veel voorkomende chronische aandoeningen die rugpijn in de ochtend veroorzaken

 • Degeneratieve schijfaandoening: Deze aandoening treedt op wanneer de tussenwervelschijven na verloop van tijd geleidelijk afslijten, wat leidt tot verhoogde druk op het ruggenmerg en de omliggende zenuwen.
 • Fibromyalgie: Een aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn aan het bewegingsapparaat die gepaard gaat met vermoeidheid, slaapproblemen en geheugenproblemen.
 • Ankyloserende Spondylitis: Een inflammatoire artritis die de wervelkolom aantast en waardoor sommige wervels in uw wervelkolom kunnen vergroeien.
 • Lumbale wervelkolomstenose: De vernauwing van de ruimtes in uw onderrug (lumbaal) kan druk uitoefenen op de zenuwen die door deze gebieden lopen, met lage rugpijn als gevolg.

Naast het zoeken naar de juiste behandelingen voor deze onderliggende aandoeningen, is het cruciaal om een open communicatielijn met uw zorgverlener te onderhouden over eventuele veranderingen in de symptomen of zorgen in verband met uw lage rugpijn na het slapen. Op basis van hun expertise en kennis van uw specifieke situatie kunnen zij aanpassingen of aanvullende therapieën aanbevelen.

Wanneer is het tijd om professionele hulp te zoeken?

Als u aanhoudende lage rugpijn hebt die niet verbetert met zelfzorgmaatregelen, zoals het aanpassen van uw slaaphouding of het gebruik van vrij verkrijgbare pijnstillers, is het essentieel dat u een arts raadpleegt. Enkele tekenen die wijzen op de noodzaak van deskundige hulp zijn:

 • Pijn die langer dan zes weken aanhoudt.
 • Hevige pijn 's nachts of bij het liggen.
 • Gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in één of beide benen.
 • Pijn die gepaard gaat met koorts, gewichtsverlies of andere onverklaarbare symptomen.

Uw arts kan u doorverwijzen naar een specialist die de specifieke oorzaak van uw ochtendrugpijn kan diagnosticeren en behandelen. Dit kan inhouden dat u samen met een fysiotherapeut gerichte oefeningen en rekoefeningen doet om het ongemak te verlichten dat verband houdt met wervelkanaalvernauwing, degeneratieve schijfziekte of andere chronische aandoeningen die de onderrug na het slapen aantasten.

Door kleine veranderingen in uw levensstijl aan te brengen, zoals een goede lichaamshouding overdag en professionele hulp zoeken als dat nodig is, kunt u stappen ondernemen om chronische aandoeningen die lage rugpijn na het slapen kunnen veroorzaken, onder controle te krijgen. Bovendien kunnen ergonomische aanpassingen thuis en tips voor een betere werkhouding uw nachtelijk comfort verder verbeteren.

Een juiste houding overdag beïnvloedt het comfort 's nachts

Een goede houding overdag is essentieel om lage rugpijn na het slapen te voorkomen. Door te zorgen voor een goede houding tijdens de dagelijkse activiteiten, kunt u de kans op nachtelijke ongemakken aanzienlijk verkleinen. In dit hoofdstuk bespreken we tips voor een goede werkhouding en ergonomische aanpassingen voor thuis.

