Hoe voorkomt u kwijlen tijdens de slaap?

Gepubliceerd:

Kwijlen tijdens de slaap kan voor veel mensen gênant en ongemakkelijk zijn. Hoewel het een klein ongemak lijkt, kan overmatig kwijlen 's nachts wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen die nader onderzoek rechtvaardigen. In deze uitgebreide blogpost gaan we dieper in op de verschillende factoren die bijdragen tot kwijlen tijdens de slaap en onderzoeken we praktische oplossingen om het optreden ervan te beperken.

Wij bespreken algemene oorzaken zoals medicatie, neusverstopping en slaapapneu; de rol die allergieën en GERD spelen bij nachtelijk speekselen; en effectieve slaaphoudingstechnieken om kwijlen te verminderen. Verder gaan we in op mondademhalingsproblemen door de oorzaken ervan vast te stellen en tips te geven om de neusademhaling tijdens de slaap te bevorderen.

Daarnaast wordt de gezondheid van het gebit vaak over het hoofd gezien bij het bespreken van overmatig speekselen - onze verkenning van dit onderwerp omvat tekenen van gebitsproblemen die bijdragen tot kwijlen en het zoeken van professionele hulp voor mondgezondheidsproblemen. Ten slotte worden behandelingsmogelijkheden behandeld voor neurologische aandoeningen die het kwijlen beïnvloeden, evenals veranderingen in levensstijl die de nachtelijke speekselproductie kunnen minimaliseren.

Door de complexiteit van kwijlen tijdens de slaap te begrijpen en passende strategieën toe te passen op basis van individuele omstandigheden, kunt u uw algemene slaapcomfort verbeteren en een betere hygiëne tijdens de nacht handhaven.

Kwijlen tijdens de slaap

Veel voorkomende oorzaken van kwijlen tijdens de slaap

Verschillende factoren kunnen ertoe leiden dat u tijdens de slaap meer kwijlt dan normaal, waaronder bepaalde medicijnen, neusverstopping, slaapapneu, neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson of hersenverlamming, zwangerschap, gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) en hersenletsel of beroerte. Inzicht in de hoofdoorzaken van overmatig kwijlen kan helpen bij het ontwikkelen van een gerichte aanpak van dit probleem.

Medicijnen die de speekselproductie verhogen

Van bepaalde medicijnen, zoals antipsychotica en antidepressiva, is bekend dat zij de speekselproductie stimuleren. Als u een verhoogde speekselproductie ervaart als gevolg van het gebruik van nieuwe medicijnen, is het de moeite waard uw arts te raadplegen om te zien of aanpassing van de dosering of verandering van medicatie nodig is. Hij of zij kan u aanbevelen de dosering aan te passen of over te stappen op een ander medicijn, indien nodig. Klik hier voor meer informatie over hoe verschillende medicijnen het speekselniveau beïnvloeden.

Verstopping van de neus en het effect daarvan op speekselvorming 's nachts

Een verstopte neus als gevolg van een allergie of verkoudheid kan u dwingen om door uw mond te ademen terwijl u slaapt, waardoor de kans op kwijlen 's nachts toeneemt. Om dit probleem tot een minimum te beperken, kunt u overwegen om voor het slapen gaan vrij verkrijgbare decongestiva te gebruiken voor tijdelijke verlichting van neusverstopping door ontsteking of slijmophoping in de neusgaten. Daarnaast zorgt een goede hygiëne, zoals het regelmatig wassen van de handen, voor minder blootstelling aan ziektekiemen, waardoor er minder vaak meer speeksel nodig is om infecties tijdens de slaap te bestrijden (bron).

Slaapapneu als bijdragende factor

 • Slaapapneu: Slaapapneu is een aandoening waarbij uw ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk stopt en begint. Het lichaam kan proberen de afwezigheid van zuurstof te compenseren door meer speeksel te produceren, wat resulteert in meer kwijlen. Als u vermoedt dat u slaapapneu hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen die u een passende behandeling kan aanbevelen, zoals CPAP-therapie (continuous positive airway pressure) of veranderingen in uw levensstijl, zoals afvallen(bron).

Naast deze veel voorkomende oorzaken kunnen ook andere factoren zoals zwangerschap en neurologische aandoeningen bijdragen tot meer speekselverlies 's nachts. Door de onderliggende oorzaak vast te stellen en aan te pakken, kunt u dit probleem beter aanpakken.

