Wie moet het beoefenen van mindfulness vermijden?

Gepubliceerd:

Mindfulness wordt steeds populairder en we horen over de vele voordelen ervan. Maar volgens sommige onderzoeken is het misschien niet goed voor iedereen. Het zou bestaande geestelijke gezondheidsproblemen kunnen verergeren of voor sommige mensen problemen kunnen veroorzaken. Dus, wie moet wegblijven van mindfulness?

Inhoud:

 1. Belangrijkste opmerkingen
 2. Mindfulness Populariteit en de nadelen
  1. Mindfulness wordt mainstream
  2. Misvattingen over de voordelen van mindfulness
  3. Bewustzijn zonder acceptatie
 3. Wie moet het beoefenen van mindfulness vermijden?
 4. Nadelige effecten van mindfulnessbeoefening
  1. Psychologische problemen
  2. Somatische en neurologische problemen
 5. Individuele verschillen in mindfulness-ervaringen
  1. Versterking van innerlijke problemen
  2. Ego-opruiende hypothese
 6. Inconsistent bewijs voor de voordelen van mindfulness
  1. Matige verbeteringen in depressie en angst
  2. Vergelijkbaar met andere interventies
 7. Mindfulness als preventieve behandeling voor depressie
  1. Mindfulness-gebaseerde cognitieve therapie (MBCT)
  2. Doeltreffendheid voor specifieke subgroepen
 8. Meditatie-gerelateerde bijwerkingen studie
  1. Gedysreguleerde stimulatie en angst
  2. Dissociatie en emotionele afstomping
  3. Flashbacks en executieve disfunctie
 9. Risicofactoren voor bijwerkingen
  1. Duur van meditatiebeoefening
  2. Context en cultureel begrip
 10. Mindfulness-gerelateerde problemen aanpakken
  1. Cheetah Huis Hulpmiddelen
  2. Professionele hulp zoeken
 11. Conclusie
 12. FAQ
  1. Wie moet het beoefenen van mindfulness vermijden?
  2. Wat zijn enkele mogelijke nadelige effecten van mindfulnessbeoefening?
  3. Waarom ervaren sommige mensen negatieve effecten van mindfulness?
  4. Is het bewijs voor de voordelen van mindfulness consistent?
  5. Is mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) effectief voor de behandeling van depressie?
  6. Wat zijn enkele veelvoorkomende bijwerkingen die gerapporteerd zijn in meditatie-gerelateerde onderzoeken?
  7. Wat zijn enkele mogelijke risicofactoren voor het ervaren van negatieve effecten van mindfulness?
  8. Wat moet ik doen als ik negatieve veranderingen of verontrustende symptomen ervaar tijdens het beoefenen van mindfulness?
 13. Bron koppelingen

Wie moet het beoefenen van mindfulness vermijden?

Het is belangrijk om na te denken over de risico's en wie misschien geen baat heeft bij mindfulness. Voor mensen met bepaalde geestelijke gezondheidsproblemen zijn er misschien betere opties. Het is slim om met een arts te praten om te zien of mindfulness geschikt voor u is.

Belangrijkste opmerkingen

 • Hoewel mindfulness veel voordelen heeft, toont onderzoek aan dat het niet voor iedereen even positief is.
 • Mensen met bepaalde geestelijke gezondheidsproblemen of een voorgeschiedenis van trauma moeten voorzichtig zijn bij het beoefenen van mindfulness.
 • Het is essentieel om een professional op het gebied van geestelijke gezondheid te raadplegen voordat u aan mindfulness gaat doen om mogelijke risico's in te schatten.
 • Als u zich bewust bent van mogelijke contra-indicaties, bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen, kan dit helpen om bijwerkingen te beperken.
 • Het verkennen van alternatieven voor mindfulness kan voor sommige individuen geschikter zijn op basis van hun unieke omstandigheden.

Mindfulness Populariteit en de nadelen

In de afgelopen tijd is mindfulness erg populair geworden. U kunt nu veel hulpmiddelen vinden om u daarbij te helpen. Hieronder vallen boeken, video's en apps. Het jaar 2014 werd zelfs "Het Jaar van Mindfulness" genoemd vanwege de opkomst ervan. Duizenden onderzoeken hebben aangetoond dat mindfulness kan helpen bij veel gezondheidsproblemen. Dit betekent onder andere dat u minder angstig en gelukkiger wordt.

Mindfulness wordt mainstream

Veel grote bedrijven gebruiken nu mindfulness. Ze zeggen dat het goed is voor hun werknemers. De Headspace app, bijvoorbeeld, helpt miljoenen mensen om meer mindful te zijn. Bedrijven houden ervan omdat het geld kan besparen op gezondheidsproblemen zoals stress. Ze zien het als een goede manier om werknemers gezond te houden zonder al te veel uit te geven.

Misvattingen over de voordelen van mindfulness

Maar sommige mensen denken dat mindfulness alleen maar goed nieuws is. De waarheid is dat het slechts een beetje helpt bij bepaalde problemen. Het kan bijvoorbeeld de mate waarin u gestrest of verdrietig bent iets verminderen. Maar het werkt niet beter dan sporten of rusten. Het helpt ook niet bij het slapen of om u in het algemeen beter te voelen.

Bewustzijn zonder acceptatie

Bewust zijn en dingen accepteren zijn beide belangrijke onderdelen van mindfulness. Als u beide niet hebt, kunt u zich meer down of bezorgd voelen. Het is belangrijk om te weten dat mindfulness geen oplossing is voor alles. Sommige mensen kunnen zich slechter in plaats van beter voelen als ze mindfulness niet goed gebruiken.

Potentiële negatieve effecten Prevalentie
Verhoogde angst Meer dan 60% van de deelnemers aan een cross-sectioneel onderzoek naar intensieve en langdurige meditatie
Depressie Meer dan 60% van de deelnemers aan een cross-sectioneel onderzoek naar intensieve en langdurige meditatie
Volledige psychose Meer dan 60% van de deelnemers aan een cross-sectioneel onderzoek naar intensieve en langdurige meditatie
Negatieve effecten van meditatieretraites 63% van een onderzoeksgroep
Zeer nadelige effecten (paniek, depressie, pijn, angst) 7% van een studiegroep

Mindfulness is erg populair, maar niet voor iedereen. Het is misschien niet goed als u al gezondheidsproblemen hebt. Het is verstandig om voor de zekerheid met een arts te overleggen voordat u ermee begint. Voor sommigen zijn andere manieren van mindful zijn misschien beter. Controleer altijd eerst of het een goed idee voor u is.

Wie moet het beoefenen van mindfulness vermijden?

Mindfulness is nu super populair. Maar studies tonen aan dat het niet voor iedereen veilig is. Mensen met psychische aandoeningen kunnen merken dat het hun problemen verergert of andere problemen veroorzaakt.

Niet alle mensen hebben baat bij mindfulness. Zij moeten eerst overleggen met een arts. Sommigen doen het misschien beter met andere manieren of door met een arts te praten.

Als u een moeilijke tijd achter de rug hebt, wees dan voorzichtig met mindfulness alleen. Het is misschien niet goed voor u, tenzij een professional u helpt. Mensen met bepaalde psychische aandoeningen moeten eerst deskundig advies inwinnen.

Mindfulness is niet voor iedereen geschikt, ook al is het voor velen geweldig. Het is slim om voorzichtig te zijn, vooral als u risico loopt. Zo voorkomt u dat u de dingen erger maakt voor uzelf.

 1. Bedenk wat voor u het beste zou kunnen werken. Praat met een deskundige op het gebied van geestelijke gezondheid voordat u begint.
 2. Let op slechte effecten. Als u tekenen ziet, stop dan en vertel het iemand.
 3. Zoek een leerkracht die u kan helpen wanneer het moeilijk wordt. Zij kunnen u de juiste weg wijzen.

Voorzichtig zijn en de gevaren kennen, helpt u beslissen. Denk goed na over uw keuzes. Misschien werkt iets anders beter voor u, en dat is ook goed.

Nadelige effecten van mindfulnessbeoefening

Mensen hebben het vaak over het goede van mindfulness. Toch moeten we weten dat het niet allemaal goed is. Sommige onderzoeken tonen aan dat mindfulness problemen kan veroorzaken in de geest, het lichaam en de hersenen.

Psychologische problemen

Het beoefenen van mindfulness kan psychische problemen soms verergeren. Sommige mensen kunnen zich bijvoorbeeld angstiger, afstandelijker of verdrietiger voelen nadat ze het geprobeerd hebben. Studies meldden dat 25% van degenen die mediteren negatieve effecten voelde. En 73% van de boeddhistische mediteerders zei dat het hun leven veel pijn deed.

Somatische en neurologische problemen

Mindfulness wordt ook in verband gebracht met lichamelijke en hersenproblemen. Enkele problemen zijn minder motivatie, problemen met leren en anderen de schuld geven als ze iets verkeerd doen. Deze punten herinneren ons eraan dat we moeten controleren of mindfulness goed voor ons is voordat we ermee beginnen. Artsen en deskundigen kunnen helpen als dat nodig is.

Ongunstig Effect Percentage getroffen deelnemers
Negatieve bijwerkingen die langer dan een maand duren 6%
Storende bijwerkingen die langer dan een maand duren 14%
Ten minste één meditatie-gerelateerd schadelijk effect 58%
Bijwerkingen die het dagelijks functioneren beïnvloeden 37%
Blijvende negatieve effecten gedurende meer dan een maand 6%

De grafiek laat zien hoe meditatie voor velen ernstige problemen kan veroorzaken. Sommigen voelden zich angstig, onthecht of hadden moeite met denken en dingen doen. Wees voorzichtig en ken de risico's als u wilt mediteren.

Mindfulness is niet altijd goed voor iedereen. Praat met een arts of deskundige voordat u ermee begint, vooral als u in het verleden psychische problemen of trauma's hebt gehad. Door de risico's te begrijpen, kunnen we mindfulness beter en veiliger gebruiken.

Individuele verschillen in mindfulness-ervaringen

Mindfulness heeft op veel verschillende manieren invloed op mensen. Sommigen vinden het nuttig, anderen zien niet veel verandering, en sommigen kunnen problemen ondervinden. Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen baat heeft bij mindfulness. Bepaalde mensen kunnen speciale ondersteuning of advies nodig hebben wanneer ze het proberen.

Versterking van innerlijke problemen

Mindfulness kan sommige problemen verergeren. Dit kan gebeuren bij depressie, bipolaire stoornis of psychose. Meer aandacht besteden aan uw gevoelens kan deze problemen groter maken.

Ego-opruiende hypothese

Mindfulness kan ook de manier waarop we onszelf zien door elkaar schudden. Het kan voor sommigen emotionele schokken veroorzaken. Wanneer we zonder oordeel naar onze gedachten en gevoelens kijken, kan dat moeilijk zijn. Sommigen kunnen zich er angstig of verloren door voelen, vooral zonder de juiste hulp.

Studies onderzoeken steeds meer hoe mindfulness ons verschillend beïnvloedt. Mindfulness kan goed zijn voor velen, maar misschien niet voor anderen. Als u erover denkt om het te proberen, vooral als u al te maken hebt met geestelijke gezondheidsproblemen, is het een goed idee om met een professional te praten. Ervoor zorgen dat u de juiste ondersteuning krijgt, kan het verschil maken tussen wel of niet helpen.

Studie Type Deelnemers Interventie Maatregelen Bevindingen
Bagby et al. (2008) RCT 146 (CBT), 129 (PHT) CGT, PHT Herziene NEO-persoonlijkheidsinventaris, Hamilton Depression Rating Scale De invloed van neuroticisme op de ernst van depressie onderzocht
de Vibe et al. (2015) RCT 144 (MBSR), Wachtlijst MBSR Basis karakterinventaris De effecten van neuroticisme en consciëntieusheid op psychologische stress, subjectief welzijn en stress bij studenten geëvalueerd.
Nyklíček en Irrmischer (2017) Longitudinaal 167 MBSR Herziene NEO-persoonlijkheidsinventaris, stemmingsprofiel Het effect van neuroticisme op angst onderzocht

Inconsistent bewijs voor de voordelen van mindfulness

Mindfulness wordt steeds populairder. Maar het bewijs van de voordelen is nog steeds niet duidelijk. Uit recent onderzoek is gebleken dat mindfulness ervoor kan zorgen dat mensen iets minder verdrietig zijn, zich minder zorgen maken en ook iets minder pijn voelen. Het helpt ook een beetje bij een minder gestrest gevoel en een betere levenskwaliteit. Maar het werkt niet voor iedereen hetzelfde. Sommigen zien deze verbeteringen misschien niet.

