Progressieve spierontspanning doen

Gepubliceerd:

Progressieve spierontspanning (PMR) is een techniek die beoefend kan worden om stress te verminderen en welzijn te bevorderen. Bij deze techniek worden specifieke spiergroepen systematisch aangespannen en ontspannen, met als doel spierspanning los te laten en een staat van ontspanning op te wekken. Door PMR in uw routine op te nemen, kunt u tal van voordelen voor zowel uw lichamelijke als geestelijke gezondheid ervaren.

Wat is Progressieve Spierontspanning?

Belangrijkste opmerkingen:

 • Progressieve spierontspanning (PMR) is een techniek die gebruikt wordt om stress, angst en spierspanning te verlichten.
 • Bij PMR worden specifieke spiergroepen in een systematische volgorde aangespannen en ontspannen.
 • Regelmatige beoefening van PMR kan angst verminderen, de slaap verbeteren, nek- en rugpijn verlichten, de bloeddruk verlagen en symptomen van TMJ-aandoeningen verlichten.
 • PMR kan geleerd worden door middel van geleide audio-opnames of met de hulp van een professional uit de geestelijke gezondheidszorg.
 • Consistente beoefening van PMR kan helpen om een staat van ontspanning en mentale kalmte te bereiken.

Wat is Progressieve Spierontspanning?

Progressieve spierontspanning is een oefening waarbij specifieke spiergroepen systematisch worden aangespannen en ontspannen om een staat van ontspanning te bereiken. Het is een techniek die vaak gebruikt wordt om stress, angst en spierspanning te verlichten. PMR kan op een rustige en comfortabele plaats gedaan worden, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is voor iedereen die ontspanning zoekt.

Om te beginnen met PMR kunt u een comfortabele houding zoeken en een paar keer diep ademhalen om uzelf te centreren. De oefening bestaat meestal uit het aanspannen en weer loslaten van verschillende spiergroepen in een specifieke volgorde, beginnend bij uw tenen en oplopend naar uw hoofd. Door deze spiergroepen bewust aan te spannen en vervolgens te ontspannen, kunt u een diep gevoel van lichamelijke en geestelijke kalmte bevorderen.

Regelmatige oefening wordt aanbevolen om meer bedreven te raken in PMR. Het is belangrijk om te weten dat PMR niet bedoeld is om een medische behandeling te vervangen, maar eerder om deze als ontspanningstechniek aan te vullen. Als u reeds bestaande medische aandoeningen of problemen hebt, is het raadzaam om een professional uit de gezondheidszorg te raadplegen voordat u PMR in uw routine opneemt.

Voordelen van Progressieve Spierontspanning:
- Vermindert angst
- Verbetert de slaapkwaliteit
- Verlicht nek- en rugpijn
- Verlaagt de bloeddruk
- Vermindert de frequentie van migraine
- Verlicht symptomen van stoornissen in het temporomandibulaire gewricht (TMJ)

Dit zijn slechts enkele van de vele voordelen die PMR kan bieden. Het is een eenvoudige en effectieve techniek die in uw dagelijkse routine kan worden opgenomen om het algehele welzijn te bevorderen. Of het nu via geleide audio-opnames is of onder begeleiding van een professional op het gebied van geestelijke gezondheid, het leren van PMR kan een krachtige stap zijn op weg naar het beheersen van stress en het vinden van innerlijke rust.

Stappen voor het uitvoeren van PMR

Volg deze stappen om progressieve spierontspanning uit te voeren:
 1. Zoek een rustige en comfortabele plek waar u ongestoord kunt ontspannen.
 2. Ga in een ontspannen houding zitten of liggen en zorg ervoor dat uw lichaam ondersteund en comfortabel is.
 3. Sluit uw ogen en haal een paar keer diep adem om u te helpen ontspannen.
 4. Begin met één spiergroep, zoals uw handen. Maak een vuist en houd de spanning een paar seconden vast, laat dan los en voel de spieren ontspannen.
 5. Ga verder met de volgende spiergroep, zoals uw armen. Trek de spieren samen door ze te buigen, laat ze dan los en voel de spanning wegsmelten.
 6. Ga door met dit proces en ga door elke spiergroep in uw lichaam. U kunt uw benen, schouders, nek en gezichtsspieren erbij betrekken.
 7. Concentreer u bij elke spiergroep op de sensaties van spanning en ontspanning. Let op het verschil tussen die twee.
 8. Neem de tijd voor elke spiergroep en laat uzelf volledig ontspannen voordat u naar de volgende spiergroep gaat.
 9. Als u alle spiergroepen doorlopen hebt, neem dan even de tijd om te genieten van de algehele ontspanning en kalmte die u bereikt hebt.

Eenvoudige PMR Spiergroepen:

Spiergroep Hoe aanspannen Hoe loslaten
Handen Maak een vuist Ontspan en open uw handen
Armen Buig uw biceps Laat uw armen langs uw zij rusten
Schouders Haal uw schouders op in de richting van uw oren Laat uw schouders zakken en ontspan
Gezicht Span uw kaak samen en knijp uw ogen dicht Ontspan uw kaak en laat uw gezichtsspieren ontspannen
Benen Span uw dijspieren aan Laat de spanning los en laat uw benen slap worden
Nek Kantel uw hoofd voorzichtig naar achteren Breng uw hoofd terug naar een neutrale positie

Regelmatige beoefening van progressieve spierontspanning kan u helpen om een staat van diepe ontspanning en geestelijke kalmte te bereiken. Het wordt aanbevolen om PMR regelmatig te oefenen, zelfs als u zich rustig voelt, om er vaardiger in te worden. Na verloop van tijd en oefening zult u merken dat u beter in staat bent om spanningen in uw lichaam te herkennen en los te laten, wat leidt tot een beter lichamelijk en geestelijk welzijn.

Voordelen van Progressieve Spierontspanning

Regelmatige beoefening van progressieve spierontspanning (PMR) blijkt verschillende voordelen te bieden voor zowel het fysieke als het mentale welzijn. Deze techniek, waarbij specifieke spiergroepen worden aangespannen en vervolgens ontspannen, kan stress, angst en spierspanning effectief verminderen.

Een van de belangrijkste voordelen van PMR is het vermogen om angstniveaus te verlagen. Door verschillende spiergroepen systematisch aan te spannen en weer los te laten, helpt PMR de ontspanningsreactie van het lichaam te activeren, wat leidt tot een gevoel van kalmte en rust. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor mensen die kampen met een gegeneraliseerde angststoornis of hoge stressniveaus ervaren.

Daarnaast is aangetoond dat PMR de slaapkwaliteit verbetert. Deze techniek bevordert ontspanning, wat mensen kan helpen om sneller in slaap te vallen en de hele nacht door een rustiger slaap te ervaren. Door PMR in een bedtijdroutine op te nemen, kunnen mensen een omgeving creëren die bevorderlijk is voor een goede nachtrust.

Voordelen van Progressieve Spierontspanning
Vermindert angst
Verbetert de slaapkwaliteit
Vermindert spierspanning
Verlaagt de bloeddruk
Vermindert de frequentie van migraine
Verlicht symptomen van TMJ stoornis

Naast mentale en emotionele voordelen heeft PMR ook positieve effecten op de lichamelijke gezondheid. Regelmatige PMR-beoefening blijkt de bloeddruk te verlagen, waardoor het cardiovasculaire systeem ontlast wordt. Verder kan PMR helpen bij het verlichten van nek- en rugpijn, waardoor het een nuttig hulpmiddel is voor mensen die last hebben van hun bewegingsapparaat. Het blijkt ook de frequentie van migraine te verminderen, waardoor mensen die aan deze slopende hoofdpijn lijden verlichting krijgen. Daarnaast kan PMR nuttig zijn voor mensen met een stoornis in het temporomandibulaire gewricht (TMJ), omdat het kan helpen bij het verlichten van kaakspanning en de daarmee gepaard gaande pijn kan verminderen.

Om PMR te leren, kunnen mensen gebruik maken van geleide audio-opnames of begeleiding zoeken bij een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Door regelmatig PMR te beoefenen, kunnen mensen een staat van ontspanning en mentale rust bereiken, waardoor uiteindelijk hun algehele welzijn verbetert.

Beheersing van angst met PMR

Progressieve spierontspanning kan een effectieve techniek zijn om angst te verminderen en ontspanning te bevorderen in stressvolle situaties. Door specifieke spiergroepen systematisch aan te spannen en vervolgens te ontspannen, helpt PMR om spanning uit het lichaam los te laten en de geest te kalmeren. De techniek kan ongeveer 15 minuten op een rustige en comfortabele plek worden beoefend.

