Hoe de jetlag te overwinnen, remedies en preventiestrategieën

Last updated:

Gepubliceerd:

Jetlag is een veel voorkomend maar vaak verkeerd begrepen verschijnsel waarmee veel reizigers te maken krijgen. In deze uitgebreide gids verdiepen wij ons in de fijne kneepjes van een jetlag en onderzoeken wij de oorzaken en symptomen ervan, zodat u beter begrijpt hoe het de interne klok van uw lichaam beïnvloedt.

We bespreken verschillende strategieën om een jetlag te voorkomen en te overwinnen, van tips ter voorbereiding op de reis tot slaaphygiëne. Verder bespreken we preventieve maatregelen, zoals het aanpassen van uw slaapschema voordat u op reis gaat en het aanhouden van gezonde eetgewoonten.

Tot slot leert u hoe u na aankomst effectief kunt omgaan met een jetlag door middel van hydratatie en bewegingstechnieken. We behandelen ook natuurlijke remedies voor verlichting en het beheersen van de langetermijneffecten op zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid. Door deze belangrijke aspecten van jetlagbeheer te begrijpen, kunt u zorgen voor een soepelere overgang tussen tijdzones en de reismoeheid tot een minimum beperken.

Wat is jetlag?

Jetlag, ook bekend als tijdzone-syndroom of desynchronose, is een tijdelijke slaapstoornis die optreedt wanneer de interne klok van uw lichaam niet meer overeenkomt met de lokale tijd op uw bestemming. Dit kan verschillende symptomen en ongemakken veroorzaken, die we in dit hoofdstuk zullen bespreken.

Definitie van jetlag

Jetlag ontstaat wanneer u snel door meerdere tijdzones reist, zoals op langeafstandsvluchten. Uw interne klok, het circadiane ritme, houdt toezicht op tal van lichaamsfuncties zoals de waak-slaapcyclus, de hormoonproductie en de spijsvertering. Wanneer u snel verschillende tijdzones doorkruist, heeft uw circadiane ritme enige tijd nodig om zich aan de nieuwe omgeving aan te passen.

Symptomen van jetlag

De ernst en duur van jetlag-symptomen variëren van persoon tot persoon, maar omvatten over het algemeen:

 • Moeheid overdag
 • Moeite om in slaap te vallen of te blijven
 • Verteringsproblemen zoals constipatie of diarree
 • Stemmingsveranderingen zoals prikkelbaarheid of angst
 • Slechte concentratie en geheugenverlies

Oorzaken van jetlag

De primaire oorzaak van een jetlag is een snelle reis door meerdere tijdzones die leidt tot een verstoring van het natuurlijke circadiane ritme van uw lichaam. Andere factoren die bijdragen aan een jetlag zijn:

 • De rol van zonlicht bij het goed functioneren van ons circadiane ritme kan worden verstoord door een gebrek aan blootstelling eraan, wat de jetlag symptomen kan verergeren.
 • Uitdroging: Vliegreizen, vooral langeafstandsvluchten, kunnen leiden tot uitdroging door de lage vochtigheidsgraad in vliegtuigcabines. Uitdroging kan de effecten van een jetlag op uw lichaam verergeren.
 • Alcohol- en cafeïnegebruik: Zowel alcohol als cafeïne kunnen het slaappatroon verstoren en bijdragen tot verhoogde jetlag symptomen.

In de volgende secties bespreken we verschillende strategieën om een jetlag te vermijden, te verslaan, te voorkomen en er effectief mee om te gaan, zodat u kunt genieten van een comfortabelere reis wanneer u door verschillende tijdzones reist.

Jetlag kan leiden tot uitputting, verwarring en slaaptekort. Om een jetlag te voorkomen, is het belangrijk de oorzaken van deze aandoening te begrijpen en maatregelen te nemen voor en tijdens uw reis.

Hoe Jet Lag te voorkomen

Het voorkomen van een jetlag is altijd te verkiezen boven de gevolgen ervan. Door vóór en tijdens uw reis een aantal proactieve maatregelen te nemen, kunt u de gevolgen van een jetlag voor uw lichaam en geest tot een minimum beperken. Hier volgen enkele tips om een jetlag te voorkomen:

Voorbereidingstips

 • Slaapschema geleidelijk aanpassen: Begin een paar dagen voor vertrek met het verschuiven van uw bedtijd naar de tijdzone van uw bestemming. Begin van tevoren met het aanpassen van uw slaapschema om de overgang bij aankomst te vergemakkelijken.
 • Onderhoud een goede slaaphygiëne:Zorg ervoor dat u in de dagen voor uw reis een goede slaap krijgt door goede slaaphygiënepraktijken te volgen.
 • Eet uitgebalanceerde maaltijden:Het nuttigen van voedzaam voedsel voorafgaand aan de reis helpt het energieniveau stabiel te houden en ondersteunt de algehele gezondheid.
 • Vermijd cafeïne en alcohol vlak voor het slapengaan: Deze stoffen kunnen de slaapkwaliteit verstoren, waardoor uw lichaamsklok zich moeilijker kan aanpassen.

