Hoe de hersenen opnieuw bedraden door meditatie?

Gepubliceerd:

Hebt u zich ooit afgevraagd of u de werking van uw hersenen kunt veranderen? Ja, u kunt uw hersenen echt opnieuw bedraden om rustiger en meer gefocust te zijn. Het geheim is meditatie.

Inhoud:

 1. Belangrijkste opmerkingen
 2. De kracht van mindfulness en meditatie
  1. Mindfulness en meditatie definiëren
  2. Voordelen van Mindfulness
 3. De wetenschap achter mindfulness en herbedrading van de hersenen
  1. Neuroplasticiteit: Hoe de hersenen veranderen
  2. Grijze hersenmassa en de rol ervan in de hersenfunctie
 4. Mindfulness en de prefrontale cortex
  1. Verbeterde planning en probleemoplossing
  2. Verbeterde emotieregulatie
 5. Mindfulness en de hippocampus
  1. Leren en geheugen stimuleren
 6. Mindfulness en de amygdala
 7. Bijkomende voordelen van Mindfulness voor de gezondheid van hersenen en lichaam
  1. Verbeterde symptomen van chronische aandoeningen
  2. Verlaagd risico op hoge bloeddruk
  3. Vertraagd verouderingsproces
 8. Eenvoudige manieren om mindfulness in uw dagelijkse routine te integreren
  1. Focussen op de adem
  2. Mindful eten
 9. De hersenen herbedraden door meditatie
  1. Regelmatige oefening versterkt de neurale paden
  2. Stress en angst verminderen
  3. Zelfbewustzijn en lichaamsverbinding verbeteren
  4. Positieve denkpatronen bevorderen
 10. Aan de slag met mindfulness en meditatie
 11. Conclusie
 12. FAQ
  1. Hoe bedraadt meditatie de hersenen?
  2. Wat is mindfulness en hoe komt het de geestelijke gezondheid ten goede?
  3. Welke rol speelt grijze stof in de hersenfunctie?
  4. Hoe beïnvloedt mindfulness de prefrontale cortex?
  5. Kunnen mindfulness en meditatie het leren en het geheugen verbeteren?
  6. Hoe beïnvloedt mindfulness de amygdala en het stressniveau?
  7. Wat zijn enkele eenvoudige manieren om mindfulness in het dagelijks leven op te nemen?
  8. Hoe kan ik beginnen met mindfulness en meditatie?
 13. Bron koppelingen

Door mindfulness meditatie te beoefenen, kunnen uw hersenen veel veranderen. In slechts 8 weken oefenen, 30 minuten per dag, zult u grote veranderingen zien. Uw hersenstructuren die helpen bij het denken en hoe u dingen begrijpt, zullen sterk verbeteren.

Beginnen met mediteren brengt een heleboel goede dingen met zich mee. Het helpt het geheugen, zorgt ervoor dat u uzelf en anderen beter begrijpt en verlaagt stress. Bovendien vergroot het uw vaardigheden om plannen te maken en problemen op te lossen1.

Hoe de hersenen opnieuw bedraden door meditatie

Mindfulness helpt ook bij het leren en onthouden van dingen. Het maakt u bewuster van uzelf en anderen en meer compassievol. Na verloop van tijd kunt u zelfs een diep gevoel van vrede en verbondenheid met de wereld voelen2.

Leren over de wetenschap van meditatie en hulp krijgen van experts is de sleutel. Het helpt u om uw geest beter te gebruiken voor een goede geestelijke gezondheid en geluk. Dus, klaar om te beginnen aan een verbazingwekkende reis van zelfontdekking en hersenverandering? Laten we samen in de wondere wereld van meditatie duiken.

