Beste slaaphouding bij lage rugpijn

Gepubliceerd:

Het ontdekken van de optimale slaaphouding bij lendenpijn kan uw slaapkwaliteit en totale welzijn aanzienlijk verbeteren. In deze uitgebreide gids gaan we dieper in op verschillende soorten lage rugpijn en de gevolgen daarvan voor uw rustgevende slaap. Daarnaast bespreken we het belang van de uitlijning van de wervelkolom tijdens de slaap en hoe die van invloed is op zowel het comfort als de gezondheid.

Als u verder leest, leert u meer over de meest ondersteunende slaaphoudingen die kunnen helpen bij het verlichten van ongemak veroorzaakt door acute of chronische lage rugpijn. Wij zullen ook ingaan op specifieke aanpassingen voor buikslapers om de wervelkolom minder te belasten.

Verder speelt het verbeteren van de algemene slaaphygiëne een cruciale rol bij het verminderen van mogelijke slaapverstoringen door rugpijn. Ten slotte is het aanpakken van onderliggende oorzaken zoals stressniveaus of slechte houdingsgewoonten essentieel voor een langdurige verlichting van het ongemak. Oefeningen en stretching om de kernspieren te versterken dragen verder bij tot een optimale nachtrust en bieden de broodnodige ondersteuning voor uw onderrug.

beste-slaaphouding-voor-lage-rug-pijn

Soorten pijn in de onderrug

Er zijn twee soorten lage rugpijn die de slaapkwaliteit kunnen beïnvloeden: acute en chronische. Kortdurende lage rugpijn is acuut, terwijl chronische lage rugpijn drie maanden of langer aanhoudt. Als u weet welk type pijn u heeft, kunt u bepalen wat de beste slaaphouding is om het ongemak te verlichten.

Acute pijn in de onderrug

Acute lage rugpijn, vaak veroorzaakt door een plotselinge blessure of overbelasting, verdwijnt meestal binnen enkele dagen tot weken met de juiste verzorging en rust. Tijdens deze periode is het essentieel om een ondersteunende slaaphouding te vinden die de pijn in de onderrug niet verergert en uw lichaam de tijd geeft om goed te genezen. Vermijd lastige slaaphoudingen die uw spieren nog meer belasten of extra ongemak veroorzaken.

Chronische pijn in de onderrug

Voor chronische lage rugpijn daarentegen, die langer dan drie maanden aanhoudt, zijn langetermijnbeheerstrategieën nodig, zoals het handhaven van een goede houding bij dagelijkse activiteiten en het vinden van een ideale slaaphouding 's nachts. Mensen met chronische lage rugpijn moeten ook overwegen te investeren in stevige orthopedische matrassen of traagschuim matrastoppers die speciaal zijn ontworpen voor mensen met hardnekkige rugklachten zoals hernia's of degeneratieve schijfaandoeningen.

Het vinden van de juiste balans tussen comfort en ondersteuning is cruciaal bij het kiezen van een matras; extreem harde matrassen bieden mogelijk onvoldoende demping voor zijslapers die drukverlichting op hun heupen en schouders nodig hebben, terwijl te zachte kussens kunnen leiden tot een slechte uitlijning van de wervelkolom bij buikslapers, waardoor op den duur zenuwpijn ontstaat.

Tips voor het kiezen van de juiste matras:

 • Kies een middelzware matras van hoogwaardige materialen, zoals traagschuim of latex.
 • Overweeg een matrastopper toe te voegen voor extra demping en ondersteuning als uw huidige bed te stevig of versleten is.
 • Probeer in de winkel verschillende slaaphoudingen uit op de nieuwe matras voordat u tot aankoop overgaat, om er zeker van te zijn dat deze comfortabel en ondersteunend aanvoelt voor uw specifieke behoeften.

Naast het kiezen van een geschikt slaapoppervlak kan het toepassen van goede slaaphygiënetips, zoals het instellen van regelmatige bedtijden, het vermijden van cafeïne vlak voor het slapen gaan en het doen van rustige yoga- of rekoefeningen, mogelijke slaapverstoringen door lage rugpijn helpen verminderen. Vergeet niet dat het essentieel is om de oorzaak van uw ongemak aan te pakken; vraag professioneel advies aan een arts als u niet zeker weet wat de oorzaak van uw pijn is of hoe u de pijn op de lange termijn het beste kunt aanpakken.

