Wat zijn flavonoïden?

Wat zijn flavonoïden?

Flavonoïden vormen een klein deel van alle fytochemicaliën in de hennepplant. Maar dit maakt ze niet minder belangrijk. Lees door en ontdek alles over deze kleurrijke verbindingen.

Wat doen flavonoïden?

Wat valt je als eerste op tijdens je bezoek aan de groente- en fruitafdeling in de supermarkt? Waarschijnlijk zijn dat de talloze kleuren! Denk maar aan rode paprika's, sinaasappelen, blauwe bessen en uien. Alle groenten en vruchten danken deze levendige kleuren aan flavonoïden.

Flavonoïden zijn kleine fytonutriënten. Ze komen voor in de schil en buitenste lagen van vruchten, groenten en planten. Iedere kleur staat voor een andere flavonoïde. Hun functie is het aantrekken van bestuivende insecten, het beschermen tegen ziekten en het filteren van UV licht.

Maar flavonoïden beschermen niet alleen planten en voedsel. Wetenschappers hebben ontdekt dat flavonoïden ook fungeren als natuurlijke antioxidanten na menselijke consumptie. Voordat we wat dieper ingaan op de mogelijke effecten van flavonoïden op het menselijk lichaam, is het handig als je weet waar je ze kunt vinden.

Waar vind je flavonoïden?

Om te beginnen, is de term flavonoïden een verzamelnaam voor vier groepen: flavonoïden, isoflavonoïden, neoflavonoïden en anthocyanen. Vanwege de eenvoud is het begrip flavonoïden echter de meest gebruikte term. Het enige opvallende onderscheid is dat bepaalde flavonoïden uitsluitend in Cannabis sativa-soorten bestaan. Dit zijn cannflavinen. Hierover later meer.

Er zijn dus ruim 6000 flavonoïden die we onderverdelen in vier verschillende categorieën. Duizelt het al bij de gedachte? Geen zorgen. Onderzoekers richten zich (sinds kort) vooral op de groepen in isolatie.

Voorlopig volstaat het om ons te richten op de meest prominente flavonoïden. Velen daarvan vinden we in voedsel, dranken en planten.

Voorbeelden van flavonoïden

• Apigenine

Meer dan 68% van de totale flavonoïden in kamilleplanten bestaat uit apigenine. Andere bekende bronnen zijn peterselie, selderij en natuurlijk kamillethee.

• Cannflavine A, B en C

Zoals vermeld, behoren cannflavinen tot een speciale klassen flavonoïden die uitsluitend voorkomt in Cannabis sativa. Cannflavinen A en B zijn ontdekt in de jaren '80; cannflavine C is pas in 2008 geïsoleerd.

• Kaempferol

Deze naam doet niet direct een belletje rinkelen, maar je consumeert het regelmatig! Kaempferol vind je in appels, druiven, groene thee, spruitjes en de Aloë Veraplant.

• Quercetine

Deze verbinding is aanwezig in groenten, granen en rode uien. Dankzij de bittere smaak van quercetine is het echter ook een populaire toevoeging in voedingssupplementen en drankjes.

Voorbeelden van flavonoïden

Hoe werken flavonoïden?

Het is onmogelijk met zekerheid te zeggen hoe flavonoïden samenwerken met het menselijk lichaam en tot op welke hoogte. Er bestaan namelijk ruim 6000 verschillende flavonoïden. En dan is er nog het entourage-effect. Dit is een krachtig fenomeen waarbij synergie ontstaat tussen cannabisverbindingen voor versterkte effecten. Hoe groter het molecuul, hoe krachtiger dit effect is. Daarom worden cannabinoïden en terpenen gezien als de hoofdrolspelers binnen het entourage-effect.

Maar flavonoïden zijn net zo belangrijk voor het behoud van deze chemische synergie. Flavonoïden zijn mogelijk belangrijk voor je algehele welzijn. En omdat flavonoïden niet giftig zijn, kan het geen kwaad om ze aan je wellness regime toe te voegen.

Zijn flavonoïden goed voor je?

Laten we stellen dat flavonoïden zeker niet slecht voor je zijn. Ze komen van nature voor in groenten en vruchten. Deze producten zijn belangrijk voor een gezonde levensstijl. Verschillende studies verwijzen naar een positief verband tussen de consumptie van flavonoïden en diverse aspecten van welzijn.

Hoe 'gezond' ze precies zijn, wordt nog altijd onderzocht. We weten echter wel dat flavonoïden krachtige antioxidanten lijken te zijn.

In 2016 heeft de Journal of Nutritional Science een uitgebreide review gepubliceerd over flavonoïden. In dit rapport lezen we: "flavonoïden worden beschouwd als een onmisbaar bestanddeel in talloze farmaceutische, medische en cosmetische toepassingen". Flavonoïden beïnvloeden belangrijke delen van de menselijke fysiologie. Daarom voorspellen wetenschappers dat flavonoïden mogelijk medicinaal inzetbaar zijn bij de preventie van chronische ziekten. Ze erkennen echter ook dat meer onderzoek noodzakelijk is om de ware potentie vast te stellen.

Waarom zijn flavonoïden belangrijk?

Laten we eerlijk zijn; een wereld zonder kleur is een heel saaie plek. Maar planten en voedingsmiddelen zonder flavonoïden zijn mogelijk nog rampzaliger. Ze zijn niet alleen onmisbaar voor het entourage-effect, maar zijn ook krachtige bondgenoten tegen oxidatie.

Gelukkig zijn er studies gaande om de verschillende kenmerken van flavonoïden te identificeren. Van bovenstaande flavonoïden weten we al meer over de mogelijke invloed op het menselijke lichaam. Maar het aantal flavonoïden is talrijk. Er valt dus nog veel te leren en te ontdekken. Met dat in gedachten, hopen we dat deze korte uitleg nuttig is. Het toont aan hoe belangrijk het is deze organische bestanddelen te ontvangen via je dieet (en full-spectrum CBD-oliën).

Wil je zelf de kracht van het entourage-effect ervaren? Surf naar de webshop van Cibdol. Hier vind je een uitgebreid aanbod full-spectrum CBD-oliën, capsules en supplementen. Wil je meer weten over de verschillende types flavonoïden en hun oorsprong? Bezoek onze CBD-encyclopedie voor een compleet overzicht.

Welk product heb ik nodig?
As Seen On: