Wat is Yoga en wat doet het?

Gepubliceerd:

Yoga is een eeuwenoude beoefening die zich richt op het verbinden van lichaam, geest en ziel door middel van lichaamshoudingen, ademhalingsoefeningen en meditatie. Als yoga nieuw voor u is, vraagt u zich misschien af: wat is yoga precies en wat kan het voor mij doen? Lees verder om de basisbeginselen van yoga te leren en hoe het uw lichamelijke en geestelijke gezondheid ten goede kan komen.

Wat is Yoga en wat doet het?

Een korte geschiedenis van yoga

Yoga ontstond meer dan 5000 jaar geleden in India. Het woord "yoga" komt van het Sanskriet "yuj", wat verenigen of samenvoegen betekent. Het doel van yoga is om de geest, het lichaam en de geest te verenigen.

Oude yogapraktijken waren gericht op spirituele verlichting en omvatten meditatie, ademhalingstechnieken en ascetische praktijken. Yoga houdingen of "asana's" werden voor het eerst genoemd rond het jaar 500 voor Christus als een middel om het lichaam voor te bereiden op uitgebreide meditatie.

Pas in de 20e eeuw vond yoga zijn weg naar de Westerse wereld. Het werd al snel populair vanwege de fysieke voordelen van flexibiliteit, kracht en evenwicht. Yoga kwam aan het eind van de 19e eeuw naar de Verenigde Staten, maar werd pas in de jaren 60 en 70 wijdverspreid.

Vandaag de dag worden er over de hele wereld vele yogastijlen beoefend, van de fysiek intensieve Power Yoga tot de zachte, herstellende Yin Yoga. Ongeacht de stijl blijven de belangrijkste onderdelen van yoga, zoals fysieke houdingen, ademhaling en meditatie, hetzelfde.

Wat zijn de verschillende soorten yoga?

Er zijn veel verschillende soorten of "scholen" van yoga. Hoewel ze variëren in intensiteit en focus, hebben ze allemaal als doel om de geest, het lichaam en de ziel te verenigen. Enkele van de populairste yogastijlen in het Westen zijn:

Hatha Yoga - Dit is een van de populairste yogastijlen in het Westen en zeer geschikt voor beginners. Hatha lessen richten zich op de basis yoga houdingen, ademhalingstechnieken en meditatie.

Vinyasa Yoga - Deze dynamische yogastijl stroomt van de ene houding naar de volgende, gesynchroniseerd met de ademhaling. Het kan uitdagende houdingen en sequenties bevatten.

Power Yoga - Een energieke vorm van Vinyasa yoga, Power yoga richt zich op het opbouwen van kracht en flexibiliteit. De lessen kunnen cardio-oefeningen en lichaamsgewichtoefeningen op muziek bevatten.

Yin Yoga - Deze langzame, meditatieve yogastijl houdt lang passieve houdingen aan om de bindweefsels aan te pakken en de flexibiliteit te vergroten.

Restorative Yoga - Richt zich op ontspanning door middel van eenvoudige, zachte houdingen waarbij gebruik wordt gemaakt van yogahulpmiddelen zoals dekens en bolsters voor een diepe herstellende werking.

Iyengar Yoga - Maakt gebruik van hulpmiddelen zoals blokken, riemen en dekens om beoefenaars te helpen de juiste uitlijning in elke yogahouding te bereiken. Er wordt aandacht besteed aan detail en precisie.

Hot Yoga - Wordt uitgevoerd in verwarmde ruimtes tot 105°F om zweten en flexibiliteit te bevorderen. Hieronder vallen populaire stijlen zoals Bikram en Forrest Yoga.

Kundalini Yoga - Richt zich op het ontwaken van energie in het lichaam door middel van specifieke ademhalingstechnieken, het chanten van mantra's en dynamische bewegingen.

Welke stijl voor u geschikt is, hangt af van uw fitnessniveau, gezondheidsbehoeften en persoonlijke voorkeuren. Hatha en Restorative yoga zijn geweldig voor beginners, terwijl sportievere types misschien genieten van Power of Vinyasa yoga.

Wat zijn de voordelen van Yoga?