Het verband tussen slaap en lage rugpijn

De kwaliteit van de slaap kan de mate van lage rugpijn aanzienlijk beïnvloeden en is daarom een cruciale factor bij het beheersen van het ongemak. Het verband tussen slaap en lage rugpijn ligt in de manier waarop de slaaphouding de uitlijning van de wervelkolom beïnvloedt. Een goede uitlijning van de wervelkolom tijdens de slaap is van cruciaal belang om lage rugpijn te voorkomen of te verminderen.

Het belang van een goede uitlijning van de wervelkolom

Als u de ruggengraat tijdens uw dutje goed op orde houdt, vermindert u mogelijke slaapverstoringen door onhandige slaaphoudingen die de spieren, banden en gewrichten rond uw wervelkolom belasten. Als deze structuren worden belast door een slechte houding tijdens de rusturen, kunnen ze bijdragen tot meer ontsteking en spanning - factoren waarvan bekend is dat ze lage rugpijn verergeren. Daarom is het kiezen van een ondersteunende slaaphouding die uw wervelkolom neutraal houdt, van vitaal belang om het ongemak gedurende de nacht tot een minimum te beperken.

Hoe verschillende houdingen uw wervelkolom beïnvloeden

 • Rugslapers: Plat op de rug liggen zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht over het hele oppervlak; als uw matras echter te zacht of doorgezakt is, kan dit een onnatuurlijke kromming in de lendenstreek veroorzaken, wat kan leiden tot lage rugpijn.
 • Zijslapers: Hoewel zijslapen comfortabel kan zijn voor veel mensen met lage rugklachten (vooral als er een extra kussen wordt gebruikt), kunnen sommige mensen een opgerolde foetushouding aannemen die hun rug op den duur onnodig belast - waardoor bestaande klachten nog erger kunnen worden.
 • Maagslapers: Deze houding wordt over het algemeen beschouwd als de slechtste slaaphouding voor mensen met lage rugpijn, omdat ze een onnatuurlijke draaiing van de nek en de wervelkolom afdwingt. Buikslapen kan ook leiden tot overmatige buiging van de lendenen, wat kan leiden tot meer ongemak tijdens de rusturen.

Naast het kiezen van een geschikte slaaphouding die een goede uitlijning van de wervelkolom bevordert, moet ook rekening worden gehouden met andere factoren, zoals de stevigheid van de matras en de keuze van het kussen, wanneer men probeert de lage rugpijn tijdens de slaap te verlichten. Als u bijvoorbeeld kiest voor een matras met een gemiddelde stevigheid en ondersteunende materialen, zoals traagschuim of latex, en kussens gebruikt die specifiek zijn afgestemd op de rusthouding van uw voorkeur (bijvoorbeeld een dikker kussen voor zijslapers en een dun kussen voor rugslapers), kunt u het algehele comfort verhogen en de mogelijke belasting van uw wervelkolom gedurende elke nacht dat u slaapt tot een minimum beperken.

Andere slaaptips, zoals het instellen van regelmatige bedtijden en het vermijden van slapen in ongemakkelijke houdingen, kunnen ook helpen om rugpijn te verminderen. Zachte yoga voor het slapen gaan kan ook de rugpijn verlichten en een natuurlijk slaappatroon bevorderen. Vergeet niet dat de sleutel tot comfortabel slapen is dat uw wervelkolom in een neutrale positie blijft, dus slaap niet in posities die ongemakkelijk of onnatuurlijk aanvoelen. Door deze maatregelen te nemen, vermindert u de kans op zenuwpijn of het verschuiven van een wervel, wat leidt tot een betere nachtrust en minder rugpijn in het algemeen.

Beste slaaphoudingen voor verlichting van lage rugpijn

Beste slaaphoudingen voor verlichting van lage rugpijn

De juiste slaaphouding is essentieel om lage rugpijn te verminderen en een goede nachtrust te garanderen. De volgende houdingen kunnen helpen de juiste uitlijning van de wervelkolom te handhaven en tegelijkertijd comfort te bieden tijdens de rustgevende slaapuren.

Zijslapen met kussensteun

Op uw zij liggen wordt beschouwd als een van de beste slaaphoudingen voor verlichting van lage rugpijn. Om de voordelen maximaal te benutten, plaatst u een stevig kussen tussen uw knieën om uw wervelkolom neutraal te houden en mogelijke slaapverstoringen door een onhandige slaaphouding te verminderen. Deze ondersteunende slaaphouding helpt de druk op de lendenen te verlichten en is daarom ideaal voor mensen met chronische lage rugpijn of ischias.

Rugligging met beenverhoging

Als u zich comfortabeler voelt als rugslaper maar toch ongemak in uw onderrug ervaart, probeer dan uw benen hoger te leggen met een klein kussen onder uw knieën. Deze aanpassing zorgt voor een betere uitlijning van de wervelkolom door de druk op de lendenen te verminderen. Een traagschuimmatras topper kan ook extra ondersteuning bieden en zich aanpassen aan de natuurlijke rondingen van uw lichaam, waardoor rugpijn verder wordt verlicht.

Naast deze aanbevolen posities kunt u overwegen te investeren in een matras met een gemiddelde stevigheid, gemaakt van materialen zoals traagschuim of latex, die zowel ondersteuning als comfort bieden. Vermijd extreem stevige matrassen, omdat die de pijn in de onderrug kunnen verergeren door onvoldoende contouren rond gevoelige gebieden zoals heupen en schouders.

 • Tips:
 • Gebruik voor zijslapers een dikker kussen om het hoofd en de nek te ondersteunen.
 • Rugslapers moeten kiezen voor een dunner kussen om een goede uitlijning van de wervelkolom te behouden.
 • Vermijd slapen op uw buik omdat dit de nek en wervelkolom kan belasten, wat leidt tot meer pijn.

Het handhaven van een goede slaaphygiëne is ook essentieel voor het beheersen van lage rugpijn. Regelmatige bedtijden instellen, een comfortabele slaapomgeving creëren en ontspanningstechnieken toepassen, zoals zachte yoga of diepe ademhalingsoefeningen voor het slapengaan, kunnen de algemene slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren en het ongemak verminderen dat wordt veroorzaakt door een slechte houding of spierspanning tijdens de rusturen.

Aanpassingen voor buikslapers

Hoewel buikslapen wordt afgeraden vanwege de grotere belasting van nek en wervelkolom, zijn er manieren om deze belasting te verminderen door de houding aan te passen. Het gebruik van extra kussens onder het bekken kan helpen om een neutrale houding van de wervelkolom te handhaven wanneer u met uw gezicht naar beneden ligt.

Kussens onder het bekken plaatsen

Om de druk op uw onderrug tijdens het buikslapen enigszins te verlichten, kunt u een dun kussen onder uw heupen en buik leggen. Deze kleine aanpassing helpt uw wervelkolom in een meer neutrale positie te houden, zodat u minder last hebt van slaapverstoringen door onhandige slaaphoudingen die de pijn in de onderrug verergeren. Experimenteer met verschillende soorten kussens of zachte kussens tot u er een vindt die voldoende steun biedt zonder ongemak te veroorzaken.

Alternatieven voor buikslapen

 • Foetushouding: Een alternatief voor buikslapers is de foetushouding. Hierbij trekt u uw knieën naar uw borst en gebruikt u een lichaamskussen voor extra steun tussen uw benen. De foetushouding opent de ruimte tussen de wervels, wat verlichting kan geven bij bepaalde aandoeningen zoals ischias of hernia's die zenuwpijn veroorzaken.
 • Half-liggende positie: Een andere optie die het overwegen waard is, is het aannemen van een half-liggende houding met behulp van een verstelbaar bed of een speciaal daarvoor ontworpen wigvormig kussen. Plat liggen kan soms ongemak veroorzaken bij spondylolisthesis, een aandoening waarbij een wervel naar voren schuift over een andere. Een liggende positie kan dit probleem verlichten door de druk op het aangetaste gebied weg te nemen.
 • Traagschuim matrastopper: Voor sommige buikslapers kan een investering in een traagschuim matrastopper extra ondersteuning en contouren bieden voor hun lichaamsvorm. Deze extra laag demping helpt het gewicht gelijkmatiger over het bedoppervlak te verdelen, waardoor drukpunten die bijdragen tot pijn in de onderrug worden verminderd. Kies voor een matras met een gemiddelde stevigheid en gemaakt van superieure materialen om het beste comfort en ondersteuning te ervaren.

Naast deze aanpassingen is het essentieel om goede slaaptips te gebruiken, zoals het instellen van regelmatige bedtijden en het aanhouden van een consistent slaapschema. Door de juiste slaaphoudingen te combineren met gezonde gewoonten bent u op weg naar comfortabeler slapen en minder lage rugpijn.

De algemene slaaphygiëne verbeteren

Naast het vinden van een ideale slaaphouding is het essentieel om een goede slaaphygiëne te betrachten. Om uw slaapkwaliteit te verbeteren en de gevolgen van rugklachten te minimaliseren, is het belangrijk een aantal aanpassingen in uw levensstijl en slaapplaats aan te brengen.

Vermindering van stimulerende middelen

Vermijd het gebruik van stimulerende middelen zoals alcohol en cafeïne vlak voor het slapengaan. Deze stoffen kunnen uw natuurlijke slaappatroon verstoren, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen of de hele nacht in slaap te blijven. Kies in plaats daarvan voor kalmerende dranken zoals kruidenthee of warme melk voordat u naar bed gaat.

Ontspanningstechnieken voor een betere slaap

Het gebruik van technieken om 's avonds tot rust te komen kan helpen om zowel de lichamelijke als de geestelijke toestand te kalmeren, zodat u klaar bent voor een rustige nachtrust. Enkele effectieve methoden zijn:

 • Diepe ademhalingsoefeningen: Adem langzaam in door uw neus terwijl u tot vier telt; adem dan uit door samengetrokken lippen terwijl u vanaf vier aftelt. Herhaal dit proces verschillende keren totdat u zich ontspannen voelt.
 • Meditatie: Beoefen mindfulness meditatie door u te concentreren op het huidige moment zonder oordeel. Deze techniek helpt bij het stillen van op hol geslagen gedachten die de pijn in de onderrug 's nachts kunnen verergeren.
 • Zachte yoga-oefeningen: Het uitvoeren van zachte yogahoudingen die speciaal zijn ontworpen om de spanning in de spieren rond de wervelkolom te verminderen, is een andere manier om ontspanning voor het slapen gaan te bevorderen. Voorbeelden zijn de kinderhouding (Balasana) en de kat-koe stretch (Marjaryasana-Bitilasana).

Creëer een comfortabele slaapomgeving

Zorg ervoor dat uw slaapkamer bevorderlijk is voor comfortabel slapen door de kamer koel, donker en stil te houden. Investeer in een matras van traagschuim of latex, omdat deze materialen rugslapers voldoende ondersteuning bieden en zich aanpassen aan de natuurlijke rondingen van het lichaam. Gebruik bovendien een kussen dat uw nek en hoofd ondersteunt zonder zenuwpijn of ongemak te veroorzaken.

Een consistent slaapschema aanhouden

Regelmatige bedtijden en wektijden kunnen uw interne klok helpen reguleren, waardoor u 's nachts gemakkelijker in slaap valt en 's ochtends verfrist wakker wordt. Streef naar zeven tot negen uur slaap per nacht en probeer dit schema ook in het weekend aan te houden.

Onderliggende problemen aanpakken die bijdragen tot pijn in de onderrug

Onderliggende problemen aanpakken die bijdragen tot pijn in de onderrug

Om lage rugpijn effectief te verminderen, is het essentieel om de onderliggende oorzaken, zoals stress, een slechte houding en gebrek aan beweging, op te sporen en aan te pakken. Het aanpakken van deze factoren leidt tot een bredere aanpak van lage rugpijn.

Stressniveaus beheren

Het is bekend dat stress de pijn in de onderrug verergert door spierspanning en ontstekingen te veroorzaken. Met effectieve stressbeheersingstechnieken kunt u mogelijke slaapverstoringen door rugpijn aanzienlijk verminderen. Enkele bewezen methoden zijn mindfulness meditatie, regelmatige lichaamsbeweging en regelmatige bedtijden voor een consistent slaapschema.

Slechte houdingsgewoonten corrigeren

Een slechte houding bij dagelijkse activiteiten zoals zitten of staan kan uw wervelkolom belasten en bestaande rugpijn verergeren. Om ongemakkelijke slaaphoudingen te vermijden die het ongemak 's nachts verergeren, kunt u overwegen om gedurende de dag aanpassingen te doen door de juiste houding aan te houden als u zit of staat. Bijvoorbeeld:

 • Vermijd slungelig zitten; gebruik zo nodig een lendensteun.
 • Blijf rechtop staan met ontspannen schouders.
 • Pauzes inlassen van lange periodes van zitten of staan.

Regelmatig bewegen

Het is aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging niet alleen verlichting biedt bij lage rugpijn, maar ook terugkerende episodes ervan voorkomt. Het doen van lichte aerobe oefeningen zoals wandelen of zwemmen helpt de bloedstroom te verhogen, wat de genezing bevordert en tegelijkertijd de spieren versterkt die uw wervelkolom ondersteunen. Daarnaast kunnen rekoefeningen en flexibiliteitsoefeningen de algehele gezondheid van de wervelkolom helpen verbeteren.

Het is essentieel dat u een arts raadpleegt voordat u met een nieuw oefenprogramma begint, vooral als u chronische lage rugpijn hebt of andere onderliggende gezondheidsproblemen. Zij kunnen u persoonlijke aanbevelingen doen die zijn afgestemd op uw specifieke behoeften en beperkingen, voor optimale resultaten bij het verminderen van ongemak en het bevorderen van een betere slaapkwaliteit.

Kernspieren versterken voor een betere ondersteuning van de wervelkolom

Regelmatige lichaamsbeweging gericht op de kernspieren geeft extra steun aan uw onderrug en helpt toekomstige pijnklachten te voorkomen. Krachttraining gericht op de buikstreek is cruciaal voor het behoud van een gezonde rug. In dit hoofdstuk bespreken we het belang van sterke kernspieren en enkele effectieve oefeningen die gericht zijn op de buikspieren.

Het belang van sterke kernspieren

Een sterke romp verbetert niet alleen de houding, maar vermindert ook de druk op de wervelkolom, wat uiteindelijk helpt om lage rugpijn te verlichten. Zwakke rompspieren kunnen een slechte houding veroorzaken en lage rugpijn verergeren doordat ze de wervelkolom extra belasten. Door deze essentiële spiergroepen te versterken, ondersteunt u uw wervelkolom beter in een neutrale positie en vermindert u mogelijke slaapverstoringen door onhandige slaaphoudingen of slechte houdingsgewoonten.

Oefeningen voor de buikspieren

Om uw kernspieren effectief te versterken en lage rugpijn te verminderen, kunt u overwegen deze oefeningen op te nemen in uw gewone fitnessroutine:

 • Plank: Bij deze oefening voor het hele lichaam worden meerdere spiergroepen tegelijk aangesproken, terwijl de nadruk vooral ligt op het opbouwen van kracht in de buikstreek. Om een plank correct uit te voeren, gaat u met uw gezicht naar beneden liggen met uw ellebogen gebogen in een hoek van 90 graden onder uw schouders; til uw lichaam van de grond met uw onderarmen als steun totdat u een rechte lijn vormt van uw hoofd naar uw hielen.
 • Bird Dog: Begin op handen en voeten met de handen direct onder de schouders en de knieën onder de heupen; strek één arm naar voren en til tegelijkertijd het andere been naar achteren totdat beide ledematen parallel aan de vloer zijn, voordat u ze weer langzaam naar beneden brengt zonder de grond te raken tussen de herhalingen.
 • Russian Twist: Ga op de grond zitten met gebogen knieën en platte voeten; leun licht achterover terwijl u de ruggengraat recht houdt en houd een klein kussen of een medicijnbal in beide handen ter hoogte van de borst. Draai de romp naar één kant en tik het voorwerp op de grond naast de heup voordat u het over het lichaam terugbrengt terwijl u naar de andere kant draait.
 • Dead Bug: Ga op uw rug liggen met uw armen gestrekt naar het plafond en uw benen opgetrokken in tafelstand (knieën gebogen in een hoek van 90 graden); laat één arm langzaam boven het hoofd zakken en strek tegelijkertijd het andere been naar buiten tot net boven het vloeroppervlak, breng ze dan beide omhoog in de beginhouding voordat u de beweging herhaalt met de andere ledematen.

Door deze oefeningen op te nemen in uw gewone trainingsroutine kunt u de kernspieren versterken voor een betere ondersteuning van de wervelkolom en uiteindelijk de pijn in de onderrug tijdens de slaap verminderen. Voordat u aan een nieuw oefenprogramma begint, is het raadzaam een zorgverlener of fitnessprofessional te raadplegen voor advies.

Rek- en yogapraktijken voor flexibiliteit en minder spanning

Strekoefeningen of yogasessies kunnen de flexibiliteit verbeteren en de spanning verminderen in de omliggende spiergroepen die de wervelkolom ondersteunen. Deze activiteiten bieden voordelen op lange termijn door een goede uitlijning van het lichaam te bevorderen tijdens dagelijkse activiteiten buiten de rusturen.

Voordelen van rekoefeningen

Het regelmatig opnemen van rekoefeningen in uw routine kan niet alleen de flexibiliteit verhogen, maar ook rugpijn verlichten, mogelijke slaapstoornissen verminderen en het algemene welzijn verbeteren. Enkele effectieve rekoefeningen om pijn in de onderrug te verlichten zijn:

 • Cat-Cow stretch: Deze zachte beweging helpt de spieren rond de wervelkolom los te maken.
 • Een knie naar de borst trekken kan de spanning in de onderrugspieren helpen verminderen.
 • Bekkenkanteling: Deze oefening kan helpen de spanning in de onderrug te verminderen en de kernspieren te versterken.

