Wat is de beste slaaphouding?

Gepubliceerd:

Het vinden van de meest geschikte slaaphouding is essentieel voor het behoud van de algemene gezondheid en welvaart. De manier waarop wij slapen kan een aanzienlijke invloed hebben op verschillende aspecten van ons leven, van de uitlijning van de wervelkolom tot de kwaliteit van de ademhaling. In deze blogpost gaan we na hoe leeftijd en gezondheidstoestand onze favoriete slaaphoudingen en de daarmee gepaard gaande effecten op ons lichaam kunnen beïnvloeden.

Ontdek het belang van leeftijd en gezondheidstoestand voor het bepalen van een optimale slaaphouding. Leer meer over de ideale slaaphoudingen voor een goede uitlijning van de wervelkolom, waaronder de voordelen van zijslapen en foetusachtige houdingen tijdens zijwaartse rust.

We bespreken ook geschikte slaaphoudingen tijdens de zwangerschap, met de nadruk op rusten op de linkerzij en het gebruik van kussens voor extra ondersteuning. Bovendien kunt u verlichting krijgen van nek- en rugpijn door de juiste slaaphoudingstechnieken toe te passen.

Ontdek ten slotte hoe het aanpakken van ademhalingsproblemen door de keuze van uw slaaphouding de ademhalingsfunctie kan verbeteren - vooral als het gaat om het verminderen van snurken of het vinden van verlichting van congestie. Ontdek de voordelen van rugslapen bij congestie en het creëren van een comfortabele slaapkameromgeving die bevorderlijk is voor een betere herstellende slaap.

Ontdek samen met ons de geheimen van de beste slaaphouding voor uw unieke behoeften - voor meer lichamelijk comfort, meer geestelijke helderheid en algemeen welzijn in uw dagelijks leven.

Factors Influencing the Best Sleeping Position

Factoren die de beste slaaphouding beïnvloeden

Het bepalen van de optimale slaaphouding hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, gezondheidstoestand en individueel comfort. Naarmate mensen ouder worden of medische problemen krijgen, kunnen bepaalde slaaphoudingen gunstiger of nadeliger worden voor hun welzijn. Het is essentieel om met deze factoren rekening te houden bij het bepalen van de ideale slaaphouding voor u.

Leeftijd en de invloed ervan op de favoriete slaaphouding

Naarmate we ouder worden, ondergaat ons lichaam belangrijke veranderingen die de kwaliteit van onze slaap kunnen beïnvloeden. Oudere volwassenen kunnen bijvoorbeeld meer rugpijn of gewrichtsstijfheid ervaren als gevolg van artritis. In dergelijke gevallen kan zijslapen met een klein kussen tussen de knieën het ongemak helpen verlichten door de juiste uitlijning van de wervelkolom te handhaven.

 • Jongeren: Jongeren hebben over het algemeen meer flexibiliteit bij de keuze van hun slaaphouding; zij moeten echter nog steeds streven naar houdingen die een gezonde uitlijning van de wervelkolom bevorderen.
 • Middelbare leeftijd: Mensen in deze leeftijdsgroep kunnen last krijgen van chronische pijn of andere gezondheidsproblemen, waardoor hun favoriete slaaphouding moet worden aangepast.
 • Ouderen: Oudere volwassenen hebben vaak specifieke slaaphoudingen nodig om hun lichamelijke beperkingen op te vangen en het ongemak van ouderdomskwalen zoals artritis te verminderen.

Gezondheidsproblemen die de slaaphouding beïnvloeden

Verschillende gezondheidstoestanden vereisen unieke overwegingen bij het kiezen van een optimale slaaphouding. Enkele veel voorkomende voorbeelden zijn:

