Het belang van biologische voedingsmiddelen

Gepubliceerd:

Biologisch voedsel is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Steeds meer mensen kiezen om verschillende redenen voor biologisch. Dit artikel gaat in op het belang van biologisch eten en de voordelen die het kan bieden.

Het belang van biologische voedingsmiddelen

Wat betekent "biologisch" eigenlijk?

De term "biologisch" verwijst naar de manier waarop voedsel wordt verbouwd en verwerkt. Biologische gewassen moeten worden geteeld zonder het gebruik van synthetische pesticiden, bio-engineered genen (GMO's), op aardolie gebaseerde meststoffen of op rioolslib gebaseerde meststoffen.

Biologisch vee mag geen antibiotica of groeihormonen krijgen. Biologische voedselverwerkers mogen geen kunstmatige conserveringsmiddelen, kleurstoffen, smaakstoffen of andere additieven gebruiken. Om biologisch gecertificeerd te worden, moet een voedselproduct aan de volgende richtlijnen voldoen:

 • Gegroeid zonder synthetische pesticiden of kunstmest
 • Geen GGO's
 • Geen antibiotica of groeihormonen voor vee
 • Geen kunstmatige ingrediënten tijdens de verwerking

Biologische voedingsmiddelen zijn volledig vrij van kunstmatige of synthetische stoffen. Hierdoor benaderen ze hun natuurlijke staat zo dicht mogelijk.

Waarom zou u biologische voeding moeten eten?

Er zijn veel redenen waarom biologisch voedsel een slimme keuze is. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van biologisch:

1. Vermijd schadelijke chemicaliën

Conventionele gewassen worden vaak bespoten met synthetische pesticiden en behandeld met chemische meststoffen. Veel van deze stoffen zijn in verband gebracht met kanker en andere gezondheidsproblemen. Biologische gewassen worden op natuurlijke wijze geteeld zonder deze chemicaliën.

Door biologisch te kiezen, vermijdt u mogelijk schadelijke gifstoffen in uw voedsel. Vee dat op biologische boerderijen wordt grootgebracht, wordt niet behandeld met antibiotica of groeihormonen die in conventioneel vlees en zuivelproducten terecht kunnen komen.

2. Meer voedingsstoffen

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat biologische voeding gemiddeld meer voedingsstoffen bevat. Biologische gewassen bevatten vaak meer antioxidanten en bepaalde vitaminen en mineralen. Omdat ze niet afhankelijk zijn van chemische meststoffen, wordt de bodemkwaliteit verrijkt door compostering en gewasrotatie.

Een hogere bodemkwaliteit leidt tot voedingsrijker voedsel. Grasgevoerd biologisch rundvlees is over het algemeen magerder en bevat meer omega-3 vetzuren die goed zijn voor het hart, vergeleken met conventioneel rundvlees.

3. Betere smaak

Veel mensen kiezen voor biologisch voedsel omdat het gewoon beter smaakt. Biologische landbouw richt zich op kwaliteit boven kwantiteit. Dieren die biologisch worden gefokt, mogen vrij rondlopen en grazen, wat leidt tot vlees van betere kwaliteit.

Omdat in biologische voeding kunstmatige conserveringsmiddelen en smaakstoffen worden vermeden, komt hun echte smaak naar voren. Het hogere gehalte aan antioxidanten en voedingsstoffen van biologische voeding draagt ook bij aan hun heerlijke smaak.

4. Milieuvriendelijk

Conventionele landbouw is sterk afhankelijk van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest die in waterbronnen terecht kunnen komen en lokale ecosystemen kunnen verstoren. Biologische landbouw heeft een veel kleinere impact op het milieu.

Biologische boeren maken gebruik van methoden zoals bedekkende gewassen en compost om de bodem te verrijken en ongedierte op natuurlijke wijze onder controle te houden. Door biologisch voedsel te kiezen verkleint u uw ecologische voetafdruk en ondersteunt u duurzame landbouwpraktijken.

5. Dierenwelzijn

Biologisch vee moet in kooivrije omgevingen worden gehouden en krijgt geen groeihormonen of antibiotica toegediend. Hun voer moet biologisch zijn en ze hebben meer toegang tot de buitenlucht.

Biologische landbouw heeft strengere normen voor dierenwelzijn. Door te kiezen voor biologische eieren, zuivel en vlees steunt u de ethische behandeling van boerderijdieren.

