Hennepzaadolie - Duidelijkheid Over Het Voedingsprofiel, THC Gehalte En Gebruik

Gepubliceerd:

Hennepzaadolie biedt het gezondste voedingsprofiel voor mensen.

We beginnen dit artikel met een vrij gewaagde uitspraak, maar laten we dit eens in detail bespreken. Bijna iedereen heeft wel gehoord van omega-3 vetzuren. Omega vetzuren vinden we in vette koudwatervissen, zoals zalm, tonijn en sardientjes. Deze vetzuren zijn in verband gebracht met verbeteringen op diverse gebieden. Denk aan gezonde ogen, het bestrijden van ontstekingen en het verbeteren van verschillende cognitieve functies (het geheugen, verwerken van informatie, etc.) Maar wat nu als we beweren dat je bijna net zoveel omega-3 uit zaden van de hennepplant kunt halen als uit de vette vis waar we zo dol op zijn?

food containing omega 3 fatty acids

De helft van het gewicht van hennepzaden bestaat uit olie. 75% van deze olie is opgemaakt uit essentiële vetzuren. Dit zijn voornamelijk omega-3 en omega-6 vetzuren. Maar dankzij de verhouding van deze twee valt hennepzaadolie in een geheel eigen klasse. Onze voorouders hebben uitstekend werk verricht in het verkrijgen van een juiste balans tussen omega-6 en omega-3. Hun dieet bestond uit een verhouding van 1:1.

Helaas wordt veel van onze voeding geproduceerd voor gemak in plaats van gezondheid. Dit leidt tot een drastische verschuiving in bovenstaande verhouding. In sommige gevallen bedraagt de ratio zelfs 10:1. Teveel van het goede heeft schadelijke gevolgen, zoals trouwens voor alles in het leven geldt. Daarom wordt het aangeraden meer vette vis te eten. De omega-3 brengt ons kunstmatig rijke omega-6 dieet weer in balans.

Hennepzaadolie is daarbij ook een nuttige, voedzame bron. Het bevat een omega-6 tot omega-3 verhouding van 3:1. Dit komt dicht in de buurt van de lichamelijk gewenste balans. Voeg dan ook nog even vitamine E, chlorofyl, fytosterolen en lecithine toe, allemaal te vinden in hennepzaden, en onze inleidende bewering is plotseling een stuk minder gewaagd.

Maar ook aan de hennepplant kleven nadelen. De plant haalt gifstoffen uit de grond en heeft weinig tot geen pesticiden nodig om ziektes en plagen te weerstaan. Veel boeren kweken hennep omdat het de bodem reinigt. Als je echter van plan bent de zaden te eten, is dit geen goed nieuws. Wat betreft de olie, is de oorsprong van de plant dan ook ontzettend belangrijk. Hennep die is gekweekt in gezonde aarde, is het meest geschikt voor consumptie. Als het geteeld is in een bodem van slechte kwaliteit, is het echter beter voor de productie van kleding of stof, zonder nadelige gevolgen voor de drager.

Probeer plastic verpakkingen te vermijden

oil in different bottles

Dankzij kant-en-klaar maaltijden en opbergbakjes is het gebruik van plastic standaard geworden. We denken er nauwelijks over na als we deze producten in de magnetron stoppen om ze op te warmen. Maar er kunnen chemicaliën in je eten terechtkomen, afhankelijk van het type plastic. Uiteindelijk geven alle bakjes, ongeacht het materiaal, chemicaliën af aan je eten of drinken. Bepaalde bakjes doen dit op een trager tempo, zoals glas. Maar vele andere, waaronder plastic, lekken aanzienlijk sneller chemicaliën. Meestal is dit niet een heel groot probleem. Ons lichaam kan deze chemische stoffen namelijk snel weer verwijderen.

Wel kunnen problemen ontstaan als een plastic bakje gemaakt is van BPA of bisfenol A. Deze stof gebruikt men veel in kunststof, omdat het transparant, niet buigbaar en hittebestendig is. Voorlopig onderzoek heeft aangetoond dat BPA menselijke hormonen kan nabootsen. Dit gebeurt wanneer het door het lichaam wordt geabsorbeerd. Daarbij kan het zich ophopen in lichaamsvet. Overmatige blootstelling aan BPA kan ontzettend schadelijk zijn. Mogelijk verstoort het de stofwisseling, groei en/of de slaap. Om de risico's te beperken, is het altijd verstandig olie in een glazen potje of flesje te kopen en te bewaren. Als olie in contact komt met plastic, kan dit het lekken versnellen. Glas is echter een veel veiliger alternatief. Als je twijfelt, koop dan altijd hennepzaadolie in een glazen flesje.

