Koud zweet 's nachts

Gepubliceerd:

Oorzaken van koud zweet 's nachts

Koud zweet 's nachts kan ongemakkelijk zijn en uw slaap verstoren. Verschillende oorzaken kunnen tot deze symptomen leiden, van beslissingen over uw levensstijl tot onderliggende gezondheidsproblemen. Inzicht in de mogelijke oorzaken kan u helpen manieren te vinden om nachtelijk zweten te verlichten of te voorkomen.

Alcoholgebruik voor het slapen gaan

Alcoholgebruik voor het slapen gaan kan de lichaamstemperatuur ontregelen, wat kan leiden tot nachtelijk zweten. Alcohol verstoort ook het circadiane ritme, wat bij sommige mensen het nachtzweten nog kan verergeren.

Consumptie van pikant voedsel

Het eten van gekruid voedsel vlak voor het slapen gaan kan leiden tot nachtelijk zweten, omdat het capsaïcine bevat - een stof waarvan bekend is dat deze de lichaamstemperatuur verhoogt en de zweetklieren stimuleert. Om dit effect te verminderen, kunt u overwegen 's avonds milder te eten of ruim de tijd te nemen tussen het eten en het slapengaan.

Angst- en stressniveaus

Angst en stress worden in verband gebracht met nachtelijk zweten door hun invloed op het autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor de regeling van de lichaamstemperatuur. Ontspanningstechnieken zoals diepe ademhalingsoefeningen of meditatie voor het slapengaan kunnen helpen om nachtelijk angstzweet te verminderen.

 Koud zweet 's nachts

Medicijnen die de regeling van de lichaamstemperatuur beïnvloeden

Medicijnen zoals steroïden, antidepressiva, HRT-medicijnen en sommige pijnstillers kunnen het temperatuurregulatiesysteem van het lichaam verstoren, wat kan leiden tot door medicijnen veroorzaakt zweten. Als u vermoedt dat uw medicijnen nachtelijk zweten veroorzaken, overleg dan met uw arts over mogelijke alternatieven of aanpassingen van de dosering.

Naast deze factoren kunnen ook medische aandoeningen zoals gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) bijdragen tot nachtelijk zweten. Ook slaapstoornissen en stoornissen van het autonome zenuwstelsel kunnen een rol spelen bij het veroorzaken van deze symptomen. Door de mogelijke oorzaken van uw nachtelijke zweetaanvallen vast te stellen, kunt u stappen ondernemen om de frequentie of ernst ervan te verminderen en uw algehele slaapkwaliteit te verbeteren.

Het is noodzakelijk om de mogelijke oorzaken van nachtelijk transpireren te begrijpen, omdat ze kunnen wijzen op gezondheidsproblemen die eronder liggen. Daarom is het ook goed om na te gaan of er medische problemen zijn die verband houden met nachtelijk zweten.

Gezondheidsaandoeningen die verband houden met nachtelijk zweten

Koud nachtelijk zweten kan een symptoom zijn van verschillende gezondheidsaandoeningen. Het is essentieel om de mogelijke onderliggende oorzaken te begrijpen en medisch advies in te winnen als u vermoedt dat uw nachtelijk zweten te wijten is aan een specifieke aandoening. In dit hoofdstuk bespreken we twee gezondheidsproblemen die vaak in verband worden gebracht met nachtelijk zweten: HIV/AIDS-gerelateerde infecties en afwijkingen aan het medullair of ruggenmerg.

HIV/AIDS-gerelateerde infecties

Uittwee analyses op bevolkingsniveau is gebleken dat mensen met hiv/aids 's nachts kunnen gaan zweten als gevolg van opportunistische infecties zoals Mycobacterium avium complex (MAC). MAC is een groep aan tuberculose verwante bacteriën die ernstige ziekte kunnen veroorzaken bij personen met een aangetast immuunsysteem, zoals mensen met HIV/AIDS. Symptomen van een MAC-infectie zijn koorts, gewichtsverlies, vermoeidheid en nachtelijk zweten. Als u deze symptomen ervaart naast aanhoudend nachtelijk zweten, is het van cruciaal belang uw arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Medullaire of ruggenmergafwijkingen

In sommige gevallen kunnen afwijkingen aan het medullair of ruggenmerg bijdragen tot het optreden van koud zweet tijdens de slaap. Dit soort aandoeningen verstoren de normale werking van zweetklieren in bepaalde gebieden aan één kant van het lichaam, terwijl andere delen ongemoeid worden gelaten - wat leidt tot een onevenwichtige regulering van de lichaamstemperatuur tijdens de slaapcycli(circadiaan ritme). Enkele veel voorkomende voorbeelden zijn:

 • Syringomyelia: Een aandoening waarbij een holte met vloeistof ontstaat in het ruggenmerg, wat een gevoel van ongemak, slapte en transpiratie veroorzaakt.
 • Autonome dysreflexie: Een mogelijk levensbedreigende aandoening die voorkomt bij mensen met ruggenmergletsels op of boven de zesde borstwervel (T6), die een overreactie van het autonome zenuwstelsel veroorzaakt op prikkels zoals blaasophoping of darminslag. Plotselinge episodes van hypertensie, vergezeld van hoofdpijn, transpiratie en rillingen, kunnen worden veroorzaakt door problemen met het merg of het ruggenmerg.

Als u vermoedt dat uw nachtelijk zweten verband houdt met afwijkingen aan de schedel of het ruggenmerg, is het essentieel dat u een arts raadpleegt voor een goede evaluatie en behandeling. In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de onderliggende oorzaken van nachtelijk zweten te behandelen.

Naast de hierboven genoemde HIV/AIDS-gerelateerde infecties en medullaire/ruggenmergstoornissen, kunnen ook andere medische aandoeningen bijdragen tot nachtelijk zweten. Hiertoe behoren slaapapneu, hormonale onevenwichtigheden (zoals door de menopauze veroorzaakte opvliegers), hyperthyreoïdie (overactieve schildklier), bepaalde soorten kanker zoals lymfoom of leukemie(nachtelijk zweten) en chronische infecties zoals tuberculose. Het is cruciaal om niet alleen uw onmiddellijke ongemak aan te pakken, maar ook om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen te onderzoeken die bijdragen aan uw nachtelijk zweten.

Als u last hebt van nachtelijk zweten, is het belangrijk om met een arts te praten om de oorzaak vast te stellen. Voor de beste slaapomgeving voor temperatuurregeling kan het helpen om de temperatuur in de slaapkamer aan te passen en te kiezen voor ademende pyjama's en lichtgewicht beddengoed.

Uw slaapomgeving beheren voor een betere temperatuurregeling

Om de frequentie of de ernst van het nachtelijk zweten te verminderen, kunt u overwegen uw slaapkameromgeving aan te passen. Een koele slaapruimte door goede ventilatie of airconditioning kan helpen om uw lichaamstemperatuur te reguleren en nachtelijk zweten te verminderen. Als u bovendien kiest voor lichtgewicht beddengoed in plaats van zware dekens, voorkomt u dat warmte wordt vastgehouden terwijl u slaapt.

Temperatuur van de slaapkamer aanpassen

Een ideale slaapomgeving moet tussen 60 en 67 graden Fahrenheit (15,6 tot 19,4 graden Celsius) worden gehouden, omdat dit een betere slaapkwaliteit bevordert en de kans op nachtelijk zweten vermindert. U kunt dit bereiken door een airconditioner of ventilator te gebruiken of tijdens de koelere maanden de ramen open te zetten om een optimale kamertemperatuur te handhaven.

Ademende pyjama's kiezen

Het soort kleding dat u aantrekt terwijl u slaapt, is van grote invloed op de beheersing van de lichaamswarmte gedurende de nacht. Kies voor een pyjama van ademende stoffen zoals katoen, rayon van bamboe of vochtafvoerende materialen die zweet snel laten verdampen, zodat u zich de hele nacht comfortabel blijft voelen.

Lichtgewicht beddengoed gebruiken

 • Natuurlijke vezels: Kies bedlakens van natuurlijke vezels zoals katoen of linnen, die bekend staan om hun ademend vermogen en hun vermogen om vocht effectief af te voeren.
 • Matras: Een matras met goede luchtstroom eigenschappen zoals latex schuim matrassen kan helpen de warmte efficiënter af te voeren dan traditionele traagschuim opties. Hier vindt u een lijst met enkele aanbevolen matrassen die speciaal zijn ontworpen voor warme slapers.
 • Kussens: Investeer in kussens met verkoelende eigenschappen, zoals kussens gevuld met geheugenschuim met gel of boekweitdoppen. Deze materialen zorgen voor een koeler slaapoppervlak en voorkomen oververhitting.

Door deze aanpassingen aan uw slaapomgeving kunt u een comfortabelere ruimte creëren die een betere temperatuurregeling bevordert en de kans op nachtelijk zweten vermindert. Vergeet niet dat ieders voorkeuren kunnen verschillen; het is van essentieel belang om uit te zoeken wat voor u het beste werkt en u daaraan aan te passen voor een optimale slaapkwaliteit.