Belangrijkste opmerkingen

 • Meditatie kan de hersenen opnieuw bedraden door middel van neuroplasticiteit, waarbij nieuwe neurale verbindingen worden gevormd en de hersenen zich aanpassen aan nieuwe ervaringen.
 • Slechts 8 weken meditatie beoefening, 30 minuten per dag, kan leiden tot aanzienlijke veranderingen in de hersenstructuur en -dichtheid.
 • Mindfulness-meditatie veroorzaakt meetbare veranderingen in hersengebieden die te maken hebben met geheugen, gevoel van eigenwaarde, empathie en stress.
 • Verhoogde dichtheid van de grijze stof in de prefrontale kwab verbetert uitvoerende functies zoals plannen, problemen oplossen en emotieregulatie.
 • Meditatie kan helpen om levenskrachtenergie aan te boren, wat resulteert in gevoelens van kalmte, gelukzaligheid en eenheid.

De kracht van mindfulness en meditatie

Tegenwoordig zoeken velen naar manieren om zich mentaal en fysiek beter te voelen. Mindfulness en meditatie helpen veel mensen. Ze brengen veel goeds, ondersteund door veel onderzoek. In 2015 hadden 16,1 miljoen Amerikanen een ernstige depressie3. Deze praktijken zijn als een licht voor mensen met geestelijke problemen.

Mindfulness en meditatie definiëren

Mindfulness betekent dat u zich op het nu concentreert en uw gedachten en gevoelens kalmeert. Het is eenvoudig maar zeer diepgaand. U kunt het leren door meditatie. Er zijn steeds meer onderzoeken naar mindfulness gedaan, waaruit blijkt dat mensen zich zorgen maken over de voordelen ervan3.

Meditatie helpt uw geest te ontspannen en helder te blijven. Er zijn vele soorten, allemaal met verschillende manieren en doelen. Het heeft geholpen bij IBS, fibromyalgie en nog veel meer3. Het is dus een geweldige keuze voor veel gezondheidsproblemen.

Voordelen van Mindfulness

Mindfulness stimuleert zowel uw geest als uw lichaam. Het verandert uw hersenen na verloop van tijd op een goede manier. Bij gezondheidsproblemen zoals depressie en pijn helpt mindful mediteren enorm3.

Het helpt niet alleen uw geest. Het maakt uw lichaam ook sterker. Het helpt uw immuunsysteem en houdt uw gewicht in balans. Door meditatie kunt u ook beter met stressomgaan4.

De hersenen kunnen ten goede veranderen als u mediteert. Scans tonen dit aan. De effecten op de hersenen zijn zichtbaar, zelfs als u niet mediteert. Dit wijst op blijvende verbeteringen van mindfulness en meditatie3.

Het bewijs voor mindfulness blijft groeien. Studies onderzoeken hoe het depressieve mensen helpt. Ze onderzoeken de reactie van de hersenen op meditatie3. Dit zal ons helpen beter te begrijpen hoe mindfulness ons ten goede komt. De NCCIH ondersteunt dit werk3.

Bij mindfulness gaat het er niet om uw gedachten te stoppen. Het gaat erom dat u zich er bewust van bent en er rustig doorheen stuurt. Als u regelmatig oefent, zult u zich mentaal helderder voelen. Dit kan al beginnen met tien minuten meditatie per dag4. Door dit te doen, komen we beter in contact met de wereld en met onszelf.

De wetenschap achter mindfulness en herbedrading van de hersenen

Het menselijke zenuwstelsel regelt de activiteiten van het lichaam. Het omvat het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel bestaat voornamelijk uit witte en grijze stof. De grijze stof vertegenwoordigt ongeveer 40% van de hersenen. Het is donker weefsel waar informatie verwerkt wordt. Dit deel van de hersenen regelt emoties, geheugen, spraak en spiercontrole.

Studies tonen aan dat het beoefenen van mindfulness meditatie de structuur en functie van de hersenen kan veranderen. Dit omvat gebieden die te maken hebben met neuroplasticiteit en herbedrading van de hersenen. In 2015 hadden ongeveer 16,1 miljoen Amerikanen een ernstige depressie3. Het aantal onderzoeken met mindfulness steeg van een paar aan het eind van de jaren 90 naar 216 tussen 2013 en 20153. Uit deze onderzoeken kwamen voordelen naar voren voor gezondheidsproblemen zoals angst, depressie en PTSS3.