De voordelen van yoga reiken veel verder dan de mat. Regelmatige yoga beoefening kan het fysieke en mentale welzijn op vele manieren verbeteren. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van yoga:

Verbetert de flexibiliteit

Yoga asana's of houdingen vereisen het rekken en strekken van verschillende spieren en gewrichten over een volledig bewegingsbereik. Dit leidt na verloop van tijd tot een grotere flexibiliteit. Zelfs beginners merken al binnen een paar weken na het begin van een regelmatige yogabeoefening een grotere flexibiliteit.

Verhoogt de kracht

Yoga asanas maken gebruik van het gewicht van het lichaam om kracht op te bouwen door middel van verschillende houdingen. Regelmatige beoefening kan het hele lichaam sterker maken door houdingen uit te voeren waarbij alle belangrijke spiergroepen betrokken zijn. De spierkracht wordt ook verbeterd door de concentrische samentrekking van de spieren die nodig zijn om het lichaam in verschillende houdingen te stabiliseren.

Verbetert het evenwicht

De juiste vorm terwijl u op één voet staat of op verschillende manieren balanceert, is een belangrijk element van yoga. Na verloop van tijd worden kleine stabiliserende spieren versterkt, wat leidt tot meer evenwicht en stabiliteit. Dit is vooral goed voor blessurepreventie en revalidatie.

Vermindert stress

De ademhalings- en meditatietechnieken die bij yoga worden gebruikt, helpen de ontspanningsreactie van het lichaam te activeren. Dit leidt tot een lagere hartslag, een lagere bloeddruk en lagere niveaus van stresshormonen zoals cortisol. Regelmatige yogabeoefening zorgt voor een groter gevoel van kalmte en innerlijke rust.

Verhoogt de immuniteit

Onderzoeken tonen aan dat yoga het immuunsysteem kan helpen stimuleren door ontstekingen te verminderen en de cellulaire gezondheid te verbeteren. De combinatie van beweging, ademwerk en meditatie biedt ook een holistische manier om het welzijn op cellulair niveau te verbeteren.

Wat is Yoga en wat doet het?

Bevordert Mindfulness

Een toegewijde yogabeoefening leert u om volledig aanwezig te zijn in het moment en u af te stemmen op de signalen van uw lichaam en geest. Het beoefenen van mindfulness op de mat vertaalt zich in meer mindfulness in het dagelijks leven. Aanwezig zijn helpt angst te verminderen, impulsief gedrag te beteugelen en tevredenheid te bevorderen.

Verbetert de slaapkwaliteit

Yoga heeft een kalmerend effect op zowel lichaam als geest, wat tot een betere slaap kan leiden. Studies tonen aan dat yoga zowel 's middags als 's avonds de slaapkwaliteit en -duur kan verbeteren voor mensen met en zonder slaapproblemen.

De gecombineerde mentale en fysieke voordelen maken yoga tot een ongelooflijk veelzijdige en toegankelijke praktijk voor gezondheid en welzijn.

Hoe vaak moet u yoga doen om er beter van te worden?

Consistentie is de sleutel als het gaat om het benutten van de geweldige voordelen van yoga. Veel onderzoeken naar de gezondheidseffecten van yoga evalueren proefpersonen die minstens 2 tot 3 keer per week minstens een uur per sessie beoefenen gedurende een aantal maanden.

Als u net begint, doe dan natuurlijk wat comfortabel voelt en in uw schema past. Zelfs één of twee keer per week 10-20 minuten oefenen kan al veel voordelen opleveren. Probeer daarna de oefentijd en -frequentie te verhogen.

Hier volgen enkele richtlijnen op basis van uw ervaringsniveau:

Beginner - Streef naar 10-30 minuten oefenen, 2-3 keer per week. Richt u op het leren van de juiste houding in de basis yogahoudingen en zorg dat u zich op uw gemak voelt.

Gemiddeld - Werk toe naar sessies van 45-60 minuten, 3-4 keer per week. Breid uw practice uit door nieuwe houdingen en yogastijlen uit te proberen.

Gevorderden - Doorgewinterde yogi's kunnen gemakkelijk 60-90 minuten, 4-6 keer per week oefenen en uitdagende reeksen en nieuwe technieken verkennen.

Onthoud dat yoga zeer persoonlijk is. Luister naar uw lichaam om te bepalen wat goed voelt op basis van uw mogelijkheden en tijdsbeperkingen. Consistentie met uw beoefening is het belangrijkst.