 1. Slaapapneu: Mensen die aan deze aandoening lijden, moeten rugligging vermijden omdat dit de symptomen verergert. Slaapapneupatiënten vinden vaak verlichting door op hun zij of buik te slapen.
 2. Rugpijn: Mensen met chronische rugpijn kunnen baat hebben bij een slaaphouding die de natuurlijke kromming van hun wervelkolom ondersteunt. Zijslapen en het gebruik van een klein kussen voor extra ondersteuning worden vaak aanbevolen om het ongemak te verlichten.
 3. Zure reflux: Lijders aan zure reflux moeten vermijden plat op hun rug te liggen, omdat dit de symptomen kan verergeren. In plaats daarvan moeten zij kiezen voor een schuine houding (met wigkussens) of rusten op de linkerzij om brandend maagzuur tijdens de slaap tot een minimum te beperken.
 4. Zwangerschap: Zwangere vrouwen hebben een specifieke lichaamshouding nodig vanwege de invloed op de werking van interne organen en de dynamiek van de bloedcirculatie tussen moeder en foetus. Deskundigen bevelen zijslapen aan, vooral in een laat stadium van de zwangerschap, omdat het helpt de druk op vitale organen te verlichten en tegelijkertijd zorgt voor een goede levering van voedingsstoffen en zuurstof via verbeterde doorbloedingsmechanismen in de baarmoeder.

Kortom, inzicht in uw unieke behoeften en voorkeuren is cruciaal om de beste slaaphouding voor u te bepalen. Door rekening te houden met factoren zoals leeftijd en gezondheidstoestand, kunt u uw slaaphouding optimaliseren om het algemeen welzijn en een herstellende slaap te bevorderen.

Het is belangrijk rekening te houden met leeftijd en gezondheidstoestand bij het bepalen van de beste slaaphouding voor een optimale uitlijning van de wervelkolom. Door de voordelen van zijslapen te begrijpen, kunnen mensen weloverwogen beslissingen nemen over hoe zij moeten rusten voor een goede nachtrust.

Optimal Sleep Positions for Spinal Alignment

Optimale slaaphoudingen voor de uitlijning van de wervelkolom

Een gezonde uitlijning van de wervelkolom is cruciaal voor het algehele welzijn en kan de kwaliteit van uw slaap aanzienlijk beïnvloeden. Door op uw zij te slapen, kunt u de natuurlijke kromming van uw wervelkolom beter ondersteunen en de kans op chronische problemen met uw bewegingsapparaat verkleinen. Van de verschillende slaaphoudingen wordt zijslapen algemeen aanbevolen door deskundigen vanwege de vele voordelen.

Voordelen van zijslapen voor de uitlijning van de wervelkolom

Zijslapen, ook wel zijligging genoemd, zorgt ervoor dat uw lichaam zijn natuurlijke vorm behoudt terwijl u slaapt. Deze houding helpt het gewicht gelijkmatig te verdelen over de drukpunten en minimaliseert de belasting van gewrichten en spieren. Bovendien vermindert het de kans op ongemak in gevoelige gebieden zoals heupen of schouders, dat kan ontstaan bij andere slaaphoudingen zoals rugligging of buikligging.

Naast het bevorderen van een goede uitlijning van de wervelkolom, kan zijslapen ook helpen bij het verlichten van symptomen van bepaalde gezondheidsproblemen zoals zure reflux of slaapapneu door de luchtwegen gedurende de nacht open te houden. Bovendien bevordert deze houding een betere bloedcirculatie die positief bijdraagt aan het spierherstel na zware lichamelijke activiteiten overdag.

Foetusachtige houdingen in zijligging

Bij een variant van zijslapen, de foetushouding, worden de knieën licht gebogen in de richting van de borstkas, zoals bij een ongeboren baby in de baarmoeder. Volgens Healthline kan deze opgerolde houding extra comfort bieden, vooral als men last heeft van lage rugpijn of ischias. Het is echter essentieel dat u zich niet te strak opkrult, omdat dit de ademhaling kan beperken en bij het ontwaken stijfheid in de gewrichten kan veroorzaken.

Wanneer u een foetusachtige houding aanneemt tijdens de zijwaartse rust, moet u ervoor zorgen dat uw hoofd voldoende ondersteund wordt door een kussen om te voorkomen dat de nekspieren overbelast raken, terwijl de wervelkolom tijdens de gehele slaap goed uitgelijnd blijft. Bovendien kan het plaatsen van nog een klein kussen tussen de knieën de ondersteuning van de wervelkolom verder verbeteren - wat na verloop van tijd tot een betere slaapkwaliteit leidt.

