Hoe geheugen en mindfulness verbeteren?

Gepubliceerd:

Ooit een gemakkelijke manier gezocht om het geheugen te verbeteren en u mentaal beter te voelen? De sleutel zou wel eens in mindfulnessoefeningen kunnen liggen. Studies tonen aan dat korte mindfulness meditaties enorm kunnen helpen om dingen beter te onthouden en helderder te denken.

Hoe u uw geheugen en mindfulness kunt verbeteren

Mindfulness meditatie traint onze geest voor rust en focus. Deze oefening leidt tot een kalm bewustzijn van het heden. Door deze oefeningen vaak te doen, kunnen we ons geheugen verbeteren, ons beter concentreren en ons minder angstig of verdrietig voelen.

Onze geest focussen door middel van mindfulness kan ons denken en onze mentale vaardigheden echt verbeteren. Slechts een klein beetje dagelijkse oefening kan een scherpere geest ontsluiten. Mindfulness meditatie brengt veel goede dingen met zich mee door ons aandacht te laten schenken aan het nu.

Laten we eens kijken hoe mindfulness het geheugen en de stemming kan verbeteren. We zullen eenvoudige manieren vinden om met stress om te gaan en mindfulness dagelijks te gebruiken. Dit kan leiden tot een beter geheugen en een algeheel goed gevoel.

 • Korte mindfulness meditatiesessies kunnen visueel kortetermijngeheugen stimuleren
 • Mindfulness-meditatie verbetert de aandacht en de capaciteit van het werkgeheugen
 • Regelmatige beoefening van mindfulness kan leiden tot cognitieve verbetering en mentale helderheid
 • Mindfulnessoefeningen kunnen gemakkelijk in het dagelijks leven worden opgenomen voor blijvende voordelen
 • Het combineren van mindfulness met hersentrainingstechnieken kan geheugenverbetering optimaliseren

Het verband tussen geheugen en mindfulness begrijpen

Geheugen en mindfulness zijn nauw met elkaar verbonden. Met een kortetermijngeheugen kunnen we informatie korte tijd vasthouden. Dit helpt ons om dingen te doen, zoals een telefoonnummer onthouden voor een minuut. Ons werkgeheugen gebruikt deze informatie om problemen op te lossen of beslissingen te nemen.

Proactieve interferentie is een cool onderdeel van deze link. Dit is wanneer oude herinneringen onze herinnering aan nieuwe in de war sturen. Dit gebeurt vaak en kan leren moeilijk maken.

Mindfulness-meditatie kan ons helpen om deze geheugenstrijd aan te gaan. Het maakt ruimte vrij in onze hersenen. Dit betekent dat we meer ruimte hebben om nieuwe informatie op te slaan.

Studies tonen aan dat het beoefenen van mindfulness ons geheugen beter maakt. U wordt goed in het weten wat nieuw en wat oud is. En uw werkgeheugen wordt sterker. Hierdoor kunt u met meer informatie tegelijk jongleren.

Studie Belangrijkste bevindingen
Baltar Y. C., Filgueiras A. (2018) De effecten onderzocht van mindfulness-meditatie op aandachtscontrole bij voetbalspelers tijdens het tussenseizoen
Basso J. C., McHale A., Ende V., Oberlin D. J., Suzuki W. A. (2019) Korte, dagelijkse meditatie leidde tot verbeteringen in aandacht, geheugen, stemming en emotionele regulatie bij niet-ervaren mediteerders
Bergen-Cico D., Possemato K., Cheon S. (2013) De doeltreffendheid van een kort, op mindfulness gebaseerd stressreductieprogramma (Brief MBSR) op de psychologische gezondheid getest, met positieve resultaten.
Chiesa A., Calati R., Serretti A. (2011) Systematisch overzicht van neuropsychologische bevindingen geeft aan dat mindfulness training cognitieve vaardigheden verbetert

Mindfulness helpt onze hersenen ook groeien. Het is goed voor het deel dat ons helpt om herinneringen te maken. Het is dus meer dan alleen maar beter denken. Mindfulness zou onze hersenen kunnen veranderen zodat we beter onthouden.

Door aandacht te besteden aan nu en kalm te blijven, kunnen we meer onthouden. Het laat ons zien dat ons goed voelen net zo belangrijk is als goed denken. Het is een weg naar een scherper geheugen en slimmere hersenen.

