Is mindfulness geschikt voor iedereen?

Gepubliceerd:

De laatste jaren is mindfulness erg populair geworden om stress te verminderen en mensen zich beter te laten voelen. Het gaat erom dat u zich concentreert op het nu, dat u de dingen om u heen en in uzelf begrijpt zonder te oordelen. Veel onderzoeken tonen aan dat het helpt bij angst, depressie en stress. Maar is het goed voor alle mensen?

Inhoud:

 1. Belangrijkste opmerkingen:
 2. De opkomst van mindfulness in de moderne samenleving
  1. Populariteit van Mindfulness-praktijken
  2. Mindfulness op de werkplek
 3. De grondbeginselen van Mindfulness begrijpen
  1. Definitie van Mindfulness
  2. Oorsprong in boeddhistische tradities
  3. Aanpassing voor westers publiek
 4. Mogelijke voordelen van Mindfulness
  1. Stressvermindering en ontspanning
  2. Verbeterde emotionele regulatie
  3. Verbeterde focus en concentratie
 5. Is Mindfulness geschikt voor iedereen?
 6. Individuele verschillen in mindfulness-ervaringen
  1. Verschillende niveaus van ontvankelijkheid
  2. Persoonlijke geschiedenis en trauma's
 7. Mogelijke risico's en bijwerkingen
  1. Verhoogde angst of depressie
  2. Opduiken van onderdrukte herinneringen
  3. Uitdagingen voor het gevoel van eigenwaarde
 8. Beperkingen van het huidige Mindfulness-onderzoek
  1. Gebrek aan langetermijnstudies
  2. Inconsistent of onovertuigend bewijsmateriaal
 9. Het belang van de juiste begeleiding en ondersteuning
 10. Alternatieven voor Mindfulness voor mentaal welzijn
  1. Lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken
  2. Sociale verbinding en vrijwilligerswerk
  3. Plezierige activiteiten ondernemen
 11. Conclusie
 12. FAQ
  1. Is mindfulness geschikt voor iedereen?
  2. Wat zijn de mogelijke voordelen van mindfulness?
  3. Zijn er risico's verbonden aan mindfulness?
  4. Hoe effectief is mindfulness in vergelijking met andere interventies?
  5. Kan mindfulness nuttig zijn voor kinderen?
  6. Is mindfulness effectief voor het beheersen van angst en depressie?
  7. Kan mindfulness worden geïntegreerd in de werkplek?
  8. Zijn er alternatieven voor mindfulness om mentaal welzijn te bevorderen?
 13. Bron koppelingen

Is mindfulness geschikt voor iedereen?

Uit een groot onderzoek bleek dat mindfulness veel mensen hielp door ze minder angstig, minder verdrietig en meer ontspannen te maken. Maar het werkte niet voor iedereen. Sommigen vragen zich nog steeds af of mindfulness voor iedereen werkt, of dat sommige mensen er meer baat bij hebben dan anderen.

Laten we het nu eens hebben over de mogelijke nadelen van mindfulness. Het is waar dat velen het erg nuttig vinden. Maar we hebben niet veel informatie over mogelijke slechte langetermijneffecten. Soms kan het leiden tot meer paniek, verdriet, te veel energie, of dingen zien of horen die er niet zijn.

In het vervolg zullen we dieper ingaan op mindfulness. We zullen het hebben over hoe het kan helpen, maar ook over mogelijke risico's. Zo kunt u zien of mindfulness goed voor u kan zijn. Als u dit weet, kunt u een slimme keuze maken door mindfulness te proberen.

