Wat is L-theanine?

l-theanine

L-theanine komt vooral voor in zwarte en groene thee, maar ook in bepaalde paddenstoelen. Dit aminozuur heeft daarbij een vergelijkbare chemische structuur als de neurotransmitter glutamaat. En hoewel het lichaam L-theanine niet van nature aanmaakt, kan de stof toch verschillende voordelen voor je gezondheid hebben. Lees verder om meer te ontdekken!

Wat is L-theanine?

Als je de afgelopen dagen een kop thee hebt gedronken, heb je het niveau van het aminozuur L-theanine in je lichaam ook aangevuld. Maar in tegenstelling tot de meeste aminozuren, is L-theanine niet essentieel voor de menselijke gezondheid.[1]

Ondanks dat heeft de stof mogelijk verschillende toepassingen die de gezondheid kunnen ondersteunen. Vooral omdat het een vergelijkbare chemische structuur heeft als glutamaat (een niet-essentieel aminozuur) en wellicht het GABA-systeem beïnvloedt. Dat laatste is belangrijk, omdat het GABA-systeem signalen tussen neuronen en functies als de slaap, stemming en focus helpt reguleren.

Waarom gebruiken mensen L-theanine?

De meeste mensen gebruiken L-theanine onbewust, zonder stil te staan bij de impact die de stof heeft. Theebladeren zijn de belangrijkste bron en groene thee bevat net wat meer dan zwarte thee. Ook paddenstoelen bevatten een kleine hoeveelheid, met name de kastanjeboleet. Thee van paddenstoelen is echter niet zo aantrekkelijk.

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen L-theanine direct of indirect gebruiken, is om rust en ontspanning te stimuleren. We behandelen de wetenschap hierachter zo dadelijk, maar aangenomen wordt dat, naast het positieve gevoel dat het drinken van een warme kop thee geeft, de veronderstelde impact van L-theanine op het GABA-systeem aan rustgevende gevoelens bijdraagt.

Hoe werkt L-theanine?

L-theanine lijkt in het lichaam glutamaat na te bootsen, een aminozuur dat een belangrijke rol speelt bij de eiwitsynthese. Toch is deze interactie nog niet helemaal duidelijk, aangezien L-theanine het effect van glutamaat soms ook blokkeert in plaats van stimuleert.

Dan is er nog de mogelijke impact van L-theanine op het GABA-systeem en de neurochemicaliën dopamine en serotonine.[2] De belangrijkste taak van GABA is overactieve zenuwcellen en onregelmatige neuronale signaaloverdracht helpen beteugelen. Door de communicatie tussen deze gebieden te blokkeren, zou de stof verschillende mentale stoornissen kunnen beïnvloeden. Gelukkig voor theeliefhebbers kan L-theanine mogelijk het natuurlijke niveau van GABA verhogen en zo aan de balancerende invloed van dit systeem bijdragen.

Wat zijn de potentiële pluspunten van L-theanine?

Hoewel L-theanine niet direct betrokken lijkt te zijn bij het reguleren van functies, beïnvloedt het je gezondheid mogelijk wel 'achter de schermen', door processen te ondersteunen die nodig zijn voor een goed functioneren. Aangezien L-theanine bijna uitsluitend voorkomt in theebladeren, is er echter weinig onderzoek naar de voordelen ervan gedaan. Toch zijn er enkele kortlopende onderzoeken die het waard zijn om te bespreken:

L-theanine en stress

Het eerste is een acht weken durend gerandomiseerd, dubbelblind placebo-gecontroleerd onderzoek in het Journal of Clinical Psychiatry.[3] Patiënten met schizofrenie of een schizoaffectieve stoornis kregen 400mg L-theanine per dag toegediend en een vragenlijst gepresenteerd over hun algemene functioneren, bijwerkingen en kwaliteit van leven.

Het onderzoek suggereert dat L-theanine beter werkt dan een placebo, met scores die uiteenlopen van 'bescheiden tot matig'. Acht weken is echter niet lang genoeg om tot klinische resultaten te komen. De wetenschappers stellen dan ook dat er "meer longitudinaal onderzoek naar L-theanine nodig is".

L-theanine en de focus

Ook interessant is de impact van L-theanine op "cognitieve prestaties en subjectieve alertheid". Onderzoek uit 2010 onderzocht de invloed van L-theanine en cafeïne samen (zoals in thee) in vergelijking tot een placebo met betrekking tot zelfgerapporteerde alertheid en vermoeidheid.[4]

Interessant genoeg suggereren de resultaten dat 97mg L-theanine naast 40mg cafeïne mogelijk genoeg is om beide functies te beïnvloeden. De kanttekening hierbij is dat andere cognitieve functies geen verbeteringen vertoonden, waaronder "visueel zoeken, de reactietijd en mentale rotatie".