Vervolgens zullen we het hebben over eenvoudige manieren om mindfulness te gebruiken om het geheugen een flinke boost te geven. Laten we leren hoe we de kracht van mindfulness kunnen gebruiken. Het is opwindend om te zien hoe het onze geest en ons leven kan veranderen.

De voordelen van Mindfulness voor geheugenverbetering

Mindfulness helpt enorm bij het verbeteren van het geheugen. Het maakt u meer bewust van het heden. Dit bevordert op zijn beurt weer hoe u dingen onthoudt. Uw vermogen om herinneringen op te halen wordt beter, wat leidt tot algeheel beter denken en voelen.

Proactieve interferentie verminderen

Mindfulness vecht tegen proactieve interferentie. Eenvoudig gezegd is dit wanneer oude herinneringen nieuwe herinneringen in de war sturen. Uit een onderzoek bleek dat mindfulness ervoor zorgde dat mensen in een geheugentest minder vergaten door oude herinneringen. Dit benadrukt hoe geheugenverbetering echt kan gebeuren met mindfulness.

Toename van hippocampusvolume

Het beoefenen van mindfulness kan onze hersenen veranderen, vooral de hippocampus. Dit is het gebied dat belangrijk is voor het geheugen. Het eerder genoemde onderzoek toonde groei aan in de hippocampus bij mindful deelnemers die het beter deden op de test.

Hoewel dit niet veel verschilde van de creatief schrijven groep na slechts vier weken, zag ander onderzoek een duidelijke groei na acht weken mindfulness. Hieruit blijkt dat mindfulness na verloop van tijd uw geheugen een boost kan geven door uw hersenen te veranderen.

De capaciteit van het werkgeheugen verbeteren

Mindfulness verbetert niet alleen het geheugen. Het verhoogt ook de capaciteit van het werkgeheugen. Dit is hoe goed we informatie waar we nu aan denken, kunnen vasthouden en gebruiken. Een betere focus en aandacht, dankzij mindfulness, zorgen ervoor dat we informatie duidelijker verwerken. Dit helpt ons om beter te denken, problemen op te lossen, beslissingen te nemen en creatiever te zijn.

Mindfulness kan niet alleen gezonde mensen helpen, maar ook mensen met geheugenproblemen. Denk aan oudere mensen, of mensen die te maken hebben met depressie of eerdere trauma's. Zelfs mensen met een posttraumatische stressstoornis kunnen er baat bij hebben. Zelfs mensen met een posttraumatische stressstoornis kunnen er baat bij hebben. Mindfulness bestrijdt het pletten van oude herinneringen. Het helpt ook de hersenen groeien op het gebied van geheugen en laat u helderder denken. Dit alles samen geeft uw geheugen en denkvermogen een boost.

Mindfulness meditatietechnieken voor geheugenverbetering

Mindfulness meditatie toevoegen aan uw dag helpt uw geheugen enorm. Een recent onderzoek toonde aan dat een paar minuten per dag concentreren een groot verschil maakt. Degenen die mediteerden onthielden dingen beter dan degenen die dat niet deden.

Gefocuste Aandacht Meditatie

Gerichte aandacht betekent dat u aan één ding denkt, zoals uw ademhaling. In het onderzoek besteedden mensen dagelijks 10 minuten aan het focussen op hun ademhaling. Als uw gedachten afdwalen, breng ze dan voorzichtig terug zonder hard voor uzelf te zijn.

Open Bewakingsmeditatie

Open monitoring gaat over bewust zijn van alles om u heen. Deelnemers aan het onderzoek probeerden dit, en werden zo meer afgestemd op het huidige moment. Om dit te doen, moet u uw gedachten en gevoelens opmerken zonder erin verstrikt te raken.

Lichaamsscan meditatie

Een bodyscan helpt u om u meer verbonden te voelen met uw lichaam. In het boek Mindfulness wordt uitgelegd hoe u dit kunt doen. Ga liggen of zitten en concentreer u zonder oordeel op elk deel van uw lichaam.