Als u zich bewust bent van de mogelijke oorzaken van nachtelijk kwijlen, kunt u nagaan of er fundamentele problemen zijn die moeten worden aangepakt. Allergieën en GERD kunnen bijdragen tot nachtelijk kwijlen, dus het is de moeite waard om na te gaan hoe deze uw slaap beïnvloeden.

De rol van allergieën en GERD bij nachtelijk kwijlen

Bij luchtwegaandoeningen of seizoensgebonden overgevoeligheden zoals hooikoorts of sinusitis kan het lichaam een grotere hoeveelheid speeksel produceren om virussen te verdrijven, wat kan leiden tot meer speekselverlies 's nachts. OTC-medicijnen kunnen de symptomen van GERD helpen verlichten, terwijl antihistaminica en corticosteroïden kunnen helpen bij het verminderen van nachtelijk speekselverlies als gevolg van allergische reacties.

Hoe allergieën bijdragen tot overmatige speekselproductie

Allergische reacties veroorzaken vaak ontstekingen in de neusholten, waardoor u moeilijk door uw neus kunt ademen. Hierdoor moet u door uw mond ademen, wat kan leiden tot overmatige speekselproductie en vervolgens kwijlen tijdens de slaap. Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, is een veel voorkomende oorzaak van dit probleem. Om deze effecten tegen te gaan, kunt u overwegen vrij verkrijgbare allergiemedicijnen zoals antihistaminica of corticosteroïden te gebruiken voor het slapengaan.

Beheer van GERD-gerelateerde problemen voor een betere slaaphygiëne

Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) treedt op wanneer maagzuur terugstroomt in de slokdarm als gevolg van een zwakke onderste slokdarmsfincterspier. Deze aandoening veroorzaakt niet alleen brandend maagzuur, maar kan ook de speekselproductie doen toenemen omdat uw lichaam het zuur in de keel probeert te neutraliseren. Om nachtelijk kwijlen in verband met GERD tot een minimum te beperken:

 • Vermijd grote maaltijden binnen drie uur voor het slapengaan - kleinere porties zijn gemakkelijker te verteren en verminderen het risico op zure reflux.
 • Verhoog uw hoofd tijdens het slapen - gebruik een wigkussen of leg het hoofd van uw bed minstens 15 cm hoger om te voorkomen dat maagzuur terugstroomt in de slokdarm.
 • Beperk voedingsmiddelen die de GERD-symptomen kunnen verergeren, zoals pittige, vette of zure maaltijden. Kies in plaats daarvan voor een dieet dat rijk is aan vezels en volle granen, die de spijsvertering bevorderen en een gezonde darmfunctie in stand helpen houden.

Als u deze veranderingen in uw levensstijl samen met vrij verkrijgbare maagzuurremmers toepast, kunnen de GERD-symptomen worden verlicht en de slaaphygiëne worden verbeterd. Als aanhoudend, ernstig brandend maagzuur of overvloedig speekselen aanhoudt ondanks deze aanpassingen, is het essentieel om medisch advies in te winnen voor verdere evaluatie en mogelijke behandelingen.

Door de rol van allergieën en GERD bij nachtelijk kwijlen te begrijpen, kunt u stappen ondernemen om het kwijlen te verminderen of te elimineren. Slaaphoudingstechnieken zijn een effectieve manier om de speekselproductie onder controle te houden terwijl u comfortabel slaapt.

Slaaphoudingstechnieken om kwijlen te verminderen

Slaaphoudingstechnieken om kwijlen te verminderen

Uw slaaphouding speelt een belangrijke rol bij nachtelijk kwijlen. Op uw rug slapen kan dit probleem minimaliseren, omdat de zwaartekracht helpt voorkomen dat speeksel zich in de mond verzamelt. Bovendien kunt u door kussens langs uw lichaam te plaatsen voorkomen dat u tijdens uw slaap op één kant gaat liggen, waardoor de kans toeneemt dat overtollig speeksel via uw lippen ontsnapt. In dit hoofdstuk bespreken we verschillende slaaphoudingstechnieken die het kwijlen kunnen verminderen.

Op uw rug slapen voor optimale resultaten

Een effectieve manier om 's nachts minder te kwijlen is een rugligging. Hierdoor werkt de zwaartekracht in uw voordeel en wordt voorkomen dat speeksel zich in uw mond ophoopt of eruit lekt terwijl u slaapt. Een hoofdkussen voor rugslapers kan extra steun bieden aan hoofd en nek, waardoor rugslapen comfortabeler wordt.