Neuroplasticiteit: Hoe de hersenen veranderen

Neuroplasticiteit is het vermogen van de hersenen om zich aan te passen op basis van nieuwe ervaringen. Het vormt nieuwe verbindingen en versterkt of verzwakt oude verbindingen. Mindfulness meditatie stimuleert neuroplasticiteit. Studies hebben aangetoond dat dit mensen met depressie, chronische pijn en angst kanhelpen3.

In een onderzoek zagen mensen die twee maanden mediteerden veranderingen in de hersenactiviteit, vooral in de amygdala3. De MBCT voor depressie kijkt naar hersenscans voor en na een cursus van acht weken. Het vergelijkt de hersenactiviteit bij mindfulnessoefeningen met een controlegroep die iets anders doet3. Het onderzoek startte in 2014 en heeft als doel uit te zoeken hoe mindfulness de hersenen van depressieve patiënten beïnvloedt3.

Grijze hersenmassa en de rol ervan in de hersenfunctie

Grijze stof is belangrijk voor het verwerken van informatie en voor aanpassing. Mindfulness vergroot de dichtheid van de grijze stof in belangrijke hersengebieden. Dit leidt tot een betere hersenfunctie en geestelijke gezondheid. De achtweekse mindfulnesscursus voor stressvermindering is een belangrijk voorbeeld. Deze omvat groepssessies, individueel werk en retraites3. Deze cursus is goed bestudeerd en laat zien hoe mindfulness de hersenen kan verbeteren.

Hersengebied Functie Impact van Mindfulness
Prefrontale cortex Uitvoerende functies, besluitvorming, emotieregulatie Verhoogde dichtheid van de grijze stof, verbeterde emotionele regulatie en cognitieve controle
Hippocampus Leren, geheugen, ruimtelijke navigatie Grotere dichtheid grijze stof, beter leren en geheugen
Amygdala Emotionele verwerking, angstreactie Verminderde activiteit en omvang, verminderde reactiviteit op stressoren

Inzicht in mindfulness en de effecten ervan helpt ons om het potentieel ervan voor de hersenen te begrijpen. Naarmate we meer leren, worden de voordelen voor de geestelijke gezondheid duidelijker. Er wordt voortdurend onderzoek gedaan. Het blijft aantonen hoe mindfulness meditatie de hersenen en de algehele gezondheid verbetert.

Mindfulness en de prefrontale cortex

De prefrontale cortex is belangrijk voor uitvoerende functies, zoals plannen, en houdt van mindfulness. Studies tonen aan dat het beoefenen van mindfulness meditatie de prefrontale kwab groter maakt. Dit leidt tot betere planning en probleemoplossende vaardigheden1.

Het is spannend omdat de prefrontale kwab cruciaal is voor het denken. Meer dan 40% van onze hersenen bestaat uit deze 'grijze stof'. Een grotere dichtheid van de grijze stof door mindfulness is een grote winst voor beter denken1.

Verbeterde planning en probleemoplossing

Door regelmatig aan mindfulness te doen, kunt u beter plannen en problemen oplossen. Na het mediteren wordt uw prefrontale cortex dikker5. Dit kan u scherper maken in hoe u denkt en dingen beslist.

Een onderzoek uit 2012 van J Neurosci laat zien hoe mindfulness uw hersenen ten goede kan veranderen. Mindfulness helpt de prefrontale cortex beter te werken bij het uitvoeren van taken en het oplossen van problemen6.

Verbeterde emotieregulatie

Mindfulness helpt u niet alleen om beter te denken, maar ook om uw gevoelens onder controle te houden. De prefrontale cortex speelt een grote rol bij het beheersen van emoties. Mindfulness kan ervoor zorgen dat u niet altijd slecht denkt en maakt u sterker in het omgaan met moeilijke gevoelens en situaties5.

In Neuroimage 2016 ontdekten Doll en andere onderzoekers dat het focussen op de ademhaling tijdens mindfulness uw emoties echt kan temmen. Mindful ademen zorgt voor een betere verbinding tussen twee hersendelen, de amygdala en de prefrontale cortex. Dit kan de emotionele boost die we krijgen van bepaalde gedachten of gevoelens afzwakken6.