Regelmatig PMR beoefenen, zelfs als u zich rustig voelt, kan de effectiviteit na verloop van tijd vergroten. Door PMR in uw dagelijkse routine op te nemen, kunt u een groter gevoel van controle over uw angst ontwikkelen en stressvolle situaties beter beheersen.

Onderzoek heeft aangetoond dat PMR een positieve invloed kan hebben op angstniveaus. Het blijkt de symptomen van gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis en sociale angststoornis te verminderen. Bovendien kan PMR de intensiteit en frequentie van angstaanvallen helpen verminderen.

Voordelen van PMR voor angstbeheersing
Vermindert spierspanning
Bevordert ontspanning
Verbetert vaardigheden voor stressmanagement
Verbetert de slaapkwaliteit
Verhoogt het gevoel van kalmte en welzijn

Tips voor het beoefenen van PMR:

 • Zoek een rustige en comfortabele ruimte waar u zonder afleiding kunt ontspannen.
 • Begin met het aanspannen en loslaten van uw spieren in een progressieve volgorde, waarbij u van de ene spiergroep naar de andere gaat.
 • Concentreer u op uw ademhaling en let op de sensaties in uw spieren terwijl u de oefening doet.
 • Oefen PMR regelmatig, idealiter een of twee keer per dag, om de maximale voordelen te ervaren.
 • Als PMR nieuw voor u is, overweeg dan om geleide audio-opnames te gebruiken of vraag advies aan een professional op het gebied van geestelijke gezondheid.

Door progressieve spierontspanning in uw routine op te nemen, kunt u effectief angst beheersen, stress verminderen en een gevoel van kalmte en welzijn bevorderen.

Stress verlichten met PMR

Door progressieve spierontspanning (PMR) te beoefenen, kunnen mensen stressvermindering ervaren en innerlijke rust vinden. PMR is een techniek waarbij specifieke spiergroepen systematisch worden aangespannen en vervolgens ontspannen. Deze oefening helpt om spanningen los te laten en ontspanning in het hele lichaam te bevorderen.

Als we gestrest zijn, hebben onze spieren de neiging om gespannen te raken, wat leidt tot ongemak en een verhoogd gevoel van angst. PMR biedt een krachtig hulpmiddel om deze effecten tegen te gaan. Door regelmatig aan PMR te doen, kunnen mensen leren spierspanning te herkennen en los te laten, wat leidt tot een gevoel van lichamelijke en geestelijke kalmte.

De voordelen van PMR gaan verder dan het verlichten van stress. Regelmatige beoefening blijkt de slaapkwaliteit te verbeteren, nek- en rugpijn te verminderen, de bloeddruk te verlagen en symptomen van stoornissen van het temporomandibulaire gewricht (TMJ) te verlichten. Daarnaast kan PMR de frequentie van migraine verminderen en het algehele fysieke welzijn bevorderen.

Voordelen van PMR:
Verlichting van stress
Verbeterde slaapkwaliteit
Minder nek- en rugpijn
Verlaagde bloeddruk
Minder vaak migraine
Minder symptomen van TMJ-aandoeningen

PMR leren

PMR leren kan door middel van begeleide audio-opnames of met de hulp van een professional uit de geestelijke gezondheidszorg. Begeleide audio-opnames bieden stapsgewijze instructies die in iemands eigen tempo gevolgd kunnen worden. Ze zijn vaak online of via mobiele applicaties beschikbaar, waardoor PMR toegankelijk is voor iedereen die deze techniek wil uitproberen.

Als u de voorkeur geeft aan een meer persoonlijke aanpak, kan samenwerking met een professional uit de geestelijke gezondheidszorg extra begeleiding en ondersteuning bieden. Zij kunnen PMR-oefeningen aanpassen aan individuele behoeften en helpen om de vooruitgang in de loop van de tijd bij te houden. Deze gezamenlijke aanpak zorgt ervoor dat de techniek correct wordt beoefend en dat de voordelen ervan gemaximaliseerd worden.

