De vele toepassingen van hennep

Gepubliceerd:

Hennep is een van de meest veelzijdige planten op aarde. Al duizenden jaren gebruikt de mens hennep voor allerlei toepassingen, van textiel en touw tot voedsel en medicijnen. Met meer dan 25.000 bekende toepassingen biedt hennep oplossingen voor veel van de hedendaagse problemen. Naarmate hennep een legale status krijgt en steeds meer door het publiek wordt geaccepteerd, blijven de diverse toepassingen zich uitbreiden.

De vele toepassingen van hennep

Een korte geschiedenis van hennep

Hennep heeft een uitgebreide geschiedenis van meer dan 10.000 jaar. Het is een van de vroegst bekende planten die gekweekt werd voor textielvezels en zaadolie. Archeologen hebben in Mesopotamië (het huidige Irak en Iran) bewijs gevonden van hennepdoeken die dateren uit 8000 voor Christus.

Eeuwenlang was hennep een gewaardeerd product vanwege zijn duurzaamheid en sterkte. Het woord "canvas" is eigenlijk afgeleid van het Latijnse woord voor hennep, cannabis. Met canvas kleding en zeilen werden legers en marines in de oudheid uitgerust. De taaiheid van hennepvezel maakte het ideaal voor touwen en tuigage.

Hennep bood ook voedingswaarde via de eetbare zaden, bladeren en olie. Beroemde figuren als George Washington en Thomas Jefferson verbouwden hennepgewassen op hun plantages. De Amerikaanse koloniën gebruikten hennep zelfs als wettig betaalmiddel. Meer dan 200 jaar lang werd het verbouwen van hennep in Amerika beschouwd als een patriottische plicht om essentiële materialen voor de jonge natie te produceren.

In de 20e eeuw veranderde de houding toen hennep verstrikt raakte in de antimarihuanawetgeving. Maar nu de marihuanawetgeving versoepelt en de voordelen voor de gezondheid en het milieu duidelijker worden, beleeft hennep een opleving.

Laten we nu eens kijken naar de vele verschillende manieren waarop hennep ons leven in de 21e eeuw kan verbeteren.

Hennep voor gezondheid en voeding

Hoewel u hennep misschien ziet als het niet-psychoactieve neefje van marihuana, biedt het aanzienlijke voedingsvoordelen:

 • Hennepzaden en -olie zijn zeer voedzaam en leveren essentiële vetzuren, mineralen, vitaminen en eiwitten.
 • Hennepzaden zijn een van de enige plantaardige bronnen van compleet eiwit, met alle 9 essentiële aminozuren.
 • Hennepolie bevat de optimale verhouding omega vetzuren, 3:1 Omega 6 tot Omega 3, die wordt aanbevolen voor de menselijke gezondheid.
 • Hennepzaden leveren gamma-linoleenzuur (GLA), dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
 • Hennepolie levert vitamine E, caroteen, fytosterolen en fosfolipiden om de gezondheid van huid, hart en immuunsysteem te ondersteunen.
 • De CBD die uit hennep wordt gewonnen heeft geen psychoactieve effecten, maar kan pijn, angst, slaapstoornissen en nog veel meer verlichten.

Met dit indrukwekkende voedingsprofiel is het geen wonder dat hennepvoedingsproducten zoals hennepzaden, proteïnepoeder, melk en olie steeds populairder worden. Ingrediënten op basis van hennep zijn steeds vaker te vinden in verpakte voedingsmiddelen, dranken, persoonlijke verzorgingsproducten en voedingssupplementen.

 • Gezondheidsvraag 1: Wist u voordat u dit artikel las dat hennepzaden volledige eiwitten en essentiële vetzuren bevatten?

De hennepplant biedt ook bioactieve bestanddelen die de wetenschap nog maar net begint te begrijpen. Meer dan 100 fytocannabinoïden, terpenen en flavonoïden in hennep werken samen met het endocannabinoïde systeem van ons lichaam. Naarmate het onderzoek naar deze verbindingen versnelt, zullen er waarschijnlijk nieuwe medicijnen, behandelingen en preventieve gezondheidstoepassingen op basis van hennep verschijnen.

Duurzaam textiel en milieuvriendelijke producten

Hennep wordt al duizenden jaren gebruikt in textiel en touw. Het blijkt dat deze oeroude plant ook oplossingen kan bieden voor moderne duurzaamheidsproblemen.

Hennep is van nature bestand tegen ongedierte, droogte, schimmel en onkruid. Het is gemakkelijk te verbouwen zonder herbiciden of pesticiden. Hennepgewassen verrijken de bodem en hebben minder water nodig dan katoen.

Hennepvezel is uitzonderlijk duurzaam en ademend. Producten zoals kleding, beddengoed, handdoeken en bekleding kunnen luxueus zacht zijn en toch lang meegaan.