Matige verbeteringen in depressie en angst

Mindfulness kan sommigen helpen bij depressie en angst. Dat is goed nieuws. Maar andere manieren om te helpen, zoals leren over de geest of ontspannen, werken net zo goed.

Vergelijkbaar met andere interventies

Het onderzoek keek ook naar de voordelen op lange termijn, van 3 weken tot 3 jaar later. Ze ontdekten dat mindfulness niet beter is dan andere soorten hulp. Dit betekent dat het ongeveer even goed is als die andere soorten hulp, niet beter.

Studie Attribuut Mindfulness-interventie Controle Interventie
Verbetering in depressie Matig Matig
Verbetering in angst Matig Matig
Verbetering in pijn Matig Klein
Verbetering in stress Zeer klein Zeer klein
Verbetering in levenskwaliteit Zeer klein Zeer klein

De tabel laat zien dat mindfulness en de vergelijkingen vergelijkbare resultaten hebben. Mindfulness bestrijdt pijn iets beter. Maar over het algemeen is het niet veel beter dan andere manieren om mensen te helpen. Dit is anders dan wat de meeste mensen denken over de kracht ervan.

Mindfulness als preventieve behandeling voor depressie

Mindfulness is niet alleen meer om u beter te voelen - er wordt ook naar gekeken om depressies te stoppen voordat ze beginnen. Sommige deskundigen richten zich graag op een aanpak die mindfulness-gebaseerde cognitieve therapie (MBCT) wordt genoemd . Ze kijken of het mensen helpt die vaak echt down zijn. Het blijkt dat veel studies zeggen dat het goed is om ervoor te zorgen dat deze mensen zich beter blijven voelen.

Mindfulness-gebaseerde cognitieve therapie (MBCT)

In het begin leek MBCT een spelbreker te zijn. Het leek te verminderen hoe vaak mensen zich weer depressief voelden. Maar voor mensen die niet zo vaak depressief zijn geweest, is het misschien niet de beste keuze. Ga maar na, het verhoogde voor deze mensen soms zelfs de kans om zich weer down te voelen.

Doeltreffendheid voor specifieke subgroepen

Recent onderzoek vertelt ons dat niet iedereen met veel depressies in het verleden hetzelfde over MBCT denkt. In feite lijkt MBCT echt mensen te helpen die in hun jeugd moeilijke tijden hebben doorgemaakt. Het is alsof het echt hun behoefte aanspreekt om van zulke ervaringen te genezen.

De jury is er dus nog niet uit of MBCT voor iedereen geschikt is. Deze verhalen herinneren ons eraan hoe belangrijk het is om de therapie op de persoon af te stemmen. Het vertelt ons ook dat artsen altijd op de hoogte moeten zijn wanneer we proberen te genezen. Op die manier kunnen we er zeker van zijn dat we op de juiste weg zijn om ons beter te voelen.

Meditatie-gerelateerde bijwerkingen studie

Mindfulnessoefeningen zijn bij velen geliefd, maar een onderzoek heeft potentiële risico's aan het licht gebracht. Bij dit onderzoek, dat werd uitgevoerd aan het National Institutes of Health, waren veel deskundigen betrokken. Zij ontdekten dat mindfulness bij sommige mensen slechte en langdurige effecten had.

Gedysreguleerde stimulatie en angst

Sommige mensen hadden het gevoel dat ze hun energie niet onder controle hadden na het mediteren. Ze hadden moeite met slapen, voelden zich angstig en niet verbonden. Een grote 37% had negatieve effecten die hun leven moeilijker maakten. Ze worstelden met angst en het beheersen van hun emoties.

