Hoe slaapt u op uw rug?

Gepubliceerd:

Leren hoe u op uw rug slaapt, kan talrijke voordelen voor de gezondheid opleveren en de algemene kwaliteit van uw rust verbeteren. Als ervaren professional zal ik u wegwijs maken in de essentiële aspecten van rugslapen en waardevolle tips geven voor een comfortabele en rustgevende nachtrust in deze houding.

In deze blogpost bespreken we de verschillende voordelen van slapen op de rug, zoals minder spanningshoofdpijn, minder sinuscongestie en het voorkomen van huidirritatie in het gezicht. We bespreken ook de juiste uitlijning voor rugslapers door de juiste matrasdichtheid en een geschikt kussen te kiezen.

Verder gaan we in op het strategisch gebruik van kussens voor comfortabel rugslapen en op aanpassingen die speciaal zijn ontworpen voor OSA-patiënten. Zwangere mensen die zich afvragen hoe zij veilig op hun rug kunnen slapen, kunnen bij ons terecht voor zwangerschapsoverwegingen met betrekking tot deze specifieke slaaphouding.

Ten slotte bevat ons deskundig advies praktische tips en technieken waarmee u uzelf kunt trainen om consequent een goede nachtrust te bereiken, terwijl u leert hoe u effectief op uw rug kunt slapen.

hoe-slapen-op-de-rug

De voordelen van slapen op de rug

Slapen op de rug wordt beschouwd als de gunstigste slaaphouding, vanwege de vele gezondheidsvoordelen, zoals vermindering van spanningshoofdpijn, verlichting van sinuscongestie en het voorkomen van gezichtsplooien of -rimpels. Het vinden van een comfortabele houding is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. In dit hoofdstuk bespreken we enkele van de belangrijkste voordelen van rugslapen en geven we tips voor optimaal comfort.

Minder spanningshoofdpijn

Een belangrijk voordeel van slapen op de rug is dat het spanningshoofdpijn kan helpen verminderen. Wanneer u in andere posities slaapt, zoals zij- of buikslapen, is de kans groter dat uw nekspieren gedurende de nacht gespannen of uitgelijnd raken. Deze spanning kan leiden tot spanningshoofdpijn, die wordt gekenmerkt door een doffe pijn rond het hoofd of achter de ogen. Door een goede uitlijning te handhaven terwijl u plat op uw rug ligt tijdens de slaapuren, zorgt u voor een minimale spierspanning in zowel nek als schouders, waardoor de kans op het ontwikkelen van deze ongemakken afneemt.

Verlichting van sinuscongestie

Als u regelmatig last hebt van sinuscongestie of allergieën, dan is rugliggen misschien precies wat u nodig hebt. Op de rug liggen laat de zwaartekracht zijn werk doen en trekt het slijm weg uit de neusholten, waardoor de druk wordt verminderd en u beter kunt ademen en de kwaliteit van uw rustgevende slaap kunt verbeteren.

Preventie van gezichtshuidirritatie

 • Vermijden van door het kussen veroorzaakte rimpels: Met het gezicht naar beneden slapen verhoogt het contact tussen delicaat gezichtsweefsel en ruwe stoffen, waardoor 's nachts ongewenste lijnen en plooien ontstaan. Als u echter goed op een kussen ligt, is er minder wrijving, waardoor er 's morgens bij het ontwaken minder zichtbare tekenen van veroudering zijn.
 • Minder acne-uitbraken: Een ander voordeel voor rugslapers is een lager risico op acne. Dat komt omdat er minder gelegenheid is voor vuil, olie en bacteriën om zich op te hopen op uw gezicht als het niet de hele nacht tegen een kussen wordt gedrukt.
 • Betere opname van huidverzorgingsproducten: Als u iemand bent die tijd en moeite steekt in een nachtelijke routine van het aanbrengen van serums, crèmes en lotions, overweeg dan om van positie te veranderen zodat deze producten de optimale kans krijgen om effectief te absorberen zonder op het beddengoed te worden gewreven.

Kortom, op de rug slapen biedt tal van gezondheidsvoordelen die kunnen leiden tot een beter algemeen welzijn. Door de overstap te maken van zij- of buikslaapgewoonten naar deze gunstigere houding, zullen mensen niet alleen minder last hebben van spanningshoofdpijn en verlichte sinuscongestie, maar ook van het voorkomen van irritatie van de gezichtshuid zoals rimpels en acne-uitbraken, en van een betere absorptie van huidverzorgingsbehandelingen die elke avond voor het slapen gaan worden toegepast.