Yogaoefeningen gericht op de gezondheid van de wervelkolom

Yogaoefeningen, met de nadruk op evenwicht, kracht en flexibiliteit, zijn een uitstekende manier om de gezondheid van de ruggengraat te handhaven. Het opnemen van specifieke houdingen ter verlichting van lage rugpijn in uw beoefening biedt extra ondersteuning voor dit gebied. Hier volgen enkele heilzame yogahoudingen:

 1. Sfinx houding: Plat op de buik liggen met de onderarmen parallel aan elkaar maakt een zachte strekking van de lendenwervelkolom mogelijk zonder zenuwpijn te veroorzaken of bestaande ongemakken te verergeren.
 2. Kinderhouding: Deze rusthouding helpt de onderrugspieren te rekken en zorgt voor een zachte decompressie van de wervelkolom.
 3. Duifhouding: Door strakke heupflexoren te openen, kan deze houding de druk op de lendenstreek verlichten en de algemene spanning in de omliggende spiergroepen verminderen.

Naast deze houdingen helpt een consequente yogabeoefening uw natuurlijke slaappatroon en algemene slaaphygiëne te verbeteren. Het instellen van regelmatige bedtijden, het vermijden van alcohol en cafeïne voor het slapen gaan en het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals diepe ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen allemaal bijdragen tot een betere gezondheid van de wervelkolom en minder pijn tijdens de herstellende slaapuren elke nacht.

Veelgestelde vragen over de beste slaaphouding bij lage rugpijn

Hoe heb ik mijn lage rugpijn bij het slapen genezen?

Om lage rugpijn tijdens het slapen te verhelpen, is het van essentieel belang dat u uw rug goed opricht. Probeer op uw zij te slapen met een kussen tussen uw knieën of op uw rug te slapen met uw benen omhoog. Verbeter daarnaast de algemene slaaphygiëne door de inname van alcohol en cafeïne te beperken, ontspanningsoefeningen te doen en het stressniveau onder controle te houden. Ook lichaamsbeweging en stretching kunnen de pijn helpen verlichten.

Helpt slapen met een kussen onder uw rug bij lage rugpijn?

Slapen met een kussen onder de rug kan voor sommige mensen met lage rugpijn verlichting brengen. Het plaatsen van een klein kussen onder de lendenkromming van de wervelkolom kan de natuurlijke uitlijning in dit gebied tijdens de slaap ondersteunen. Ieder mens is echter anders; experimenteer om uit te vinden wat voor u het beste werkt.

Hoe decompresseert u uw wervelkolom terwijl u slaapt?

Om de wervelkolom tijdens het slapen te decompresseren, moet u zich richten op het handhaven van de juiste uitlijning van de wervelkolom door middel van optimale slaaphoudingen, zoals zijslapen of op de rug liggen met de benen omhoog met behulp van kussens. In deze posities kunnen de wervels zich tijdens rustperiodes op natuurlijke wijze van elkaar losmaken zonder onnodige druk uit te oefenen op schijven of zenuwen.

Kan zijslapen lage rugpijn veroorzaken?

In sommige gevallen kan zijslapen bijdragen tot ongemak in de lage rug als het niet correct wordt uitgevoerda€€"vooral als er geen adequate ondersteuning is voor heupen en schouders. Om dit probleem te voorkomen tijdens het rusten in deze houding, kunt u een stevig kussen tussen de knieën leggen om de heupen goed uit te lijnen.

Conclusie

Rugpijn kan een grote belemmering zijn voor een goede nachtrust. Hoewel de slaaphouding en de algemene slaaphygiëne onbeduidend lijken, kunnen aanpassingen aan beide het ongemak drastisch verminderen en de kwaliteit van uw rust verbeteren. Zijslapen met een kussen tussen uw knieën of rugslapen met de benen omhoog zijn beide goede opties voor wie last heeft van lage rugpijn.

Naast het aanpassen van uw slaaphouding kan ook het aanpakken van onderliggende oorzaken van lage rugpijn door lichaamsbeweging, stretching, stressbeheersing en het corrigeren van slechte houdingsgewoonten verlichting brengen. Door deze veranderingen in uw routine op te nemen, bent u op weg naar een betere slaap en minder ongemak.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/