Waarom gaapt u?

Gepubliceerd:

Waarom gaapt u? Ondanks het voortdurende mysterie proberen onderzoekers al jaren de hoofdoorzaken van geeuwen te achterhalen. In deze blogpost verdiepen wij ons in verschillende theorieën die trachten te verklaren waarom mensen gapen, zodat wij een volledig inzicht krijgen in dit fascinerende fenomeen.

Tijdens ons onderzoek bespreken we hoe geeuwen helpt bij het reguleren van de hersentemperatuur en de bloedstroom en het zuurstofgehalte in het lichaam verhoogt. We zullen ook de beschermende reflexen onderzoeken die het dient voor ons ademhalingssysteem door onze longen te smeren en het instorten van de longen te voorkomen.

Bovendien onderzoeken we het intrigerende concept van besmettelijk geeuwen - is het een teken van empathie of sociale binding? Daarnaast zullen we nagaan waarom je geeuwt als je moe bent en wat de oorzaak is van tranende ogen tijdens het gapen. Tot slot gaan we in op het geeuwen bij dieren zoals honden en katten om te zien of hun redenen om te geeuwen overeenkomen met de onze.

Door u te verdiepen in deze onderwerpen rond het raadselachtige gapen, kunt u een inzichtelijke reis verwachten door een van de meest voorkomende maar minst begrepen gedragingen in het leven.

why-do-yawn

Theorieën achter het gapen

Sommigen denken dat geeuwen een mechanisme is om angst en stress te verminderen door de oververhitte hersenen af te koelen.

Hersentemperatuur regelen

Een populaire theorie is dat geeuwen de temperatuur van de hersenen helpt afkoelen. Wanneer u gaapt, wordt een vlaag koude lucht aangezogen en rond de neusholte gecirculeerd, waardoor uw hersenen worden gekoeld. Dit proces kan helpen uw algemene lichaamstemperatuur te reguleren en het stressniveau te verlagen door de oververhitte hersenen af te koelen.

De bloedstroom verhogen

Gapen kan een manier zijn om de bloedsomloop te bevorderen, omdat het strekken van de kaakspieren tijdens het gapen de bloedvaten in de nek en het hoofd actiever kan maken. Als u tijdens het gapen uw kaakspieren strekt, worden de bloedvaten in de nek en het hoofd gestimuleerd, wat leidt tot een betere bloedsomloop. Deze verbeterde bloedstroom kan zorgen voor meer zuurstofrijke voedingsstoffen voor onze hersenen, terwijl het ook helpt om afvalstoffen zoals kooldioxide af te voeren.

Ontspanning bevorderen

 • Rekken van de spieren: Door te gapen worden verschillende gezichtsspieren gerekt, waaronder die rond de ogen en de mond. Deze rekking kan de spanning verlichten die in deze gebieden door stress of vermoeidheid is opgebouwd.
 • Sociale binding: Sommige deskundigen suggereren dat aanstekelijk geeuwen dient als een vorm van non-verbale communicatie tussen mensen - een manier waarop wij onbewust empathie tonen voor anderen die soortgelijke emoties ervaren zoals vermoeidheid of verveling.
 • Stemmingsregulatie: Gapen kan ook een rol spelen bij stemmingsregulatie door het vrijkomen van endorfine, waarvan bekend is dat het een kalmerend effect heeft op lichaam en geest. Dit zou kunnen verklaren waarom mensen vaak gapen als ze zich angstig of gestrest voelen.

Onderzoekers blijven onzeker over de precieze rol van geeuwen en er wordt nog steeds veel gediscussieerd over dit onderwerp. Sommige studies hebben aangetoond dat een verhoogde zuurstofopname niet noodzakelijkerwijs leidt tot een lagere gaapfrequentie, terwijl anderen beweren dat het dient als een beschermende reflex voor ons ademhalingssysteem door onze longen gesmeerd te houden en te voorkomen dat ze instorten. Het is noodzakelijk om een open blik te houden bij het verdere onderzoek naar dit intrigerende verschijnsel, waarbij rekening moet worden gehouden met alle denkbare verklaringen.

Geeuwen kan een evolutionaire aanpassing zijn om de temperatuur van de hersenen te regelen, de bloedstroom te verhogen en ontspanning te bevorderen. Geeuwen kan een reflexieve actie zijn die helpt de longen te ventileren, CO2 te verwijderen en ze vochtig te houden.

