Wat is het belangrijkste aspect van Mindfulness?

Gepubliceerd:

Mindfulness is de afgelopen jaren een steeds populairder concept geworden. Maar wat is mindfulness precies en wat is het belangrijkste aspect van het beoefenen ervan?

wat-is-het-belangrijkste-aspect-van-mindfulness

Leven in het huidige moment

Misschien wel het meest essentiële onderdeel van mindfulness is leven in het huidige moment.

Als we te veel tijd steken in spijt over het verleden of zorgen over de toekomst, missen we de rijkdom van het hier en nu. Mindfulness leert ons hoe we volledig aanwezig en bewust kunnen zijn van elk moment terwijl het zich ontvouwt.

Zoals de Zen-leraar Thich Nhat Hanh het zegt:

"Het kostbaarste geschenk dat we iemand kunnen geven is onze aandacht. Wanneer mindfulness de mensen van wie we houden omarmt, zullen ze bloeien als bloemen."

Door in het heden gegrond te blijven, zonder afgeleid te worden door wat voorafging of wat voor ons ligt, kunnen we het leven volledig waarderen zoals het zich voordoet.

Aandacht schenken met vriendelijkheid en nieuwsgierigheid

Naast in het heden leven, houdt mindfulness in dat we aandacht schenken aan onze gedachten, gevoelens en omgeving met een houding van vriendelijkheid en nieuwsgierigheid.

In plaats van te oordelen of te negeren wat in ons bewustzijn opkomt, erkennen we het voorzichtig en observeren we het met de ogen van een wetenschapper die een fenomeen voor het eerst bestudeert.

Zoals meditatieleraar Jon Kabat-Zinn schrijft in zijn klassieke boek Wherever You Go, There You Are:

"Mindfulness betekent op een bepaalde manier aandacht schenken: bewust, in het huidige moment en zonder oordeel."

Deze houding van openheid en acceptatie is cruciaal om ten volle te kunnen profiteren van de voordelen van mindfulness in ons leven.

Bewustzijn leidt tot inzicht en groei

Uiteindelijk beginnen we, door van moment tot moment mindful gewaar te zijn, krachtige inzichten te krijgen in onszelf en hoe we werken.

We zien onze patronen, conditioneringen, emotionele triggers en gedragingen met meer duidelijkheid. Dit inzicht stelt ons in staat om veranderingen aan te brengen en met meer wijsheid vooruit te gaan.

Zoals mindfulness expert Elisha Goldstein het zegt:

"Mindfulness is geen magische pil. Het is de vaardigheid aanleren om aanwezig te zijn en helderheid en inzicht te cultiveren."

Dus in een notendop zijn de belangrijkste componenten van mindfulnessbeoefening:

  1. Volledig in het heden leven
  2. Aandacht met geduld en zorg
  3. Zelfinzicht verwerven dat groei voedt

Door mindful aanwezig zijn in onze dagen te integreren - via activiteiten zoals meditatie, mindful eten, natuurwandelingen, enz. - kunnen we ons leven en onze relaties aanzienlijk verbeteren.

Veelgestelde vragen over Mindfulness

Hieronder vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen over de beoefening van mindfulness.

Wat zijn de voordelen van mindfulness?

Er zijn veel bewezen voordelen verbonden aan mindfulness meditatie en mindful leven. Deze omvatten verminderde stress en angst, verbeterde focus en concentratie, verminderde depressie, sterker immuunsysteem, verlaagde bloeddruk, verhoogd zelfbewustzijn en emotionele intelligentie.

Hoe meer we oefenen in aanwezig zijn, hoe meer we ons geestelijk en lichamelijk welzijn kunnen verbeteren.

Hoe vaak moet ik mindfulness beoefenen?

Probeer idealiter 10-15 minuten per dag aan formele mindfulness meditatie te doen. Dit kan inhouden dat u rustig zit en u concentreert op uw ademhaling, een bodyscan-meditatie doet of een mindfulness-app gebruikt.

Verweef daarnaast mindful momenten in uw normale dagelijkse activiteiten. Drink uw koffie mindful, doe de afwas mindful, maak een mindful wandelingetje.

Regelmatige korte oefeningen zijn waardevoller dan lange sessies die onregelmatig worden gedaan.

Hoe voelt mindfulness?

Mindfulness heeft een kalm, geaard, ontspannen gevoel. Door uw aandacht steeds maar weer voorzichtig terug te leiden naar het heden, komt u tot rust in het hier en nu.

Gedachten komen en gaan nog steeds, maar u gaat er anders mee om - meer als waarnemer dan als deelnemer. Mentaal geklets begint naar de achtergrond te verdwijnen.

Er is vaak ook een subtiel gevoel van verheffing - meer ruimtelijkheid, helderheid en inzicht.

Kan mindfulness helpen om pijn te beheersen?

Ja, van mindfulness meditatie is in klinische studies aangetoond dat het pijnsensaties vermindert. Dit komt doordat het natuurlijke pijnverlichtingsmechanismen activeert en tegelijkertijd angst en weerstand tegen ongemak vermindert.

Door concentratievermogen en gelijkmoedigheid te ontwikkelen via mindfulnessbeoefening, kunnen we onze relatie met onaangename gewaarwordingen veranderen.

Wat is het verschil tussen mindfulness en transcendente meditatie?

Hoewel geworteld in oude spirituele tradities, is mindfulness meditatie bedoeld om leven met wijsheid en welzijn te verbeteren. Er is geen religieus of esoterisch geloofssysteem nodig.

Transcendente meditatie omvat het gebruik van mantra's - herhaalde woorden of zinnen - om de denkende geest tot rust te brengen. Dit is gebaseerd op de Vedische traditie en heeft als doel toegang te krijgen tot diepere staten van bewustzijn.

Beide kunnen voordelen bieden, maar hebben verschillende filosofische grondslagen.

Samenvatting

Mindfulness is de laatste jaren enorm populair geworden, maar wat is nu echt de kern ervan? Deze blogpost verkent de meest essentiële aspecten van mindfulness en mindful leven. In wezen betekent mindfulness volledig in het huidige moment leven met een niet-oordelende nieuwsgierigheid en zorg. In plaats van verstrikt te raken in het verleden of de toekomst, aarden we onszelf in de rijkdom van het hier en nu. Dit stelt ons in staat om volledig deel te nemen aan het leven zoals het zich ontvouwt. Daarnaast houdt mindfulness in dat we onze gedachten, emoties en ervaringen met geduld en acceptatie observeren. We onthouden ons van kritiek of onderdrukking. In plaats daarvan letten we goed op met de nieuwsgierigheid van een wetenschapper - we merken patronen op, begrijpen triggers, zien onszelf helder. Regelmatige mindfulnessbeoefening door middel van meditatie, mindful eten, natuurwandelingen, enz. voedt krachtig zelfinzicht en groei. Uiteindelijk leidt dit tot wijzere keuzes, gedragingen en relaties. De essentie van mindfulness komt neer op 1) Volmondige aanwezigheid 2) Vriendelijke aandacht 3) Helder zien. Door mindful bewustzijn in onze dagen te integreren, kunnen we stress en angst diepgaand verminderen, concentratie en immuunfunctie stimuleren, emotionele intelligentie verhogen en het algehele welzijn verbeteren. De voordelen breiden zich uit en verbeteren zowel onze innerlijke als onze uiterlijke wereld.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/