Belangrijkste opmerkingen:

 • Mindfulness heeft aan populariteit gewonnen als hulpmiddel om stress te verminderen en welzijn te bevorderen
 • Hoewel veel mensen baat hebben bij mindfulness, is het misschien niet voor iedereen geschikt
 • Potentiële risico's en nadelige effecten van mindfulness-praktijken moeten verder worden onderzocht
 • Er moet rekening worden gehouden met individuele verschillen in de respons op mindfulness
 • De juiste begeleiding en ondersteuning zijn essentieel bij het beoefenen van mindfulness

De opkomst van mindfulness in de moderne samenleving

Mindfulness is de laatste tijd erg populair geworden. Het is geliefd bij miljoenen mensen over de hele wereld. Deze eenvoudige oefening helpt om stress te verminderen en u beter te voelen. Het is voor iedereen, waardoor het gemakkelijk is om van een vredige geest te genieten.

Populariteit van Mindfulness-praktijken

Veel onderzoeken tonen aan dat mindfulness werkt. In 2010 waren 39 onderzoeken het erover eens dat het kan helpen bij mentale en emotionele problemen. Een acht weken durend programma zorgde ervoor dat mensen zich minder angstig en verdrietig voelden. Ze reageerden ook minder op stress.

Mensen houden ook van mindfulness buiten klinieken. Mindful, een tijdschrift, is zeer succesvol. Het bereikt nu 100.000 lezers. En de website is super populair. Dit laat zien hoeveel mensen om mindfulness geven.

Mindfulness op de werkplek

Grote bedrijven zien de waarde in van mindfulness. Google, Apple en andere bedrijven bieden het aan hun personeel aan. Ze weten dat werknemers er gelukkiger en geconcentreerder van worden. Dit leidt tot minder ziekteverzuim.

Studies bevestigen mindfulness op het werk. Het helpt soldaten om scherp te blijven in moeilijke tijden. Mensen die mediteren presteren beter op toetsen dan mensen die dat niet doen. Het is geweldig voor stressvolle banen.

Organisatie Initiatief voor mindfulness
Google "Mindfulnessprogramma "Zoek in jezelf
Appel Mindfulnessruimten en meditatielessen op locatie
Sony Op mindfulness gebaseerde stressreductiecursussen voor werknemers
Ikea Begeleide meditatiesessies en mindfulness apps voor personeel
Ministerie van Volksgezondheid (VK) Mindfulness training voor professionals in de gezondheidszorg
Vervoer voor Londen Mindfulness workshops voor stressmanagement en veerkracht

Nu steeds meer mensen mindfulness proberen, zijn de vele voordelen ervan duidelijk. Het helpt persoonlijk en op het werk. U kunt zich sterker, gelukkiger en tevredener met het leven voelen.

De grondbeginselen van Mindfulness begrijpen

Mindfulness is tegenwoordig erg populair. Het helpt ons bewust te zijn in het moment. Dit betekent dat we naar onze gedachten, gevoelens en ons lichaam kijken zonder te oordelen. Het maakt ons helderder, vriendelijker en gelukkiger.

Definitie van Mindfulness

Mindfulness is je met nieuwsgierigheid en vriendelijkheid op het nu richten. We merken onze gedachten, gevoelens en de wereld om ons heen op zonder te oordelen. Dit helpt ons vaardig om te gaan met de ups en downs van het leven.

Oorsprong in boeddhistische tradities

In het boeddhisme beoefenen mensen al heel lang mindfulness. Het is een belangrijk onderdeel van hun weg naar spirituele groei en het beëindigen van lijden. Ze mediteren op hun ademhaling of gevoelens. Dit maakt hen bewuster en inzichtelijker.

Aanpassing voor westers publiek

In het Westen wordt mindfulness op seculiere manieren gebruikt. Dankzij Jon Kabat-Zinn wordt het gebruikt in de gezondheidszorg, op scholen en op het werk. Zijn programma helpt mensen met stress, angst en depressie. Het maakt het leven beter.

Mindfulness wordt tegenwoordig op verschillende manieren onderwezen, zoals:

 • Zitten en u richten op ademhaling of gevoelens
 • Verschillende lichaamsdelen opmerken en ontspannen
 • Aandachtig zijn terwijl u langzaam beweegt
 • Yoga gemengd met ademfocus

Deze manieren helpen ons om onszelf beter te leren kennen en ons evenwichtiger te voelen. Ze zorgen ervoor dat we met stress kunnen omgaan, contact kunnen maken met anderen en gelukkiger kunnen zijn.