Mindfulness verspreidt vriendelijkheid naar onszelf en anderen. Het is als een geschenk voor uw geest en hart. Compassietraining verandert hoe vriendelijk we zijn en hoe onze hersenen reageren op andermans pijn6. Voor mensen die angstig zijn of zich down voelen, kan mindfulness een grote hulp zijn. Het is goed om emotieproblemen minder intens te maken en om u vriendelijker te voelen15.

Hersengebied Effect van Mindfulness Voordeel
Prefrontale cortex Verhoogde dichtheid van de grijze stof Verbeterde executieve functies, planning en probleemoplossing
Amygdala Verminderde activiteit en connectiviteit met de prefrontale cortex Verbeterde emotieregulatie en minder angst

Steeds meer onderzoeken tonen aan hoe mindfulness de hersenen verandert. Dit laat ons zien dat we onze gedachten kunnen veranderen en beter kunnen leven. Mindfulness helpt ons om het aanpassingsvermogen van onze hersenen ten goede te gebruiken. Het is een beoefening die echte, blijvende veranderingen in onze geest en ons hart teweegbrengt.

Mindfulness en de hippocampus

Mindfulness helpt de hippocampus, een belangrijk deel van onze hersenen voor leren en geheugen. Een MRI-onderzoek toonde veranderingen in de hersenstructuur aan na een 8 weken durend Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma. Dit betekent dat mindfulness onze hersenen kan veranderen op manieren die het geheugen en het leren bevorderen7.

Volwassenen kunnen hun hersenen veranderen door training. Dit omvat activiteiten zoals het opdoen van nieuwe informatie, het aanleren van nieuwe vaardigheden en lichaamsbeweging. Mindfulness vormt de hersenen ook, waardoor ons geheugen en onze vaardigheden verbeteren7.

Leren en geheugen stimuleren

Mindfulness vergroot de hippocampus. Dit is goed voor leren en onthouden. Het kan studenten en werknemers helpen beter te presteren en meer te onthouden.

De hippocampus wordt vroeg beschadigd bij de ziekte van Alzheimer. Mindfulness kan helpen het geheugen te beschermen en dementie te stoppen. Het is de sleutel tot gezond ouder worden.

Studies naar meditatietradities zoals Insight, Zen en Tibetaans Boeddhisme toonden veranderingen aan in hersengebieden zoals de rechter voorste insula, hippocampus en fusiforme gyrus7.

Het MBSR-programma verandert de hippocampus. Het heeft sessies over acht weken, en een sessie van een hele dag in week zes. Het is voor mensen die hun stress willen verlagen7.

Hersengebied Functie Effect van Mindfulness
Hippocampus Leren en geheugen Verhoogde dichtheid van de grijze stof
Achterste cortex cingulate Emotionele verwerking en zelfreferentieel denken Verhoogde concentratie grijze stof
Temporo-pariëtale verbinding Theorie van het verstand en empathie Verhoogde concentratie grijze stof
Cerebellum Motorische controle en cognitieve functies Verhoogde concentratie grijze stof

Andere hersendelen groeien ook met mindfulness. Dit zijn onder andere de cingulate cortex posterior, de temporo-parietale junctie en de kleine hersenen. Mindfulness heeft een groot effect op veel hersengebieden7.

Mindfulness kan het leren, het geheugen en het ouder worden verbeteren. Door er elke dag deel van uit te maken, blijft de geest sterk en scherp. Het is de sleutel tot levenslange gezondheid voor de hersenen.

Mindfulness en de amygdala

De amygdala is als een kleine amandel diep in onze hersenen. Deze verwerkt onze gevoelens, vooral stress en zorgen. Hij is altijd op zoek naar gevaar en activeert de "vecht-of-vlucht"-reactie. Mindfulness kan de amygdala kalmeren. Hierdoor kunnen we ons beter concentreren en kalm blijven.

Studies tonen aan hoe krachtig mindfulness is. Na slechts twee maanden meditatie toonden hersenscans minder amygdala-activiteit3. Dit bewijst dat onze hersenen kunnen veranderen door mindfulness.

