Complexe cannabis - Terpenen Terpenoïden Flavonoïden

Last updated:

Gepubliceerd:

COMPLEXE CANNABIS

Duizenden jaren hebben mensen aromatische planten als onderdeel van hun farmacopee gebruikt. Extracten van geurige planten zijn de basis voor aromatherapie en zijn ook commercieel en industrieel geconsumeerd als, naast vele andere gebruiken, smaakversterker en oplosmiddel. Het aroma van deze essentiële oliën komt voort uit vluchtige stoffen genaamd terpenen, terpenoïden en flavonoïden.

De psychotrope effecten van THC zijn goed gedocumenteerd, net als de therapeutische krachten van CBD en CBN. De cannabinoïde familie is op zichzelf niet volledig verantwoordelijk voor de reactie van het menselijk lichaam op cannabis. Onderzoeken naar de effecten van marihuana zijn kortzichtig als er slechts wordt gefocust op de cannabinoïde familie van stoffen.

Terpenen, terpenoïden en flavonoïden spelen een belangrijke rol in de totale levenscyclus en bij het eindgebruik van de cannabisplant. Van het beschermen van de plant gedurende de groei tot het positief stimuleren en het therapeutisch helpen van mensen na consumptie. De veelzijdige cannabisplant is een synergetische broeikas van complexe substanties die meer zijn dan alleen THC.

Een snelle Google-zoekopdracht onthult letterlijk duizenden verschillende marihuanasoorten. Ieder met onderscheidende knoppen, psychotrope en therapeutische eigenschappen. Hier bieden we je wat informatie over het waarom.

WAT ZIJN FLAVONOÏDEN

Flavonoïden zijn een onderscheidende familie van plantenchemicaliën die grotendeels verantwoordelijk zijn voor het kleur geven van vruchten en groenten. Ze zijn de reden waarom appels rood zijn, bosbessen blauw, en waarom Purple Urkle paars is. Flavonoïden behoren tot de polyfenolgroep fytonutriënten.

Er bestaan meer dan 6000 flavonoïden in het plantenrijk, en ze zijn millennialang therapeutisch gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Er zijn een aantal groepen en subgroepen flavonoïden, en marihuana bevat specifieke eigen flavonoïden genaamd cannaflavins.

Net als vele andere flavonoïden staan cannaflavins erom bekend dat ze farmacologisch actief zijn. Cannaflavin A heeft aangetoond ontstekingen te remmen, en doet dit dertig keer effectiever dan aspirine.

Terwijl het verbod op cannabis wereldwijd langzaam verdwijnt, wordt er open onderzoek gedaan naar andere cannaflavins in de hoop op nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van kanker, auto-immuunziekten en pijn.

WAT ZIJN TERPENEN EN TERPENOÏDEN

Terpenen zijn vluchtige organische verbindingen in de essentiële oliën van planten. Ze zijn overwegend verantwoordelijk voor een specifieke geur die te vinden is in cannabis, op zweterige sokken en kippenhuid. Terpenen en terpenoïden zijn een extreem grote familie van onverzadigde koolwaterstoffen. Cannabis bevat meer dan tweehonderd terpenen en die nemen toe naarmate het onderzoek ernaar vordert.

Aangenomen wordt dat terpenen een aantal biologische functies verrichten voor de cannabisplant. Samen met de cannabinoïden fungeren ze als anti-droogmiddel, anti-schimmelmiddel, als afschrikmiddel tegen dieren en insecten, en antibiotica. Ze worden overvloedig geproduceerd in de klierachtige trichomen en celwanden van cannabisbloesems. Terpene concentraties kunnen positief en negatief beïnvloed worden door kweekomstandigheden, lichtintensiteit en de beschikbaarheid van voedingsstoffen.

Subtiele combinaties van deze aromatische chemicaliën kunnen een aantal dingen tot stand brengen. Ze zijn hetgeen dat cannabis veelzijdig maakt, met een scala aan aantrekkelijke aroma's van talloze soorten waar we van kunnen genieten. Omdat het vaak psychoactieve substanties op zichzelf zijn, veranderen terpenen de effecten van de cannabinoïden en geven ze nuance aan de cannabiservaring.