Mindfulness Beoefening Potentiële voordelen
Zittende meditatie Minder stress en angst, betere aandacht
Lichaamsscan meditatie Ken uw lichaam beter, minder pijn, meer ontspannen
Wandelmeditatie Het dagelijkse leven beter begrijpen, minder denken, u beter voelen
Mindful Yoga Flexibeler zijn, minder stress, lichaam en geest met elkaar verbinden

Door de wortels en nieuwe toepassingen van mindfulness te begrijpen, zien we de enorme voordelen ervan. Het helpt onze geest en ons lichaam vandaag de dag enorm. Mindfulness is als een pad naar meer aanwezigheid, vriendelijkheid en kracht. Het maakt de beproevingen van het leven gemakkelijker te hanteren met een vredig hart.

Mogelijke voordelen van Mindfulness

Mindfulness is geweldig om onze geest gezond en kalm te maken. Het maakt ons bewuster en meer gefocust. Dit helpt ons om het leven helder te zien en ons van binnen vredig te voelen.

Stressvermindering en ontspanning

Mindful zijn helpt ons te kalmeren en te ontspannen. Het leert ons naar onze gedachten te kijken zonder te oordelen. Zo kunnen we beter met stress omgaan. Mindfulness kan ons minder angstig en verdrietig maken.

Mindfulness ademhaling doet ons lichaam ontspannen. Het vertraagt ons hart en kalmeert onze spieren. Dit regelmatig doen helpt bij stress, hartproblemen en pijn. Het zorgt er ook voor dat we beter slapen en ons minder ziek voelen.

Verbeterde emotionele regulatie

Mindfulness is de sleutel tot het beheersen van onze emoties. Het zorgt ervoor dat we beter op gevoelens reageren. Mindfulness laat ons onze emoties begrijpen zonder dat ze de overhand nemen. Dit helpt ons om evenwichtig en sterk te blijven.

Het bestuderen van emoties door middel van mindfulness maakt ons beter in taken en gelukkiger in relaties. Het laat ons zien hoe we de ups en downs van het leven met vriendelijkheid tegemoet kunnen treden.

Verbeterde focus en concentratie

Mindfulness is perfect voor de drukke wereld van vandaag. Het scherpt onze focus en voorkomt dat we te veel afgeleid raken. Mindfulness kan er zelfs voor zorgen dat onze hersenen beter werken.

Het doen van activiteiten zoals Tai Chi helpt onze hersenen scherp te blijven bij stress. Het geheugen van soldaten werd beter na mindfulness training. Dit laat zien hoe krachtig mindfulness kan zijn.

Mindfulness Voordeel Onderzoeksresultaten
Stress verminderen Een op mindfulness gebaseerde stressreductiegroep van 8 weken vertoonde tijdens een onderzoek significant minder angst, depressie en somatisch leed in vergelijking met een controlegroep.
Emotionele regulering Mindfulness meditatiebeoefening werd in verband gebracht met verminderde emotionele reactiviteit en verbeterde focus op een cognitieve taak.
Focus en concentratie Er werd een verbeterde werkgeheugencapaciteit waargenomen bij militairen die deelnamen aan een 8 weken durend mindfulnesstrainingsprogramma.

Mindfulness doet meer dan stress verlichten, ons helpen kalm te blijven en ons te concentreren. Het kan ervoor zorgen dat we onszelf beter begrijpen en vriendelijker zijn. Mindfulness bevordert onze gezondheid en maakt ons gelukkiger.

Is Mindfulness geschikt voor iedereen?

Mindfulness wordt steeds populairder en veel mensen proberen het. Maar misschien werkt het niet voor iedereen. Een groot onderzoek bekeek de gegevens van meer dan 11.000 mensen die mindfulnessprogramma's volgden. Ze ontdekten dat deze hielpen om zich beter te voelen en stress te verminderen, maar niet voor iedereen. Voor sommigen hielp mindfulness niet meer dan andere feel-good acties, zoals sporten.

