Alles wat je moet weten over anandamide

Gepubliceerd:

Wat is anandamide?

Anandamide (AEA) heette in eerste instantie arachidonylethanolamide en is vernoemd naar “Ananda”. Dat is een Indisch woord voor “vreugde, gelukzaligheid of geluk”. Anandamide is een krachtige stof. Om het volledig te begrijpen, gaan we even terug naar de basisprincipes van het endocannabinoïde systeem (ECS). Dat geeft ons namelijk inzicht in waarom deze toepasselijk genaamde “geluksmolecule” zo belangrijk is.

anandamite molecular structure

Ons endocannabinoïde systeem is een uitgebreid netwerk van CB1 en CB2 receptoren. Deze receptoren zijn ongelooflijk complex en dat heeft twee redenen. Ten eerste bevinden ze zich in het hele lichaam. En ten tweede worden ze geprikkeld door de aanwezigheid van chemische bestanddelen, de zogenaamde cannabinoïden. Als ze eenmaal zijn geactiveerd, dan veroorzaken deze receptoren een reeks biologische reacties. Wetenschappers zijn bezig om deze interactie extensief te onderzoeken. Ze zijn ervan overtuigd dat we daardoor mogelijk in staat zijn enorm te profiteren van cannabinoïden.

Allemaal goed en wel, maar je vraagt je misschien af waarom ons lichaam reageert op de aanwezigheid van cannabinoïden. Hoewel ze voorkomen in meerdere plantsoorten, zijn ze toch voornamelijk aanwezig in cannabis. Waarom zou het menselijk lichaam een systeem hebben ontwikkeld dat door deze plant wordt geprikkeld?

Dat is precies de vraag waarover wetenschappers veel hebben nagedacht. Met name sinds de cannabinoïde receptoren zijn ontdekt in de jaren ‘80.

Wetenschappers ontdekten het biologische systeem voordat ze wisten wat de prikkel was

Bij deze ontdekking geloofden wetenschappers dat de aanwezigheid van THC de trigger was voor de cannabinoïde receptoren. THC is het psychoactieve bestanddeel uit cannabis. Pas verscheidene jaren later werd een intern geproduceerd chemisch bestanddeel ontdekt, namelijk anandamide. Opeens werd het ECS veel logischer. Het was er om te reageren op intern geproduceerde stoffen. Waarom wetenschappers er eerst van uitgingen dat de receptoren reageerden op de aanwezigheid van THC? Tetrahydrocannabinol (THC) en anandamide (AEA) vertonen op moleculair niveau diverse overeenkomsten.

Als endocannabinoïde bleek adandamide verscheidene effecten te hebben. Het leek erop dat het een staat van geluk veroorzaakte. Daardoor kreeg het de passende benaming geluksmolecule. Wetenschappers ontdekten ook dat anandamide verbonden bleek te zijn met het geheugen, de motivatie, het denkproces, pijn, de eetlust en vruchtbaarheid.

Anandamide heeft ook het vermogen om neurogenese te stimuleren. Dat is een benaming voor de ontwikkeling van nieuwe zenuwcellen. Hierbij heeft het “anxiolytische en anti-depressieve effecten”. Ondanks dat de voordelen zich opstapelen ten gunste van anandamide, heeft het chemische bestanddeel ook een nadeel. Omdat we het op natuurlijke wijze produceren, breekt het lichaam het eveneens ongelooflijk snel af.

Wat te doen om de natuurlijke productie van anandamide te stimuleren?

Omdat anandamide weer snel verdwijnt uit het lichaam, blijven we niet in een permanente staat van gelukzaligheid. Maar niet alles is verloren. Het is mogelijk om op verscheidene manieren ons anandamide niveau op natuurlijke wijze te stimuleren.

Voedingspatroon

Het beste nieuws? Je hebt nu een goed excuus voor het eten van chocola. Omdat chocolade het stofje theobromine bevat, denkt men dat het ervoor zorgt dat de hersenen meer anandamide produceren. Theobromine voorkomt mogelijk ook een snelle afbraak van anandamide. Daardoor heeft het op meerdere fronten voordelen. Voor het beste resultaat kies je voor pure chocola in plaats van voor melkchocolade. Hoe puurder de cacao, hoe beter. Dat garandeert hogere concentraties theobromine en krachtige flavonoïden.CBD, hempseed oil, and healthy food

Als je niet van chocola houdt, dan zijn truffels een goede vervanging. Daarmee bedoelen we niet de magische, maar de zwarte paddenstoelen die in de grond groeien. Wereldwijd gebruiken gerenommeerde chef-koks ze ook. Zwarte truffels zijn dan ook een zeer gewilde delicatesse. Als je in staat bent ze te betalen, dan bieden truffels je een overvloed aan anandamide. Er bestaat gelukkig ook een goedkoper alternatief. Thee, peterselie en selderij stimuleren eveneens de productie van anandamide.

Beweging

Hardlopen is niet alleen een geweldige manier om in vorm te blijven en af te vallen. Onderzoek, gepubliceerd door het Journal of Experimental Biology, toont aan dat beweging de productie van endocannabinoïden stimuleert. Na slechts 30 minuten hardlopen neemt zowel bij mensen als bij honden het AEA niveau toe. Helaas is ontdekt dat wandelen niet zo effectief is. Voor het grootste voordeel zou je je moeten richten op aerobics waarbij je hartslag iets toeneemt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/