Hoe thuis een yogabeoefening te beginnen

Een van de leuke dingen van yoga is dat het bijna overal gedaan kan worden. U hebt geen dure studio of dure apparatuur nodig om met yoga te beginnen. Hier volgen enkele tips voor beginners om thuis met yoga te beginnen:

Maak wat ruimte vrij - Maak een kleine ruimte in uw woonkamer, slaapkamer of kantoor vrij om een yogamat uit te rollen. Zorg ervoor dat huisdieren en kinderen uit de buurt zijn tijdens het oefenen. Tegen een muur of in een hoek is ideaal om uw houdingen te oriënteren.

Gebruik yogavideo's - Online yogavideo's zijn een geweldige leermiddel en vervanging voor persoonlijke lessen als u net begint. Veel video's zijn gratis op YouTube of beschikbaar via betaalde abonnementen. Zoek naar yogalessen op beginnersniveau in Hatha, Vinyasa of Restorative yoga.

Investeer in basisbenodigdheden - Een paar basisbenodigdheden zijn een yogamat voor tractie en vulling, nauwsluitende kleding die met uw lichaam meebeweegt en een yogablok of -riem voor een goede uitlijning. Optionele items zijn zachte stenen of een bolster.

Creëer sfeer - Creëer sfeer door de lichten te dimmen, kaarsen aan te steken, wierook of essentiële oliën te branden en ontspannende achtergrondmuziek af te spelen. Dit bevordert een meeslepende yoga-ervaring.

Eén houding per keer - Probeer de instructeur niet bij te houden. Concentreer u op het leren van één nieuwe houding per keer en zorg dat u de juiste houding aanneemt voordat u verder gaat. Een juiste vorm voorkomt blessures en frustratie.

Stem u af op uw lichaam - Let op hoe uw lichaam voelt voor, tijdens en na de training. Begin langzaam en versoepel of neem pauzes als dat nodig is. Yoga is niet competitief, dus luister naar uw lichaam.

Wees consequent - Plan uw thuis yogasessies van tevoren in en houd u aan de routine. Consequent oefenen leidt tot snellere voordelen voor lichaam en geest op en naast de mat.

Yoga vereist geen dure apparatuur of training. Met wat eenvoudige voorbereidingen kan uw huis een rustige studiooase worden om op uw eigen voorwaarden een yogabeoefening te beginnen.

Veelvoorkomende yogahoudingen voor beginners

Klaar om te beginnen met yoga? Hier zijn 12 essentiële yogahoudingen voor beginners om u in beweging te krijgen op de mat. Leer de juiste houding voor elke houding en werk binnen uw mogelijkheden:

Berg Houding (Tadasana)

Sta met de voeten tegen elkaar en de grote tenen raken elkaar aan. Span de beenspieren aan en buig het stuitje iets op om de ruggengraat te verlengen. Laat de handen rusten aan de zijkanten of kom samen bij het hart in gebedshouding. Trek de schouders naar beneden en naar achteren. Kijk naar voren.

Boom Houding (Vrksasana)

Verplaats het gewicht vanaf de berg naar het linkerbeen en plaats de rechtervoet hoog op de linkerdij. Druk de voet stevig in de dij. Breng de handpalmen naar het hart of reik ze naar boven. Kijk naar een vast punt voor evenwicht. Herhaal dit aan de andere kant.

Neerwaarts gerichte hond (Adho Mukha Svanasana)

Trekken de tenen onder en heffen de heupen omhoog en naar achteren om een omgekeerde V-vorm te vormen. Handen op schouderbreedte uit elkaar, hoofd tussen de armen. Druk in de volle handen en voeten. Laat het hoofd hangen om de nek vrij te maken.

Voorover buigen (Uttanasana)

Buig vanuit staande positie naar voren bij de heupen en laat de romp over de benen hangen. Buig de knieën om de onderrug vrij te maken. Pak de ellebogen vast en zwaai heen en weer om de onderrug te masseren. Buig de knieën diep om omhoog te komen.

Lage buiging (Anjaneyasana)

Stap vanuit Downward Dog met één voet tussen de handen. Laat de achterste knie naar de grond zakken. Druk de voorste hiel naar beneden en til de romp omhoog. Handen kunnen op de dijen rusten of boven het hoofd uitsteken. Houd de voorste knie achter de enkel.

Plank

Laat u vanuit Downward Dog op beide handen zakken en strek de benen recht naar achteren balancerend op de tenen. Trek de navel naar binnen en houd één lange lijn van hoofd naar hielen. Adem rustig in gedurende 30 seconden tot 1 minuut.

Kinderhouding (Balasana)

Zak vanuit handen en voeten met de heupen terug naar de hielen en laat de borst op de dijen rusten. Strek de armen naar voren of steun naast de benen. Adem diep in en voel hoe de ruggengraat langer wordt.

Cobra Houding (Bhujangasana)

Ga op de buik liggen, plaats de handen onder de schouders en druk door de handen om de borst omhoog te buigen. Trek de schouders naar beneden en naar achteren. Kijk naar voren en houd de heupen op de grond.

Driehoekshouding (Trikonasana)

Stap vanuit stand één voet naar achteren en de andere naar voren, voeten wijd en parallel. Scharnier met de heupen naar voren over het voorste been. Draai de borst omhoog en strek de voorste arm naar voren en de bovenste arm naar achteren. Hef de heupen op en verleng beide kanten.

Halve maan (Anjaneyasana)

Druk vanuit Low Lunge door de voorste voet naar beneden om de romp te liften en strek beide armen recht omhoog. Trek het stuitje op en til omhoog door de binnenkant van de dijen. Buig voorzichtig de rug en kijk omhoog. Houd de voorste knie achter de enkel.

Voorover buigen zittend (Paschimottanasana)

Strek vanuit zittende positie de benen recht naar buiten. Scharnier naar voren bij de heupen en reik de romp naar de voeten. Pak de grote tenen vast met twee vingerhaken als u dat kunt. Houd de nek ontspannen en haal adem.

Brug Houding (Setu Bandha Sarvangasana)

Ga liggen, buig de knieën en plaats de voeten op heupbreedte uit elkaar op de vloer. Druk door de voeten naar beneden om de heupen op te tillen. Vouw de vingers eronder en druk de schouders naar beneden. Houd bovenaan vast en laat dan langzaam zakken.

Wat is Yoga en wat doet het?

Beheers de juiste vorm en houding in deze basishoudingen voordat u verder gaat met meer uitdagende houdingen. Rekwisieten zoals blokken en riemen kunnen de spanning helpen verminderen terwijl u kracht en flexibiliteit opbouwt.

Yoga tips voor beginners om blessures te voorkomen

Als beginner wilt u misschien graag snel vooruitgang boeken in uw yogabeoefening. Een verkeerde vorm en te snel te hard van stapel lopen leidt echter vaak tot onnodige overbelasting of blessures. Gebruik deze tips om veilig vooruitgang te boeken als beginnende yogabeoefenaar:

  • Doe voor elke yogasessie een goede warming-up met dynamische bewegingen om de hartslag te verhogen en de spieren op te warmen voor het passief stretchen. Rek nooit koude spieren.
  • Beweeg langzaam en let goed op uw houding en vorm. Volg de instructies op en vermijd vormverlies om "bij te blijven". Een goede uitlijning voorkomt blessures.
  • Gebruik tijdens elke houding stabiliserende spieren. Vermijd passief of te ontspannen strekken, wat kan leiden tot het overrekken van gewrichten.
  • Pas houdingen aan uw huidige vaardigheden aan. Gebruik hulpmiddelen zoals blokken en riemen die u helpen de juiste vorm te krijgen in houdingen waar uw lichaam nog niet klaar voor is.
  • Stuiter of forceer uzelf nooit in een houding. Ga rustig in en uit houdingen. Ken uw grenzen en ga niet verder dan wat goed voelt.
  • Breng kracht- en flexibiliteitstraining in evenwicht. Overrek de weefsels niet voordat u de spieren versterkt die de gewrichten stabiliseren.
  • Luister naar uw lichaam en stop of pas activiteiten aan die pijn veroorzaken. Licht ongemak is OK, maar scherpe of aanhoudende pijn duidt op risico op letsel.
  • Gun uzelf tussen yogasessies tijd voor rust en herstel. Spieren hebben minstens 24-48 uur nodig tussen krachttrainingssessies om goed te herstellen.