Studies van hogere kwaliteit toonden aan dat mindfulness hielp om minder gestrest te zijn, maar niet om zich gelukkiger, minder depressief of minder angstig te voelen. Dit betekent dat we meer studies nodig hebben om met zekerheid te kunnen zeggen of mindfulness voor iedereen werkt. Belangrijk is dat we verschillend kunnen reageren op mindfulness. Niet alle reacties zijn goed. Mensen met een moeilijk verleden of psychische problemen hebben er misschien geen baat bij en kunnen zich zelfs slechter voelen.

Voordelen van mindfulness Mindfulness Risico's
Minder stress en angst Toegenomen angst of paniek
Verbeterde emotieregulatie Opduiken van verdrongen herinneringen
Verbeterde focus en concentratie Uitdagingen voor het gevoel van eigenwaarde

Thuis mindfulness beoefenen is eenvoudig. Maar als het vreemd of slecht aanvoelt, is het slim om met een deskundige op het gebied van geestelijke gezondheid te praten. De grote studie vertelt ons dat geestelijke gezondheidsprogramma's moeten passen bij de verschillende culturen en behoeften van mensen. Dus om te beginnen met mindfulness, of met welke activiteit op het gebied van geestelijke gezondheid dan ook, is voorzichtigheid geboden en het is mogelijk dat niet elke verdrietige of bezorgde persoon er baat bij heeft.

Wilt u meer leren over mindfulness? Hulp krijgen van experts is belangrijk. En ontspannende activiteiten proberen, zoals lichaamsbeweging of hobby's, kan ook goed zijn. Het gaat erom dat u uitzoekt wat voor u het beste werkt.

Individuele verschillen in mindfulness-ervaringen

Mindfulness wordt steeds populairder om te helpen bij angst en depressie. Maar niet iedereen vindt het kalmerend. Sommigen voelen zich er ongemakkelijk of bang door. Hoe u tegenover mindfulness staat, hangt van veel dingen af, zoals uw verleden. Ook trauma's en psychische aandoeningen spelen een rol.

Verschillende niveaus van ontvankelijkheid

Mensen reageren verschillend op mindfulness. Uit een groot onderzoek bleek dat mindfulness licht kon helpen bij depressie en angst. Maar het veranderde niet alles, zoals hoe gelukkig iemand zich voelde of hoe iemand sliep. Hieruit blijkt dat mensen op hun eigen manier op mindfulness reageren.

In een onderzoek van Ding et al. (2015) werd gekeken naar de invloed van verschillende persoonlijkheden op mindfulness. Zij ontdekten dat mensen met veel stress zich beter voelden bij mindfulness. Dit suggereert dat onze persoonlijkheid mindfulness meer of minder nuttig kan maken.

Studie Interventie Persoonlijkheidstrek Uitkomstmaten Resultaten
Ding et al. (2015) Mindfulness vs. Ontspanningstraining Neuroticisme, Extraversie Depressie, Vermoeidheid, Woede Hoog neuroticisme: Grotere vermindering van depressie, vermoeidheid en woede in mindfulness groep
Nyklíček en Irrmischer (2017) MBSR Neuroticisme Angst Vermindering van angst, gematigd door neuroticisme
Krick en Felfe (2019) Mindfulness vs. Onderwijs Cursus Neuroticisme, Openheid Zelfzorg, Psychologische stress, Negatief effect, Hartslagvariabiliteit Mindfulness-interventie: Verbeterde zelfzorg, minder psychologische belasting en negatief affect

Persoonlijke geschiedenis en trauma's

Uw verleden en trauma's kunnen uw mening over mindfulness veranderen. Mensen die in het verleden met trauma's te maken hebben gehad, kunnen het meeste baat hebben bij mindfulness. Deze hulp kan komen van programma's die mindfulness gebruiken om met verdrietige gevoelens of stress om te gaan.

