Hoe voorkom ik dat mijn handen gevoelloos worden als ik slaap?

Gepubliceerd:

Als u last hebt van gevoelloze handen tijdens de slaap, geeft deze blogpost inzicht in de mogelijke oorzaken. Gevoelloosheid van de handen tijdens de slaap kan een hinderlijke en soms pijnlijke ervaring zijn, die vaak leidt tot onderbroken rust en verminderde levenskwaliteit. In deze blogpost gaan we dieper in op de verschillende oorzaken van gevoelloze handen tijdens de slaap, variërend van compressie van de nervus ulnaris tot het carpale-tunnelsyndroom en ontstekingsaandoeningen.

Het is van cruciaal belang te benadrukken hoe belangrijk het is een arts te raadplegen voor een juiste diagnose. Wij bespreken de door professionals gebruikte technieken voor lichamelijk onderzoek, evenals niet-chirurgische behandelingsmogelijkheden en, indien nodig, chirurgische ingrepen.

Naast inzicht in hoe medische professionals dit probleem benaderen, geven wij tips over hoe u gevoelloze handen tijdens het slapen kunt voorkomen of beheersen. Dit omvat het vermijden van bepaalde slaaphoudingen die druk uitoefenen op zenuwen die gevoelloosheid veroorzaken en het ondersteunen van uw armen met lichaamskussens of beugels.

Het handhaven van een goede houding gedurende de dag is een ander essentieel aspect bij het aanpakken van gevoelloze handen 's nachts; daarom zullen we ergonomische werkplekken onderzoeken, pauzes nemen om te rekken en te bewegen, samen met nekoefeningen gericht op het verlichten van cervicale spondylose symptomen.

Ten slotte, aangezien het carpaal tunnel syndroom een van de meest voorkomende oorzaken is van nachtelijke gevoelloze handen zoals "hoe voorkom ik dat mijn handen gevoelloos worden als ik slaap?", behandelen wij methoden zoals een neutrale positie van de hand tijdens de slaap en rekoefeningen die speciaal zijn ontworpen voor symptoomverlichting. Laten we erin duiken!

Mijn handen worden gevoelloos

Oorzaken van gevoelloze handen tijdens de slaap

Gevoelloze handen tijdens de slaap kunnen het gevolg zijn van verschillende gezondheidsproblemen en factoren. Inzicht in de mogelijke oorzaken is essentieel voor het vinden van een effectieve oplossing om gevoelloze handen tijdens de slaap te voorkomen of te beheersen.

Syndroom van de elleboogtunnel

Het ulnair tunnel syndroom, ook wel cubitaal tunnel syndroom genoemd, treedt op wanneer de nervus ulnaris bij de elleboog wordt samengedrukt, waardoor een doof gevoel in de ringvinger en pink ontstaat. Deze aandoening kan tijdens de slaap verergeren als u uw ellebogen langdurig buigt.

Carpaal Tunnel Syndroom

Het carpaal tunnel syndroom is het gevolg van compressie van de mediane zenuw in de carpale tunnel van de pols. Het leidt vaak tot gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in de duim en de eerste drie vingers. Slapen met gebogen polsen kan deze aandoening verergeren.

Reumatoïde artritis

Ontsteking veroorzaakt door reumatoïde artritis (RA) kan leiden tot perifere neuropathie of schade aan perifere zenuwen die signalen doorgeven tussen uw ruggenmerg en andere lichaamsdelen. De door RA veroorzaakte ontsteking kan leiden tot gevoelloze handen tijdens de slaap door een verhoogde druk op de zenuwen.

Diabetische neuropathie

 • Type 1-diabetes: Een hoge bloedsuikerspiegel kan na verloop van tijd diabetische neuropathie veroorzaken - schade aan perifere zenuwen die leidt tot gevoelloosheid en tintelingen in handen, voeten, armen of benen.
 • Diabetes type 2 veroorzaakt eerder zenuwschade die leidt tot gevoelloosheid en tintelingen in handen, voeten, armen of benen als gevolg van een langdurig hoge bloedsuikerspiegel. Het kan leiden tot gevoelloze handen tijdens de slaap als gevolg van zenuwschade door een langdurig hoge bloedsuikerspiegel.