Strategisch gebruik van kussens voor meer comfort

 • Verhoog uw hoofd: Uw hoofd ondersteunen met een extra kussen kan postnasale drip en congestie helpen verminderen, die beide vaak bijdragen tot overmatig speekselen tijdens de slaap. Door de bovenste luchtwegen vrij te houden, heeft u minder kans op een verhoogde kwijlproductie.
 • Lichaamskussens: Het gebruik van een hoofdkussen over de hele lengte of strategisch geplaatste kleinere kussens aan weerszijden van uw bovenlichaam kan voorkomen dat u 's nachts op uw buik of zij gaat liggen - posities waarvan bekend is dat ze het nachtelijk kwijlen verergeren vanwege het effect op de ontspanning van de mondspieren en de zwaartekracht die in onze mond speelt wanneer we horizontaal liggen(bron).
 • Voorgevormde kussens: Een voorgevormd kussen dat ontworpen is om het hoofd en de nek te wiegen, kan ook helpen om de juiste houding tijdens de slaap te handhaven, waardoor kwijlen kan worden verminderd door een betere controle over de mondspieren. Dit soort kussens is vooral gunstig voor mensen met aandoeningen zoals slaapapneu of snurken, die kunnen bijdragen tot een verhoogde speekselproductie.

Naast het aanpassen van uw slaaphouding en het gebruik van ondersteunende kussens, is het essentieel om een goede slaaphygiëne te hanteren. Dit omvat een consistente routine voor het slapengaan, het creëren van een comfortabele en ontspannen slaapomgeving, het beperken van de blootstelling aan elektronische apparaten voor het slapengaan en het aanpakken van onderliggende gezondheidsproblemen die kunnen bijdragen aan nachtelijk kwijlen. Als u overmatig kwijlt, kan dit een symptoom zijn van slaapapneu, neusverstopping of andere medische aandoeningen. Raadpleeg een arts om de onderliggende oorzaak en de juiste behandeling vast te stellen.

Een goede slaaphouding kan een effectieve manier zijn om kwijlen tijdens de slaap te verminderen. Een andere belangrijke factor bij het verminderen van kwijlen tijdens de slaap is het aanpakken van de mondademhaling.

Problemen met mondademhaling aanpakken

Mondademhaling als gevolg van neusverstopping of andere problemen zoals een afwijkend tussenschot kan leiden tot een verhoogde speekselproductie, waardoor u 's nachts gaat kwijlen. Als u moeite hebt om door uw neus te ademen, is het waarschijnlijk dat u onbewust uw mond opendoet tijdens uw slaap, waardoor extra vocht kan ontsnappen naar het kussen. In dit hoofdstuk bespreken we de oorzaken van mondademhaling en geven we tips om de neusademhaling tijdens de slaap te bevorderen.

De oorzaken van mondademhaling vaststellen

De eerste stap bij het aanpakken van mondademhaling is het vaststellen van de oorzaak. Veel voorkomende oorzaken zijn neusverstopping, allergieën, sinusinfecties en structurele afwijkingen zoals een afwijkend tussenschot of vergrote adenoïden. Het is essentieel dat u een arts raadpleegt als u vermoedt dat onderliggende gezondheidsproblemen bijdragen aan uw mondademhalingsgewoonten.

Tips om de neusademhaling tijdens de slaap te bevorderen

Zodra de oorzaken zijn vastgesteld en door een arts adequaat zijn aangepakt, kunt u overwegen deze strategieën toe te passen om 's nachts een betere neusademhaling te bevorderen:

 • Zoutoplossing in de neus: Het gebruik van vrij verkrijgbare zoutsprays kan helpen om de slijmophoping in uw neusgaten op te ruimen voor het slapengaan.
 • Verhoog uw hoofd: Uzelf ondersteunen met kussens kan post-nasale druppels verminderen en het u gemakkelijker maken om door uw neus te ademen tijdens het slapen.
 • Vochtigheidsregeling: Het handhaven van een optimale vochtigheidsgraad in uw slaapkamer (tussen 30% - 50%) kan droogte voorkomen, die neusverstopping vaak verergert.
 • Beoefen een goede slaaphygiëne: Het instellen van een vaste routine voor het slapengaan, het vermijden van cafeïne en alcohol vlak voor het slapengaan en het creëren van een comfortabele slaapomgeving kunnen allemaal bijdragen aan een betere algemene slaapkwaliteit en een betere neusademhaling.