Tijdens het reizen tips

 • Synchroniseer zo snel mogelijk met de tijd op uw bestemming:Om uw interne klok sneller te resetten, stelt u alle apparaten (horloges, telefoons) in volgens de plaatselijke tijd op uw bestemming zodra u in het vliegtuig stapt. li >  
 • Blijf gehydrateerd: sterk > Veel water drinken tijdens de vlucht helpt tegen uitdroging door vliegreizen. Vermijd overmatige cafeïne- en alcoholinname, want die dragen bij tot uitdroging en kunnen de jetlag verergeren. li >  
 • Opstaan en bewegen: sterk > Regelmatig strekken en wandelen in de cabine bevordert de bloedsomloop en helpt vermoeidheid te verminderen. li >  
 • Slaap strategisch in het vliegtuig: sterk > Als u naar het oosten reist, probeer dan tijdens het laatste deel van uw vlucht te slapen. Als u naar het westen reist, blijf dan het grootste deel van de reis wakker en slaap tegen het einde.

Door deze voorbereidingstips en strategieën tijdens de vlucht te volgen, kunt u de kans op een jetlag aanzienlijk verkleinen en genieten van een soepelere overgang naar uw nieuwe tijdzone.

Door het advies in dit artikel toe te passen, kunt u maatregelen nemen om een jetlag te voorkomen. Echter, als u na uw reis nog steeds kampt met symptomen van een jetlag, zijn er enkele strategieën die kunnen helpen de effecten ervan te verminderen.

Hoe een jetlag te overwinnen

Als u al last hebt van een jetlag, maak u dan geen zorgen. Er zijn verschillende strategieën die u kunnen helpen er overheen te komen en weer op de rails te komen. In dit deel bespreken we enkele effectieve technieken voor blootstelling aan licht en slaaphygiëne die u kunnen helpen bij het overwinnen van een jetlag.

Lichtblootstellingsstrategieën

Blootstelling aan natuurlijk licht is essentieel om de interne klok opnieuw in te stellen. Hier zijn enkele tips om uw blootstelling aan licht te beheren:

 • Ochtendlicht: Als u naar het oosten bent gereisd, stel uzelf dan zo snel mogelijk na het ontwaken bloot aan helder ochtendlicht. Dit helpt de interne klok van uw lichaam vooruit en past zich sneller aan de nieuwe tijdzone aan.
 • Vermijd avondlicht: Omgekeerd, als u naar het westen bent gereisd, probeer avondzonlicht te vermijden door binnen te blijven of een zonnebril te dragen als u aan het eind van de middag buiten bent.
 • Dagelijkse routine:Stel een consistente dagelijkse routine op met regelmatige buitenactiviteiten overdag, zodat uw lichaam sneller went aan het nieuwe schema.

Slaaphygienestrategieën

Naast de blootstelling aan licht is een goede slaaphygiëne cruciaal om een jetlag te overwinnen. Hier zijn enkele nuttige tips om de slaapkwaliteit te verbeteren terwijl u zich aanpast aan een nieuwe tijdzone:

 • Creëer een slaapvriendelijke omgeving: Uw slaapruimte moet donker, stil, koel (tussen 60-67°F /15-19°C aanbevolen door Sleep Foundation) en comfortabel zijn. Gebruik zo nodig verduisteringsgordijnen of een oogmasker.
 • Vermijd stimulerende middelen: Cafeïne en nicotine kunnen uw vermogen om in slaap te vallen verstoren. Onthoud u van cafeïne en nicotine gedurende 4-6 uur voordat u gaat slapen.
 • Een routine voor het slapengaan instellen: Creëer een ontspannende routine voor het slapengaan die uw lichaam laat weten dat het tijd is om te gaan slapen, zoals lezen of een warm bad nemen.
 • Melatoninesupplementen:Melatonine, een hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de slaap-waakcycli, kan in supplementvorm worden ingenomen om uw interne klok aan te passen wanneer u naar een andere tijdzone reist. Raadpleeg uw arts voordat u melatoninesupplementen gebruikt.

