Hoeveel calorieën verbrandt u met 10000 stappen?

Gepubliceerd:

10.000 stappen per dag lopen is een populair doel geworden voor mensen die hun gezondheid en conditie willen verbeteren. Maar hoeveel calorieën verbrandt u eigenlijk om dit dagelijkse doel te bereiken? Laten we dat eens nader bekijken.

Bij de verbrande calorieën van lichamelijke activiteit spelen factoren zoals uw gewicht, loopsnelheid, terrein en nog veel meer een rol. Het aantal verbrande calorieën van 10.000 stappen kan dus van persoon tot persoon aanzienlijk verschillen.

Hoeveel calorieën verbrandt de gemiddelde persoon met 10.000 stappen?

Hoeveel calorieën verbrandt de gemiddelde persoon met 10.000 stappen?

Voor de meeste volwassenen tonen onderzoeken aan dat u met ongeveer 10.000 stappen tussen de 300 en 600 calorieën verbrandt.

Volgens Harvard Health verbrandt iemand van 155 pond ongeveer 300 calorieën door 10.000 stappen te lopen in een gematigd tempo. Bij een stevig tempo kunnen er ongeveer 400 calorieën verbrand worden.

Dus als algemene richtlijn kan de gemiddelde persoon verwachten om ongeveer 400 calorieën te verbranden met een dag van 10.000 stappen.

Maar uw individuele calorieverbranding kan hoger of lager uitvallen dan deze schatting.

Wat beïnvloedt de verbrande calorieën van 10.000 stappen?

Verschillende belangrijke factoren bepalen hoeveel calorieën u verbrandt met 10.000 dagelijkse stappen. Deze omvatten:

Lichaamsgewicht

Zwaardere mensen zullen meer calorieën verbranden dan lichtere mensen wanneer ze hetzelfde aantal stappen lopen.

Volgens onderzoek verbrandt iemand van 200 pond ongeveer 500 calorieën met 10.000 stappen. Terwijl iemand van 120 kg met hetzelfde aantal stappen slechts ongeveer 300 calorieën verbrandt.

Hoe meer u weegt, hoe meer energie het kost om uw lichaam te bewegen. Het aantal verbrande calorieën neemt dus toe.

Leeftijd

Onderzoeken tonen aan dat het aantal calorieën dat u tijdens het sporten verbrandt, afneemt naarmate u ouder wordt.

Het aantal verbrande calorieën van 10.000 stappen kan dus lager zijn voor oudere volwassenen in vergelijking met jongere volwassenen met hetzelfde gewicht.

Genetica en veranderingen in spiermassa en stofwisseling naarmate we ouder worden, kunnen allemaal invloed hebben op de calorieën die met 10.000 stappen verbrand worden.

Loopsnelheid

Uw tempo maakt een groot verschil wat betreft verbrande calorieën.

Met stevig wandelen waarbij uw hartslag omhoog gaat, verbrandt u meer calorieën dan met een gewone wandeling.

Als u bijvoorbeeld 10.000 stappen loopt in een tempo van 4 mijl per uur (15 minuten per mijl), verbrandt u ongeveer 460 calorieën voor iemand van 160 pond.

Maar als u het tempo opvoert tot 5 mijl per uur (12 mijl per minuut), verbrandt u meer dan 100 extra calorieën, ongeveer 575 in totaal.

Terrein en helling

Steiler terrein met een hogere helling waarop u loopt, zal extra calorieën verbranden in vergelijking met lopen op vlak terrein.

Wandelen op heuvels of trappen betekent dat uw spieren harder moeten werken, waardoor u meer calorieën verbrandt. Uit een onderzoek bleek dat een persoon van 185 kg 344 calorieën verbrandde tijdens het bergopwaarts wandelen, vergeleken met slechts 239 calorieën tijdens het wandelen op een vlakke ondergrond.

Dus als uw 10.000 dagelijkse stappen bergopwaarts gaan, verwacht dan een toename in verbrande calorieën.

Efficiëntie van beweging

De efficiëntie van uw loopbeweging kan ook invloed hebben op het aantal calorieën dat u met stappen verbrandt. Factoren zoals:

 • Looptechniek
 • Staplengte
 • Schoeisel
 • Stijfheid van de gewrichten

Ze beïnvloeden allemaal hoe efficiënt u beweegt. Hoe minder efficiënt u loopt, hoe meer calorieën u per stap verbrandt.

Iemand met stijve gewrichten of een slechte loophouding zal meer calorieën verbranden na 10.000 stappen dan iemand met een optimale loophouding.