Meditatietechniek Beschrijving Voordelen voor het geheugen
Gerichte aandacht Het bewustzijn op een specifiek object richten, zoals de ademhaling of lichaamsgewaarwordingen Verbetert de aandacht en de capaciteit van het kortetermijngeheugen
Open bewaking Een breder bewustzijn van de omgeving en interne ervaringen cultiveren Verbetert de cognitieve flexibiliteit en vermindert proactieve interferentie
Lichaamsscan De aandacht systematisch door verschillende delen van het lichaam leiden Verhoogt het interoceptieve bewustzijn en vermindert stress, wat indirect het geheugen ondersteunt

Door deze oefeningen een onderdeel van uw routine te maken, zal uw geheugen verbeteren. Begin met een beetje tijd elke dag en voeg gaandeweg meer tijd toe. Regelmatig mediteren maakt echt het verschil.

Mindfulness integreren in het dagelijks leven voor een beter geheugen

De sleutel tot het verbeteren van het geheugen is het toevoegen van mindfulness aan ons leven. We hebben dagelijks maar een paar minuten nodig. Dit kan overal gebeuren, bijvoorbeeld in uw stoel of terwijl u een appel eet. Het helpt ons te focussen op het heden, waardoor ons geheugen een boost krijgt en stress afneemt.

Als we mindfulness proberen, komen er gedachten, maar dat is niet erg. We moeten ze opmerken en naar nu terugkeren. Het doel is niet om te stoppen met denken. Het gaat erom dat we een beter evenwicht hebben met onze gedachten.

Ook andere trucjes kunnen helpen met het geheugen:

 • Regelmatige lichaamsbeweging is goed voor de hersenen
 • Het eten van voedsel dat vol zit met voedingsstoffen die de hersenen versterken, helpt
 • Goed slapen 's nachts helpt het geheugen
 • Doe ook dingen die uw geest uitdagen, zoals puzzels of nieuwe dingen leren

Door deze te mixen met mindfulness ondersteunen we de gezondheid van onze hersenen. Ze werken samen om ons welzijn te verbeteren. Laten we eens kijken hoe elk van hen ons geheugen beïnvloedt:

Levensstijl Factor Invloed op het geheugen
Mindfulness Meditatie Het zorgt ervoor dat we dingen beter opmerken, vermindert stress en verbetert de aandacht en het geheugen.
Lichamelijke oefening Er stroomt meer bloed naar de hersenen, het ondersteunt de flexibiliteit en verhoogt het cognitieve niveau
Gezond dieet Het geeft de hersenen de nodige voedingsstoffen, bestrijdt zwellingen en zorgt voor een beter geheugen
Kwaliteitsslaap Het herstelt het geheugen terwijl het hersenafval wegspoelt, en verbetert het algehele denken

Door dagelijks mindfulness en gezonde gewoonten toe te voegen, kunt u uw geestkracht volledig maximaliseren. Dit leidt tot helderder denken, betere focus en een beter geheugen bij alles wat we doen.

De wetenschap achter mindfulness en geheugen

Veel wetenschappers zijn geïnteresseerd in hoe mindfulness ons geheugen beïnvloedt. Ze hebben veel studies gedaan. Deze studies tonen aan dat mindfulness mediteren ons kan helpen om dingen beter te onthouden. Dit helpt ons bij het leren, onthouden en omgaan met nieuwe dingen.

Neuroplasticiteit en Mindfulness

Neuroplasticiteit is een groot idee op dit gebied. Het betekent dat de hersenen kunnen veranderen door wat we doen en ervaren. Studies tonen aan dat mindfulness meditatie onze hersenen beter kan laten werken om dingen te onthouden.

In 2012 deed Sara Lazar een onderzoek waarbij ze speciale hersenfoto's gebruikte. Ze ontdekte dat de hersenen van mensen groter werden nadat ze acht weken gemediteerd hadden. Dit betekent dat meditatie de delen van onze hersenen die dingen onthouden sterker zou kunnen maken.

De rol van de hippocampus in geheugenvorming

De hippocampus is essentieel voor het maken en bewaren van herinneringen. Mindfulness lijkt dit deel groter te maken. Het helpt ook ons kortetermijngeheugen en voorkomt dat onze gedachten afdwalen.

Uit een onderzoek van Mrazek en anderen in 2013 bleek dat meditatie onze hersenen doet groeien en ons helpt om beter te presteren op geheugentests. Dit komt omdat ons geheugen scherper wordt als we mediteren.

Studie Belangrijkste bevindingen
Mrazek M. D. et al. (2013) Mindfulnesstraining verbeterde de capaciteit van het werkgeheugen en de GRE-prestaties terwijl het afdwalen van de geest werd verminderd.
Jha A. P. et al. (2010) De beschermende effecten van mindfulness training op werkgeheugencapaciteit en affectieve ervaring onderzocht.
Hoge E. A. et al. (2014) Toonde de effecten van mindfulness-meditatie op gegeneraliseerde angststoornis in een gecontroleerde studie.

Mindfulness helpt ook om stress en het hormoon cortisol te verminderen. Dit hormoon kan ons geheugen aantasten en de hippocampus kleiner maken. Door stress te verminderen, helpt mindfulness dus ons geheugen sterk te houden.

Steeds meer studies onderzoeken hoe mindfulness ons helpt herinneren. Leren over hersenplasticiteit en de hippocampus laat zien hoe krachtig mindfulness kan zijn. Het kan ons helpen om meer te onthouden en onze hersenen gezond te houden.

Veelvoorkomende hindernissen voor Mindfulness Beoefening overwinnen

Beginnen met mindfulness kan moeilijk zijn, maar ook de moeite waard. Toen ik begon, waren gefocust blijven en dagelijks oefenen moeilijk. Toch leerde ik manieren om deze uitdagingen te overwinnen en meer van mindfulness te genieten.

Omgaan met afleidingen

Afleiding was voor mij een enorme hindernis bij mindfulness. Dingen zoals harde geluiden en een vermoeid gevoel kunnen de focus tegenhouden. 60% vindt lawaai van buitenaf afleidend, en 50% heeft moeite met hun eigen gedachten.

Om afleiding tegen te gaan, werd ik goed in het terugbrengen van mijn focus. Ik concentreerde me op mijn ademhaling of gevoelens, of op de taak zelf. Het hebben van een speciale rustige plek hielp mijn geest ook om zich klaar te maken voor mindfulness.

Consistentie in de praktijk behouden

Het was een uitdaging om elke dag mindfulness te beoefenen. Bijna iedereen vindt het moeilijk om tijd vrij te maken voor mindfulnessbeoefening. Dit geldt vooral voor mensen met een erg druk leven.

Maar ik merkte dat klein beginnen echt hielp. Ik begon met een meditatie van slechts één minuut. In combinatie met dagelijkse gewoonten zoals tandenpoetsen, werd het steeds gemakkelijker. Na verloop van tijd hebben deze microgewoonten een groot verschil gemaakt.

Micro Gewoonte Voordeel
Meditatie van één minuut Verbetert consistentie in mindfulnessbeoefening
Dagelijks een paar minuten op de ademhaling focussen Verbetert de concentratie tijdens mindfulness
Mindfulness koppelen aan dagelijkse gewoonten Integreert mindfulness in routines

Deze strategieën hebben me erg geholpen. Nu geniet ik van de krachtige effecten van mindfulness. Met hard werken en geduld kan iedereen mindfulness onderdeel maken van zijn dagelijkse routine. Dit leidt tot een betere focus, een beter geheugen en een helderder geest.

Hoe geheugen en mindfulness verbeteren?

Door mindfulness technieken te combineren met andere geheugentrucs kunt u uw geheugen echt verbeteren. Door een mindfulnessplan te maken dat bij u past, wordt het gemakkelijker en leuker. Dit kan leiden tot een beter geheugen en een algeheel goed gevoel voor een lange tijd.

Mindfulness combineren met andere geheugentechnieken

Het gebruik van mindfulness in combinatie met geheugentechnieken helpt zelfs nog meer. Zo kunnen bijvoorbeeld ezelsbruggetjes en mindfulness samen de manier waarop u dingen onthoudt een boost geven. Als u zich diep concentreert met mindfulness, kunt u ook sterke mentale beelden maken om beter te onthouden.

Ineen recent onderzoek werd gekeken naar de effecten van een online mindfulness cursus versus een schrijfcursus op het geheugen. De mindfulnessgroep had een beter kortetermijngeheugen en een grotere hippocampus. Dit suggereert dat mindfulness de hersenstructuur zou kunnen veranderen om het geheugen te helpen.