Theorieën achter het gapen

Theorieën achter het gapen

Sommige onderzoekers geloven dat gapen de oververhitte hersenen afkoelt, wat zou kunnen verklaren waarom mensen geneigd zijn te gapen als ze zich angstig of gestrest voelen.

Hersentemperatuur regelen

Een populaire theorie is dat geeuwen de temperatuur van de hersenen helpt afkoelen. Wanneer u gaapt, gaat uw mond wijd open, waardoor een stroom koele lucht binnenkomt en mogelijk de temperatuur van uw hersenen reguleert. Deze koelere lucht kan de temperatuur van uw hersenen helpen reguleren en voorkomen dat ze te heet worden tijdens periodes van stress of angst.

De bloedstroom verhogen

Een andere mogelijke reden voor geeuwen is het effect ervan op de bloedstroom. Als u tijdens het gapen diep ademhaalt, circuleert er meer zuurstofrijk bloed door uw lichaam. Deze verhoogde circulatie kan leiden tot een beter algemeen functioneren en kan zelfs helpen de cognitieve vaardigheden te verbeteren door essentiële voedingsstoffen en zuurstof naar de hersenen te brengen.

Ontspanning bevorderen

Sommige deskundigen beweren dat geeuwen niet alleen onze hersentemperatuur reguleert, maar ook een natuurlijke manier is om ons zowel lichamelijk als geestelijk te ontspannen. Het strekken van onze gezichtsspieren door te gapen kan de spanning wegnemen die in de loop der tijd door stress of vermoeidheid in deze gebieden is opgebouwd.

Geeuwen als ademhalingsreflex

Eén theorie stelt dat geeuwen ons helpt dieper te ademen en meer kooldioxide uit het bloed te verwijderen. Andere studies hebben echter aangetoond dat het inademen van meer zuurstof niet noodzakelijkerwijs leidt tot een lagere gaapfrequentie. Er is voorgesteld dat geeuwen kan dienen als een bescherming voor ons ademhalingssysteem, waarbij mogelijk wordt voorkomen dat de longen instorten door de smering op peil te houden.

Dieper ademen

Door te gapen trekt uw middenrif samen en zet het uit om een grotere luchttoevoer dan bij een normale ademhaling mogelijk te maken. Deze diepere ademhaling kan helpen overtollig kooldioxide uit de bloedsomloop te verwijderen en tegelijkertijd vitale organen zoals de hersenen van verse zuurstof te voorzien.

Kooldioxide uit het bloed verwijderen

De verhoogde luchtstroom tijdens een geeuw kan ook helpen bij het verwijderen van afvalstoffen zoals kooldioxide uit ons bloed. Op die manier kunnen we het optimale niveau van deze stoffen in ons lichaam handhaven en de algemene gezondheid en het welzijn bevorderen.

Longen gesmeerd houden

Ten slotte kan gapen dienen als een natuurlijke manier om onze longen gezond te houden door ervoor te zorgen dat ze goed gesmeerd blijven. Bij het gapen komen kleine hoeveelheden vocht vrij in de longen, wat kan helpen voorkomen dat ze uitdrogen of instorten door gebrek aan vocht.

Gapen als ademhalingsreflex is een belangrijk onderdeel om de longen gesmeerd te houden en het kooldioxidegehalte in het bloed te regelen. Mensen hebben wellicht een verhoogd vermogen tot empathie ontwikkeld, wat blijkt uit hun vermogen om onwillekeurig elkaars geeuwen na te bootsen.

Besmettelijk gapen bij mensen

Een fascinerend aspect van gapen is dat het besmettelijk is - zelfs de gedachte eraan kan een drang tot gapen opwekken. Aanstekelijk geeuwen begint bij mensen meestal rond de leeftijd van vier of vijf jaar, nadat het in de baarmoeder is begonnen bij ongeveer 11 weken zwangerschap. Er is gesuggereerd dat dit soort empathische reacties voortkomt uit onze neiging om de handelingen van anderen na te bootsen - een van de fundamenten van de empathie zelf.

Getriggerd door eraan te denken of door anderen te zien gapen

Getriggerd door eraan te denken of door anderen te zien gapen

Is het u ooit opgevallen hoe moeilijk het is om te weerstaan aan geeuwen als iemand anders dat doet? De hersenen van mensen zijn erop ingesteld om bepaalde handelingen van anderen te spiegelen, waaronder de aanstekelijke gaapreactie. Onderzoek heeft aangetoond dat degenen die vaker gapen doorgaans beter zijn in het herkennen en interpreteren van andermans gevoelens.

