Waarom kan ik niet ademen als ik ga liggen?

Gepubliceerd:

Moeite hebben met ademhalen als u ligt, ook wel orthopneu genoemd, kan voor veel mensen een verontrustend symptoom zijn. Heeft u zich ooit afgevraagd "waarom ik moeite heb met ademhalen als ik lig?"? Dit artikel gaat in op de mogelijke oorzaken en behandelingsmogelijkheden van orthopneu, een aandoening die zorgwekkend kan zijn.

Wij onderzoeken verschillende factoren die kunnen bijdragen tot orthopneu, zoals hartfalen, complicaties door overgewicht, chronische obstructieve longziekte (COPD) en middenrifverlamming. Bovendien maken we onderscheid tussen PND en orthopneu wat betreft symptomen en diagnostiek.

Terwijl u verder leest over "waarom heb ik het gevoel dat ik niet kan ademen als ik ga liggen", leert u over het belang van het raadplegen van zorgverleners voor een juiste diagnose door middel van lichamelijk onderzoek en gerichte vragen. Verder zullen we ingaan op behandelingsmogelijkheden voor mensen die orthopneusymptomen ervaren, variërend van aanpassingen van de levensstijl tot geneesmiddelen voor specifieke gezondheidsproblemen.

Ten slotte behandelen we eenvoudige ingrepen die verlichting kunnen bieden bij ademhalingsproblemen tijdens het liggen, zoals het ondersteunen met kussens of het gebruik van verstelbare matrassen. We behandelen ook andere mogelijke oorzaken van kortademigheid tijdens het liggen, zoals luchtweginfecties of irritatie door matrasmaterialen.

why-can-t-i-breathe-when-laying-down

Oorzaken van orthopneu

Verschillende factoren kunnen orthopneu, of ademhalingsmoeilijkheden bij het liggen, veroorzaken. Hiertoe behoren hartfalen, zwaarlijvigheid, ademhalingsproblemen zoals chronische obstructieve longziekte (COPD), middenrifverlamming, slaapapneu en angststoornissen. Inzicht in de onderliggende oorzaken is essentieel voor het bepalen van de juiste behandelingen.

Hartfalen en vochtophoping in de longen

Hartfalen congestief hartfalen treedt op wanneer uw hart niet effectief genoeg bloed kan pompen om aan de behoeften van uw lichaam te voldoen. Dit kan leiden tot vochtophoping in de longen, waardoor het moeilijk wordt om comfortabel te ademen terwijl u ligt - een aandoening die bekend staat als paroxysmale nachtelijke dyspneu.

Complicaties door obesitas die de longfunctie beïnvloeden

Longaandoeningen zoals astma en COPD komen vaker voor bij mensen met overgewicht vanwege de toegenomen druk op hun borstwand en het verminderde longvolume. Als iemand gaat liggen, neemt deze druk verder toe, wat leidt tot problemen met ademhalen 's nachts.

Chronische obstructieve longziekte (COPD) die vernauwde luchtwegen veroorzaakt

COPD is een verzamelnaam voor aandoeningen als chronische bronchitis en emfyseem, die ontstekingen in de luchtwegen veroorzaken, waardoor u moeilijk in slaap kunt komen door ademnood tijdens rusthoudingen, zoals plat liggen.

Slaapapneu en korte adempauzes tijdens de slaap:

Obstructieve slaapapneu is een wijdverbreide aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk wordt onderbroken als gevolg van het verslappen van de keelspieren. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen, snurken en slaperigheid overdag. Centrale slaapapneu is een andere vorm waarbij de hersenen niet de juiste signalen sturen om de ademhaling te regelen.

Angststoornissen die benauwdheid en kortademigheid veroorzaken

Angstaanvallen of paniekstoornissen kunnen ertoe leiden dat mensen een benauwd gevoel op de borst krijgen en moeite hebben om adem te halen, wat kan verergeren als ze gaan liggen. Gezien de ernst van benauwdheid en kortademigheid is het sterk aan te bevelen dat mensen die deze symptomen ervaren, een arts raadplegen voor een diagnose en behandeling.

Orthopneusymptomen vaststellen

Als u regelmatig moeite hebt met ademhalen als u ligt, is het essentieel dat u een arts raadpleegt. Een nauwkeurige diagnose van de onderliggende oorzaak is cruciaal voor het vaststellen van een passend behandelplan op maat. Er wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd dat gericht is op het cardiovasculaire systeem en het ademhalingsstelsel, samen met vragen over de ervaren symptomen.