Naast deze tips is het essentieel om uw mond goed te verzorgen door tweemaal per dag uw tanden te poetsen en regelmatig te flossen. Zo voorkomt u gebitsproblemen die de mondademhaling tijdens de slaap kunnen verergeren. Voor mensen met langdurige sinusproblemen of allergieën kan het raadzaam zijn een allergoloog of KNO-arts te raadplegen om meer gerichte behandelingsoplossingen te vinden.

Door de hoofdoorzaken van mondademhaling aan te pakken en strategieën toe te passen om 's nachts de neusademhaling te bevorderen, kunt u de overmatige speekselproductie verminderen die 's nachts tot kwijlen leidt. Dit verbetert dan weer uw algemene slaapkwaliteit, terwijl uw kussen gedurende de hele nacht schoner blijft.

Het aanpakken van mondademhalingsproblemen kan het kwijlen tijdens de slaap helpen verminderen, en professionele hulp zoeken voor mondhygiëne is de volgende stap naar het verbeteren van uw algemene gebitshygiëne.

Tandheelkundige gezondheid en overmatig speekselen

In sommige gevallen kan overmatig speekselen in combinatie met pijn wijzen op gebitsproblemen zoals tandinfecties of gaatjes die onmiddellijke aandacht vereisen. Het is cruciaal om niet alleen de onderliggende gezondheidsproblemen aan te pakken die de oorzaak zijn van abnormale hoeveelheden speekselverlies, maar ook om na te gaan welke behandelingsmogelijkheden er zijn, afhankelijk van de individuele omstandigheden.

Tekenen van gebitsproblemen die bijdragen tot kwijlen

Als u in uw slaap meer kwijlt, moet u goed letten op tekenen die wijzen op een mogelijk gebitsprobleem. Enkele veel voorkomende symptomen zijn:

 • Aanhoudende kiespijn of gevoeligheid
 • Gezwollen tandvlees rond een bepaalde tand
 • Stinkende adem ondanks een goede mondhygiëne
 • Een zichtbare holte of donkere plek op het tandoppervlak
 • Een abces (een zakje pus) bij de wortel van een tand, veroorzaakt door een infectie.

Als u een combinatie van deze symptomen en overmatig kwijlen 's nachts opmerkt, is het belangrijk om uw tandarts te raadplegen voor verdere evaluatie en passende behandelingsaanbevelingen.

Professionele hulp zoeken voor mondgezondheidsproblemen

Voor een goede diagnose en behandeling van gebitsproblemen die bijdragen tot nachtelijk kwijlen, moet u zo snel mogelijk een afspraak maken met uw tandarts. Tijdens dit bezoek zal hij/zij een grondig onderzoek uitvoeren en indien nodig aanvullende diagnostische tests zoals röntgenfoto's aanbevelen. Op basis van zijn bevindingen kan hij u persoonlijk advies geven dat specifiek gericht is op het aanpakken van zowel de huidige problemen met betrekking tot overmatige speekselproductie tijdens het slapen als andere algemene mondverzorgingsbehoeften.

Uw tandarts kan verschillende tandheelkundige behandelingen aanbevelen die kunnen helpen bij het verminderen van overmatig kwijlen, waaronder:

 • Professionele gebitsreiniging om tandplak en tandsteen te verwijderen
 • Behandeling van gaatjes met vullingen of andere restauratieve procedures
 • Wortelkanaalbehandeling voor geïnfecteerde tanden
 • Behandeling van tandvleesaandoeningen zoals scaling en rootplaning (dieptereiniging)

Naast professionele zorg is een consequente mondhygiëne thuis essentieel om verdere gebitsproblemen te voorkomen. Dit omvat tweemaal daags uw tanden poetsen met fluoridetandpasta, eenmaal daags flossen en een antiseptisch mondwater gebruiken.

Door onderliggende tandproblemen die bijdragen tot nachtelijk kwijlen aan te pakken en consequent goede mondhygiënische gewoonten te hanteren, kunt u de kwaliteit van uw nachtelijke slaap aanzienlijk verbeteren en tegelijkertijd uw algemene gezondheidstoestand verbeteren.

Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken als er tandheelkundige problemen worden vermoed als oorzaak van het kwijlen. Behandelingsmogelijkheden voor neurologische aandoeningen die de speekselproductie beïnvloeden, kunnen worden onderzocht door middel van logopedie en Botox-injecties.

