De darm-hersenverbinding

Gepubliceerd:

De darmen en hersenen zijn nauwer met elkaar verbonden dan u misschien denkt. Een opkomend onderzoeksgebied toont aan dat er een constante communicatie plaatsvindt tussen uw spijsverteringsstelsel en uw hersenen, en dat deze darm-hersenas een sleutelrol speelt in veel aspecten van gezondheid en ziekte.

De afgelopen jaren hebben wetenschappers ontdekt dat de darmen en hersenen nauw met elkaar verbonden zijn via de nervus vagus, het immuunsysteem, hormonen en darmbacteriën. Dit betekent dat wat er in uw spijsverteringsstelsel gebeurt, niet in uw spijsverteringsstelsel blijft, en omgekeerd.

Laten we de fascinerende wereld van de darm-hersenverbinding eens verkennen. Wat weten we tot nu toe over hoe uw darmen uw hersenen beïnvloeden, en omgekeerd?

De darm-hersenverbinding

Hoe communiceert uw darm met uw hersenen?

Uw darmen en hersenen zijn zowel anatomisch als chemisch met elkaar verbonden. De nervus vagus fungeert als een supersnelweg van informatie, die signalen in beide richtingen doorgeeft. Ondertussen produceert uw darmmicrobioom neurotransmitters en andere chemische stoffen die de hersenfunctie kunnen beïnvloeden.

De nervus vagus: De informatiesnelweg van uw hersenen

De nervus vagus is de belangrijkste informatiestroom tussen uw darmen en uw hersenen. Deze lange zenuw ontspringt in de hersenstam en loopt helemaal door tot in de darmen.

De nervus vagus zendt signalen over de toestand van uw darmen naar uw hersenen en geeft informatie door over spijsverteringsprocessen, hongersignalen en darmontsteking. Tegelijkertijd zendt hij signalen van de hersenen naar beneden om zaken als maagzuursecretie en spiersamentrekkingen te regelen.

Dankzij deze tweerichtingscommunicatie kunnen uw hersenen de darmsignalen controleren en integreren, en hun stressrespons daarop afstemmen. In tijden van stress kunnen uw hersenen bijvoorbeeld signalen sturen om spijsverteringsprocessen te vertragen en ontstekingen te verhogen.

Uw darmmicrobioom: Een chemische signaalfabriek

De gemeenschap van micro-organismen die in uw darmen leven, bekend als uw darmmicrobioom, werkt als een signaalfabriek en produceert veel verschillende chemische stoffen die een wisselwerking met de hersenen kunnen hebben.

Uw darmbacteriën produceren neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en gamma-aminoboterzuur (GABA). Uw darmen bevatten zelfs ongeveer 90% van de serotonine in uw lichaam! Andere chemische stoffen die door darmbacteriën worden geproduceerd zijn korte-keten vetzuren en aminozuren.

Al deze chemische stoffen worden waargenomen door uw nervus vagus en andere zenuwbanen en hebben effecten op de hersenfunctie en het gedrag. Uw darmmicroben kunnen zelfs het niveau van ontstekingsbevorderende cytokinen beïnvloeden, wat chemische boodschappers van ontstekingen zijn.

Dus in veel opzichten werkt uw darmmicrobioom als een endocrien orgaan, waarbij chemicaliën vrijkomen die door uw hele lichaam en hersenen circuleren.

Hoe uw darmen uw hersenen en geestelijke gezondheid beïnvloeden

Nu we een basiskennis hebben van de verbinding tussen darmen en hersenen, laten we eens kijken naar enkele manieren waarop uw spijsverteringsstelsel uw hersenen en geestelijke gezondheid direct kan beïnvloeden. De invloed gaat beide kanten op, maar we zullen ons eerst richten op de effecten van de darmen op de hersenen.

De darm-hersenas en stress

Hebt u ooit "vlinders in uw buik" gevoeld wanneer u nerveus of angstig bent? Deze veel voorkomende sensatie is een manifestatie van de darm-hersenas.

Wanneer uw hersenen een bedreiging waarnemen, activeren ze de stressreactie, waarbij stresshormonen zoals cortisol vrijkomen. Deze hormonen beïnvloeden de spijsvertering en verhogen de doorlaatbaarheid van de darmen. Tegelijkertijd worden er via de nervus vagus signalen verzonden om de hersenen te informeren over wat er in de darmen gebeurt.

Dit tweerichtingscircuit zorgt ervoor dat darmstoornissen stressgevoelens versterken, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Verstoringen in de darm-hersenas zijn in verband gebracht met aandoeningen zoals angst, depressie en prikkelbare darm syndroom (IBS).