De juiste uitlijning voor rugslapers

De juiste uitlijning voor rugslapers

Om u te leren goed en comfortabel op uw rug te slapen, richt u zich op de uitlijning door een matras met de juiste dichtheid te kiezen. Een stevige matras en een kussen dat uw lichaam in de juiste houding houdt en de juiste hoeveelheid ondersteuning biedt, zijn essentieel. In dit gedeelte wordt ingegaan op het kiezen van een geschikte matrasdichtheid en het vinden van het perfecte kussen.

De juiste matrasdichtheid kiezen

De eerste stap naar comfortabel rugslapen is het kiezen van een geschikte matras. Een middelhard tot stevig matras is ideaal voor rugslapers omdat het voldoende ondersteuning biedt zonder ongemak of drukpunten te veroorzaken. Bij het kiezen van een matras moet u rekening houden met factoren zoals:

 • Uw gewicht: zwaardere mensen kunnen een steviger matras nodig hebben om een goede uitlijning van de wervelkolom te behouden tijdens de slaap.
 • Soort materiaal: Traagschuim, latex of hybride matrassen kunnen verschillende niveaus van ondersteuning en contouren bieden, afgestemd op individuele voorkeuren.
 • Budget: Investeer in een kwaliteitsmatras binnen uw budget dat voldoet aan uw specifieke behoeften.

Een geschikt kussen kiezen

Een cruciaal onderdeel van het handhaven van een correcte uitlijning van de wervelkolom terwijl u op uw rug slaapt, is het gebruik van een geschikt kussen. Het juiste kussen moet voldoende steun bieden aan hoofd en nek zonder ze te veel op te tillen of te laag in het kussen te laten zakken. Hier volgen enkele tips bij het zoeken naar kussens:

 1. Kussenhoogte (loft): kies voor een kussen met een gemiddelde loft, meestal tussen de 3 en 5 inch hoog. Zo behoudt u de natuurlijke curve van uw nek en voorkomt u overbelasting.
 2. Kussenmateriaal: Traagschuim of latex kussens zijn populaire keuzes voor rugslapers omdat ze zich aanpassen aan de vorm van uw hoofd en nek en voldoende ondersteuning bieden. Als alternatief kunnen hoofdkussens met verstelbare vulling van versnipperd traagschuim of donsalternatief worden aangepast aan individuele voorkeuren.
 3. Stevigheid van het kussen: een gemiddeld stevig kussen is ideaal voor de meeste rugslapers omdat het voldoende ondersteuning biedt zonder te hard te zijn op drukpunten.

Als u bij de keuze van een matras en kussen rekening houdt met deze overwegingen, zal de uitlijning van de wervelkolom tijdens de slaap aanzienlijk verbeteren, waardoor u comfortabeler op uw rug kunt slapen. Experimenteren met verschillende materialen en dichtheden kan enige tijd in beslag nemen, maar het is de moeite waard om de perfecte, op u afgestemde combinatie te vinden.

Strategisch gebruik van kussens voor comfortabel slapen in de rug

Rugslapen kan moeilijk zijn als u gewend bent aan andere houdingen, maar met de juiste plaatsing en opstelling van het kussen is het mogelijk om te genieten van de voordelen van rugslapen en tegelijkertijd een comfortabele nachtrust te hebben. Met de juiste plaatsing en opstelling van het kussen kunt u echter een comfortabele nachtrust bereiken en tegelijkertijd de voordelen van rugslapen benutten. In dit hoofdstuk gaan we na hoe u kussens vakkundig kunt gebruiken voor een meer behaaglijke en ondersteunende slaap als u op uw rug ligt.

Plaatsing kussen onder knieën

Een effectieve techniek om ongemak in de onderrug te verlichten is het plaatsen van een kussen onder uw knieën. Dit helpt de natuurlijke kromming van uw wervelkolom te behouden door de druk op de lendenen te verminderen. Om dit te doen:

 1. Ga plat op uw rug liggen met gestrekte benen.
 2. Leg een kussen onder beide knieën zodat ze iets omhoog staan.
 3. Pas de hoogte van het kussen zo nodig aan tot het comfortabel en ondersteunend aanvoelt.

Deze eenvoudige aanpassing kan compressie of verdraaiing tijdens de slaap helpen voorkomen, wat kan leiden tot lage rugpijn of nekpijn als er niets aan wordt gedaan.