Hoeveel calorieën verbrandt u met 10.000 stappen in vergelijking met andere activiteiten?

Om de calorieverbranding van 10.000 stappen in perspectief te plaatsen, ziet u hier hoe dit te vergelijken is met andere veelvoorkomende lichamelijke activiteiten:

 • 10.000 stappen (stevig tempo): 400 calorieën
 • 30 minuten joggen: 300 calorieën
 • 60 minuten krachttraining: 200-300 calorieën
 • 30 minuten fietsen (matige inspanning): 300 calorieën
 • 60 minuten yoga: 200-300 calorieën
 • 45 minuten zwemmen (freestyle rondzwemmen): 300-500 calorieën

Zoals u kunt zien, verbrandt een stevige wandeling van 10.000 stappen een vergelijkbaar aantal calorieën als andere populaire trainingen van gemiddelde intensiteit, zoals een half uur joggen, fietsen of zwemmen.

Het is ook effectiever voor het verbranden van calorieën dan lichtere activiteiten zoals yoga.

Dus hoewel 10.000 stappen per dag geen krachtigere lichaamsbeweging vervangt, zorgt het toch voor een gematigde calorieverbranding, vooral als u in een stevig tempo loopt.

Hoeveel gewicht kunt u verliezen met 10000 stappen per dag?

Na verloop van tijd kunnen de verbrande calorieën van regelmatige 10.000 stappendagen optellen tot merkbaar gewichtsverlies.

Om een pond vet te verliezen, moet u 3500 calorieën meer verbranden dan u verbruikt.

Als u elke dag 400 calorieën verbrandt met 10.000 stappen, zou u in 1 maand:

400 calorieën x 30 dagen = 12000 calorieën

Dat creëert een calorietekort dat groot genoeg is om ongeveer 3,5 pond vet per maand te verliezen, of meer dan 40 pond in een jaar!

Dat is natuurlijk in de veronderstelling dat u niets aan uw dieet verandert. Om zo veel mogelijk gewicht te verliezen, is het belangrijk om zowel uw calorie-inname te verminderen als uw calorieverbranding te verhogen door middel van stappen.

Maar het laat de potentiële impact zien die 10000 dagelijkse stappen kunnen hebben als u het consequent volhoudt.

Tips om de calorieverbranding van 10000 stappen te maximaliseren

Hier zijn enkele tips om u te helpen het meeste uit uw 10000 dagelijkse stappen te halen voor calorieverbranding en gewichtsverlies:

 • Loop in een stevig tempo - Met wandelen in een hoger tempo verbrandt u aanzienlijk meer calorieën per stap. Streef naar een kilometertempo van minstens 15 minuten.
 • Voeg heuvels of trappen toe - Zoek heuvelachtige routes of beklim trappen om meer spieren te gebruiken en meer calorieën te verbranden.
 • Draag een verzwaard vest - Door extra gewicht toe te voegen, verhoogt u de intensiteit en de energie die voor elke stap nodig is. Begin met 5-10% van uw lichaamsgewicht.
 • Verspreid stappen over de dag - Vaker wandelpauzes nemen voorkomt lange zittende periodes en houdt uw stofwisselingssnelheid hoger.
 • Loop verder om stappen te zetten - met 12000-15000 stappen verbrandt u nog meer calorieën. Maar begin geleidelijk om overbelastingsblessures te voorkomen.
 • Verbeter uw wandelvorm - Werk aan uw houding, loop, paslengte en schoeisel om efficiënter te lopen en extra calorieën te verbranden.
 • Combineer met krachttraining - Behoud metabolisch actieve spieren door middel van liften om de calorieverbranding tijdens het stappen te helpen maximaliseren.

Samenvatting

Hoeveel calorieën u met 10.000 stappen verbrandt, hangt uiteindelijk af van persoonlijke factoren zoals uw gewicht, leeftijd, fitnessniveau, loopsnelheid en terrein.

Maar voor de meeste mensen geldt dat u met 10.000 stappen per dag in een stevig tempo ongeveer 400 calorieën verbrandt.

Hoewel het geen vervanging is voor meer intensieve lichaamsbeweging, kan het zetten van 10.000 stappen per dag aanzienlijk bijdragen aan een calorietekort en gewichtsverlies na verloop van tijd. Om de calorieverbranding op te voeren, kunt u zich richten op het verhogen van de loopsnelheid, het toevoegen van een helling en het nemen van frequentere wandelpauzes.