Het darmmicrobioom en geestelijke gezondheid

Zoals eerder vermeld, produceert uw darmmicrobioom veel neuroactieve stoffen die in de bloedbaan en hersenen terecht kunnen komen. Er zijn aanwijzingen dat een onbalans of verandering in deze darmbacteriën en hun chemische stoffen kan bijdragen aan geestelijke gezondheidsproblemen.

Mensen met depressie en angst hebben bijvoorbeeld vaak ontstoken darmen met een lagere microbiële diversiteit. Uit onderzoek bij knaagdieren blijkt dat veranderingen in het darmmicrobioom de hersenchemie en het gedrag direct kunnen veranderen.

Probiotica en prebiotica kunnen helpen om het darmmicrobioom weer in balans te brengen en depressieve symptomen bij mensen te verminderen. Er wordt nog meer onderzoek gedaan om op te helderen of darmmicroben een oorzakelijke rol spelen bij psychische aandoeningen.

De nervus vagus: Waarom darmproblemen hoofdpijn kunnen veroorzaken

Gezien de sleutelrol van de nervus vagus in de darm-hersensignalering, is het logisch dat maag-darmproblemen vaak samengaan met hoofdpijn of migraine.

Irritatie van de nervus vagus kan migraine symptomen veroorzaken door het activeren van trigeminuszenuwen die betrokken zijn bij pijnperceptie. Mensen met migraine hebben vaak tegelijkertijd spijsverteringsproblemen zoals IBS. Het corrigeren van onderliggende darmproblemen kan bij sommige mensen helpen om de hoofdpijn te verlichten.

De darm-hersenverbinding bij autismespectrumstoornissen

Autismespectrumstoornissen (ASS) worden in verband gebracht met maag-darmproblemen zoals spijsverteringsproblemen, voedselovergevoeligheden en een veranderde darmmicrobiota. Dit heeft geleid tot interesse in de darm-hersenrelatie bij ASS.

Men denkt dat een "lekkende darm" waardoor onverteerde voedseldeeltjes en bacteriële gifstoffen in de bloedbaan terechtkomen, kan bijdragen aan ontstekingen, immuunstoornissen en ASS-gedrag. Beperkende diëten en probiotica kunnen helpen om de darmgezondheid en -functie bij kinderen met ASS te verbeteren.

Onderbuikgevoelens: Interceptie en emotieperceptie

Hebt u ooit een "buikgevoel" of "vlinders in uw buik" gehad bij een grote beslissing? Deze veelgebruikte uitdrukkingen benadrukken ons vermogen om emoties waar te nemen en intuïtief te oordelen op basis van onderbuikgevoelens.

Dit vermogen, interoceptie genoemd, is afhankelijk van de input van de darm-hersenas. Het verbeteren van interoceptie door middel van lichaamspraktijken zoals yoga of meditatie zou het emotionele bewustzijn en de besluitvaardigheid kunnen vergroten.

Zoals u kunt zien, is de invloed van uw darmen op uw hersenen en geestelijke gezondheid complex en veelzijdig. Laten we de zaken nu eens omdraaien en kijken naar de invloed van uw hersenen op uw spijsverteringsstelsel.

Hoe uw hersenen uw darmen beïnvloeden

De tweerichtingscommunicatie tussen uw hersenen en darmen betekent dat net zoals uw spijsverteringssysteem uw mentale toestand kan beïnvloeden, uw mentale toestand ook uw darmfunctie kan beïnvloeden.

Stress en de darmen

Zoals eerder vermeld, kan mentale stress door de darm-hersenverbinding een directe invloed hebben op de maag-darmfunctie. Zowel acute als chronische stress kan de spijsvertering verstoren, ontstekingen doen toenemen en het darmmicrobioom veranderen.

Studies tonen aan dat de hersenen in tijden van stress de bloedtoevoer naar de darmen beperken, de beschermende slijmsecreties verminderen en de darmpermeabiliteit verhogen. Stress kan u vatbaarder maken voor maagzweren, IBS en inflammatoire darmziekten.

Het beheersen van stress door middel van ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, yoga en mindfulness meditatie kan spijsverteringsproblemen helpen verminderen. Dit laat zien hoe direct uw hersenstatus uw darmomgeving beïnvloedt.

Hersenmist en de darmen

Hebt u ooit het gevoel gehad dat uw hersenen in een mist zaten na het eten van een grote, zware maaltijd? Dit voedselcoma-fenomeen laat zien hoe uw hersenfunctie afhankelijk is van een optimale spijsvertering.

Wanneer de bloedstroom naar uw darmen wordt omgeleid om te helpen bij de spijsvertering, kan dit de activiteit verminderen in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor focus, helder denken en kortetermijngeheugen. Sommige onderzoekers geloven dat een ontkoppeling tussen darmen en hersenen kan bijdragen aan hersenmist bij bepaalde chronische spijsverteringsaandoeningen.

Emotioneel eten en de darm-hersenverbinding

De darm-hersenas kan ook bijdragen aan emotioneel eten. Activering van vagale darm-hersenbanen kan de stressrespons kalmeren, waardoor aangeleerde associaties tussen eten en zich beter voelen ontstaan.

Na verloop van tijd kan dit leiden tot overeten en hunkeren naar voedingsmiddelen zoals snoep, gefrituurd voedsel en geraffineerde koolhydraten tijdens stressvolle situaties. Bewuster worden van stress en emotionele triggers voor snacken is de sleutel tot het doorbreken van deze cyclus.

De hersen-darmverbinding bij functionele stoornissen

Bij functionele maagdarmstoornissen zoals IBS lijkt er sprake te zijn van een overgevoeligheid tussen de darmen en de hersenen. De pijnsignaalroutes lijken over-reactief te zijn, waardoor normale darmfuncties en microben in de hersenen versterkt worden als zijnde overdreven onaangenaam.

Cognitieve gedragstherapie en darmgerichte hypnotherapie kunnen helpen om de darm-hersenverbinding bij IBS te hertrainen. Dit benadrukt hoe direct onze gedachten, gevoelens en copingstijlen de maag-darmfunctie beïnvloeden.

Uw darm-hersenas optimaliseren

Nu u de diepgaande verbanden tussen uw hersenen en darmen begrijpt, vraagt u zich misschien af: hoe kan ik mijn darm-hersenverbinding optimaliseren voor een gezond lichaam? Hier zijn enkele door onderzoek ondersteunde manieren om een gezonde darm-hersenas te ondersteunen:

 • Beheers stress door regelmatige ontspanningsoefeningen zoals meditatie, yoga, diep ademhalen en naar buiten gaan in de natuur. Chronische stress verstoort de darm-hersensignalering.
 • Eet een darmgezond dieet vol vezelrijk plantaardig voedsel zoals fruit, groenten, bonen, noten en zaden. Beperk bewerkte voedingsmiddelen, die schadelijke darmbacteriën voeden.
 • Blijf actief met regelmatige lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging vermindert ontstekingen, verbetert de stemming en stimuleert de darmmotiliteit.
 • Slaap voldoende, want slaapgebrek verstoort de balans van het darmmicrobioom. Streef naar 7-9 uur per nacht.
 • Neem een probioticum en prebioticum om gunstige darmbacteriën te voeden. Ga op zoek naar probioticasupplementen met een breed spectrum en meerdere stammen.
 • Beheer maag- en darmproblemen indien aanwezig. Ga naar een arts voor tests en gerichte darmbehandelingen.

Wat de gezondheid van het hele lichaam betreft, zijn we nog maar net begonnen met het ontrafelen van de mysteries van de wisselwerking tussen darmen en hersenen. Eén ding weten we zeker en dat is dat het verbeteren van de darmgezondheid de gezondheid van de hersenen verbetert - en vice versa.

De darm-hersenverbinding

 • Uw darmen en hersenen zijn anatomisch en chemisch met elkaar verbonden via paden zoals de nervus vagus, immuuncellen en darmmicroben. Dit staat bekend als de darm-hersenas.
 • Stress kan een negatieve invloed hebben op uw spijsvertering, microbioombalans en darmgezondheid - wat weer wordt teruggekoppeld naar de hersenen om stressgevoelens te versterken.
 • Darmmicroben produceren neurotransmitters en andere chemische stoffen die de hersenen bereiken en de stemming, het gedrag en de cognitie kunnen veranderen.
 • Maagdarmproblemen komen vaak voor in combinatie met hoofdpijn, angst, depressie en autismespectrumstoornissen - wat de link tussen darmen en hersenen benadrukt.
 • Naast concrete symptomen bieden uw "buikgevoelens" intuïtie die de besluitvorming stuurt dankzij de input van uw spijsverteringszenuwuiteinden.
 • Net zoals uw darmen uw hersenen beïnvloeden, beïnvloeden uw hersenen uw darmen door effecten op de spijsvertering, ontstekingen, darmdoorlaatbaarheid en nog veel meer.
 • U kunt een gezonde darm-hersenverbinding ondersteunen door stress onder controle te houden, een darmgezond dieet te eten, goed te slapen, te bewegen en probiotica te nemen.

De opkomende wetenschap maakt het duidelijk - er vindt voortdurend communicatie plaats tussen uw hersenen en uw spijsverteringsstelsel. Het optimaliseren van de darmgezondheid komt naar voren als een belangrijke strategie voor het bereiken van welzijn voor het hele lichaam. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, kan het verzorgen van uw microbioom en spijsvertering net zo belangrijk zijn voor de geestelijke gezondheid als het verzorgen van uw hersenen!