Behandelopties voor neurologische aandoeningen die het kwijlen beïnvloeden

Mensen die lijden aan overmatig kwijlen als gevolg van neurologische aandoeningen kunnen verlichting vinden door verschillende behandelingsmogelijkheden. Deze behandelingen zijn gericht op verbetering van de spiercontrole en vermindering van de speekselproductie, waardoor uiteindelijk de symptomen van nachtelijk speekselen worden verlicht.

Hoe logopedie kan helpen bij het omgaan met kwijlen

Logopedie is een waardevol hulpmiddel bij het aanpakken van problemen met kwijlen als gevolg van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson of hersenverlamming. Bekwame logopedisten werken nauw samen met patiënten om gepersonaliseerde strategieën te ontwikkelen die de mondmotoriek en het slikken helpen verbeteren. Door het versterken van de spieren die verantwoordelijk zijn voor het regelen van de speekselvloed, kunnen mensen 's nachts aanzienlijk minder kwijlen.

 • Het ontwikkelen van de juiste tongpositioneringstechnieken
 • Focus op oefeningen voor lipsluiting
 • Bevordering van een optimale hoofd- en nekhouding tijdens de slaap
 • Het toepassen van ontspanningstechnieken om door stress veroorzaakt kwijlen te verminderen

De rol van botoxinjecties bij het verminderen van de speekselproductie

In sommige gevallen kunnen injecties met botulinum toxine (Botox) worden aanbevolen als effectieve oplossing voor overmatig kwijlen in verband met neurologische aandoeningen. Bij deze minimaal invasieve procedure worden kleine hoeveelheden Botox in de speekselklieren geïnjecteerd, waardoor de zenuwsignalen die verantwoordelijk zijn voor het stimuleren van de speekselproductie tijdelijk worden geblokkeerd.

Botox-injecties bieden verschillende voordelen:

 1. Een merkbare afname van de speekselproductie binnen enkele dagen na de behandeling
 2. Langdurige resultaten, doorgaans drie tot zes maanden.
 3. Minimale bijwerkingen en hersteltijd

Het is belangrijk dat u een gekwalificeerde zorgverlener raadpleegt voordat u Botox-injecties gebruikt als behandelingsoptie voor overmatig kwijlen. Zij kunnen helpen bepalen of deze aanpak geschikt is op basis van de individuele omstandigheden en medische voorgeschiedenis.

Naast logopedie en Botox-injecties kunnen mensen met neurologische aandoeningen die nachtelijk kwijlen veroorzaken, ook baat hebben bij alternatieve behandelingen zoals acupunctuur of biofeedback-therapie. Deze behandelingen proberen zich te richten op de bron van een te hoge speekselproductie en verbeteren de algehele gezondheid en het comfort.

Door open te communiceren met uw zorgverlener over eventuele zorgen in verband met nachtelijk kwijlen, kunt u er zeker van zijn dat u de juiste begeleiding krijgt bij het vinden van de meest effectieve behandelingsopties die specifiek op uw behoeften zijn afgestemd.

Door de verschillende behandelingsmogelijkheden voor neurologische aandoeningen die het kwijlen beïnvloeden te onderzoeken, kunnen we beter begrijpen hoe we de speekselproductie kunnen beheersen en verminderen. Veranderingen in de levensstijl, zoals aanpassingen in de voeding en hydratatie, zijn essentieel om het nachtelijk kwijlen tot een minimum te beperken.

Veranderingen in uw levensstijl om 's nachts kwijlen tot een minimum te beperken

Bepaalde aanpassingen in uw levensstijl kunnen het kwijlen tijdens de slaap tot een minimum beperken. Door uw voeding aan te passen, goed te hydrateren en grote maaltijden vlak voor het slapen gaan te vermijden, kunt u het nachtelijk speekselen effectief beheersen en uw algemene slaaphygiëne verbeteren.

Dieetaanpassingen voor een betere slaaphygiëne

Een vezelrijke voeding speelt een cruciale rol bij het bevorderen van een betere spijsvertering en het voorkomen van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD)-gerelateerde problemen die bijdragen aan een overmatige speekselproductie. Om een betere spijsvertering te ondersteunen en GERD-gerelateerde problemen te verminderen, neemt u vezelrijke voedingsmiddelen zoals volle granen, fruit, groenten, peulvruchten, noten en zaden op in uw dagelijkse voeding. Daarnaast is het essentieel om te voorkomen dat u vlak voor het slapen gaan grote maaltijden nuttigt, omdat dit GERD-symptomen kan uitlokken die kunnen leiden tot meer kwijlen 's nachts.