Mindfulness heeft veel voordelen. Door in het moment te zijn, concentreren we ons beter en houden we een heldere geest. Dit helpt ons om dingen goed te doen, problemen gemakkelijk aan te pakken en slimme keuzes te maken.

"Mindfulness gaat niet over het elimineren van stress of angst, maar eerder over het veranderen van onze relatie tot deze ervaringen. Door te leren onze gedachten en emoties zonder oordeel te observeren, kunnen we de macht die ze over ons hebben verminderen en met meer helderheid en veerkracht reageren op de uitdagingen van het leven." - Jon Kabat-Zinn, baanbrekend mindfulness onderzoeker

Mindfulness is cruciaal voor de geestelijke gezondheid. In 2015 hadden 16,1 miljoen Amerikanen een ernstige depressie3. Dagelijks mindfulness beoefenen verbetert het emotionele evenwicht. Het helpt ons om te gaan met depressie, pijn en angst.

Zoek om te beginnen elke dag tijd voor mindfulness. Gebruik meditatie, diep ademhalen of gedachten observeren. Kijk of uw lichaam gespannen is en richt u zachtjes terug wanneer uw gedachten afdwalen.

Mindfulness verandert ons en de mensen om ons heen. Het brengt innerlijke rust en sterke relaties.

Mindfulness Beoefening Effecten op de amygdala
Regelmatig mediteren Vermindert de reactiviteit van de amygdala en versterkt de verbindingen met de prefrontale cortex
Mindful ademen Kalmeert de amygdala en bevordert een staat van ontspanning
Lichaamsscan meditatie Verhoogt het bewustzijn van lichamelijke gewaarwordingen en vermindert stressgerelateerde activatie van de amygdala

Mindfulness brengt rust in een drukke wereld. Door stress te verminderen, helpt het ons ons volledige potentieel te bereiken. Hoewel het moeilijk kan zijn, zijn de voordelen eindeloos.

Bijkomende voordelen van Mindfulness voor de gezondheid van hersenen en lichaam

Mindfulness meditatie biedt veel voordelen voor de lichamelijke gezondheid. Het bestrijdt chronische aandoeningen, verlaagt hoge bloeddruk en vertraagt veroudering. Het transformeert onze geest en ons lichaam echt op opmerkelijke manieren.

Verbeterde symptomen van chronische aandoeningen

Mindfulness helpt mensen met aandoeningen zoals reumatoïde artritis, IBD en astma. Het verlaagt ook de bloedsuikerspiegel, wat de symptomen van diabetes verlicht8. Studies tonen aan dat het werkt bij veel andere aandoeningen, waaronder IBS, fibromyalgie, psoriasis, angst, depressie en PTSS3.

Verlaagd risico op hoge bloeddruk

Mindfulness verlaagt het risico op een hoge bloeddruk. Dit veelvoorkomende probleem kan tot ernstige problemen leiden. Het bevordert ontspanning, vermindert stress en houdt de bloeddruk gezond.

Vertraagd verouderingsproces

Onderzoek toont aan dat regelmatige mindfulness veroudering op cellulair niveau kan vertragen. Het vermindert oxidatieve stress en ontstekingen, waardoor ouderdomsziekten worden vertraagd. Dit houdt lichaam en geest jong en veerkrachtig.

Mindfulness helpt ook bij de geestelijke gezondheid. Het verbetert depressiesymptomen bij meer dan 3500 volwassenen8. Studies ondersteunen het gebruik ervan bij depressie, chronische pijn en angst3. Uit een meta-analyse van meditatie bleek dat het angst vermindert, vooral bij mensen met hogere niveaus8.

De schoonheid van mindfulness ligt in de toegankelijkheid en het aanpassingsvermogen ervan. Of u nu verlichting zoekt bij chronische pijn, uw risico op hoge bloeddruk wilt verlagen of gewoon eleganter ouder wilt worden, het opnemen van mindfulness in uw dagelijkse routine kan u helpen uw doelen te bereiken en uw algehele welzijn te verbeteren.

Het aantal onderzoeken naar mindfulness is in de loop der jaren sterk toegenomen, tot 216 in de periode 2013-20153. Er zijn steeds meer bewijzen dat mindfulness veel voordelen biedt. Door mindful te leven, kunnen we ons volledige fysieke en mentale potentieel bereiken. Dit leidt tot een gelukkiger, gezonder leven.

