Kan CBN verschijnen bij een drugstest? CBD niet, maar CBN wel.

Gepubliceerd:

De hype rond CBN met zorgen over drugstests

Cannabinol (CBN) is een steeds populairdere cannabinoïde voor het welzijn geworden, waarbij velen voordelen zoals een verbeterde slaapkwaliteit claimen. Er is echter nog steeds een grote vraag - kan CBN ervoor zorgen dat u een drugstest niet doorstaat?

Nu drugtests gebruikelijk zijn, vooral voor werknemers, atleten en artsen, is de bezorgdheid over het positief testen op THC bij het gebruik van niet-psychoactief CBN gerechtvaardigd. Deze uitgebreide gids onderzoekt de wisselwerking tussen CBN en drugstests, de wetenschap erachter en tips van experts voor consumenten.

Overzicht van de belangrijkste onderwerpen in deze CBN- en drugstestgids:

Overzicht van de belangrijkste onderwerpen in deze CBN- en drugstestgids:

 • Wat is CBN precies en vanwaar die plotselinge populariteit?
 • Hoe is CBN gerelateerd aan THC en wordt u high van CBN?
 • Kan pure CBN mislukte drugstests of fout-positieve uitslagen veroorzaken?
 • Factoren die de resultaten van CBN-drugstesten beïnvloeden
 • Wetenschap over hoe CBN wordt gemetaboliseerd en gedetecteerd
 • Soorten drugstests die CBN kunnen detecteren
 • Experttips voor veilig gebruik van CBN bij drugscreening
 • De toekomst van het testen op CBN en cannabisderivaten
 • Samenvatting van de belangrijkste opmerkingen over CBN en drugstests

De hype rond CBN - de nieuwe cannabinoïde in de wellness-scene

Cannabinol (CBN) is de afgelopen jaren snel in populariteit gestegen in de wellness-industrie, met producten zoals CBN-oliën, gummies, capsules en tincturen die op de markt zijn gekomen. Maar wat is CBN precies en vanwaar die plotselinge hype?

CBN staat voor cannabinol - het is een cannabinoïde, net als de bekende THC en CBD. CBN komt van nature voor in de cannabisplant. Het is in wezen afgebroken THC, een bijproduct dat ontstaat wanneer THC wordt blootgesteld aan hitte of UV-licht.

Hoewel het onderzoek nog beperkt is, hebben vroege studies naar CBN een aantal potentiële voordelen voor het welzijn gevonden. De belangrijkste toepassingen van CBN zijn op dit moment als slaapmiddel, voor verlichting van pijn en ontstekingen, eetluststimulering, antibacteriële eigenschappen en als neuroprotectant.

Met deze veelbelovende wellness-toepassingen heeft CBN de interesse van consumenten en de industrie gewekt. Er zijn echter nog steeds open vragen over de vraag of CBN mislukte drugstests zal veroorzaken.

De relatie tussen CBN en THC - Wordt u high van CBN?

De eerste vraag van veel consumenten die zich verdiepen in CBN is: kan CBN je net zo high maken als THC? Het korte antwoord is nee - CBN is volledig niet-psychoactief en kan niet het high gevoel veroorzaken dat THC veroorzaakt.

CBN en THC hebben een zeer nauwe relatie. Zoals gezegd is CBN in wezen afgebroken THC dat in de loop der tijd door blootstelling aan hitte of licht is getransformeerd.

Hoewel CBN en THC qua chemische samenstelling enkele overeenkomsten vertonen, heeft CBN niet dezelfde interactie met het endocannabinoïde systeem als THC. De verschillen in atoomstructuur tussen de twee cannabinoïden betekent dat CBN zich niet bindt aan cannabinoïde receptoren, met name de CB1 receptoren die de high sensatie creëren.

Onderzoek heeft aangetoond dat CBN geen psychoactieve effecten heeft, zelfs niet in zeer hoge doses tot 100 mg. Consumenten hoeven zich dus geen zorgen te maken dat ze geestverruimende highs ervaren door het innemen van CBN oliën, gummies of andere producten. De detectie van drugstesten is echter een andere kwestie.

Kan pure CBN mislukte drugstests of fout-positieve resultaten veroorzaken?

Een van de grootste zorgen rond het gebruik van CBN-producten is - kan CBN verschijnen bij een drugstest? Zal CBN ervoor zorgen dat u niet door een drugstest komt met een vals-positieve uitslag?

Het antwoord is ja, pure CBN kan een mislukte drugstest of een vals positief resultaat veroorzaken. Onderzoek heeft aangetoond dat CBN kan leiden tot de detectie van THC bij bepaalde drugstesten, zelfs zonder dat er THC aanwezig is.