Cervicale spondylose

Cervicale spondylose verwijst naar leeftijdsgebonden slijtage van de wervelschijven in uw nek. Hierdoor kunnen zenuwen bekneld raken, wat leidt tot symptomen zoals gevoelloze handen tijdens het slapen.

Perifere neuropathie

Perifere neuropathie, veroorzaakt door verschillende factoren zoals een tekort aan vitamine B12 of repetitieve handbewegingen, kan leiden tot beschadigde perifere zenuwen en vervolgens resulteren in gevoelloze handen tijdens de slaap.

Voor het opstellen van een succesvol behandelplan is het van vitaal belang om de hoofdoorzaken van gevoelloze handen tijdens de slaap te kennen. Het raadplegen van een zorgverlener kan helpen een diagnose te stellen en verschillende opties bieden voor de behandeling van deze aandoening.

Raadpleeg een arts voor diagnose en behandelmogelijkheden

Als u last hebt van gevoelloze handen tijdens de slaap, is het essentieel dat u een arts raadpleegt die u kan helpen de onderliggende oorzaak vast te stellen. Op basis van uw symptomen wordt een grondig lichamelijk onderzoek uitgevoerd, waarbij onder meer de grijpkracht wordt gecontroleerd, de zenuwfunctie wordt beoordeeld en eventuele tekenen van perifere neuropathie of carpaal tunnel syndroom worden geëvalueerd.

Proces van lichamelijk onderzoek

 • Beoordeling van de grijpkracht: Uw arts kan beoordelen hoe goed u voorwerpen kunt vasthouden of druk kunt uitoefenen met uw handen.
 • Zenuwfunctietests: Deze tests meten de snelheid waarmee elektrische signalen door uw zenuwen reizen die verantwoordelijk zijn voor het gevoel in uw handen (nervus medianus, nervus ulnaris, nervus radialis).
 • Beoordeling van tekenen van perifere neuropathie of carpaal tunnel syndroom: uw zorgverlener zoekt naar specifieke fysieke indicatoren die erop wijzen dat deze aandoeningen gevoelloosheid in uw handen veroorzaken tijdens het slapen.

Niet-chirurgische behandelingsopties

In veel gevallen kunnen niet-chirurgische behandelingen de gevoelloze handen veroorzaakt door beknelde zenuwen effectief verhelpen. Enkele veel voorkomende behandelopties zijn:

 1. Polsspalken: Het 's nachts dragen van polsspalken helpt de polsen in een neutrale positie te houden en vermindert de druk op de nervus medianus.
 2. Zenuwglijoefeningen: Bij deze oefeningen worden de vingers en polsen zachtjes bewogen om de beweeglijkheid van de zenuwen te verbeteren en de symptomen te verlichten.
 3. Medicijnen: Vrij verkrijgbare pijnstillers of ontstekingsremmers kunnen helpen tegen het ongemak dat gepaard gaat met gevoelloze handen tijdens de slaap.

Overwegingen voor chirurgische ingrepen

In sommige gevallen, als niet-chirurgische behandelingen niet effectief zijn om uw gevoelloze hand te behandelen, kan een operatie als optie worden overwogen. Voordat u voor een operatie kiest, is het belangrijk om de mate van gevoelloosheid van uw hand en de invloed ervan op uw dagelijkse activiteiten te evalueren. Voordat u zich vastlegt op een behandeling, is het essentieel om alle beschikbare opties met uw arts te bespreken.

Een arts moet worden geraadpleegd om de oorzaak van de gevoelloze handen tijdens het slapen vast te stellen en voor mogelijke behandelingsmethoden. Verder kunnen tips zoals het vermijden van druk op de arm tijdens het slapen, het aanpassen van de slaaphouding en het ondersteunen van de armen met kussens of beugels helpen om gevoelloze handen tijdens het slapen te voorkomen/beheersen.

Tips om gevoelloze handen tijdens het slapen te voorkomen/aan te pakken

Er zijn verschillende tips die u kunt volgen om gevoelloze handen tijdens het slapen te voorkomen of onder controle te houden. Door betere slaaphoudingen aan te nemen die uw armen en handen ondersteunen zonder ze overmatig te belasten, kunt u wellicht een neutrale positie voor uw polsen behouden en de druk op de zenuwen verminderen.

