Verlichting voor droge hoest 's nachts

Gepubliceerd:

Een droge hoest 's nachts kan een vervelende en vermoeiende ervaring zijn, die uw vermogen om kwaliteitsvolle rust te krijgen belemmert. Dit veelvoorkomende probleem heeft verschillende mogelijke oorzaken, variërend van allergieën tot ernstigere gezondheidsproblemen. In deze blogpost onderzoeken we de mogelijke oorzaken van een droge nachtelijke hoest en geven we praktische oplossingen om het symptoom te verlichten.

Inhoud:

 1. Oorzaken van droge hoest 's nachts
 2. Verkoudheids- en griepinfecties die nachtelijke hoest veroorzaken
 3. Allergieën die irritatie in de keel of luchtwegen veroorzaken
 4. Astma-exacerbaties tijdens de slaapuren
 5. GERD leidt tot hoesten door zure reflux
 6. Milieu-irriterende stoffen die bijdragen tot aanhoudende droge hoest
 7. Droge hoest 's nachts - Oorzaken en remedies
 8. De invloed van de zwaartekracht op slijmvorming tijdens het liggen
 9. Hormonale veranderingen die het ontstekingsniveau tijdens de slaap beïnvloeden
 10. Huismiddeltjes tegen droge hoest 's nachts
  1. Producten met menthol die verlichting bieden bij irritatie
  2. Luchtbevochtigers verbeteren de luchtkwaliteit binnenshuis
  3. Verhoogde hoofdpositie voor betere drainage
  4. Natuurlijke verzachtende werking van honing bij keelpijn
  5. Gorgelen met warm zout water om de keel te ontlasten
 11. Medische ingrepen en vrij verkrijgbare geneesmiddelen voor aanhoudende droge hoest 's nachts
  1. Medicijnen op recept voor GERD-behandeling
  2. OTC-antihistaminica tegen door allergie veroorzaakte hoest
  3. Hoestonderdrukkende en uitstellende middelen voor symptoomverlichting
  4. Professioneel advies inwinnen bij aanhoudende symptomen
 12. Veranderingen in levensstijl en natuurlijke remedies tegen nachtelijke droge hoest
  1. Luchtreinigers verminderen milieu-irriterende stoffen
  2. Stoppen met roken om de gezondheid van de luchtwegen te verbeteren
  3. Op yoga gebaseerde ademhalingsoefeningen bevorderen ontspanning
  4. De uitademende eigenschappen van tijm helpen bij de verlichting van symptomen
  5. Jala Neti-techniek voor het reinigen van de neusgangen
 13. Preventiestrategieën en toezicht op symptomen van droge hoest 's nachts
  1. Belang van vaccinaties bij het voorkomen van infecties
  2. Mogelijke tekenen van ernstige onderliggende aandoeningen herkennen
  3. Gezonde gewoonten aannemen om nachtelijke hoest te minimaliseren
 14. Veelgestelde vragen over droge hoest 's nachts
  1. Wat betekent een droge hoest 's nachts?
  2. Hoe krijgt u een goede nachtrust met een droge hoest?
  3. Wat veroorzaakt een droge hoest?

Wij bespreken de redenen waarom droge hoest verergert als u 's nachts ligt en presenteren effectieve huismiddeltjes ter verlichting. Daarnaast gaan we in op medische ingrepen en vrij verkrijgbare geneesmiddelen die kunnen helpen om de symptomen van nachtelijke droge hoest te bestrijden.

Tot slot behandelt onze uitgebreide gids veranderingen in levensstijl en natuurlijke preventietechnieken om de gezondheid van de luchtwegen te verbeteren en de frequentie van nachtelijke droge hoestbuien te verminderen. Met deze kennis bent u beter uitgerust om die vervelende nachtelijke hoestbuien aan te pakken.

verlichting-voor-droge-hoest-bij-nacht

Oorzaken van droge hoest 's nachts

Verschillende factoren kunnen een droge nachtelijke hoest veroorzaken, waaronder verkoudheid en griep, allergieën, astma, GERD (gastro-oesofageale refluxziekte) en irriterende stoffen in de omgeving. Inzicht in de onderliggende oorzaak is van cruciaal belang om nachtelijke hoest effectief aan te pakken.

