Vermindering van nekpijn door slapen: Tips voor betere rust

Gepubliceerd:

Wakker worden met nekpijn door het slapen kan een frustrerende en ongemakkelijke ervaring zijn. Dit veel voorkomende probleem kan het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals slaaphoudingen, soorten hoofdkussens of plotselinge bewegingen tijdens de nacht. In deze uitgebreide blogpost gaan we dieper in op de oorzaken van nekpijn en geven we praktische oplossingen om het ongemak te verlichten en toekomstige problemen te voorkomen.

Als u verder leest, zult u ontdekken hoe het aanpassen van uw slaaphouding de gezondheid van de wervelkolom ten goede kan komen en drukpunten kan verminderen. Wij bespreken ook de keuze van het juiste kussen voor een optimale ondersteuning van hoofd en nek, wat cruciaal is om chronische pijn te voorkomen.

Naast het aanpakken van nachtelijke gewoonten, speelt het handhaven van een goede lichaamshouding tijdens de wakkere uren een belangrijke rol in de algehele gezondheid van de wervelkolom. Onze deskundige tips voor het verbeteren van de sta- en zithouding zijn van onschatbare waarde voor wie op zoek is naar verlichting op lange termijn.

Als ondanks deze preventieve maatregelen de ochtendnekpijn aanhoudt, kunnen tijdelijke verlichtingsmethoden zoals koudetherapietoepassingen of zachte rekoefeningen helpen de symptomen te beheersen totdat professionele zorg wordt gezocht. Ten slotte onderzoeken we de voordelen van fysiotherapie naast chiropractische zorgopties en acupunctuur als alternatieve behandelingsmethoden voor aanhoudende nekpijn door slapen.

nekpijn-door-slapen

Oorzaken van nekpijn door slapen vaststellen

Inzicht in de verschillende factoren die bijdragen tot nekpijn tijdens het slapen is essentieel om verlichting te vinden en toekomstige voorvallen te voorkomen. Deze factoren zijn bijvoorbeeld uw slaaphouding, het soort kussen, plotselinge bewegingen tijdens de slaap, een slechte houding gedurende de dag of sportblessures. In dit hoofdstuk bespreken we enkele veel voorkomende oorzaken van nekpijn en geven we nuttige tips om ze aan te pakken.

Slaaphouding

De houding tijdens het slapen is een belangrijke factor voor het al dan niet optreden van nekpijn. De drie belangrijkste slaaphoudingen zijn rugligging, zijligging en buikligging. Maagslapers hebben vaak last van nekpijn door een onnatuurlijke houding gedurende de nacht; het veranderen van uw slaaphouding door op uw zij of rug te gaan liggen kan helpen de juiste uitlijning van de wervelkolom te handhaven en het ongemak te verminderen.

Type kussen

Het soort kussen dat u gebruikt is ook van invloed op de kans op nekpijn tijdens de slaap. Een kussen van goede kwaliteit moet uw hoofd en nek voldoende ondersteunen zonder de spieren of gewrichten te belasten. Veren kussens bieden ondersteuning op maat omdat zij zich aanpassen aan de vorm van deze gebieden, wat zorgt voor optimaal comfort en minder belasting van de spieren, terwijl traagschuimkussens een contourwerking hebben die zich goed aanpast aan verschillende lichaamsvormen.

Plotselinge bewegingen tijdens de slaap

s Nachts draaien en keren kan leiden tot abrupte veranderingen in de positie van het hoofd, wat kan resulteren in spierverrekkingen of beknelde zenuwen rond de halswervelkolom - beide oorzaken van chronische nekpijn. Probeer om dergelijke problemen te voorkomen ontspanningstechnieken te oefenen, zoals diepe ademhalingsoefeningen voor het slapengaan, omdat die een overactieve geest helpen kalmeren, waardoor u rustiger kunt slapen.

Een slechte houding gedurende de dag

Het aannemen van slechte houdingsgewoonten tijdens het slapen kan leiden tot meer nekpijn tijdens het slapen. Slungeligheid, gebogen over elektronische apparaten en het dragen van zware tassen op één schouder zijn allemaal veel voorkomende boosdoeners die bijdragen aan een onevenwichtige spierverdeling en spanning in het nekgebied. Om uw houding te verbeteren, moet u rechtop staan met de handen aan de zijkanten wanneer u loopt of stilstaat; houd elektronische apparaten op ooghoogte in plaats van naar beneden te kijken; ga rechtop zitten zonder voorover te leunen op het bureau.

Sportblessures

Nekletsels die zijn opgelopen tijdens sportactiviteiten, zoals whiplash bij contactsporten of RSI bij zwemmen, kunnen zelfs na genezing blijvend ongemak veroorzaken - dit komt doordat de vorming van littekenweefsel rond de geblesseerde gebieden vaak leidt tot verminderde flexibiliteit van de getroffen spieren, waardoor deze later vatbaarder worden voor chronische pijnklachten. Voor optimale resultaten is het raadzaam medisch advies in te winnen als u denkt dat uw nekpijn wordt veroorzaakt door een sportblessure.

Slaaphoudingen aanpassen voor optimale ondersteuning

Slaaphoudingen aanpassen voor optimale ondersteuning

Een belangrijke oorzaak van nekpijn is een verkeerde slaaphouding. Slapen op uw buik belast zowel uw nek als uw rug door de onnatuurlijke uitlijning gedurende de nacht. Door uw slaaphouding te veranderen door op uw zij of rug te gaan liggen, kunt u de juiste uitlijning van de wervelkolom behouden en het ongemak verminderen. In dit hoofdstuk bespreken we de voordelen van twee aanbevolen posities: zijslapen met een ondersteunend kussen tussen de benen en rugslapen met een klein kussen onder de knieën.

Zijslapen met een ondersteunend kussen tussen de benen

Zijslapers ervaren vaak minder nekpijn dan zij die op hun buik slapen omdat de wervelkolom zich dan beter kan richten. Een ondersteunend kussen tussen uw benen kan echter het comfort verder verhogen en extra belasting van de onderrug en heupen voorkomen. Deze extra ondersteuning helpt het bekken horizontaal te houden terwijl u rust, zodat de druk gelijkmatig over de gewrichten en spieren wordt verdeeld.

 • Kies een stevig maar comfortabel kussen dat speciaal is ontworpen voor zijslapers.
 • Plaats het tussen uw knieën als u in bed ligt.
 • De hoogte van het kussen moet voldoende zijn om beide benen parallel te houden zonder ongemak of spierspanning in een van beide benen te veroorzaken.

Rugslapen met een klein kussen onder de knieën

Als u liever op uw rug slaapt, kan een klein kussen onder uw knieën aanzienlijke verlichting geven van mogelijke nekpijn en bestaande symptomen van chronische rugpijn verlichten. Een lichte verhoging van de knieën kan de druk op de onderrug helpen verminderen, waardoor een natuurlijkere kromming ontstaat en een betere ondersteuning wordt geboden.

 • Kies een klein kussen dat speciaal ontworpen is om voldoende steun te bieden onder uw knieën.
 • Plaats het onder beide knieën wanneer u in bed ligt. De hoogte moet voldoende zijn om ze iets omhoog te brengen zonder ongemak of spierspanning in beide benen te veroorzaken.

Naast het aanpassen van uw slaaphouding is het essentieel om rekening te houden met andere factoren die kunnen bijdragen aan nekpijn tijdens het slapen. Daartoe behoren het gebruik van een geschikt type kussen, een juiste lichaamshouding tijdens de wakkere uren en het inschakelen van professionele hulp indien nodig. Door preventieve maatregelen te nemen kunt u nekklachten tot een minimum beperken en de kwaliteit van uw slaap verbeteren.

Het juiste type kussen kiezen

Het juiste type kussen kiezen

Het soort kussen dat u gebruikt speelt een belangrijke rol bij het bieden van voldoende ondersteuning voor uw hoofd en nek tijdens de slaap. Het gebruik van veren- of traagschuimkussens die zich aanpassen aan de vorm van deze gebieden zorgt voor optimaal comfort en vermindert de belasting van de spieren. In dit stuk gaan wij in op de voordelen van veren- en traagschuimkussens, zodat u met kennis van zaken het ideale kussen voor een goede nachtrust kunt kiezen.

Veren kussens voor ondersteuning op maat

Veren kussens staan bekend om hun zachtheid en hun vermogen om zich aan te passen aan de contouren van uw hoofd en nek, waardoor ze de hele nacht lang ondersteuning op maat bieden. Ze kunnen gemakkelijk worden opgeschud of platgedrukt, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die tijdens hun slaap vaak van houding veranderen. Bovendien ademen ze uitstekend dankzij de natuurlijke materialen, zodat u zelfs tijdens warmere nachten koel blijft.

 • Gemakkelijk verstelbaar: Veren kussens kunnen naar behoefte worden aangepast op basis van persoonlijke voorkeur.
 • Ademend: De natuurlijke materialen zorgen voor luchtcirculatie die de temperatuur tijdens de slaap helpt reguleren.
 • Duurzaam: Met de juiste verzorging kunnen veren kussens van hoge kwaliteit meerdere jaren meegaan voordat ze moeten worden vervangen.

Hoofdkussens van traagschuim voor een contoureffect

Traagschuimkussens, gemaakt van visco-elastisch polyurethaanmateriaal dat oorspronkelijk werd ontwikkeld door NASA-wetenschappers als antwoord op de behoeften van astronauten tijdens ruimtereizen, hebben aan populariteit gewonnen onder zijslapers die verlichting zoeken bij chronische pijnklachten zoals nek- of rugpijn. Deze kussens zijn ontworpen om zich te vormen rond uw hoofd, nek en schouders, waardoor ze optimale ondersteuning bieden en drukpunten verminderen. Ze helpen ook de juiste uitlijning van de wervelkolom te handhaven gedurende de nacht.

 • Drukverlagend: Traagschuim past zich aan uw lichaamsvorm aan, verdeelt het gewicht gelijkmatig en minimaliseert de druk op gevoelige plaatsen.
 • Ondersteunend: Het materiaal biedt voldoende ondersteuning voor zowel zijslapers als rugslapers door een goede uitlijning van de wervelkolom tijdens de slaap.
 • Hypoallergeen: Veel traagschuim kussens worden geleverd met hypoallergene hoezen die gemakkelijk kunnen worden verwijderd en gewassen voor een schone slaapomgeving.

Kortom, de keuze van het juiste type kussen is essentieel om nekpijn tijdens het slapen te voorkomen. Veren kussens bieden aangepaste ondersteuning doordat ze verstelbaar zijn, terwijl traagschuim kussens contouren geven die drukpunten verlichten. Houd rekening met factoren zoals persoonlijke voorkeuren, allergieën of gevoeligheden voor materialen bij het kiezen van een kussen dat het beste bij u past. Een goede nachtrust begint met weloverwogen beslissingen over wat u ondersteunt tijdens die kostbare uren slaap.

De juiste houding aanhouden tijdens de wakkere uren

De juiste houding aanhouden tijdens de wakkere uren

Een goede houding tijdens het ontwaken is van cruciaal belang om te voorkomen dat u 's nachts nekpijn krijgt. Door uw lichaam de hele dag in één lijn te houden, kunt u de spanning op uw spieren verminderen en een rustigere slaap garanderen. In dit hoofdstuk bespreken we technieken voor een correcte staande houding, tips om het "text-neck"-syndroom te vermijden en manieren om de algemene houding tijdens dagelijkse activiteiten te verbeteren.