Het opnemen van deze eenvoudige aanpassingen in uw nachtelijke routine kan een aanzienlijk verschil maken bij het bevorderen van een gezonde uitlijning van de wervelkolom en het verbeteren van de algehele slaapervaring. Vergeet niet dat individuele voorkeuren kunnen verschillen; daarom is het cruciaal om te experimenteren met verschillende posities totdat u de voor u meest comfortabele vindt. Herstellende slaapuren zijn immers van vitaal belang voor een optimale lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Kortom, een goede uitlijning van de wervelkolom tijdens de slaap is essentieel voor de algemene gezondheid en het welzijn. Om verder te onderzoeken hoe u een goede nachtrust kunt krijgen, kijken we naar slaaphoudingen die gunstig zijn tijdens de zwangerschap.

De beste slaaphouding tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben een specifieke lichaamshouding nodig vanwege de invloed ervan op de werking van interne organen en de dynamiek van de bloedcirculatie tussen moeder en foetus. Deskundigen bevelen zijslapen aan, vooral in een laat stadium van de zwangerschap, omdat het de druk op vitale organen helpt verlichten en zorgt voor een goede levering van voedingsstoffen en zuurstof via verbeterde doorbloedingsmechanismen in de baarmoeder.

Het belang van rusten aan de linkerkant tijdens de zwangerschap

Slapen op de linkerzij, ook bekend als de SOS-positie (Sleep on Side), wordt beschouwd als de beste slaaphouding voor zwangere vrouwen. Deze houding bevordert niet alleen een gezonde uitlijning van de wervelkolom, maar verbetert ook de bloedtoevoer naar zowel het hart van de moeder als haar groeiende baby. Door op de linkerzij te slapen kan de zwaartekracht een meer optimale bloedstroom tussen de placenta en de baby bevorderen, wat leidt tot een betere algemene gezondheid tijdens de zwangerschap.

Bovendien kan rusten aan de linkerkant helpen bij het verlichten van veel voorkomende zwangerschapsongemakken zoals rugpijn, brandend maagzuur of zwelling in de benen/voeten - allemaal factoren die bijdragen aan verstoorde slaappatronen bij aanstaande moeders. Voor maximaal comfort bij het aannemen van deze zijligging tijdens de nacht: gebruik ondersteunende kussens die strategisch geplaatst zijn rond lichaamsdelen die extra steun nodig hebben, zoals knieën en heupen.

Placing Pillows for Additional Support

Kussens plaatsen voor extra steun

Voor maximaal comfort tijdens het zijslapen tijdens de zwangerschap kunt u verschillende soorten zwangerschapskussens gebruiken. Deze speciaal ontworpen kussens bieden extra steun waar dat het meest nodig is; ze helpen de juiste uitlijning van de wervelkolom te handhaven en verlichten tegelijkertijd de drukpunten op gevoelige lichaamsdelen.

 • Lichaamskussens: Deze lange, rechthoekige kussens kunnen tussen uw benen worden gelegd en omarmd om de heupen, knieën en onderrug te ondersteunen. Ze helpen ook om gedurende de nacht een comfortabele zijligging te behouden.
 • Wigkussens: Een wigvormig kussen kan onder uw buik of achter uw rug worden gebruikt om extra ondersteuning te bieden als u op uw zij slaapt. Dit type kussen helpt de spanning op spieren/gewrichten te verminderen en bevordert tevens een optimale dynamiek van de bloedstroom.
 • C-vormige kussens: C-vormige zwangerschapskussens zijn ontworpen om uw lichaam van top tot teen te omsluiten; ze bieden ondersteuning voor het hele lichaam voor zwangere vrouwen die 's nachts liever in zijligging slapen. Door het hoofd/nekgebied te wiegen en de heup/kniezones ruim te dempen, zorgen deze veelzijdige slaapmiddelen voor maximaal comfort, elke avond dat u erop rust.

De beste slaaphouding tijdens de zwangerschap is niet alleen cruciaal voor het welzijn van de moeder, maar ook voor een gezonde ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder. Denk eraan: raadpleeg altijd medische professionals als u zich zorgen maakt of vragen hebt over individuele omstandigheden rond de zwangerschapsperiode en de bijbehorende lichamelijke veranderingen.

Om het risico op complicaties tijdens de zwangerschap te verminderen, moeten zwangere vrouwen bij voorkeur links slapen. Door het gebruik van ondersteunende kussens en verschillende slaaphoudingen is het mogelijk om de pijn te verlichten terwijl u comfortabel slaapt.