Wees je bewust van het THC gehalte in hennepzaadolie, vooral bij kinderen

Gezien het verband met THC (een psychoactieve cannabinoïde), is het logisch dat ouders aarzelen om hennepzaadolie aan hun kinderen te geven. Websar Laboratories heeft een diepgaande laboratoriumanalyse gedaan van industriële hennepzaden. Ze hebben getracht de precieze niveaus van THC in hennep en alle plantendelen in kaart te brengen. De analyse van Websar Laboratories is een van de meest uitgebreide, die ook nog interessante resultaten heeft opgeleverd:

• "THC wordt onlosmakelijk aangetroffen in alle delen van hennepzaad. Het niveau in de kern van de hennepzaden is echter veel lager dan wat gevonden wordt op de schillen, die het meeste bevatten."

• "De THC niveaus variëren bij de verschillende door de OESO goedgekeurde, industriële hennepzaad soorten."

• "Het is mogelijk de niveaus THC in de verschillende componenten van een hennepzaadje te verlagen naar minder dan 1μg/g (delen per miljoen). Dit kan als de gehele zaden zorgvuldig worden bereid (schoongemaakt) voor verdere bewerking."

Dit laatste punt onthult de meeste informatie. Als je hennepzaden koopt, consumeer je altijd resthoeveelheden THC. Het is aanwezig in het hennepzaadje zelf, de schil en de kern. Dit is echter een minuscule hoeveelheid. In Canada, waar de analyse is uitgevoerd, mogen hennepzaden maximaal 10μg/g bevatten van de overheidsorganisatie Health Canada. Dit is negen deeltjes per miljoen meer dan de hoeveelheid THC in correct schoongemaakte hennepzaadjes. Het onderzoek benadrukt het belang van het kiezen voor gerespecteerde producenten die duidelijk aangeven hoe ze hun hennepzaadolie bereiden. Bij dergelijke fabrikanten is het THC niveau altijd acceptabel.

two children playing with dough

Er bestaat geen concreet bewijs over de impact van THC consumptie op jonge kinderen. Het is echter altijd raadzaam om voorzichtig te zijn. Omdat hennepzaadolie nog steeds resthoeveelheden THC bevat, kun je het beter niet aan kinderen geven. Het is echter interessant te vermelden dat de resultaten over de effecten van hennepzaadolie tegenstrijdig zijn.

Aan de ene kant hebben we een melding van cannabinoïde vergiftiging bij een jong kind na consumptie van hennepzaadolie. De hersenen van kinderen in ontwikkeling verschillen met die van volwassenen. Daarom weten we niet precies hoe tetrahydrocannabinol (THC) hun neurologische functies beïnvloedt. In de door de NCBI gepresenteerde casus is erkend dat dit de eerste gedocumenteerde melding is van cannabinoïde vergiftiging.

Aan de andere kant zijn er ook voorbeelden waarbij dagelijkse consumptie van hennep verbazingwekkende effecten levert. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen. In de bergachtige regio Bama in China, consumeert de inheemse bevolking hennep in een olieachtige bouillon, vaak twee keer per dag. De hennepzaden zijn een fantastische bron van vet en proteïne. Ook is gemeld dat slechts 10% van de negentigplussers tekenen van een hartaandoening vertoont.

Het is dan ook geen verrassing dat Bama door velen wordt beschouwd als de thuisbasis van het meest gezonde volk ter wereld. En ze eten er dus dagelijks hennep. Dit is tegenstrijdig met het bovenstaande onderzoek. In Bama lijkt er geen negatieve impact te zijn op de gezondheid van kinderen. Lees vooral ons artikel over Bama's hennepdieet en de lange levensverwachting.

Kies altijd koudgeperste olie en consumeer het koud

Hennepzaadolie smaakt nootachtig, met een aardse nasmaak. Je kunt het in verschillende gerechten gebruiken. Het is wel belangrijk er altijd koud van te genieten. Hennepzaadolie gaat roken als je het opwarmt. Dit verbrandt de waardevolle voedingsstoffen en vetzuren die we zo graag willen behouden. Door koudgeperste hennepzaadolie te kiezen, behoud je het rijke spectrum aan verbindingen waar je lichaam zo'n behoefte aan heeft. Geen idee wat je moet maken? Gebruik koudgeperste hennepzaadolie in je salade, smoothie of als smaakmaker in dipsaus en pesto.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/