Door blessures te voorkomen, kunt u uw yogabeoefening consistent houden en op een veilige manier vooruitgang blijven boeken. Ga bij twijfel altijd terug naar de basis, doe het langzamer en concentreer u op de juiste vorm.

Houdingen aanpassen en rekwisieten gebruiken

Het is gebruikelijk voor yogi's van alle ervaringsniveaus om houdingen aan te passen of rekwisieten te gebruiken voor beperkte mobiliteit of stabiliteit. Laat beperkingen u er niet van weerhouden om yoga te proberen. Hier zijn enkele eenvoudige manieren om te beginnen:

Pas uw bewegingsbereik aan - Beweeg binnen uw mogelijkheden slechts gedeeltelijk. Buig bijvoorbeeld de knieën in een staande vooroverbuiging.

Verminder het gewicht - Zet meer gewicht op de knieën of handen bij het balanceren. Steek in Downward Dog de heupen hoog op om het gewicht op de polsen te verminderen.

Houd houdingen kort vast - Houd een houding een paar ademhalingen lichtjes vast en laat dan los in plaats van u in te spannen om ze langer vast te houden.

Rust in de Kinderhouding - Ga tussen moeilijkere houdingen in en uit deze rusthouding.

Yoga Blokken - Blokken onder de handen in Downward Dog of andere houdingen helpen het bewegingsbereik te verkleinen. Ook handig om op te zitten of staan om de hoek van het strekken te verkleinen.

Yoga riemen of handdoeken - die om lichaamsdelen zoals de enkels of dijen worden gelegd, helpen bij flexibiliteitsbeperkingen. Ook handig om uw reikwijdte te vergroten.

Bolsters of dekens - Bieden extra steun onder gevoelige gewrichten zoals de onderrug of nek als u op de rug ligt. Helpen te ontspannen en spanningen los te laten.

Met rekwisieten kunt u rustig houdingen aannemen en waar nodig ondersteuning bieden. Wees niet bang om rekwisieten aan te passen en te gebruiken naarmate u sterker wordt. Na verloop van tijd geeft het gebruik van minder rekwisieten aan dat uw vaardigheden verbeteren.

Yoga houdingen voor beginners die u moet vermijden

Sommige yogahoudingen vereisen een niveau van flexibiliteit, kracht of balans dat beginnerscapaciteiten te boven gaat. Het proberen van deze houdingen voordat u er klaar voor bent, leidt vaak tot overbelasting. Hier zijn enkele houdingen waar beginners met aanpassingen aan kunnen werken:

  • Wiel Houding (Urdhva Dhanurasana) - Vereist zeer open schouders en flexibiliteit in de rugbuiging. Wees voorzichtig en pas het bewegingsbereik aan om overbelasting van de nek te voorkomen. Bouw flexibiliteit geleidelijk op.
  • Hoofdstand (Sirsasana) of handstand - Het omkeren van het lichaam legt aanzienlijke druk en balansvereisten op de nek, schouders en polsen. Bouw eerst schoudermobiliteit op en gebruik altijd een muur als ondersteuning.
  • Gevorderde balans houdingen - Houdingen zoals Vliegende Duif en Zijdelingse Kraai vereisen gevorderde buik- en bilspier kracht. Blijf in het begin bij de basishoudingen zoals de Boom Houding.
  • Diepe Rugbuigingen - Houdingen zoals Volle Koning Duif, Brug en Wiel drukken de wervelkolom aanzienlijk samen. Begin met zachtere rugbuigingen zoals Cobra totdat de kracht toeneemt.
  • Arm Balances voor Gevorderden - Plaats in houdingen zoals de Kraai Houding en Zijwaartse Plank alleen zoveel gewicht in de handen en armen als u aankunt. Pas dit aan door uw knieën naar de grond te laten zakken.
  • Splitsingen - Frontale en zijwaartse splitsingen vereisen extreme flexibiliteit van het onderlichaam en de heupen. Blijf bij beginnersstretches voor de hamstrings, binnenkant van de dijen en heupen. Werk geleidelijk naar de spagaat toe.

Als beginner uw grenzen kennen voorkomt dat u uw lichaam te snel te ver drijft. Kijk gerust naar lessen voor gevorderden om inspiratie op te doen, maar concentreer u eerst op het bouwen van een goede basis.