 • Volle granen: bruine rijst, quinoa, gerst
 • Fruit: appels met schil of peren met de schil er nog aan zijn goede keuzes omdat ze zowel oplosbare als onoplosbare vezels bevatten.
 • Groenten: broccoli of spruitjes bevatten veel ruwvoer voor een goede darmwerking.
 • Peulvruchten: linzen zijn een uitstekende bron van eiwitten en vezelrijk, waardoor ze een perfecte aanvulling zijn op elk maaltijdplan dat gericht is op het verminderen van nachtelijk speekselverlies als gevolg van GERD-gerelateerde factoren.

Belang van hydratatie bij nachtelijk speekselen

Gehydrateerd blijven gedurende de dag is van vitaal belang voor het behoud van de algemene gezondheid en het voorkomen van een droge mond, wat het kwijlen 's nachts kan verergeren. Regelmatig water drinken helpt om een gezonde balans in de speekselproductie te handhaven, zodat uw mond vochtig blijft zonder dat u tijdens uw slaap te veel speeksel produceert.

Aanbevolen wordt om ten minste acht glazen water per dag te drinken voor een optimale hydratatie. Verschillende individuen kunnen verschillende hoeveelheden vocht nodig hebben, afhankelijk van elementen zoals leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en omgeving. Om de juiste hoeveelheid dagelijkse vochtinname voor u persoonlijk te bepalen, kunt u een arts raadplegen of een online vochtcalculator gebruiken.

Naast deze veranderingen in levensstijl is het essentieel om onderliggende medische aandoeningen die bijdragen aan overmatig kwijlen tijdens de slaap aan te pakken door een juiste diagnose en behandeling te vragen bij een gekwalificeerde zorgverlener. Medische aandoeningen zoals slaapapneu, neusverstopping, zure reflux, slikproblemen en neurologische aandoeningen kunnen allemaal bijdragen aan overmatig speekselen en een onrustige slaap. Door deze onderliggende problemen aan te pakken, kunt u het nachtelijk kwijlen verminderen en uw algehele slaapkwaliteit verbeteren.

Veelgestelde vragen over kwijlen tijdens de slaap

Betekent kwijlen in je slaap iets?

Kwijlen tijdens de slaap kan een normaal verschijnsel zijn, maar het kan ook wijzen op onderliggende problemen zoals neusverstopping, allergieën, GERD of gebitsproblemen. In sommige gevallen kan overmatig kwijlen wijzen op neurologische aandoeningen die medische aandacht vereisen. Het is essentieel om de oorzaak te achterhalen en zo nodig de juiste behandeling te zoeken.

Betekent kwijlen in je slaap dat je goed geslapen hebt?

Kwijlen tijdens de slaap wijst niet noodzakelijkerwijs op een goede nachtrust. Hoewel het kan voorkomen tijdens de diepe stadia van de slaap wanneer de spierontspanning het grootst is, kan overmatig kwijlen ook wijzen op mogelijke gezondheidsproblemen zoals obstructieve slaapapneu of andere ademhalingsproblemen die de algehele slaapkwaliteit kunnen verstoren.

Hoe stop ik met kwijlen als ik slaap?

Om het kwijlen tijdens het slapen te stoppen, moet u uw slaappositie veranderen (bij voorkeur op de rug), kussens strategisch gebruiken voor ondersteuning en verhoging, de mondademhaling aanpakken door neusverstopping te behandelen of de neusademhaling te bevorderen, een goede mondhygiëne handhaven en overleg plegen met gezondheidswerkers over geneesmiddelen of behandelingen voor onderliggende oorzaken.

Veroorzaakt angst kwijlend slapen?

Angst zelf is niet direct de oorzaak van nachtelijk kwijlen. Maar stress en angst kunnen leiden tot een verstoord ademhalingspatroon tijdens de slaap of bestaande problemen zoals GERD verergeren, wat indirect kan bijdragen tot een verhoogde speekselproductie en daaropvolgend speekselen 's nachts.

Conclusie

Kortom, kwijlen tijdens de slaap kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals bijwerkingen van medicijnen, neusverstopping, slaapapneu, allergieën en GERD. Er zijn echter verschillende technieken die kunnen helpen het nachtelijk kwijlen te verminderen, zoals een goede slaaphouding, het aanpakken van mondademhalingsproblemen en het zoeken van professionele hulp voor tandheelkundige problemen. Daarnaast kunnen veranderingen in levensstijl, zoals aanpassingen in de voeding en een goede vochthuishouding, ook helpen om overmatig speekselen tijdens de slaap te beheersen.Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/