Lichamelijk onderzoek door gezondheidswerkers

Uw arts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren, met veel aandacht voor uw hart en longen. Hij kan luisteren naar abnormale geluiden zoals piepen of kraken in de longen, wat kan wijzen op aandoeningen zoals chronische obstructieve longziekte (COPD) of congestief hartfalen. Daarnaast kunnen ze controleren op tekenen van vochtophoping in uw benen of enkels die het gevolg kunnen zijn van hartfalen.

Vragen over frequentie en ernst van ademnoodaanvallen

 • Slaappatronen: Uw arts kan vragen naar eventuele veranderingen in uw slaapgewoonten, zoals hoe vaak u 's nachts wakker wordt door ademhalingsproblemen of als u moeite hebt om in slaap te blijven.
 • Pijn op de borst: Benauwdheid of pijn op de borst in combinatie met kortademigheid kan wijzen op een onderliggende longaandoening of zelfs een hartaandoening.
 • Angstaanvallen: Als u eerder paniekaanvallen hebt gehad, kan uw arts u vragen of angstaanvallen deze ademhalingsmoeilijkheden tijdens het liggen veroorzaken.
 • Predisponerende factoren: Het bespreken van reeds bestaande gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, obesitas of longaandoeningen kan uw zorgverlener helpen bepalen of een van deze factoren bijdraagt aan uw orthopneu.

Op basis van het lichamelijk onderzoek en de bespreking van de ervaren symptomen kan uw arts verdere tests aanbevelen, zoals longfunctietests, een slaaponderzoek om slaapapneu vast te stellen, of beeldvormende studies zoals röntgenfoto's van de borstkas. Deze aanvullende onderzoeken helpen bij het vaststellen van de hoofdoorzaak van uw ademhalingsproblemen tijdens het liggen en leiden tot passende behandelingsstrategieën.

Behandelingsmogelijkheden voor orthopneu

Afhankelijk van de onderliggende oorzaak die na overleg met een zorgverlener is vastgesteld, kunnen verschillende behandelingen worden aanbevolen om orthopneu aan te pakken. Deze kunnen variëren van veranderingen in levensstijl zoals gewichtsverlies, medicijnen tegen hartfalen, stoppen met roken voor COPD-patiënten, en therapie in combinatie met antidepressiva of angstremmers voor problemen die door angst worden veroorzaakt.

Veranderingen in levensstijl gericht op aan obesitas gerelateerde complicaties

Door aanpassingen in de levensstijl, zoals evenwichtige voeding en lichaamsbeweging, kunnen mensen met ademhalingsproblemen als gevolg van obesitas hun longdruk verlagen en tegelijkertijd hun algemene gezondheid verbeteren door het risico op hoge bloeddruk en hartfalen te verminderen. Afvallen vermindert niet alleen de druk op de longen, maar helpt ook om het risico op andere gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en hartfalen te verminderen.

Geneesmiddelen voor specifieke gezondheidsproblemen die orthopneu veroorzaken

In gevallen waarin orthopneu wordt veroorzaakt door hartfalen of andere medische aandoeningen die de longfunctie beïnvloeden, kunnen artsen geneesmiddelen voorschrijven die zijn afgestemd op de individuele behoeften. Diuretica worden bijvoorbeeld vaak voorgeschreven om vochtophoping bij patiënten met congestief hartfalen tegen te gaan, terwijl bronchodilatoren de symptomen van chronische obstructieve longziekte (COPD) kunnen verlichten door vernauwde luchtwegen te openen.

Rookstopprogramma's voor COPD-patiënten

Als u kampt met COPD als gevolg van langdurige rookgewoonten die problemen veroorzaken bij het liggen, is het van cruciaal belang dat u onmiddellijk stopt met roken. Deelnemen aan een ondersteuningsprogramma voor stoppen met roken, nicotinevervangende therapieën gebruiken of advies inwinnen bij uw arts over voorgeschreven medicijnen kan uw gezondheid van de luchtwegen aanzienlijk verbeteren en de orthopneusymptomen na verloop van tijd verlichten.

Door angst veroorzaakte ademhalingsmoeilijkheden

Voor personen die orthopneu ervaren als gevolg van angst- of paniekstoornissen, kan een combinatie van therapie met antidepressiva of angstremmers de symptomen helpen verlichten. CGT is een efficiënte aanpak om mensen te helpen bij het herkennen en beheersen van hun triggers, terwijl angstmedicatie tijdelijke verlichting van ademhalingsproblemen kan bieden.