Pijn verlichten met een juiste slaaphouding

Bepaalde slaaphoudingen kunnen helpen bij het verlichten van pijn in nek en rug, zoals ischias of lage rugpijn. Het aannemen van de juiste houding tijdens de slaap kan uw algehele welzijn aanzienlijk verbeteren door de druk op gevoelige gebieden te verminderen en een betere uitlijning van de wervelkolom te bevorderen. In dit hoofdstuk bespreken we de voordelen van zijslapen voor verlichting van nek- en rugpijn en het gebruik van ondersteunende kussens in verschillende posities.

Voordelen van zijslapen voor verlichting van nek- en rugpijn

De Sleep Foundation beveelt zijslapen aan als een van de beste manieren om een goede uitlijning van de wervelkolom te behouden tijdens het rusten. Deze positie helpt het lichaamsgewicht gelijkmatig te verdelen over een groter oppervlak, waardoor de druk op gewrichten en spieren die ongemak veroorzaken in verschillende gebieden zoals de nek of de lendenwervelkolom (onderrug) wordt geminimaliseerd. Voor zijslapers is het belangrijk een goede uitlijning van de wervelkolom te behouden door een kussen te gebruiken dat voldoende steun biedt zonder het hoofd te hoog te leggen.

 • Foetushouding: Een beetje opkrullen als een foetus kan extra comfort bieden voor mensen die last hebben van lage rugpijn of ischias, omdat er dan meer ruimte is tussen de wervelschijven in de getroffen gebieden, waardoor de druk op de zenuwen wordt verlicht.
 • Plaatsing van het kussen: Het plaatsen van een ander kussen tussen de knieën wanneer u zijwaarts ligt, is ook effectief gebleken bij het verlichten van ongemak in de ruggengraat/nek. Deze techniek doet wonderen omdat de heupen op elkaar gestapeld blijven, wat een optimale uitlijning van het bewegingsapparaat bevordert tijdens de rustgevende slaapuren.

Gebruik van ondersteunende kussens in verschillende posities

Naast zijslapen kunnen ook andere slaaphoudingen worden aangepast met behulp van ondersteunende kussens voor een betere pijnverlichting. Hier volgen enkele suggesties:

 • Slapen op de rug: Als u liever op uw rug slaapt, leg dan een kussen onder uw knieën om de natuurlijke kromming van uw wervelkolom te behouden en de druk op de onderrugspieren te verminderen. Deze houding staat bekend als de rugligging en kan aanzienlijke verlichting geven van lage rugpijn.
 • Buikslapen: Hoewel buikslapen wordt beschouwd als een ongezonde houding vanwege de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van de wervelkolom, kunnen mensen die het moeilijk vinden om over te schakelen, baat hebben bij het plaatsen van een dun kussen onder hun heupen of buikstreek - waardoor de druk op de lendenen tijdens de nachtelijke rustperiodes wordt verminderd.
 • Verhoogde hoofdsteunen: Voor mensen met chronische nekklachten zoals cervicale spondylose (artritis), kan het gebruik van verstelbare bedframes die het hoofd enkele graden omhoog kunnen brengen gunstig zijn, omdat dergelijke opstellingen ook hier de juiste anatomische uitlijning tussen de structuren van de schedelbasis en de bovenste wervels bevorderen.

Verlichting van nek- en rugpijn begint met het bepalen van de beste slaaphouding die past bij uw individuele behoeften, terwijl u optimale ondersteuning krijgt door de juiste plaatsing van kussens. Door te experimenteren met verschillende posities en de nodige aanpassingen aan te brengen, kunt u het algemene comfort tijdens de nachtelijke uren aanzienlijk verbeteren - en de weg vrijmaken voor meer verjongende slaapervaringen.

Door uw lichaam tijdens de rust goed te positioneren, kunt u nek- en rugklachten verminderen. Daarnaast kan het aanpassen van de slaaphouding ook helpen bij ademhalingsproblemen zoals snurken of moeite met diep ademhalen.

Addressing Breathing Issues Through Sleep Position

Ademhalingsproblemen aanpakken via de slaaphouding

Snurken en slaapapneu kunnen worden verminderd door specifieke slaaphoudingen aan te nemen. Slapen op de zij of op de buik kan helpen om de luchtwegen open te houden, waardoor de risico's van snurken en van obstructieve apneu's, die vaak voorkomen bij mensen die aan deze ademhalingsstoornissen lijden, afnemen. In dit hoofdstuk bespreken we de voordelen van rusten op de linkerzij voor een betere ademhaling en hoe slapen op de buik snurken kan verminderen.

