Wat zijn flavanonen?

Flavanonen behoren tot een van de zes subgroepen van fytochemicaliën, flavonoïden genaamd.

De moleculen hesperetin, eriodictyol en naringenine behoren tot de familie flavanonen. Je vindt ze in diverse plantensoorten en citrusvruchten. Vroeg onderzoek met cellen, dieren en mensen naar de therapeutische mogelijkheden van flavanonen heeft interessante resultaten opgeleverd.

Planten maken flavanonen als secundaire metabolieten aan. Deze moleculen kunnen planten helpen beschermen tegen diverse externe bedreigingen, zoals vorst, droogte en microbiële pathogenen. Ook zijn ze mogelijk betrokken bij het aantrekken van nuttige insecten om bestuiving te stimuleren. Flavanonen vind je in bijna alle delen van een plant. Denk aan de takken, stelen, bast en bladeren, maar ook de wortels, bloemen, vruchten, schillen en wortelstokken.

Lees door en ontdek alles over deze interessante moleculen en wat de mogelijke voordelen ervan zijn voor mensen.

Kleur

Flavanonen zijn kleurloze ketonen. In tegenstelling tot hun flavonoïde neefjes, zijn het geen plantpigmenten.

Ook aangetroffen in

Flavanonen zitten voornamelijk in citrusvruchten, maar ook in andere plantensoorten. We vinden ze bijvoorbeeld in aanzienlijke hoeveelheden in artisjokken, grapefruit, sinaasappels, limoenen, citroenen en gedroogde oregano.

Ondersteunend onderzoek

Vroeg onderzoek suggereert dat flavanonen een belangrijk effect opwekken dat mogelijk strijdt tegen diverse ouderdomsziekten. Het toevoegen van deze moleculen aan je dieet kan dan ook helpen het welzijn te stimuleren.

Tot dusver lijkt onderzoek de volgende effecten aan te tonen:

• Cognitieve voordelen
• Ontstekingsremmende effecten
• Antioxiderende effecten
• Anti-kankereffecten
• Hartbeschermende effecten

Laten we het huidige onderzoek naar deze eigenschappen eens gedetailleerd bekijken.

• Cognitieve voordelen

Onderzoek suggereert dat flavonoïden in het algemeen voordelen bieden bij volwassenen met cognitieve stoornissen en neurodegeneratieve ziekten. De auteurs van een paper in The American Journal of Clinical Nutrition besloten specifiek flavanonen te onderzoeken om uit te vinden of deze bijdragen aan een dergelijk effect bij gezonde, oudere volwassenen.

Ze voerden een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie uit om de cognitieve voordelen van sinaasappelsap rijk aan flavonoïden te onderzoeken. 37 oudere volwassenen namen hieraan deel. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg 100% sinaasappelsap met een hoog gehalte flavanonen (305mg). De andere kreeg een sinaasappeldrankje met een laag gehalte flavanonen (37mg). De deelnemers dronken dit drankje acht weken lang en wisselden daarna van groep.

De onderzoekers ontdekten dat de metingen van de cognitieve functie aanzienlijk verbeterden nadat de deelnemers acht weken lang het flavonol-rijke sinaasappelsap hadden gedronken. Er werd daarbij geen aanvullend effect vastgesteld op de stemming of bloeddruk.

• Ontstekingsremmende en antioxiderende effecten

Ontstekingen en oxidatieve stress vormen de basis van veel gezondheidsproblemen, waaronder kanker, neurodegeneratieve ziekten en cardiovasculaire aandoeningen. Oxidatieve stress treedt op als gevolg van zogenaamde vrije radicalen. Deze malafide atomen gaan in het lichaam op zoek naar een extra elektron en beschadigen hiermee cellen, eiwitten en DNA.

Flavanonen, met name hesperetin, lijken als antioxidant te werken, waardoor ze mogelijk deze schade helpen verminderen. Deze moleculen fungeren namelijk als een soort aaseters voor vrije radicalen. Ze vangen daarbij de malafide atomen en neutraliseren de dreiging. Dit vermindert een verdere ontwikkeling van ontstekingen.

Hesperetin jaagt echter niet alleen direct op vrije radicalen. Het helpt namelijk ook cellen bij het stimuleren van hun antioxiderende verdedigingsmechanisme.

In onderzoek met dieren in Pharmacological Research is ook ontdekt dat hesperetin ontstekingsremmend werkt voor wat betreft zwellingen van de oren bij muizen.

In ander celonderzoek is ontdekt dat flavanonen een ontstekingsremmend effect hebben door in te werken op COX-1 en COX-2. Deze enzymen maken prostaglandinen aan, inflammatoire lipiden die ontstekingen, pijn en koorts bevorderen.

• Anti-kankereffecten

Hesperetin lijkt zich op diverse manieren te richten op tumorcellen. Een paper in Life Sciences geeft aan dat flavanonen apoptose kunnen induceren door zich te richten op meerdere cellulaire proteïnen. Apoptose, of geprogrammeerde celdood, komt bij normale cellen voor als deze disfunctioneel worden. Kankercellen vermijden dit echter, waardoor ze kunnen overleven en zich zelfs kunnen verspreiden.

Daarnaast lijkt hesperetin de verspreiding (metastase) van kanker te voorkomen door zich te richten op COX-2.

• Hartbeschermende effecten

Een met hesperetin aangevuld dieet is mogelijk ook gunstig voor de cardiovasculaire gezondheid. In BioMed Central staat namelijk in een paper dat flavanonen LDL kunnen reguleren in de menselijke lever.

LDL, bekend als low-density-lipoproteïne, is het "slechte" type cholesterol. Het hoopt zich op als plaque in de bloedvaten. Hesperetin verlaagt mogelijk het LDL-niveau in het bloed, wat het risico op coronaire hartziekten verkleint.

Veiligheid en bijwerkingen

Over het algemeen zijn flavanonen veilige moleculen. Ze komen voor in populaire voedingsmiddelen en maken in meerdere bevolkingsgroepen deel uit van de dagelijkse inname van flavonoïden.

Welk product heb ik nodig?
As Seen On: