Ontspanning voor het slapen gaan

Gepubliceerd:

Voldoende slaap van goede kwaliteit is essentieel voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Veel mensen hebben echter moeite om te ontspannen en 's nachts in slaap te vallen door stress, angst, op hol geslagen gedachten en een ongemakkelijke omgeving. Het ontwikkelen van een ontspannende routine voor het slapengaan kan helpen om het lichaam en de geest te kalmeren voordat u gaat slapen. Deze uitgebreide gids verkent op bewijs gebaseerde ontspanningstechnieken, tips voor slaaphygiëne en veranderingen in levensstijl voor een betere slaap.

Waarom ontspanning essentieel is voor een goede nachtrust

Waarom ontspanning essentieel is voor een goede nachtrust

Het lichaam moet in een ontspannen toestand komen om in slaap te vallen en de hele nacht door te kunnen slapen. Hoge stressniveaus, angst, overmatige stimulatie en ongemak kunnen ontspanning verhinderen en de slaap verstoren. Onderzoek toont aan dat het integreren van ontspannende activiteiten in de uren voor het slapengaan krachtige voordelen kan hebben voor de slaapkwaliteit.

Hoe ontspanning een betere slaap bevordert

Ontspanning voor het slapengaan helpt op verschillende manieren:

 • Verlaagt stresshormonen zoals cortisol
 • Vermindert de opwinding van het zenuwstelsel
 • Vertraagt op hol geslagen gedachten en brengt de geest tot rust
 • Verlicht spierspanning en pijn
 • Bevordert gevoelens van rust en welzijn
 • Laat het lichaam overschakelen naar de slaapstand

Ontspanning maakt het dus gemakkelijker om in slaap te vallen, in slaap te blijven en een diepere, meer herstellende slaap te bereiken.

Ontspanningstechnieken voor het slapengaan

Veel verschillende ontspanningstechnieken kunnen worden opgenomen in een nachtelijke routine voor het slapengaan. Experimenteer met verschillende opties om die te vinden die voor u het beste werken. Ideale technieken voor voor het slapen gaan zijn:

 • Meditatie en ademhalingsoefeningen: Kalmeert de geest en het lichaam door het bewustzijn op het huidige moment te richten. Probeer geleide meditaties, diepe ademhaling en technieken zoals 4-7-8 ademhaling.
 • Progressieve spierontspanning: Vermindert spierspanning door spiergroepen systematisch aan te spannen en weer los te laten.
 • Yoga en Stretching: Verlicht spierspanning en kalmeer de geest door middel van rustige houdingen en stretches. Probeer de benen tegen de muur, de kinderhouding en kat/koe houdingen.
 • Lezen en dagboeken bijhouden: Leidt af van stressfactoren en richt de aandacht op positieve onderwerpen. Lees verheffende boeken of schrijf in een dagboek over dankbaarheid.
 • Warme baden: Ontspant door vochtige warmte en bevordert het gevoel van kalmte. Voeg Epsomzout toe om pijnlijke spieren te verzachten.
 • Aromatherapie: Etherische oliën zoals lavendel zorgen voor kalmerende geuren die de slaperigheid kunnen bevorderen. Gebruik een diffuser, een kussennevel of breng ze plaatselijk aan.

Slaaphygiëne optimaliseren

Naast actieve ontspanningstechnieken kan het optimaliseren van de slaaphygiëne het voor het lichaam gemakkelijker maken om op natuurlijke wijze te ontspannen en zich voor te bereiden op een rustgevende slaap. Slaaphygiëne verwijst naar gedrags- en omgevingsfactoren die de slaapkwaliteit beïnvloeden.

De weg bereiden voor ontspanning en rust

Het verbeteren van de slaaphygiëne houdt in dat factoren die ontspanning en slaap kunnen verstoren, worden aangepast. Tips om de slaapomgeving te optimaliseren zijn onder andere:

 • Houd de slaapkamer rustig, koel en donker
 • Investeer in comfortabel beddengoed van hoge kwaliteit
 • Beperk de blootstelling aan schermen voor het slapengaan
 • Vermijd stimulerende activiteiten vlak voor het slapengaan
 • Verminder cafeïne, alcohol en zware maaltijden voordat u naar bed gaat

Het instellen van een rustgevende routine voor het slapengaan geeft het lichaam ook het signaal dat het tijd is om te ontspannen en te slapen. Dit kunnen activiteiten zijn zoals een bad nemen, fictie lezen of lichte stretchoefeningen doen.

