Wat zijn terpenen?

Last updated:

Gepubliceerd:

De uitgebreide wereld van aromatische terpenen

De verfrissende geuren van citroen, dennenbomen, eucalyptus en hennepplanten hebben allemaal iets met elkaar gemeen. Hun geur danken ze namelijk aan specifieke organische stofjes, de zogenaamde terpenen. Dit zijn aromatische chemische stoffen die voorkomen in diverse planten, voedingswaren en essentiële oliën. In hennep bevinden ze zich in de trichomen. Dit zijn kleine, paddenstoelvormige kristallen op de bladeren en toppen.

Bovendien zijn er meer dan slechts een handjevol terpenen. Men denkt dat het er meer dan honderd zijn. Elke terpeen heeft een iets andere chemische structuur. Daarom hebben ze stuk voor stuk ook een uniek aroma. Wij vinden het vaak prettig dat ze zo lekker ruiken. Ze zijn echter voornamelijk bedoeld om planten te beschermen tegen schadelijke bacteriën, schimmels en plagen.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat terpenen meer doen dan alleen een fijn aroma afgeven of roofdieren afschrikken. Ze blijken namelijk ook diverse biologische effecten te hebben bij mensen. Daar gaan we straks dieper op in.

Hoeveel terpenen zijn er en hoe heten ze?

Zoals we al aangaven, komen terpenen niet exclusief voor in hennep. Als je een keukenkastje opendoet, kom je ze ook tegen in alledaagse voedselwaren. Bijvoorbeeld in zwarte peper, mango en citroengras.

Hoewel er meer dan honderd verschillende terpenen zijn, komen ze niet allemaal evenveel voor. Bekende zijn onder andere:

• Myrceen

Myrceen is de prominentste terpeen in cannabis sativasoorten. Er zit daarnaast veel in klaver, salie, hop en kummel.

• Limoneen

Denk eens aan de verfrissende geur van citroen waarover we het al eerder hadden. Dat is de geur van limoneen. Deze terpeen gebruikt men veel in parfums, cosmetica en luchtverfrissers.

• β-Caryofylleen

Kruidige en pittige beta-Caryofylleen is vooral bekend als ingrediënt van zwarte peper, kruidnagel en kaneel.

• Linalool

Je herkent meteen het bloemige aroma van linalool. Het is een sterk ruikende terpeen die vooral voorkomt in lavendel.

Waarom zijn terpenen zo bijzonder?

Terpenen zijn natuurlijk speciaal vanwege hun geur. Ze zijn echter ook bijzonder omdat ze in het menselijk lichaam mogelijk synergie hebben met cannabinoïden als CBD, CBN en CBG.

Stel je eens voor dat de hennepplant een grote glazen fles is. Allereerst vullen we deze met stenen. Dat zijn de cannabinoïden; de meestvoorkomende bestanddelen. Daarna stoppen we er kleinere kiezelstenen in om de gaten te vullen. Dat zijn de terpenen. Tot slot doen we er zand bij — flavonoïden en andere essentiële moleculen. Je hebt al deze elementen nodig voor een volledige plant.

Bovendien lijkt onderzoek te suggereren dat cannabinoïden en terpenen in combinatie, elkaars respectievelijke biologische effect versterken. Dit fenomeen — bekend als het entourage-effect — is de reden waarom de moleculen in hennep zo uniek zijn. Uit onderzoeken blijkt echter dat terpenen ook in isolatie biologische invloed hebben.

Welke effecten hebben terpenen?

De mogelijke toepassingen van terpenen lijken zeer uitgebreid. Uit een review in de British Pharmacological Society blijkt dat terpenen "unieke therapeutische effecten genereren die mogelijk bijdragen aan het entourage-effect van medicinale extracten op basis van cannabis". De onderzoekers voegen toe dat interactie tussen cannabinoïden en terpenen wellicht leidt tot "synergie ten aanzien van de behandeling van pijn, ontstekingen, depressie, angst, verslavingen, epilepsie, kanker en schimmel- en bacteriële infecties".
**review - https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1476-5381.2011.01238.x

Samengevat, stelen cannabinoïden wellicht de show, maar hebben ze mogelijk meer impact in combinatie met terpenen. Er is daarbij nog veel te ontdekken over de innerlijke werking van laatstgenoemde en we hebben nu slechts een paar van de meest voorkomende besproken. In toekomstige artikelen gaan we er ons verder in verdiepen om te ontdekken wat ze allemaal kunnen bewerkstelligen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On: