Mindfulness beoefenen bij angst

Gepubliceerd:

Voelt u zich overweldigd door angst? U bent niet de enige.

Het goede nieuws is dat mindfulnesspraktijken kunnen helpen bij het verminderen van angstsymptomen. Mindfulness is zich bewust blijven van het huidige moment met openheid, nieuwsgierigheid en acceptatie. Onderzoek toont aan dat mindfulness effectief angstniveaus verlaagt en het algehele welzijn verbetert.

In dit bericht leert u eenvoudige maar krachtige mindfulnesstechnieken om kalmte en verlichting van angst te vinden. Met wat oefening kunnen deze methoden uw leven veranderen.

Hoe helpt Mindfulness bij angst?

Hoe helpt Mindfulness bij angst?

Voordat we in de technieken duiken, is het belangrijk om te begrijpen waarom mindfulness effectief is bij angst.

Mindfulness traint ons om ons op het heden te richten. Angst komt vaak voort uit piekeren over de toekomst of herkauwen over het verleden. Door onze aandacht voortdurend op het huidige moment te richten, stopt mindfulness angstopwekkende gedachten.

Daarnaast leert mindfulness ons om onze gedachten en gevoelens zonder oordeel te observeren. We leren angst te herkennen wanneer deze de kop opsteekt, maar vermijden onszelf ervoor te bekritiseren. Dit vermindert de verstorende macht van angst over ons.

Tot slot cultiveert mindfulness het zelfbewustzijn van angsttriggers. Na verloop van tijd krijgt u inzicht in situaties die vaak angst oproepen, zodat u ze beter kunt beheersen.

Laten we nu 5 eenvoudige mindfulness benaderingen verkennen om angst te verlichten door middel van aanwezigheid, acceptatie en inzicht.

1. Mindfulness van de adem

Onze adem is altijd bij ons, waardoor het het perfecte mindfulness anker is om angst te verlichten.

Hier is een eenvoudige ademhalingsoefening voor mindfulness:

 • Ga comfortabel zitten, sluit uw ogen en haal een paar keer diep adem.
 • Plaats één hand op uw buik en één op uw borst. Adem langzaam in door uw neus en voel hoe de adem uw buik en borst uitzet.
 • Adem langzaam uit door samengetrokken lippen, waarbij de borstkas leegloopt en vervolgens de buik.
 • Richt uw aandacht volledig op de fysieke gewaarwordingen van elke in- en uitademing.
 • Wanneer uw gedachten afdwalen, concentreer u dan weer rustig op uw ademhaling.

Streef naar 5 tot 10 minuten per dag. Wees geduldig en niet-oordelend wanneer u afgeleid wordt. Na verloop van tijd kan deze eenvoudige oefening ruimte creëren tussen angsttriggers en reacties, en verlichting brengen.

Op adem gerichte mindfulness verstoort angst door de ontspanningsreactie van het lichaam te activeren. Het versterkt ook de neurale paden van aanwezigheid en gelijkmoedigheid.

Lees verder om nog 4 mindfulness technieken te leren die angst verminderen.

2. Lichaam Scannen Meditatie

Body scanning cultiveert de aanwezigheid van het hele lichaam - een belichaamde mindfulness die angst tegengaat.

Zo oefent u:

 • Ga liggen en sluit uw ogen. Let op de volledige lengte van uw in- en uitademingen.
 • Richt uw aandacht op de fysieke gewaarwordingen in de tenen van uw linkervoet. Let op tintelingen, pulsaties, spanning zonder te oordelen.
 • Beweeg de aandacht langzaam door de linker- en rechtervoet, enkels, scheenbenen, knieën, dijen, heupen, enz.
 • Als uw aandacht wordt afgeleid door angst, richt uw aandacht dan voorzichtig weer op de lichamelijke gewaarwordingen.

Streef naar 10 tot 20 minuten per dag. Na verloop van tijd bouwt het scannen van het lichaam de mindfulnessvaardigheid op om belichaamd aanwezig te blijven wanneer angst opduikt. Hierdoor kunnen we de angstreactie kortsluiten.

Wetenschappelijke studies bevestigen dat mindfulness door het scannen van het lichaam de angst vermindert door de ontspanning van het parasympatische zenuwstelsel te activeren en de hersenactiviteit die zorgen veroorzaakt te dempen.

3. Mindfulness van de angst zelf

Deze mindfulnessbeoefening gebruikt de angstsensaties zelf als de focus van de meditatie.

Hier volgen de stappen bij angst:

 • Let op angstsymptomen in uw lichaam zonder te reageren of te oordelen. Breid uw bewustzijn uit naar hartkloppingen, gespannen borst, duizelig hoofd, trillende ledematen.
 • Onderzoek de angst zorgvuldig - de gevoelstextuur, kleur, temperatuur, dichtheid, grootte. Word er nieuwsgierig naar.
 • Stel u voor dat u in het epicentrum van de angst ademt en er vervolgens weer mindful uitademt.

Dit ontwapent de verstorende kracht van angst door er vriendschap mee te sluiten in plaats van er weerstand tegen te bieden. Het ontwikkelen van nieuwsgierigheid naar angst verzacht de emotionele alarmsignalen in de hersenen.

Studies tonen aan dat angst minder overweldigend is als we er mindful mee omgaan, met aanwezigheid en gelijkmoedigheid. Dit bouwt op lange termijn veerkracht voor angst op.

4. Mindfulness in het dagelijks leven

Door mindfulness in dagelijkse activiteiten te integreren, worden de angstverlichtende voordelen ervan vermenigvuldigd.

U kunt routinetaken - tandenpoetsen, wachten in de rij, afwassen - kiezen als mindfulness ankers. Zo gaat u te werk:

 • Richt bij de gekozen activiteit uw aandacht volledig op de zintuiglijke input en fysieke bewegingen.
 • Als u zich angstig voelt, let dan op lichamelijke signalen en richt uw aandacht op de gewaarwordingen van de activiteit zelf - geuren, geluiden, aanraking, bewegingen.

Onderzoek bevestigt dat informele mindfulnessbeoefening angst vermindert en levenstevredenheid en veerkracht verhoogt. De voordelen stapelen zich op door dagelijkse momenten regelmatig te vullen met mindful aanwezig zijn.

5. Liefdevolle vriendschapsmeditatie

Deze mindfulnessbeoefening activeert lichaam-geest toestanden die angst tegengaan.

Dit zijn de stappen:

 • Neem een comfortabele zittende houding aan, ogen gesloten. Visualiseer uw hartcentrum.
 • Herhaal bij elke inademing mentaal positieve zinnen zoals "Mag ik gelukkig zijn".
 • Visualiseer tijdens het uitademen dat deze kwaliteiten zich vanuit uw hart door uw hele lichaam verspreiden.
 • Verplaats de mantra na een paar minuten naar geliefden, leden van de gemeenschap of alle mensen.

Studies tonen aan dat liefdevolle vriendschapsmeditatie angst drastisch vermindert en sociale verbondenheid en steun verhoogt - belangrijke veerkrachtfactoren. Het vervangt dreigingsgerichte mentale toestanden door innerlijke vrede.

Hoe meer we het dagelijks leven vullen met aanwezigheid, zelfzorg en compassie door middel van mindfulness, hoe minder angst we ons kunnen aantrekken. Zich inzetten voor slechts 10 minuten per dag biedt een diepgaande, blijvende verlichting.

Wees vriendelijk voor uzelf tijdens dit proces - angst heeft zich ontwikkeld als een evolutionair overlevingsmechanisme. Met mindfulness kunnen we deze alarmreactie langzaam veranderen in een signaal voor aanwezigheid en mogelijkheden.

Mindfulness integreren voor blijvende verandering

Dit zijn vijf door onderzoek ondersteunde mindfulnessmethoden om angst te verminderen:

 1. Adem-Focus
 2. Scannen van het lichaam
 3. Bevriende Angst
 4. Informele praktijk
 5. Liefdevolle vriendelijkheid

Hoewel 10 minuten formele meditatie ideaal is, kan één minuut mindful ademen of aanwezig zijn tijdens het vastzitten in het verkeer ook uw hele dag een nieuwe vorm geven.

De sleutel is continuïteit. Net als het versterken van een spier, worden neuronale paden van mindfulness en veerkracht gevormd door zachte, aanhoudende oefening in de loop van de tijd - geen intense uitbarstingen. Heb geduld met het proces.

Mindfulness gewoonten versterken:

 • Markeer herinneringen in de kalender om op consistente tijden te oefenen
 • Download apps zoals Calm of Insight Timer voor begeleiding
 • Doe mee aan ontmoetingen met de lokale meditatiegemeenschap
 • Houd een mindfulness dagboek bij

Wanneer angst overweldigend aanvoelt, richt dan gewoon uw aandacht op uw volgende ademhaling, voetstap of knipperbeweging. Zo keert u terug naar de veiligheid van het huidige moment - de enige plaats waar het leven gebeurt en verstandige keuzes gemaakt kunnen worden.

Door voortdurend te ontspannen in het levende nu met mindfulness, verliest angst zijn verstorende greep en wordt het op de lange termijn veel beter beheersbaar. Innerlijke rust en uitgestrektheid komen in de plaats van onrust.

Sommige dagen zullen gemakkelijker zijn dan andere. Verwacht tegenslagen tijdens unieke stressvolle periodes. Zelfcompassie is de sleutel - angst is een diepgewortelde beschermende impuls. Met mindfulness kunnen we de alarmen geleidelijk afstemmen om vakkundig te reageren in plaats van reactief.

Na verloop van tijd gaat aanwezigheid meer momenten van het leven bepalen dan afwezigheid. Mindfulness zaait zaden van belichaming die uitbloeien tot een gestage vrijheid van de onrust van angst. We komen thuis in onze ware aard voorbij zorgen - die bewuste ruimte waar we heel en op ons gemak zijn.

Dus in plaats van "Maak je geen zorgen, wees gelukkig" - is het mindfulnesspad "Maak je geen zorgen, wees aanwezig". Op elk ademend moment lossen we de greep van angst op en ontvouwen we innerlijke vrede. Probeer het eens!

Tot slot is het bewezen dat mindfulness angst aanzienlijk vermindert als het in het dagelijks leven wordt geïntegreerd. Door voortdurend met liefdevolle aanwezigheid onze aandacht te richten op zintuiglijke ervaringen, sluiten we negatieve gedachtekronkels kort, verlagen we onze emotionele reactiviteit en bouwen we veerkracht op.

Hoewel formele meditatie het proces versnelt, werkt informele mindfulness ook goed. Gebruik zintuiglijke input van routineactiviteiten als ankers. Het allerbelangrijkste is dat u geduld, zelfcompassie en continuïteit in de beoefening brengt - constructieve verandering op lange termijn van angstpaden vereist langdurige inspanning.

Als u meer wilt weten over het gebruik van mindfulness om angststoornissen te verlichten, bekijk dan de onderstaande bronnen of spreek met een professional op het gebied van geestelijke gezondheid. Met tijd en oefening kunnen vrede en mogelijkheden bloeien - laten we deze zaden verstandig water geven.

Kan CBD-olie helpen bij angst?

Met de groeiende belangstelling voor natuurlijke remedies, wenden velen zich tot cannabidiol (CBD) afkomstig van hennepplanten om angstgevoelens te verlichten. CBD werkt samen met het endocannabinoïde systeem van het lichaam dat betrokken is bij het reguleren van de stemming, pijnperceptie en andere functies.

In tegenstelling tot marihuanaplanten bevat industriële hennep extreem lage THC-niveaus, zodat CBD-olie geen vergiftiging of stoornis veroorzaakt. Vroeg onderzoek wijst erop dat CBD een veelbelovende optie kan zijn, specifiek voor verlichting van angst.

In onderzoeken heeft CBD acute anxiolytische effecten aangetoond - waardoor symptomen tijdens stressvolle situaties worden verminderd. CBD toont ook potentieel als een chronisch dagelijks supplement om de onderliggende angstgevoeligheid op lange termijn te helpen beheersen.

De exacte mechanismen worden nog steeds ontdekt, maar houden waarschijnlijk verband met CBD die serotoninesignalen in de hersenen verandert en gevoelens van kalmte en ontspanning opwekt. Er zijn meer klinische onderzoeken naar CBD-olie voor angststoornissen aan de gang.

Hoewel CBD-olie geen op zichzelf staande behandeling is, kan het een goede aanvulling vormen op mindfulness-praktijken. De kalmerende eigenschappen van cannabidiol kunnen op het moment zelf verlichting van angst bieden, zodat mindfulness-technieken beter wortel kunnen schieten. Overweeg om CBD-olie op basis van hennep onder medisch toezicht in een algemeen welzijnsplan voor angst te integreren.

Kies CBD-producten van hoge kwaliteit die onder cGMP-normen zijn geproduceerd met onafhankelijke labverificatie van de inhoud. Werk nauw samen met uw zorgverlener om de optimale dosering CBD te vinden - de effecten voelen zeer persoonlijk aan. CBD kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners.

Samenvattend suggereert nieuw onderzoek dat CBD-olie kan helpen bij het verlichten van angst, vooral in combinatie met mindfulness, levensstijl en therapie. Ieders endocannabinoïde systeem verschilt - volg uw ervaringen zorgvuldig op om te zien of CBD-olie helpt bij uw reis naar herstel van angst.

Veelgestelde vragen over Mindfulness voor angst

Het is bewezen dat het beoefenen van mindfulness angst vermindert, veerkracht stimuleert en het algehele welzijn verbetert. Er rijzen echter veel vragen over de nuances van het opbouwen van een mindfulnessroutine voor angstbeheersing.

Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over het gebruik van mindfulness om verlichting te vinden bij angst.

Wat is het beste moment van de dag om mindfulness te beoefenen bij angst?

Het is ideaal om uw mindfulnessbeoefening op consistente tijden te verankeren om de gewoonte op te bouwen. De meeste mensen vinden dat de eerste ochtendoefening de hele dag energie geeft door aanwezigheid. De rust stelt ons in staat om ons kompas op aanwezigheid te richten voordat we meegesleurd worden in de dagelijkse taken.

Anderen oefenen liever tijdens de lunchpauze of vlak voor het slapengaan - zoek tijdblokken met zo min mogelijk afleiding. Zelfs vijf minuten mindful ademen tijdens angstige periodes kan het zenuwstelsel resetten.

Experimenteer om uw optimale routine te vinden. Regelmatige oefening is de sleutel - geen lange weekendmeditaties. Consistentie na verloop van tijd bouwt geleidelijk nieuwe gedachtegangen op die angst omzeilen.

Hoe lang moeten mijn mindfulness-sessies voor angst duren?

Beginners beginnen met slechts 5-10 minuten per dag. Dit voorkomt het stellen van doelen die tot angst leiden als er niet meteen resultaten worden geboekt. Onthoud dat mindfulness over processen gaat en niet over resultaten.

Probeer, naarmate formele mindfulness makkelijker wordt, de sessies in de loop van weken en maanden op te bouwen tot 10-30 minuten per dag, indien mogelijk. Microdoses doordrenken het zenuwstelsel voortdurend met aanwezigheid. Verschillende kortere oefeningen kunnen ook werken.

Probeer tijdens acuut angstige periodes 1-5 minuten mindful ademen naar behoefte voor verlichting in het moment.

Waar moet ik mindfulness voor angst oefenen?

In een omgeving met weinig prikkels kunnen mindfulnessoefeningen het gemakkelijkst wortel schieten, maar dit is niet verplicht. Begin met het vinden van een rustige ruimte - slaapkamer, bankje in het park, bibliotheek.

Zet schermen en apparaten uit om digitale afleiding te voorkomen. Overweeg oordopjes als er veel lawaai is en oogschaduw als het licht is. Ga liggen, sta in een berghouding of ga rechtop zitten met een verlengde ruggengraat.