Linkerzijligging voor een betere ademhaling

De Sleep Foundation stelt voor dat mensen met slaapapneu of zwaar snurken proberen op hun linkerzij te slapen om een betere luchtstroom te bevorderen en GERD-symptomen te verminderen. Deze positie helpt voorkomen dat de tong de luchtweg blokkeert en zorgt ervoor dat de zwaartekracht de neusholte opent. Bovendien hebben studies aangetoond dat slapen op de linkerzij de symptomen van gastro-oesofageale reflux (GERD) vermindert, die kunnen bijdragen tot een verstoorde slaapkwaliteit als gevolg van aan zure reflux gerelateerde ongemakken tijdens de rustgevende slaapuren.

Maagslapen om snurken te verminderen

Als u het moeilijk vindt om uzelf in een comfortabele zijligging te brengen, maar toch verlichting wilt van de chronische snurkgeluiden die 's nachts worden geproduceerd, probeer dan in plaats daarvan buikligging. Buikslapen is een ander alternatief dat bekend staat om zijn potentiële effectiviteit tegen snurken. Het is echter essentieel om niet alleen te letten op de plaatsing van het hoofd terwijl u met het gezicht naar beneden ligt, maar ook om te overwegen een klein kussen onder de heupen te gebruiken om de juiste uitlijning van de wervelkolom te handhaven tijdens rustperiodes.

Hier volgen enkele tips voor het aannemen van buikslapen als uw favoriete slaaphouding:

 • Gebruik een dun of geen kussen onder uw hoofd om overbelasting van uw nek te voorkomen en een goede ademhaling te garanderen.
 • Een kussen onder de heupen kan helpen om de lendenen te ondersteunen en de wervelkolom minder te belasten.
 • Draai uw hoofd niet scherp in één richting, maar probeer het neutraal te houden met lichte draaiingen naar beide kanten om de luchtwegen beter te kunnen onderhouden.

Het opnemen van deze veranderingen in de nachtelijke routines kan tijd kosten, maar volharding loont uiteindelijk wanneer u verbeteringen begint te merken in de algehele ademhalingsfunctie en minder snurken tijdens de nachtelijke slaapuren.

Het is belangrijk te onthouden dat het veranderen van de slaaphouding weliswaar kan helpen om de symptomen van snurken en slaapapneu te verlichten, maar dat het geen op zichzelf staande behandeling is. Overleg met professionals uit de gezondheidszorg, zoals artsen of gecertificeerde slaapspecialisten, is essentieel voordat u belangrijke aanpassingen in uw levensstijl doorvoert om uw ademhalingspatronen tijdens uw slaap te verbeteren. Zij kunnen andere behandelingen aanbevelen, zoals CPAP-therapie (continuous positive airway pressure) of zelfs chirurgische ingrepen, afhankelijk van de ernst van de individuele gevallen die worden voorgelegd door patiënten die hulp zoeken tegen chronische ademhalingsproblemen die hun dagelijks leven nadelig beïnvloeden als gevolg van een slechte kwaliteit van de slaap die gedurende langere perioden consequent wordt verkregen.

Door ademhalingsproblemen aan te pakken via de slaaphouding kunnen mensen een betere luchtstroom en een rustiger nachtrust ervaren. Slaaphoudingen ter verlichting van congestie kunnen verder comfort bieden door een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor een betere luchtcirculatie tijdens het rusten.

Slaaphoudingen ter verlichting van verstopping

Verstopping door een verstopte neus of allergieën kan de kwaliteit van uw slaap aanzienlijk beïnvloeden. De juiste slaaphouding is cruciaal om verlichting te brengen en een goede nachtrust te garanderen. Hoewel rugslapen gunstig kan zijn bij verstopping, is het essentieel om de mogelijke effecten op snurken en slaapapneusymptomen in overweging te nemen. In dit hoofdstuk bespreken we de voordelen van rugslapen voor verlichting van congestie en geven we tips voor het creëren van een comfortabele slaapomgeving.

Voordelen van rugslapen bij verstopping

Volgensde Sleep Foundation kan op uw rug liggen met een opgeheven hoofd neusverstopping helpen verlichten doordat de zwaartekracht helpt bij het afvoeren van slijm uit uw sinussen. Deze houding vermindert de drukopbouw in de sinusholten en bevordert een betere luchtstroom door de neusgaten - wat uiteindelijk leidt tot een betere ademhaling tijdens de slaap.