Dissociatie en emotionele afstomping

Een andere zorgwekkende bevinding was dat sommigen zich uitgecheckt voelden na het mediteren. Hierdoor voelden ze niet veel, wat goed zou kunnen klinken, maar dat niet was. Het onderzoek zei dat dit de manier waarop ze met anderen omgaan en zichzelf zien echt in de war kon sturen.

Flashbacks en executieve disfunctie

Flashbacks en hersenproblemen werden ook opgemerkt bij sommige mediteerders. Dit beïnvloedde hun geheugen, besluitvorming en meer. Vooral mensen met bestaande geestelijke gezondheidsproblemen of vroegere trauma's zouden deze resultaten verontrustender kunnen vinden.

Het onderzoek toonde aan dat goede en slechte effecten niet volledig gescheiden zijn. Zelfs als sommigen beter werden van depressie, kunnen ze nog steeds te maken krijgen met slechte effecten. Voorzichtige keuzes zijn dus belangrijk. Artsen moeten zowel de goede als de slechte effecten van mindfulness afwegen met de achtergrond van hun patiënten in gedachten.

Risicofactoren voor bijwerkingen

Onderzoekers onderzoeken de nadelen van mindfulness. Ze hebben een aantal dingen gevonden die mindfulness voor sommige mensen moeilijk kunnen maken. Het is belangrijk om deze risico's te kennen, vooral als u te maken hebt met geestelijke gezondheidsproblemen of andere manieren zoekt om mindful te zijn.

Duur van meditatiebeoefening

Hoe lang u mediteert is een belangrijke factor. Een studie toont aan dat zeer lange meditatie, zoals 12-15 uur per dag in retraites, tot slechte gevoelens kan leiden. Voor sommigen kan zoveel meditatie pijn doen in plaats van helpen, en mentale problemen erger maken of nieuwe veroorzaken.

Context en cultureel begrip

De instelling en weten waar meditatie vandaan komt is belangrijk. De Dalai Lama waarschuwt ervoor om met meditatie te beginnen zonder het goed te kennen. Leren van degenen die het wel weten, met de juiste achtergrondinformatie, kan u veilig houden en mindfulness bevredigender maken.

Ongunstig Effect Percentage deelnemers
Negatieve bijwerkingen die langer dan een maand duren 6%
Storende bijwerkingen die langer dan een maand duren 14%
Minstens één meditatie-gerelateerd schadelijk effect gerapporteerd 58%
Bijwerkingen ondervonden met negatieve gevolgen voor het dagelijks functioneren 37%
"Blijvende slechte effecten" langer dan een maand 6%

De tabel laat zien dat veel mensen in studies slechte effecten ondervonden van mindfulness. Het is cruciaal om deze risico's te kennen en ermee om te gaan. Dit geldt vooral als u al problemen hebt met uw geestelijke gezondheid of als u op zoek bent naar andere manieren van mindfulness.

 • Gedysreguleerde opwinding
 • Angst
 • Tekenen van dissociatie
 • Emotionele afstomping
 • Flashbacks
 • Gecompromitteerde uitvoerende disfunctie
 • Sociale terugtrekking
 • Perceptuele overgevoeligheid

Veelvoorkomende slechte effecten waren onder andere overmatig alert zijn, angst, gevoel van onmacht, emoties niet voelen, slechte dingen herinneren, problemen met denken en alleen willen zijn. Als u psychische problemen hebt, is het een must om met een arts te praten voordat u mindfulness probeert.

Mindfulness-gerelateerde problemen aanpakken

Voelt u zich slecht door mindfulness? Het is OK om hulp te vragen. Sommige mensen vinden mindfulness riskant. Zij moeten advies inwinnen bij deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheid of meditatie-instructeurs. Deze professionals weten veel over deze kwesties.

Cheetah Huis Hulpmiddelen

Cheetah House helpt bij moeilijkheden die te maken hebben met meditatie. Het werd opgericht door Dr. Willoughby Britton. U kunt veel hulp vinden op hun website, zoals video's, verhalen en een lijst van professionals op het gebied van geestelijke gezondheid.

Professionele hulp zoeken

Voelt u zich vreemd bij mindfulness? Praat met een psychiater of een meditatie-instructeur. Zij snappen het. Zij kunnen nieuwe manieren of andere praktijken voorstellen die misschien beter bij u passen.

