Wat zijn flavonoïden?

Gepubliceerd:

Een onmisbaar stukje van de puzzel: flavonoïden

Flavonoïden zijn verbindingen die een belangrijk stukje van de CBD-puzzel vormen. Niet alleen de hennepplant is echter verantwoordelijk voor de populariteit van deze kleurrijke fytonutriënten. Er bestaan namelijk meer dan 6000 flavonoïden; in vruchten, groenten en kruiden. Paprika's, bosbessen en sinaasappels bijvoorbeeld, danken allemaal hun levendige kleuren aan deze stofjes.

Elke kleur representeert een andere flavonoïde; de oplossing van de natuur als het gaat om het afweren van ongedierte, het beschermen van planten en de signalering van cellulaire activiteit. Uit onderzoek blijkt echter dat flavonoïden mogelijk ook een belangrijke rol spelen bij de menselijke gezondheid. Deze rol is daarbij wel minder opvallend als die van cannabinoïden of terpenen.

Laten we duidelijk zijn, de term "flavonoïden" is een algemene classificatie voor vier hoofdgroepen: flavonoïden, isoflavonoïden, neoflavonoïden en anthocyanen. Vanwege de eenvoud is het begrip "flavonoïden" echter het gangbaarst. Belangrijk daarbij is dat er ook een klasse exclusief voorkomt in Cannabis sativa . Dit zijn cannflavinen, maar hierover later meer.

Flavonoïden zijn algemener dan je denkt

Er zijn dus ruim 6000 flavonoïden die we onderverdelen in vier verschillende categorieën. Duizelt het al bij de gedachte? Geen zorgen. Onderzoekers richten zich (sinds kort) vooral op de groepen in isolatie. Voor nu volstaat het om slechts de meest prominente flavonoïden te belichten. Velen vind je in dagelijkse voeding, dranken en planten.

Voorbeelden van flavonoïden:

• Apigenine

Meer dan 68% van de totale flavonoïden in kamilleplanten bestaat uit apigenine. Andere bekende bronnen zijn peterselie, selderij en natuurlijk kamillethee.

• Cannflavinen A, B en C

We hebben al vermeld dat cannflavinen tot een speciale klasse flavonoïden behoren die uitsluitend voorkomt in Cannabis sativa. Cannflavinen A en B zijn ontdekt in de jaren '80; cannflavine C is pas in 2008 geïsoleerd.

• Kaempferol

Mogelijk herken je de naam van deze flavonoïde niet direct, maar we kunnen garanderen dat je het regelmatig consumeert. Kaempferol vind je in appels, druiven, groene thee, spruitjes en de Aloë Veraplant.

• Quercetine

Deze verbinding is aanwezig in groenten, granen en rode uien. Dankzij de bittere smaak van quercetine is het echter ook een populair ingrediënt in voedingssupplementen en drankjes.

Wat is er zo belangrijk aan flavonoïden?

Eerlijk is eerlijk, een wereld zonder kleur is maar een saaie bedoening. Planten en voedingsmiddelen zonder flavonoïden zijn echter nog rampzaliger. De laatste tijd richten onderzoekers zich niet meer zozeer op de overvloedigste moleculen in planten en daarmee is ontdekt dat flavonoïden mogelijk veel gezondheidsvoordelen hebben.

In 2016 is er een uitgebreide review verschenen over flavonoïden in het Journal of Nutritional Science. In het rapport lezen we: "flavonoïden beschouwen we nu als een onmisbaar component in diverse farmaceutische, medicinale en cosmetische toepassingen." Na het isoleren, zouden ze volgens wetenschappers "antioxiderende, ontstekingsremmende, antimutagene en anticarcinogene eigenschappen" hebben.

Uiteraard is het een hele uitdaging om te ontdekken hoe flavonoïden samenwerken met het menselijk lichaam. Er bestaan er namelijk ruim 6000! Het is daarmee vrijwel onmogelijk met zekerheid te zeggen welke flavonoïden het effectiefst zijn als het gaat om bovengenoemde voordelen. En dan is er ook nog het entourage-effect, een krachtig fenomeen dat niet exclusief betrekking heeft op hennep- en cannabisplanten.

Meer begrijpen over flavonoïden

We hebben het al genoemd, maar flavonoïden zijn een cruciaal onderdeel van de CBD-puzzel. Ze werken daarbij samen met cannabinoïden en terpenen. Er moet echter nog veel werk worden verzet. Alleen dan zijn we in staat te identificeren hoe verschillende combinaties cannabinoïden en terpenen de effectiviteit van flavonoïden stimuleren en andersom.

Gelukkig zijn er studies aan de gang naar de eigenschappen van specifieke flavonoïden. We weten al wat de mogelijke invloed is van de verschillende bovenstaande op het menselijk lichaam. Gezien de grote hoeveelheid flavonoïden valt er echter nog genoeg te onderzoeken. Met dit in gedachte hopen we dat dit korte overzicht nuttig is geweest en dat we het belang hebben aangetoond van een dieet (en CBD-olie), rijk aan deze biologische stofjes.

Houd ook onze toekomstige artikelen in de gaten. Daarin gaan we namelijk dieper in op de mechanismen van specifieke flavonoïden, waaronder de exemplaren die uniek zijn voor Cannabis sativa; de cannflavinen A, B en C.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On: