Hoe zwaar moet een verzwaarde deken zijn?

Gepubliceerd:

Bij het kiezen van de perfecte verzwaarde deken is een van de meest cruciale factoren om te overwegen hoe zwaar een verzwaarde deken moet zijn. Dit element is essentieel om ervoor te zorgen dat u het meeste profijt hebt van uw aankoop.

In deze uitgebreide blogpost verdiepen wij ons in de wetenschap achter verzwaarde dekens en hun vermogen om de slaap te verbeteren door middel van Deep Touch Pressure stimulatie. Om ervoor te zorgen dat u de beste keuze voor uw behoeften maakt, geven wij advies over het bepalen van het ideale gewicht van een verzwaarde deken, afhankelijk van de leeftijdsgroep.

Veiligheidsoverwegingen zijn van het grootste belang bij het gebruik van deze therapeutische hulpmiddelen; daarom bespreken we ook de mogelijke risico's van onjuist gebruik bij jonge kinderen en bepaalde gezondheidsaandoeningen die van invloed kunnen zijn op de geschiktheid. Verder gaat ons onderzoek verder dan slaapverbetering, want we onderzoeken hoe zwaar een verzwaarde deken moet zijn om stressniveaus bij volwassenen met autisme te verminderen of verlichting te bieden bij het Restless Leg Syndrome.

Aangezien de materiaalkeuze van grote invloed is op de gebruikservaring en de levensduur van uw aankoop, gaan wij in op de gebruikelijke vulmaterialen die bij de vervaardiging van deze producten worden gebruikt en geven wij tips voor de keuze van de juiste bekledingsmaterialen. Voor een goede verzorging en onderhoud van uw kostbare bezit worden wasvoorschriften voor verschillende soorten dekens gegeven, evenals deskundig advies om de levensduur te verlengen.

Gewogen dekens

De wetenschap achter verzwaarde dekens

Gewogen dekens hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen omdat ze gebruikers helpen beter te slapen, minder stress te ervaren en meer te ontspannen. Het geheim achter deze voordelen schuilt in de toepassing van Deep Touch Pressure (DTP), een zintuiglijke interventie waarvan is aangetoond dat ze kalmerende effecten heeft op het zenuwstelsel.

Hoe verzwaarde dekens de slaap verbeteren

Een verzwaarde deken is ontworpen met een gelijkmatig verdeeld gewicht over het hele oppervlak, meestal door het gebruik van kleine glazen bolletjes of plastic korrels als vulmateriaal. Wanneer het over het lichaam wordt gedrapeerd, oefent het zachte druk uit op verschillende aanrakingspunten - vergelijkbaar met een troostende knuffel of een inbakerdoek. Deze druk stimuleert de productie van serotonine en melatonine en vermindert het cortisolniveau, wat leidt tot een betere stemming en een rustiger slaap.

De rol van diepe druk bij sensorische interventies

DTP wordt veel gebruikt in therapeutische praktijken voor mensen met ASS, ADHD, angstproblemen en andere omstandigheden die te maken hebben met sensorische problemen. Door middel van consistente tactiele input via diepe drukstimulatie kan DTP helpen de arousaleniveaus in het zenuwstelsel te reguleren - wat gevoelens van kalmte en veiligheid bevordert.

Naast het verbeteren van de algemene slaapkwaliteit voor gezonde personen die meer ontspanning zoeken tijdens hun slaap(bron), suggereert onderzoek dat het opnemen van DTP via verzwaarde dekens ook verlichting kan bieden bij symptomen die samenhangen met specifieke medische aandoeningen zoals ASS(bron) of ADHD(bron).

De effectiviteit van verzwaarde dekens voor DTP hangt af van de keuze van het juiste gewicht voor elke gebruiker. Hoewel algemene richtlijnen suggereren dat een deken ongeveer 10% van het lichaamsgewicht van een persoon moet wegen, is het cruciaal om factoren als leeftijd en fysieke mogelijkheden in overweging te nemen bij het maken van deze beslissing. In de volgende hoofdstukken gaan we in op het bepalen van het ideale gewicht voor verschillende leeftijdsgroepen, veiligheidsoverwegingen bij verzwaarde dekens en extra voordelen naast de verbetering van de slaap.