6. Vermijden van GGO's

Genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) zijn alomtegenwoordig geworden in conventioneel verwerkt voedsel. Onderzoeken naar de veiligheid van GGO's geven geen uitsluitsel, waardoor bezorgdheid over mogelijke gezondheidsrisico's ontstaat.

Biologisch eten is een gemakkelijke manier om GMO's in uw voeding te vermijden. Biologisch voedsel mag volgens de wet niet genetisch gemanipuleerd zijn of GMO-ingrediënten bevatten.

7. Voedselveiligheid

Het ontbreken van giftige bestrijdingsmiddelen, antibiotica en kunstmatige toevoegingen in biologisch voedsel maakt het een veiligere keuze. Het consumeren van antibiotica via conventioneel vlees en zuivel kan leiden tot resistentie.

Residuen van bestrijdingsmiddelen in planten en dieren kunnen bijdragen aan een hoger risico op bepaalde vormen van kanker. Door voor biologisch te kiezen, minimaliseert u uw blootstelling aan gevaarlijke stoffen die in conventionele landbouw worden gebruikt.

Gemakkelijke manieren om meer biologische voedingsmiddelen te eten

100% biologisch eten kan een uitdaging en duur zijn. Gelukkig kunt u eenvoudige stappen nemen om meer biologisch voedsel in uw routine op te nemen. Hier zijn enkele eenvoudige manieren om vaker biologisch te eten:

 • Koop biologische versies van de "Dirty Dozen" fruit en groenten die het meest vervuild zijn met pesticiden - appels, bessen, sla, avocado's, spinazie, nectarines, druiven en meer. Kies bij voorkeur biologisch.
 • Zoek naar het biologische keurmerk bij het kopen van bewerkte voedingsmiddelen zoals pastasaus, havermout en snacks. Vermijd ingrediënten zoals maïssiroop met een hoog fructosegehalte.
 • Kies voor biologisch vlees, eieren en zuivelproducten om hormonen en antibiotica te vermijden. Biologische yoghurt, melk en grasgevoerd rundvlees zijn goede opties.
 • Controleer het bedrijfsbeleid - natuurvoedingswinkels zoals Whole Foods hebben strenge normen voor de biologische producten die ze verkopen. Controleer op het biologische keurmerk van het USDA.
 • Kweek uw eigen biologische fruit, groenten en kruiden thuis in bakken of een achtertuin. Zelfgekweekt is het ultieme biologische voedsel.
 • Ga naar uw plaatselijke boerenmarkt en koop biologische producten van het seizoen, rechtstreeks van kleine boerderijen. U krijgt het meest verse voedsel.
 • Koop biologische granen zoals rijst, quinoa, farro en haver in bulkbakken. Dat is goedkoper dan verpakte biologische opties.
 • Vergelijk prijzen - biologische diepvries- en conservenproducten kunnen goedkoper zijn dan verse en net zo voedzaam. Bonen in blik zijn een andere budgetvriendelijke optie.

Door kleine veranderingen aan te brengen en meer biologische opties in uw routine op te nemen, kunt u uw voeding al een heel eind verbeteren. Steun biologische boeren door zoveel mogelijk biologisch voedsel te kopen.

Is biologische voeding de hogere prijs waard?

Biologisch voedsel kost meestal meer dan conventioneel geteeld voedsel. De hogere prijzen zijn het gevolg van meer arbeid, lagere oogstopbrengsten en het gebrek aan overheidssubsidies in de biologische landbouw. Velen vinden echter dat de extra kosten de moeite waard zijn.

Hoewel biologisch voedsel in eerste instantie meer geld kan kosten, levert het in de toekomst financiële besparingen op. Biologisch voedsel vermindert gezondheidsrisico's en uw behoefte aan medische behandeling door blootstelling aan synthetische chemicaliën.

Biologische landbouw is ook goed voor het milieu, dierenwelzijn en plattelandsgemeenschappen. Hoewel de prijzen dalen, is biologisch een investering in uw gezondheid en de planeet die veel oplevert.