Vergeleken met katoen en synthetische vezels heeft henneptextiel een kleinere ecologische voetafdruk. Bij de productie van henneptextiel komen minder broeikasgassen vrij en er wordt minder energie en water verbruikt.

Als snel hernieuwbaar gewas is hennep een ethischer en milieuvriendelijker alternatief voor leren en wollen producten. We zien hennep verwerkt worden in schoenen, tassen, portemonnees en andere accessoires.

Composieten van hennepplastic zijn vormbare en biologisch afbreekbare vervangers voor kunststoffen op basis van aardolie. Hennepplastic wordt gebruikt voor de productie van panelen, auto-onderdelen, verpakkingen en nog veel meer.

Hennep kan zelfs worden omgezet in hoogwaardige grafeenmaterialen. Grafeen gemaakt van hernieuwbare hennep heeft het potentieel om minder duurzame grafeenderivaten te vervangen.

De sterke, hernieuwbare en biologisch afbreekbare eigenschappen van hennep maken het tot een materiaal van de toekomst. Het verlangen van de consument naar ethische en milieuvriendelijke producten zal de innovatie en toepassing van duurzame hennepoplossingen blijven stimuleren.

 • Duurzaamheidsvraag: Hoe kan het gebruik van hennep het milieu ten goede komen in vergelijking met andere gewassen?

Biobrandstoffen uit hennep, bouwmaterialen en meer

Biobrandstoffen uit hennep, bouwmaterialen en meer

Als industrieel gewas heeft hennep toepassingen die verder gaan dan gezondheid, voeding en kleding. De verschillende toepassingen lijken alleen beperkt te worden door onze verbeelding.

Hennep kan worden omgezet in schone, hernieuwbare biobrandstoffen zoals biodiesel, ethanol en methanol, die met minder uitstoot worden verbrand dan aardoliebrandstoffen.

De vezels en hurds (binnenste stengelkernen) die overblijven na de hennepteelt worden gebruikt om duurzame bouwmaterialen te maken. Hennepbeton (hennep-kalkcomposiet) is bestand tegen schimmels, ongedierte en brand. Hennepvezelplaat en isolatie bieden effectieve, niet-giftige alternatieven voor traditionele bouwmaterialen.

De celluloserijke stengels van hennep kunnen worden omgezet in biologisch afbreekbare kunststoffen en composieten voor de productie. Deze van hennep afgeleide materialen zijn lichter maar stijver dan traditionele kunststoffen.

Absorberende hennepstoffen worden gebruikt om olielekkages op te ruimen. Bodemsanering met hennep maakt gebruik van fytoremediatie om giftige stoffen te verwijderen en uitgeputte velden te herstellen.

We hebben nog maar een tipje van de sluier opgelicht over het commerciële potentieel van hennep. Naarmate de huidige verboden op hennepteelt worden opgeheven, denken onderzoekers dat we nog meer innovatieve toepassingen voor hennep in verschillende sectoren zullen ontdekken.

De toekomst is groen: Hennep omarmen

Met de lange geschiedenis van hennep is het geen verrassing dat misvattingen en verouderde beperkingen dit gewas hebben gehinderd. Maar de percepties veranderen nu de voordelen van hennep voor de gezondheid, het milieu en de economie steeds bekender worden.

De 2018 US Farm Bill legaliseerde federaal de hennepteelt terwijl het THC-niveau nog steeds gereguleerd werd, waardoor deze agrarische renaissance op gang kwam. Talrijke staten hebben aanvullende hennepwetgeving aangenomen om de productie te stimuleren.

De vraag van consumenten naar milieuvriendelijke en ethisch verantwoorde producten blijft stijgen. Door de publieke waardering voor de voedingswaarde van hennep is gezondheidsbewust winkelend publiek op zoek naar functionele voedingsmiddelen en preventieve remedies.

De veelzijdige vezelige stengels, voedzame zaden, CBD-rijke bloemen en een scala aan bioactieve bestanddelen van de hennepplant creëren een schat aan mogelijkheden. Onderzoekers verwachten innovatieve medische behandelingen, slim textiel, duurzame bouwmaterialen, energieoplossingen en nog veel meer aan de horizon.

De toekomst van hennep lijkt rooskleuriger dan ooit. De weg is vrij voor dit oeroude gewas om opnieuw een revolutie teweeg te brengen in samenlevingen, economieën en industrieën - op steeds groenere manieren.

Veelgestelde vragen over het gebruik van hennep

Wat zijn enkele van de belangrijkste toepassingen van hennep?