Beginnen op jonge leeftijd

Het vermogen om te gapen begint zich al vroeg in het leven te ontwikkelen. Onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat foetussen al in de baarmoeder beginnen te gapen. Naarmate kinderen ouder worden, neemt hun vatbaarheid voor besmettelijk geeuwen toe tot ze volwassen zijn.

Verbinding met empathie

Onderzoek wijst op een sterk verband tussen besmettelijk geeuwen en empathie - personen met een hoger niveau van empathie zijn geneigd tot besmettelijk geeuwen. Het nabootsen van andermans bewegingen kan de reden zijn voor dit verband, omdat het ons in staat stelt emoties te begrijpen en te delen - een fundamenteel onderdeel van empathie.

Interessant is dat niet iedereen aanstekelijk geeuwt. Sommige mensen met sociale stoornissen zoals autisme of schizofrenie blijken minder gevoelig te zijn voor geeuwen van anderen. Deze observatie ondersteunt verder het idee dat aanstekelijk geeuwen kan dienen als een indicator van iemands empathisch vermogen.

Tips om minder vaak te gapen

 • Zorg voor een regelmatig slaapschema: Door ervoor te zorgen dat u elke nacht voldoende rust krijgt, kunt u overmatig geeuwen overdag voorkomen.
 • Blijf koel: Aangezien er aanwijzingen zijn dat gapen de temperatuur van uw hersenen helpt afkoelen, kan een verblijf in een koelere omgeving uw behoefte om te gapen verminderen.
 • Vermijd triggers: Als u weet dat bepaalde situaties of mensen ervoor zorgen dat u vaker gaapt, probeer deze dan zo mogelijk te vermijden.

Kortom, begrijpen waarom mensen gapen en de mogelijke voor- en nadelen ervan, kan ons waardevolle inzichten verschaffen in menselijk gedrag en in het gedrag van dieren, zoals honden en katten, die ook vergelijkbaar geeuwgedrag vertonen om redenen als stressvermindering door angstverlichting en verkoeling van hun hersenen bij warm weer.

Gapen, een fenomeen dat de mensheid al eeuwenlang fascineert, blijkt verband te houden met sympathie. Voortbordurend op dit concept van besmettelijk geeuwen, wordt in de volgende rubriek onderzocht waarom we geneigd zijn te geeuwen als we moe zijn.

Waarom gapen we als we moe zijn?

Gapen is een natuurlijke en onwillekeurige actie die optreedt wanneer we moe, verveeld of zelfs gestrest zijn. Heeft u zich ooit afgevraagd waarom we gapen als we uitgeput zijn? Hoewel de exacte reden achter gapen een mysterie blijft, suggereren verschillende theorieën dat het verschillende doelen in ons lichaam dient.

Spieren ontspannen en hartslag verhogen

Eén mogelijkheid is dat geeuwen de spieren helpt ontspannen, de hartslag verhoogt en ons wakkerder doet voelen. Dit kan met name nuttig zijn bij de voorbereiding op activiteiten die een verhoogde alertheid of concentratie vereisen, zoals trainingen of examens, waar vermoeidheid de prestaties negatief kan beïnvloeden. Door de bloedtoevoer naar de hersenen te verhogen door te gapen, kunnen onze cognitieve functies tijdelijk verbeteren.

Hersentemperatuur op peil houden

Volgens een andere theorie helpt gapen bij het afkoelen van oververhitte hersenen door lucht rond de schedel te laten circuleren. Aangezien onze hersenen harder werken als we moe zijn door gebrek aan slaap of vermoeidheid door lichamelijke activiteit, is een optimale temperatuur van de hersenen essentieel voor een goede werking. Met koelere hersenen kunnen we helderder denken en ons concentreren op onze taken.

Alertheid bevorderen door besmettelijk gapen

 • Sociale binding: Sommige onderzoekers geloven dat besmettelijk geeuwen een rol speelt bij de sociale binding tussen mensen door het bevorderen van empathie tussen personen die soortgelijke ervaringen delen, zoals zich samen slaperig voelen.
 • Verhoging van de zuurstofopname: Een andere verklaring is dat aanstekelijk gapen de zuurstofopname verhoogt, wat kan helpen om slaperigheid tegen te gaan en de alertheid te verbeteren.