Vermijden van druk op de arm tijdens de slaap

Om druk op de arm tijdens de slaap te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u niet met uw arm onder uw hoofd of lichaam slaapt. Dit kan compressie van de nervus ulnaris veroorzaken, wat kan leiden tot gevoelloosheid in de ringvinger en pink. Buig uw elleboog ook niet gedurende langere tijd, omdat dit de nervus radialis kan samendrukken, waardoor de grijpkracht wordt aangetast.

Uw slaaphouding aanpassen

 • Zijslapen: Als u zijslaper bent, probeer dan een kussen tussen uw armen te leggen zodat ze niet direct op elkaar rusten. Dit helpt eventuele druk op de perifere zenuwen te verlichten.
 • Slapen op de rug: Als u op uw rug ligt, leg dan kussens onder beide ellebogen en handen zodat deze iets hoger blijven dan het hart - dit vermindert de zwelling en bevordert een goede bloedstroom.
 • Buikslapen: Indien mogelijk is het beter om buikslapen helemaal te vermijden, omdat het de nek/wervelkolomregio aanzienlijk belast, wat kan bijdragen tot gevoelloosheid van de handen 's nachts door beknelde zenuwen als gevolg van verschillende factoren die eerder in dit artikel zijn genoemd.

Armen ondersteunen met kussens of beugels

Naast het aanpassen van uw slaaphouding kunt u overwegen kussens of beugels te gebruiken die speciaal zijn ontworpen om uw armen en handen tijdens de slaap te ondersteunen. Deze kunnen helpen een neutrale polsstand te handhaven, waardoor het risico van gevoelloosheid als gevolg van het carpaal tunnel syndroom afneemt. Als u gevoelloze handen hebt als gevolg van zenuwcompressie, neem dan contact op met een zorgverlener voor persoonlijke aanbevelingen voor geschikte ondersteunende hulpmiddelen.

Als u deze tips volgt om gevoelloze handen tijdens het slapen te voorkomen/beheersen, kunt u zorgen voor een comfortabele en rustgevende slaap. Daarnaast is een goede houding gedurende de dag ook belangrijk om druk op de arm tijdens de slaap en andere gerelateerde problemen te voorkomen.

De hele dag een goede houding aanhouden

Het handhaven van een goede houding tijdens activiteiten overdag is essentieel om verergering van de symptomen van cervicale spondylose te voorkomen, wat kan leiden tot verdere complicaties in verband met gevoelloze handen 's nachts als gevolg van beknelde zenuwen. Door de juiste houding aan te nemen terwijl u op uw werkplek zit of elektronische apparaten gebruikt, kunt u de druk op uw ruggenmerg en perifere zenuwen verminderen, wat uiteindelijk het gevoelloze gevoel in uw handen helpt verlichten.

Juiste zithouding op de werkplek

 • Stel uw stoel zo in dat de voeten plat op de vloer staan en de dijen een hoek van 90 graden vormen met de onderbenen.
 • Houd uw rug recht met lendensteun van de rugleuning van de stoel.
 • Vermijd het kruisen van de benen omdat dit druk kan uitoefenen op de radiale zenuwen en een slechte bloedsomloop kan veroorzaken.
 • Plaats computermonitoren op ooghoogte om overbelasting van de nekspieren te voorkomen.
 • Elk uur een pauze nemen voor rekoefeningen kan helpen om de grip te behouden en een betere doorbloeding van de handen te bevorderen.

Ergonomisch gebruik van elektronische apparaten

 • Houd telefoons niet tussen schouder en oor; gebruik in plaats daarvan de luidspreker of een koptelefoon.
 • Als u tablets of e-readers met beide handen vasthoudt, wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld over de hoofdzenuwen die verantwoordelijk zijn voor het gevoel.
 • Typ voorzichtig wanneer u sms't of e-mailt vanaf mobiele apparaten; te veel kracht kan bijdragen tot zenuwcompressie in de vingers.