Partner Yoga houdingen om te proberen

Een leuke manier om te beginnen met yoga met een vriend(in) of geliefde is door partnerhoudingen uit te proberen. Door elkaar te steunen bouwt u vertrouwen en een gemeenschap op, terwijl u veilig dieper in bepaalde houdingen kunt gaan. Hier zijn enkele gemakkelijke partner yoga houdingen om uit te proberen:

Rug-aan-rug zittende houding

Ga rug aan rug zitten met rechte ruggengraat. Verbind de ellebogen met elkaar. Gebruik op een uitademing de weerstand van uw partner om de borst en schouders verder te openen. Wissel van kant.

Dubbele Boom Houding

Ga naast elkaar staan en houd elkaar op schouderhoogte vast voor evenwicht. Til één voet op en plaats de zool tegen de binnenkant van de dij van het staande been. Herhaal dit aan de andere kant.

Brede voorovergebogen beensteun

Ga vanuit Downward Dog met uw handen naar achteren en pak de polsen van uw partner vast. Laat uw partner uw bovenlichaam zachtjes naar de grond trekken om de strekking te vergroten. Wissel van positie.

Dubbele Neerwaartse Hond

Begin in Downward Dog met de heupen op één lijn. Laat uw partner zijn handen op uw lage rug leggen en oefen lichte druk uit om de strekking te vergroten. Wissel van positie.

Ondersteunde Vishouding

Ga op uw rug liggen en laat uw partner de romp omhoog brengen in de Vishouding met gebogen knieën, waarbij u een blok of bolster in de lengte plaatst.

Wat moet ik dragen voor mijn yogabeoefening?

Draag comfortabele, rekbare kleding waarin u vrij kunt bewegen. Voorgevormde yogabroeken, leggings, tanktops of T-shirts die zweet afvoeren zijn ideaal. Vermijd losse, flodderige kleding die in de weg kan zitten of broeken met ritsen of knopen die tijdens bepaalde houdingen in de huid kunnen drukken. Yoga wordt meestal op blote voeten beoefend, maar sommige mensen geven de voorkeur aan stevige sokken.

Welke yoga accessoires of hulpmiddelen heb ik nodig als beginner?

De enige echte noodzaak is een goede yogamat voor tractie en opvulling tijdens grondhoudingen. Andere nuttige hulpmiddelen zijn yogablokken die u helpen om houdingen aan te passen, riemen of handdoeken om uw reikwijdte te vergroten en bolsters ter ondersteuning tijdens herstellende houdingen. Vermijd het kopen van dure hulpmiddelen als u begint.

Hoe kies ik als beginner de juiste yogastudio?

Lees de lesbeschrijvingen om lessen op beginnersniveau te vinden die u een solide basis geven. Bel de studio of spreek van tevoren met de instructeur over uw ervaringsniveau en eventuele blessures of beperkingen. In een minder drukke studio krijgt u meer persoonlijke aandacht. Vraag naar de prijsopties voor nieuwe studenten en eventuele andere voordelen voor het lidmaatschap. Bezoek de studio en observeer of probeer lessen uit voordat u zich vastlegt.

Is het beter om yoga in een klas of thuis te beoefenen?

Lessen zijn geweldig voor motivatie, steun van de gemeenschap en het ontvangen van correcties op uw vorm. Thuis oefenen is echter handiger en u kunt leren via online lessen. Probeer beide om te bepalen wat werkt voor uw levensstijl, budget en voorkeuren! Thuis oefenen geeft u flexibiliteit.

Hoe blijf ik gemotiveerd voor mijn thuis-yogaroutine?

Creëer een heilige ruimte in uw huis die alleen aan yoga gewijd is. Plan sessies van tevoren, indien mogelijk elke dag op hetzelfde tijdstip. Sluit u aan bij een online yogaplatform met een gemeenschapscomponent. Zoek een vriend of familielid om samen consequent mee te oefenen. Let op de mentale helderheid en het fysieke welzijn dat yoga u brengt en hoe dat u intrinsiek motiveert.

Kan ik yoga beoefenen als ik ongesteld ben?