Dus als u kilo's wilt verliezen en uw gezondheid wilt verbeteren, is het streven naar 10.000 dagelijkse stappen een gemakkelijke en effectieve strategie om calorieën te verbranden en actiever te worden. Combineer uw stappenroutine met een uitgebalanceerd, caloriearm dieet en u zult op weg zijn om uw doelen voor gewichtsverlies te bereiken.

Hoeveel calorieën verbrandt u met 10000 stappen?

Het aantal calorieën dat u verbrandt met 10.000 stappen hangt af van verschillende factoren, zoals uw gewicht, loopsnelheid en lichaamssamenstelling. Gemiddeld verbrandt een persoon ongeveer 30-40 calorieën per 1.000 gelopen stappen.

Hoeveel calorieën verbrandt u per stap?

Het aantal verbrande calorieën per stap verschilt van persoon tot persoon. Het hangt af van factoren zoals gewicht, loopsnelheid en algemeen fitnessniveau. Gemiddeld verbrandt u met elke stap ongeveer 0,04-0,05 calorieën.

Hoeveel stappen moet ik dagelijks zetten om af te vallen?

Om af te vallen, moet u meer calorieën verbranden dan u verbruikt. Gemiddeld moet u ongeveer 3500 calorieën verbranden per pond gewichtsverlies. Streven naar een tekort van 500-1.000 calorieën per dag is een gebruikelijke aanpak. Afhankelijk van uw doel om af te vallen en andere factoren, moet u ongeveer 7.000-14.000 stappen per dag zetten om een calorietekort te bereiken en gewicht te verliezen.

Heeft de loopsnelheid invloed op het aantal verbrande calorieën?

Ja, de loopsnelheid beïnvloedt het aantal verbrande calorieën. Als u stevig of in een sneller tempo loopt, kunt u het aantal verbrande calorieën per minuut verhogen. Het exacte aantal verbrande calorieën hangt echter nog steeds af van factoren zoals gewicht en algehele conditie.

Hoe kan ik berekenen hoeveel calorieën ik verbrand tijdens het wandelen?

Om te berekenen hoeveel calorieën u tijdens het wandelen verbrandt, kunt u een formule gebruiken die rekening houdt met factoren zoals uw gewicht, wandelsnelheid en duur van de wandeling. Er zijn online calculators en mobiele apps beschikbaar die u kunnen helpen bij het schatten van het aantal verbrande calorieën op basis van deze factoren.

Hoeveel stappen zetten de meeste mensen per dag?

Het gemiddelde aantal dagelijkse stappen voor de meeste mensen varieert. Uit onderzoek blijkt echter dat volwassenen meestal zo'n 4.000-7.000 stappen per dag zetten. Om gezondheidsvoordelen te behalen, wordt vaak aangeraden om het aantal dagelijkse stappen te verhogen tot 10.000 of meer.

Kan ik afvallen door 10000 stappen per dag te lopen?

10.000 stappen per dag lopen kan bijdragen aan gewichtsverlies als het u helpt een calorietekort te creëren. Als u meer calorieën verbrandt dan u verbruikt, zult u waarschijnlijk gewicht verliezen. Gewichtsverlies hangt echter ook af van andere factoren zoals voeding en het algehele lichamelijke activiteitenniveau.

Hoeveel stappen per dag moet ik zetten om op gewicht te blijven?

Om op gewicht te blijven, moet u over het algemeen uw dagelijkse calorie-inname afstemmen op uw dagelijkse energieverbruik. 10.000 stappen per dag lopen kan bijdragen aan het verbranden van calorieën en het behouden van uw gewicht, maar het exacte aantal stappen hangt af van factoren zoals uw gewicht, lichaamssamenstelling en stofwisseling.

Hoe is het concept van 10000 stappen per dag ontstaan?

Het concept van 10.000 stappen per dag ontstond in 1965 toen een Japans bedrijf een stappenteller op de markt bracht met de naam "Manpo-Kei", wat vertaald kan worden als "10.000 stappen meter". In die tijd geloofde men dat 10.000 stappen per dag zetten tot een betere gezondheid en fitheid kon leiden.

Is 10000 stappen per dag geschikt voor iedereen?

Hoewel het doel van 10.000 stappen per dag een veelgebruikte aanbeveling is, is het misschien niet voor iedereen geschikt. Factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand, fysieke beperkingen en eerdere activiteitsniveaus moeten in aanmerking worden genomen bij het stellen van stappendoelen. Het is belangrijk om met een zorgverlener of fitnessdeskundige te overleggen om een geschikt aantal stappen voor uw individuele behoeften te bepalen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/