Uzelf omringen met kussens

Uzelf omringen met kussens

Als u een actieve slaper bent die de neiging heeft om 's nachts onbedoeld op zijn zij of buik te rollen, kan het u helpen om u te omringen met kussens. Door met kussens fysieke barrières rond uw lichaam te creëren, wordt het voor u moeilijker om tijdens de slaap onbewust van houding te veranderen. Zo werkt het:

 1. Ga op uw matras liggen in rugligging.
 2. Leg kussens rond uw lichaam, één onder elke arm en één langs de heupen/dijen om een veilige barrière te vormen.
 3. Leg zo nodig extra kussens om u heen om een stevige barrière te creëren die beweging tijdens de slaap ontmoedigt.

Deze aanpak kan uw lichaam helpen zich aan te passen en meer gewend te raken aan een rugligging.

Extra kussen tips voor rugslapers

Naast strategisch gebruik van kussens voor ondersteuning en positionering, is het essentieel om het juiste type kussen te kiezen voor optimaal comfort. Zoek naar een kussen dat speciaal is ontworpen voor rugslapers, dat doorgaans middelzware ondersteuning biedt en helpt om de nek goed te positioneren. Traagschuim of latex zijn populaire keuzes, omdat ze zich nauw aansluiten bij de vorm van uw hoofd en nek en voldoende ondersteuning bieden.

Vergeet niet dat ieders voorkeuren verschillen wat betreft stevigheid, dikte en materiaalsamenstelling van het kussen. Wees niet bang om te experimenteren met verschillende soorten tot u er een vindt die het beste bij u past.

Aanpassingen voor mensen met obstructieve slaapapneu (OSA)

Voor OSA-patiënten is het essentieel om hun slaaphouding en -omgeving aan te passen voor een rustgevende slaap. Hoewel slapen op de rug over het algemeen wordt aanbevolen, is deze houding niet altijd geschikt voor mensen met OSA, omdat het snurken hierdoor kan verergeren of de symptomen van de aandoening kunnen verergeren. In dit hoofdstuk bespreken we hoe het verhogen van uw hoofd met behulp van extra kussens en het aannemen van alternatieve slaaphoudingen de OSA-symptomen kunnen helpen verlichten.

Verhogen van het hoofd met extra kussens

Een effectieve methode om OSA-symptomen te verminderen en toch een comfortabele rugligging te behouden, is door uw hoofd tijdens de slaap iets omhoog te brengen. Dit kan worden bereikt door een extra kussen onder uw bestaande kussen te leggen of te investeren in een speciaal ontworpen slaapapneu-kussen. Het verhogen van het hoofd helpt de luchtwegen te openen, waardoor de ademhaling wordt vergemakkelijkt en snurken en andere verstoringen door een belemmerde luchtstroom mogelijk worden verminderd.

Slaaphoudingen die geschikt zijn voor OSA-patiënten

In sommige gevallen kan het simpelweg aanpassen van de hoek waarin u slaapt onvoldoende verlichting bieden voor OSA-gerelateerde problemen. Als dat het geval is, kunt u overwegen verschillende slaaphoudingen uit te proberen die deze problemen beter kunnen verlichten:

 • Zijdelings slapen: Bij mensen met lichte tot matige slaapapneu is aangetoond dat op beide zijden liggen de luchtstroom verbetert. De linkerkant heeft vaak de voorkeur omdat er dan minder kans is op brandend maagzuur en zure reflux. Een kussen voor zijslapers kan helpen om de ruggengraat in deze positie goed uit te lijnen.
 • Verhoogd zijwaarts slapen: Deze positie combineert de voordelen van zowel hoofdheffen als zijslapen en houdt in dat u uw bovenlichaam op een wigkussen of verstelbare bedbodem steunt om de luchtwegen open te houden. Dit is vooral nuttig voor mensen met ernstigere gevallen van OSA.
 • Tennisbaltechniek: Om te voorkomen dat u tijdens uw slaap op uw rug rolt, kunt u proberen een tennisbal aan de achterkant van uw pyjamatop te bevestigen met behulp van een sok of een klein zakje. Het ongemak van het liggen op de bal zal u aanmoedigen om de hele nacht in een zijligging te blijven.

Naast het veranderen van uw slaaphouding is het belangrijk om met een medisch deskundige te praten over andere mogelijke behandelingen voor OSA, zoals CPAP-therapie of aanpassingen in uw leven, zoals afvallen en stoppen met roken. Door deze stappen te nemen, naast het vinden van een optimale slaaphouding, bent u goed op weg naar een betere kwaliteit van rust ondanks uw leven met obstructieve slaapapneu.

