7 voedzame snacks voor het slapengaan om u te helpen beter te slapen

Gepubliceerd:

Slaapsnacks kunnen een waardevolle aanvulling zijn op uw nachtelijke routine, omdat ze essentiële voedingsstoffen leveren die ontspanning bevorderen en de algehele slaapkwaliteit verbeteren. In deze uitgebreide gids verkennen we verschillende voedselrijke opties zoals amandelen, bananen en kersen die bekend staan om hun magnesium, kalium en melatonine.

We gaan ook dieper in op eiwitrijke keuzes zoals trail mix en gerechten op basis van tofu die 's nachts het spierherstel ondersteunen. Daarnaast wordt het belang van slaapvriendelijke dranken besproken, zoals kruidenthee met apigenine goji passiebloem of warme melk.

Verder onderzoeken we voedingsmiddelen die uw vermogen om sneller in slaap te vallen kunnen belemmeren doordat ze de spijsvertering verstoren of ongemak veroorzaken tijdens de nacht. Ten slotte is een gezonde routine voor het slapengaan cruciaal voor het bevorderen van een rustige slaap; daarom geven wij u enkele tips om de beeldschermtijd te beperken en meditatie voor het slapengaan in te bouwen.

De integratie van deze snacks voor het slapen gaan en andere nuttige gewoonten kan leiden tot een betere nachtrust en een algemeen welzijn. Laten we er dus induiken!

hapjes voor het slapen gaan

Voedingsstofrijke snacks voor het slapen gaan

Het kiezen van de juiste snack voor het slapengaan is essentieel voor een goede nachtrust. Kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen zoals magnesium, kalium, vezels, koolhydraten, vitaminen, mineralen, serotonine of melatonine kan een goede slaap bevorderen. Enkele aanbevolen snacks zijn pindakaas op volkoren toast en havermout met bessen.

Amandelen en bananen als bron van magnesium en kalium

Magnesium speelt een cruciale rol bij het reguleren van onze slaapcyclus door de spieren te helpen ontspannen en de zenuwen te kalmeren. Amandelen zijn een uitstekende bron van dit mineraal; een handvol voor het slapen gaan kan u helpen sneller in slaap te vallen. Daarnaast bevatten bananen zowel magnesium als kalium, die samen spierontspanning bevorderen.

Zure kersen vanwege hun melatoninegehalte

Gebleken is dat tartkersen natuurlijke melatonine bevatten, een hormoon dat de slaap-waakcycli regelt. Het consumeren van kersensap of gedroogde kersen als onderdeel van uw tussendoortje voor het slapengaan kan de algehele slaapkwaliteit helpen verbeteren.

 • Pindakaas op volkoren toast: De combinatie van complexe koolhydraten uit de toast en gezonde vetten uit de pindakaas maken deze snack bevredigend en bevorderen een betere slaap.
 • Haver met bessen: Haver bevat veel vezels, waardoor u de hele nacht vol blijft en langzaam energie krijgt tijdens uw slaap. De toevoeging van bessen, rijk aan antioxidanten, versterkt de smaak zonder toevoeging van teveel suiker.
 • Smoothie banaan-amandel: Meng een banaan met amandelmelk en een handvol amandelen voor een heerlijke, slaapbevorderende smoothie.
 • Parfait van hartige kersen: Maak een laagje Griekse yoghurt met gedroogde kersen en granola voor een gemakkelijk te maken snack voor het slapengaan, die bijdraagt aan een goede nachtrust.

Het opnemen van deze voedzame snacks in uw bedtijdschema kan leiden tot een betere slaapkwaliteit. Vergeet niet ze met mate te nuttigen en vermijd te veel eten voor het slapengaan, want dat kan ongemak of indigestie veroorzaken.

Eiwitrijke opties voor nachtelijk spierherstel

Als u spierherstel en groei wilt ondersteunen terwijl u slaapt, is het een slimme zet om eiwitrijke snacks op te nemen in uw routine voor het slapengaan. Eiwit helpt niet alleen bij de wederopbouw en versterking van de spieren, maar zorgt er ook voor dat u de hele nacht een vol gevoel houdt, zodat u geen hongerige onderbrekingen van uw slaap krijgt.

Trailmix met cashewnoten, gedroogde veenbessen en amandelen

Een heerlijke en voedzame optie is een zelfgemaakte trailmix die cashewnoten, gedroogde veenbessen en amandelen combineert. Deze combinatie biedt een uitstekende bron van eiwitten en gezonde vetten van de noten. De natuurlijke zoetheid van het gedroogde fruit voegt smaak toe zonder dat de bloedsuikerspiegel voor het slapen gaan stijgt. Hier vindt u een eenvoudig recept voor trailmix.

Gerechten op basis van tofu

Voor degenen die de voorkeur geven aan hartige opties of een plantaardig dieet volgen, zijn tofugerechten ook geweldige snacks voor het slapen gaan. Tofu is rijk aan eiwitten en calcium, wat bijdraagt tot een betere slaapkwaliteit doordat het de spieren helpt ontspannen. Probeer eens een roerei van tofu te maken, of geniet ervan gemarineerd in sojasaus en licht gebakken.

Naast deze smakelijke lekkernijen is yoghurt ook een uitstekende keuze om 's nachts het spierherstel te bevorderen, dankzij het hoge gehalte aan calcium, eiwitten, vitamine B6 en B12,en magnesium - allemaal essentiële voedingsstoffen die bijdragen tot een betere slaap.

 • Magnesium: Dit mineraal helpt spieren en zenuwen te ontspannen, waardoor u gemakkelijker in slaap valt. U vindt magnesium in yoghurt en andere voedingsmiddelen zoals spinazie, pompoenpitten en amandelen.
 • Vitamine B6 & B12: Deze vitaminen spelen een cruciale rol bij de productie van serotonine - een neurotransmitter die het slaappatroon regelt. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vitaminen zijn onder meer yoghurt, vis, gevogelte en eieren.

Om de vruchten te plukken van deze eiwitrijke snacks voor het slapengaan voor nachtelijk spierherstel en een betere slaapkwaliteit, is het belangrijkom gezonde gewoonten aan te nemen, zoals het aanhouden van een consistent slaapschema en het creëren van een ontspannen bedtijdomgeving.

Slaapvriendelijke dranken

Voor degenen die voor het slapengaan liever drinken dan eten, kan kalmerende kruidenthee rijk aan apigenine, goji en passiebloem de algehele slaapkwaliteit helpen verbeteren. Het is belangrijk om voor het slapen gaan cafeïnehoudende dranken, gekruid of zwaar voedsel en eenvoudige suikers te vermijden. Een warme drank kan de beste keuze zijn om angst te kalmeren en slapeloosheid te voorkomen.

Kruidenthee met Apigenine, Goji en Passiebloem

Kamillethee, bijvoorbeeld, bevat apigenine - een verbinding die zich bindt aan specifieke receptoren in uw hersenen, die angst kunnen verminderen en slaap kunnen opwekken. Melatonine, een hormoon dat onze slaap-waakcyclus regelt, zit in hoge concentraties in gojibessen. Het toevoegen van gedroogde gojibessen aan kruidenthee kan de slaapbevorderende effecten ervan verder versterken. Passiebloem thee is effectief gebleken bij het verbeteren van de slaapkwaliteit, omdat het de niveaus van gamma-aminoboterzuur (GABA) verhoogt - een neurotransmitter die de activiteit in het centrale zenuwstelsel vermindert.