Het bepalen van het ideale gewicht voor verschillende leeftijdsgroepen

Bij het kiezen van een verzwaarde deken is het van cruciaal belang rekening te houden met factoren als leeftijd en fysieke mogelijkheden. Doorgaans moet de deken ongeveer een tiende van iemands lichaamsgewicht wegen; deze richtlijn werkt echter niet altijd voor oudere of jonge mensen die uit veiligheidsoverwegingen minder gewicht nodig hebben.

Hoe zwaar moet een verzwaarde deken zijn voor peuters?

Peuters kunnen baat hebben bij het gebruik van verzwaarde dekens bij de overgang van wieg naar bed en veranderingen in hun slaappatroon. Het is echter essentieel om een geschikt gewicht te kiezen dat geen risico's met zich meebrengt. Kies voor peuters van twee jaar en ouder voor een lichtgewicht optie met een gewicht van 3-5 pond. Het is ook belangrijk dat uw peuter zich vrij onder de deken kan bewegen zonder zich beperkt te voelen.

Geschikte gewichten voor kinderen die verzwaarde dekens gebruiken

Voor schoolgaande kinderen (6-12 jaar) ligt het aanbevolen gewicht tussen 5-10% van hun lichaamsgewicht plus één of twee extra pondjes bron. Dit zorgt ervoor dat de druk die door de deken wordt uitgeoefend, zacht maar effectief blijft en comfort biedt tijdens het slapen. Raadpleeg altijd de kinderarts van uw kind voordat u hem of haar een verzwaarde deken aanbiedt.

 • Leeftijden 6-8: Kies dekens van ongeveer 7-9 pond.
 • Leeftijd 9-11 jaar: Kies voor opties binnen het bereik van 10-12 pond.
 • Leeftijd 12+ :Kies zwaardere varianten tot ongeveer 15 pond.

Het juiste gewicht kiezen voor volwassenen en paren

Volwassenen moeten de algemene richtlijn volgen om een verzwaarde deken te kiezen die ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht als bron heeft. Persoonlijke voorkeuren kunnen echter ook een rol spelen bij het bepalen van de ideale zwaarte. Sommige mensen kunnen de voorkeur geven aan iets zwaardere of lichtere dekens, afhankelijk van hun comfortniveau.

Voor koppels die een bed delen, is het essentieel om rekening te houden met de individuele behoeften en voorkeuren van beide partners bij het kiezen van een geschikte verzwaarde deken. U kunt kiezen voor twee afzonderlijke dekens met gewichten die zijn afgestemd op elke persoon, of voor één grotere deken die is afgestemd op het gezamenlijke gewicht van beide gebruikers (ongeveer 7,5% van het totale lichaamsgewicht). Dit zorgt voor optimaal comfort en biedt ruimte voor verschillende slaappatronen en houdingen gedurende de nacht.

Veiligheidsoverwegingen bij verzwaarde dekens

Bij de keuze van een verzwaarde deken moet veiligheid voorop staan, vooral voor jonge kinderen. Zuigelingen, baby's en sommige peuters moeten deze producten vermijden vanwege hun beperkte motorische vaardigheden, waardoor ze de deken niet kunnen verwijderen als dat nodig is. Volwassenen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen of een slechte bloedsomloop, moeten hun arts raadplegen voordat zij er een gebruiken.

Risico's verbonden aan verkeerd gebruik bij jonge kinderen

Verzwaarde dekens zijn niet geschikt voor alle leeftijdsgroepen, vooral niet voor zuigelingen en peuters. Het risico op verstikking neemt toe als het kind de deken niet zelfstandig kan verwijderen. Volgens de American Academy of Pediatrics (AAP) kan zacht beddengoed zoals zware dekens een aanzienlijk gevaar vormen voor zuigelingen jonger dan 12 maanden, omdat zij niet in staat zijn voorwerpen uit hun gezicht te tillen of te verplaatsen.

 • Vermijd het gebruik van verzwaarde dekens bij baby's: Baby's jonger dan 1 jaar mogen nooit verzwaarde dekens gebruiken omdat zij de kracht en coördinatie missen die nodig zijn voor een veilig gebruik.
 • Peuters hebben toezicht nodig: Voor peuters van 1-3 jaar is het cruciaal dat ouders hun kind goed in de gaten houden tijdens het gebruik van een verzwaarde deken en ervoor zorgen dat deze het hoofd niet bedekt of de ademhaling op enigerlei wijze beperkt.
 • Kies een geschikt gewicht: Wanneer u een verzwaarde deken voor uw kind kiest, kies er dan een die niet meer weegt dan 10% van zijn lichaamsgewicht plus een extra pond; dit helpt de risico's van overmatige druk op kleine lichamen te minimaliseren.

Gezondheidsomstandigheden die de geschiktheid kunnen beïnvloeden

Naast leeftijdsbeperkingen kan het gebruik van verzwaarde dekens ook worden afgeraden voor personen met specifieke medische aandoeningen. Het is essentieel om een medisch deskundige te raadplegen voordat u verzwaarde dekens deel laat uitmaken van uw reguliere routine als u zich zorgen maakt.

 1. Ademhalingsproblemen: Mensen met astma, slaapapneu of andere ademhalingsproblemen moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van verzwaarde dekens, omdat de extra druk op hun borstkas de symptomen kan verergeren.
 2. Slechte bloedsomloop: Mensen met een slechte bloedcirculatie of aandoeningen zoals diabetes kunnen merken dat de druk van een verzwaarde deken hun gezondheid negatief kan beïnvloeden. In dergelijke gevallen is overleg met een medisch deskundige noodzakelijk.
 3. Mobiliteitsbeperkingen: Personen met beperkte mobiliteit als gevolg van leeftijd, letsel of ziekte moeten overwegen of zij een verzwaarde deken veilig kunnen gebruiken en verwijderen zonder hulp. Zo niet, dan kunt u ze om veiligheidsredenen beter helemaal vermijden.

Kortom, bij het kiezen van een verzwaarde deken is het belangrijk om eerst aan de veiligheid te denken. Volg de bovenstaande richtlijnen om ervoor te zorgen dat u en uw dierbaren veilig kunnen genieten van de voordelen van een verzwaarde deken.

Meer voordelen dan slaapverbetering

Naast het bevorderen van een betere slaapkwaliteit, suggereert onderzoek dat personen met specifieke aandoeningen zoals autismespectrumstoornissen baat kunnen hebben bij het gebruik van verzwaarde dekens door het verminderen van stressniveaus. Fabrikanten beweren ook potentiële voordelen in gevallen als Restless Leg Syndrome (RLS), hoewel het bewijs hiervoor beperkt is.

Vermindering van stress bij volwassenen met autisme

Studies hebben aangetoond dat Deep Touch Pressure (DTP), geleverd door verzwaarde dekens, kan helpen angst te verminderen en de stemming van volwassenen in het autismespectrum te verbeteren. De zachte druk op het lichaam stimuleert de productie van serotonine en oxytocine, hormonen die verantwoordelijk zijn voor geluk en ontspanning. Dit effect kan bijzonder gunstig zijn voor autisten die vaak verhoogde stressniveaus ervaren als gevolg van sensorische gevoeligheden of problemen met het verwerken van emoties.

 • Serotonine: Bekend als het "feel-good" hormoon, helpt serotonine bij het reguleren van stemming, eetlust en slaappatronen. Een stijging van serotonine kan leiden tot een groter gevoel van tevredenheid en vreugde.
 • Oxytocine: Oxytocine, ook wel het "liefdeshormoon" genoemd, speelt een cruciale rol bij sociale binding, het opbouwen van vertrouwen en emotionele regulering. Het blijkt ontspanning te bevorderen wanneer het vrijkomt bij lichamelijke aanraking of nauw contact met anderen.

