Published:

Updated:

Wat zijn flavonen?

Wat zijn flavonolen?

Flavonen zijn een grote subgroep van flavonoïden. Momenteel ontvangen ze aandacht vanwege de biologische activiteit in mensen. Kenmerkend voor flavonen is het verschil in moleculaire structuur ten opzichte van andere subgroepen flavonoïden. Ze komen voor in planten met witte en crèmekleurige bloemen. Ze fungeren als natuurlijke pesticiden en helpen bij de regulatie van bacteriën en schimmels in wortelstelsels. Ook enkele voedingsmiddelen bevatten flavonen.

Kleur

Flavonen worden geclassificeerd als kleurloos. In combinatie met andere chemische verbindingen beïnvloeden ze soms wel de plantenpigmenten.

Ook aanwezig in

Er bestaan diverse flavonen, maar de meest voorkomende zijn:

• Apigenine O-glycosiden

Kamille, peterselie, pepermunt en bladeren van cichorei.

• Apigenine C-glycosiden

Rooibosthee, bergamotsap, mandarijnsap, kikkererwten en tarwekorrel.

• Luteoline

Salie, spinazie, Chinese selderij, fenegriekzaad en kiwi.

Wat zijn flavonolen?

Ondersteunend onderzoek

Het is onderzoekers gelukt om diverse flavonen te isoleren. Toch is hun exacte invloed op de menselijke fysiologie nog altijd niet bekend. De biobeschikbaarheid, absorptie en metabolisme van flavonen worden momenteel bestudeerd. Eerste resultaten suggereren dat flavonoïden mogelijk invloed hebben op oxidatieve stress, cardiovasculaire risico's en pro-inflammatoire signalering.

Gemicroniseerde flavonoïden toonden positieve resultaten in een gerandomiseerde klinische proef. Vijftig patiënten werden behandeld met flavonoïden in een poging de effecten van de bestanddelen te ontdekken op bloeding van interne aambeien. Onderzoekers ontdekten dat patiënten die werden behandeld met flavonoïden "een snelle stopzetting van bloeding en een verminderd risico op terugval vertoonden".

Zeven mannen en zeven vrouwen namen in 1999 deel aan een studie voor het Institute of Food Safety and Toxicology in Denemarken. Men wilde de impact van flavonen bestuderen op oxidatieve stress. De onderzoekers gebruikten hiervoor peterselie, een voedingsbron rijk aan apigenine/apigenine O-glycosiden. Ook het dieet werd nauwkeurig gecontroleerd. Uit de resultaten bleek dat "peterselie gedeeltelijk invloed leek te hebben op de enzymen en biomarkers betrokken bij oxidatieve schade".

In een in vitro studie naar ontstekingsbevorderende signalisatie en de impact van flavonen werd ontdekt dat ze mogelijk inflammatoire genexpressie remmen. Zowel apigenine als luteoline “blokkeerden selectief routes van activiteit en demonstreerden een functionele diversiteit die verder onderzoek vereist".

Een studie uit 1998, gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition, onderzocht het effect van quercetine en apigenine op gezonde vrijwilligers. De studie concludeerde dat in vitro concentraties van flavonen wel anticoagulerende effecten bezitten, maar in vivo zag men dit niet. Er is meer onderzoek nodig naar de mogelijke impact van flavonen in voeding.

Veiligheid en bijwerkingen

Vanwege het beperkte onderzoek naar flavonen, is er weinig bekend over de veiligheid en mogelijke bijwerkingen. Voorlopig bewijs suggereert dat overmatige inname van flavonen wellicht mutagenen en pro-oxidanten bevordert, of enzymen in de lever remt (cytochroom P450). Het actiemechanisme van flavonen is echter grotendeels onbekend. Er is meer onderzoek nodig.

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/