Veelgestelde vragen over de darm-hersenverbinding

De tweerichtingscommunicatie tussen uw spijsverteringsstelsel en hersenen staat bekend als de darm-hersen-as. Deze FAQ gaat dieper in op het bewijs achter de darm-hersenverbinding en hoe u dit kunt toepassen.

Hoe sterk is het wetenschappelijke bewijs dat een darm-hersenverbinding aantoont?

Het bewijs is op dit moment vrij sterk en toont een nauw verband aan tussen darmmicroben, darmgezondheid en hersenfunctie. Zowel menselijke als dierlijke studies tonen aan dat veranderingen in darmbacteriën en ontstekingen een snelle invloed hebben op stemming, gedrag, pijnperceptie, stressrespons en cognitieve vaardigheden. Er is echter nog meer onderzoek nodig om te bewijzen dat darmproblemen rechtstreeks geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaken.

Moet ik me op darmproblemen laten testen als ik met angst of depressie worstel?

Het is verstandig om u te laten onderzoeken, vooral als u ook chronische spijsverteringsproblemen hebt zoals constipatie, diarree, reflux of buikpijn. Een arts kan controleren op problemen zoals voedselovergevoeligheden, IBS, SIBO of het lekkende darmsyndroom. De meeste verzekeringen dekken echter nog geen uitgebreide microbiome testen.

Welke spijsverteringsproblemen zijn het sterkst verbonden met psychische aandoeningen?

Aandoeningen waarbij darmontsteking en darmpermeabiliteit een rol spelen, zoals inflammatoire darmziekten (IBD), lijken het meest in verband te staan met psychiatrische problemen. Een verhoogde darmdoorlaatbaarheid zorgt ervoor dat bacteriën en gifstoffen in de bloedbaan terechtkomen, waardoor ontstekingen in de hersenen terechtkomen. Studies tonen een hoge comorbiditeit aan tussen IBD en angst of depressie.

Hoe kan het verbeteren van mijn voeding de communicatie tussen darmen en hersenen verbeteren?

Diëten met veel verschillende vezelbronnen zoals fruit, groenten, noten, zaden en bonen voeden darmmicroben die ontstekingsremmende chemische stoffen produceren. Het beperken van suiker, geraffineerde koolhydraten, gefrituurd voedsel en bewerkte ingrediënten hongert schadelijke bacteriën uit. Een gezondere microbioombalans vermindert ontstekingen en voedt de darm-hersenverbindingen.

Ik heb gehoord dat probiotica goed zijn voor de geestelijke gezondheid - is dit waar?

Nieuw onderzoek wijst erop dat probioticasupplementen de stemming kunnen verbeteren en angst, depressie, obsessieve gedachten en stressgevoeligheid kunnen verminderen. De stammen met het meeste bewijs zijn Lactobacillus, Bifidobacterium, S. boulardii en formules met meerdere stammen. Raadpleeg altijd een arts voordat u met supplementatie begint.

Zijn er nog andere natuurlijke supplementen die de communicatie tussen darmen en hersenen verbeteren?

Enkele opties die potentie hebben zijn prebiotica zoals inuline, omega-3 vetzuren, spijsverteringsenzymen, glutamine, zink en knoflookextracten. Er is meer onderzoek nodig om de effectiviteit te bevestigen. Werk samen met een arts voor functionele geneeskunde om een gericht supplementenplan op te stellen.

Wat kan naast voeding nog meer helpen om mijn hersen-darmverbinding te harmoniseren?

Dagelijkse lichaamsbeweging, voldoende slaap, stressverlagende activiteiten en de juiste behandeling voor maag- en darmproblemen kunnen uw darm-hersenas helpen optimaliseren. Als u een gediagnosticeerde stemmingsstoornis heeft, blijf dan uw voorgeschreven behandelplan volgen en ondersteun tegelijkertijd de gezondheid van uw darmen.

Hoe kan het verbeteren van de communicatie tussen darmen en hersenen mijn stemming en cognitie beïnvloeden?

Het stabiliseren van darmontsteking, permeabiliteit en het microbioomevenwicht kan mogelijk leiden tot helderder denken, betere concentratie en geheugen, minder angst, een positievere stemming en een verminderde reactiviteit op dagelijkse stressfactoren door middel van heilzame chemische signalen. Hier zijn echter meer onderzoeken naar nodig.

Het optimaliseren van uw darm-hersenverbinding vereist een integratieve aanpak. Wees geduldig, want het kan weken of maanden duren voordat u voordelen ziet van aanpassingen in uw voeding en levensstijl. Raadpleeg zorgverleners met kennis over het microbioom en geestelijke gezondheid om u te helpen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/