Behandelopties voor slaapapneu

Als uw slaapproblemen worden veroorzaakt door slaapapneu, kan een slaaponderzoek worden aanbevolen om de ernst van uw aandoening vast te stellen. Afhankelijk van de resultaten kunnen behandelingen zoals CPAP-apparatuur (Continuous positive airway pressure) of andere ademhalingsapparatuur worden voorgeschreven om ervoor te zorgen dat u de hele nacht comfortabel kunt ademen.

Zelfzorgmaatregelen en verlichtingsstrategieën

Als u moeite hebt met ademhalen als u ligt, zijn er verschillende zelfzorgmaatregelen en hulpstrategieën die uw klachten kunnen verlichten. Om te helpen bij ademhalingsproblemen in bed, kunt u uw slaapomgeving en gewoonten wellicht aanpassen om comfortabeler te kunnen ademen.

Kussens of verstelbare matrassen gebruiken voor een betere slaaphouding

Een effectieve manier om ademhalingsproblemen tijdens het liggen te verlichten, is het aanpassen van uw slaaphouding. Door u op te stutten met kussens onder uw hoofd of door een verstelbare matras te gebruiken, kunt u een hellingshoek creëren die de bloedsomloop verbetert en de druk op uw longen vermindert. Door deze verhoogde positie kan de zwaartekracht in het voordeel van de longfunctie werken, waardoor u minder kortademig wordt tijdens uw rust.

Aanvullende zuurstoftherapie zoals voorgeschreven door zorgverleners

Wanneer onderliggende gezondheidsaandoeningen zoals congestief hartfalen of COPD leiden tot slaapproblemen als gevolg van ademhalingsproblemen, kan een zorgverlener aanvullende zuurstoftherapie aanbevelen. Bij zuurstoftherapie wordt tijdens de slaap een apparaat gebruikt zoals een CPAP-machine (continuous positive airway pressure) of een draagbare zuurstofconcentrator, die extra zuurstof in de luchtwegen brengt, waardoor benauwdheid op de borst wordt verlicht en een betere longfunctie wordt bevorderd.

Natuurlijke oplossingen voor door angst veroorzaakte orthopneu

 • Mindfulnesstechnieken: Praktijken zoals diepe ademhalingsoefeningen, meditatie, progressieve spierontspanning en geleide beelden kunnen helpen bij het beheersen van stressniveaus die bijdragen aan door angstaanvallen veroorzaakte ademhalingsmoeilijkheden.
 • Kruidensupplementen: Sommige mensen vinden verlichting van angstgerelateerde symptomen door het gebruik van kruidenmiddelen zoals valeriaanwortel, passiebloem of CBD-olieproducten. Het is echter essentieel dat u een arts raadpleegt voordat u met een nieuw supplementenschema begint.

Een gezonde levensstijl handhaven

Naast deze zelfzorgmaatregelen en hulpstrategieën kan het handhaven van een algemeen gezonde levensstijl orthopneu helpen voorkomen en beheersen. Regelmatige lichaamsbeweging bevordert een goede longfunctie en vermindert het stressniveau dat kan bijdragen aan door angst veroorzaakte ademhalingsproblemen. Daarnaast kan het niet roken en het beperken van alcoholgebruik de kans op luchtwegaandoeningen of verergering van bestaande longaandoeningen zoals COPD of astma verkleinen.

Slaapapneu, snurken & luchtweginfecties

Naast veel voorkomende oorzaken zoals hartfalen en COPD, kunnen ook andere factoren zoals slaapapneu, snurken, luchtweginfecties of irritatie door materialen in matrassen bijdragen aan kortademigheid bij het liggen. Het vaststellen van deze oorzaken door middel van lichamelijk onderzoek helpt bij het bepalen van passende behandelingen zoals neusdecongestiva.

Slaapapneu veroorzaakt oppervlakkige ademhaling tijdens de slaap

Slaapapneu is een aandoening die wordt gekenmerkt door korte pauzes in de ademhaling tijdens de slaap. Er zijn twee types: obstructieve slaapapneu (OSA) en centrale slaapapneu (CSA). OSA treedt op wanneer de keelspieren zich tijdens de slaap overmatig ontspannen, wat leidt tot een gedeeltelijke of volledige blokkering van de luchtweg. CSA ontstaat door een gebrek aan communicatie tussen de hersenen en de ademhalingsspieren.

Beide soorten slaapapneu kunnen problemen veroorzaken om in slaap te blijven en leiden tot slaperigheid overdag als gevolg van de verstoorde herstellende fasen van de slaap. Continue positieve luchtwegdrukapparatuur (CPAP) wordt vaak voorgeschreven aan personen met matige tot ernstige gevallen die 's nachts moeite hebben met ademhalen.