Potentiële verlichting van het Restless Leg Syndrome

RLS is een aandoening die een oncontroleerbaar verlangen veroorzaakt om de benen in rust te bewegen. Hoewel er momenteel geen genezing voor RLS bestaat, melden sommige patiënten dat ze verlichting vinden bij het gebruik van een verzwaarde deken, vanwege de kalmerende effecten op hun zenuwstelsel(bron). De zachte druk die de deken uitoefent, kan de symptomen van RLS, zoals tintelingen of een kruipend gevoel in de benen, helpen verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig om een definitief verband te leggen tussen verzwaarde dekens en verlichting van RLS-symptomen.

Het is essentieel om uw arts te raadplegen voordat u een verzwaarde deken gebruikt voor een medische aandoening, waaronder autismespectrumstoornissen of het rustelozebenensyndroom. Zij kunnen persoonlijk advies geven op basis van uw specifieke behoeften en ervoor zorgen dat u de juiste veiligheidsmaatregelen neemt bij het gebruik van deze producten.

Materiaal en ontwerpfactoren

Verzwaarde dekens zijn er in verschillende maten, variërend van lits-jumeaux tot kingsize selecties die geschikt zijn voor koppels die 's nachts samen een bed delen en waarbij beide partners extra ondersteuning nodig hebben tijdens de sluimerperiode.

Soorten vulmaterialen die gewoonlijk worden gebruikt

De meest voorkomende soorten vulmaterialen in verzwaarde dekens zijn glasparels, plastic korrels en stalen schotels. Glasparels zijn kleine, gladde bolletjes die zorgen voor een gelijkmatige gewichtsverdeling en tegelijkertijd hypoallergeen en milieuvriendelijk zijn. Glasparels zijn de meest hypoallergene en milieuvriendelijke keuze en zorgen voor een gelijkmatige gewichtsverdeling; plastic korrels zijn echter minder duurzaam. Stalen shotkorrels voelen zwaarder aan, maar kunnen na verloop van tijd roesten als ze aan vocht worden blootgesteld.

 • Glasparels: Hypoallergeen en milieuvriendelijk met gelijkmatige gewichtsverdeling.
 • Plastic korrels: Populaire keuze, maar minder milieuvriendelijk dan glasparels.
 • Stalen kogels: Zwaarder aanvoelend, maar gevoelig voor roest bij blootstelling aan vocht.

Het juiste bekledingsmateriaal kiezen voor uw behoeften

Naast het type vulmateriaal dat in de deken zelf wordt gebruikt, moet u ook aandacht besteden aan de stoffen bekleding eromheen. Het ideale bekledingsmateriaal hangt af van persoonlijke voorkeuren met betrekking tot de textuur en het gewenste warmteniveau tijdens slaapsessies of ontspanningsmomenten onder deze therapeutische hulpmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor het verbeteren van het algehele welzijn van gebruikers die ze verstandig kiezen op basis van individuele behoeften/voorkeuren.

Enkele populaire dekmaterialen zijn:

 1. Katoen: Een ademende en natuurlijke stof die zacht aanvoelt. Katoenen lakens zijn geschikt voor wie warm slaapt of in een warmer klimaat woont, omdat ze een betere luchtcirculatie mogelijk maken. Bekijk deze gids voor het kiezen van de beste katoenen lakens.
 2. Minky stof: Dit pluche polyester materiaal geeft een knus en warm gevoel, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die extra warmte zoeken tijdens de koudere maanden of voor mensen die zich graag nestelen met iets zachts tegen hun huid.
 3. Bamboe viscose: Bekend om zijn vochtafvoerende eigenschappen is bamboe viscose perfect als u de neiging heeft om te zweten tijdens het slapen. De stof heeft ook natuurlijke antibacteriële eigenschappen, waardoor uw verzwaarde deken langer fris blijft tussen wasbeurten door. Lees meer over de voordelen van een bamboe lakenpakket.