Hulpbron Beschrijving
Cheetah Huis Non-profitorganisatie die informatie en bronnen verschaft over meditatiegerelateerde problemen
Professionals in de geestelijke gezondheidszorg Therapeuten, counselors en psychologen gespecialiseerd in het aanpakken van nadelige effecten van mindfulness praktijken
Meditatie-instructeurs Ervaren leerkrachten die vertrouwd zijn met mogelijke risico's en contra-indicaties van mindfulnessbeoefening

Professionele hulp krijgen kan dingen beter maken. Het helpt de slechte effecten van mindfulness te verminderen. En het leidt u naar veiligere en goede manieren van mindfulness die passen bij uw geestelijke gezondheid. Het draait allemaal om het vinden van wat voor u het beste is.

Conclusie

Mindfulnessbeoefening heeft veel goede kanten. Maar ze zijn niet altijd goed voor iedereen, vooral als u te maken hebt met geestelijke gezondheidsproblemen of vroegere trauma's. Praat met een deskundige op het gebied van geestelijke gezondheid voordat u ermee begint. Zij kunnen u vertellen of het veilig voor u is.

Als mindfulness niet geschikt voor u is, zoek dan naar andere wegen. Het is slim om uit te zoeken wat het beste bij uw behoeften past. Hulp krijgen van professionals kan u in de juiste richting wijzen. Het is belangrijk om te blijven studeren om er zeker van te zijn dat mindfulness helpt en niet schaadt, vooral voor mensen voor wie het niet geschikt is.

Mindfulness kan nuttig zijn, maar we moeten het slim aanpakken. Doe het langzaam, vraag om advies en wees voorzichtig. Op deze manier zorgen we ervoor dat we het goede dat het ons kan brengen, kunnen aanboren. Maar tegelijkertijd proberen we problemen onderweg te vermijden. Dit helpt om er zeker van te zijn dat we goed voor onszelf zorgen.

FAQ

Wie moet het beoefenen van mindfulness vermijden?

Mensen met psychologische problemen moeten voorzichtig zijn met mindfulness. Het zou hun problemen kunnen verergeren.

Wat zijn enkele mogelijke nadelige effecten van mindfulnessbeoefening?

Mindfulness is misschien niet goed voor iedereen. Het kan leiden tot meer angst of depressie. Het kan ervoor zorgen dat u zich emotieloos voelt of minder goed in staat bent om beslissingen te nemen.

Waarom ervaren sommige mensen negatieve effecten van mindfulness?

Voor sommigen kan mindfulness slechte gevoelens versterken. Het zou de manier waarop ze zichzelf zien kunnen veranderen, waardoor emotionele problemen kunnen ontstaan.

Is het bewijs voor de voordelen van mindfulness consistent?

Het bestuderen van mindfulness laat gemengde resultaten zien. Het helpt een beetje bij depressie en angst. Maar het doet niet veel voor gelukkige gevoelens of aandacht.

Is mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) effectief voor de behandeling van depressie?

MBCT helpt het aantal terugvallen in depressie voor sommigen te verminderen. Maar voor mensen met minder episoden werkt het misschien niet zo goed. Recente onderzoeken laten gemengde resultaten zien.

Wat zijn enkele veelvoorkomende bijwerkingen die gerapporteerd zijn in meditatie-gerelateerde onderzoeken?

Slechte kanten van meditatie kunnen energieproblemen en angst zijn. Het kan u het gevoel geven dat het u niets kan schelen of dat u moeite hebt om keuzes te maken.

Wat zijn enkele mogelijke risicofactoren voor het ervaren van negatieve effecten van mindfulness?

Te veel meditatie of een verkeerde kijk erop kan problemen veroorzaken. Langere meditaties, vooral in een groep, kunnen leiden tot slechte gevoelens.

Wat moet ik doen als ik negatieve veranderingen of verontrustende symptomen ervaar tijdens het beoefenen van mindfulness?

Als mindfulness u een slecht gevoel geeft, zoek dan hulp. Praat met een meditatiedeskundige of een professional op het gebied van geestelijke gezondheid. U kunt ook contact opnemen met Cheetah House voor ondersteuning.

Bron koppelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/