Of u er nu voor kiest om PMR te leren via begeleide audio-opnames of met de hulp van een professional uit de geestelijke gezondheidszorg, regelmatig oefenen is de sleutel. Door slechts een paar minuten per dag aan PMR te besteden, kunt u de krachtige stressverlichtende effecten ervaren en het algehele welzijn bevorderen.

PMR voor Spierspanning

Progressieve spierontspanning kan bijzonder nuttig zijn bij het loslaten van spierspanning en het bevorderen van ontspanning in specifieke delen van het lichaam. Door verschillende spiergroepen systematisch aan te spannen en vervolgens te ontspannen, moedigt PMR het lichaam aan om opgebouwde spanning los te laten en een staat van diepe ontspanning te vinden. Deze techniek kan vooral nuttig zijn voor mensen die last hebben van spierpijn, stijfheid of spanning als gevolg van stress of lichamelijke inspanning.

Om PMR voor spierspanning uit te voeren, zoekt u een rustige en comfortabele ruimte waar u zich volledig kunt concentreren op het ontspanningsproces. Ga eerst ontspannen zitten of liggen. Haal een paar keer diep adem om uzelf te centreren en voor te bereiden op de oefening.

Span vervolgens systematisch verschillende spiergroepen in uw lichaam aan en ontspan ze. Begin met uw tenen, krul ze stevig op en laat de spanning weer los. Werk langzaam naar boven door het hele lichaam, waarbij u elke spiergroep aanspant en ontspant, inclusief de benen, billen, buik, borst, armen, schouders, nek en gezicht.

Let bij deze oefening op de sensaties in elke spiergroep. Merk op hoe de spanning aanvoelt wanneer u de spieren aanspant en de opluchting die u voelt wanneer u de spanning loslaat. Laat uzelf bij elke ontspanning dieper in ontspanning zakken. Regelmatige PMR beoefening voor spierspanning kan helpen om een gevoel van rust te creëren en het algehele welzijn te bevorderen.

Voordelen van PMR voor spierspanning
Verlicht spierpijn, stijfheid en strakheid
Bevordert ontspanning in specifieke delen van het lichaam
Vermindert fysiek ongemak veroorzaakt door stress of lichamelijke inspanning
Verbetert het algehele welzijn en de mentale kalmte

Beter slapen met PMR

Regelmatig oefenen met progressieve spierontspanning voor het slapengaan kan mensen helpen om een meer rustgevende en verjongende slaap te krijgen. PMR is een techniek die ontspanning bevordert door specifieke spiergroepen systematisch aan te spannen en vervolgens te ontspannen. Door spanning en stress uit het lichaam los te laten, kan PMR een omgeving creëren die bevorderlijk is voor een betere slaap.

Een van de belangrijkste voordelen van PMR voor een betere slaap is het vermogen om angst te verminderen. Angst verstoort vaak de slaap en kan het moeilijk maken om in slaap te vallen of de hele nacht in slaap te blijven. Door PMR in een bedtijdroutine op te nemen, kunnen mensen hun zenuwstelsel kalmeren en hun op hol geslagen gedachten tot rust brengen, waardoor ze rustiger in slaap kunnen vallen.

Daarnaast is aangetoond dat PMR helpt bij het verlichten van spierspanning, die kan bijdragen aan ongemak en slaapproblemen. Door de spieren bewust te ontspannen, kunnen mensen spanning loslaten die zich in de loop van de dag heeft opgestapeld. Dit kan leiden tot meer comfort en een meer ontspannen toestand, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen en te blijven slapen.

Voordelen van PMR voor slaapverbetering:
Vermindert angst
Verlicht spierspanning
Bevordert ontspanning
Verbetert de slaapkwaliteit

Om PMR op te nemen in uw routine voor het slapengaan, zoekt u een rustige en comfortabele ruimte en trekt u ongeveer 15 minuten uit voor de oefening. Concentreer u eerst op uw ademhaling en beweeg dan geleidelijk door elke spiergroep, waarbij u ze één voor één aanspant en ontspant. Het is essentieel dat u aandacht besteedt aan de gewaarwordingen in uw lichaam en bij elke ontspanning het loslaten van de spanning volledig ervaart. Als u regelmatig oefent, kan PMR een krachtig hulpmiddel worden om beter te slapen en het algehele welzijn te bevorderen.