Het opnemen van deze eenvoudige veranderingen in de dagelijkse routines kan een aanzienlijke invloed hebben op de algehele gezondheid van de handen en de kans op gevoelloosheid tijdens de slaap verminderen. Bovendien kunnen rekoefeningen gedurende de dag de bloedsomloop verder verbeteren en beknelde zenuwen in uw handen helpen voorkomen.

Voor een goede doorbloeding en minder belasting van uw handen is een goede houding overdag essentieel. Door proactieve maatregelen te nemen om de symptomen van het carpaal tunnel syndroom te verlichten, kunt u het ongemak in uw polsen tijdens het slapen verminderen.

Verlichting van de symptomen van het carpaal tunnel syndroom

Als u lijdt aan carpaal tunnel syndroom, zijn er verschillende strategieën om uw symptomen te verlichten en verdere zenuwschade te voorkomen. Door deze tips in uw dagelijkse routine op te nemen, kunt u gevoelloze handen tijdens de slaap effectief beheersen.

Neutrale positie van de pols tijdens de slaap

Een neutrale polsstand tijdens het slapen is cruciaal om de druk op de nervus medianus te verminderen. Buig uw polsen niet en stop ze niet onder uw kussen. Houd ze in plaats daarvan recht en ondersteun ze zo nodig met een zachte brace of spalk.

Pauzes nemen en handen laten rusten

Neem regelmatig pauzes van activiteiten die uw handen en polsen belasten, zoals typen of het gebruik van draagbare apparaten, om uzelf elk uur korte rustpauzes te gunnen. Dit geldt ook voor typen op een computertoetsenbord of het gebruik van handapparaten zoals smartphones gedurende langere perioden. Gun uzelf elk uur korte rustpauzes om te ontspannen en de spieren te rekken.

Rekoefeningen voor verlichting

 • Krachtoefeningen voor de greep: Knijp vijf seconden zachtjes in een stressbal of een soortgelijk voorwerp in elke hand voordat u de spanning loslaat. Herhaal deze oefening tien keer per sessie, twee tot drie keer per dag.
 • Vingerstrekkingen: Spreid alle vingers wijd uit elkaar en breng ze dan langzaam weer samen in gecontroleerde bewegingen; herhaal tot tien keer per set gedurende de dag naar behoefte.
 • Strekken van de pols: Strek een arm naar voren met de palm naar boven; gebruik de andere hand om de vingertoppen voorzichtig naar achteren te trekken totdat u een rek voelt langs de onderkant van de onderarm. Houd 15-30 seconden vast en wissel dan van kant.

Door deze strategieën toe te passen en nauw samen te werken met uw zorgverlener, kunt u de symptomen van het carpaal tunnel syndroom effectief beheersen en het optreden van gevoelloze handen tijdens de slaap verminderen.

Door de juiste maatregelen te nemen om de symptomen van het carpaal tunnel syndroom te verlichten, zoals een neutrale positie van de pols tijdens de slaap en regelmatige rekoefeningen, kunnen mensen het risico op het ontwikkelen van deze pijnlijke aandoening verminderen. Massagetherapie en myofascial release technieken zijn ook effectieve manieren om de pijn van het carpaal tunnel syndroom te verlichten.

Massagetherapie en Myofascial Release Techniques

De integratie van massagetherapie en myofascial release technieken in uw routine kan helpen bij het verlichten van gevoelloze handen tijdens de slaap. Deze therapieën verlichten spanning en ongemak en bevorderen een betere doorbloeding van de getroffen gebieden, veroorzaakt door beknelde zenuwen of andere onderliggende gezondheidsproblemen.

Voordelen van massagetherapie voor gevoelloze handen

 • Verlichting van pijn: Regelmatige massages kunnen de pijn bij zenuwcompressie of perifere neuropathie helpen verminderen door de bloedtoevoer naar het gebied te verbeteren.
 • Ontspanning van de spieren: Het masseren van gespannen spieren rond de polsen en handen kan verlichting geven van spierstijfheid die bijdraagt aan gevoelloosheid tijdens de slaap.
 • Verbetering van de grijpkracht: Het verbeteren van de algehele handfunctie door gerichte massagetechnieken kan leiden tot een sterkere greep, waardoor de druk op de radiale zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het gevoel in de vingers afneemt.