Het is echter essentieel om in gedachten te houden dat overmatig geeuwen kan wijzen op een verborgen medisch probleem of een slaapstoornis. Als u vaak geeuwt, zelfs bij voldoende slaap, kan het de moeite waard zijn om met een medisch deskundige te praten.

De rol van slaap bij de frequentie van het gapen

De rol van slaap bij de frequentie van het gapen

Vermoeidheid leidt vaak tot een verhoogde neiging tot gapen. Een gebrek aan kwaliteitsslaap kan leiden tot slaaptekort, wat onze algemene gezondheid en welzijn aantast. Als we niet genoeg herstellende slaap krijgen, heeft ons lichaam moeite om zijn normale functies te handhaven - waaronder het reguleren van de hersentemperatuur en het bevorderen van ontspanning door geeuwen.

Om de frequentie van geeuwen bij vermoeidheid te verminderen, moet u prioriteit geven aan een goede slaaphygiëne door consequente routines voor het slapen gaan te volgen, een comfortabele slaapomgeving te creëren zonder afleidingen zoals elektronische apparaten of geluidsoverlast, en het innemen van cafeïne tegen bedtijd te vermijden.

Gapen is een ingewikkelde activiteit die verschillende betekenissen kan hebben, afhankelijk van de situatie. Begrijpen waarom katten en honden gapen is dus essentieel om hun acties te kunnen interpreteren.

Dieren & Geeuwen - Honden & Katten

Net als mensen vertonen ook dieren zoals honden en katten geeuwgedrag. Ze gapen om verschillende redenen, waaronder stressvermindering door angstreductie en verkoeling van hun hersenen bij warm weer. In dit hoofdstuk gaan we in op de verschillende aspecten van geeuwen bij onze harige metgezellen.

Stressvermindering en verlichting van angst

Honden kunnen geeuwen wanneer ze zich gestrest of angstig voelen als een manier om zichzelf te kalmeren. Dit gedrag komt vaak voor in situaties waarin een hond zich overweldigd of onzeker voelt over zijn omgeving. PetMD legt uit dat honden ook kunnen gapen wanneer ze spanning voelen tussen hun menselijke familieleden als een poging om de situatie te verbeteren.

De hersenen koelen

Gapen zorgt niet alleen voor stressverlichting, maar helpt ook de hersenen van zowel mensen als dieren af te koelen door de bloedstroom te verhogen en de temperatuur van de hersenen te regelen. Volgens een studie gepubliceerd in PLOS ONE zou dit vooral gunstig kunnen zijn voor dieren met grote hersenen in verhouding tot hun lichaamsgrootte, zoals honden.

Geeuwgedrag bij honden en katten

 • Honden: wanneer u uw hond aait, kan hij een grote gaap laten horen als gevolg van gevoelens van ontspanning of tevredenheid door uw aanraking - vergelijkbaar met hoe mensen soms gapen tijdens een massage. Een andere mogelijkheid is dat de aanstekelijke gaapreactie van uw hond is veroorzaakt doordat u zelf net geeuwd hebt.
 • Katten: Katten kunnen naar u gapen als een vorm van communicatie of gewoon omdat ze moe zijn. Volgens Catster geloven sommige deskundigen dat katten geeuwen ook kunnen gebruiken als een manier om vertrouwen en kwetsbaarheid te tonen, om aan te geven dat ze zich op hun gemak voelen in uw aanwezigheid.

Kortom, het is fascinerend om de overeenkomsten tussen het geeuwgedrag van mens en dier te zien. Door te begrijpen waarom onze huisdieren gapen, kunnen we waardevolle inzichten krijgen in hun emotionele toestand en algemene welzijn. Neem even de tijd om na te denken over wat uw huisdier probeert uit te drukken wanneer u hem ziet gapen.

Dieren en gapen zijn een fascinerend fenomeen dat al eeuwenlang wordt bestudeerd. Laten we bij het volgende onderwerp onderzoeken waarom uw ogen tranen als u gaapt.

Waarom tranen uw ogen als u giert?

Gapen is een natuurlijke reflex die zowel bij mensen als bij dieren voorkomt. Veel mensen vragen zich af waarom hun ogen tranen als ze gapen, een fenomeen dat kan worden toegeschreven aan de interactie tussen gezichtsspieren en traanklieren tijdens deze reflex. Dit intrigerende fenomeen kan worden verklaard door de interactie tussen onze gezichtsspieren en traanklieren tijdens een gaap.