Maar voor sommigen kan mindfulness moeilijke herinneringen of emoties naar boven brengen. De sleutel is om mindfulness samen met een professional uit de geestelijke gezondheidszorg te doen als u een moeilijk verleden hebt. Zij kunnen u helpen om veilig door deze moeilijke gevoelens heen te gaan en u begeleiden.

Hoewel mindfulness dus goed kan zijn voor velen, is het niet voor iedereen hetzelfde. Het heeft alles te maken met persoonlijke behoeften en geschiedenis. Met de juiste ondersteuning kan mindfulness uw geestelijke gezondheid echt verbeteren.

Mogelijke risico's en bijwerkingen

Mindfulness is geliefd om zijn goede effecten. Maar het is niet geschikt voor iedereen. Sommige mensen kunnen zich angstiger of verdrietiger voelen. Ze kunnen zich dingen herinneren die ze vergeten zijn. Het kan ook de manier waarop ze zichzelf zien veranderen.

Dit overkomt meer dan de helft van de mensen die veel mediteren. Uit een onderzoek bleek dat 37% hierdoor moeite had met dagelijkse activiteiten. Een onderzoek beoordeelde de negatieve effecten van intensieve meditatie. Meer dan de helft kreeg er op de een of andere manier last van.

Mindfulness is misschien niet goed voor mensen die al worstelen met hun geestelijke gezondheid. Het kan innerlijke problemen naar boven halen. En het kan iemand het gevoel geven dat hij zichzelf of de wereld waarin hij leeft niet kent.

 • Gedysreguleerde opwinding
 • Angst
 • Tekenen van dissociatie
 • Emotionele afstomping
 • Flashbacks
 • Gecompromitteerde uitvoerende disfunctie
 • Sociale terugtrekking
 • Perceptuele overgevoeligheid

Als iemand geestelijke gezondheidsproblemen of een traumageschiedenis heeft, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Als u mindfulness verkeerd doet, kan het erger worden. Zoek altijd hulp en begeleiding om extra stress te voorkomen.

Verhoogde angst of depressie

Velen houden van mindfulness om stress en angst te verminderen. Maar voor sommigen maakt het de dingen erger. 14% merkte slechte effecten op die langer dan een maand aanhielden. 6% had deze slechte effecten zelfs nog langer. Mindfulness kan ons confronteren met verborgen emotionele problemen. Hierdoor kunnen sommige mensen zich angstiger of verdrietiger voelen.

Opduiken van onderdrukte herinneringen

Mindfulness kan oude herinneringen naar boven halen, vooral slechte. Ons meer bewust worden van onze geest kan oude, pijnlijke herinneringen naar boven halen. Dit is moeilijk voor mensen die een trauma hebben meegemaakt. Het kan erg moeilijk zijn om deze herinneringen terug te zien.

Uitdagingen voor het gevoel van eigenwaarde

Mindfulness kan veranderen hoe we onszelf en de wereld zien. Het laat ons nadenken over onze gedachten en gevoelens. Dit proces kan ons doen twijfelen aan wat we dachten dat waar was over het leven. We kunnen ons verloren voelen of niet weten wie we zijn.

Ongunstig Effect Betrokken percentage deelnemers
Ten minste één meditatie-gerelateerd schadelijk effect 58%
Bijwerkingen met negatieve gevolgen voor het dagelijks functioneren 37%
Storende bijwerkingen die langer dan een maand duren 14%
Blijvende negatieve bijwerkingen na één maand 6%

Met name 6% die veel mediteerde, kreeg te maken met langdurige slechte effecten. Dit betekent dat veel mindfulness doen riskant kan zijn. Het is belangrijk om voorzichtig te mediteren, niet te veel. Goede leraren kunnen ons door moeilijke tijden heen loodsen.

Beperkingen van het huidige Mindfulness-onderzoek

Mindfulness is erg populair geworden. Maar het onderzoek ernaar heeft een paar beperkingen. Sommige onderzoeken zeggen geweldige dingen, maar andere zijn daar niet zo zeker van. We moeten beter naar de feiten kijken om het volledig te begrijpen.