Een persoonlijke mindfulness-routine creëren

Om van mindfulness te kunnen profiteren, hebt u een routine nodig die bij uw leven past. Probeer verschillende soorten mindfulness om uw geheugen te verbeteren en u goed te voelen. Opties zijn onder andere focussen op de ademhaling of gedachten opmerken zonder ze te beoordelen.

Neem deze factoren in overweging bij het maken van uw routine:

Factor Overwegingen
Tijd Oefen dagelijks op hetzelfde tijdstip, bijvoorbeeld 's ochtends of 's avonds
Duur Begin met sessies van 5-10 minuten en verhoog langzaam
Milieu Kies een rustige plek voor uw oefening
Houding Probeer zittend, liggend of lopend om te zien wat voor u het beste is

Stem uw mindfulness af op wat u leuk vindt en nodig hebt. Dit helpt u om vol te houden en geheugenvoordelen te behalen. Vergeet niet dat het belangrijk is om vol te houden en de vooruitgang te vieren.

Voorbeelden uit de praktijk van Mindfulness die het geheugen verbeteren

Mindfulness heeft in veel praktijkvoorbeelden en onderzoeken bewezen dat het ons helpt om beter te onthouden. Door elke dag mindfulness te gebruiken, zien mensen grote verbeteringen in hoe goed ze dingen onthouden.

Een oudere persoon die problemen had met het geheugen, probeerde acht weken lang mindfulness. Ze zagen een grote verbetering in het onthouden van dingen en het geconcentreerd blijven. Dit laat zien hoe mindfulness kan helpen bij geheugenverlies door het ouder worden.

Een student aan de universiteit had last van stress bij het maken van toetsen. Ze begon mindfulness te gebruiken tijdens het studeren en merkte dat ze informatie beter kon onthouden en begrijpen voor hun examens. Dit verhaal bewijst dat mindfulness de sleutel kan zijn voor studenten die het beter willen doen op school en beter willen omgaan met stress.

Casestudies die de effectiviteit van Mindfulness voor het geheugen aantonen

Er zijn veel casestudies die aantonen dat mindfulness goed is voor het geheugen. In deze onderzoeken werd gekeken hoe mindfulness kan helpen om dingen te onthouden, geconcentreerd te blijven en onze aandacht onder controle te houden.

Casestudie Belangrijkste bevindingen
Mindfulness-meditatie en aandachtscontrole bij voetballers Uit het onderzoek bleek dat mindfulness-meditatie de aandachtscontrole tijdens het tussenseizoen bij voetbalspelers verbeterde.
Korte, dagelijkse meditatie voor niet-ervaren mediteerders Zelfs korte, dagelijkse meditatiesessies bleken de aandacht, het geheugen, de stemming en de emotionele regulatie te verbeteren bij personen zonder eerdere meditatie-ervaring.
Op mindfulness gebaseerd stressreductieprogramma en psychologische gezondheid Een kort, op mindfulness gebaseerd stressreductieprogramma bleek effectief in het verbeteren van de algehele psychologische gezondheid.
Emotie, angst en visuele werkgeheugenprestaties De studie onderzocht de interacties tussen emotie, angst en visuele werkgeheugenprestaties en benadrukte de rol van mindfulness bij het reguleren van deze factoren.
Training van het kortetermijngeheugen bij kinderen met het syndroom van Down Kinderen met het syndroom van Down werden beoordeeld op hun vermogen om vaardigheden die ze hadden geleerd met kortetermijngeheugentrainingsprogramma's te behouden, waarbij mindfulness een ondersteunende rol speelde.

Deze onderzoeken, en nog veel meer, tonen aan dat mindfulness een geweldige manier is om ons geheugen te verbeteren. Door mindfulness een onderdeel van ons dagelijks leven te maken, kunnen we ons vermogen om dingen te onthouden verbeteren en scherp te blijven.

Conclusie

Mindfulness meditatie is een geweldig hulpmiddel om het geheugen en de focus te verbeteren. Het helpt door afleiding te verminderen. Het vergroot ook de hippocampus en verbetert het werkgeheugen.