Het belang van consistentie

Als u consequent bent met gezonde hygiënische slaapgewoonten, kan het lichaam de slaap-waakcycli reguleren voor een betere nachtelijke ontspanning. Op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden, zelfs in het weekend, helpt om optimale slaapcycli tot stand te brengen.

Levensstijlkeuzes die ontspanning en slaap ondersteunen

Bepaalde keuzes in levensstijl en dagelijkse gewoonten kunnen het voor het lichaam ook gemakkelijker of moeilijker maken om te ontspannen en goed te slapen. Door overdag slimme keuzes te maken, legt u de basis voor een herstellende slaap.

Stress gedurende de dag verminderen

Veel stress en angst overdag kunnen het erg moeilijk maken om 's nachts te ontspannen. Het beheren en verminderen van stressbronnen kan de ontspanning voor het slapengaan verbeteren. Strategieën zijn onder andere lichaamsbeweging, sociale contacten, tijd in de natuur, diepe adempauzes en nee zeggen tegen onnodige verplichtingen. Overweeg stressverminderende gewoonten zoals yoga, counseling of het bijhouden van een dagboek over dankbaarheid.

Beweging en activiteit optimaliseren

Matige lichaamsbeweging helpt bij het afvoeren van stresshormonen en spierspanning die ontspanning in de weg kunnen staan. Krachtige trainingen op de late avond kunnen echter overstimulerend werken. Beëindig intensieve training minstens 2-3 uur voordat u naar bed gaat en doe in plaats daarvan rustige yoga of stretching vlak voordat u naar bed gaat.

Blootstelling aan natuurlijk daglicht 's ochtends en overdag helpt bij het reguleren van het circadiane ritme, zodat het lichaam 's avonds op het juiste moment melatonine aanmaakt. Wandelingen in de buitenlucht in de ochtend zijn ideaal.

Dieet Overwegingen

Sommige voedingsmiddelen en dranken kunnen ontspanning ondermijnen, terwijl andere het juist kunnen versterken:

 • Vermijden: Cafeïne, alcohol, zware maaltijden voor het slapen gaan
 • Geniet ervan: Magnesiumrijk voedsel, kruidenthee, sap van zure kersen, cbd-olie

Magnesium ontspant de spieren, kamillethee is kalmerend, kersen bevatten melatonine en cbd-olie vermindert angst. Een lichte snack van crackers en pindakaas voor het slapengaan kan de honger 's nachts ook bedwingen.

Een ideale ontspanningsroutine voor het slapen gaan ontwikkelen

Het is belangrijk om de ontspanning in de één tot twee uur voor het slapengaan te optimaliseren. Hier volgen stappen voor het creëren van een avondroutine voor de beste ontspanning en slaap:

1. Werk en andere activiteiten afronden

Beëindig alle stimulerende taken minstens een uur voor het slapengaan. Zo kan het zenuwstelsel tot rust komen. Vermijd schermtijd en stressvolle gesprekken laat op de avond.

2. Ontspannende activiteiten

Doe aan ontspannende activiteiten als onderdeel van een vaste routine voor het slapengaan. Dit kan yoga zijn, fictie lezen, een bad nemen, zachte muziek, aromatherapie of geleide meditatie.

3. De slaapkamer voorbereiden

Optimaliseer de slaapomgeving door de lichten te dimmen, de kamer koel te houden, verduisterende gordijnen te gebruiken, een pyjama aan te trekken en een geluidsmachine of ventilator aan te zetten voor witte ruis.

4. Lichte snack indien nodig

Eet een kleine snack zoals kruidenthee en crackers als u honger heeft. Dit voorkomt dat u 's nachts wakker wordt van hongergevoelens. Beperk het drinken vlak voor het slapengaan om minder vaak naar het toilet te hoeven.

5. Eindontspanning

Doe vlak voordat u naar bed gaat nog een laatste ontspannende activiteit, zoals diep ademhalen, bidden of een dagboek bijhouden. Laat alle slepende gedachten over de dag los.

Samenvatting: Een ontspannen staat is de poort naar kwaliteitsslaap

Ontspanning voor het slapengaan is essentieel om snel in slaap te vallen, goed door te slapen en fris wakker te worden. Door gebruik te maken van ontspanningstechnieken, de slaaphygiëne te optimaliseren en gezonde leefgewoonten aan te nemen, kunnen lichaam en geest tot rust komen, worden op hol geslagen gedachten tot bedaren gebracht en worden de fysiologische veranderingen opgewekt die nodig zijn voor een rustgevende slaap. Zorg voor een consistente avondroutine met bewezen ontspanningsmethoden in de één tot twee uur voordat u naar bed gaat. Pak stressbronnen aan en pas omgevingsfactoren, voeding en andere levensstijlfactoren aan voor ontspanning van het hele lichaam. Met de juiste gewoonten en routines wordt ontspanning de poort naar de hoogwaardige, herstellende slaap die essentieel is voor welzijn.