Hennep heeft meer dan 25.000 bekende toepassingen in voeding, textiel, bouwmaterialen, biobrandstoffen, plastic alternatieven en nog veel meer. Enkele van de belangrijkste toepassingen zijn:

 • Voedzaam hennepvoedsel zoals zaden, olie, proteïnepoeder, melk en ingrediënten op basis van hennep
 • Textiel zoals stof, garen, touw en kleding gemaakt van duurzame hennepvezel
 • Hennepbeton en vezelplaat voor bouwmaterialen
 • Biologisch afbreekbare hennepplastics voor verpakking, auto-onderdelen en andere toepassingen
 • CBD-olie uit hennep voor therapeutische doeleinden
 • Hennep biodiesel brandstof
 • Hennep voor fytoremediatie om giftige stoffen te absorberen en de bodem te reinigen
 • Absorbeerbare hennepolie gebruikt voor het opruimen van olielekkages

Hoe is hennep qua duurzaamheid te vergelijken met katoen?

Hennep wordt beschouwd als een veel duurzamere teelt dan katoen. De natuurlijke weerstand van hennep tegen ongedierte, onkruid en droogte minimaliseert de behoefte aan herbiciden, pesticiden of irrigatie.

Hennepteelt geeft voedingsstoffen terug aan de bodem in plaats van deze uit te putten. Het houdt ook meer kooldioxide vast in de atmosfeer.

De verwerking van hennep tot textiel en papier vereist minder chemicaliën en leidt tot minder vervuiling dan de verwerking van katoen. Bij de productie van henneptextiel wordt in het algemeen minder energie en water gebruikt.

Omdat katoen veel irrigatie, pesticiden en intensieve arbeid vereist, is hennep een milieuvriendelijkere textieloptie.

Biobrandstoffen uit hennep, bouwmaterialen en meer

Welke voedingsstoffen levert hennep?

Hele hennepzaden zijn rijk aan gezonde vetten, eiwitten, vezels, mineralen en antioxidanten. De zaden leveren alle 9 essentiële aminozuren, waardoor het een van de weinige plantaardige complete eiwitten is.

Hennepolie levert Omega-3 en Omega-6 vetzuren in de optimale verhouding voor menselijke voeding. Het bevat ook gamma-linoleenzuur en verbindingen zoals vitamine E en caroteen.

Hennepbladeren kunnen worden geconsumeerd als voedzaam saladegroen. Hennepzaadharten en -bloem bieden eiwitten, vezels en mineralen. Hennepmelk biedt een alternatieve bron van calcium en vitamine D.

Hoe is hennepbeton te vergelijken met beton in de bouw?

Hennepbeton is een duurzaam bouwmateriaal dat bestaat uit hennepkorrels (kernvezel) gemengd met kalk. Het biedt voordelen ten opzichte van beton:

 • Koolstofnegatief materiaal dat CO2 vastlegt tijdens de verwerking
 • Uitstekende isolatie en vochtregulerende eigenschappen
 • Natuurlijk schimmel-, ongedierte- en brandwerend
 • Er wordt minder energie gebruikt bij de productie dan bij beton
 • Minder gewicht voor gemakkelijker transport en constructie

Het grootste nadeel is de lagere structurele sterkte van hennepbeton. Maar in combinatie met andere materialen zorgt het voor een duurzame, ademende constructie met een kleinere ecologische voetafdruk.

Welke soorten brandstoffen kan hennep produceren?

Hennep is zeer geschikt voor de productie van biomassabrandstoffen. Het hoge cellulosegehalte kan worden omgezet in verschillende biobrandstoffen:

 • Biodiesel - gemaakt van de olie die uit hennepzaden wordt geperst
 • Ethanol/methanol - gemaakt door het fermenteren van hennepstelen
 • Biogas - geproduceerd door anaerobe vergisting van hennepafvalmateriaal
 • Koolwaterstofbrandstoffen - gemaakt door pyrolyse op hoge temperatuur van hennepstelen

Hennepbiodiesel verbrandt schoner dan aardolie met minder uitstoot. En cellulose-ethanol uit hennep concurreert niet met voedselgewassen voor grondstoffen.

Hoe is hennepplastic te vergelijken met traditioneel plastic?

Hennepplastic is een bioplastic polymeer afkomstig van hennepbiomassa. Het biedt unieke eigenschappen:

 • Afkomstig van snel hernieuwbaar plantaardig materiaal, niet van fossiele brandstoffen
 • Biologisch afbreekbaar onder de juiste omstandigheden
 • Hogere hittebestendigheid dan conventionele kunststoffen
 • Kan 3-5 keer stijver en toch lichter zijn dan polypropyleen
 • Effectieve elektrische isolator met laag diëlektrisch verlies

Hennepplastic zou plastic kunnen vervangen in bepaalde elektronica, auto's, verpakkingen en andere toepassingen. Het heeft het voordeel dat het veel sneller biologisch afbreekbaar is dan traditionele kunststoffen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/