Wordt het aanbevolen om minder dan 1000 calorieën per dag te eten om af te vallen?

Gepubliceerd:

Minder dan 1000 calorieën per dag eten is een zeer caloriearm dieet dat sommige mensen gebruiken om te proberen snel af te vallen. Caloriearme diëten zijn echter controversieel en kunnen gezondheidsrisico's met zich meebrengen. In dit artikel wordt onderzocht of het aanbevolen is om dagelijks minder dan 1000 calorieën te eten om af te vallen.

Is 1000 calorieën per dag te weinig?

Om af te vallen moet u een calorietekort hebben, wat betekent dat u minder calorieën verbruikt dan u verbrandt. Veel standaarddiëten raden een tekort van 500-1000 calorieën per dag aan om veilig ongeveer 1-2 pond per week af te vallen.

Voor de meeste mensen is 1000-1200 calorieën per dag het aanbevolen minimum voor vrouwen en 1500 voor mannen. Als u minder calorieën eet dan dat, loopt u het risico op voedingstekorten, vermoeidheid, haaruitval en andere bijwerkingen.

Hier volgt een gedetailleerde blik op de voor- en nadelen van dagelijks minder dan 1000 calorieën eten om af te vallen.

Is 1000 calorieën per dag te weinig?

Het aantal calorieën dat per dag nodig is, varieert sterk van persoon tot persoon. Het hangt af van factoren zoals leeftijd, grootte, spiermassa, activiteitenniveau en metabolische gezondheid.

Over het algemeen hebben langere mensen en mannen meer calorieën nodig dan kortere mensen en vrouwen. Actieve mensen hebben ook meer calorieën nodig dan sedentaire mensen om hun trainingen van brandstof te voorzien en hun spiermassa te behouden.

Dat gezegd hebbende, zijn de meeste gezondheidsorganisaties het erover eens dat bepaalde calorieniveaus te laag zijn om voldoende voeding te bieden, vooral zonder medisch toezicht.

Voor de meeste mensen brengt minder dan 1000 calorieën per dag eten risico's met zich mee:

 • Hevige honger en trek in voedsel
 • Vermoeidheid en weinig energie
 • Voedingstekorten
 • Spierverlies
 • Galstenen
 • Onbalans van elektrolyten
 • Haaruitval
 • Onregelmatige menstruatiecyclus bij vrouwen

Als u zo weinig calorieën binnenkrijgt, is het een uitdaging om aan uw voedingsbehoeften te voldoen. Voldoende eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen binnenkrijgen is cruciaal voor de gezondheid.

Bij diëten met zeer weinig calorieën kunnen vitamine- en mineralensupplementen nodig zijn om voedingstekorten te voorkomen. Medisch toezicht wordt aanbevolen.

Leidt minder dan 1000 calorieën per dag eten tot gewichtsverlies?

Zo weinig calorieën verbruiken zal absoluut gewichtsverlies veroorzaken, in ieder geval op de korte termijn. Het kan echter moeilijk zijn om dit op de lange termijn vol te houden.

Wanneer u veel calorieën vermindert, reageert uw lichaam door de stofwisseling te vertragen om energie te besparen. Naarmate u gewicht verliest, verbrandt u minder calorieën. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om gewicht te blijven verliezen met een zeer caloriearm dieet.

Een overzicht van onderzoeken concludeerde dat mensen die een zeer caloriearm dieet volgden 16% meer gewicht verloren na 3-12 maanden in vergelijking met mensen die een caloriearm dieet volgden. Na 1-5 jaar was het gewichtsverlies echter niet langer significant verschillend tussen de groepen.

Te weinig calorieën gebruiken kan gewichtsverlies op lange termijn in de weg staan door veranderingen in de hormoonspiegels. De bloedspiegels van het hormoon leptine, dat de eetlust reguleert, dalen snel wanneer u afvalt.

Zeer lage leptinespiegels geven uw lichaam het signaal om energie te sparen door het hongergevoel te vergroten en de verbranding van calorieën te verminderen. Dit maakt blijvend gewichtsverlies uiterst moeilijk zonder uw calorie-inname aan te passen.

Hoewel zeer caloriearme diëten van minder dan 1000 calorieën per dag op korte termijn een indrukwekkend gewichtsverlies kunnen opleveren, zijn ze moeilijk vol te houden. Ze verhogen ook het risico om weer aan te komen.

Mogelijke problemen bij het eten van minder dan 1000 calorieën per dag

Hier zijn enkele mogelijke nadelen van dagelijks minder dan 1000 calorieën eten:

Kan leiden tot een tekort aan voedingsstoffen

Vitaminen, mineralen, eiwitten en andere voedingsstoffen zijn van vitaal belang voor de gezondheid. Als u heel weinig voedsel eet, wordt het moeilijk om aan uw behoeften te voldoen.

Potentiële tekorten aan voedingsstoffen zijn onder andere:

 • Calcium: Caloriearme diëten leveren onvoldoende calcium, waardoor het risico op osteoporose toeneemt.
 • IJzer: Onvoldoende ijzerinname kan bloedarmoede en een laag energieniveau veroorzaken.
 • Foliumzuur: Een tekort aan foliumzuur verhoogt het risico op geboorteafwijkingen als u zwanger wordt.
 • Kalium: Een laag kaliumgehalte verhoogt de bloeddruk en het risico op hartaandoeningen.
 • Eiwit: Onvoldoende eiwitinname leidt na verloop van tijd tot spierverlies.

Om tekorten tot een minimum te beperken, kunt u supplementen nodig hebben als u minder dan 1000 calorieën per dag eet.

Kan leiden tot galstenen

Galstenen zijn verharde afzettingen van spijsverteringsvloeistof die zich in uw galblaas kunnen vormen. Snel afvallen verhoogt uw risico.

Uit één onderzoek bleek dat mensen die meer dan 1,4 kg per week afvielen, twee keer zoveel risico liepen op galstenen dan mensen die 0,75 kg per week afvielen.

Te weinig calorieën gebruiken kan snel gewichtsverlies bevorderen, waardoor u mogelijk meer risico loopt op galstenen.

Kan vermoeidheid en weinig energie veroorzaken

Als u zo weinig calorieën binnenkrijgt, kunt u zich moe en futloos voelen.

Uw lichaam heeft energie uit voedsel nodig om te functioneren. Een dieet met zeer weinig calorieën kan uw vermogen om te sporten of dagelijkse activiteiten uit te voeren beperken.

Een chronisch lage calorie-inname kan ook de schildklierhormoonspiegels veranderen, waardoor de stofwisseling en het energieniveau verder afnemen.

Kan haaruitval veroorzaken

Tijdelijke haaruitval is een veel voorkomende bijwerking van gewichtsverlies. Echter, zeer restrictieve diëten versterken haaruitval bij sommige mensen.

Onvoldoende proteïne, ijzer, zink en andere voedingsstoffen kunnen bijdragen tot overmatige haaruitval wanneer u veel minder voedsel tot u neemt.

Kan leiden tot eetbuien

Omdat diëten met zeer weinig calorieën ernstige honger veroorzaken, is eetbuien een veel voorkomende bijwerking. Eetbuien kunnen de inspanningen om af te vallen ondermijnen.

Onderzoeken wijzen uit dat calorierestrictie en vasten de niveaus van de hormonen cortisol en ghreline kunnen verhogen. Deze hormonen stimuleren de eetlust en kunnen eetbuien veroorzaken.

