Wat zijn de kritieken op Mindfulness?

Gepubliceerd:

Mindfulness. Deze populaire praktijk belooft een groter bewustzijn en aanwezigheid. Wie zou dat niet willen?

Maar is het echt wat het lijkt te zijn?

Sommige critici beweren dat er nadelen zijn aan de mindfulnessbeweging. In dit bericht zullen we veelgehoorde kritiek op mindfulness onderzoeken en nagaan of deze kritiek steek houdt.

Wat zijn de kritieken op Mindfulness?

Is Mindfulness Overhyped?

Mindfulness wordt vaak afgeschilderd als een wondermiddel. De beoefening belooft een oplossing te bieden voor stress, angst, depressie, concentratieproblemen, relatieproblemen en nog veel meer. Met zoveel beweerde voordelen is het geen wonder dat mindfulness explosief in populariteit is gestegen.

Maar kan mindfulness al zijn beloften waarmaken?

Sommigen beweren dat de voordelen van mindfulness worden overdreven. Onderzoekers wijzen erop dat veel onderzoeken naar mindfulness gebruik maken van kleine steekproeven of geen strenge, placebogecontroleerde experimentele omstandigheden hebben. Dit maakt het moeilijk om oorzaak en gevolg duidelijk vast te stellen.

Er is nog steeds meer onderzoek nodig om de werkelijke impact van mindfulness op de geestelijke en lichamelijke gezondheid te begrijpen. Op dit moment is de wetenschap gemengd.

Het punt van zorg is dat mensen mindfulness als een magische pil kunnen zien, terwijl de voordelen ervan waarschijnlijk bescheidener zijn.

Bevordert Mindfulness Zelfobsessie?

Mindfulness moedigt mensen aan om hun aandacht naar binnen te richten. U observeert uw ademhaling, lichaamssensaties of gedachten tijdens regelmatige meditatiesessies.

Maar zou deze naar binnen gerichte focus geen ongezonde zelfobsessie kunnen bevorderen?

Critici beweren dat mindfulness mensen narcistische navelstaarders maakt die niet in staat zijn om met echte wereldproblemen om te gaan. Regelmatig navelstaren leidt af van de uiterlijke actie die nodig is om problemen zoals armoede, discriminatie of klimaatverandering op te lossen.

De meeste mindfulness-experts beweren echter dat de beoefening zelfbewustzijn en compassie cultiveert. Met een groter bewustzijn van uw innerlijke wereld bent u beter in staat om anderen te begrijpen en een zinvolle bijdrage aan de wereld te leveren.

In plaats van afleiding maakt mindfulness helderder zien en wijzer handelen mogelijk.

Kan Mindfulness Schade veroorzaken?

De meeste mensen gaan ervan uit dat mindfulness universeel helpt bij het verminderen van angst, depressie en stress. Maar verrassend genoeg is dit niet altijd het geval.

Bij een bepaald percentage personen veroorzaakt mindfulness meditatie problemen zoals angst, paniek, depressie of psychose. Deze negatieve reactie lijkt waarschijnlijker bij mensen met reeds bestaande geestelijke gezondheidsproblemen.

Maar onderzoekers begrijpen nog steeds niet helemaal waarom deze schadelijke reactie plaatsvindt. En de meeste mindfulness programma's screenen niet op geestelijke gezondheidsproblemen en bieden geen ondersteuning als er problemen opduiken.

Dit suggereert dat de mindfulnessbeweging een schaduwzijde heeft. Zoals met elk krachtig hulpmiddel, kan onjuiste toepassing schade veroorzaken. Mindfulness moet zorgvuldig worden beoefend onder leiding van een ervaren leraar.

Is Mindfulness een vorm van spiritueel omzeilen?

Mindfulness heeft wortels in de boeddhistische spirituele traditie. Maar bij de meeste westerse toepassingen worden de morele en ethische dimensies weggelaten.

Critici beweren dat seculiere mindfulness het omzeilen van spiritualiteit mogelijk maakt. Mensen gebruiken de ontspannende beoefening om zich af te stemmen en te distantiëren in plaats van problemen frontaal aan te pakken.

Sommigen beweren dat dit mindfulness loskoppelt van zijn basis in wijsheid en compassie. Een uitgeklede, feel-good versie wordt verkocht als handelswaar. Dit verdoezelt het diepere doel achter mindfulness.

Natuurlijk kan spirituele omzeiling bij elke praktijk voorkomen - religieus of seculier. Maar de snelle commercialisering van mindfulness maakt het misschien wel extra vatbaar voor spirituele oppervlakkigheid.

Heeft Mindfulness zijn ziel verloren?

Moderne mindfulness richt zich bijna uitsluitend op het psychologische. Maar van oudsher was mindfulness erop gericht om naast het verminderen van geestelijke nood ook spiritueel inzicht te verkrijgen.

Door de spirituele dimensie grotendeels te negeren, beweren critici dat de hedendaagse mindfulness zijn ziel heeft verloren. Het erkent niet langer de diepgaande existentiële vragen die mindfulness oorspronkelijk moest onderzoeken:

 • Waarom zijn we hier?
 • Wat betekent het om volledig te leven?
 • Hoe cultiveren we wijsheid en mededogen?

Mindfulness heeft minder te maken met wakker worden uit een illusie en meer met je minder gestrest en angstig voelen.

Hoewel de psychologische voordelen waardevol zijn, zeggen sommigen dat moderne mindfulness te kort schiet om de mens volledig tot bloei te laten komen. Het neemt genoegen met goed genoeg in plaats van naar ons hoogste potentieel te reiken.

Mindfulness geniet een enorme populariteit, maar krijgt ook steeds meer kritiek te verduren. Bezwaren zijn onder andere:

 • Voordelen overdrijven
 • Bevorderen van ongezonde zelfgerichtheid
 • In sommige gevallen schade veroorzaken
 • Spirituele omleiding mogelijk maken
 • Het contact met ethische fundamenten verliezen
 • Afzien van een dieper doel

Deze kritieken wijzen op mogelijke beperkingen en nadelen van mindfulness die het onderzoeken waard zijn. Maar ze ontkennen niet noodzakelijkerwijs de waarde van de beoefening.

Zoals met de meeste dingen, zijn er ook hier grijstinten. Mindfulness is misschien geen wondermiddel, maar biedt waarschijnlijk wel echte voordelen - mits verstandig toegepast.

Tegelijkertijd moeten moderne leraren en beoefenaars zich bewust blijven van de historische wortels. Verbonden blijven met de ethische fundamenten kan mindfulness helpen om diepere helende en transformatieve mogelijkheden te vervullen.

Veelgestelde vragen

Bent u benieuwd naar enkele veel voorkomende punten van kritiek op mindfulness? Hieronder vindt u antwoorden op topvragen.

Is mindfulness niet gewoon een rage?

Mindfulness is de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen. En sommigen doen het af als een nieuwe gezondheidstrend. Maar mindfulness is eigenlijk gebaseerd op contemplatieve praktijken die al duizenden jaren worden ontwikkeld. Wat nieuw is, is de moderne wetenschappelijke interesse in het kwantificeren van de effecten. Onderzoek blijft proberen om feiten van fictie te scheiden wat betreft de voordelen. De tijd zal leren of mindfulness blijvende waarde heeft of slechts een voorbijgaande rage blijkt te zijn.

Kan mindfulness angst verergeren?

Voor de meeste mensen verlicht mindfulness angst. Door de aandacht op het huidige moment te richten, verminderen zorgen over toekomstige wat-als. Een minderheid kan echter een verhoogde angst ervaren, vooral wanneer ze met mindfulness beginnen. Veel aandacht besteden aan lichamelijke gewaarwordingen kan aanvankelijk ongemakkelijk aanvoelen. En reeds bestaande geestelijke gezondheidsproblemen kunnen de kwetsbaarheid voor negatieve reacties verhogen. Instructeurs moeten onderzoeken of er sprake is van een geestelijke gezondheidstoestand en ondersteuning bieden om de risico's te beperken. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan mindfulness voor de meeste mensen angst verminderen.

Waarom is mindfulness zo populair als er kritiek is?

Geen enkele praktijk die zo populair is als mindfulness is zonder kritiek. Het feit dat er zoveel mensen op afkomen, toont aan dat mensen er echt baat bij hebben - misschien een beter vermogen om met stress om te gaan of een betere concentratie. Er zijn echter enkele punten die aandacht verdienen: Zijn de beweringen overhyped? Kunnen er potentiële psychologische of spirituele nadelen zijn? Het doel moet zijn om de voordelen te maximaliseren en de risico's te minimaliseren. En de druk van commercialisering kan een compleet beeld vertroebelen. Door holistisch te kijken en gegrond te blijven in ethische fundamenten, kan mindfulness zijn beloften waarmaken.

Moet mindfulness meer gereguleerd worden?

De belangstelling voor beste praktijken rond mindfulness blijft groeien. Toonaangevende professionele organisaties hebben zich gevormd om de normen te handhaven. Zij bieden beoordelingen en referenties aan om de kwalificaties van instructeurs te valideren. Op de meeste plaatsen bestaan er echter nog geen wettelijke regels voor het claimen van expertise in mindfulnessonderwijs. Sommigen beweren dat goed toezicht consumenten zou beschermen tegen mogelijke schade. Maar anderen zijn tegen een te strenge regelgeving die de toegankelijkheid en creativiteit van het op mindfulness gebaseerde aanbod kan beperken. Het juiste evenwicht vinden is een uitdaging die nog in ontwikkeling is naarmate het vakgebied zich verder ontwikkelt.

Samenvatting

Mindfulness meditatie belooft een heleboel voordelen voor de gezondheid, zoals minder angst en stress. Geen wonder dat het de laatste tijd zo populair is geworden. Maar sommige critici betwisten de beweringen. Critici beweren dat de voordelen overhyped zijn en halen studies aan met methodologische tekortkomingen. Ze zeggen dat mindfulness ongezonde zelfgerichtheid en narcisme aanmoedigt. Verrassend genoeg blijkt uit onderzoek dat de beoefening bij sommige mensen schade veroorzaakt, zoals verhoogde angst of depressie. Seculiere mindfulness dreigt ook spirituele omzeiling te bevorderen - meditatie gebruiken als een ontsnapping zonder gedrag te veranderen. Commercialisering wordt verweten voor het wegnemen van de traditionele ethische basis die mindfulness een dieper doel gaf. Critici beweren ook dat moderne mindfulness de diepe existentiële vragen van religie over wijsheid, compassie en betekenis achter zich laat. Zij beweren dat de huidige feel-good, stressverminderende versie niet in staat is om het volledig tot bloei komen van de mens te ondersteunen. Voorstanders stellen daar tegenover dat mindfulness nog steeds veel mensen op klinisch significante manieren helpt. Zij stellen dat een goede screening en voorbereiding negatieve reacties kunnen voorkomen. Verbonden blijven met ethische wortels kan ervoor zorgen dat programma's hun ziel niet verliezen. Inzichten van zowel voorstanders als critici kunnen uiteindelijk op mindfulness gebaseerde interventies versterken door een oordeelkundige wetenschappelijk onderbouwde toepassing.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/