Verkoudheids- en griepinfecties die nachtelijke hoest veroorzaken

Een verkoudheid of griep kan leiden tot een loopneus en postnasale druppels, waardoor irritatie in de keel ontstaat die kan leiden tot hoesten omdat uw lichaam slijm uit de luchtwegen probeert te verwijderen. Deze irritatie triggert de hoestreflex omdat uw lichaam probeert het slijm uit de luchtwegen te verwijderen. De symptomen kunnen tijdens de slaap verergeren door het effect van de zwaartekracht op de slijmprop achter in de keel.

Allergieën die irritatie in de keel of luchtwegen veroorzaken

Allergische rhinitis, ook bekend als hooikoorts, is een andere veel voorkomende oorzaak van nachtelijke droge hoest. Allergenen zoals pollen, huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren of schimmelsporen kunnen een immuunreactie opwekken die leidt tot een ontsteking in de neus- en luchtwegen. Deze ontsteking veroorzaakt een verhoogde slijmproductie die kan leiden tot aanhoudend hoesten gedurende de nacht.

Astma-exacerbaties tijdens de slaapuren

 • Nachtelijke astma: Een subtype van astma dat nachtelijk astma wordt genoemd, verergert tijdens de slaap door veranderingen in hormonen die de longfunctie beïnvloeden(bron). Dit kan leiden tot benauwdheid op de borst, ademhalingsproblemen en een droge hoest 's nachts.
 • Astma door inspanning: Als u 's avonds of vlak voor het slapen gaan traint, kan dit leiden tot astma door inspanning, waardoor u 's nachts moet hoesten omdat uw luchtwegen zich tijdens de slaap vernauwen.

GERD leidt tot hoesten door zure reflux

Maagzuur kan terugstromen in de slokdarm, een aandoening die bekend staat als gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Als u 's nachts gaat liggen, kan deze zure reflux uw keel irriteren en de hoestreflex stimuleren. GERD gaat vaak gepaard met brandend maagzuur, maar kan ook chronische droge hoest veroorzaken zonder andere merkbare symptomen.

Milieu-irriterende stoffen die bijdragen tot aanhoudende droge hoest

Droge binnenlucht van verwarmingssystemen of blootstelling aan irriterende omgevingsfactoren zoals sigarettenrook of chemische dampen kunnen irritatie in uw bovenste luchtwegen veroorzaken, wat leidt tot een aanhoudende droge hoest. Een luchtbevochtiger kan deze symptomen helpen verlichten door vocht in de lucht te brengen en de door deze factoren veroorzaakte irritatie te verminderen.

Droge hoest 's nachts - Oorzaken en remedies

Als u ligt, kan de zwaartekracht de slijmophoping beïnvloeden en een droge hoest 's nachts verergeren. Er zijn verschillende factoren die bijdragen tot deze verhoogde ernst van nachtelijke hoest, waaronder de invloed van de zwaartekracht op de slijmophoping en hormonale veranderingen die het ontstekingsniveau beïnvloeden.

De invloed van de zwaartekracht op slijmvorming tijdens het liggen

Als u ligt, kan de zwaartekracht ervoor zorgen dat het slijm achter in uw keel ophoopt. Dit effect is sterker wanneer u plat ligt dan wanneer u rechtop zit of staat. Het opgehoopte slijm irriteert de keel en wekt de hoestreflex op, waardoor u de hele nacht door moet hoesten.

Om dit probleem tegen te gaan, kunt u tijdens het slapen uw hoofd hoger leggen met extra kussens. Deze houding zorgt voor een betere afvoer van slijm uit uw neus en voorkomt irritatie in uw keel als gevolg van postnasale drip - een veel voorkomend symptoom bij verkoudheid, allergieën of sinusinfecties.