Tips voor een goede lichaamshouding tijdens de werkuren

 • Pas uw stoel aan: Zorg ervoor dat uw bureaustoel de natuurlijke kromming van uw wervelkolom ondersteunt en dat u met beide voeten plat op de grond kunt zitten. Gebruik zo nodig een voetensteun of kussen om deze positie te bereiken.
 • Hoogte van de monitor: Plaats uw computermonitor zo dat hij op ooghoogte staat als u recht vooruit kijkt. Dit voorkomt overbelasting van de nek en bovenrugspieren door voortdurend op en neer te kijken.
 • Plaatsing van het toetsenbord: Plaats uw toetsenbord recht voor u, met voldoende ruimte tussen het toetsenbord en uzelf, zodat de ellebogen tijdens het typen in een hoek van ongeveer 90 graden gebogen zijn. Dit helpt overbelasting van de pols te voorkomen en bevordert een betere algemene uitlijning van het lichaam.
 • Vermijd kruisende benen: Zitten met gekruiste benen kan leiden tot een onevenwichtige gewichtsverdeling over de heupen, wat na verloop van tijd kan leiden tot pijn in de onderrug. Houd in plaats daarvan beide voeten plat op de vloer of rust zo nodig comfortabel op een voetensteun.

Ergonomische aanpassingen voor thuis

Ergonomische aanpassingen voor thuis

 • Handhaaf een correcte zithouding: Dezelfde principes van een goede zithouding zijn van toepassing als u thuis zit. Kies een stoel met voldoende lendensteun en stel deze in op de voor uw lichaamsbouw geschikte hoogte.
 • Gebruik ondersteunende kussens: Wanneer u op de bank of in bed ligt, gebruik dan kussens om uw onderrug extra te ondersteunen. Door een kussen achter u te plaatsen, kunt u de natuurlijke kromming van uw ruggengraat behouden terwijl u zit.
 • Til zware voorwerpen op de juiste manier op: Buig bij het tillen van zware voorwerpen door de knieën en houd uw rug recht in plaats van vanuit het middel te buigen. Deze techniek helpt overbelasting van ruggenwervelschijven en spieren te voorkomen.
 • Zorg voor regelmatige pauzes: Of u nu thuis werkt of vrijetijdsactiviteiten uitvoert, vergeet niet om elke 30 minuten een pauze in te lassen om op te staan, te strekken en te bewegen. Dit voorkomt spierstijfheid die kan bijdragen tot lage rugpijn na het slapen.

Een goede houding overdag is cruciaal om ongemak later op de avond te voorkomen. Door deze eenvoudige aanpassingen, zowel op het werk als thuis, kunt u de kans op lage rugpijn na het slapen aanzienlijk verkleinen.

Een goede lichaamshouding overdag kan gunstig zijn voor het verminderen van rugpijn 's nachts, dus het is essentieel om de juiste vorm aan te houden tijdens het werk. Zwangerschap is ook van invloed op de slaaphouding van vrouwen en hun vermogen om pijn in de onderrug te beheersen; zwangere vrouwen moeten dus weten hoe hun dagelijkse gewoonten het ongemak tijdens de slaap kunnen verminderen.

Zwangerschap en lage rugpijn na het slapen

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen vaak pijn in de onderrug door het extra gewicht van het dragen van een baby. Dit kan verergeren na het slapen, vooral als niet de juiste slaaphouding wordt aangehouden. Gelukkig zijn er manieren waarop zwangere vrouwen hun risico op lage rugpijn kunnen verminderen door hun slaaphouding aan te passen en overdag kleine veranderingen in hun levensstijl aan te brengen.

Slaaphoudingen aanbevolen voor zwangere vrouwen

De beste slaaphouding voor zwangere vrouwen is meestal op de zij met gebogen knieën. Deze houding, bekend als de SOS-positie (Sleep On Side), helpt de uitlijning van de wervelkolom te behouden, terwijl de onderbuik wordt ondersteund en de druk op de tussenwervelschijven wordt verminderd. Voor nog meer comfort en minder druk op de rugspieren:

 • Leg een kussen tussen uw knieën om de heupen in één lijn te houden.
 • Gebruik een lang lichaamskussen of een wigvormig kussen voor extra steun.
 • Vermijd plat op uw rug of buik liggen, omdat deze posities de bloedstroom kunnen beperken of ongemak kunnen veroorzaken in latere stadia van de zwangerschap.