Warme melk als alternatief

Als u geen fan bent van kruidenthee of op zoek bent naar iets meer vullends voor het slapen gaan, kan warme melk een uitstekend alternatief zijn. Tryptofaan, een aminozuur dat helpt bij de productie van serotonine, dat kalmte en een betere slaap bevordert, zit in melk. Bovendien kan de warmte van de melk een troostend gevoel geven, wat verder bijdraagt tot ontspanning. Voor degenen die geen lactose verdragen of op zoek zijn naar niet-zuivelproducten, bieden noten- en sojamelk magnesium en calcium om de slaap te bevorderen.

Te vermijden voedingsmiddelen voor het slapen gaan

Te dicht bij bedtijd eten kan ons wakker houden, aldus de State University of New York Upstate Medical in Syracuse. Voor een optimale slaap is het beter om alleen een lichte snack te eten in plaats van een volledige maaltijd voor het slapengaan. De consumptie van bepaalde eet- en drinkwaren kan de opname van de noodzakelijke voeding voor een goede nachtrust verhinderen.

Suikerrijke granen schadelijk voor nachtelijk slaapgedrag

Het consumeren van suikerrijke granen voor het slapen gaan kan de bloedsuikerspiegel doen stijgen, wat leidt tot een verstoord slaappatroon. Kies in plaats daarvan voor gezondere alternatieven zoals volkoren toast of havermout met natuurlijke zoetstoffen zoals honing of gerstegraspoeder.

Pittige en zware maaltijden verstoren de spijsvertering

Pittige maaltijden kunnen brandend maagzuur of indigestie veroorzaken, wat uw slaap kan verstoren. Bovendien duurt het langer om zware maaltijden met veel vetten te verteren, wat ongemak veroorzaakt tijdens het slapen gaan. U kunt het beste lichtere opties nemen, zoals yoghurt met fruit of noten als de honger 's nachts toeslaat.

Pas op voor bepaalde frisdranken en chocolade, want die bevatten cafeïne die het zenuwstelsel stimuleert, waardoor u moeilijk in slaap valt. Voedingsmiddelen met veel natrium moeten ook worden vermeden omdat ze de dorst versterken, waardoor u gedurende de nacht vaak wakker kunt worden van uitdroging.

Bovendien staan gerechten op basis van tomaten zoals pastasaus, pizza en ketchup erom bekend dat ze zure refluxsymptomen uitlokken en nachtelijk brandend maagzuur verergeren, wat de kwaliteit van de rust nog meer beïnvloedt. Probeer daarom meer verzachtende ingrediënten in de avondsnacks te verwerken om ontspanning te bevorderen en beter te kunnen slapen.

Koffie en energiedranken: Een No-No voor het slapen gaan

 • Koffie: Het cafeïnegehalte in koffie kan het inslapen bemoeilijken en zelfs leiden tot slapeloosheid. Het is raadzaam om de consumptie van koffie 4-6 uur voor het slapengaan te vermijden om een gezonde slaap te bevorderen.
 • Energiedranken: Deze dranken zitten vol cafeïne, suiker en andere stimulerende middelen die uw slaapcyclus kunnen verstoren. Als u de hele dag energie wilt opdoen, probeer dan gezondere opties zoals kruidenthee of voedzame snacks.

Een gezonde voeding speelt een cruciale rol bij het bevorderen van een goede slaap. Door deze voedingsmiddelen te vermijden en voedingsrijke opties in uw avondroutine op te nemen, bent u goed op weg naar een betere nachtrust.

Een gezonde routine instellen

Wetenschappers hebben ontdekt dat voeding de slaapkwaliteit kan beïnvloeden, waarbij de consumptie van producten, volle granen en onverzadigde vetten in verband wordt gebracht met een betere rust. Het is belangrijk dat u een gezonde routine instelt voor uw snacks voor het slapengaan, zodat koekjes en melk perfect passen in uw middernachthapjes zonder dat dit de slaap verstoort.