Tips voor doeltreffende zelfmassage

 1. Wrijf uw handen zachtjes tegen elkaar met cirkelvormige bewegingen en matige druk. Dit stimuleert de doorbloeding van uw handen en warmt de weefsels op voordat u diepere massagetechnieken toepast.
 2. Richt u op één vinger tegelijk en gebruik uw duim en wijsvinger van de andere hand om zachte druk uit te oefenen langs de zijkanten van elke vinger, vanaf de basis naar de vingertop toe. Herhaal dit proces zo vaak als nodig per vinger voor een optimaal resultaat.
 3. Om specifiek de nervus ulnaris aan te pakken (die langs de zijkant van de arm loopt), plaatst u de handpalm naar boven en drukt u zachtjes met uw knokkels in de onderarm bij het ellebooggewricht; beweeg uw knokkels langzaam naar beneden tot aan het polsbeen voordat u de spanning loslaat - herhaal zo nodig bovenstaande stappen.

Myofasciale technieken voor gevoelloze handen

Myofascial Release is een gespecialiseerde therapie die zich richt op strak, beperkt bindweefsel (fascia) rond spieren en zenuwen. Door zachte, aanhoudende druk uit te oefenen op deze gebieden, kan het helpen het bewegingsbereik te verbeteren en pijn en ongemak veroorzaakt door beknelde zenuwen of perifere neuropathie te verminderen.

Het opnemen van massagetherapie en myofascial release technieken in uw dagelijkse routine kan extra ondersteuning bieden bij het omgaan met gevoelloze handen tijdens de slaap, naast conventionele behandelingen die door zorgverleners worden aanbevolen.

FAQs over Hoe voorkom ik dat mijn handen gevoelloos worden als ik slaap?

Welk gebrek veroorzaakt gevoelloosheid in de handen tijdens het slapen?

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot gevoelloze handen tijdens de slaap, vanwege de rol die vitamine B12 speelt bij het behoud van een gezonde zenuwfunctie. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot perifere neuropathie, waarbij de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor gevoel en beweging worden aangetast. Het is essentieel om een evenwichtige voeding te handhaven of indien nodig supplementen te nemen.

Wat is de thuisremedie voor gevoelloze handen?

Een huismiddeltje tegen gevoelloze handen bestaat uit regelmatige rekoefeningen voor polsen en vingers, het aanbrengen van warme kompressen op de getroffen gebieden, masseren met essentiële oliën zoals lavendel- of eucalyptusolie, en het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals diepe ademhalingsoefeningen of meditatie. Zorg daarnaast voor een goede ergonomie op de werkplek en vermijd repetitieve bewegingen die uw polsen belasten.

Waarom word ik elke nacht wakker met gevoelloze handen?

U kunt wakker worden met gevoelloze handen door een slechte slaaphouding die zenuwcompressie veroorzaakt (zoals compressie van de nervus ulnaris), carpaal tunnel syndroom, cervicale spondylose die de nekzenuwen aantast, of onderliggende inflammatoire aandoeningen zoals reumatoïde artritis. Raadpleeg een arts voor een nauwkeurige diagnose en de juiste behandelingsmogelijkheden.

Conclusie

Doofheid van de hand tijdens de slaap kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals compressie van de nervus ulnaris, carpaal tunnel syndroom en inflammatoire aandoeningen. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een diagnose om de onderliggende oorzaak en de juiste behandelingsmogelijkheden vast te stellen. Tips om gevoelloze handen tijdens het slapen te voorkomen of te beheersen zijn onder meer het aanpassen van de slaaphouding en het gebruik van lichaamskussens of braces ter ondersteuning.

Een goede houding gedurende de dag met ergonomische werkplekken, pauzes nemen om te rekken en te bewegen en nekoefeningen doen kunnen ook helpen om de symptomen te verlichten. Voor mensen met symptomen van het carpaal tunnel syndroom kunnen een neutrale positie van de hand tijdens de slaap, rekoefeningen, massagetherapie en myofascial release-technieken verlichting brengen.Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/