L-theanine en de slaap

Als je bedenkt dat L-theanine naast de vermoedelijke impact op alertheid en vermoeidheid mogelijk ook een rol speelt bij het reguleren van stress, is het niet meer dan logisch om tevens te kijken in hoeverre het de slaapkwaliteit beïnvloedt.

In een gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd onderzoek van Australische wetenschappers werd, met het oog op bovenstaande factoren, de impact van L-theanine op een gegeneraliseerde angststoornis onderzocht.[5] Het team nam niet alleen een invloed op directe symptomen van de aandoening waar, maar probeerde ook te begrijpen hoe het de gezondheid in bredere zin beïnvloedde, waaronder de slaapkwaliteit.

Hoewel de wetenschappers opmerkten dat L-theanine niet beter presteerde dan de placebo in termen van angstvermindering en de ernst van insomnia, had het wel impact op de algehele slaapkwaliteit. De tevredenheid over de slaap was niet alleen hoger ten opzichte van de placebo, ook verschillende patiënten zonder ernstige insomnia waren positief over L-theanine. Deze resultaten leverden interessante vraagstukken op, die nu verder onderzocht moeten worden.

Wat zijn de bijwerkingen van L-theanine?

Doordat er geen uitgebreid onderzoek is gedaan, weten we niet veel over de mogelijke bijwerkingen van L-theanine. Maar we hebben één belangrijke groep waarop we kunnen vertrouwen, namelijk theedrinkers. Hoewel het drinken van thee en gebruik van supplementen met L-theanine veilig wordt geacht, is het belangrijk om op te merken dat deze producten niet gereguleerd zijn. Daarom is het belangrijk producten van een betrouwbare producent te kopen.

Daarnaast moet je rekening houden met de mogelijke bijwerkingen van stoffen die nauw samenhangen met L-theanine, zoals cafeïne. Per slot van rekening bevat groene thee beide in overvloed en kan overmatig gebruik leiden tot:

• Misselijkheid
• Maagklachten
• Prikkelbaarheid

Hoe doseer je L-theanine?

Aangezien we niet veel kwalitatieve data hebben over de maximaal aanbevolen dosis L-theanine of het effect van verschillende doses op verschillende bevolkingsgroepen, kunnen we niet een specifieke dosering aanraden. Wel is de concentratie L-theanine in thee van nature vrij laag, vooral als je het vergelijkt met de eerder genoemde onderzoeken.

Bij de meeste onderzoeken werden namelijk doses van meer dan 400mg per dag toegediend. Maar voor dagelijks gebruik kunnen de meeste mensen beter met supplementen met zo'n 50–200mg beginnen.[6]

Zoals altijd raden we aan om rustig en met een lage dosis te starten. Zo kun je beter aan de werking van L-theanine wennen. Wil je je dagelijkse dosis verhogen? Doe dat dan in kleine stappen en houd een dosering minstens twee weken aan, voordat je deze bijstelt.

Kun je L-theanine beter 's ochtends of 's avonds innemen?

In hogere doses kan L-theanine mogelijk slaperigheid veroorzaken. Daarom is timing essentieel bij het doseren. Neem je L-theanine-supplementen? Dan kun je dat het beste 's avonds doen, aangezien deze producten vaak een veel hogere concentratie bevatten dan thee.

Als thee je gangbare bron van L-theanine is, kun je beter in de ochtend en middag een kop nemen. De concentratie cafeïne in groene en zwarte thee is dan wel tamelijk laag, toch kan het je nachtrust verstoren als je het laat op de avond binnenkrijgt.

Op basis van de bovenstaande informatie lijkt L-theanine een goed verdragen stof met meerdere fascinerende werkingsmechanismen. Hoewel de meeste mensen het regelmatig binnenkrijgen middels thee, kan het gebruik van supplementen in bepaalde situaties ook gunstig blijken. Het belangrijkste is een balans te vinden tussen enerzijds de impact van L-theanine en anderzijds je lifestyle en gezondheidswensen.

Of je nu geïnteresseerd bent in L-theanine of andere natuurlijke supplementen, in de Cibdol-winkel vind je producten die je kunt vertrouwen. Raadpleeg daarbij onze CBD-encyclopedie voor alles wat je over de impact van aminozuren moet weten.