Schermtijd en elektronisch gebruik beperken

Uit onderzoek blijkt dat het beperken van de blootstelling aan beeldschermen voor het slapengaan cruciaal is voor het bevorderen van ontspanning en het opwekken van de slaap. Het licht van gadgets zoals smartphones, tablets of laptops kan de productie van melatonine verstoren - een hormoon dat onze slaap-waakcyclus regelt. Om uw kansen om sneller in slaap te vallen en de hele nacht te genieten van een diepere, herstellende slaap te verbeteren, kunt u overwegen om ten minste 30 minuten voor het slapengaan opzij te zetten om tot rust te komen zonder schermen.

Meditatie opnemen in de routine voor het slapengaan

Meditatie blijkt mensen te helpen gemakkelijker in slaap te vallen, het aantal nachtelijke ontwakingen te verminderen, de totale slaaptijd te verlengen en het algehele welzijn te verbeteren. Door regelmatig meditatie op te nemen in uw routine voor het slapengaan, zelfs maar vijf minuten per sessie, kunt u ontspanning bevorderen, zowel mentaal als fysiek na een lange dag. Enkele populaire vormen van meditatie zijn mindfulnesspraktijken zoals het focussen op adembewustzijn of bodyscantechnieken die speciaal zijn ontworpen om ontspanning te bevorderen.

 • Creëer een uitnodigende omgeving: Zorg ervoor dat uw slaapkamer schoon en vrij van rommel is; pas de kamertemperatuur, de verlichting en het geluidsniveau aan uw voorkeur aan.
 • Stel een consistent slaapschema op: Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden kan helpen uw interne klok te reguleren voor een betere slaapkwaliteit.
 • Vermijd stimulerende middelen voor het slapen gaan: Beperk de inname van cafeïne 's avonds en vermijd nicotine of alcohol vlak voor het slapen gaan, want die kunnen het slaappatroon verstoren.

Door deze tips op te nemen in uw dagelijkse routine en voedingsrijke snacks te eten voor het slapengaan, kunt u de kwaliteit en de duur van uw nachtrust aanzienlijk verbeteren.

Extra slaapbevorderende voedingsmiddelen

Naast de reeds besproken slaapbevorderende voedingsmiddelen zijn er nog andere opties met essentiële voedingsstoffen die kunnen bijdragen tot een goede nachtrust. Deze voedingsmiddelen bevatten essentiële voedingsstoffen zoals vezels, koolhydraten, vitaminen, mineralen, serotonine of melatonine die bijdragen tot een rustgevende nacht.

Gerstegraspoeder en honing als natuurlijke zoetstoffen

Gerstegraspoeder is een uitstekende bron van vitaminen en mineralen die bijdragen tot ontspanning en algemeen welzijn. Het toevoegen van deze natuurlijke zoetstof aan uw tussendoortje voor het slapengaan kan extra voordelen bieden voor een gezonde slaap. Ook van honing is vastgesteld dat het kalmerende eigenschappen heeft die de slaapkwaliteit kunnen verbeteren wanneer het voor het slapen gaan wordt geconsumeerd.

Kikkererwten, walnoten en boerenkool vanwege hun nutriëntengehalte

 • Kikkererwten: Rijk aan eiwitten en vezels met een goede hoeveelheid magnesium - een mineraal dat bekend staat om zijn kalmerende werking op het zenuwstelsel - zijn kikkererwten een ideale snack voor het slapen gaan. U kunt proberen ze te verwerken in gerechten zoals hummus of geroosterde kikkererwten.
 • Walnoten: Een geweldige bron van gezonde vetten samen met melatonine - walnoten ondersteunen niet alleen de gezondheid van het hart, maar spelen ook een rol bij het bevorderen van betere slaappatronen. Geniet ze rauw of voeg ze toe aan uw favoriete trail mix recept.
 • Boerenkool:Deze groene bladgroente zit boordevol voedingsstoffen zoals calcium, dat de productie van melatonine - het hormoon dat 's nachts slaperigheid veroorzaakt - in ons lichaam helpt reguleren. U kunt boerenkool toevoegen aan uw maaltijdsalade of mengen in een smoothie.