Door kleine aanpassingen in uw slaapomgeving kunt u het nachtelijk zweten verminderen. Laten we nu eens kijken naar veranderingen in uw levensstijl die ook kunnen helpen om het zweten tijdens de slaap te verminderen.

Veranderingen in uw levensstijl om nachtelijk zweten te verminderen

Veranderingen in de levensstijl kunnen helpen om het nachtelijk bibberen of zweten te verminderen. Het aanpakken van de oorzaken van nachtelijk zweten, zoals alcoholgebruik en stress, kan de slaapkwaliteit en de algemene gezondheid verbeteren.

Alcoholgebruik voor het slapen gaan beperken

Alcoholgebruik voor het slapen gaan is in verband gebracht met verstoring van de regulering van de lichaamstemperatuur, wat leidt tot meer zweten tijdens de slaap. Om het risico op nachtelijk zweten te minimaliseren, kunt u overwegen uw alcoholgebruik in de avonduren te beperken of helemaal te vermijden. Kies in plaats daarvan voor alcoholvrije dranken zoals kruidenthee of water.

Cafeïne vermijden in de buurt van bedtijden

Cafeïne is een bekend stimulerend middel dat zowel uw circadiane ritme als uw lichaamstemperatuurregeling kan beïnvloeden. Het nuttigen van cafeïnehoudende dranken vlak voor het slapengaan kan de kans op nachtelijk zweten vergroten. Vermijd cafeïnehoudende producten zoals koffie, thee, chocolade en energiedrankjes binnen vier uur voor het slapengaan.

Ontspanningstechnieken opnemen in nachtelijke routines

Angst en stress zijn vaak de oorzaak van nachtelijk zweten, dus het opnemen van ontspanningstechnieken in uw nachtelijke routine kan deze symptomen helpen verlichten. Enkele effectieve methoden zijn:

 • Meditatie: Het beoefenen van mindfulness-meditatie voor het slapen gaan helpt een overactieve geest te kalmeren door zich te concentreren op de ademhaling.
 • Progressieve spierontspanning: Bij deze techniek worden verschillende spiergroepen in een bepaalde volgorde aangespannen en ontspannen, wat lichamelijke ontspanning bevordert.
 • Aromatherapie: Het gebruik van essentiële oliën zoals lavendel of kamille kan een rustgevende sfeer creëren die bevorderlijk is voor de slaap.

Een consistent slaapschema aanhouden

Het circadiane ritme, dat verantwoordelijk is voor de regeling van de lichaamstemperatuur, kan worden gestabiliseerd door een consequent slaapschema aan te houden en uzelf bloot te stellen aan natuurlijk zonlicht. Het aanhouden van een regelmatige slaaproutine door dagelijks op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, kan uw circadiane ritme stabiel houden en nachtelijk zweten verminderen. Bovendien zal blootstelling aan natuurlijk zonlicht overdag dit proces verder ondersteunen.

Regelmatig bewegen voor een betere slaapkwaliteit

Regelmatige lichaamsbeweging blijkt de slaapkwaliteit te verbeteren, wat indirect het nachtelijk zweten kan helpen verminderen. Streef naar minstens 150 minuten matig intensieve aërobe activiteit en krachttraining verdeeld over twee of meer dagen per week om de slaapkwaliteit te verbeteren, wat indirect kan helpen bij het verminderen van nachtelijk zweten; vermijd echter lichaamsbeweging te dicht bij het slapengaan, omdat dit de lichaamstemperatuur tijdelijk kan verhogen en het inslapen kan bemoeilijken. Het is niet raadzaam om te vroeg voor het slapengaan lichamelijke activiteiten te ondernemen, omdat dit uw lichaamstemperatuur kan verhogen en het inslapen kan bemoeilijken.

Het aanbrengen van veranderingen in de levensstijl om het nachtelijk zweten te verminderen, kan een doeltreffende manier zijn om de ernst en de frequentie van deze perioden te verminderen. Als het nachtelijk zweten aanhoudt of gepaard gaat met koorts, moet onmiddellijk medische hulp worden ingeroepen.

Wanneer medische hulp zoeken bij nachtelijk zweten

In de meeste gevallen is nachtelijk zweten of koud zweet niet gevaarlijk. Als de symptomen echter aanhouden ondanks veranderingen in uw slaapomgeving en leefgewoonten, is het cruciaal om een arts te raadplegen. Het is van essentieel belang om eventuele onderliggende medische aandoeningen die het nachtelijk zweten kunnen veroorzaken, uit te sluiten. In sommige gevallen is onmiddellijke medische hulp noodzakelijk.