Hormonale veranderingen die het ontstekingsniveau tijdens de slaap beïnvloeden

Hormonale veranderingen die het ontstekingsniveau tijdens de slaap beïnvloeden

Uw lichaam ondergaat tijdens de slaap verschillende hormonale veranderingen die het ontstekingsniveau in het ademhalingsweefsel kunnen beïnvloeden. Zo heeft cortisol - een ontstekingsremmend hormoon - de neiging 's nachts te dalen, wat leidt tot een verhoogde ontsteking in de luchtwegen. Bijgevolg kan deze verhoogde ontstekingsreactie astmasymptomen veroorzaken, zoals benauwdheid op de borst en ademhalingsmoeilijkheden, samen met een verergering van droge hoest 's nachts.

 • Een optimale luchtvochtigheid handhaven: Het gebruik van een luchtbevochtiger in uw slaapkamer kan helpen de luchtvochtigheid optimaal te houden, waardoor irritatie door droge lucht wordt verminderd.
 • Vermijd allergenen: Houd uw slaapomgeving vrij van veel voorkomende allergenen zoals huisstofmijt en huidschilfers van huisdieren om nachtelijke hoestbuien als gevolg van allergische rhinitis of astma tot een minimum te beperken.
 • Creëer een ontspannende routine voor het slapengaan: Ontspanningstechnieken zoals diepe ademhalingsoefeningen of meditatie voor het slapengaan kunnen helpen om door stress veroorzaakte ontstekingen te verlichten en de algehele slaapkwaliteit te verbeteren.

Naast deze strategieën is het essentieel om bij aanhoudende nachtelijke droge hoest een arts te raadplegen. Zij kunnen de onderliggende oorzaak van uw symptomen vaststellen - of het nu gaat om GERD (gastro-oesofageale refluxziekte), acute bronchitis, kinkhoest of andere gezondheidsproblemen - en passende behandelingsopties aanbevelen, zoals voorgeschreven geneesmiddelen, vrij verkrijgbare antihistaminica, steroïde neussprays, zoutoplossing voor een loopneus of zelfs veranderingen in uw levensstijl die op lange termijn verlichting kunnen bieden bij chronisch nachtelijk hoesten.

Huismiddeltjes tegen droge hoest 's nachts

Gelukkig zijn er verschillende huismiddeltjes die effectief zijn gebleken om dit veel voorkomende symptoom te verlichten. Door deze strategieën in uw nachtelijke routine op te nemen, kunt u gemakkelijker een goede nachtrust krijgen ondanks een hardnekkige hoest.

Producten met menthol die verlichting bieden bij irritatie

Menthol is een ingrediënt in veel hoestdruppels en -wrijfmiddelen, dat kan helpen om een geïrriteerde keel te verzachten en de hoestreflex te onderdrukken. Probeer voor het slapen gaan mentholhoudende producten te gebruiken om de irritatie van de keel door nachtelijke droge hoest te verlichten.

Luchtbevochtigers verbeteren de luchtkwaliteit binnenshuis

Droge lucht kan de symptomen van chronische of acute bronchitis verergeren, evenals andere aandoeningen van de luchtwegen die 's nachts droog hoesten veroorzaken. Het gebruik van een luchtbevochtiger in uw slaapkamer voegt vocht toe aan de lucht, waardoor deze minder irriterend is voor uw keel en bovenste luchtwegen.

Verhoogde hoofdpositie voor betere drainage

 • Kussens: Als u tijdens het slapen extra kussens neerlegt, wordt het slijm uit de neusholte beter afgevoerd en komt er minder slijm achter in de keel terecht â€" beide factoren die bijdragen tot droge hoest ’s nachts.
 • Wigkussen: Als alternatief kunt u investeren in een wigkussen dat speciaal is ontworpen om uw hoofd en bovenlichaam op te heffen, voor optimale ondersteuning en comfort.

Natuurlijke verzachtende werking van honing bij keelpijn

Studies suggereren dat honing een effectief middel kan zijn om hoest te onderdrukken, vooral bij kinderen. Een lepel honing voor het slapengaan kan helpen de keel te verzachten en het hoesten gedurende de nacht te verminderen. Denk er echter aan geen honing te geven aan kinderen jonger dan één jaar vanwege het risico op botulisme.

Gorgelen met warm zout water om de keel te ontlasten

Gorgelen met warm zout water is een eenvoudig maar doeltreffend huismiddeltje om keelpijn als gevolg van droge hoest 's nachts te verzachten. Gorgel de warme zoutwateroplossing ongeveer 30 seconden en spuug het dan uit; herhaal dit naar behoefte meerdere keren per dag. Herhaal dit proces naar behoefte meerdere malen per dag.