Absoluut! Yoga kan veelvoorkomende ongemakken tijdens de menstruatie, zoals krampen, hoofdpijn, vermoeidheid en rugpijn, verlichten. Vermijd inversies als u een zware menstruatie hebt. Gebruik rekwisieten ter ondersteuning en pas zo nodig diepe draaibewegingen aan of vermijd ze. Lessen met een langzamer tempo, zoals Yin of Restorative yoga, zijn geweldig in deze periode.

Is het veilig om hot yoga te beoefenen als beginner?

Over het algemeen wordt aangeraden om hete yoga in het begin te vermijden. De verwarmde omgeving maakt het moeilijker voor het lichaam om te acclimatiseren en de behoefte aan vocht neemt toe. Probeer een paar lessen op beginnersniveau bij een normale temperatuur om uw yogabasis op te bouwen voordat u de warmte introduceert, die de beoefening intensiveert.

Kan ik yoga beoefenen als ik overgewicht of obesitas heb?

Ja! Yoga is voor elk lichaam. Ga op zoek naar lessen met de aanduiding beginner, rustig of alle niveaus - de docent biedt opties voor verschillende niveaus. Ga niet te snel te ver. Gebruik blokken en riemen om het evenwicht te bevorderen en pas de houdingen zo nodig aan. Focus op een goed gevoel in plaats van hoe de houdingen eruit zien. Vraag de instructeur om begeleiding bij aanpassingen. Ken uw grenzen en werk op uw eigen tempo.

Wat is Yoga en wat doet het?

Wat moet ik doen als yoga pijnlijk ongemakkelijk is?

Forceer of verdraag nooit pijn. Communiceer met uw instructeur als een bepaalde houding pijn doet en vraag om alternatieven. Gebruik rekwisieten om houdingen aan te passen aan uw eigen comfortniveau. Probeer herstellende stijlen zoals Yin yoga. Vergroot geleidelijk uw kracht en flexibiliteit zodat yoga na verloop van tijd beter aanvoelt. Ongemak is OK, maar pijn duidt op een mogelijke blessure. Luister naar uw lichaam en doe iets niet of stop ermee als u zich zorgen maakt.

Hoe snel kan ik resultaten of verbeteringen verwachten?

Er is consistentie in de tijd nodig om de voordelen van yoga volledig tot hun recht te laten komen. Velen voelen zich echter al na één les minder gestrest en meer mentaal gecentreerd! U zult waarschijnlijk al na een paar weken consequent oefenen merken dat uw flexibiliteit, spiertonus, evenwicht en bewustzijn van lichaam en geest verbetert. Geef yoga minstens 8-12 weken de tijd om zijn magie te laten werken. Vertrouw op het proces, zelfs als de vooruitgang langzaam aanvoelt. De resultaten zullen komen.

Samenvatting

Yoga is een oude Indiase praktijk die geest, lichaam en ziel met elkaar verbindt door middel van fysieke houdingen, ademhalingstechnieken en meditatie. Yoga heeft als doel lichaam en geest te verenigen voor een groter welzijn. Yoga ontstond meer dan 5000 jaar geleden in India als een spirituele beoefening, maar heeft zich in de Westerse wereld ontwikkeld tot een populaire vorm van lichaamsbeweging en stressverlichting. Er zijn veel verschillende yogastijlen, variërend van zachte stijlen zoals Hatha en Yin tot krachtigere stijlen zoals Vinyasa Flow en Power Yoga. Welke stijl u ook beoefent, yoga biedt talloze voordelen, zoals meer flexibiliteit, kracht, evenwicht en stressvermindering. Regelmatige yoga beoefening kan ook uw immuunsysteem stimuleren, beter slapen en mindfulness bevorderen. Typische yogalessen bevatten fysieke houdingen die bekend staan als asana's, ademhalingsoefeningen die pranayama worden genoemd, en meditatie of ontspanning. Voor beginners zijn Hatha en Restorative yoga zachte stijlen die gericht zijn op het aanleren van de juiste houding in basishoudingen met behulp van hulpmiddelen zoals blokken en riemen. Thuis beginnen met yoga is voor de meeste mensen gemakkelijk en toegankelijk. Alles wat u nodig hebt is een yogamat en yogavideo's voor beginners of online lessen om mee te oefenen. Beginners wordt aangeraden om in het begin 2-3 keer per week 10-30 minuten te oefenen. Consistentie na verloop van tijd leidt tot de grootste voordelen voor lichaam en geest, zowel op als buiten de yogamat.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/