Dagelijkse gewoonten die zwangerschapsgerelateerde rugpijn kunnen verlichten

Naast het aannemen van de juiste slaaphouding, kunnen bepaalde dagelijkse gewoonten helpen om zwangerschapsgerelateerde lage rugpijn te verlichten:

 1. Zorg voor een goede lichaamshouding: Sta rechtop met ontspannen schouders en opgeheven borst; vermijd slungelig zitten op het werk of thuis. Gebruik lendensteunen of kussens achter uw onderrug als u in een stoel zit zonder voldoende steun.
 2. Prenatale oefeningen: Doe prenatale oefeningen zoals yoga, zwemmen of wandelen om de kernspieren te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Raadpleeg altijd uw arts of zorgverlener voordat u tijdens de zwangerschap oefeningen gaat doen.
 3. Draag ondersteunend schoeisel: Kies schoenen met lage hakken en een goede ondersteuning van de voetboog om de juiste uitlijning van de wervelkolom te behouden tijdens het staan of lopen.
 4. Til voorwerpen veilig op: Buig bij het tillen van voorwerpen door de knieën in plaats van door het middel; houd voorwerpen dicht bij uw lichaam wanneer u ze draagt.

Als u rugpijn blijft houden nadat u deze strategieën hebt toegepast, overweeg dan een arts te raadplegen voor persoonlijk advies over het omgaan met ongemak tijdens de zwangerschap. Bedenk dat wat voor de ene persoon werkt, voor de andere misschien niet hetzelfde is. Blijf proactief bij het aanpakken van lage rugpijn na het slapen door te experimenteren met verschillende slaaphoudingen en dagelijkse gewoonten totdat u verlichting vindt van dit veel voorkomende zwangerschapsgerelateerde probleem.

Zwangerschap kan voor veel aanstaande moeders een moeilijke periode zijn, maar inzicht in de oorzaken van lage rugpijn na het slapen en veranderingen in de slaaphouding of dagelijkse gewoonten kunnen helpen om een deel van dit ongemak te verlichten. Laten we daarom eens kijken hoe het aanpakken van specifieke oorzaken ook verlichting van lage rugpijn kan geven.

Specifieke oorzaken van lage rugpijn na het slapen aanpakken

Inzicht in specifieke oorzaken, zoals plotselinge pijn aan de linkerkant, pijn in de heup/het bekken/het been na het lopen of vooroverbuigen, is essentieel voor het vinden van gerichte oplossingen. Overweeg advies te vragen aan gekwalificeerde medische professionals die gespecialiseerd zijn in de behandeling van deze aandoening als zelfzorgmaatregelen uw situatie niet binnen enkele weken verbeteren.

Plotselinge pijn in de linker onderrug die na het slapen weggaat, kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder spierverrekkingen, nierproblemen of ischias. Spierverrekkingen komen vaak voor bij lichamelijke activiteiten zonder goede warming-up of overbelasting. Nierproblemen kunnen plaatselijke pijn aan één kant van de onderrug veroorzaken als gevolg van een ontsteking of infectie. Ischiaszenuwirritatie kan ook leiden tot scherpe pijnscheuten in het been vanuit de onderrug.

Om deze mogelijke oorzaken aan te pakken:

 • Zorg voor een goede houding tijdens dagelijkse activiteiten om de druk op spieren en tussenwervelschijven te verminderen.
 • Blijf gehydrateerd en zorg voor een evenwichtige voeding voor een optimale gezondheid van uw nieren.
 • Doe rekoefeningen voor de hamstrings en bilspieren om de druk op de ischiaszenuw te verlichten.

Heup-, lies- en beenpijn in verband met slaaphouding

Pijn in de heupen, liezen of benen na het lopen kan verband houden met een verkeerde slaaphouding waardoor gewrichten en spieren overmatig worden belast. Zijslapers met een slechte afstemming tussen wervelkolom en bekken kunnen ongemak ervaren dat uitstraalt naar hun heupen, terwijl degenen die op hun buik slapen last kunnen hebben van lumbale radiculopathie of irritatie van de heupzenuw.