Om uw hoofd effectief te verhogen, gebruikt u een ondersteunend kussen dat speciaal is ontworpen voor nekpijn of legt u een extra klein kussen onder uw bestaande kussen. Het is essentieel om niet alleen het hoofd omhoog te brengen, maar ook de juiste uitlijning van de wervelkolom te handhaven; anders kunt u ongemak ervaren op andere gebieden, zoals pijn in de onderrug.

Een comfortabele slaapkameromgeving creëren

Naast het aanpassen van uw slaaphouding zijn er verschillende maatregelen die u kunt nemen om een optimale omgeving te creëren die bevorderlijk is voor een goede nachtrust:

 • Investeer in ondersteunende matrassen: Een matras van goede kwaliteit speelt een belangrijke rol bij het verminderen van snurken door een goede lichaamshouding te handhaven tijdens de rustperiodes. Overweeg te investeren in een matras dat voldoende ondersteuning en comfort biedt.
 • Zorg voor gedempt licht: Blootstelling aan fel licht voor het slapengaan kan de natuurlijke slaap-waakcyclus van uw lichaam verstoren. Kies voor zachte, warme verlichting zoals dimmers of bedlampjes om een ontspannen sfeer te creëren.
 • Houd de kamer koel: Een koelere slaapkamertemperatuur bevordert een goede nachtrust. Het ideale bereik ligt tussen 15-19°C, zoals voorgesteld door de Sleep Foundation.
 • Schone lucht bevorderen: Het gebruik van een luchtreiniger of het regelmatig vervangen van HVAC-filters kan helpen bij het verminderen van allergenen en irriterende stoffen in uw slaapomgeving, waardoor verstoppingsverschijnselen verder kunnen worden verlicht.

Door deze tips op te nemen in uw nachtelijke routine kunt u de algehele slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren en tegelijkertijd verlichting krijgen van neusverstoppingsproblemen. Vergeet niet dat individuele voorkeuren verschillen; het is dus essentieel om te experimenteren met verschillende strategieën totdat u vindt wat voor u het beste werkt.

Sleep Position

Veelgestelde vragen over de beste slaaphouding

Wat is de wetenschappelijk beste slaaphouding?

De wetenschappelijk beste slaaphouding is op uw zij, met name de linkerzij. Deze houding bevordert een optimale bloeddoorstroming en vermindert de druk op vitale organen, vooral voor mensen met slaapapneu of maagzuurproblemen. Het helpt ook de juiste uitlijning van de wervelkolom te behouden, waardoor nek- en rugpijn worden verminderd.(Sleep Foundation)

Wat is de beste slaaphouding?

De beste slaaphouding is die van de linkerzijde. Deze houding biedt meerdere gezondheidsvoordelen, zoals een betere spijsvertering, minder snurken en slaapapneusymptomen, een betere doorbloeding van het hart en een kleiner risico op zure reflux.(Healthline)

Welke slaaphouding verlengt het leven?

Wetenschappelijk onderzoek heeft geen uitsluitsel gegeven over welke slaaphoudingen het leven verlengen, maar een gezonde levensstijl met een goede slaap kan bijdragen tot een lang leven. Optimale slaaphoudingen variëren afhankelijk van de individuele behoeften, maar omvatten over het algemeen zijslapen of rugslapen met een goede uitlijning van de wervelkolom.(PubMed Central)

Conclusie

Een goede nachtrust is cruciaal voor een optimale gezondheid, en de keuze van de beste slaaphouding kan een groot verschil maken. Voor mensen met ischias of nek- en rugpijn wordt zijslapen aanbevolen; omgekeerd kan slapen op de rug helpen tegen stenose van de wervelkolom en verstopping. Slapen op de linkerzij kan snurken verminderen, maar buikslapen moet worden vermeden vanwege de ongezonde houding.

Om uw slaapkwaliteit verder te verbeteren, is het essentieel om de juiste uitlijning van de wervelkolom te handhaven met ondersteunende matrassen en kussens. De overgang van de ene naar de andere slaaphouding kan tijd kosten, dus het gebruik van kussens of hoofdkussens voor extra ondersteuning tijdens de aanpassingsperiode kan helpen.Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/