Door deze strategieën voor blootstelling aan licht en slaaphygiëne in uw dagelijkse routine op te nemen, bent u goed op weg om een jetlag te overwinnen en optimaal te genieten van elk moment tijdens uw reis.

Door de in dit stuk beschreven tactieken toe te passen, kunt u een jetlag overwinnen en uw energie herstellen. Nu we hebben besproken hoe u een jetlag kunt overwinnen, gaan we verder met preventietechnieken om de effecten ervan te verminderen voordat het begint.

Hoe een jetlag voorkomen

Het voorkomen van een jetlag is cruciaal om uw algehele welzijn te behouden en optimaal van uw reis te genieten. Om het effect van een jetlag te minimaliseren, neemt u proactief maatregelen voor en tijdens uw reis.

Je slaapschema aanpassen voor je op reis gaat

Om een jetlag te voorkomen, is het essentieel om uw slaapschema een paar dagen voor vertrek aan te passen. Verschuif geleidelijk de bedtijd en wektijden naar die van uw bestemming:

 • Als u naar het oosten reist, ga dan elke avond voor de reis vroeger naar bed.
 • Als u naar het westen reist, blijf dan elke nacht voor vertrek later wakker.

Deze geleidelijke aanpassing helpt uw interne klok te synchroniseren met de lokale tijd op de bestemming, zodat u zich gemakkelijker kunt aanpassen wanneer u aankomt. Probeer daarnaast een goede slaaphygiëne te beoefenen door een ontspannende routine voor het slapengaan te creëren en te zorgen voor een optimale slaapomgeving wat betreft temperatuur, geluidsniveau en lichtomstandigheden.

Eetgewoonten en voeding voor jetlagpreventie

Uw eetgewoonten spelen ook een belangrijke rol bij het voorkomen van een jetlag. Een evenwichtig dieet dat rijk is aan voedingsstoffen kan een gezond slaappatroon ondersteunen en de hele dag door energie leveren:

 1. Zorg voor regelmatige maaltijden:Het eten van maaltijden op regelmatige tijdstippen helpt bij het reguleren van het circadiane ritme dat de spijsvertering en de slaap-waakcycli beïnvloedt.
 2. Vermijd zware of gekruide maaltijden vlak voor het slapengaan: Het nuttigen van grote of gekruide maaltijden binnen drie uur voor het slapengaan kan leiden tot ongemak of indigestie die de rustgevende slaap verstoren. Sleep Foundation beveelt lichtere, licht verteerbare maaltijden in de avond aan.
 3. Blijf gehydrateerd: Uitdroging kan jetlag-symptomen verergeren. Drink veel H2O voor, tijdens en na uw reis. Vermijd overmatig cafeïne- of alcoholgebruik, omdat dit kan bijdragen tot uitdroging en het verstoren van de slaap.
 4. Voedsel met veel voedingsstoffen: Neem een dieet dat rijk is aan vitamine B6 en B12, magnesium en melatonine - allemaal bekend om hun rol in het bevorderen van gezonde slaapcycli. Voedingsmiddelen zoals bananen, amandelen, spinazie, vis zoals zalm of tonijn zijn uitstekende bronnen van deze voedingsstoffen. Healthline

Het nemen van proactieve maatregelen met uw slaapschema en eetgewoonten zal helpen voorkomen dat u een jetlag oploopt wanneer u naar een andere tijdzone reist. Door deze strategieën consequent te volgen voor vertrek en tijdens uw reis, kunnen Cibdol CBD olieproducten  extra ondersteuning bieden door ontspanning te bevorderen en slaap-waakcycli te helpen reguleren.

Jetlag kan worden voorkomen door uw slaapschema vóór de reis aan te passen en eetgewoonten aan te nemen die jetlag voorkomen. Als u eenmaal bent aangekomen, zijn er verschillende manieren om een jetlag te helpen beheersen, zoals hydrateren en sporten, wat kan helpen bij een sneller herstel.