Andere potentiële gezondheidsrisico's

Andere mogelijke bijwerkingen van langdurige, zeer caloriearme diëten zijn onder andere:

 • Onregelmatige menstruatie bij vrouwen
 • Lage bloeddruk
 • Constipatie
 • Diarree of braken
 • Hoofdpijn
 • Prikkelbaarheid
 • Spierkrampen

Na verloop van tijd kan het verminderen van calorieën uw risico op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen en gezondheidsaandoeningen verhogen.

Uit een langetermijnonderzoek onder meer dan 11.000 volwassenen van middelbare leeftijd bleek bijvoorbeeld dat degenen die minder dan 1.200 calorieën per dag consumeerden een hoger risico op overlijden hadden dan degenen die dagelijks 1.200-1.799 calorieën consumeerden.

Toch blijven de risico's minimaal als het voor korte periodes onder medisch toezicht wordt gedaan.

Gezonde en duurzame opties voor gewichtsverlies

Diëten met zeer weinig calorieën zijn niet de enige optie om af te vallen. Verschillende alternatieven zijn waarschijnlijk gezonder en duurzamer.

Hier zijn enkele gezondere opties om af te vallen:

 • Verminder de calorie-inname met mate: Het verminderen van 500-1000 calorieën per dag bevordert voor de meeste mensen een gestaag gewichtsverlies. 0,5-1 kg per week verliezen is een gezonder doel.
 • Voeg meer eiwitten toe: Meer eiwitten eten stimuleert de stofwisseling, vermindert het hongergevoel en beschermt de spieren tijdens het afvallen.
 • Gewichten heffen: Weerstandstraining bouwt metabolismeverhogende spieren op om de daling in calorieverbranding die optreedt tijdens het afvallen te helpen omkeren.
 • Meer bewegen: Meer beweging ondersteunt gezond gewichtsverlies en -behoud zonder extreme calorievermindering.
 • Denkwijze aanpakken: Het verbeteren van uw relatie met voedsel kan duurzame veranderingen in uw levensstijl bevorderen.

De sleutel is het vinden van een gematigd caloriedoel dat voldoende voeding biedt om de gezondheid en het energieniveau te ondersteunen en tegelijkertijd een gestaag gewichtsverlies mogelijk maakt.

Geduld en consistentie zijn van vitaal belang. Maak veranderingen die u op de lange termijn kunt volhouden, zelfs nadat u uw streefgewicht hebt bereikt.

De onderste regel

Minder dan 1000 calorieën per dag eten wordt niet aanbevolen of is niet nodig voor de meeste mensen die proberen af te vallen.

Hoewel diëten met zeer weinig calorieën op korte termijn gewichtsverlies kunnen opleveren, zijn ze moeilijk vol te houden en kunnen ze nadelige effecten hebben op de gezondheid, het energieniveau en het eetgedrag.

Calorieën matig verminderen, de eiwitinname verhogen, gewichten heffen en meer activiteit toevoegen zijn betere strategieën voor duurzaam vetverlies.

Wees op uw hoede voor elk dieetplan dat extreme calorierestricties aanbeveelt, vooral zonder medisch toezicht. Richt u in plaats daarvan op het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten voor gewichtsbehoud op de lange termijn.

Samengevat:

 • Als u minder dan 1000 calorieën per dag eet, riskeert u een tekort aan voedingsstoffen, spierverlies, vermoeidheid en bijwerkingen. Medisch toezicht wordt aanbevolen.
 • Bij diëten met zeer weinig calorieën valt u in het begin over het algemeen meer af dan bij diëten met weinig calorieën. Na verloop van tijd nemen de verschillen echter af.
 • Gezondere, duurzamere alternatieven voor gewichtsverlies omvatten een gematigde calorievermindering in combinatie met meer eiwitten, activiteit en krachttraining.
 • Geduld en consistentie bij het maken van bescheiden veranderingen in levensstijl leidt tot betere resultaten bij gewichtsverlies op de lange termijn dan extreme calorierestrictie.

V: Is minder dan 1000 calorieën per dag eten aanbevolen om af te vallen?