Om deze problemen aan te pakken, kunt u het volgende overwegen:

 • Ga over op een meer ondersteunende slaaphouding, zoals zijslapen met gebogen knieën en een kussen tussen uw benen voor een goede uitlijning van de wervelkolom.
 • Gebruik een ergonomisch kussen dat is ontworpen voor specifieke slaaphoudingen om de nek en wervelkolom tijdens het rusten in lijn te houden.
 • Doe dagelijks rekoefeningen gericht op de heupflexoren, bilspieren en hamstrings om de flexibiliteit te verbeteren en de spanning in de betrokken gebieden te verminderen.

Als zelfzorgmaatregelen geen soelaas bieden, kunt u overwegen een specialist op het gebied van het bewegingsapparaat te raadplegen. Die kan helpen de onderliggende oorzaken van pijn na het slapen op te sporen en zo nodig een passende behandeling aanbevelen, zoals fysiotherapie of pijnstillers. Vergeet niet dat het aanpakken van de onderliggende oorzaak van lage rugpijn cruciaal is voor verlichting op lange termijn en het voorkomen van toekomstige ongemakken als gevolg van slechte slaapgewoonten.

Veelgestelde vragen over pijn in de onderrug na het slapen

Waarom doet mijn onderrug 's morgens na het slapen pijn?

Als u 's ochtends pijn in uw onderrug heeft, kan dat het gevolg zijn van een slechte slaaphouding, een niet-ondersteunende matras of onderliggende chronische aandoeningen. Een goede lichaamshouding gedurende de dag en rekoefeningen kunnen het ongemak verlichten.

Waarom doet mijn onderrug pijn na verkeerd slapen?

Slapen in een slechte houding kan leiden tot scheefstand van de wervelkolom en overbelasting van de spieren, wat kan leiden tot pijn in de onderrug. Probeer dit te voorkomen door zijwaarts te slapen met een kussen tussen uw knieën of gebruik te maken van andere alternatieve slaaphoudingen.

Hoe voorkom ik dat mijn onderrug pijn doet na het slapen?

Om te voorkomen dat uw onderrug pijn doet na het slapen:

 • Kies een ondersteunende matras die de ruggengraat in lijn houdt.
 • Vermijd buikslapen en neem een betere slaaphouding aan
 • Houd de hele dag de juiste houding aan
 • Dagelijks stretchen voor flexibiliteit en kracht
 • Onderliggende chronische aandoeningen die pijn veroorzaken behandelen

Waarom doet mijn rug pijn na te veel slapen?

Als u te veel hebt geslapen, kan uw rug pijn doen omdat langdurig stilzitten kan leiden tot spierstijfheid. Regelmatige beweging in uw routine opnemen door pauzes in te lassen tijdens lange slaapperiodes of zachte stretchoefeningen te doen voor het slapengaan, kan het ongemak helpen verminderen.

Conclusie

Kortom, lage rugpijn na het slapen kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder de slaaphouding, de kwaliteit van de matras, chronische aandoeningen, de houding overdag en zwangerschap. Om het ongemak te verminderen en de algehele gezondheid van de wervelkolom te verbeteren, is het belangrijk om alternatieve slaaphoudingen te overwegen, zoals zijslapen of investeren in een matras met de juiste stevigheid voor ondersteuning van de wervelkolom. Het doen van dagelijkse rekoefeningen en het handhaven van een goede lichaamshouding tijdens de werkuren kunnen ook helpen om de ochtendrugpijn te verlichten.

Als u chronische of ernstige lage rugpijn hebt na het slapen, is het misschien tijd om professionele hulp te zoeken bij een zorgverlener. Als u zwanger bent, zijn er bovendien specifieke slaaphoudingen en -gewoonten die zwangerschapsgerelateerde rugpijn kunnen verlichten.Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/