Let op:

Deze huismiddeltjes zijn niet bedoeld ter vervanging van medische behandeling van onderliggende gezondheidsproblemen die uw droge nachtelijke hoest kunnen veroorzaken. Als u ademhalingsmoeilijkheden, benauwdheid of andere verontrustende symptomen ervaart, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

cibdol.nl/img/cms/1-blog/relief-for-dry-cough-at-night/relief-for-dry-cough-at-night-3.jpg" alt="Medische ingrepen en vrij verkrijgbare geneesmiddelen voor aanhoudende droge hoest 's nachts" width="100%">

Medische ingrepen en vrij verkrijgbare geneesmiddelen voor aanhoudende droge hoest 's nachts

Als u 's nachts last hebt van een aanhoudende droge hoest, is het essentieel om te onderzoeken welke medische ingrepen en vrij verkrijgbare geneesmiddelen verlichting kunnen bieden. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van uw nachtelijke hoest, kunnen zorgverleners verschillende behandelingen aanbevelen of veranderingen in uw levensstijl voorstellen.

Medicijnen op recept voor GERD-behandeling

GERD is een typische oorzaak van nachtelijk droog hoesten. Wanneer maagzuur terugstroomt in de slokdarm, kan dit de hoestreflex opwekken. Medicijnen op recept, zoals protonpompremmers (PPI's), H2-blokkers of maagzuurremmers, worden vaak voorgeschreven om GERD-symptomen effectief te bestrijden. Deze medicijnen werken door de productie van maagzuur te verminderen of de effecten ervan in de slokdarm te neutraliseren.

OTC-antihistaminica tegen door allergie veroorzaakte hoest

Allergische rhinitis is een andere veel voorkomende oorzaak van chronische droge hoest 's nachts. Deze aandoening treedt op wanneer allergenen zoals pollen, huisstofmijt of huidschilfers van huisdieren uw neus en keel irriteren. Vrij verkrijgbare antihistaminica, zoals cetirizine of loratadine, helpen allergiesymptomen te verlichten door histaminereceptoren die verantwoordelijk zijn voor ontsteking en irritatie te blokkeren.

Hoestonderdrukkende en uitstellende middelen voor symptoomverlichting

 • Hoestonderdrukkers: Deze vrij verkrijgbare geneesmiddelen, ook bekend als antitussiva, onderdrukken de hoestreflex. Dextromethorfan is een veel voorkomend ingrediënt in veel hoestonderdrukkers en kan tijdelijke verlichting bieden bij droge, niet-productieve hoest.
 • Ontzwellende middelen: Deze medicijnen helpen het slijm te verdunnen, waardoor het gemakkelijker uit te drijven is door hoesten. Guaifenesine is een actief bestanddeel van veel vrij verkrijgbare slijmoplossers en kan nuttig zijn voor mensen die naast hun nachtelijke droge hoest ook last hebben van natte hoest of postnasale druppels.

Professioneel advies inwinnen bij aanhoudende symptomen

Als uw nachtelijke droge hoest aanhoudt ondanks huismiddeltjes en vrij verkrijgbare behandelingen, is het cruciaal om een arts te raadplegen. Die zal uw symptomen evalueren, mogelijke onderliggende oorzaken zoals astma of acute bronchitis in overweging nemen en u een passende behandeling op maat aanbevelen.

In sommige gevallen kunnen diagnostische onderzoeken zoals röntgenfoto's van de borstkas of longfunctietests nodig zijn om ernstigere gezondheidsproblemen zoals longontsteking of COPD uit te sluiten. Vergeet niet dat vroegtijdig ingrijpen het verschil kan maken bij een effectieve behandeling van een medische aandoening - aarzel niet om hulp te zoeken als u 's nachts last hebt van aanhoudende droge hoest.

Veranderingen in levensstijl en natuurlijke remedies tegen nachtelijke droge hoest

Door uw levensstijl te veranderen en natuurlijke remedies toe te passen, kunt u nachtelijke droge hoest verlichten. Deze strategieën zijn gericht op verbetering van de gezondheid van uw luchtwegen, vermindering van irriterende stoffen in het milieu en verlichting van irritatie in de keel of neusholte.