A: Nee, het wordt over het algemeen niet aanbevolen om minder dan 1000 calorieën per dag te eten om af te vallen. Een zeer caloriearm dieet kan gevaarlijk zijn en mogelijk niet genoeg voedingsstoffen voor uw lichaam leveren.

V: Hoeveel calorieën moet ik per dag eten om af te vallen?

A: Het aantal calorieën dat u per dag moet eten om af te vallen, hangt af van verschillende factoren zoals uw leeftijd, geslacht, gewicht, lengte en activiteitenniveau. Over het algemeen is een veilige en effectieve calorie-inname voor gewichtsverlies ongeveer 1200-1500 calorieën per dag.

V: Wat gebeurt er als ik op een dag te weinig calorieën eet en niet afval?

A: Als u te weinig calorieën per dag eet en toch niet afvalt, kan het zijn dat uw lichaam in de hongermodus terechtkomt. Als uw lichaam niet genoeg calorieën binnenkrijgt, houdt het opgeslagen vet vast als overlevingsmechanisme, waardoor het moeilijk wordt om af te vallen.

V: Hoeveel calorieën worden als te weinig beschouwd?

A: Het regelmatig eten van minder dan 1000-1200 calorieën per dag wordt over het algemeen als te weinig beschouwd voor de meeste mensen. Te weinig calorieën eten kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen, vermoeidheid en kan uw stofwisseling vertragen.

V: Kan een caloriearm dieet helpen bij het afvallen?

A: Ja, een caloriearm dieet kan helpen bij het afvallen. Wanneer u minder calorieën binnenkrijgt dan uw lichaam nodig heeft, creëert u een calorietekort, wat leidt tot gewichtsverlies. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat u nog steeds voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt en een evenwichtig dieet volgt.

V: Zal ik aankomen door minder calorieën te eten?

Antwoord: Nee, minder calorieën eten zorgt er niet voor dat u aankomt. Sterker nog, als u consequent minder calorieën binnenkrijgt dan uw lichaam nodig heeft, kan dit helpen bij het afvallen. Het is echter belangrijk om genoeg te eten om uw lichaam van brandstof te voorzien en tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen.

V: Hoeveel calorieën moet ik eten om op gewicht te blijven?

A: Om op gewicht te blijven, moet u het aantal calorieën consumeren dat uw lichaam dagelijks verbruikt. Dit kan variëren afhankelijk van uw leeftijd, geslacht, gewicht, lengte en activiteitenniveau. Het is aan te raden om een professional in de gezondheidszorg of een geregistreerde diëtist te raadplegen voor persoonlijk advies.

V: Wat moet ik doen als ik wil afvallen maar genoeg calorieën eet?

A: Als u wilt afvallen maar toch voldoende calorieën wilt eten, kunt u zich richten op het creëren van een calorietekort door een combinatie van regelmatige lichaamsbeweging en het maken van gezondere voedselkeuzes. Door uw activiteitenniveau te verhogen en voedingsrijk voedsel te kiezen, kunt u uw doelen voor gewichtsverlies bereiken zonder uw calorie-inname te compromitteren.

V: Kan te weinig calorieën eten leiden tot een eetstoornis?

Antwoord: Regelmatig te weinig calorieën eten kan het risico op het ontwikkelen van ongezonde eetgewoonten of een eetstoornis vergroten. Het is belangrijk om gewichtsverlies op een evenwichtige manier te benaderen en prioriteit te geven aan algehele gezondheid en welzijn.

V: Hoe weet ik of ik genoeg calorieën eet?

Antwoord: De beste manier om te weten of u genoeg calorieën binnenkrijgt, is om uw energieniveau, algehele gezondheid en gewicht in de gaten te houden. Als u zich voortdurend moe voelt, vaak honger hebt of niet de gewenste resultaten bij het afvallen ziet, kan dit erop wijzen dat u niet genoeg calorieën binnenkrijgt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/