Technieken voor een correcte staande houding

Volg deze eenvoudige stappen om een goede staande houding te handhaven:

 • Sta rechtop met de voeten op schouderbreedte uit elkaar.
 • Verdeel uw gewicht gelijkmatig over beide voeten.
 • Buig uw bekken iets in om een overdreven kromming van de onderrug te voorkomen.
 • Trek uw schouders naar achteren en naar beneden, weg van uw oren.
 • Houd uw hoofd horizontaal door u voor te stellen dat een touwtje het omhoog trekt naar het plafond.

Een goede staande houding helpt niet alleen nekpijn te voorkomen, maar vermindert ook de druk op andere gewrichten zoals heupen, knieën en enkels. Bovendien bevordert het een betere bloedsomloop en spijsvertering door een betere uitlijning van het lichaam.

Tips om het "tekst-nek"-syndroom te vermijden

Het "Text-neck" syndroom verwijst naar de belasting die wordt veroorzaakt door het voortdurend naar beneden kijken naar elektronische apparaten zoals smartphones of tablets. Om te voorkomen dat u deze aandoening ontwikkelt die bijdraagt aan nekpijn:

 1. Breng het toestel omhoog zodat het op ooghoogte is wanneer u het gebruikt; overweeg eventueel te investeren in een telefoonhouder of standaard.
 2. Vermijd lange periodes van apparaatgebruik zonder pauzes; stel een timer in om uzelf eraan te herinneren om pauzes te nemen en te rekken.
 3. Rek de hele dag door uw nek, bijvoorbeeld door uw hoofd zijwaarts te kantelen of zachtjes naar elke schouder te trekken.

Met deze tips kunt u de spanning op uw nekspieren verminderen en voorkomen dat u pijn krijgt door een slechte houding bij het gebruik van elektronische apparaten.

Algemene houding verbeteren tijdens dagelijkse activiteiten

Naast een rechte houding en het vermijden van het "text-neck"-syndroom, kunt u ook overwegen aanpassingen te doen op andere gebieden van het dagelijks leven:

 • Zitten: Ga rechtop zitten met beide voeten plat op de grond. Gebruik zo nodig een lendenrol of kussen ter ondersteuning van de onderrug. Kruis uw benen niet en ga niet op één voet zitten; dat kan een verkeerde houding veroorzaken.
 • Tillen: Buig bij het tillen van zware voorwerpen door de knieën in plaats van door het middel. Houd voorwerpen dicht bij uw lichaam wanneer u ze draagt.
 • Slapen: Zoals eerder in dit artikel vermeld, kiest u een geschikt type kussen dat de juiste uitlijning van de wervelkolom ondersteunt tijdens de slaap. Vermijd bovendien om op uw buik te slapen, want dat belast zowel de nek- als de rugspieren.

Het handhaven van een goede houding in alle aspecten van het dagelijks leven is essentieel om nekpijn als gevolg van een verkeerde houding tijdens de slaap te voorkomen. Door deze strategieën na verloop van tijd consequent toe te passen, zult u niet alleen minder ongemak ervaren, maar ook uw algemene gezondheid en welzijn verbeteren.

Tijdelijke verlichtingsmethoden voor nekpijn door verkeerd slapen

Tijdelijke verlichtingsmethoden voor nekpijn door verkeerd slapen

Als u ondanks de nodige aanpassingen wakker wordt met pijnklachten, zijn er verschillende methoden om tijdelijke verlichting te bieden. Deze technieken kunnen helpen ontstekingen te verminderen, spierspanning te verlichten en genezing te bevorderen.

Koudetherapie ter vermindering van ontstekingen

Het rechtstreeks aanbrengen van in doeken gewikkelde ijspakketten op de getroffen gebieden kan de ontsteking verminderen en de pijn verdoven. Het is belangrijk dat u geen ijs rechtstreeks op uw huid aanbrengt, omdat dit bevriezing of irritatie kan veroorzaken. Wikkel in plaats daarvan een ijspack of een zak bevroren erwten in een dunne handdoek voordat u het op uw nek legt. Pas gedurende de eerste 24 uur na het opmerken van nekpijn elk uur 15-20 minuten koudetherapie toe.