Aanhoudend nachtzweten

Als u ook na het toepassen van huismiddeltjes en het aanpassen van uw slaapomgeving last blijft houden van nachtelijk zweten, is het misschien tijd om een arts te bezoeken. Aanhoudend koud zweet kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem zoals slaapapneu, hormonale onbalans zoals menopauzegerelateerde opvliegers, of infecties zoals tuberculose.

Hoge koorts en lange duur

Koud zweet dat gepaard gaat met hoge koorts is een andere reden om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Als uw lichaamstemperatuur 103 graden Fahrenheit (39,4 graden Celsius) of hoger wordt of langer dan drie dagen aanhoudt zonder verbetering ondanks het innemen van vrij verkrijgbare koortsverlagers zoals acetaminofen of ibuprofen, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

 • Onverklaarbaar gewichtsverlies: een aanzienlijk gewichtsverlies zonder te proberen kan ook een bezoek aan de dokter rechtvaardigen, omdat dit kan duiden op een niet vastgestelde aandoening die bijdraagt aan uw nachtelijk zweten.
 • Plotselinge ernstige symptomen: Als u 's nachts plotseling last krijgt van ernstige rillingen en schudden, samen met andere alarmerende symptomen zoals pijn op de borst of ademhalingsmoeilijkheden, aarzel dan niet om spoedeisende hulp in te schakelen, want dit kunnen tekenen zijn van een ernstig medisch probleem.
 • Verergerende symptomen: Als uw nachtelijk zweten steeds erger wordt of steeds vaker voorkomt, is het essentieel dat u een arts raadpleegt voor een goede evaluatie en behandeling.

Uw arts kan diagnostisch onderzoek voorstellen, zoals bloedonderzoek of beeldvormende scans, om de oorzaak van uw aanhoudend koude zweet op te sporen. Afhankelijk van de bevindingen kan hij of zij een passende behandeling voorstellen, zoals aanpassing van de medicatie, hormoonvervangingstherapie voor opvliegers die verband houden met de menopauze, of veranderingen in de levensstijl om het circadiane ritme te verbeteren.

Denk eraan dat vroegtijdig ingrijpen essentieel is om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen die bijdragen tot nachtelijk zweten aan te pakken. Door tijdig medische hulp te zoeken en de aanbevolen behandelingen te volgen, kunt u het nachtelijk zweten aanzienlijk verminderen en de algehele slaapkwaliteit verbeteren.

Het is belangrijk om medische hulp te zoeken voor nachtelijk zweten als dit aanhoudend is, gepaard gaat met hoge koorts of lang aanhoudt. Om het nachtelijk zweten verder aan te pakken, kan het nuttig zijn onderliggende aandoeningen te beheersen en geschikte producten te gebruiken om de lichaamstemperatuur te reguleren.

Onderliggende medische aandoeningen aanpakken die bijdragen aan nachtelijk koude zweet

Als u 's nachts last hebt van koud zweet, is het van essentieel belang dat u rekening houdt met bestaande medische aandoeningen die tot deze symptomen kunnen bijdragen. Door de hoofdoorzaak van uw nachtelijk zweten aan te pakken, kunt u deze effectief beheersen en verminderen.

Hyperhidrosis beheren met de juiste producten

Hyperhidrosis, of overmatig zweten, is een aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft. Als dit ertoe bijdraagt dat u 's nachts koud zweet, kan een investering in hoogwaardige antitranspiratiemiddelen die speciaal voor hyperhidrosis zijn ontwikkeld, helpen de zweetproductie onder controle te houden en het ongemak tijdens de slaap te verlichten. Enkele vrij verkrijgbare opties zijn producten op basis van aluminiumchloride zoals Certain Dri of anti-transpiratiemiddelen op recept zoals Drysol. Raadpleeg een dermatoloog voor persoonlijke aanbevelingen op basis van uw specifieke behoeften.

Geschikte schoenen kiezen voor een betere temperatuurregeling

De keuze van uw schoeisel kan ook van invloed zijn op de regeling van de lichaamstemperatuur tijdens de slaap. Het dragen van zware schoenen en strakke sokken houdt de warmte rond de voeten vast, waardoor de lichaamstemperatuur tijdens de slaap stijgt en u last krijgt van koud zweet. Kies voor ademende materialen zoals katoen of vochtafvoerende stoffen wanneer u sokken en pantoffels kiest die geschikt zijn voor gebruik in bed.