Eenvoudige manieren om mindfulness in uw dagelijkse routine te integreren

Mindfulness toevoegen aan onze dagen is gemakkelijk. Het kost niet veel tijd of moeite. Door eenvoudige taken op te nemen, kunnen we meer in het moment zijn. Dit helpt ons op vele manieren, zoals ons mentaal en fysiek beter voelen. Het meeste wat we doen gaat automatisch, we denken er niet echt over na9. Maar met mindfulness kunnen we bewust leven, niet uit gewoonte.

Focussen op de adem

Begin met uw ademhaling op te merken. Neem elke dag een beetje tijd om naar uw ademhaling te kijken. Probeer het niet te veranderen. Deze kleine stap kan u helpen ontspannen. Het verlegt uw focus van stress naar kalmte. Het zet ook een goede toon voor de dag. Zo kunt u misschien beter met dingen omgaan en aardiger met mensen omgaan9.

Mindful eten

Mindful eten kan uw kijk op voedsel echt veranderen. Neem kleine hapjes, eet langzaam en geniet van het uiterlijk, de smaak en de geur van het eten. Door dit te doen wordt eten een betere ervaring. Het helpt u ook om precies genoeg te eten. Begin maaltijden met diep ademhalen om naar uw honger te luisteren. Dit kan u helpen om gezondere voedselkeuzes te maken9. Het is goed om extra kilo's kwijt te raken en uw immuunsysteem een boost te geven.

Probeer loopmeditatie. Wees volledig aanwezig wanneer u loopt. Voel elke stap die u zet. Deze manier van wandelen kan uw stress verlagen en u minder verdrietig maken. Mindful zijn tijdens het sporten verbindt uw lichaam, geest en zenuwen. Hierdoor kunt u zich beter concentreren en dingen effectiever doen9.

Het beoefenen van mindfulness kan uw hersenen ten goede veranderen9. Houd u elke dag aan deze eenvoudige stappen. U zult merken dat u meer samen, gefocust en gelukkig bent. Wilt u meer weten over het toevoegen van mindfulness aan uw leven? Ga naar 5 eenvoudige oefeningen voor het dagelijks leven op Mindful.org voor tips.

De hersenen herbedraden door meditatie

Meditatie is een verbazingwekkende manier om de hersenen ten goede te veranderen. Het maakt de structuur en de werking van uw hersenen beter. Door het elke dag te doen, worden uw hersenen sterker op gebieden zoals focus en gelukkig denken. Dit leidt ertoe dat u zich elke dag beter in uw hoofd voelt. Het verandert sommige hersendelen die te maken hebben met geheugen, empathie en het voelen van stress1.

Regelmatige oefening versterkt de neurale paden

Vaak mediteren is essentieel. Het helpt om de hersenen te veranderen en al het goede uit mindful zijn te halen. Veel mediteren maakt de paden in uw hersenen die aan zelfbewustzijn en vriendelijkheid doen sterker. Deze verandering is te zien in delen van de hersenen die ons helpen om beter te leren en onszelf beter te leren kennen. Dit is allemaal te danken aan elke dag mindful zijn1.

Stress en angst verminderen

Meditatie is geweldig om stress en zorgen te verminderen. Het kan ervoor zorgen dat de amygdala, het deel van de hersenen dat bang is, kleiner wordt. Het maakt ook minder verbindingen met de voorkant van de hersenen. Deze verandering betekent dat u in moeilijke tijden kalm kunt blijven en beter kunt opletten. Het gaat erom dat u minder reageert en helderder denkt1.

Zelfbewustzijn en lichaamsverbinding verbeteren

Meditatie verbindt uw lichaam en geest ook nauwer. Het zorgt ervoor dat u uzelf leert kennen en voelt wat er van binnen gebeurt. Naar uw gedachten en gevoelens kijken zonder ze te beoordelen helpt u te begrijpen wie u bent. Dit leidt tot het beter beheersen van uw gevoelens en denken.