Vrij verkrijgbare geneesmiddelen voor pijnbestrijding

Vrij verkrijgbare geneesmiddelen zoals NSAID's (ibuprofen) en producten op basis van acetaminofen (Tylenol) kunnen helpen de pijn te bestrijden en ontstekingen te verminderen. Raadpleeg echter altijd een arts voordat u met een nieuw medicijn begint en volg de door de fabrikant aanbevolen dosering.

Zachte nekstrekkingen en schouderrollen

 • Kantelen van de nek: Kantel uw hoofd langzaam naar voren totdat uw kin uw borst raakt; houd deze positie vijf seconden vast en keer dan terug naar de neutrale positie. Herhaal deze oefening drie keer.
 • Zijdelingse nekstrek: Kantel uw hoofd zachtjes naar één schouder zonder de tegenoverliggende schouder op te tillen; houd deze stretch ongeveer 10 seconden vast en herhaal dan aan de andere kant.
 • Schouderrollen: Sta of zit rechtop en rol uw schouders langzaam naar voren in een cirkelvormige beweging, draai vervolgens de richting om en rol ze naar achteren. Herhaal deze oefening vijf keer in elke richting.

Deze zachte rekoefeningen en oefeningen kunnen helpen de spierspanning te verlichten en de flexibiliteit te verbeteren. Denk eraan deze bewegingen langzaam uit te voeren en te stoppen als u scherpe pijn of ongemak ervaart.

Ontspanningstechnieken om spierspanning te verlichten

Uzelf in een ontspannen toestand brengen, bijvoorbeeld door mindfulness meditatie of diepe ademhaling, kan gunstig zijn om het stressniveau en daarmee de nekpijn te verminderen. Hier zijn twee eenvoudige methoden:

 1. Mindfulness Meditatie: Ga comfortabel zitten met een rechte rug, sluit uw ogen en concentreer u op uw ademhaling die uw lichaam in- en uitstroomt. Als er gedachten opkomen, breng dan zonder oordeel uw aandacht terug naar de ademhaling.
 2. Diepe ademhalingsoefening: Adem vier seconden diep in door uw neus; houd de adem nog eens vier seconden vast; adem acht seconden langzaam uit door samengetrokken lippen. Herhaal deze cyclus verschillende keren totdat u zich meer ontspannen voelt.

Het opnemen van deze tijdelijke verlichtingsmethoden in uw dagelijkse routine kan enig comfort bieden terwijl u werkt aan langetermijnoplossingen om nekpijn door verkeerd slapen te voorkomen. Zijslapers kunnen overwegen hun slaaphouding te veranderen om nekpijn en chronische pijn te verminderen.

Professionele hulp zoeken als nekpijn aanhoudt

Als uw nekpijn aanhoudt ondanks de aanpassingen, is het essentieel dat u een arts raadpleegt. Die kan aanvullende behandelingen aanbevelen, zoals fysiotherapie, massage, chiropractie, acupunctuur of zelfs voorgeschreven medicijnen in ernstigere gevallen.

Fysiotherapiesessies voor gerichte behandeling

Een gediplomeerd fysiotherapeut beoordeelt uw aandoening en stelt een op maat gemaakt behandelplan op met oefeningen om de pijn te verlichten, ontstekingen te verminderen en de houding te verbeteren. Een gediplomeerd fysiotherapeut beoordeelt uw aandoening en stelt een persoonlijk behandelplan op met specifiek op u afgestemde oefeningen. Deze oefeningen zijn bedoeld om pijn en ontsteking te verminderen en tegelijkertijd een goede houding en uitlijning te bevorderen.