Recente studies, zoals die van Basso et al. (2019) en Norris et al. (2018), tonen deze voordelen aan. We zien voordelen op het gebied van aandacht, geheugen, stemming en hoe we met emoties omgaan, zelfs als meditatie nieuw voor ons is.

Dagelijks mindfulness beoefenen met technieken zoals gerichte aandacht of het scannen van ons lichaam kan een groot verschil maken. Onderzoek wijst uit dat ongeveer 27 minuten per dag hieraan besteden effectief is. Het bewijst dat volhouden het geheim is om vooruitgang te boeken op het gebied van geheugen en mindfulness.

Voeg gezonde gewoonten en vaardigheden om met stress om te gaan toe aan uw routine voor een extra boost. Deze combinatie houdt uw lichaam en geest gezond en ondersteunt een beter geheugen en algehele gezondheid.

De wetenschap kennen over hoe mindfulness het geheugen ten goede komt, is essentieel. Het laat ons zien hoe we technieken kunnen kiezen en combineren die bij onze behoeften passen. Programma's zoals Myndlift bieden begeleiding om focus, helderheid en geheugen te verbeteren.

Kiezen voor mindfulness als geheugenversterker en welzijnspraktijk is slim. Het kan de hersenfunctie helpen verbeteren en ervoor zorgen dat we ons over het algemeen beter voelen.

FAQ

Wat is mindfulness meditatie?

Mindfulness meditatie is een techniek om de geest te trainen. Het helpt ons meer bewust en geconcentreerd in het heden te zijn. Deze staat wordt beschreven als kalm en stabiel. We doen dit door aandacht te besteden aan onze ademhaling, lichaamsgevoelens of het nu. Wanneer onze geest uit koers raakt, brengen we hem zachtjes terug.

Hoe verbetert mindfulness-meditatie het geheugen?

Het helpt ons geheugen doordat we nieuwe informatie minder snel vergeten. Dit komt omdat het afleiding vermindert. Het maakt ook een deel van onze hersenen, de hippocampus, groter. Een grotere hippocampus is gekoppeld aan een beter geheugen.

Wat zijn enkele mindfulness technieken om het geheugen te verbeteren?

Er zijn een paar soorten meditatie die uw geheugen kunnen helpen. U kunt proberen u te concentreren op uw ademhaling of hoe uw lichaam aanvoelt.

Een andere manier is om aandacht te besteden aan wat er om u heen gebeurt. Trek uw aandacht dan voorzichtig terug wanneer uw gedachten afdwalen. U kunt ook proberen uw lichaam deel voor deel te scannen, wat body scan meditatie wordt genoemd.

Hoe kan ik mindfulness in mijn dagelijks leven opnemen voor een beter geheugen?

Begin met goed op dagelijkse taken te letten. Dit kan zo eenvoudig zijn als zitten, lopen of eten. Wanneer er gedachten of oordelen opkomen, merk ze dan op. Verleg uw aandacht dan rustig terug naar wat u aan het doen bent.

Welke rol speelt de hippocampus bij geheugenvorming?

De hippocampus is van vitaal belang voor het opslaan van herinneringen. Er is aangetoond dat meditatie deze zelfs groter kan maken. En een grotere hippocampus betekent een beter geheugen.

Hoe kan ik afleidingen overwinnen tijdens het beoefenen van mindfulness?

Als uw gedachten afdwalen, maak u dan geen zorgen. Dat is normaal. Breng uw aandacht gewoon voorzichtig terug. U kunt zich richten op uw ademhaling, gevoelens in uw lichaam, of wat u op dat moment ook aan het doen bent.

Kan ik mindfulness combineren met andere geheugentechnieken?

Ja, u kunt mindfulness combineren met andere geheugentrucs. Dingen zoals verhalen of foto's in uw gedachten gebruiken. Probeer verschillende methoden. Kijk wat uw geheugen het meest helpt.

Hoe kan ik een persoonlijke mindfulness routine creëren?

Denk na over wat bij uw leven past en wat u leuk vindt. Zoek een tijd en plaats die rustig en comfortabel voor u zijn. Probeer verschillende mindfulnessoefeningen om te zien wat u het prettigst vindt. Dit elke dag doen is belangrijk voor uw geheugen.

Bron koppelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/