Hier volgen enkele tips om binnen uw boodschappenbudget te blijven en toch van biologisch voedsel te kunnen genieten:

 • Vergelijk eenheidsprijzen - biologische uitverkoopartikelen kunnen besparingen opleveren ten opzichte van conventionele producten. Let op de prijzen per ons.
 • Geef voorrang aan de "Dirty Dozen" - als biologisch kopen beperkt is, kies dan voor biologisch fruit en groenten die het meest vervuild zijn met pesticiden.
 • Koop biologisch in bulk - winkel bij warenhuizen en online verkopers met lagere prijzen voor bulkartikelen zoals biologische granen en noten.
 • Overtollige biologische producten invriezen of inblikken - koop seizoensgebonden biologische producten in bulk wanneer de prijzen laag zijn en bewaar de overvloed.
 • Sluit u aan bij een CSA of voedselcoöperatie - deze programma's bieden korting op biologische producten, rechtstreeks van boerderijen.
 • Kweek uw eigen voedsel - zelfs een kruidentuin op het terras of in de vensterbank kan helpen om de kosten voor uw boodschappen te compenseren met organisch zelfgekweekt voedsel.
 • Plan menu's rond de biologische uitverkoop - controleer de wekelijkse folders en plan recepten met biologische artikelen die elke week in de uitverkoop zijn.

Biologisch eten met een budget vereist gewoon meer planning en prioriteiten stellen. Met creativiteit en toewijding kunt u genieten van alle voordelen van biologisch eten terwijl u zich aan uw boodschappenbudget houdt.

De onderste regel

Biologisch voedsel vermijdt veel van de gezondheids- en milieuvalkuilen van conventionele landbouw. Studies tonen aan dat biologische voeding meer belangrijke voedingsstoffen bevat en minder gevaarlijke synthetische bestrijdingsmiddelen en gifstoffen.

Kiezen voor biologisch biedt tastbare voordelen:

 • Meer antioxidanten, vitaminen en mineralen
 • Geen giftige resten van bestrijdingsmiddelen
 • Vermijden van GMO's, antibiotica en hormonen
 • Minder impact op het milieu
 • Beter dierenwelzijn
 • Chemicaliënvrij, puur voedsel

Hoewel de prijzen dalen, zijn biologische voedingsmiddelen nog steeds duur. Een investering in biologische voeding is echter een investering in uw gezondheid en welzijn op de lange termijn.

Koop zoveel mogelijk biologische producten, vlees, zuivel en granen. Zoek naar het biologische keurmerk van het USDA om er zeker van te zijn dat u voedsel krijgt dat volgens strenge normen is geteeld zonder synthetische chemicaliën.

Kleine veranderingen maken een groot verschil. Als volledig biologisch kopen op dit moment niet haalbaar voor u is, dan kunt u uw voeding en gezondheid al enorm verbeteren door meer biologische keuzes te maken waar u kunt.

Veelgestelde vragen over het belang van biologische voeding

Wat zijn de regels voor biologisch voedsel?

Om biologisch gecertificeerd te worden, moet voedsel verbouwd en verwerkt worden volgens de richtlijnen van het USDA National Organic Program. Biologische gewassen moeten worden verbouwd zonder synthetische pesticiden of kunstmest. Biologisch gefokte dieren mogen geen antibiotica of hormonen toegediend krijgen en moeten toegang hebben tot de buitenlucht. Biologisch voedsel mag geen kunstmatige ingrediënten of GMO's bevatten en moet tijdens de verwerking bestraling of industriële oplosmiddelen vermijden. Bedrijven moeten biologische certificering aanvragen en inspecties doorstaan om naleving te controleren.

Worden pesticiden verwijderd door producten te wassen?

Het wassen van producten helpt om sommige resten van bestrijdingsmiddelen aan de oppervlakte te verwijderen, maar verwijdert niet alle giftige stoffen. Bestrijdingsmiddelen kunnen in het weefsel van fruit en groenten dringen. Schillen helpt ook om het aantal pesticiden te verminderen, maar er gaan waardevolle voedingsstoffen verloren. Biologisch is de enige manier om er zeker van te zijn dat uw producten vrij zijn van pesticiden en rijk zijn aan voedingsstoffen.

Is biologisch voedsel voedzamer?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat biologische voeding gemiddeld 20-40% meer antioxidanten en bepaalde vitaminen en mineralen bevat. Het vermijden van pesticiden en chemische meststoffen verrijkt de grond en leidt tot gewassen met meer voedingsstoffen. Het hogere gehalte aan antioxidanten draagt ook bij aan de betere smaak van veel biologisch voedsel.

Zijn biologische kippen echt kooivrij?