Spierbewegingen tijdens het gapen

Wanneer we gapen, trekken onze gezichtsspieren samen, ook die rond onze ogen. Deze samentrekkingen veroorzaken druk op de traanklieren, die tranen produceren om onze ogen gesmeerd en gezond te houden. De druk op deze klieren dwingt ze om tranen af te geven, wat leidt tot tranende ogen.

De rol van de traanklieren

De traanklieren spelen een essentiële rol bij het gezond houden van het oog door tranen te produceren die verschillende doelen dienen, zoals het leveren van vocht, voedingsstoffen en bescherming tegen infecties. Tranen helpen ook bij het verwijderen van vuil van het oogoppervlak door te knipperen of te tranen als gevolg van irritatie of emotie.

 • Smering: Tranen zorgen voor de nodige smering om de oogleden soepel over het hoornvlies (het heldere voorste deel van uw oog) te laten bewegen.
 • Voedingsstoffen: Ze leveren vitale voedingsstoffen zoals zuurstof die nodig zijn voor de goede werking en het onderhoud van de oogweefsels.
 • Preventie van infecties: Een bestanddeel genaamd lysozym dat in tranen voorkomt, heeft antimicrobiële eigenschappen die beschermen tegen bacteriële infecties.

Het verband tussen gapen en verscheuren: Een natuurlijke reflex

Gapen heeft meerdere functies, zoals het reguleren van de hersentemperatuur, het verhogen van de bloedstroom en het bevorderen van ontspanning. Het feit dat onze ogen tranen wanneer we gapen is een natuurlijke reflex als gevolg van de spierbeweging tijdens dit proces. Het is belangrijk op te merken dat tranen tijdens het gapen niet wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen of problemen met uw traanklieren.

Andere factoren die tranende ogen kunnen veroorzaken

Naast gapen zijn er verschillende andere factoren die waterige ogen kunnen veroorzaken, waaronder:

 • Allergieën: Allergische reacties op pollen, huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren of bepaalde voedingsmiddelen kunnen leiden tot overmatig tranen.
 • Infecties: Ooginfecties zoals conjunctivitis (roze oog) leiden vaak tot een verhoogde traanproductie omdat het lichaam irriterende stoffen en bacteriën probeert weg te spoelen.
 • Droge-ogensyndroom: Ironisch genoeg kan het droge-ogensyndroom ook waterige ogen veroorzaken omdat het lichaam overcompenseert voor onvoldoende traanproductie door meer tranen te produceren dan nodig is.

Kortom, gapen is een natuurlijke reflex die onze ogen kan doen tranen door de druk op onze traanklieren. Dit wijst niet op onderliggende gezondheidsproblemen en is een normale lichamelijke reactie. Als u echter last hebt van overmatig gapen of tranen, kunt u het beste een arts raadplegen om onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Het mysterie waarom onze ogen tranen als we gapen blijft onopgelost, maar verder onderzoek kan helpen het antwoord bloot te leggen. De toekomst van het onderzoek naar gapen is spannend en belooft een beter begrip van de menselijke en dierlijke gedragingen die met dit merkwaardige fenomeen samenhangen.

De toekomst van het onderzoek naar gapen

Als we het veelzijdige terrein van geeuwen blijven onderzoeken, is het van cruciaal belang om alle denkbare verklaringen te overwegen en onpartijdig te blijven. Door te onderzoeken waarom wij gapen en de mogelijke voor- en nadelen ervan, kunnen wij een beter begrip krijgen van het menselijk gedrag en het gedrag van onze huisdieren.

Onderzoek van verschillende theorieën

Om het fenomeen gapen volledig te begrijpen, moeten onderzoekers zich verdiepen in verschillende theorieën over deze schijnbaar eenvoudige handeling. Sommige wetenschappers geloven dat geeuwen de temperatuur van de hersenen helpt afkoelen, terwijl anderen denken dat het dient als een ademhalingsreflex om de longfunctie op peil te houden. Verdere studies zijn nodig om te bepalen welke theorie waar is en of er meerdere redenen zijn waarom mensen gapen.