Tips en technieken om op de rug te slapen

Tips en technieken om op de rug te slapen

Op uw rug slapen kan een uitdaging zijn, vooral als u gewend bent in andere houdingen te slapen. Maar met de juiste technieken en aanpassingen kunt u uzelf trainen om comfortabel op uw rug te slapen. Hier volgen enkele tips om deze overgang soepeler te laten verlopen:

Gestapelde kussen techniek

Een effectieve methode is de techniek van de gestapelde kussens. Leg twee platte kussens onder uw benen terwijl u op uw rug ligt. Dit helpt uw benen iets te verhogen, waardoor de druk op de onderrug wordt verminderd en een betere bloedcirculatie door het hele lichaam wordt bevorderd.

Positionering van de arm

Uw armpositie speelt een cruciale rol bij comfortabel slapen in de rug. Spreid uw armen wijd uit zonder ze tegen de zijkanten van uw lichaam te laten rusten of over elkaar heen te leggen. Experimenteer met verschillende armposities tot u er een vindt die voor u het meest natuurlijk aanvoelt.

De neutrale positie van de nek handhaven

Om nekpijn of ongemak te voorkomen wanneer u op uw rug slaapt, is het essentieel om een neutrale nekuitlijning te behouden door de juiste hoogte en hardheid van uw kussen te kiezen. Een kussen dat speciaal is ontworpen voor rugslapers moet zowel het hoofd als de nek ondersteunen en in lijn houden met de wervelkolom.

Creëer een comfortabele slaapomgeving

 • Vermijd cafeïne voor het slapengaan: Cafeïneconsumptie vlak voor het slapengaan kan het inslapen bemoeilijken; vermijd daarom de consumptie van cafeïnehoudende dranken ten minste vier uur voor het slapengaan.
 • Stel een routine in voor het slapengaan: Een vaste routine voor het slapengaan kan uw lichaam het signaal geven dat het tijd is om te slapen. Overweeg activiteiten zoals lezen, meditatie of zachte stretching in uw nachtelijk ritueel op te nemen.
 • Zorg voor een optimale kamertemperatuur: Zorg ervoor dat de kamertemperatuur comfortabel is om te slapen, meestal tussen 15-19°C.

Wees geduldig en volhardend

Wennen aan het slapen op de rug kan enige tijd en oefening vergen. Het is belangrijk dat u rustig blijft en niet ontmoedigd raakt bij de overgang naar rugslapen. Als u gedurende de nacht in een andere houding wakker wordt, plaats uzelf dan voorzichtig op uw rug zonder gefrustreerd of ontmoedigd te raken.

Als u deze tips en technieken toepast, leert u comfortabel op uw rug te slapen en profiteert u van de vele gezondheidsvoordelen. Denk eraan dat consistentie de sleutel is; blijf bij deze praktijken tot ze een tweede natuur worden voor een betere slaapkwaliteit elke nacht.

Veelgestelde vragen over het slapen op de rug

Hoe leert u uzelf op uw rug te slapen?

Als u wilt leren hoe u op uw rug moet slapen, begin dan met het kiezen van een comfortabele matras en kussen. Gebruik de stapelkussen-techniek ter ondersteuning, leg uw armen comfortabel naast u of op uw buik en zorg voor een neutrale nekligging. Uzelf omringen met kussens kan ook helpen voorkomen dat u tijdens de slaap op uw zij rolt.

Wat is de gezondste manier om op de rug te slapen?

De gezondste manier om op uw rug te slapen is een goede uitlijning van de rug en comfort. Kies een matras met de juiste dichtheid en een ondersteunend kussen dat de nek in een neutrale positie houdt. Leg een kussen onder uw knieën voor extra ondersteuning, zodat het gewicht gelijkmatig over de drukpunten wordt verdeeld en de natuurlijke kromming van de wervelkolom behouden blijft.

Veilig op de rug slapen

Veilig op uw rug slapen vereist een correcte lichaamspositie en een strategisch gebruik van kussens ter ondersteuning. Zorg voor een geschikte matrasdichtheid, gebruik een geschikte hoofdsteun die uw nek neutraal houdt, leg nog een kussen onder uw knieën voor verlichting van de lendenen, breng uw hoofd zo nodig omhoog (voor mensen met obstructieve slaapapneu) en omring uzelf met kussens om ongewenst draaien tijdens de slaap te voorkomen.

Wat is de gezondste slaaphouding?

De gezondste slaaphouding varieert naargelang de individuele behoeften, maar over het algemeen heeft het slapen op de zij (vooral links) talrijke voordelen, zoals een betere spijsvertering en bloedsomloop en minder risico op snurken en zure reflux. Rugslapen wordt ook als gezond beschouwd als het correct wordt uitgevoerd met de juiste houding en voldoende steun.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/