Chiropractische zorg om de wervelkolom opnieuw uit te lijnen

Chiropractische zorg is een andere optie voor wie aanhoudende nekklachten ondervindt door een verkeerde stand van de wervelkolom of andere problemen met het bewegingsapparaat. Chiropractors gebruiken manuele manipulatietechnieken om de wervels in uw halswervelkolom (nek) opnieuw uit te lijnen, wat de druk op de zenuwen die het ongemak veroorzaken, kan helpen verlichten. Het is aangetoond dat regelmatige chiropractische aanpassingen niet alleen verlichting bieden bij nekpijn, maar ook de algehele gezondheid van de wervelkolom verbeteren.

Acupunctuur als alternatieve aanpak

Bij acupunctuur, een techniek uit de traditionele Chinese geneeskunde, worden dunne naalden in specifieke punten van het lichaam gestoken om genezing te bevorderen en pijn te verminderen. Sommige studies hebben aangetoond dat acupunctuur een effectieve behandeling van nekpijn kan zijn door de afgifte van endorfine (natuurlijke pijnstillende chemicaliën) in uw hersenen te stimuleren. Velen vinden acupunctuur een gunstige aanvulling op andere behandelingen van nekpijn.

Het is essentieel om in gedachten te houden dat de doeltreffendheid van behandelingen voor nekpijn per persoon kan verschillen. Bespreek alle mogelijke behandelingen met uw zorgverlener voordat u beslist welke aanpak voor u het meest geschikt is.

Naast het zoeken van professionele hulp indien nodig, zijn er verschillende veranderingen in uw levensstijl die u thuis kunt aanbrengen om uw houding te verbeteren en toekomstige episodes van nekklachten door verkeerd slapen te voorkomen:

 • Zorg voor een goede ergonomie tijdens het werken aan een bureau of computer
 • Vermijd het wiegen van uw telefoon tussen uw schouder en oor
 • Neem gedurende de dag regelmatig pauzes om te rekken en te bewegen
 • Overweeg yoga- of pilatesoefeningen in uw routine op te nemen om de kernspieren te versterken die een goede houding ondersteunen.

Door deze proactieve maatregelen te nemen en zo nodig een arts te raadplegen, kunt u hardnekkige nekpijn als gevolg van slechte slaapgewoonten verminderen.

Veelgestelde vragen over nekpijn door slapen

Wat helpt tegen nekpijn door slecht slapen?

Om nekpijn door slecht slapen te verlichten, kunt u uw slaaphouding aanpassen naar zijslapen of rugslapen voor een betere uitlijning van de wervelkolom. Kies een kussen dat de juiste ondersteuning biedt, zoals traagschuim of veren kussens. Houd bovendien een goede houding aan tijdens het wakker zijn en overweeg tijdelijke verlichtingsmethoden zoals koudetherapie, zachte rekoefeningen en ontspanningstechnieken.

Waarom krijg ik steeds nekpijn van het slapen?

Aanhoudende nekpijn tijdens het slapen kan worden veroorzaakt door factoren zoals verkeerde slaaphoudingen die van invloed zijn op de uitlijning van de wervelkolom, het gebruik van ongeschikte kussens die onvoldoende steun bieden aan hoofd en nek, plotselinge bewegingen die leiden tot spierverrekkingen of verstuikingen. Pak deze problemen aan door uw slaapgewoonten aan te passen en zoek zo nodig professionele hulp via fysiotherapie, chiropractie of acupunctuur.

Conclusie

Kortom, nekpijn bij het slapen kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals slaaphoudingen, soorten hoofdkussens, plotselinge bewegingen en een slechte houding. Het aanpassen van uw slaaphouding voor optimaal comfort en het kiezen van het juiste kussen voor nekondersteuning zijn twee effectieve manieren om ochtendnekpijn te voorkomen. Daarnaast kunnen een goede houding tijdens het ontwaken en tijdelijke verlichtingsmethoden zoals koudetherapie of lichte rekoefeningen ook helpen om de symptomen te verlichten.

Als u ondanks deze methoden aanhoudende nekpijn hebt door het slapen, kan professionele hulp van een fysiotherapeut of chiropractor langdurige verlichting bieden. Acupunctuur is een andere alternatieve behandelingsmogelijkheid die de moeite waard kan zijn.Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/