 • Vermijd dikke wollen sokken die warmte vasthouden.
 • Kies lichtgewicht slippers van natuurlijke vezels zoals katoen of bamboe in plaats van synthetische materialen die vatbaar zijn voor oververhitting.
 • Overweeg het gebruik van speciale koelsokken die ontworpen zijn om de temperatuur van de voeten te regelen en zweten te verminderen.

Slaapapneu behandelen voor meer nachtelijk comfort

Slaapapneu is een veel voorkomende slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens de slaap stokt, wat 's nachts vaak leidt tot overmatig transpireren. Als u denkt dat slaapapneu de oorzaak is van uw nachtelijke transpiratie, neem dan contact op met een arts die u behandelingen kan voorstellen zoals CPAP-therapie of veranderingen zoals afvallen en stoppen met roken.

Hormonale onevenwichtigheden en opvliegers aanpakken

Hormonale onevenwichtigheden, met name tijdens de menopauze of bepaalde medische behandelingen, kunnen leiden tot opvliegers die zich uiten als plotselinge gevoelens van warmte gevolgd door koud zweet. Om deze symptomen te beheersen:

 1. Maak een afspraak met uw arts om de mogelijkheid te onderzoeken van HRT of andere mogelijkheden om opvliegers als gevolg van hormonale onbalans te beheersen.
 2. Neem natuurlijke middelen zoals zwarte cohosh, sojaproducten of vitamine E-supplementen op in uw dagelijkse routine na overleg met een arts.
 3. Zorg voor een gezond dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten en vermijd gekruid voedsel en cafeïne, die opvliegers kunnen uitlokken.

Door de onderliggende oorzaken van koud zweet 's nachts aan te pakken met gerichte interventies, zoals het beheer van symptomen van hyperhidrosis of de behandeling van slaapapneu, kunt u het algemene comfort tijdens de rustgevende slaapuren effectief verbeteren. Dit leidt uiteindelijk tot betere gezondheidsresultaten op lange termijn, waardoor u rustigere nachten tegemoet gaat zonder storende episodes die de kwaliteit van uw slaap kunnen verstoren.

Veelgestelde vragen over koud zweet 's nachts

Wat wijst op koud zweet 's nachts?

Koud zweet 's nachts kan het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder angst, alcoholgebruik, gekruid voedsel of bepaalde medicijnen. Het kan ook wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen zoals HIV/AIDS of aandoeningen van het autonome zenuwstelsel. Het is essentieel om de frequentie en de ernst van deze episodes te controleren om te bepalen of medische hulp nodig is.

Wat betekent wakker worden met koud zweet?

Wakker worden met koud zweet kan betekenen dat uw lichaam zijn temperatuur probeert te regelen door externe factoren zoals de kamertemperatuur of beddengoed. Het kan echter ook wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem of een bijwerking van medicijnen. Raadpleeg een arts als u 's nachts aanhoudend zweet.

Is nachtzweten een symptoom van verkoudheid?

Nachtelijk zweten wordt meestal niet geassocieerd met een gewone verkoudheid, maar kan voorkomen bij koortsachtige ziekten, wanneer het lichaam probeert af te koelen na het doorbreken van koorts. Als u vermoedt dat uw nachtelijk zweten eerder verband houdt met een ziekte dan met omgevingsfactoren, raadpleeg dan uw arts voor een juiste diagnose en behandelingsmogelijkheden.

Waarom is nachtzweten een rode vlag?

Nachtelijk zweten kan worden beschouwd als een rode vlag omdat het kan wijzen op een onderliggende medische aandoening die aandacht vereist. Aanhoudende zweetaanvallen die gepaard gaan met andere symptomen zoals gewichtsverlies, vermoeidheid, koorts of gezwollen lymfeklieren moeten leiden tot overleg met gezondheidswerkers voor een passende evaluatie en interventie. [bron]

Conclusie

Kortom, nachtelijk zweten kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals alcoholgebruik, consumptie van gekruid voedsel, angstgerelateerde problemen en bepaalde medicijnen. Gezondheidsproblemen zoals HIV/AIDS en aandoeningen van het autonome zenuwstelsel kunnen ook bijdragen tot nachtelijk zweten. Er zijn echter manieren om deze perioden te voorkomen, zoals het aanpassen van de temperatuur in de slaapkamer, lichte kleding met ademende pyjama's en het gebruik van ventilatoren of airconditioning.

Als u last hebt van aanhoudend nachtzweten of hoge koorts daarnaast, is het belangrijk om medische hulp in te schakelen. Om koud zweet bij bestaande medische aandoeningen te beheersen, kunt u de symptomen van hyperhidrosis behandelen of kiezen voor geschikt schoeisel om de temperatuur beter te reguleren.Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/