Een onderzoek uit 2021 van de Universiteit van Utah ontdekte dat pure CBN een positief resultaat voor THC-metaboliet teweegbracht op een immunoassay urinetest. Deze resultaten werden bevestigd door verdere massaspectrometrietesten.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, geeft dit onderzoek aan dat het gebruik van CBN mogelijk vals-positief kan zijn. Patiënten die een CBN-product gebruiken, zouden vals positief kunnen testen op THC en niet slagen voor een drugstest.

Factoren die de resultaten van CBN-drugstesten en fout-positieven beïnvloeden

Hoewel het huidige onderzoek aantoont dat CBN mislukte tests kan veroorzaken, kunnen de feitelijke resultaten van drugstesten sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren:

 • Type test - CBN zal eerder fout-positieven veroorzaken op immunoassay urinetesten die screenen op THC metaboliet dan andere methoden zoals haartesten die de eigenlijke ouder drug detecteren.
 • Hoeveelheid/frequentie van CBN-gebruik - Hogere doses CBN en frequent gebruik creëren een grotere kans op detectie dan eenmalig of laag CBN-gebruik.
 • Productbron en zuiverheid - CBN-producten gemaakt van cannabisderivaten of hennep-extracten hebben een hoger risico dan zuiver CBN-isolaat van gerenommeerde leveranciers.
 • Individueel metabolisme - Snelheid van metabolisme en lichaamssamenstelling kunnen van invloed zijn op hoe snel CBN het systeem opruimt en wordt uitgescheiden.

Het kennen van deze factoren kan helpen bij het bepalen van de mogelijkheid van een vals-positieve uitslag door CBN-gebruik voordat u een drugstest doet. Gebruik altijd CBN-isolaten met een hoge zuiverheidsgraad en een gematigde dosering als het screenen op drugs een zorg is.

De wetenschap over hoe CBN wordt gemetaboliseerd en gedetecteerd bij drugstests

Om te begrijpen waarom CBN mislukte drugstesten kan veroorzaken, moeten we onderzoeken hoe het in het lichaam werkt en verwerkt wordt.

Hoewel CBN zelf niet psychoactief is, is het als afgebroken bijproduct in chemische structuur nauw verwant aan THC. Dit betekent dat CBN vergelijkbare metabolieten vormt als THC wanneer het door het lichaam wordt afgebroken.

Een veelgebruikte drugstest is de urine-immunoassay die screent op de THC-metaboliet THC-COOH. Sporen van CBN kunnen tijdens de stofwisseling genoeg THC-COOH-metaboliet produceren om een positief testresultaat te veroorzaken.

De urineconcentratie en detectielimieten spelen een grote rol. Maar de vergelijkbare route van CBN betekent dat metabolieten in voldoende hoge hoeveelheden kunnen voorkomen om de afkapniveaus van de urinetest voor een positief resultaat te overschrijden.

Meer geavanceerde bevestigingstesten zoals GC/MS kunnen onderscheid maken tussen specifieke metabolieten. Maar standaard 5 panel werkplek urinetesten kunnen CBN-gebruik detecteren als positief voor THC.

Soorten drugstests die CBN-gebruik kunnen aantonen

Welke drugstesten kunnen het gebruik van CBN aan het licht brengen, gezien de kans op fout-positieven? Dit zijn de belangrijkste soorten tests die vals-positieven met CBN kunnen aantonen:

 • Urine-immunoassays - Detecteren hoogstwaarschijnlijk CBN met afkapniveaus tussen 50 en 100 ng/mL THC-COOH metaboliet.
 • Speekseltesten - Lager risico, maar hoge CBN-doses kunnen genoeg THC-metabolieten produceren om de typische cut-offs te overschrijden.
 • Haartesten - Onwaarschijnlijk voor pure CBN die zich niet aan haarcellen bindt. Maar wel voor CBN-oliën met sporen van THC.
 • Bloedtesten - Worden zelden gebruikt, maar soortgelijke problemen met metabolieten kunnen zich voordoen bij urinetesten.

Het primaire risico voor CBN-gebruikers zijn urine-immunoassays die ontworpen zijn om te testen op marihuanagebruik. Maar de mogelijkheid van detectie bestaat bij elke test die op THC-markers screent.

Tips van experts voor een veilig gebruik van CBN bij drugscreening

Als u CBN gebruikt en onderworpen wordt aan drugstests zoals een arbeidsonderzoek, dan volgen hier enkele tips van experts:

 • Controleer of CBN-producten pure CBN-isolaten gebruiken, getest door een derde partij zonder THC/cannabisderivaten.
 • Begin met lagere CBN-doses en -frequentie om metabolieten te minimaliseren
 • Vermijd indien mogelijk CBN gedurende enkele dagen voorafgaand aan komende drugstests
 • Vraag om bevestigingstests als een immunoassay een positief resultaat oplevert

Hoewel CBN risico's heeft met standaard drugstests, kan een geïnformeerde consument de kans op fout-positieven minimaliseren. Gebruik gerenommeerde CBN-producten, begin langzaam en weet wanneer de komende tests plaatsvinden.