Gebrek aan langetermijnstudies

Een groot probleem is het gebrek aan lange studies. Het meeste onderzoek kijkt naar wat er gebeurt na 8 tot 12 weken. Dit is goed voor de vroege effecten van mindfulness. Maar we weten niet wat er op de lange termijn gebeurt. Is het slechts een snelle oppepper of houdt het aan?

Zonder verder vooruit te kijken, is het moeilijk te zeggen. Kan mindfulness het leven na verloop van tijd echt beter maken, of is het een kortetermijnoplossing?

Inconsistent of onovertuigend bewijsmateriaal

De onderzoeksresultaten lopen nogal uiteen. Sommige wijzen in de richting van goede dingen, terwijl andere niet zo duidelijk zijn. Uit een groot onderzoek bleek dat mindfulness een beetje helpt bij een somber of gespannen gevoel. Maar het is niet voor iedereen een spelbreker. Andere methoden zoals lichaamsbeweging zouden op de lange termijn net zo goed kunnen werken.

Dit soort onderzoek is lastig. Het is moeilijk om te zeggen dat mindfulness beter werkt dan andere dingen. Er zijn meer onderzoeken nodig om duidelijke antwoorden te krijgen.

Studie Bevindingen
Cross-sectioneel onderzoek naar intensieve en langdurige meditatie Meer dan 60% van de deelnemers meldde minstens één negatief effect, variërend van toegenomen angst tot depressie en volledige psychose
Mindfulness-gebaseerde cognitieve therapie (MBCT) voor depressie Lagere terugvalpercentages voor personen met drie of meer episoden van depressie, maar verhoogde kans op terugval voor personen met twee of minder depressieve episoden
Meta-analyse van gerandomiseerde klinische onderzoeken Matige verbeteringen in depressie, angst en pijn; zeer kleine verbeteringen in stressvermindering en levenskwaliteit; geen significante effecten op positieve stemming, aandacht, slaap of middelengebruik
Vergelijking van op mindfulness gebaseerde interventies met ontspanning of psycho-educatie Geen betere klinische resultaten op middellange of lange termijn

Deze onzekerheid betekent dat we betere, nauwkeurigere onderzoeken nodig hebben. Deze zouden helpen om zeker te weten of mindfulness de beste keuze is. Het is belangrijk om het onderzoek te blijven analyseren. Zo leren we wat echt werkt.

Het belang van de juiste begeleiding en ondersteuning

Mindfulness kan helpen bij angst en stress. Maar als u het alleen doet, werkt het misschien niet. Het is het beste om hulp te krijgen van iemand die getraind is.

Mindfulness kan zelfs onze hersenen veranderen. Het beïnvloedt hoe we ons dingen herinneren en hoe we ons voelen. Maar vergeet niet dat het niet altijd goed voelt. Praten met een psycholoog kan helpen als het moeilijk wordt.

Mindfulnesstechniek Potentiële voordelen Belangrijke overwegingen
Mindfulness Meditatie Stressvermindering, verbeterde emotieregulatie, betere focus Vraag advies aan een gekwalificeerde instructeur, wees u bewust van uw persoonlijke beperkingen
Mindful eten Een gezond gewicht bereiken en behouden, verbeterde relatie met voedsel Raadpleeg een geregistreerde diëtist of voedingsdeskundige voor persoonlijke begeleiding
Mindfulness-gebaseerde stressreductie (MBSR) Minder angst en depressie, beter omgaan met ernstige ziekten Zorg ervoor dat het programma wordt geleid door een gecertificeerde MBSR-instructeur, bespreek eventuele zorgen met een zorgverlener

Begeleiding is belangrijk voor mindfulness. Het helpt ons bewuster te zijn zonder te oordelen. Maar het is misschien niet voor iedereen geschikt. Enkele punten om over na te denken zijn:

 • Het is verstandig om naar een professional op het gebied van geestelijke gezondheid te gaan als u in het verleden trauma's hebt opgelopen of mentale problemen hebt gehad.
 • De hulp van ervaren instructeurs maakt een groot verschil.
 • Het is belangrijk om altijd aardig voor uzelf te zijn als het moeilijk wordt.