Positieve denkpatronen bevorderen

Veel mediteren helpt u om goede dingen te voelen, zoals begrip, hoop en vrede. Het zorgt ervoor dat u zich minder bang voelt en leert hoe u op een positieve manier met moeilijke tijden om kunt gaan. Deze verandering in hoe u denkt kan een grote verandering teweegbrengen in hoe u zich voelt en omgaat met de ups en downs van het leven.

Meditatie aan uw dag toevoegen is een slimme zet. Het is een gemakkelijke manier om uw hersenen gelukkiger en sterker te maken. U kunt kiezen uit een heleboel manieren, zoals apps gebruiken of gewoon stil zijn. Als u het vaak doet, kan het een groot verschil maken in hoe u de wereld ziet. Voor meer slimme tips over hoe u uw hersenen opnieuw kunt bedraden met mindfulness, kunt u de blogpost van Neurotrition bekijken.

Aan de slag met mindfulness en meditatie

Beginnen met mindfulness en meditatie is nu gemakkelijk. Er zijn veel apps en gidsen beschikbaar. Maak tijd voor dagelijkse oefening en meng mindfulness in uw leven. U zult zien dat meditatie de werking van uw hersenen verandert.10

Consequent zijn in meditatie is de sleutel. Slechts 20 minuten per dag kunnen de manier waarop uw hersenen werken voor relaties verbeteren. Neurale paden voor focus en positief blijven worden sterker. Dit leidt tot een mentaal gezondere persoon.

Begin met korte meditaties en maak ze geleidelijk langer. Ga op een gezellige plek zitten, sluit uw ogen en concentreer u op uw ademhaling. Deze eenvoudige techniek is zeer effectief.11.

Wanneer u begint te mediteren, wees dan vriendelijk en geduldig met uzelf. Het is niet erg als uw gedachten afdwalen. Problemen met focus zijn lessen. Elke oefening versterkt de hersenverbindingen. U leert beter omgaan met stress12.

Hulp krijgen van experts en de MindLabs app gebruiken kan u begeleiden. Ze bieden veel manieren om uw geestelijke gezondheid te verbeteren. Ze helpen u met slapen, angst en geldstress11.

Meditatie Voordeel Beschrijving
Verhoogde focus Het beoefenen van meditatie verbetert uw focus en aandacht.11.
Beter slapen Regelmatig mediteren kan uw slaap verbeteren.11.
Verminderde reactiviteit Hierdoor reageert u minder op stress.11.
Verbeterde aanwezigheid Het helpt u om u meer bewust te zijn van het nu.11.

Beginnen met deze reis brengt veranderingen met zich mee die verder gaan dan alleen uw relaties. Het versterkt uw immuunsysteem, maakt u scherper en vertraagt de veroudering van uw hersenen. Door dagelijks met een open hart te mediteren, zult u levensveranderende voordelen ervaren.

Conclusie

De kracht van mindfulness en meditatie is duidelijk. Het verandert onze hersenen ten goede. We leren van de wetenschap van hersenplasticiteit. Meditatie vermindert stress, verhoogt de focus en maakt het leven helderder. Studies tonen aan dat het helpt bij angst, depressie en pijn13.

Zelfs vier dagen mindfulness training kan ons al scherper maken.13 Door dagelijks slechts 27 minuten aan mindfulness te doen, groeit ook de grijze massa van onze hersenen. Dit helpt bij het geheugen, zelfbewustzijn en meer van anderen houden13.

Meditatie is ook goed voor uw lichaam. Het verlaagt de bloeddruk en maakt uw immuunsysteem sterker13. Uw intuïtie verbetert en veroudering in de hersenen vertraagt10. Het verandert de hersengolven zodat u rustiger en slimmer wordt13. Dit gebeurt door neuroplasticiteit, waardoor onze hersenen beter leren en onthouden13.

Het is belangrijk om mindfulness aan onze dagen toe te voegen en regelmatig te mediteren. Slechts twintig minuten per dag kunnen de werking van uw hersenen veranderen. Het maakt belangrijke hersenstructuren sterker voor relaties10. Meditatie helpt u om gevoelens beter te begrijpen en ermee om te gaan. Dit maakt onze relaties beter en gezonder10. Beginnen met deze reis is gemakkelijk en levert veel op. Iedereen kan van de voordelen van meditatie en mindfulness genieten.