Bovenal staan terpenen bekend om hun therapeutische effect. D-limoneen, veel gebruikt bij cannabis, is een anxiolyticum en heeft aangetoond dat het een gunstige behandeling is voor migraine. Isovaleriaanzuur, dat als geur onder de kaassoorten valt, is een anticonvulsief en slaapverwekker en bevat een aangenaam aroma dat een zelfde effect heeft op het brein als een feromoon.

Terpenen zijn eenvoudige koolwaterstoffen, wat betekent dat ze alleen uit koolstof en waterstof bestaan, terwijl terpenoïden aanvullende functionele groepen kennen. Terpenoïden zijn terpenen die gedenatureerd zijn door oxidatie als gevolg van het droog- en uithardingsproces.

HET ENTOURAGE EFFECT

Sommige cannabis kan ervoor zorgen dat je op de bank blijft hangen met oogleden en ledematen van duizend kilo. Sommige kan leiden tot stijgende creatieve highs en fysieke activiteit, terwijl andere soorten cannabis dagdromen teweegbrengen van sjamanistische kracht. Dat is hoe het entourage effect werkt.

Ingewikkelde combinaties van flavonoïden, terpenen, terpenoïden en cannabinoïden (evenals fenolen, aminozuren, glycoproteïnen en suikers om er een paar te noemen) geven cannabis' bijzondere scala aan eigenschappen. Heb je ooit opgemerkt dat sommige soorten met minder THC dan andere, je een twee keer zo sterkere high kunnen geven? Of dat bepaalde soorten goed zijn voor artritis terwijl andere angst helpen verminderen? Deze substanties zorgen voor andere verbindingen met receptoren in het brein dan in het geval van cannabinoïden.

Therapeutisch en recreatief gezien, spelen ontelbare secundaire systemen een rol bij onze neurale receptoren, leidend tot complexe en unieke ervaringen die verschillen van soort tot soort. Sommige terpenen matigen de stroom van THC door de bloed-hersenbarrière, sommige verhogen de bloedstroming, sommige vergroten de effecten van CBD.

Om een idee te geven van waarom verschillende cannabissoorten zorgen voor uiteenlopende effecten voor de ontspannings- of therapeutische gebruiker, is hier een lijst van terpenen die je moet kennen.

In cannabis vormt de chemische voorloper geranyl pyrofosfaat in de hars producerende klieren van onbevruchte vrouwelijke cannabisbloesems. Als de plant ouder wordt en aan meer licht wordt blootgesteld, wordt deze plastische chemische substantie gebruikt om een verscheidenheid aan bruikbare stoffen te creëren.

GERANIOL

Geraniol is een fundamenteel terpeen met een geur die kenmerkend is voor de meeste bloemen. Het is wat rozen en, niet verrassend, geraniums hun zoete geur geeft. Een favoriet van parfumeurs, vaak gebruikt in zeep, en een uitstekend muggenafweermiddel. Medisch gezien is geraniol een veelbelovende neuropathische behandelmethode.

PINEEN

Pineen is een bicyclische monoterpenoide. Het is een van de meest voorkomende natuurlijke terpenen die bestaat in de twee vormen a-pineen en b-pineen. Zoals de Engelse naam ('pinene') suggereert, is het de oorzaak van het aroma van verscheidene soorten dennennaalden en de meeste coniferen. Het speelt ook een belangrijke rol in de geur van balsamico hars, sommige citrusvruchten en dennenbossen en het is het hoofdbestanddeel van terpentijn.

Pineen kan een tegenhanger zijn van THC en de effecten ervan verzachten. Therapeutisch gezien wordt het gebruikt als een ontstekingsremmer, bronchodilator en slijmoplosser.

LIMONEEN

Limoneen is een monocyclische monoterpeen en wordt gevormd door de cannabisplant met behulp van pineensynthese. Het zorgt voor een sterke citrusgeur die herkenbaar is voor citroenen, limoenen en sinaasappels. Het is ook een van de belangrijkste bestanddelen van rozemarijn, jenever en pepermunt.

Limoneen wordt gemakkelijk opgenomen in het lichaam en in de bloedstroom na inhalatie, wat het ideaal maakt voor snel gebruik. Klinische proeven zijn op weg om de efficiëntie van limoneen te testen als bestrijder van kanker en in de behandeling van angst.