Andere slaapbevorderende voedingsmiddelen zijn witte rijst, pretzels, havermout, popcorn, watermeloen en kiwi - die allemaal kunnen worden opgenomen in uw snackroutine voor het slapengaan, voor een betere rust en essentiële voedingsstoffen. Door deze voedingsrijke snacks op te nemen in uw nachtelijke schema, kunt u de kwaliteit van uw slaap verbeteren en tegelijkertijd essentiële voedingsstoffen leveren die nodig zijn voor uw algemene welzijn.

Veelgestelde vragen over slaapmiddelen voor het slapen gaan

Helpt een tussendoortje voor het slapen gaan?

Ja, bepaalde voedingsrijke snacks voor het slapengaan kunnen de kwaliteit van uw slaap helpen verbeteren. Van snacks met magnesium, kalium en melatonine is bekend dat ze ontspanning bevorderen en een gezond slaappatroon ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn amandelen, bananen, kersen en een mix met cashewnoten.

Wat zijn de voordelen van snacks voor het slapen gaan?

De voordelen van het nuttigen van gezonde snacks voor het slapen gaan zijn onder meer het bevorderen van ontspanning, het ondersteunen van spierherstel tijdens de slaap door het eiwitgehalte in sommige opties zoals gerechten op basis van tofu of amandelen. Bovendien kunnen ze bijdragen tot het behoud van een stabiele bloedsuikerspiegel 's nachts.

Welke voedingsmiddelen kunt u 's nachts eten om u te helpen slapen?

Voedingsmiddelen die bijdragen tot een betere slaap zijn onder meer:

 • Magnesiumrijk voedsel: Amandelen en bananen
 • Melatonine-bevattende vruchten: Zure kersen
 • Voedingsstofrijke trail mix: Cashewnoten, gedroogde veenbessen & amandelen
 • Slaapvriendelijke dranken: Kruidenthee met apigenine, goji, passiebloem of warme melk.

Wat is het beste voedsel om te eten voor het slapen gaan?

De beste snacks voor het slapen gaan zijn die welke essentiële vitaminen en mineralen bevatten die ontspanning bevorderen en u helpen sneller in slaap te vallen. Enkele van de beste opties zijn:

 • Sap van zure kersen: Bevat melatonine, dat slaappatronen helpt reguleren
 • Pindakaas: Rijk aan magnesium en eiwitten, die ontspanning en herstel van de spieren bevorderen
 • Zwarte chocolade: Bevat serotonine, dat slaappatronen helpt reguleren
 • Kruidenthee: Kamille, lavendel en valeriaanwortelthee staan erom bekend dat ze ontspanning bevorderen en de slaapkwaliteit verbeteren.
 • Warme melk: Bevat tryptofaan, dat de melatonineproductie helpt verhogen en ontspanning bevordert.

Het is belangrijk om energiedrankjes, gekruid voedsel en voedsel met veel suiker of cafeïne voor het slapengaan te vermijden, omdat ze de kwaliteit van uw slaap kunnen verstoren.

Conclusie

Een gezonde nachtrust is essentieel voor onze fysieke en emotionele gezondheid. Het opnemen van gezonde snacks voor het slapengaan in uw routine kan bijdragen tot een betere slaapkwaliteit. Voedingsrijke opties zoals amandelen, bananen, kersen en kruidenthee kunnen bijdragen tot ontspanning en de natuurlijke productie van melatonine verbeteren.

Eiwitrijke snacks zoals trail mix of gerechten op basis van tofu kunnen ook helpen bij het nachtelijke spierherstel. Het is belangrijk om suikerrijke granen en zware maaltijden voor het slapengaan te vermijden om een goede spijsvertering te garanderen. Het instellen van een gezonde routine met beperking van schermtijd en meditatie kan de voordelen van deze slaapbevorderende voedingsmiddelen verder versterken.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/