PMR voor lichamelijke gezondheid

Naast de voordelen voor de geestelijke gezondheid, blijkt progressieve spierontspanning (PMR) ook het lichamelijke welzijn te verbeteren. Deze techniek, waarbij specifieke spiergroepen worden aangespannen en ontspannen, kan een positieve invloed hebben op verschillende aspecten van de lichamelijke gezondheid.

Het is aangetoond dat het regelmatig beoefenen van PMR de spierspanning vermindert, wat symptomen van pijn en ongemak in de nek en rug kan helpen verlichten. Door de spanning in deze gebieden bewust los te laten, kunnen mensen verlichting van chronische pijn en een groter bewegingsbereik ervaren.

Bovendien blijkt PMR de bloeddruk te verlagen. Als u PMR consequent en na verloop van tijd uitvoert, kan de ontspanningsreactie die PMR teweegbrengt bijdragen aan een verlaging van de bloeddruk, waardoor het risico op hoge bloeddruk afneemt en de gezondheid van hart en bloedvaten wordt bevorderd.

Voordelen van PMR voor de lichamelijke gezondheid
Vermindert spierspanning in de nek en rug
Verbetert het bewegingsbereik
Verlaagt de bloeddruk
Vermindert de frequentie van migraine
Verlicht symptomen van stoornissen in het temporomandibulaire gewricht (TMJ)

PMR blijkt ook de frequentie van migraine te verminderen. Door mensen te helpen stress te beheersen en hun spieren te ontspannen, kan PMR mogelijk het optreden en de intensiteit van migraine verminderen.

Voor mensen die lijden aan een stoornis van het temporomandibulaire gewricht (TMJ), kan het regelmatig beoefenen van PMR verlichting bieden van symptomen zoals kaakpijn en spanning. Door te leren de spieren in het gezicht en de kaak te ontspannen, kunnen mensen met een aandoening aan het kaakgewricht vermindering van pijn en verbetering van de algehele kaakfunctie ervaren.

Door PMR in hun routine op te nemen, kunnen mensen profiteren van de lichamelijke voordelen van deze ontspanningstechniek en hun algehele welzijn verbeteren.

PMR leren

Progressieve spierontspanning kan geleerd worden via verschillende bronnen en onder begeleiding van professionals. Deze techniek is een effectieve manier om stress, angst en spierspanning te verlichten. Door specifieke spiergroepen systematisch aan te spannen en vervolgens te ontspannen, bevordert PMR een diepe staat van ontspanning en mentale kalmte.

Om PMR te leren, zoekt u een rustige en comfortabele plek waar u zonder afleiding kunt oefenen. Begin met het aanspannen van een specifieke spiergroep, zoals uw handen of schouders, gedurende ongeveer 10 seconden, laat dan de spanning los en laat de spieren volledig ontspannen. Adem diep in terwijl u de spiergroep aanspant, en adem uit wanneer u de spanning loslaat. Herhaal dit proces met verschillende spiergroepen en werk zo door uw hele lichaam.

Het is aan te raden om PMR regelmatig te beoefenen, zelfs als u zich rustig voelt, want hoe meer u oefent, hoe vaardiger u wordt. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om u te helpen PMR te leren, zoals geleide audio-opnames en online zelfstudies. Daarnaast kan begeleiding van een professional in de geestelijke gezondheidszorg persoonlijke instructie en ondersteuning bieden.

Voordelen van PMR
Vermindert angst
Verbetert de slaap
Verlicht nek- en rugpijn
Verlaagt de bloeddruk
Vermindert de frequentie van migraine
Verlicht symptomen van TMJ stoornis

Door PMR in uw dagelijkse routine op te nemen, kunt u de vele voordelen ervan ervaren. Of het nu via audio-opnames of professionele begeleiding is, het leren van PMR kan u een waardevol hulpmiddel bieden om stress, angst en spierspanning te beheersen, wat uiteindelijk leidt tot een beter algeheel welzijn.

Conclusie

Het opnemen van progressieve spierontspanning in uw routine kan een waardevol hulpmiddel zijn voor het verminderen van stress, het beheersen van angst en het bevorderen van een staat van ontspanning en kalmte. Deze techniek, bekend als PMR, bestaat uit het systematisch aanspannen en vervolgens ontspannen van specifieke spiergroepen. Door PMR regelmatig te oefenen, zelfs als u zich rustig voelt, kunt u er vaardiger in worden en de vele voordelen ervan ervaren.