MYRCEEN

Myrceen is een monoterpeen die vooral wordt geproduceerd door marihuana. Sommige soorten staan erom bekend tot maximaal 60% myrceen aan te maken. Verantwoordelijk voor muskusachtige en aardse aroma's, equivalent aan kruidnagel en steranijs, en het is wat hop, laurierblaadjes en tijm hun warme geur geeft.

Myrceen is een krachtige pijnstiller en ontstekingsremmer en is deels verantwoordelijk voor het verdovende effect dat kruidnagelolie heeft op pijnlijke tanden. Myrceen verlaagt de druk in de bloed-hersenbarrière, waardoor andere chemische substanties gemakkelijker door de barrière kunnen stromen. Myrceen verhoogt de THC-verzadiging van cannabinoïde-receptoren. Het eten van mango's verhoogt de "high" van cannabis dankzij hun myrceengehalte.

CARYOFYLLEEN

Caryofylleen is een sesquiterpeen die zwarte peper, kaneelbladeren, lavendel en kruidnagel voorziet van hun kruidige en houtachtige geur. Bekend als de enige terpeen die interageert met het endocannabinoïdensysteem, in het bijzonder met de CB2-receptor. Hiermee is het een non-psychoactieve volledig functionele ontstekingsremmer en een behandelmiddel tegen chronische pijn, angst en depressiviteit.

LINALOOL

Linalool is een monocyclische monoterpeen die verantwoordelijk is voor de unieke en langdurige geur van lavendel en munt, evenals vele andere bloemen en planten. Lavendel onder het kussen werkt als slaapmiddel en wordt eeuwenlang op die manier gebruikt. Linalool is een favoriete zeepsoort en geliefd door parfumfabrikanten. Door lavendel rond je huis te laten groeien, houdt linalool muggen en vlooien op afstand.

Linalool matigt angstige emoties die veroorzaakt kunnen worden door zuivere THC en is een bekende booster voor het immuunsysteem. Studies suggereren dat linalool de cognitieve functie vergroot en dat de substantie longontstekingen afremt die worden veroorzaakt door kankerverwekkende stoffen, zoals uit sigaretten.

KAMFEEN

Kamfeen is een zeer penetrante monoterpeen die de geur oproept van mistige dennenbossen en rottend hout. Het is een klein onderdeel van een reeks essentiële oliën, zoals gemberolie, kamfer en citronella-oliën en terpentijn.

Kamfeen wordt gebruikt om cholesterol te verlagen en kan een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van hart- en vaatziekten. Een non-farmaceutisch alternatief dat geen darmirritatie of leverschade veroorzaakt.

HUMULEEN

Humuleen is een sesquiterpeen die voorkomt in cannabis sativasoorten en speelt een grote rol in de aardachtige geuren van Vietnamese koriander en hop, dat nauw verwant is aan marihuana. Humuleen wordt nog steeds gebruikt in traditionele Chinese geneeskunde als een eetlustremmer.

Moderne geneeskunde beschouwt humuleen als een uitstekende tumorremmer, anti-bacterieel middel en ontstekingsremmer.

ESSENTIËLE OLIËN ZIJN BELANGRIJK

Een hoog THC- of CBD-gehalte zijn niet langer de enige criteria voor het categoriseren van cannabis. De verfijnde mengsels van vluchtige essentiële oliën en cannabinoïden, terpenen en flavonoïden zijn net zo belangrijk.

De synergetische werking van deze verbindingen kunnen invloed hebben op de manier waarop het brein en het lichaam stoffen opnemen en transporteren, psychoactieve of therapeutische verbindingen aanmaken en verspreiden. Terwijl het verbod op cannabis achterhaald blijft (de 'war on drugs' was verloren voordat deze begon), is de wetenschap vrij om de vele gunstige factoren van de cannabisplant te herontdekken.

Het ontwikkelen van de vaardigheid om aroma's en geuren te herkennen die duiden op de karakteristieke essentiële oliën van marihuana is nu net zo belangrijk als een sommelier in een Michelinsterrenrestaurant. Dat je precies weet wat je wilt krijgen.

 

 

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Welk product heb ik nodig?