Hoe omgaan met jetlag na aankomst

Wanneer u uw bestemming eenmaal hebt bereikt, kan het van essentieel belang zijn stappen te ondernemen om de jetlag te bestrijden en uw lichaam te helpen zich aan te passen. De volgende strategieën kunnen helpen bij het overwinnen van jetlag-symptomen:

a. Hydratatiestrategieën voor het omgaan met jetlag

 • Hydratatieniveau op peil houden:Het drinken van veel water is cruciaal bij een jetlag, omdat uitdroging de effecten ervan kan verergeren. Streef naar ten minste acht glazen water per dag.
 • Vermijd cafeïne en alcohol: Zowel cafeïne als alcohol kunnen het lichaam uitdrogen en het slaappatroon verstoren, waardoor het moeilijker wordt om te herstellen van een jetlag. Kies in plaats daarvan voor kruidenthee of andere dranken zonder cafeïne.
 • Eet vochtinbrengend voedsel: Het consumeren van fruit en groenten met een hoog watergehalte, zoals komkommers, meloenen, sinaasappels of aardbeien, helpt u de hele dag door gehydrateerd te blijven.

b. Oefenstrategieën voor het omgaan met jetlag

 • Plande lichte trainingssessies: Het doen van lichte fysieke activiteiten zoals wandelen of stretchen na aankomst helpt uw interne klok te resetten door de bloedcirculatie en zuurstofstroom door het lichaam te bevorderen.
 • (bron).
 • Vermijd aanvankelijk zware trainingen: Als u een fitnessfanaat bent die graag regelmatig traint, zelfs tijdens het reizen; vermijd intensieve trainingssessies vlak na de landing omdat deze de vermoeidheid kunnen verergeren die het gevolg is van de lange uren op de vlucht.
 • Integreer activiteiten in de buitenlucht: Blootstelling aan natuurlijk zonlicht helpt het circadiane ritme van uw lichaam te reguleren, wat essentieel is voor de aanpassing aan een nieuwe tijdzone. Plan enkele buitenactiviteiten zoals sightseeing of wandelen tijdens de daglichturen.

Door deze hydratatie- en bewegingsstrategieën te volgen, kunt u de jetlag na aankomst effectief aanpakken en zorgen voor een soepelere overgang naar uw nieuwe tijdzone. Vergeet niet dat het enkele dagen kan duren voordat uw lichaam zich volledig heeft aangepast, dus wees geduldig en geef uzelf de nodige tijd om te herstellen.

Veel gestelde vragen over jetlag

Watisdehoofdoorzaakvanjetlag?

Deze verstoring leidt tot een slechte afstemming tussen onze interne klok en de externe omgeving, met als gevolg symptomen als vermoeidheid, slapeloosheid en concentratieproblemen. Onderzoek suggereert dat het ongeveer één dag per gekruiste tijdzone duurt voordat ons lichaam zich heeft aangepast.

Wat zijn de 5 symptomen van een jetlag?

 1. Moeheid en algemene vermoeidheid
 2. Insomnia of verstoorde slaappatronen
 3. Verteringsproblemen zoals constipatie of diarree
 4. Stemmingsveranderingen zoals prikkelbaarheid of lichte depressie
 5. Cognitieve problemen zoals concentratieproblemen en geheugenproblemen

Hoe lang duurt een jetlag?

De duur van een jetlag varieert afhankelijk van factoren zoals individuele gevoeligheid, het aantal tijdzones dat is gepasseerd en de richting waarin is gereisd. In het algemeen duurt het ongeveer een dag per gepasseerde tijdzone voor uw lichaam om zich volledig aan te passen. Als u tijdens uw reis bijvoorbeeld zes tijdzones doorkruist, moet u rekenen op ongeveer zes dagen herstel.

Is jetlag erger als u naar het oosten of het westen gaat?

Jetlag is meestal erger als u naar het oosten reist, omdat daarvoor het circadiane ritme moet worden vervroegd (verkort) in plaats van vertraagd (verlengd) - wat voor de meeste mensen een grotere uitdaging is. Reizen naar het westen sluit over het algemeen beter aan bij onze natuurlijke neiging om een interne klok te hebben die iets langer is dan 24 uur per dag.

Conclusie

Jetlag kan een moeilijke ervaring zijn voor reizigers, maar er zijn manieren om de effecten ervan te verminderen. Maatregelen nemen zoals het vermijden van cafeïne en alcohol vóór de reis, uw horloge vóór aankomst instellen op de plaatselijke tijd op uw bestemming en voldoende rust nemen tijdens de vlucht kunnen u helpen de jetlag snel te overwinnen wanneer u aankomt. Gehydrateerd blijven is essentieel om de effecten van de jetlag te minimaliseren en een soepele overgang naar de plaatselijke tijdzone te garanderen. Met deze tips in gedachten zouden reizigers geen problemen moeten hebben met de negatieve gevolgen van een jetlag.

Disclaimer:
We doen geen medische claims. Dit artikel is voor informatieve doeleinden geschreven. Het is daarbij gebaseerd op onderzoeken die door externe bronnen zijn gepubliceerd.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/