Bronnen

[1] Nobre, A.C., Rao, A., Owen, G.N. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on Mental State. Asia Pacific journal of clinical nutrition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296328/. Gepubliceerd in 2008. Geraadpleegd op 16 mei 2022. [Bron]

[2] Nathan, P.J., Lu, K., Gray, M., Oliver, C. The neuropharmacology of L-theanine(n-ethyl-L-glutamine): A possible neuroprotective and cognitive enhancing agent. Journal of herbal pharmacotherapy. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17182482/. Gepubliceerd in 2006. Geraadpleegd op 16 mei 2022. [Bron]

[3] Ritsner, M.S., Miodownik, C., Ratner, Y., et al. L-theanine relieves positive, activation, and anxiety symptoms in patients with schizophrenia and schizoaffective disorder: An 8-week, randomised, double-blind, placebo-controlled, 2-Center Study. Psychiatrist.com. https://www.psychiatrist.com/jcp/schizophrenia/l-theanine-relieves-positive-activation-anxiety-symptoms/. Gepubliceerd op 4 februari 2010. Geraadpleegd op 16 mei 2022. [Bron]

[4] Giesbrecht, T., Rycroft, J.A., Rowson, M.J., De Bruin, E.A. The combination of L-theanine and caffeine improves cognitive performance and increases subjective alertness. Nutritional neuroscience. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21040626/. Gepubliceerd in 2010. Geraadpleegd op 16 mei 2022. [Bron]

[5] Sarris, J., Byrne, G.J., Cribb, L., Oliver, G., Murphy, J., Macdonald, P., Nazareth, S., Karamacoska. D., Galea, S., Short, A., Ee, C., Birling, Y., Menon, R., Ng, C.H. L-theanine in the adjunctive treatment of generalised anxiety disorder: A double-blind, randomised, placebo-controlled trial. Journal of psychiatric research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30580081/. Gepubliceerd in 2019. Geraadpleegd op 16 mei 2022. [Bron]

[6] Juneja, L.R., Chu, D-C., Okubo, T., Nagato, Y., Yokogoshi, H. L-theanine-a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends in Food Science & Technology. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224499000448. Gepubliceerd op 17 december 1999. Geraadpleegd op 16 mei 2022. [Bron]

Bronnen

[1] Nobre, A.C., Rao, A., Owen, G.N. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on Mental State. Asia Pacific journal of clinical nutrition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296328/. Gepubliceerd in 2008. Geraadpleegd op 16 mei 2022. [Bron]

[2] Nathan, P.J., Lu, K., Gray, M., Oliver, C. The neuropharmacology of L-theanine(n-ethyl-L-glutamine): A possible neuroprotective and cognitive enhancing agent. Journal of herbal pharmacotherapy. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17182482/. Gepubliceerd in 2006. Geraadpleegd op 16 mei 2022. [Bron]

[3] Ritsner, M.S., Miodownik, C., Ratner, Y., et al. L-theanine relieves positive, activation, and anxiety symptoms in patients with schizophrenia and schizoaffective disorder: An 8-week, randomised, double-blind, placebo-controlled, 2-Center Study. Psychiatrist.com. https://www.psychiatrist.com/jcp/schizophrenia/l-theanine-relieves-positive-activation-anxiety-symptoms/. Gepubliceerd op 4 februari 2010. Geraadpleegd op 16 mei 2022. [Bron]

[4] Giesbrecht, T., Rycroft, J.A., Rowson, M.J., De Bruin, E.A. The combination of L-theanine and caffeine improves cognitive performance and increases subjective alertness. Nutritional neuroscience. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21040626/. Gepubliceerd in 2010. Geraadpleegd op 16 mei 2022. [Bron]

[5] Sarris, J., Byrne, G.J., Cribb, L., Oliver, G., Murphy, J., Macdonald, P., Nazareth, S., Karamacoska. D., Galea, S., Short, A., Ee, C., Birling, Y., Menon, R., Ng, C.H. L-theanine in the adjunctive treatment of generalised anxiety disorder: A double-blind, randomised, placebo-controlled trial. Journal of psychiatric research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30580081/. Gepubliceerd in 2019. Geraadpleegd op 16 mei 2022. [Bron]

[6] Juneja, L.R., Chu, D-C., Okubo, T., Nagato, Y., Yokogoshi, H. L-theanine-a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends in Food Science & Technology. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224499000448. Gepubliceerd op 17 december 1999. Geraadpleegd op 16 mei 2022. [Bron]

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/