Onderzoek heeft aangetoond dat PMR een positieve invloed kan hebben op verschillende aspecten van uw welzijn. Het blijkt angst te verminderen, de slaapkwaliteit te verbeteren en symptomen van spierspanning, zoals nek- en rugpijn, te verlichten. Daarnaast wordt PMR in verband gebracht met het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van de frequentie van migraine en het verlichten van aandoeningen van het temporomandibulaire gewricht (TMJ).

Om PMR te leren, kunt u gebruik maken van geleide audio-opnames of de hulp inroepen van een professional uit de geestelijke gezondheidszorg. Beide methoden kunnen u helpen om de techniek te begrijpen en effectief te oefenen. Als u een rustige en comfortabele ruimte zoekt, kunt u ongeveer 15 minuten besteden aan PMR.

Door progressieve spierontspanning in uw dagelijkse routine op te nemen, kunt u de lichamelijke en geestelijke voordelen ervan ervaren. PMR verbetert uw algehele welzijn en kan u een gevoel van rust geven en u helpen om beter met stress en angst om te gaan. Begin vandaag nog met PMR en ontdek de transformerende effecten die het op uw leven kan hebben.

FAQ

V: Wat is progressieve spierontspanning (PMR)?

A: Progressieve spierontspanning (PMR) is een techniek die gebruikt wordt om stress, angst en spierspanning te verlichten. Hierbij worden specifieke spiergroepen in een systematische volgorde aangespannen en vervolgens ontspannen.

V: Hoe lang moet ik PMR oefenen?

A: Het wordt aanbevolen om ongeveer 15 minuten PMR te oefenen op een rustige en comfortabele plek. Regelmatige oefening wordt aangemoedigd, zelfs als u zich rustig voelt, om vaardiger te worden.

V: Wat zijn de voordelen van PMR beoefening?

A: PMR heeft verschillende voordelen, waaronder het verminderen van angst, het verbeteren van de slaap, het verlichten van nek- en rugpijn, het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van de frequentie van migraine en het verlichten van symptomen van de aandoening van het temporomandibulaire gewricht (TMJ).

V: Hoe kan ik PMR leren?

A: PMR kan geleerd worden via begeleide audio-opnames of met de hulp van een professional uit de geestelijke gezondheidszorg. Deze hulpmiddelen kunnen stap-voor-stap begeleiding en ondersteuning bieden bij het effectief beoefenen van PMR.

V: Kan PMR gebruikt worden voor angstmanagement?

A: Ja, PMR kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het beheersen van angst. Door aan systematische spierontspanning te doen, kunnen mensen een vermindering van angstsymptomen ervaren en een gevoel van kalmte bevorderen.

V: Kan PMR helpen bij het verminderen van stress?

A: Ja, PMR kan effectief zijn bij het verlichten van stress. Door PMR te beoefenen kunnen mensen ontspanning en mentale kalmte ervaren, wat kan helpen bij het verminderen van stressniveaus.

V: Is PMR goed voor spierspanning?

A: Ja, PMR kan nuttig zijn bij het verlichten van spierspanning. Door spiergroepen systematisch aan te spannen en te ontspannen, helpt PMR spierontspanning te bevorderen en spanning in het lichaam te verminderen.

V: Kan PMR de slaapkwaliteit verbeteren?

A: Ja, PMR kan de slaapkwaliteit verbeteren. Door het lichaam te ontspannen en stress en angst te verminderen, kan PMR een gunstigere omgeving creëren voor een rustgevende slaap.

V: Heeft PMR voordelen voor de lichamelijke gezondheid?

A: Ja, PMR heeft voordelen voor de lichamelijke gezondheid, zoals het verlagen van de bloeddruk, het verlichten van nek- en rugpijn en het verlichten van symptomen van stoornissen van het temporomandibulaire gewricht (TMJ).

V: Wat is het belang van regelmatig PMR beoefenen?

A: Regelmatige PMR-beoefening is belangrijk om meer bedreven te raken en de voordelen ervan ten volle te ervaren. Zelfs als u zich rustig voelt, helpt het oefenen van PMR om uw ontspanningsvaardigheden te behouden en te verbeteren.

Bron

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/