Verzekeringen betalen nu mee aan mindfulness voor sommige gezondheidskwesties. Dit toont aan dat artsen in de voordelen ervan geloven. Toch is het van cruciaal belang om de juiste begeleiding te krijgen. Zo kunnen we het beste uit mindfulness halen en problemen voorkomen.

Alternatieven voor Mindfulness voor mentaal welzijn

Mindfulness is geweldig, maar niet voor iedereen geschikt. Gelukkig zijn er veel manieren om onze geestelijke gezondheid een boost te geven. Laten we enkele andere opties bekijken en vergelijken.

Lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken

Uw lichaam bewegen is een superkeuze. Lichaamsbeweging kan net als mindfulness stress, angst en depressie verminderen. Het geeft ons een goed gevoel doordat er endorfine vrijkomt.

Ademhalingsoefeningen en spierontspanning zijn ook goed. Ze helpen ons te kalmeren, spanningen te verlichten en rust te brengen. Diep ademhalen kan ons hart vertragen. Het bestrijdt stress en angst.

Techniek Voordelen Vergelijking met Mindfulness
Lichamelijke oefening Vermindert stress, angst en depressie; maakt endorfine vrij; bevordert concentratie op het huidige moment Kan net zo effectief zijn als mindfulness om het mentale welzijn te verbeteren
Diepe ademhalingsoefeningen Kalmeert het zenuwstelsel; vermindert spierspanning; bevordert ontspanning Biedt vergelijkbare voordelen als mindfulness bij het beheersen van stress en angst
Progressieve spierontspanning Vermindert spierspanning; bevordert een gevoel van innerlijke rust; helpt bij ontspanning Kan worden gebruikt als aanvullende techniek bij mindfulness voor stressvermindering

Sociale verbinding en vrijwilligerswerk

Samen met anderen zijn en helpen kan ons geluk echt een boost geven. Sterke relaties geven ons een doel en geven ons het gevoel dat we erbij horen. Ze beschermen ons ook als het moeilijk wordt.

Tijd geven kan ons een goed gevoel geven. Het verbetert ons humeur en hoe we onszelf zien. En het is een kans om nieuwe vrienden te maken en nieuwe dingen te leren.

Plezierige activiteiten ondernemen

Doen waar we van houden is een leuke manier om ons vredig te voelen. Diep in iets vreugdevols opgaan wordt "flow" genoemd. Het neemt onze geest weg van stress en problemen.

Dingen zoals schilderen, tuinieren, muziek of in de natuur zijn, helpen echt. Ze passen bij wie we zijn en waar we van houden. Er tijd voor maken is goed voor ons stressniveau.

Mindfulness Alternatief Belangrijkste voordelen
Lichamelijke oefening Stressvermindering, stemmingsverbetering, betere concentratie
Ontspanningstechnieken Verminderde angst, verbeterde slaap, groter gevoel van kalmte
Sociale verbinding Verbeterde veerkracht, groter gevoel erbij te horen, verbeterde stemming
Vrijwilligerswerk Gevoel van doelgerichtheid, versterkt gevoel van eigenwaarde, ontwikkeling van vaardigheden
Plezierige activiteiten ondernemen Vermindering van stress, meer vreugde en voldoening, verbeterd algeheel welzijn

Kiezen wat voor ons werkt, is de sleutel tot een goed gevoel. Mindfulness is één manier, niet de enige. Het verkennen van verschillende methoden kan leiden tot een evenwichtig, gelukkig leven.

Conclusie

Mindfulness is erg populair om onze geest goed te laten voelen. Het helpt veel bij stress. Een groot onderzoek in 2010 bekeek 39 andere onderzoeken. Daaruit bleek dat mindfulnesstherapie echt kan veranderen hoe we ons voelen en denken. Dit kan helpen bij veel gezondheidsproblemen. Goed nadenken en ons beter voelen zijn enkele goede dingen die mindfulness doet. Het kan ons ook helpen om ons beter te concentreren. 20 nieuwe mediteerders konden bijvoorbeeld beter omgaan met slechte gevoelens en helderder denken na een 10-daagse meditatieretraite.