Luchtreinigers verminderen milieu-irriterende stoffen

Luchtreinigers zijn een effectieve manier om de blootstelling aan allergenen zoals huisstofmijt, pollen, huidschilfers van huisdieren en schimmelsporen, die een aanhoudende hoest kunnen veroorzaken, tot een minimum te beperken. Door deze deeltjes te verwijderen uit de lucht die u thuis inademt, kunt u de kans op een nachtelijke droge hoest als gevolg van allergieën of astmasymptomen aanzienlijk verminderen.

Stoppen met roken om de gezondheid van de luchtwegen te verbeteren

Stoppen met roken is essentieel om de algehele gezondheid van de luchtwegen te verbeteren. Tabaksrook bevat schadelijke stoffen die irritatie van de luchtwegen kunnen veroorzaken, met ontstekingen en een hogere slijmproductie tot gevolg - beide factoren die bijdragen tot herhaaldelijk hoesten. Door te stoppen met roken of blootstelling aan passief roken helemaal te vermijden, zult u minder last hebben van nachtelijke droge hoestbuien door een betere longfunctie.

Op yoga gebaseerde ademhalingsoefeningen bevorderen ontspanning

Ademhalingsoefeningen afgeleid van yoga, zoals pranayama technieken (gecontroleerde ademhaling), zijn nuttig gebleken om astmasymptomen te beheersen door ontspanning te bevorderen en stressniveaus te verlagen die nachtelijke hoestbuien kunnen verergeren. Door op yoga gebaseerde ademhalingsoefeningen in uw dagelijkse routine op te nemen, kunt u de frequentie en intensiteit van nachtelijke hoestbuien verminderen en tegelijkertijd ontspanning bevorderen om een goede nachtrust te bereiken.

De uitademende eigenschappen van tijm helpen bij de verlichting van symptomen

Tijm, een kruid met slijmoplossende eigenschappen, kan droge hoest helpen verlichten. Tijmthee of honing met tijm, ingenomen voor het slapen gaan, kan helpen bij het losmaken van slijm en het verzachten van geïrriteerde luchtwegen, wat verlichting geeft bij hardnekkig hoesten 's nachts. Om tijmthee te maken, laat u verse of gedroogde tijmblaadjes 10 minuten in kokend water trekken, zeef ze en geniet.

Jala Neti-techniek voor het reinigen van de neusgangen

De oude yogapraktijk van Jala Neti (neusspoeling) houdt in dat warm zout water wordt gebruikt om uw neusholten effectief te reinigen. Deze techniek helpt overtollig slijm te verwijderen dat postnasale drip kan veroorzaken - een veel voorkomend symptoom bij nachtelijke droge hoest. Jala Neti wordt uitgevoerd met een speciaal voor dit doel ontworpen neti-pot; het is essentieel om de juiste hygiënepraktijken te volgen bij het uitvoeren van neusspoeling om te voorkomen dat schadelijke bacteriën in uw sinussen terechtkomen.

Preventiestrategieën en toezicht op symptomen van droge hoest 's nachts

Preventiestrategieën en toezicht op symptomen van droge hoest 's nachts

Het nemen van preventieve maatregelen en het nauwlettend in de gaten houden van de symptomen zijn van cruciaal belang bij het omgaan met nachtelijke droge hoest. Door het belang van vaccinaties te begrijpen, mogelijke tekenen van ernstige onderliggende aandoeningen te herkennen en gezonde gewoonten aan te nemen, kunt u de frequentie en de ernst van uw nachtelijke hoest effectief verminderen.

Belang van vaccinaties bij het voorkomen van infecties

Vaccinaties spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van infecties die 's nachts droge hoest veroorzaken, zoals griep of kinkhoest. Door ervoor te zorgen dat u de juiste vaccins krijgt, afhankelijk van uw leeftijdsgroep of risicofactoren, kunt u zich beschermen tegen verkoudheidsvirussen en andere aandoeningen van de luchtwegen. Bovendien is vaccinatie tegen longontsteking bijzonder belangrijk voor oudere volwassenen of personen met chronische gezondheidsproblemen zoals astma of diabetes.