De toekomst van drugstesten voor CBN en cannabisverbindingen

De technologie voor het screenen van drugs moet nog verder ontwikkeld worden om een betrouwbaar onderscheid te kunnen maken tussen niet-psychoactieve cannabinoïden zoals CBN versus THC.

Specifiekere bevestigingstesten kunnen CBN-metabolieten al onderscheiden. Maar er zijn nog steeds verbeteringen nodig voor initiële immunoassay screenings om vals-positieven te verminderen voor patiënten die legale wellnessproducten gebruiken.

Naarmate CBN en andere minder belangrijke cannabinoïden aan populariteit winnen, zal de vraag toenemen naar methoden om deze tijdens drugstests nauwkeurig te onderscheiden van THC-gebruik. Dit is cruciaal voor het recht van consumenten om legale gezondheidsproducten te gebruiken zonder repercussies.

Samenvatting: Belangrijkste opmerkingen over het gebruik van CBN en de detectie van drugstests

Samengevat zijn dit de belangrijkste feiten die u moet weten over CBN en drugstesten:

 • CBN is niet-psychoactief, maar kan vals-positieve THC-tests veroorzaken.
 • Het grootste risico is er bij standaard urine-immunoassays, met een kleinere kans bij andere methoden.
 • Fout-positieven zijn afhankelijk van CBN-dosis, productzuiverheid, metabolisme en testafkappunten
 • Het vermijden van CBN-gebruik vóór de tests en het gebruik van zuivere isolaten kan het detectierisico verlagen
 • Geavanceerde bevestigingstesten kunnen onderscheid maken tussen CBN- en THC-metabolieten
 • Verbeteringen nog steeds nodig in drug screening specificiteit voor evoluerende cannabinoïden

Hoewel CBN veelbelovend is voor het welzijn, moeten consumenten voorzichtig zijn met de risico's van drugstesten en gecontroleerde kwaliteitsproducten zonder THC kopen. Naarmate de technologie voortschrijdt, zullen specifiekere tests de kans op valse detectie verkleinen.

Kan CBN verschijnen bij een drugstest?

CBD misschien niet, maar CBN zou een drugstest kunnen doorstaan.

Wat zijn de voordelen van CBN?

Van CBN is ontdekt dat het verschillende potentiële voordelen heeft, waaronder slaapmiddelen, pijnverlichting, ontstekingsremmende eigenschappen en het stimuleren van de eetlust.

Komt CBN-olie naar voren in een drugstest?

CBN-olie kan mogelijk een vals-positieve uitslag geven op een drugstest die specifiek naar THC zoekt.

Kan CBD een vals-positieve drugstest veroorzaken?

CBD zelf wordt meestal niet gedetecteerd in een drugstest. Sommige CBD-producten kunnen echter sporen van THC bevatten, wat mogelijk tot een positief resultaat bij een drugstest kan leiden.

Hoe verschijnt CBN in een urineonderzoek?

CBN kan worden gedetecteerd in een urineonderzoek, aangezien het een metaboliet van THC is. De specifieke test die wordt gebruikt en de grenswaarden voor detectie kunnen echter bepalen of CBN zal worden geïdentificeerd.

Kan CBN u positief laten testen op THC?

Ja, het consumeren van een CBN-product dat sporen van THC bevat, kan mogelijk een vals-positieve uitslag van een drugstest veroorzaken.

Is CBN psychoactief zoals THC?

CBN wordt verondersteld milde psychoactieve effecten te hebben, maar wordt over het algemeen als minder psychoactief dan THC beschouwd.

Hoe werkt CBN samen met het endocannabinoïde systeem?

CBN heeft een vergelijkbare interactie met het endocannabinoïde systeem als andere cannabinoïden, zoals CBD en THC. Het kan zich binden aan cannabinoïde receptoren in het lichaam en verschillende fysiologische processen beïnvloeden.

Hoe lang blijft CBN in uw lichaam?

De tijd dat CBN in uw lichaam blijft, kan variëren afhankelijk van factoren zoals metabolisme en gebruiksfrequentie. Over het algemeen wordt echter aangenomen dat het een paar dagen tot een week detecteerbaar blijft.

Hoe kan ik slagen voor een drugstest als ik CBN heb gebruikt?

Als u zich zorgen maakt over het positief testen op THC na het consumeren van een CBN-product, is het aan te raden om producten te kiezen die gelabeld zijn als THC-vrij of die getest worden om er zeker van te zijn dat ze geen detecteerbare THC bevatten.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/