Snurken door geblokkeerde luchtwegen

Hoewel snurken misschien onschuldig lijkt in vergelijking met ernstigere gezondheidsaandoeningen zoals hart- en longziekten, kan het toch druk uitoefenen op uw luchtwegen wanneer u 's nachts ligt - waardoor u moeilijk comfortabel kunt ademen. De trillingen die bij snurken ontstaan, zijn het gevolg van een turbulente luchtstroom door vernauwde luchtwegen die tijdens het ontspannen gedeeltelijk geblokkeerd raken.

Het aanpakken van de oorzaak van snurken, zoals neusverstopping of overgewicht, kan helpen om ademhalingsproblemen tijdens het liggen te verlichten. Levensstijlveranderingen zoals gewichtsverlies en het gebruik van neusdecongestiva kunnen voor sommige mensen verlichting brengen.

Neusontzwellende middelen voor de behandeling van infecties van de luchtwegen

Nasale decongestiva zijn geneesmiddelen die bedoeld zijn om de zwelling in de neus te verminderen die wordt veroorzaakt door infecties van de luchtwegen, zoals verkoudheid of allergieën. Deze medicijnen werken door de bloedvaten in uw neus te vernauwen, waardoor de luchtwegen opengaan en symptomen zoals moeite met ademhalen bij het liggen worden verlicht.

 • Als u vermoedt dat een luchtweginfectie de oorzaak is van uw kortademigheid 's nachts, raadpleeg dan een arts voor een juiste diagnose en aanbevelingen voor een behandeling.
 • Zorg voor een goede hygiëne om de verspreiding van infecties aan de luchtwegen te voorkomen die bestaande ademhalingsproblemen kunnen verergeren.
 • Overweeg te investeren in hypoallergeen beddengoed als irritatie door matrasonderdelen bijdraagt aan nachtelijke ademhalingsproblemen.

Waarom heb ik het gevoel dat ik niet kan ademen als ik ga liggen?

Het gevoel niet te kunnen ademen als u ligt, bekend als orthopneu, wordt vaak veroorzaakt door onderliggende gezondheidsproblemen zoals hartfalen, ademhalingsproblemen door overgewicht, chronische obstructieve longziekte (COPD) of verlamming van het middenrif. Het is essentieel om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Wat veroorzaakt het gevoel van kortademigheid bij het liggen dat alleen wordt verlicht door rechtop te gaan zitten?

Dit symptoom duidt op orthopneu, dat optreedt door een verhoogde druk in de longen tijdens het liggen. De meest voorkomende oorzaak is vochtophoping in de longen als gevolg van hartfalen. Rechtop zitten helpt deze druk te verminderen en vergemakkelijkt de ademhaling. Andere mogelijke oorzaken zijn COPD, obesitasgerelateerde complicaties en middenrifverlamming.

Waarom heb ik het gevoel dat ik stik als ik ga liggen?

Een gevoel van verstikking tijdens het liggen kan het gevolg zijn van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), waarbij maagzuur terugvloeit in de slokdarm en irritatie en ongemak veroorzaakt. Een andere mogelijke oorzaak is slaapapneu - een aandoening die wordt gekenmerkt door een onderbroken ademhaling tijdens de slaap.

Kan Orthopneu worden genezen?

De behandeling van orthopneu hangt af van de aanpak van de onderliggende oorzaak of oorzaken. Aanpassingen in de levensstijl die gericht zijn op complicaties als gevolg van obesitas of medicijnen voor specifieke gezondheidsproblemen kunnen de symptomen helpen verlichten. In sommige gevallen kan zuurstoftherapie ook verlichting bieden bij problemen met ademhalen tijdens het liggen.

Conclusie

Kortademigheid bij het liggen kan een verontrustend symptoom zijn, maar het is belangrijk te begrijpen dat er veel mogelijke oorzaken zijn. Orthopneu is een mogelijke verklaring en kan het gevolg zijn van hartfalen, obesitas, COPD of middenrifverlamming. Paroxismale nachtelijke dyspneu kan zich ook op dezelfde manier voordoen als orthopneu.

Als u moeite hebt met ademhalen tijdens het liggen, is overleg met zorgverleners cruciaal voor een juiste diagnose en behandelmogelijkheden. Aanpassingen in uw levensstijl, zoals gewichtsverlies en medicatietherapie, kunnen de symptomen verlichten. Eenvoudige ingrepen zoals het ondersteunen met kussens of het gebruik van een verstelbare matras kunnen ook verlichting brengen.Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/