Mogelijke tekenen van ernstige onderliggende aandoeningen herkennen

Een aanhoudende droge hoest kan wijzen op ernstigere gezondheidsproblemen zoals longontsteking of chronische obstructieve longziekte (COPD). Als uw nachtelijke hoest langer dan twee weken aanhoudt, ondanks huismiddeltjes en vrij verkrijgbare geneesmiddelen, is het essentieel dat u een arts raadpleegt voor verdere evaluatie. Enkele waarschuwingssignalen die onmiddellijke medische hulp kunnen vereisen zijn

 • Pijn op de borst of benauwdheid bij het ademen
 • Koorts vergezeld van rillingen en nachtelijk zweten
 • Snel gewichtsverlies zonder duidelijke reden
 • Bloedkleurig slijm bij het hoesten
 • Dyspneu (moeite met ademhalen) tijdens rustperiodes

Door uw symptomen te controleren en zo nodig medisch advies in te winnen, kunt u ervoor zorgen dat er tijdig wordt ingegrepen en dat eventuele onderliggende gezondheidsproblemen adequaat worden behandeld.

Gezonde gewoonten aannemen om nachtelijke hoest te minimaliseren

Het handhaven van een gezonde levensstijl is van cruciaal belang om nachtelijke droge hoest te voorkomen. Enkele gewoonten die kunnen helpen de frequentie van hoestbuien te verminderen zijn:

 • Vermijd allergenen: Als u allergische rhinitis of andere allergieën hebt, beperk dan de blootstelling aan allergenen zoals huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren of pollen door een luchtreiniger te gebruiken en uw leefruimte regelmatig schoon te maken.
 • Stoppen met roken: Roken irriteert de luchtwegen en verergert astmasymptomen. Stoppen met roken verbetert niet alleen de algehele longfunctie, maar vermindert ook het risico op het ontwikkelen van chronische bronchitis of COPD.
 • Behoud een gezond gewicht: Obesitas verhoogt de druk op het middenrif, waardoor gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) kan verergeren - een veel voorkomende oorzaak van nachtelijke droge hoest. Een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen om een optimaal lichaamsgewicht te behouden.
 • Creëer een slaapvriendelijke omgeving: Zorg ervoor dat uw slaapkamer bevorderlijk is voor een goede nachtrust door een comfortabele kamertemperatuur te handhaven, het geluidsniveau te minimaliseren met geluidswerende gordijnen of white noise machines, en indien nodig hypoallergeen beddengoed te gebruiken.

De integratie van deze preventieve strategieën in uw dagelijkse routine zal uw levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren en het ongemak van aanhoudende droge hoest 's nachts verminderen.

Veelgestelde vragen over droge hoest 's nachts

Wat betekent een droge hoest 's nachts?

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen om de juiste behandelingsmogelijkheden te vinden. Raadpleeg een arts als uw nachtelijke hoest aanhoudt of verergert.

Hoe krijgt u een goede nachtrust met een droge hoest?

Om de slaapkwaliteit bij een droge hoest te verbeteren, kunt u mentholproducten gebruiken voor een verzachtende werking, de luchtkwaliteit binnenshuis op peil houden met luchtbevochtigers of luchtreinigers, uw hoofd omhoog houden tijdens de slaap en honing eten als natuurlijk middel tegen nachtelijke droogte. Zorg bovendien voor een goede hygiëne en houd uw leefruimte schoon om de blootstelling aan allergenen tot een minimum te beperken.

Wat veroorzaakt een droge hoest?

Droge hoest kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder virale infecties zoals verkoudheid en griep; allergieën door pollen, huisstofmijt of huidschilfers van huisdieren; astma-aanvallen; gastro-oesofageale refluxziekte (GERD); irriterende stoffen in het milieu zoals tabaksrook of vervuiling; hormonale veranderingen die het ademhalingspatroon beïnvloeden; en bepaalde medicijnen. Het vaststellen van de specifieke oorzaak helpt bij het bepalen van de juiste behandelingsstrategieën.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/