FAQ

Hoe bedraadt meditatie de hersenen?

Meditatie verandert de hersenen door neuroplasticiteit. Dit betekent dat ze zichzelf reorganiseren op basis van ervaring. Door zich op het heden te richten, laten onze hersenen negatieve gedachten los. Dit maakt onze hersenen na verloop van tijd gezonder.

Wat is mindfulness en hoe komt het de geestelijke gezondheid ten goede?

Mindfulness is aandacht schenken aan het nu. Het helpt door u gevoelens en gedachten te laten zien zonder oordeel. Dit verlaagt stress, angst en depressie. Het verbetert ook hoe we onze emoties begrijpen en beheren.

Welke rol speelt grijze stof in de hersenfunctie?

Grijze stof is essentieel voor de hersenfunctie. Hiermee kunnen we herinneringen ophalen, spieren controleren en emoties voelen. Mindfulness kan de dikte van de grijze stof vergroten. Dit bevordert de geestelijke gezondheid en functie.

Hoe beïnvloedt mindfulness de prefrontale cortex?

Mindfulness maakt de prefrontale cortex dikker. Dit helpt bij het plannen en beheren van emoties. Hierdoor vermindert het negatieve gedachten. Het vermindert ook het zich slecht voelen bij moeilijke emoties of pijn.

Kunnen mindfulness en meditatie het leren en het geheugen verbeteren?

Ja, dat kunnen ze. Ze maken de hippocampus, die verbonden is met het geheugen, sterker. Mindful pauzeren kan onze manier van leren en onthouden verbeteren. Het is ook goed om het geheugen scherp te houden als we ouder worden.

Hoe beïnvloedt mindfulness de amygdala en het stressniveau?

Mindfulness doet de amygdala krimpen. Dit kalmeert angst en bezorgdheid. Het verzwakt ook de link met stress. Hierdoor kunnen onze hersenen beter gefocust blijven, in plaats van te reageren op angst.

Wat zijn enkele eenvoudige manieren om mindfulness in het dagelijks leven op te nemen?

Om dagelijks meer mindful te zijn, kunt u zich richten op uw ademhaling. Let erop zonder het te veranderen. U kunt ook langzaam eten en de smaak en textuur van uw voedsel opmerken. Een andere manier is loopmeditatie. Voel elke stap en hoe uw lichaam beweegt.

Hoe kan ik beginnen met mindfulness en meditatie?

Beginnen is eenvoudig met apps en online gidsen. De MindLabs app is een geweldige plek om te beginnen. Met dagelijkse oefening zult u positieve veranderingen opmerken. Hulp krijgen van ervaren leraren kan uw reis nog beter maken.

Bron koppelingen

 1. https://neurotrition.ca/blog/rewire-your-brain-mindfulness
 2. https://medium.com/age-of-awareness/how-i-rewired-my-brain-with-meditation-and-stepped-into-the-flow-life-f2f6e5c6fd28
 3. https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/04/harvard-researchers-study-how-mindfulness-may-change-the-brain-in-depressed-patients/
 4. https://themindfulsteward.com/mental-health/the-transformative-power-of-meditation-rewiring-your-brain-and-emotions/
 5. https://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/what-does-mindfulness-meditation-do-to-your-brain/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10026337/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3004979/
 8. https://www.healthline.com/nutrition/12-benefits-of-meditation
 9. https://www.mindful.org/take-a-mindful-moment-5-simple-practices-for-daily-life/
 10. https://marshalucasphd.com/how-does-re-wiring-your-brain-using-mindfulness-meditation-help-your-relationships-part-1/
 11. https://medium.com/thrive-global/how-meditation-can-help-rewire-the-brain-886650dd1af
 12. https://www.mindful.org/a-basic-mindfulness-practice-to-strengthen-neural-connections/
 13. https://feraacademy.com/rewiring-the-brain-the-science-behind-meditations-impact/

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/