Om biologisch gecertificeerd te zijn, moeten kippen toegang hebben tot de buitenlucht en mogen ze niet in kooien worden gehouden. Biologische kippen zijn kooivrij en kunnen natuurlijk gedrag vertonen, zoals pikken, krabben en stofbaden, omdat ze niet opgesloten zitten. Hun voer moet ook biologisch zijn, vrij van kunstmatige toevoegingen of dierlijke bijproducten.

Wordt biologisch vlees zonder antibiotica gehouden?

Dieren die worden gefokt voor biologisch vlees, eieren en zuivel mogen op geen enkel moment behandeld worden met antibiotica of groeihormonen. Door te kiezen voor biologische dierlijke producten vermijdt u blootstelling aan medicijnen die kunnen leiden tot antibioticaresistentie bij mensen. Vee moet ook biologisch voer krijgen dat zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest wordt geteeld.

Zijn biologische voedingsmiddelen GGO-vrij?

Een biologisch label betekent dat een product geverifieerd non-GMO is. Genetisch gemodificeerde organismen zijn verboden onder de biologische normen van het USDA, dus gecertificeerd biologisch voedsel kan niet opzettelijk GMO-ingrediënten bevatten. Dit biedt zekerheid voor consumenten die GMO's in hun voeding willen vermijden.

Waarom is biologisch voedsel vaak onregelmatig gevormd of kleiner?

Omdat biologische boeren geen kunstmatige rijpingsmiddelen gebruiken, zijn de vruchten en groenten kleiner en onregelmatiger. Dit geeft echter aan dat de producten de kans kregen om volledig natuurlijk aan de wijnstok of boom te rijpen, waardoor ze een volledig scala aan voedingsstoffen ontwikkelen. Kleinere maten weerspiegelen ook de focus op kwaliteit boven kwantiteit in de biologische landbouw.

Zijn biologische voedingsmiddelen vrij van pesticiden?

Gecertificeerde biologische producten mogen niet worden geteeld met synthetische chemische bestrijdingsmiddelen. Bepaalde plantaardige pesticiden zijn echter wel toegestaan als laatste redmiddel. Deze natuurlijke ongediertebestrijdingsmiddelen worden snel afgebroken en zijn niet giftig voor mensen. Hoewel biologische producten niet volledig vrij zijn van pesticiden, bevatten ze veel minder veilig ongediertebestrijdingsmiddelen.

Betekent biologisch ook duurzaam?

Biologische landbouwpraktijken bevorderen duurzaamheid door de bodem te verrijken, water te behouden, de biodiversiteit op boerderijen te vergroten en de vervuiling door chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest te verminderen. Kiezen voor biologisch voedsel ondersteunt ook de ethische behandeling van dieren. Biologische productie is gericht op het beschermen van de gezondheid van mensen en de planeet.

Is lokaal geteeld voedsel hetzelfde als biologisch?

Lokaal voedsel is niet per definitie biologisch. Producten die verkocht worden bij een boerderij in de buurt kunnen nog steeds conventioneel geteeld zijn, met gebruik van pesticiden. Zoek naar het gecertificeerde biologische label om er zeker van te zijn dat de producten voldoen aan de biologische teeltnormen, zelfs als ze lokaal geteeld zijn. Lokale biologische producten bieden echter de beste combinatie van versheid, een lage impact op het milieu en chemicaliënvrije landbouw.

Is biologische voeding gezonder voor kinderen en baby's?

Baby's en kinderen hebben veel baat bij biologische voeding omdat hun lichaam nog in ontwikkeling is en kwetsbaarder is voor giftige stoffen. Door kinderen biologische producten, granen, vlees en zuivel te voeren, worden ze minder blootgesteld aan schadelijke stoffen die in de conventionele landbouw worden gebruikt. Biologisch voedsel levert essentiële voeding voor groei en ontwikkeling zonder chemische residuen die later gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Hoe zijn de biologische prijzen te vergelijken?

Uit enquêtes blijkt dat consumenten biologisch voedsel 2-3 keer zo duur vinden als conventioneel voedsel, maar dat de winkelprijzen gemiddeld 30-60% hoger liggen. Naarmate de biologische landbouw zich uitbreidt en er meer producten beschikbaar komen, zullen de prijzen dalen. Door biologisch in grote hoeveelheden te kopen, u aan de verkoop te houden en uw eigen producten te verbouwen, kunt u de hogere stickerprijs van biologisch compenseren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/