Kortom, bij het kiezen van een verzwaarde deken moet u zowel de vulmaterialen als de bekleding zorgvuldig overwegen op basis van persoonlijke voorkeuren, zoals de gewenste gewichtsverdeling en mogelijke gevoeligheden voor allergenen en andere factoren die rechtstreeks verband houden met individuele comfortvereisten tijdens het gebruik van deze kalmerende apparaten die speciaal zijn ontworpen om het algehele welzijn van gebruikers wereldwijd te verbeteren.

Juiste verzorging en onderhoud

Voor een optimale levensduur met behoud van functionaliteit is het essentieel dat u uw verzwaarde deken goed verzorgt. Dit omvat het volgen van de juiste wasrichtlijnen en het toepassen van tips om de levensduur van uw deken te verlengen. In dit gedeelte bespreken we hoe u een verzwaarde deken kunt reinigen met een zachte wasmethode met warm of koud water, gevolgd door drogen op lage temperaturen. Dit helpt schade bij regelmatig gebruik te voorkomen zonder de doeltreffendheid in gevaar te brengen.

Wasvoorschriften voor verschillende soorten dekens

Verschillende soorten verzwaarde dekens kunnen specifieke onderhoudsinstructies hebben, afhankelijk van hun materiaal en constructie. Hier volgen enkele algemene richtlijnen voor het reinigen van verschillende soorten:

 • Katoenen overtrekken: Machinewasbaar in koud water op een zacht programma; gebruik een mild wasmiddel en vermijd wasverzachters of bleekmiddel; droogtrommel op lage temperatuur of luchtdroger.
 • Minky overtrekken: Apart wassen in koud water op een delicaat programma; gebruik een mild wasmiddel zonder bleekmiddel of wasverzachters; ophangen om te drogen of in de droger zonder warmte.
 • Bamboe viscose overtrekken: Handwas aanbevolen, maar machinewasbaar in koel water indien nodig; gebruik een mild wasmiddel zonder bleekmiddel, chloor, enzymen, fosfaten, parfums/kleurstoffen; alleen aan de lijn drogen.
 • Vullingen met glazen kralen: Vermijd onderdompeling van de gehele deken in het water, omdat de kralen na verloop van tijd beschadigd kunnen raken door blootstelling aan vocht. In plaats daarvan kunt u indien mogelijk kiezen voor reiniging ter plekke met een vochtige doek/spons gedrenkt in een zeepoplossing, waarna u de behandelde oppervlakken grondig afspoelt en voldoende gelegenheid geeft om volledig te luchten voordat u daarna weer terugkeert naar normale gebruiksomstandigheden (geen directe bronnen toepassen).

Tips om de levensduur van uw verzwaringsdeken te verlengen

Hier volgen enkele praktische tips om u te helpen de levensduur te verlengen en de effectiviteit van uw verzwaarde deken te behouden:

 1. Gebruik een dekbedovertrek: Bescherm uw deken met een afneembaar dekbedovertrek, dat gemakkelijk gewassen en onderhouden kan worden. Dit vermindert de slijtage van het eigenlijke verzwaarde gedeelte en houdt het langer schoon.
 2. Vermijd veelvuldig wassen: Minimaliseer de wasfrequentie door vlekken waar mogelijk ter plekke te reinigen. Overmatig wassen kan schade veroorzaken aan zowel de stoffen bekleding als de interne vullingen die worden gebruikt in het constructieproces zelf, waardoor de algemene prestaties van het product na verloop van tijd afnemen door herhaalde blootstelling aan hardere behandelingsmethoden tijdens dergelijke procedures (d.w.z. machinewascycli).

Volg naast deze onderhoudsrichtlijnen altijd de specifieke instructies van de fabrikant of winkelier waar u uw verzwaarde deken heeft gekocht. Door goed voor uw investering te zorgen, kunt u jarenlang genieten van de voordelen ervan, terwijl de optimale functionaliteit bij regelmatig gebruik gehandhaafd blijft, zonder afbreuk te doen aan de doeltreffendheid ervan bij het bevorderen van ontspanning en verbeterde slaapkwaliteit.