Maar niet iedereen houdt van mindfulness of doet het goed met mindfulness. Dat komt omdat we allemaal verschillend zijn. Wat er in het verleden met ons gebeurd is, doet er ook toe. Het uitproberen van mindfulness kan soms slechte herinneringen naar boven brengen. Of het kan ons doen afvragen wie we zijn. Studies tonen aan dat het goed is om onze geest flexibeler te maken en met stress om te gaan. Toch wordt er nog steeds onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen ervan. We weten dus niet altijd zeker hoe goed het werkt in vergelijking met andere activiteiten.

Hulp en advies krijgen is belangrijk als u mindfulness wilt proberen. U kunt met een deskundige op het gebied van geestelijke gezondheid praten of deelnemen aan een goed mindfulnessprogramma. De American Psychological Association kan veel lezen over mindfulness. Het geeft CE-krediet en een test voor deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheid tegen betaling. Vergeet niet dat mindfulness slechts één manier is om mentaal gezond te blijven. Het is goed om verschillende soorten mindfulness te bekijken om te zien wat het beste bij u past.

FAQ

Is mindfulness geschikt voor iedereen?

Mindfulness werkt misschien niet voor iedereen. Het vermindert stress en helpt emoties onder controle te houden. Maar mensen zijn verschillend. Ervaringen uit het verleden en mogelijke slechte effecten moeten eerst worden overwogen.

Wat zijn de mogelijke voordelen van mindfulness?

Mindfulness brengt leuke dingen met zich mee. Het bestrijdt stress, verhoogt de emotionele controle en verscherpt de focus. Het kan ook een beetje helpen als u zich down, bezorgd of gekwetst voelt.

Zijn er risico's verbonden aan mindfulness?

Ja, voor sommigen zijn er risico's verbonden aan mindfulness. Het kan angst of verdriet opwekken. Oude, verborgen herinneringen kunnen naar boven komen. Het kan zelfs uw zelfbeeld aan het wankelen brengen. Zoek altijd de juiste hulp als u aan mindfulness doet.

Hoe effectief is mindfulness in vergelijking met andere interventies?

Mindfulness is geen zekere winnaar ten opzichte van andere hulpmiddelen zoals lichaamsbeweging of kalm blijven. Onderzoek heeft nog een lange weg te gaan. Niet alle onderzoeken zijn het altijd eens over de goede punten.

Kan mindfulness nuttig zijn voor kinderen?

Ja, het helpt kinderen ook. Het zorgt ervoor dat ze beter met gevoelens omgaan, zich beter kunnen concentreren en minder stress hebben. Maar de trucjes moeten wel bij hun leeftijd passen. En ze hebben de juiste hulp nodig.

Is mindfulness effectief voor het beheersen van angst en depressie?

Mindfulness kan angst en verdriet een beetje wegnemen. Maar het werkt niet voor iedereen hetzelfde. Mensen met slechte tijden of diepe zorgen in het verleden moeten voorzichtig zijn. Zij zouden deze effecten meer kunnen voelen.

Kan mindfulness worden geïntegreerd in de werkplek?

Grote werkplekken voegen mindfulness toe voor gelukkiger personeel en beter werk. Er wordt ook gezegd dat het ziekteverzuim vermindert. Maar het moet wel een keuze zijn. En werknemers moeten goede ondersteuning krijgen.

Zijn er alternatieven voor mindfulness om mentaal welzijn te bevorderen?

Ja, er bestaan andere manieren om u mentaal fit te voelen. Zoals uw lichaam bewegen, chillen, een band opbouwen met anderen, helpen, of hobby's doen waar u van houdt. De beste manier is voor iedereen anders.

Bron koppelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/