Wanneer u meer mindfulnessspieren hebt opgebouwd, injecteer dan aanwezigheid in drukkere situaties - in de metro rijden, in de rij wachten, de hond uitlaten. Het overbrengen van mindful zijn naar een angstige omgeving is een krachtig medicijn.

Wat gebeurt er als mindfulnessbeoefening mijn angst verergert?

Op sommige dagen wekt mindfulness meditatie angstige gemoedstoestanden op in plaats van ze te kalmeren - vooral bij beginners. Dit is normaal gezien de diepe bedrading van de angstreactie.

In plaats van uzelf te bekritiseren, kunt u deze moeilijke meditaties met nieuwsgierigheid verkennen. Merk op waar in het lichaam u de angst voelt, experimenteer met het verleggen van de aandacht naar geluidssensaties. Blijf open en geduldig bij uitdagingen.

Als de angst langer dan een paar minuten aanhoudt, beëindig de sessie dan voorzichtig. Probeer aardingsoefeningen zoals mindful handen wassen, langzaam lopen of mindful thee drinken. Overweeg ook om een trauma-geïnformeerde mindfulnessleraar te raadplegen.

Hoe snel zal ik veranderingen in mijn angst zien door mindfulness?

Heb realistische verwachtingen - mindfulness is een geleidelijk pad met af en toe een glimp van vooruitgang. Subtiele verlichting van angst kan in de eerste paar weken optreden. Maar het opnieuw bedraden van diep verankerde mentale groeven vergt maanden van geduldige, aanhoudende oefening.

Denk aan het kweken van een tuin - zaden ontkiemen snel, maar vruchten rijpen langzaam door voortdurende voedende zorg. Beoordeel uw praktijk niet door stemming of levensomstandigheden, maar blijf gefocust op het regelmatig water geven van zaden van aanwezigheid.

Na verloop van tijd wordt angst losser naarmate we meer vertrouwd raken met ons innerlijke terrein - gedachten niet beoordelen, alle gewaarwordingen verwelkomen, reageren in plaats van reageren. Wortelen in het levende nu heelt angst.

Hoe kan ik gemotiveerd blijven in mijn mindfulnessbeoefening?

Het opbouwen van elke gewoonte op het gebied van welzijn brengt motivatiegaten met zich mee - de sleutel is om uzelf niet te veroordelen terwijl u na elke onderbreking de oefening volhardend herstart. Vier kleine overwinningen.

Creëer herinneringssystemen - kalenderwaarschuwingen, notities op spiegels, mindfulness apps die oefenprompts sturen. Zorg dat u aanwijzingen hebt voor wanneer de motivatie afneemt - favoriete boeken, video's, natuurfoto's.

Maak contact met een gemeenschap om uw motivatie te voeden - meditatiebijeenkomsten, mindfulnessconferenties, retraites of online bijeenkomsten. Gezichten bij de beoefening plaatsen houdt de consistentie in stand.

Het allerbelangrijkste is dat u dagelijkse mindfulness niet beschouwt als een nieuw item op uw takenlijst, maar als zelfzorgtijd voor mentale hygiëne - net als baden of tandenpoetsen. Overlaad uw geest met aanwezigheid wanneer hij gereinigd moet worden. Motivatie volgt vreugde.

Hoe weet ik of mindfulness of meditatie geschikt is voor mijn angst?

De enige manier om daar echt achter te komen is door zelf te experimenteren. Gelukkig vereist mindfulness geen speciale vaardigheden - gewoon de aandacht voortdurend terugleiden naar de huidige rijkdom die hier altijd aanwezig is.

Probeer enkele minuten ademhalingsgerichte meditatie. Verken het focussen op gewaarwordingen tijdens dagelijkse taken. Hoewel dit geen wondermiddel is, bevestigen onderzoeken dat de meeste mensen een aanzienlijke verlichting van hun angst ervaren door korte dagelijkse mindfulness-sessies.

Zoek ook praktijken die bij uw unieke persoonlijkheid passen - liefdevolle vriendelijkheid, loopmeditatie, zingen, visualisatie, yoga nidra bodyscanning. Mindfulness is eindeloos creatief in zijn toepassingen. Blijf open en nieuwsgierig.