Veelgestelde vragen over hoe zwaar een verzwaarde deken moet zijn

Hoe zwaar moet een verzwaarde deken zijn?

Verzwaarde dekens zijn de laatste jaren steeds populairder geworden omdat ze een kalmerend en troostend effect hebben. Het kiezen van het perfecte gewicht voor een verzwaarde deken kan echter een ontmoedigende taak zijn. Hier zijn enkele zaken waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van het juiste gewicht voor uw behoeften.

Wat is het aanbevolen gewicht voor een verzwaringsdeken?

Het aanbevolen gewicht voor een verzwaarde deken hangt af van het lichaamsgewicht van de gebruiker. Als algemene regel geldt dat het gewicht ongeveer 10% van het lichaamsgewicht van de gebruiker moet bedragen, plus één of twee pond voor kinderen en volwassenen. Als u bijvoorbeeld 150 pond weegt, zou een geschikte verzwaarde deken ongeveer 15-17 pond wegen. Het is altijd het beste een arts te raadplegen voordat u een verzwaarde deken gebruikt voor specifieke gezondheidsproblemen.

Is een 12 lb gewogen deken te zwaar?

Een verzwaarde deken van 12 pond is niet noodzakelijkerwijs te zwaar; dat hangt af van uw lichaamsgewicht. Weegt u tussen 100 en 120 pond, dan kan dit een geschikte keuze voor u zijn. Als uw lichaamsgewicht echter aanzienlijk lager is dan dat bereik, kunt u overwegen voor lichtere opties te kiezen om veiligheid en comfort te garanderen.

Is een 40 lb gewogen deken te zwaar?

Absoluut. Een verzwaarde deken van 40 lb wordt beschouwd als buitensporig zwaar en houdt potentiële risico's in, zelfs voor grotere personen. Het overschrijdt de aanbevolen richtlijn om dekens te kiezen die ongeveer 10% van uw totale lichaamsgewicht plus één of twee pond wegen.

Is een 30 lb gewogen deken te veel?

In de meeste gevallen, ja - tenzij iemand ongeveer 300 pond weegt. De algemene regel is dat u dekens kiest die ongeveer 10% van uw lichaamsgewicht plus één of twee pond wegen. Voor personen die minder dan 100 kg wegen, is een verzwaarde deken van 30 kg waarschijnlijk te zwaar en oncomfortabel.

Conclusie

De wetenschap achter hun effectiviteit ligt in Deep Touch Pressure, dat de afgifte stimuleert van serotonine en melatonine, hormonen die ontspanning en een betere slaap bevorderen.

Het bepalen van het perfecte gewicht van een verzwaarde deken voor verschillende leeftijdsgroepen is van cruciaal belang om de veiligheid en maximale voordelen te garanderen. Terwijl peuters baat kunnen hebben bij lichtere gewichten van 2-5 pond, kunnen volwassenen dekens gebruiken die tot 30 pond wegen, afhankelijk van hun lichaamsgewicht. Het is belangrijk op te merken dat de zwaarste verzwaarde deken niet altijd de beste optie is.

Verzwaarde dekens geven een gevoel van comfort en veiligheid, vergelijkbaar met een warme knuffel. De druk van de deken kan ook rusteloosheid verminderen en de concentratie verbeteren. Een te zware verzwaarde deken kan echter ongemak veroorzaken en zelfs leiden tot ademhalingsproblemen.

Het raadplegen van een gewichtstabel voor verzwaarde dekens kan helpen om het ideale gewicht voor uw lichaamsgewicht te bepalen. Als algemene regel geldt dat het aanbevolen gewicht voor een verzwaarde deken ongeveer 10% van het lichaamsgewicht van de gebruiker bedraagt. Iemand die bijvoorbeeld 150 pond weegt, zou een deken van 15 pond moeten gebruiken.

Als u op zoek bent naar een zwaardere deken, is het belangrijk om er een te kiezen die past bij uw lichaamsgewicht. Een queensize verzwaarde deken kan een goede optie zijn voor wie de voorkeur geeft aan een groter formaat en gewicht.Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/