Mogelijke voordelen en nadelen

 • Voordelen: Als geeuwen inderdaad helpt bij het reguleren van de hersentemperatuur, dan zou dit verlichting kunnen bieden wanneer mensen zich angstig of gestrest voelen. Bovendien is aanstekelijk geeuwen in verband gebracht met empathie - een belangrijk aspect van sociale binding bij mensen.
 • Nadelen: Aan de andere kant kan overmatig geeuwen duiden op een onderliggend gezondheidsprobleem zoals slaaptekort of zelfs bepaalde neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Het is cruciaal dat gezondheidswerkers zich bewust zijn van deze mogelijkheden bij de beoordeling van patiënten die vaker gapen.

Menselijk en dierlijk gedrag begrijpen

Een beter begrip van waarom mensen en dieren gapen kan ook licht werpen op verschillende aspecten die verband houden met hun algemene welzijn. Als men bijvoorbeeld weet dat honden geeuwen om stress te verminderen door angst weg te nemen, kan dit eigenaren van huisdieren helpen te bepalen wanneer hun harige vrienden zich overweldigd voelen. Evenzo kan inzicht in de redenen voor besmettelijk geeuwen bij mensen leiden tot effectievere strategieën om empathie en sociale verbondenheid te bevorderen.

Omdat het onderzoek naar gapen zich blijft ontwikkelen, is het belangrijk dat wetenschappers en medische professionals op de hoogte blijven van nieuwe bevindingen. Dit zal niet alleen onze kennis van dit intrigerende gedrag vergroten, maar ook bijdragen aan een betere zorg voor zowel mensen als dieren die last hebben van buitensporige of ongebruikelijke geeuwpatronen. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op dit gebied, kunt u overwegen gerenommeerde bronnen zoals wetenschappelijke tijdschriften te volgen of conferenties bij te wonen die gericht zijn op neurowetenschappen en gedragsstudies.

Wat veroorzaakt gapen?

Geeuwen wordt voornamelijk veroorzaakt door de behoefte om de temperatuur van de hersenen te regelen en de bloedstroom en het zuurstofgehalte in het lichaam te verhogen. Het helpt ook ontspanning te bevorderen door de spieren te rekken, de longen te smeren en te voorkomen dat de longen instorten. Verschillende factoren zoals vermoeidheid, verveling of het zien van iemand anders gapen kunnen deze reflex opwekken.

Is gapen besmettelijk?

Ja, geeuwen is besmettelijk vanwege onze natuurlijke empathische reactie en sociale bindingsinstincten. Iemand zien gapen kan spiegelneuronen in onze hersenen activeren die ons ertoe aanzetten hun handelingen na te bootsen. Dit fenomeen komt vaker voor bij goede vrienden en familieleden.

Hoe vaak gapen mensen gewoonlijk?

Mensen geeuwen gemiddeld zo'n 5-10 keer per dag. Deze frequentie kan echter variëren afhankelijk van individuele factoren zoals slaappatronen, stressniveaus of omgevingsfactoren zoals kamertemperatuur of hoogte.

Zijn er gezondheidsvoordelen aan gapen?

 • Regelt de temperatuur van de hersenen
 • Verhoogt de doorbloeding en het zuurstofgehalte
 • Bevordert ontspanning door spierstrekkingen
 • Smeert de longen voor een betere ademhalingsfunctie

Kunt u uw drang om te gapen onder controle houden?

Hoewel het moeilijk kan zijn om een geeuw te onderdrukken, kunnen sommige technieken, zoals diep ademhalen of water drinken, helpen om de frequentie van het gapen te verminderen. Het is echter belangrijk op te merken dat gapen een natuurlijke en noodzakelijke lichaamsfunctie is die ons lichamelijk en geestelijk welzijn bevordert.

Conclusie

Hoewel de exacte reden voor gapen onbekend is, zijn er verschillende theorieën die suggereren dat gapen kan helpen de temperatuur van de hersenen te reguleren, de bloedstroom en het zuurstofgehalte in het lichaam te verhogen en ontspanning te bevorderen door de spieren te rekken. Bovendien kan geeuwen dienen als een beschermende reflex voor het ademhalingssysteem door de longen te smeren en te voorkomen dat de longen instorten.

Aanstekelijk geeuwen is een ander interessant fenomeen dat wijst op empathie of sociale banden tussen mensen. Bij vermoeidheid kan ons lichaam ook gapen om de alertheid en concentratie te verhogen. Gapen kan zelfs waterige ogen veroorzaken door drukveranderingen in de traanbuizen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/