De sleutel is om technieken een uitgebreide testrit te geven - meerdere weken van dagelijkse microdoses in plaats van een paar pogingen. Angst heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld, dus er is geduld nodig om de knopen te ontwarren. Maar de beloningen bloeien ook exponentieel.

Hoe kunnen mindfulnessleraren mijn angstherstel ondersteunen?

Een gekwalificeerde mindfulnessleraar biedt een immense waarde bij het overwinnen van angsthindernissen - het creëren van ondersteunende verantwoording, het oplossen van motivatieblokkades, het afstemmen van oefeningen op uw behoeften.

Het is belangrijk om een compatibele gids te vinden waarmee u klikt - er zijn verschillende stijlen. Zoek lokaal of probeer online sessies. Zoek specifiek naar leraren die getraind zijn in trauma-geïnformeerde mindfulness. Een zorgzaam mens die een veilige ruimte creëert voor dit kwetsbare innerlijke werk is van onschatbare waarde.

Groepslessen vormen ook een gemeenschap en herinneren ons eraan dat we niet alleen zijn. Horen hoe anderen mindfulness creatief toepassen, inspireert onze beoefening ook. Investeren in een leraar versnelt de vooruitgang op vastgelopen punten wanneer de vastberadenheid verslapt.

Conclusie

We hopen dat deze antwoorden duidelijkheid hebben verschaft over het effectief cultiveren van mindfulness voor angstzorg. Onthoud dat langzaam geduld met uzelf de grootste leermeester in het leven is. Door tijdens formele meditatie en het dagelijks leven de aandacht voortdurend op het nu te richten, verliest angst zijn verstorende greep.

Blijf open, nieuwsgierig en vriendelijk voor uzelf wanneer u voor uitdagingen komt te staan - angst is een sterk bedraad neuraal patroon dat tijd nodig heeft om opnieuw op te bouwen. Maar met toegewijde dagelijkse oefening zullen vrede en mogelijkheden uw leven exponentieel gaan doordrenken.

Mogen deze mindfulnesszaadjes die u plant uitgroeien tot vruchten van vrijheid om van te genieten. Wij wensen u het allerbeste op uw reis van ontwaken voorbij angst naar het bewonen van uw hele zelf.

Samenvatting

Meer dan 40 miljoen volwassenen in de VS lijden aan angststoornissen. Het goede nieuws is dat onderzoek bevestigt dat mindfulnesspraktijken angstsymptomen aanzienlijk verminderen en veerkracht op lange termijn kweken. Mindfulness betekent een niet-oordelend bewustzijn van het huidige moment.

In dit artikel worden 5 krachtige maar toegankelijke mindfulnesstechnieken besproken om verlichting te vinden bij angst:

 1. Adem-Focus Meditatie
 2. Scannen van het lichaam
 3. Bevrijden van angst door mindfulness
 4. Informele mindfulness in het dagelijks leven
 5. Liefdevolle vriendschapsmeditatie

Door dagelijks slechts 10 minuten te oefenen, activeren deze methoden ontspanningsreacties, versterken ze de huidige neurale circuits, verlichten ze angst op het moment zelf en cultiveren ze belichaamde aanwezigheid. Wetenschappelijke studies bevestigen dat regelmatige mindfulness angsten, zorgen en paniek wegneemt door de focus te trainen op zintuiglijke ervaringen in plaats van angstige gedachten.

Daarnaast wordt in een FAQ-gedeelte ingegaan op veelvoorkomende vragen over het opbouwen van motivatie, het vinden van tijd, samenwerken met leerkrachten en meer om mindfulness effectief in te zetten bij angst. De sleutel is om mindfulness niet als een nieuwe taak te zien, maar als mentale hygiëne om verontrustende gedachtekronkels te reinigen. Met geduldige, aanhoudende beoefening maakt angst plaats voor gelijkmoedigheid. Door ons voortdurend te ontspannen in het levende nu, bouwen we nieuwe paden van vrede.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/