Veelgestelde vragen over ontspannen voor het slapen gaan

Goed ontspannen voor het slapengaan is cruciaal om snel in slaap te vallen en de hele nacht door te herstellen. Veel mensen hebben echter vragen over de beste ontspanningstechnieken en slaapgewoonten. Hier vindt u antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over ontspanning voor het slapengaan:

Wat zijn de voordelen van ontspannen voor het slapengaan?

Ontspannen voor het slapengaan biedt veel voordelen voor een betere slaap:

 • Verlaagt cortisol en vermindert het niveau van stresshormonen
 • Stilt de geest en het zenuwstelsel om zich voor te bereiden op de slaap
 • Verlicht spierspanning en lichaamspijn die de slaap kunnen verstoren
 • Activeert de natuurlijke ontspanningsreactie van het lichaam om uit te rusten
 • Zorgt ervoor dat het lichaam gemakkelijker in de slaapstand overgaat
 • Helpt sneller in slaap te vallen en een diepere slaap van betere kwaliteit te krijgen

Wanneer kunt u het beste beginnen met ontspannen voordat u naar bed gaat?

Begin idealiter 60-90 minuten voor uw bedtijd met ontspannen. Dit geeft u genoeg tijd om uw ontspanningsrituelen te laten inwerken, zodat u zich slaperig voelt wanneer u naar bed gaat. Een snelle ontspanning vlak voor het slapengaan is beter dan geen ontspanning, maar u hebt meer tijd nodig om er ten volle profijt van te hebben.

Welke ontspannende activiteiten zijn het beste voor het slapengaan?

Aanbevolen ontspannende activiteiten zijn onder andere:

 • Yoga en lichte stretching
 • Meditatie, ademwerk en mindfulness
 • Fictieboeken lezen of in een dagboek schrijven
 • Een warm bad nemen
 • Rustige muziek, aromatherapie of natuurgeluiden
 • Lichte zelfmassage zoals voetmassages

Vermijd stimulerende activiteiten zoals intensieve lichaamsbeweging, thrillers, videospelletjes of beeldschermen.

Hoe kan ik een ontspannende slaapomgeving creëren?

Optimaliseer uw slaapomgeving door:

 • De kamer koel, stil en donker maken
 • Zo nodig verduisteringsgordijnen, een apparaat voor witte ruis, oordopjes en een oogmasker gebruiken
 • Houd telefoons/apparaten uit de slaapkamer
 • Comfortabel beddengoed en kussens van hoge kwaliteit
 • Schoonmaken en opruimen voor een rustige ruimte

Welke levensgewoonten bevorderen ontspanning en slaap?

Dagelijkse gewoonten voor ontspanning en slaap zijn onder andere:

 • Stress verminderen door meditatie, ademwerk, counseling, enz.
 • Lichaamsbeweging en blootstelling aan natuurlijk licht overdag
 • Een consistent slaapschema opstellen, zelfs in het weekend
 • Vermijd cafeïne, alcohol en zware maaltijden voor het slapengaan
 • Magnesiumrijk voedsel eten en kruidenthee of sap van wijnkersen drinken

Hoe kan ik mijn gedachten tot rust brengen en stoppen met piekeren voor ik naar bed ga?

Om ongewenste gedachten en zorgen te verminderen:

 • Beoefen mindfulness en wees aanwezig in het moment
 • Probeer geleide beeldvorming, visualisatie of progressieve spierontspanning
 • Schrijf uw gedachten en zorgen op in een dagboek
 • Lees een opbeurend boek of luister naar een verhaaltje voor het slapengaan
 • Vermijd stimulerende activiteiten en schermen voordat u naar bed gaat

Als u zich overmatig zorgen blijft maken, neem dan contact op met een arts of counselor voor hulp bij het omgaan met angst.

Wat als ontspanningstechnieken niet voor mij werken?

Als traditionele ontspanningsmethoden niet werken, experimenteer dan met alternatieven zoals:

 • CBD-olie om angst en rusteloosheid te verminderen
 • Verzwaarde dekens voor een veilig gevoel
 • ASMR-video's of hypnose-opnames om te ontspannen
 • Acupressuurpunten en herstellende yogahoudingen
 • Essentiële olie rollers aangebracht op pulspunten

Volharding is de sleutel - het kan met vallen en opstaan gaan. Neem contact op met een slaapspecialist als de problemen aanhouden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/